Fitna: warta berita

Fitna: warta berita
Fitna: nieuwsberichten

8 mei 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Ambassadeur: ik maande moslimlanden tot rust
    Trouw, 18 mei 2008
    Ambassadeur: ik maande moslimlanden tot rust
    De Pers, 18 mei 2008
    Ambassadeur: ik maande moslimlanden tot rust
    Nieuws.nl, 18 mei 2008
    Ambassadeur: ik maande moslimlanden tot rust
    DAG, 18 mei 2008
    Ambassadeur van Indonesië Junus Habibie heeft een belangrijke rol gespeeld in het voorkomen van onrust in de islamitische wereld rond het uitkomen van 'Fitna'. De garantie dat de Nederlandse regering afstand zou nemen van de film van Geert Wilders kwam immers op zijn verzoek tot stand, zei de ambassadeur zondag in het discussieprogramma Buitenhof. "En je ziet, het bleef rustig."
     
  • Na 'Fitna' geen Koninginnedag op ambassades
    door Floor Boon, NRC Handelsblad, 29 april 2008
    'Fitna' bederft oranjeborrel ambassades
    De Pers, 29 april 2008
    De jaarlijkse recepties ter gelegenheid van Koninginnedag op de Nederlandse ambassades in Kabul (Afghanistan) en Islamabad (Pakistan) morgen zijn afgelast, die in de Indonesische hoofdstad Jakarta vindt plaats op een andere locatie en onder aangescherpte veiligheidsmaatregelen.
     
  • Scherpere controle Koninginnedagreceptie Jakarta
    Trouw, 24 april 2008
    De Nederlandse ambassade in Jakarta heeft verscherpte veiligheidsmaatregelen getroffen voor het Koninginnedagfeestje dat daar woensdag wordt gevierd. Aanleiding hiertoe zijn de protesten tegen de antikoranfilm 'Fitna' van Geert Wilders en een eerdere terreurdreiging. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.
     
  • Indonesië zegt sorry over Youtube-blokkade Fitna
    door Erwin Boogert, Emerce, 15 april 2008
    Drie dagen waren sites als Youtube, Liveleak, Rapidshare en Metacafe niet bereikbaar vanuit Indonesië. De overheid biedt nu zijn excuses aan het voor het blokkeren van de toegang tot sites waar Geert Wilders' Fitna te zien was.
     
  • Indonesië biedt excuses aan voor YouTube-blokkade
    Planet, 15 april 2008
    De Indonesische overheid biedt haar excuses aan voor het blokkeren van een aantal videosites waar de anti-koran film van Geert Wilders, 'Fitna', te zien was. De sites zijn drie dagen niet bereibaar geweest.
     
  • Indonesische christenen niet gelukkig met 'Fitna'
    door Jan Lepeltak, Nederlands Dagblad, 14 april 2008
    Christelijke leiders in Indonesië behoorden tot de eersten die de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders publiekelijk veroordeelden. Zonder deze film hebben christenen het al moeilijk genoeg in het grootste moslimland ter wereld. Na massaal protest van internetgebruikers en computerbedrijven hief de Indonesische regering eind vorige week de blokkade van YouTube op. Die was ingesteld om te voorkomen dat velen de anti-islamfilm Fitna zouden zien. De film zou anarchie en conflict kunnen veroorzaken tussen bevolkingsgroepen.
     
  • Indonesië heft blokkade YouTube op
    De Pers, 11 april 2008
    Indonesische internetproviders hebben de blokkade van YouTube, MySpace en andere filesharing-sites opgeheven. Dinsdag blokkeerden de providers de toegang tot die sites in opdracht van de regering. Dat kwam hun op veel kritiek te staan. De reden voor de censuur was dat de film 'Fitna' van Geert Wilders op de sites te zien is. Onderzocht wordt nu of individuele pagina's, waar de film op te zien is, kunnen worden geblokkeerd.
     
  • Indonesië stopt blokkade YouTube
    Nu.nl, 11 april 2008
    Indonesië stopt blokkade YouTube
    Stentor, 11 april 2008
    De belangrijkste internetproviders van Indonesië hebben vrijdag de populaire site YouTube en andere sites waar de film Fitna te zien is, weer opengezet. Ze komen tegemoet aan de "overweldigende" protesten van webgebruikers.
     
  • Indonesië heft blokkade YouTube op na protest : Saoedische tegenfilm over de bijbel
    door KeesGerrit van Ittersum, RKnieuws.net, 11 april 2008
    Indonesische internetproviders hebben de sites waarop Fitna te zien is weer toegankelijk gemaakt. Dat meldde Elsevier afgelopen morgen. Wel onderzoeken de providers of de pagina's waarop de film van PVV-leider Geert Wilders te zien is, op zwart kunnen worden gezet.
     
  • Fitna bezorgt ambassadeur in Indonesië veel werk
    door Margreet Strijbosch, RNW Wereldomroep, 9 april 2008
    De Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Nikolaos van Dam, heeft 'een goed gesprek' gehad met islamitische organisaties. Die vinden het vreemd dat Geert Wilders ongestraft zijn film Fitna kon uitbrengen. Sinds de lancering van Fitna op internet wordt bijna dagelijks gedemonstreerd in Indonesië. Dinsdag lieten de Indonesische autoriteiten websites waarop de film te zien is, blokkeren.
     
  • Nog steeds geen Fitna voor Indonesiërs [video]
    De Pers, 9 april 2008
    De Indonesische regering heeft woensdag gezegd dat de sites YouTube en MySpace nog zeker tien dagen geblokkeerd blijven zodat de film van Geert Wilders niet te zien is.
     
  • YouTube in Indonesië geblokkeerd om "Fitna"
    Reformatorisch Dagblad, 9 april 2008
    Indonesische internetproviders hebben dinsdag in opdracht van de regering de toegang tot YouTube, MySpace en andere filesharing-sites geblokkeerd. De reden voor de censuur is dat de film "Fitna" van Wilders op de sites te zien is.
     
  • Indonesië blokkeert websites wegens Fitna
    Trouw, 8 april 2008
    Indonesië blokkeert websites wegens Fitna
    Algemeen Dagblad, 8 april 2008
    Indonesië blokkeert websites wegens Fitna
    Telegraaf, 8 april 2008
    Indonesië blokkeert websites wegens Fitna
    Metro, 8 april 2008
    Indonesië blokkeert websites wegens Fitna
    Gelderlander, 8 april 2008
    Indonesië blokkeert websites wegens Fitna
    Stentor, 8 april 2008
    Indonesië blokkeert websites wegens Fitna
    BN/De Stem, 8 april 2008
    Indonesië heeft de toegang tot websites als YouTube geblokkeerd, omdat daarop de Fitna-film van parlementariër Geert Wilders is te zien. Dat hebben Indonesische internetproviders dinsdag laten weten.
     
  • Indonesië blokkeert websites wegens film Wilders
    Elsevier, 8 april 2008
    Indonesische providers hebben op last van de regering de toegang geblokkeerd tot websites als YouTube en MySpace, omdat de koranfilm Fitna van Geert Wilders op de sites kan worden bekeken. Dat hebben de providers dinsdag bevestigd, melden diverse internationale media.
     
  • Indonesië blokkeert YouTube wegens 'Fitna'
    Laatste Nieuws, 8 april 2008
    Indonesië blokkeert toegang YouTube vanwege 'Fitna'
    Nieuwsblad, 8 april 2008
    Zeker zes internetproviders in Indonesië hebben de toegang tot YouTube, MySpace en Google Video geblokkeerd vanwege de film 'Fitna' van Geert Wilders. De providers, waaronder het populaire IndosatM2, zeiden dat zij dit hebben gedaan in opdracht van de regering in Jakarta.
     
  • Nederlanders in Indonesië kalm na "Fitna"
    Reformatorisch Dagblad, 7 april 2008
    In Indonesië wonen duizenden Nederlanders; een nog grotere groep "Orang Belanda" gaat er op vakantie. De meesten blijven nuchter onder de hype rond "Fitna". De film leidde aanvankelijk tot grote zorgen over de veiligheid van Nederlanders in het buitenland. Beelden van het vernielde Nederlandse consulaat in Medan zijn niet goed voor de nachtrust in het grootste moslimland ter wereld.
     
  • Geert Wilders is niet meer welkom in Indonesië
    door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 5 april 2008
    In Nederland ebt de opwinding weg rondom de film van Geert Wilders. Maar in Indonesië zijn de gevolgen nog niet te overzien. Elke dag duiken weer andere gekwetsten op. Als Johanes, die werkt in een optiek in het centrum van Jakarta, hoort waar zijn klant vandaan komt, wappert hij met zijn handen. Nederland? Gevaarlijk! "Waarom jaagt Geert Wilders iedereen schrik aan?", vraagt Johanes, die doopsgezind is.
     
  • Indonesië wil Fitna weren van internet
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 3 april 2008
    De Indonesische regering gaat de Amerikaanse videowebsite YouTube eind deze week blokkeren als de film Fitna van Wilders dan niet van de site is verwijderd. De Indonesische minister van Informatie heeft YouTube inmiddels schriftelijk verzocht de anti-islamitische film van Wilders te verwijderen. YouTube heeft de film nu 'gevlagd' en van een waarschuwing voorzien dat de video 'verontrustende beelden' bevat.
     
  • Indonesië wil YouTube blokkeren wegens Fitna
    Volkskrant, 3 april 2008
    Indonesië blokkeert videowebsite YouTube aan het eind van de week als de Fitna-film van parlementariër Geert Wilders dan nog niet van de site is verwijderd. Dat heeft de regering donderdag laten weten. Het ministerie van Informatie heeft internetproviders opdracht gegeven de blokkade voor te bereiden.
     
  • Indonesië wil YouTube blokkeren wegens Fitna
    NRC Handelsblad, 3 april 2008
    Indonesië wil YouTube blokkeren
    Telegraaf, 3 april 2008
    Indonesië wil YouTube blokkeren wegens Fitna
    Metro, 3 april 2008
    Jakarta: "Fitna" moet van YouTube
    Reformatorisch Dagblad, 3 april 2008
    Indonesië wil YouTube blokkeren wegens Fitna
    Stentor, 3 april 2008
    Indonesië wil YouTube blokkeren wegens Fitna
    BN/De Stem, 3 april 2008
    Indonesië wil YouTube blokkeren wegens Fitna
    Brabants Dagblad, 3 april 2008
    Indonesië blokkeert de Amerikaanse videowebsite YouTube aan het eind van de week als de Fitna-film van parlementariër Geert Wilders dan nog niet van de site is verwijderd. Dat heeft de regering vandaag laten weten.
     
  • 'Weghalen NL-sticker doet pijn'
    Telegraaf, 3 april 2008
    Nederlandse werknemers in Indonesië halen na de anti-islamfilm Fitna uit voorzorg NL-autostickers weg. Zoals Louis uit Jakarta. "Iets wat me toch wel een beetje pijn doet als trotse Nederlander." Maar Marian van Schip van West-Java merkt niets van spanningen: "Integendeel, mensen zijn hier gewoon supervriendelijk."
     
  • Buitenlandse ophef over Fitna houdt aan
    Reformatorisch Dagblad, 2 april 2008
    Terwijl in Nederland vooral in de Tweede Kamer heftig wordt gedebatteerd over de film Fitna van Geert Wilders, gaan in het buitenland demonstranten de straat op om hun afschuw over de film te tonen. Zo belaagden tientallen islamitische studenten woensdag het Nederlandse consulaat in Medan op het Indonesische eiland Sumatra. De woedende studenten haalden de Nederlandse vlag naar beneden en staken het dundoek en een naambord in brand.
     
  • Geestelijk leider Indonesië pleit voor boycot
    door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 2 april 2008
    Nederland en Nederlandse producten moeten worden geboycot door Indonesische moslims als de regering in Den Haag de film Fitna van PVV-leider Wilders niet verbiedt. Dat vindt de Indonesische Hoge Raad van Schriftgeleerden (MUI). Dat zei voorzitter Ma'aruf Amin van de afdeling godsdienstige adviezen, fatwa's, vanochtend tegenover NRC Handelsblad. De MUI vertegenwoordigt het hoogste islamitische gezag in Indonesië en bepaalt bijvoorbeeld welke producten halal zijn en welke niet.
     
  • Indonesische imams willen boycot wegens 'Fitna'
    Trouw, 2 april 2008
    Indonesische imams willen boycot wegens 'Fitna'
    DAG, 2 april 2008
    Indonesische imams willen boycot wegens 'Fitna'
    Nieuws.nl, 2 april 2008
    De belangrijkste islamitische organisatie van Indonesië, de Raad van Geestelijken, heeft woensdag opgeroepen tot een boycot van Nederlandse producten vanwege de antikoranfilm van Geert Wilders. De voorzitter van de raad, Ma'ruf Amien, zei dat het om een informele oproep gaat en geen fatwa. Het is onduidelijk of de oproep effect zal hebben. De meeste Indonesiërs laten zich zelfs aan fatwa's van de raad, die geen wettelijke basis hebben, weinig gelegen liggen.
     
  • Moslims Indonesië belagen Nederlands consulaat
    door Robbert de Witt, Elsevier, 2 april 2008
    Uit woede over Geert Wilders' Fitna hebben tientallen islamitische studenten het Nederlandse consulaat op het Indonesische eiland Sumatra aangevallen. Indonesische media melden dat de studenten het gebouw bekogelden, ruiten ingooiden en de poort hebben vernield. Ook werd de Nederlandse vlag van de vlaggenstok gehaald en voor het consulaat in brand gestoken.
     
  • Consulaat Indonesië belaagd
    De Pers, 2 april 2008
    Consulaat Indonesië belaagd
    DAG, 2 april 2008
    Islamitische studenten een Nederlands consulaat in de Indonesische stad Medan belaagd, uit protest tegen Fitna. Ongeveer 50 studenten drongen het terrein binnen, gooiden ruiten in, staken een naambord en de Nederlandse vlag in brand en vernielden de poort.
     
  • Consulaat in Indonesië belaagd
    NOS Nieuws, 2 april 2008
    In Medan in Indonesië hebben islamitische studenten een Nederlands consulaat belaagd uit protest tegen de anti-islam film van Wilders. Ongeveer 50 studenten kwamen het terrein op, gooiden ruiten in en staken een poort en de Nederlandse vlag in brand. De studenten werden verjaagd door de politie met waarschuwingsschoten.
     
  • Rellen tegen Wilders in Indonesië
    NRC Handelsblad, 2 april 2008
    Vanochtend drongen ongeveer vijftig islamitische studenten, volgens de Nederlandse ambassade in Jakarta, tijdens een onaangekondigde demonstratie tegen de film van Wilders de tuin binnen van het Nederlandse consulaat in de Noord-Sumatraanse hoofdstad Medan.
     
  • Indonesische betogers belagen Nederlandse consulaat
    Trouw, 2 april 2008
    Indonesische betogers tegen de film 'Fitna' van Geert Wilders hebben vanochtend vernielingen aangericht aan het Nederlandse consulaat in Medan, in het noorden van Sumatra. Enkele demonstranten drongen het terrein binnen, haalden de Nederlandse vlag naar beneden en verbrandden die.
     
  • Nederlands consulaat aangevallen
    door Esther de Jong, Stentor, 2 april 2008
    Het Nederlandse consulaat in Medan, de hoofdstad van het Indonesische eiland Noord-Sumatra, is vanochtend aangevallen door zo 'n vijftig demonstranten. Het lukte de leden van een islamitische studentenvereniging in de tuin van het consulaat te komen, ruiten in te gooien en de Nederlandse vlag te verbranden. De studenten demonstreerden tegen de film van Geert Wilders, Fitna. De politie heeft volgens radiozender El Shinta twintig studenten meegenomen voor verhoor.
     
  • Moslimstudenten belagen Nederlands consulaat
    Volkskrant, 2 april 2008
    Nederlands consulaat in Indonesië belaagd
    Algemeen Dagblad, 2 april 2008
    Moslimstudenten belagen Nederlands consulaat Medan
    Telegraaf, 2 april 2008
    Moslimstudenten belagen Nederlands consulaat Medan
    Metro, 2 april 2008
    Moslimstudenten belagen Nederlands consulaat Medan
    Reformatorisch Dagblad, 2 april 2008
    Gewelddadig protest in Indonesië tegen film Wilders
    Laatste Nieuws, 2 april 2008
    Nederlands consulaat Medan belaagd
    Nu.nl, 2 april 2008
    Moslimstudenten belagen Nederlands consulaat Medan
    Gelderlander, 2 april 2008
    Moslimstudenten belagen Nederlands consulaat Medan
    BN/De Stem, 2 april 2008
    Moslimstudenten belagen Nederlands consulaat Medan
    Dagblad van het Noorden, 2 april 2008
    Tientallen islamitische studenten hebben woensdag het Nederlandse consulaat in het Indonesische Medan (Sumantra) belaagd uit woede over de islam-kritische film Fitna van Geert Wilders. Zij haalden de Nederlandse vlag van de vlaggenstok naar beneden en staken het dundoek samen met een naambord in brand. Ook vernielden zij de poort, meldden Indonesische media.
     
  • 'Leuzen moeten vooral symbolisch worden gezien'
    door Esther de Jong, Trouw, 1 april 2008
    Ruim vijftig radicale moslims staan voor de Nederlandse ambassade in Jakarta. Ze dragen spandoeken met de teksten 'Dood aan Geert Wilders' en 'Pak de Nederlanders'. De in het wit geklede mannen zijn lid van het als radicaal bekend staande Islamitische Bevrijdingsfront (FPI). Aanvankelijk is het stil, de sfeer is grimmig. Maar na een tijdje in de brandende zon roept iemand: "Allahu Akbar" (Allah is groot), de rest volgt. Spreker Awid neemt het woord: "Ik roep alle moslims ter wereld op Wilders te doden." Op de achtergrond klinken islamitische liederen. Het is de tweede demonstratie in Indonesië na het verschijnen van 'Fitna'.
     
  • Opnieuw demonstratie tegen Wilders in Jakarta
    Parool, 1 april 2008
    Opnieuw demonstratie tegen Wilders in Jakarta
    Telegraaf, 1 april 2008
    Opnieuw demonstratie tegen Wilders in Jakarta
    Gelderlander, 1 april 2008
    Opnieuw demonstratie tegen Wilders in Jakarta
    Stentor, 1 april 2008
    Opnieuw demonstratie tegen Wilders in Jakarta
    BN/De Stem, 1 april 2008
    Opnieuw demonstratie tegen Wilders in Jakarta
    Provinciale Zeeuwse Courant, 1 april 2008
    Bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben islamitische groeperingen dinsdag voor de tweede dag op rij gedemonstreerd tegen de film Fitna van Geert Wilders. Betogers droegen spandoeken en hadden foto's van Wilders bij zich met daarop leuzen als 'doodstraf voor zij die de islam bekladden' en 'boycot Nederlandse producten'.
     
  • Weer demonstratie tegen 'Fitna' in Jakarta
    Trouw, 2 april 2008
    Weer demonstratie tegen 'Fitna' in Jakarta
    Reformatorisch Dagblad, 2 april 2008
    Weer demonstratie tegen 'Fitna' in Jakarta
    De Pers, 2 april 2008
    Weer demonstratie tegen 'Fitna' in Jakarta
    Nieuws.nl, 2 april 2008
    Voor de Nederlandse ambassade in Jakarta is dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag door enkele tientallen mensen gedemonstreerd tegen 'Fitna'. Net als maandag riepen de demonstranten om de dood van Geert Wilders. President Susilo Bambang Yudhoyono maande Indonesiërs die het niet eens zijn met de inhoud van Wilders' film maandag op zich te onthouden van geweld.
     
  • Indonesische moslims willen Wilders dood [video]
    De Pers, 1 april 2008
    In Jakarta demonstreerden tientallen moslims voor de tweede opeenvolgende dag tegen de film 'Fitna' van Geert Wilders.
     
  • Eensgezind tegen de cartoons en 'Fitna'
    door Jan Lepeltak, Nederlands Dagblad, 1 april 2008
    De film van Geert Wilders lijkt de immer gevoelige band tussen moslimleiders en hun christelijke collega's in Indonesië te versterken. Samen nemen zij afstand, eerst van de cartoonaffaire en nu van Fitna. "Die Nederlandse film is al op internet", roept Yusuf opgewonden. Zijn vrienden en vele andere jongeren in Jakarta met toegang tot het internet moeten Fitna even zien. Kort daarna zorgen de krachtige beelden van terrorisme en koranverzen voor ongeloof bij Yusuf, die zijn vijf dagelijkse gebeden combineert met een westerse levensstijl: dat het kleine land met windmolens met een zo agressieve film kan komen.
     
  • Indonesië dreigt YouTube te sluiten om Fitna
    RKnieuws.net, 1 april 2008
    Indonesië gaat de toegang tot YouTube blokkeren als de website er niet binnen twee dagen voor zorgt dat Fitna, de anti-islamfilm van Geert Wilders, uit zijn bestand is verwijderd. Dat heeft minister van communicatie en informatie Mohammed Nuh dinsdag gezegd. Hij zei dat de regering YouTube dinsdag een brief van die strekking heeft gestuurd.
     
  • Indonesië dreigt YouTube te sluiten om 'Fitna'
    De Morgen, 1 april 2008
    Indonesië gaat de toegang tot YouTube blokkeren als de filmpjessite 'Fitna' niet binnen de twee dagen verwijdert. Dat heeft minister van communicatie en informatie Mohammed Nuh gezegd. Hij zei dat de regering YouTube een brief daarover heeft gestuurd. Wilders publiceerde zijn film donderdag op LiveLeak.com. Vanuit daar werd hij via andere videosites, waaronder YouTube, verspreid.
     
  • Fitna en Wilders niet welkom in Indonesië [video]
    Algemeen Dagblad, 1 april 2008
    Fitna en Wilders niet welkom in Indonesië [video]
    Sp!ts, 1 april 2008
    Fitna en Wilders niet welkom in Indonesië [video]
    Dagblad van het Noorden, 1 april 2008
    Als reactie op Fitna van Geert Wilders heeft de Indonisische regering besloten de film te verbieden. Daarnaast wordt er gekeken of het mogelijk is Geert Wilders de toegang tot Indonesië te weigeren.
     
  • Wilders mag Indonesië niet meer in
    door Michel Maas, Volkskrant, 1 april 2008
    Geert Wilders mag Indonesië niet meer in, wegens zijn film Fitna. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft maandag persoonlijk de Nederlandse parlementariër tot 'ongewenste vreemdeling' verklaard. Dat betekent dat Wilders zal worden gearresteerd op het moment dat hij voet op Indonesische bodem zou zetten. Hetzelfde geldt voor alle mensen die aan de film hebben meegewerkt. Bovendien heeft Yudhoyono het vertonen van Fitna verboden.
     
  • Wilders toegang tot Indonesië ontzegd
    door Hilde Janssen, 31 maart 2008
    De Indonesische president verkondigde maandagavond Geert Wilders als maker van de film Fitna per onmiddellijk de toegang tot Indonesië is ontzegd. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft de 'extreme politicus' Wilders formeel de toegang tot het grootste moslimland er wereld ontzegd. Zijn film dreigt de verhoudingen tussen de verschillende geloofsgroepen in Indonesië te verstoren, alsmede de algemene orde, aldus de president.
     
  • Geert Wilders mag Indonesië niet meer in
    NRC Handelsblad, 31 maart 2008
    PVV-leider Geert Wilders is persona non grata verklaard in Indonesië vanwege het uitbrengen van zijn anti-islamfilm Fitna. President Yudhoyono verklaarde dat het ministerie van Justitie en Mensenrechten er voor zal zorgen dat Wilders niet meer tot Indonesië zal worden toegelaten.
     
  • Wilders komt Indonesië niet meer in
    Telegraaf, 31 maart 2008
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft zijn landgenoten maandag opgeroepen de rust te bewaren over de film van Geert Wilders. Ook wil de regering Wilders een bezoekverbod opleggen. Het staatshoofd zei dat vandalisme en andere vormen van geweld ongepast zijn en niet worden getolereerd door de islam en andere religies, aldus berichten van Indonesische media.
     
  • Islamitische landen willen verbod op Fitna
    door Sebastiaan Gottlieb, RNW Wereldomroep, 31 maart 2008
    Ambassadeurs van islamitische landen willen dat Nederland onderzoekt of de film van Wilders kan worden verboden. Zij hebben minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gevraagd of er juridische stappen tegen de anti-islam film mogelijk zijn.
     
  • President maant Indonesiërs tot kalmte
    De Pers, maandag 31 maart 2008
    President maant Indonesiërs tot kalmte
    Nieuws.nl, maandag 31 maart 2008
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft Indonesiërs die het niet eens zijn met de strekking van Geert Wilders' film Fitna tot kalmte gemaand. "Ik dring er bij alle Indonesiërs op aan zich niet te buiten te gaan aan vandalisme. Wij moeten laten zien dat de islam het niet eens is met geweld." Tevens drong de president, die voor zijn steun in het parlement is aangewezen op islamitische partijen, er bij internetproviders op aan de toegang tot websites die de film vertonen te blokkeren.
     
  • Indonesische president roept op tot kalmte
    Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2008
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft zijn landgenoten maandag opgeroepen de rust te bewaren over de film van Wilders. Het staatshoofd zei dat vandalisme en andere vormen van geweld ongepast zijn en niet worden getolereerd door de islam en andere religies, aldus berichten van Indonesische media.
     
  • Radicale moslims in Jakarta: Wilders moet dood
    Volkskrant, 31 maart 2008
    Protest bij ambassade Jakarta: dood aan Wilders
    Trouw, 31 maart 2008
    Protest bij ambassade Jakarta: dood aan Wilders
    De Pers, 31 maart 2008
    Protest bij ambassade Jakarta: dood aan Wilders
    DAG, 31 maart 2008
    Protest bij ambassade Jakarta: dood aan Wilders
    Nieuws.nl, 31 maart 2008
    Protest bij ambassade Jakarta: dood aan Wilders
    Elsevier, 31 maart 2008
    Zo'n veertig demonstranten hebben maandag bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeroepen tot het vermoorden van Geert Wilders. Er was veel politie bij de demonstratie, die was georganiseerd door het Front van Verdedigers van de Islam, een radicale splintergroep.
     
  • 'Dood aan de christen terrorist Wilders'
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 31 maart 2008
    Een vijftigtal demonstranten van de radicale Indonesische moslimorganisatie FPI protesteerden maandagochtend voor de Nederlandse ambassade in Jakarta tegen de film van Wilders. Boos en zwaar beledigd over de anti-islamtische film Fitna, zwaaiden de leden van het Verdedigingsfront van de Islam (FPI) met borden met teksten als 'Doodt Wilders', 'Holland go to Hell', en 'Sweeping Nederlanders'.
     
  • Moslims bekogelen Nederlandse ambassade Jakarta
    Elsevier, 31 maart 2008
    Tientallen woedende moslims hebben bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta geprotesteerd tegen de koranfilm van PVV-leider Geert Wilders. Volgens ooggetuigen zouden zo'n vijftig betogers eieren en water naar het gebouw hebben gegooid.
     
  • "Kill Geert Wilders" : betoging tegen Fitna in Jakarta
    RKnieuws.net, 31 maart 2008
    Tientallen Indonesiërs verzamelden maandag voor de ambassade van Nederland in Jakarta om te protesteren tegen de anti-islam film Fitna van Geert Wilders. Zij smeten onder andere met eieren naar de ambassade. De betoging werd georganiseerd door het Front voor de verdediging van de islam, een radicale Indonesische moslimorganisatie.
     
  • Demonstranten in Jakarta roepen op Wilders te vermoorden
    Laatste Nieuws, 31 maart 2008
    Zo'n veertig demonstranten hebben vandaag bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeroepen Geert Wilders te vermoorden. Er was veel politie bij de demonstratie, die was georganiseerd door het Front van Verdedigers van de Islam, een radicale splintergroep.
     
  • Eieren op Nederlandse ambassade Jakarta
    Sp!ts, 31 maart 2008
    Voor de Nederlandse ambassade op het Indonesische eiland Java hebben tientallen mensen gedemonstreerd tegen de film van Wilders. De demonstranten gooiden eieren tegen het gebouw. Ooggetuigen meldden verder dat er anti-Nederlandse leuzen werden geroepen en dat er water naar het gebouw in de hoofdstad Jakarta werd gegooid.
     
  • Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Volkskrant, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    NRC Handelsblad, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Algemeen Dagblad, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Telegraaf, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Metro, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Nu.nl, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Gelderlander, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Stentor, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    BN/De Stem, 31 maart 2008
    Nederlandse ambassade Jakarta bekogeld met eieren
    Dagblad van het Noorden, 31 maart 2008
    Tientallen Indonesische betogers hebben maandag voor de Nederlandse ambassade in Jakarta geprotesteerd tegen de film van Geert Wilders. De demonstranten gooiden volgens ooggetuigen eieren en waterflessen naar het gebouw en riepen anti-Nederlandse leuzen.
     
  • Studenten Indonesië betogen tegen film
    Telegraaf, 30 maart 2008
    Honderden studenten hebben zondag in de Indonesische stad Magelang (Java) geprotesteerd tegen de anti-islamfilm van Geert Wilders. Minister Bachtiar Chamsyah (Sociale Zaken) had organisaties in het hele land opgeroepen tot de betoging, aldus de tv-zender SCTV.
     
  • 'Nederland moet geen oude wonden openmaken'
    BN/De Stem, 28 maart 2008
    De Indonesische parlementsvoorzitter heeft vrijdag kritisch gereageerd op de anti-Koranfilm van Geert Wilders. De film is gemaakt in het land dat Indonesië ruim driehonderd jaar lang heeft "onderdrukt", verwees voorzitter Hidayat nur Wahid van het Raadgevend Volkscongres naar de koloniale periode. "Nederland zou geen oude wonden open moeten maken."
     
  • Veel interesse in Indonesië voor film Wilders
    Metro, 28 maart 2008
    Veel interesse in Indonesië voor film Wilders
    Stentor, 28 maart 2008
    Veel interesse in Indonesië voor film Wilders
    BN/De Stem, 28 maart 2008
    Veel interesse in Indonesië voor film Wilders
    Brabants Dagblad, 28 maart 2008
    Veel interesse in Indonesië voor film Wilders
    Dagblad van het Noorden, 28 maart 2008
    Het uitbrengen van de film Fitna op internet door Geert Wilders heeft in Indonesië veel reacties losgemaakt. De Indonesische media laten in bijna alle berichtgeving weten dat de Nederlandse overheid zich verzet tegen de interpretatie van de islam door Wilders. De voorzitter van de Hoge Islamitische Raad in Indonesië, Umar Shihab, heeft moslims in het Aziatische land aangeraden niet naar Fitna te kijken
     
  • Een gewone gebedsdienst, ondanks Wilders
    door Michel Maas, Volkskrant, 28 maart 2008
    Bij de Syarif Hidayatullah moskee in zuid-Jakarta vouwen de mannen net als elke vrijdag hun gebedsmatjes uit. De vrijdagse gebedsdienst wijkt ook in ander opzicht niet af van die van andere weken. De ustadz (leraar) die het gebed leidt houdt een donderpreek over zondaars die zich volstoppen met voedsel dat niet halal (rein) is, en de luidsprekers verspreiden de boodschap tot in de verre omtrek. De naam 'Wilders' valt niet, en ook 'Fitna' blijft onbesproken.
     
  • Koenders heeft geen begrip voor reacties Indonesië
    Trouw, 28 maart 2008
    Koenders heeft geen begrip voor reacties Indonesië
    Telegraaf, 28 maart 2008
    Koenders heeft geen begrip voor reacties Indonesië
    Stentor, 28 maart 2008
    Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft geen begrip voor de negatieve reacties op de film Fitna die Nederland heeft ontvangen uit Iran, Jordanië en Indonesië. Ook in die landen moet volgens hem duidelijk zijn dat Nederland vrijheid van meningsuiting kent.
     
  • Moslimlanden veroordelen film
    NRC Handelsblad, 28 maart 2008
    De regeringen van Indonesië, Iran en Bangladesh hebben de film Fitna van Geert Wilders, die gisteravond om 19.00 uur op internet werd gepubliceerd, in verklaringen veroordeeld. Verder is er in de islamitische wereld nog nauwelijks op de film gereageerd.
     
  • Indonesië veroordeelt Fitna
    De Pers, 28 maart 2008
    Indonesië heeft vrijdag scherpe kritiek geuit op Fitna. Volgens de regering is de antikoranfilm van Geert Wilders, die donderdag op internet verscheen, misleidend en racistisch en schadelijk voor de interreligieuze dialoog. "Ook zien we de productie van de film als een onverantwoordelijke daad die is uitgevoerd onder de vlag van de persvrijheid", aldus het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken.
     
  • Indonesië veroordeelt film Wilders
    NOS, 28 maart 2008
    Indonesië heeft tot dusver als enige land de film Fitna streng veroordeeld. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is Wilders' film misleidend en racistisch. Met zijn onverantwoordelijk handelen heeft Wilders de persvrijheid misbruikt en ook bemoeilijkt hij de inspanningen om de dialoog tussen religies beter te maken, aldus de woordvoerder.
     
  • Indonesië maant Wilders
    Trouw, 14 maart 2008
    Indonesië maant Wilders
    Algemen Dagblad, 14 maart 2008
    Ook Indonesië vreest Wilders
    Sp!ts, 14 maart 2008
    Indonesië maant Wilders
    Metro, 14 maart 2008
    Indonesië maant Wilders
    Gelderlander, 14 maart 2008
    Indonesië maant Wilders
    Stentor, 14 maart 2008
    Indonesië maant Wilders
    BN/De Stem, 14 maart 2008
    Indonesië maant Wilders
    Provinciale Zeeuwse Courant, 14 maart 2008
    Indonesië maant Wilders
    Dagblad van het Noorden, 14 maart 2008
    Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, roept Geert Wilders op zijn komende anti-Koranfilm Fitna niet te vertonen. Gevreesd wordt voor reacties van moslims. "Het is werkelijk ongepast als hij doorgaat met zijn plan wetende dat hij de moslimbevolking beledigt", zei een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de zegsman vormt de film een obstakel voor de dialoog tussen religies die essentieel is voor stabiliteit en vrede in de wereld.
     
  • Indonesische oproep aan Wilders om antikoranfilm
    Trouw, 14 maart 2008
    Indonesische oproep aan Wilders om antikoranfilm
    Nieuws.nl, 14 maart 2008
    Indonesische oproep aan Wilders om antikoranfilm
    DAG, 14 maart 2008
    Indonesische oproep aan Wilders om antikoranfilm
    Laatste Nieuws, 14 maart 2008
    Indonesische oproep aan Wilders om antikoranfilm
    Elsevier, 14 maart 2008
    De binnenkort te verschijnen antikoranfilm van Geert Wilders bedreigt de vrede en is schadelijk voor de interreligieuze dialoog. De PVV-leider moet zijn film niet uitbrengen als die kwetsend is voor moslims. Dat zei een woordvoerder van het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken.
     
  • Indonesische kerken bang voor Wildersfilm
    Reformatorisch Dagblad, 5 maart 2008
    Indonesische kerken bevreesd om Wilders-film : brief aan PKN
    RKNieuws.net, 5 maart 2008
    De Indonesische Raad van Kerken heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in een brief gevraagd zijn zorgen over de film "Fitna" over te brengen aan de Nederlandse regering en aan Kamerlid Wilders. De kerken in Indonesië vrezen dat christenen in hun land het slachtoffer zullen worden van onlusten die zullen ontstaan na publicatie van de door Wilders aangekondigde anti-islamfilm. Bovendien bestaat het gevaar dat de dialoog tussen christenen en gematigde moslims in Indonesië tot een einde komt.
     
  • Raad van Kerken Indonesië tegen komst Wildersfilm
    IKON, 4 maart 2008
    De Raad van Kerken van Indonesië vraagt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) om premier Balkenende te vragen persoonlijk in te grijpen en zo 'zeer grote problemen' te voorkomen. Dat zegt Bas Plaisier, scriba van de PKN. Hij heeft een brief met die inhoud meegekregen uit Indonesië. Plaisier bezocht het land de afgelopen dagen.
     
  • Interreligieus forum Java bezorgd over 'Koranfilm' : Kerk in Actie moet negatieve beeldvorming over islam tegengaan
    RKnieuws.net, 28 februari 2008
    Het interreligieuze forum (SOBAT) op het Indonesische Java spreekt haar bezorgdheid uit over de plannen die er zijn voor een 'Koranfilm' in Nederland. Tegelijkertijd roept het forum Kerk in Actie ertoe op om negatieve beeldvorming over de islam tegen te gaan. De religieuze instellingen begrijpen dat het vervaardigen van deze film onder de vrijheid van meningsuiting valt. Maar ze maken zich zorgen over de mogelijke negatieve invloed ervan en ze vrezen dat die negatieve invloed van de film niet bij de landsgrenzen zal ophouden.
     
  • Wilders vogelvrij bij Hizb ut Tahrir
    door Esther de Jong, BN/De Stem, 21 februari 2008
    Radicale moslims: Wilders vogelvrij
    door Esther de Jong, Provinciale Zeeuwse Courant, 21 februari 2008
    Geert Wilders moet de doodstraf krijgen, vindt de Indonesische tak van de Hizb ut Tahrir, een wereldwijd opererende radicale islamitische organisatie. "Hij heeft de islam en de Koran beledigd, dus deze persoon moet worden gestraft en dat hoeft niet te gebeuren door een rechtbank. Volgens de sharia mag iedere moslim hem doden", aldus de geagiteerde woordvoerder van de Hizb ut Tahrir, Muhammad Ismail Yusanto.
     
  • Moslimgroep eist verbod film Wilders
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 20 februari 2008
    Tweehonderd moslims demonstreerden gisteren voor de Nederlandse ambassade in Jakarta tegen de geplande anti-islam film van Geert Wilders. Zij eisen dat Nederland en andere Europese landen actie ondernemen tegen onderdanen die de islam en de profeet Mohammed beledigen.
     


- venster sluiten -