Hak asasi manusia: warta berita

Hak asasi manusia: warta berita
Mensenrechten: nieuwsberichten

16 juli 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Indonesië betuigt voorzichtig spijt over geweld Timor
    door Michel Maas, Volkskrant, 16 juli 2008
    Een echt excuus is er niet, alleen spijt. De president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, 'betreurt' het geweld en de doden die zijn gevallen bij het geweld in Oost-Timor in 1999. De president van Oost-Timor, José Ramos-Horta, betreurt het met hem, om de balans in evenwicht te houden. De schuldvraag werd dinsdag, tijdens een ontmoeting van beide presidenten, nadrukkelijk vermeden. Maar zo gemakkelijk komt Indonesië er ditmaal niet vanaf.
     
  • Oost-Timor: genoegdoening door berechting
    door Joss Wibisono, RNW Wereldomroep, 15 juli 2008
    Het langverwachte rapport van de Indonesisch-Oost-Timorese Waarheids- en Vriendschapscommissie CTF is uit. De Indonesische regering, het leger en de politie zijn volgens het rapport verantwoordelijk voor het geweld in Oost-Timor, na het referendum van augustus 1999. Niks nieuws, zou je bijna zeggen. Het is echter voor het eerst dat officieel wordt bevestigd dat Indonesië blaam treft. Maar wie wordt er straks werkelijk ter verantwoording geroepen?
     
  • Indonesië erkent rol bij geweld in Oost-Timor
    Mondiaal Nieuws, 15 juli 2008
    Indonesië is schuldig aan 'georganiseerd en systematisch geweld' als reactie op de onafhankelijkheidsverklaring van Oost-Timor in 1999. Dat is de conclusie van een rapport dat dinsdag is vrijgegeven door de waarheid- en vriendschapscommissie (CTF) die door Indonesië en Oost-Timor is ingesteld. Jakarta zegt de conclusie te 'aanvaarden'.
     
  • Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
    Trouw, 15 juli 2008
    Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
    De Pers, 15 juli 2008
    Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
    DAG, 15 juli 2008
    Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
    Nieuws.nl, 15 juli 2008
    Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
    Elsevier, 15 juli 2008
    Indonesië erkent dat het zich bij de afscheiding van Oost-Timor in 1999 schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en heeft daar spijt van. Dat heeft president Susilo Bambang Yudhoyono dinsdag gezegd nadat hij de bevindingen van de Waarheids- en Vriendschapscommissie die de twee landen in 2005 gezamenlijk opzetten in ontvangst had genomen. Yudhoyono bood evenwel geen formele excuses aan en zei dat niemand zal worden vervolgd.
     
  • Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Trouw, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Algemeen Dagblad, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Telegraaf, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Sp!ts, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Metro, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Gelderlander, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Stentor, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    BN/De Stem, 15 juli 2008
    Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
    Dagblad van het Noorden, 15 juli 2008
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dinsdag de golf van geweld betreurd in Oost-Timor in 1999. Zoals verwacht verontschuldigde hij zich niet voor de gewelddadigheden van Indonesische militairen en milities. Wel bracht Yudhoyono zijn "zeer diepe medeleven" over voor het verlies van levens en de schade die de bevolking van Oost-Timor leed tijdens het bloedige referendum voor onafhankelijkheid van Indonesië. Daardoor kwamen meer dan duizend mensen om het leven.
     
  • Geen excuses Indonesië over geweld Timor
    Volkskrant, 14 juli 2008
    Geen excuses Indonesië over geweld Timor
    NRC Handelsblad, 14 juli 2008
    Geen excuses Indonesië over geweld Timor
    Telegraaf, 14 juli 2008
    Geen excuses Indonesië over geweld Timor
    Reformatorisch Dagblad, 14 juli 2008
    Indonesië betuigt wel spijt, maar verontschuldigt zich niet voor het geweld rond de onafhankelijkheid van Oost-Timor in 1999. Dat heeft de Indonesische minister van Defensie maandag gezegd. Dinsdag geeft de zogenoemde Commissie van Waarheid en Vriendschap een onderzoeksrapport over het geweld aan de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn Oost-Timorese collega Jose Ramos-Horta. De commissie, die is ingesteld door de regeringen van beide landen, concludeert dat Indonesische militairen en militieleden zich schuldig maakten aan 'grove mensenrechtenschendingen'. Ook adviseert het beide presidenten excuses aan te bieden.
     
  • Indonesië schuldig aan geweld Oost Timor
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 11 juli 2008
    Het Indonesische leger financierde en bewapende milities die verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten in 1999 in Oost Timor. Dat constateert de bilaterale waarheid- en vriendschapcommissie CTF in een uitgelekt rapport. De Indonesische veiligheidstroepen waren niet alleen achter de schermen betrokken bij de 'georganiseerde geweldscampagne', schrijft CTF.
     
  • Indonesië hoofdschuldige geweld 1999 in Oost-Timor
    De Pers, 11 juli 2008
    Indonesië heeft zich bij de afscheiding van Oost-Timor in 1999 schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en moet zich daarvoor bij het inmiddels onafhankelijke buurlandje verontschuldigen. Dat is de conclusie van de Waarheids- en Vriendschapscommissie die de twee landen gezamenlijk hebben opgezet in 2005.
     
  • Het leger bedruipt zichzelf - maar hoe?
    door Elske Schouten, NRC Handelsblad, 8 juli 2008
    Gisteren bracht ik een bezoek aan de ervaren mensen­rechten­activist Asmara Nababan om te praten over de Munir-zaak. Toen ik hier drie weken geleden aankwam, werd er net een oud-generaal gearresteerd voor de moord op deze mensenrechtenactivist. Ik was benieuwd of Asmara Nababan die arrestatie ziet als een teken dat er echt iets aan het veranderen is in Indonesië. Blijven zelfs generaals niet langer onbestraft als ze een misdaad begaan?
     
  • HRW: dienstmeisjes in Saudi-Arabië halve slaven
    Nieuws.nl, 8 juli 2008
    Buitenlandse dienstmeisjes in Saudi-Arabië worden over het algemeen zo slecht behandeld dat je soms van slavernij kunt spreken. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een dinsdag uitgebracht rapport. Daarin wordt de Saudische overheid aangespoord dienstmeisjes dezelfde arbeidsrechten toe te kennen als gelden voor andere werknemers. Het merendeel van de dienstmeisjes is afkomstig uit Aziatische landen, met name Indonesië, Sri Lanka, de Filipijnen en Nepal.
     
  • Amerikaanse miljardairs veroordeeld voor slavernij
    Nieuwsblad, 28 juni 2008
    Een echtpaar miljardairs uit Long Island, bij New York, is vrijdag veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf omdat ze hun twee Indonesische huishoudsters jarenlang hadden behandeld als slaven en hadden gefolterd. De 51-jarige Mahender Sabhnani werd vrijdag door de rechtbank van Brooklyn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 4 maanden. Zijn vrouw, Varsha Sabhnani, (46) wordt voor 11 jaar opgesloten.
     
  • Elf jaar voor slavernij
    De Pers, 27 juni 2008
    De vrouw van een miljonairsechtpaar is veroordeeld tot elf jaar celstraf voor dwangarbeid en mishandeling van twee huishoudsters. Het echtpaar Sabhnani werd eerder door een jury veroordeeld. Vrijdag bepaalde de rechter de strafmaat van de vrouw. Haar man hoort later vandaag hoe lang hij de cel in moet. Het echtpaar, dat vier kinderen heeft en een parfumbedrijf runt, mishandelden twee nauwelijks geschoolde huishoudsters uit Indonesië. De twee hadden hun paspoort moeten inleveren en werkten vaak achttien uur per dag voor het rijke echtpaar.
     
  • Celstraf voor mishandeling huishoudsters
    Trouw, 27 juni 2008
    Elf jaar cel voor mishandeling huishoudsters
    Reformatorisch Dagblad, 27 juni 2008
    Celstraf voor mishandeling huishoudsters
    De Pers, 27 juni 2008
    Celstraf voor mishandeling huishoudsters
    Nieuws.nl, 27 juni 2008
    Celstraf voor mishandeling huishoudsters
    Elsevier, 27 juni 2008
    Een New-Yorkse miljonaire die twee Indonesische huishoudsters jarenlang mishandelde, moet elf jaar de cel in. Een rechtbank heeft dat donderdag bepaald. Aanklagers spraken van een geval van moderne slavernij. De miljonaire, Varsha Sabhnani (46), werd eind vorig jaar samen met haar man veroordeeld. De slachtoffers zeiden te zijn geslagen met bezems en paraplu's en gesneden met messen. Een van hen moest hete pepers eten en vervolgens haar eigen kots naar binnen werken.
     
  • Rijke New Yorkse had vrouwenslaven
    Telegraaf, 27 juni 2008
    Een rijke Indiase vrouw (46) uit New York is donderdag veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf omdat ze twee Indonesische vrouwen gevangen hield. Ze liet de twee twintig uur per dag werken en nam hun paspoorten af. De man (51) van de vrouw krijgt vandaag zijn straf te horen. Varsha en Mahender Sabhnani zijn eigenaar van een internationaal parfum-imperium en verdienen miljoenen. De hele zaak kwam aan het rollen toen een van de twee vrouwen in een donut shop werd gezien met lompen aan haar lijf en open wonden in haar nek. De politie vond de tweede vrouw later in het huis, in een kast onder de keldertrap.
     
  • Miljonairsvrouw cel in voor 'slavernij'
    NOS Nieuws, 27 juni 2008
    Een rijke Amerikaanse vrouw moet elf jaar de gevangenis in voor het uitbuiten en mishandelen van twee bedienden. De 46-jarige Varsha Sabhnani haalde haar slachtoffers, twee Indonesische vrouwen, onder valse voorwendselen naar Amerika. Toen ze arriveerden - de één in 2002 en de ander in 2005 - nam ze direct hun paspoorten af, waarna ze in Sabhnani's huis in New York tot slavernij werden gedwongen.
     
  • VN: leger en politie Indonesië martelen geregeld
    De Pers, 16 mei 2008
    VN: leger en politie Indonesië martelen geregeld
    DAG, 16 mei 2008
    VN: leger en politie Indonesië martelen geregeld
    Elsevier, 16 mei 2008
    In Indonesië worden gevangenen op grote schaal gemarteld door leger en politie. Dat stellen onderzoekers van de Verenigde Naties in een vrijdag gepresenteerd rapport. Volgens de onderzoekers moeten er direct stappen worden genomen om marteling te voorkomen en moeten functionarissen die zich er toch schuldig aan maken zwaar worden gestraft.
     
  • In Indonesië is sinds 1998 weinig veranderd
    Reformatorisch Dagblad, 15 mei 2008
    Tien jaar na de bloedige studentendemonstraties in Indonesië en het aftreden van president Suharto blijven de meeste mensen­rechten­schendingen van zijn regime nog altijd ongestraft. De toenmalige militaire commandanten spelen een invloedrijke rol in de politiek. Is er eigenlijk wel iets veranderd?
     
  • Marteling schering en inslag in Indonesië
    Telegraaf, 16 mei 2008
    Politie, strijdkrachten en geheime diensten in Indonesië martelen op grote schaal. Dit gebeurt onder meer om bekentenissen af te dwingen. De daders worden bijna nooit gestraft. Dit heeft het VN-Comité tegen Marteling vrijdag gezegd.
     
  • Mensenrechten Molukkers opzettelijk geschonden
    door Panah Waaier, RTV Drenthe, 25 april 2008
    De Nederlandse regering heeft tussen 1975 en 2002 opzettelijk de mensenrechten van zuid Molukkers geschonden. Dat zou blijken uit een afstudeeronderzoek van de heer Sopacua aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de onderzoeker heeft Nederland in samenwerking met Indonesië geprobeerd met psychologische communicatietechnieken de Molukse gemeenschap anti RMS en pro Indonesisch te laten worden.
     
  • Mix van girl power en koran : vrouwenbeweging in Indonesië
    door Rob Vreeken, Volkskrant, 12 april 2008
    De nieuwe vrouwenactivisten in Indonesië, overtuigd moslim of juist niet, hebben veel gemeen. In geen ander moslimland bestaat zo'n coalitie. Ze bevechten een modern evenwicht tussen vrouwenrechten en vroomheid.
     
  • Gelijkwaardig, niet gelijk
    door Rob Vreeken, Volkskrant, 12 april 2008
    De als los zand aan elkaar hangende coalitie van president Yudhoyono omvat niet alleen de feministe Meutia Hatta Swasono, minister van Vrouwenzaken, maar ook drie ministers van de islamistische PKS. Die staat voor alles waar Swasono van gruwt. Ze laten hun ambtenaren vijf keer per dag bidden en, indien vrouw, verplicht een jilbab dragen. 'In plaats van er méér te benoemen, ontsloeg mijn PKS-collega van Landbouw alle vrouwen in de top van zijn departement, met de toevoeging: ga thuis maar voor je man zorgen.'
     
  • Succesvol bezoek gevangenisdirectie Indonesië : gevangenisdirectie Batam te gast in Ede
    Alle Goede Doelen, 4 april 2008
    De directeur en enkele stafleden van de gevangenis op het eiland Batam in Indonesië zijn van 19 maart t/m 28 maart te gast geweest bij Stichting Anak Asuh in Ede. De Stichting heeft al enkele jaren een bijzonder succesvol project in de gevangenis op het eiland Batam, een eiland met momenteel 900.000 inwoners. Met advisering, begeleiding en financiële hulp heeft Anak Asuh, de directie geholpen de opvang van jongeren in de gevangenis een meer humaan karakter te geven om te voorkomen dat de gestraften er slechter uit komen dan dat zij erin gegaan zijn.
     
  • Meisje verkocht als medicijn tegen impotentie
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 31 maart 2008
    Een 16-jarig meisje is door een stel arbeidsbemiddelaars uit de buurt van Solo in Midden-Java verkocht aan een man die op zoek was naar een maagd als medicijn tegen zijn impotentie. De man benaderde het echtpaar op advies van een paranormaal genezer. Die had hem verteld dat een maagd hem wel van zijn impotentieprobleem zou verlossen, aldus de site detik.com. De man beloofde de arbeidsbemiddelaars een nieuwe brommer in ruil voor een maagd.
     
  • Onderzoek wreedheden Soeharto-tijd
    Volkskrant, 13 maart 2008
    De Indonesische Mensen­rechten­commissie gaat de massamoorden en mensen­rechten­schendingen onderzoeken die plaatsvonden onder het bewind van dictator Soeharto, met de bedoeling verdachten daarvan voor de rechter te brengen. De onderzoeken betreffen de massamoord die in 1965 en 1966 werd gepleegd op communisten en andere vijanden van Soeharto en het leger, wreedheden die militairen begingen in Atjeh en Papoea en talloze moorden en ontvoeringen waaraan leger en politie zich midden jaren tachtig schuldig gemaakt zouden hebben.
     
  • Wreedheden uit tijdperk Suharto onderzocht
    De Pers, 12 maart 2008
    Indonesië onderzoekt wreedheden ten tijde van Suharto
    De Morgen, 12 maart 2008
    De Indonesische Mensen­rechten­commissie is onderzoeken begonnen naar massamoorden en mensen­rechten­schendingen onder het bewind van de dictator Suharto, met de bedoeling verdachten daarvan voor de rechter te brengen. De onderzoeken betreffen de massamoord die in 1965-'66 werd gepleegd op vijanden van Suharto en het leger, wreedheden die militairen begingen in Atjeh en Papoea en talloze moorden en ontvoeringen waaraan leger en politie zich midden jaren '80 schuldig gemaakt zouden hebben.
     
  • 'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    Trouw, 22 februari 2008
    'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    De Pers, 22 februari 2008
    'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    DAG, 22 februari 2008
    'Import palmolie zet mensenrechten onder druk'
    Nieuws.nl, 22 februari 2008
    De mensenrechten van Indonesiërs worden door de productie van palmolie geschonden. Indonesiërs worden op een gewelddadige manier van hun land gejaagd om plaats te maken voor palmolieplantages. Dat staat in het rapport 'Verborgen onrecht' van Milieudefensie.
     
  • Palmolie-import bedreigt mensenrechten
    Nu.nl, 22 februari 2008
    De productie van palmolie in Indonesië gaat gepaard met schendingen van mensenrechten. Families worden met geweld door de sector van hun land verjaagd om plaats te maken voor palmoliebedrijven. Pesticiden en kunstmest vervuilen het drinkwater. Voornamelijk vrouwen ondervinden schade, omdat zij als gifsproeiers werken op de plantages.
     
  • Beelden Netwerk tegen woord minister
    door Frans Oremus, De Journalist, 15 februari 2008
    Een indringende reportage van EO's Netwerk over mishandeling op de Molukken door de Indonesische regering wordt door Maxime Verhagen als oud nieuws afgedaan. Zelfs de Kamer trapt er – bijna – in.
    De reportage is nog te zien via Netwerk
     
  • Productie van palmolie zet mensenrechten in Indonesië onder druk : Milieudefensie: Europa moet stoppen met bijmengverplichting biobrandstoffen
    Nieuwsbank, 11 februari 2008
    Milieudefensie: Europa moet stoppen met bijmengverplichting biobrandstoffen
    Vroege Vogels, 12 februari 2008
    De productie van palmolie in Indonesië zorgt voor enorme schending van de mensenrechten van lokale bewoners. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Losing ground' van Milieudefensie en haar Engelse zusterorganisatie EWNI. Het rapport laat zien dat de toename van productie van palmolie, die onder andere wordt veroorzaakt door de stijgende vraag naar palmolie voor brandstoffen in de Europese Unie, nadelig uitpakt voor de lokale bevolking in Indonesië.
     
  • Politie herovert eilandje op Molukkers
    Provinciale Zeeuwse Courant, 1 februari 2008
    De politie haalt met een bootje vijf Molukse betogers van het eiland in de Hofvijver bij het Binnenhof in Den Haag. Met een bezetting van het eiland gistermiddag wilden de demonstranten aandacht vragen voor de schendingen van de mensenrechten in de Molukken.
     
  • Molukkers bezetten eiland in Hofvijver
    Telegraaf, 31 januari 2008
    Molukse jongeren hebben donderdag het eiland in de Hofvijver in Den Haag 'geannexeerd'. Met spandoeken vragen ze aandacht voor de schending van de mensenrechten in de Molukken. De jongeren roepen de Nederlandse regering op de ogen hiervoor niet te sluiten. Ze hebben de Molukse vlag op het eilandje gehesen.
     
  • Ibrahim Isa: blij dat Soeharto dood is
    door René Thijsse, RNW Wereldomroep, 29 januari 2008
    Voor Ibrahim Isa is de dood van de voormalige Indonesische president Soeharto een opluchting. Isa leefde decennialang in ballingschap. Hij stond sinds 1965 op een zwarte lijst nadat hij Soeharto een massamoordenaar genoemd had. "Ook na de dood van Soeharto is de politieke situatie in Indonesië niet stabiel. Ik kan nog steeds niet onder mijn eigen naam terug naar mijn vaderland. Het zou namelijk zo maar kunnen gebeuren dat de inlichtingendienst mij meeneemt en dat ik dan verdwijn. Dat kan vandaag de dag nog gebeuren in Indonesië."
     
  • Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
    Algemeen Dagblad, 27 januari 2008
    Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
    Sp!ts, 27 januari 2008
    Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
    Metro, 27 januari 2008
    Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
    Gelderlander, 27 januari 2008
    Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
    Stentor, 27 januari 2008
    Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
    BN/De Stem, 27 januari 2008
    Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
    Dagblad van het Noorden, 27 januari 2008
    Er moet een gerechtelijk onderzoek komen naar de misdaden die wijlen de Indonesische president Soeharto heeft begaan in zijn regeerperiode van 1967 tot 1998. Dat heeft de mensen­rechten­organisatie Human Rights Watch (HRW) zondag in New York gezegd. HRW beschuldigt het regime van Soeharto van marteling, massamoord op minderheden en vermeende communisten. Ook is de regering van Soeharto volgens HRW schuldig aan oorlogsmisdaden tijdens de invasie van Oost-Timor in de jaren zeventig.
     
  • Beantwoording vragen van de leden Van Dam en Van Bommel over vermeende mensenrechtenschending in Indonesië
    Nieuwsbank, 11 januari 2008
    Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Dam en Van Bommel over vermeende mensenrechtenschending in Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 28 november 2007 met kenmerk 2070805420.
     
  • Mensenrechten of geld? : waarom Nederland niet opkomt voor de mensrechten in Maluku
    door Joram Tentua, Buka Mulu, 24 december 2007
    Tot nu toe heeft Nederland openlijk met nog geen enkel woord gerept over de mensenrechtensituatie in Indonesië en de Molukken. Een onlangs verschenen rapport over wapenexport laat ons zien, waarom een van de grootste wapenexporteurs waarschijnlijk haar mond dicht houdt over mensenrechten in Indonesië.
     
  • Echtpaar bestraft wegens 'slavernij'
    Volkskrant, 18 december 2007
    Een jury in New York heeft maandag een miljonairsechtpaar veroordeeld voor dwangarbeid en mishandeling van twee huishoudsters. Het echtpaar, dat vier kinderen heeft en een parfumbedrijf runt, kan veertig jaar cel krijgen. Aanklagers spraken van moderne slavernij. De Indonesische huishoudsters (45 en 51 jaar) werkten vaak achttien uur per dag. Hun loon van 100 tot 150 dollar per maand stuurden zij naar familie in Indonesië.
     
  • Moderne slavernij in New York
    Reformatorisch Dagblad, 18 december 2007
    Een rijk New Yorks echtpaar heeft twee Indonesische vrouwen jarenlang behandeld als "slaven". Dat was maandag de conclusie van de jury in het proces tegen het echtpaar Sabhnani.
     
  • Amerikaans echtpaar schuldig aan slavernij
    NRC Handelsblad, 17 december 2007
    Een steenrijk Amerikaans echtpaar uit New York is schuldig bevonden aan het als slaaf houden van twee Indonesische vrouwen. De vrouwen, die als huishoudsters in de villa van het paar moesten werken, werden geestelijk en lichamelijk mishandeld en gedwongen tot werkdagen van achttien uur of meer.
     
  • 'Moderne slavendrijvers' VS veroordeeld
    Telegraaf, 17 december 2007
    Een jury in New York heeft maandag een miljonairsechtpaar veroordeeld voor dwangarbeid en mishandeling van twee huishoudsters. De veroordeelde vrouw en haar dochter stortten in de rechtszaal ineen toen het vonnis werd voorgelezen. De rechter schortte de zaak op tot dinsdag. [...] De twee nauwelijks geschoolde huishoudsters kwamen uit Indonesië en werkten vaak achttien uur per dag voor het rijke echtpaar. Ze verdienden honderd tot 150 dollar per maand en stuurden het hele bedrag op naar familieleden in Indonesië, zei een aanklager. [...]
     
  • Tien grootste schenders van de rechten van inheemse volksstammen
    Persbericht Alle Goede Doelen, 10 december 2007
    [...] Inheemse volken in West Papua zijn het slachtoffer van extreem geweld door het leger van Indonesië, waaronder moord, onrechtmatige arrestaties, verkrachting en marteling, terwijl hun voorouderlijke gronden worden geëxploiteerd door de Indonesische overheid en buitenlandse multinationals. [...]
     
  • Molukkers voeren actie tegen Indonesië (video)
    Algemeen Dagblad, 10 december 2007
    Molukkers voeren actie tegen Indonesië (video)
    Dagblad van het Noorden, 10 december 2007
    Een kleine groep Molukkers heeft zondag en maandag actie gevoerd in Gouda en Den Haag tegen Indonesië. Volgens de Molukkers schendt Indonesië de mensenrechten op de Molukken. In Gouda bezette een groep van negen actievoerders zondag het verzetsmuseum.
     
  • Erasmusbrug 'gekleed' in Molukse vlag
    AD Rotterdams Dagblad, 10 december 2007
    Molukse actievoerders hebben maandagmiddag tijdelijk een twintig meter lange Zuid-Molukse vlag opgehangen aan de Erasmusbrug. Met deze vreedzame actie wilde de organisatie haar solidariteit tonen met meer dan zeventig gevangenen, die mishandeld en gemarteld worden door de Indonesische autoriteiten.
     
  • Molukkers voeren actie Grote Markt
    Blik op Nieuws, 10 december 2007
    De schending van de mensenrechten in Indonesië is een onderwerp dat de Molukse gemeenschap in Nederland erg bezighoudt. Tevens zou de vrijheid van meningsuiting direct de kop worden ingedrukt. Om hiervoor aandacht te vragen werd er op diverse plaatsen in het land aktie gevoerd.
     
  • Molukkers blijven niet slapen in verzetsmuseum
    De Pers, 9 december 2007
    De Molukkers die bij het verzetsmuseum in Gouda hebben geprotesteerd tegen mensenrechtenschendingen op de Molukken zijn om 18.00 uur huiswaarts gegaan. De politie had aangekondigd in te grijpen als ze dat niet zouden doen. Negen Molukkers hadden het museum sinds 15.00 uur 'bezet'. Ze wilden er een nachtje blijven slapen. Het museum was uitgekozen omdat het zelf oproept in verzet te komen tegen mensenrechtenschendingen. Maar het museum haalde de politie erbij om de actievoerders te verwijderen. De partijen kwamen overeen dat ze tot 18.00 uur mochten blijven.
     
  • Molukkers protesteren tegen rechtenschendingen
    Nieuws.nl, 9 december 2007
    Molukse actievoerders protesteren zondag tegen mensenrechtenschendingen in de Molukken. "Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent nog altijd dat Molukkers door Indonesië worden onderdrukt, mishandeld en gemarteld", zegt een woordvoerder.
     
  • Molukse acties rondom Internationale Dag van de Rechten van de Mens
    Nieuwsbank, 5 december 2007
    Op 9 en 10 december 2007 vinden er in het kader van de Internationale dag voor de Rechten van de Mens op verschillende plaatsen in Nederland demonstraties plaats. Met demonstraties in Amsterdam, Lelystad, Groningen en Den Haag vragen Molukkers aandacht voor de mensenrechtensituatie in Indonesië, in het bijzonder de Molukken.
     
  • 'Martelingen routine bij voorarrest'
    door Hilde Janssen , Algemeen Dagblad, 23 november 2007
    Arrestanten in Indonesië zijn 'extreem kwetsbaar' voor geweld en wreedheden. De politie kan hen ongestraft mishandelen, constateert de VN-rapporteur voor Marteling. Enkele agenten werden zelfs op 'heterdaad betrapt' door speciaal rapporteur Manfred Nowak tijdens zijn veertiendaags verblijf in Indonesië. Bij de onaangekondigde bezoeken aan gevangenissen in Jakarta, Jogjakarta en Wamena in Papoea trof Nowak en zijn team tijdens ondervragingen ernstig mishandelde mensen aan.
     
  • Molukse demonstratie op Wereldhavendagen (video)
    De Pers, 10 september 2007
    De Rotterdamse haven vierde feest, maar een groep Molukse actievoerders was minder blij.
     
  • Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    Trouw, 8 september 2007
    Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    Nieuws.nl, 8 september 2007
    Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    De Pers, 8 september 2007
    Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    Elsevier, 8 september 2007
    Molukse actievoerders demonstreren zaterdag op de Wereldhavendagen tegen het schenden van de mensenrechten door Indonesië. Zo'n 25 leden van een actiegroep staan sinds 14.00 uur op de Rotterdamse Erasmusbrug met spandoeken en vlaggen. Ook delen zij flyers uit. De actiegroep Lambang Tetap Berkibar, ofwel: de vlag wappert altijd.
     
  • Demonstratie voor Molukken
    AD Rotterdams Dagblad, 8 september 2007
    De Molukse initiatiefgroep 'Lambang tetap berkibar' (de vlag wappert altijd) uit Capelle aan den IJssel demonstreert dit weekeinde in Rotterdam voor de gevangen vrijheidsstrijders op het Indonesische Ambon. De actie is volgens Brian Hulom van de groep rustig en ludiek van aard.
     
  • Molukse acties tijdens Wereldhavendagen en Fortis Marathon Rotterdam
    Nieuwsbank, 7 september 2007
    Op zaterdag 8 september en 9 september 2007 demonstreert de initiatiefgroep uit Capelle aan de IJssel 'Lambang tetap berkibar' tegen de erbarmelijke mensenrechtensituatie in de Molukken (Indonesië). Daar worden op dit moment 49 mensen vastgehouden en mishandeld voor het tonen van de niet erkende Zuid-Molukse vlag. Beide demonstraties vinden plaats in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen en de Fortis halve marathon, omdat Rotterdam de zuster-/partnerstad van Jakarta (Indonesië) is.
     
  • Saoediërs slaan dienstmeisjes dood
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 24 augustus 2007
    Bont en blauw geslagen met riemen en elektriciteitskabels belandde de 27-jarige Indonesische Tari in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië. De dienstmeisjes werden bont en blauw geslagen. Ook haar landgenoten Rukmini (25), Siti (32) en Susmyati (28) werden zo zwaar mishandeld dat ze naar het ziekenhuis moesten. De laatste twee overleden nog dezelfde nacht.
     
  • Moord op huishoudelijk werkers symptomatisch voor wijdverbreid probleem
    CNV Nieuws, 23 augustus 2007
    Van de Human Rights Watch ontvingen wij een bericht over de brute moord op twee Indonesische huishoudelijk werkers. Dit geval benadrukt nogmaals dat de Saudische regering werkgevers onvoldoende op hun verantwoordelijkheid aanspreekt wanneer het gaat om ernstige mishandeling, aldus de Human Rights Watch. Twee andere Indonesische werkers die ernstig gewond zijn geraakt ten gevolge van mishandeling verblijven nog op de Intensive Care.
     
  • Amnesty actief voor kerkleiders Papua
    RKnieuw.net, 18 augustus 2007
    De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International is een handtekeningenactie begonnen voor twee kerkleiders op Papua, een provincie van Indonesië. Dat meldt het Nederlands Dagblad. De organisatie vreest voor het leven van Benny Giay en Noahk Nawipa, schrijft ze aan haar achterban, gekoppeld aan de oproep een petitie aan de Indonesische autoriteiten te ondertekenen.
     
  • Migrantarbeiders aan lot overgelaten
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 17 augustus 2007
    De 24-jarige Kunasir heeft haar migrantenbaan in Maleisië deze week met de dood bekocht. Tientallen anderen ontvluchten dagelijks hun wrede werkgevers om hun vege lijf te redden. Maar de Indonesische overheid biedt hun migrantenarbeiders nauwelijks bescherming, luidt de kritiek van mensen­rechten­activisten. Haar opgezwollen gezicht en dikke blauwe lippen spreken boekdelen. Nauwelijks verstaanbaar vertelt de 21-jarige Indonesische Parsiti voor de televisie camera's hoe ze met hulp van haar slendang doek ontsnapte uit de flat van haar Maleisische werkgever op de 22ste verdieping.
     
  • Molukkers protesteren bij Indië-herdenking
    Trouw, 14 augustus 2007
    Molukse actievoerders houden woensdag een stil protest tijdens de Indië-herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Met de actie wil de Initiatiefgroep Capelle aandacht vragen voor de mensenrechtensituatie op de Molukken. Op het eiland Ambon zitten 49 activisten vast die strijden voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken.
     
  • Aandacht voor kinderen in Indonesische cel
    Reformatorisch Dagblad, 6 juli 2007
    Het is een beeld dat ze maar niet kwijtraakt: tientallen kinderen die uit verveling de hele dag door de tralies van de gevangenis op Batam naar buiten zitten te kijken. Dorine van den Berg (59) uit Ede is dan ook blij dat de gevangenisdirectie Stichting Anak Asuh, die ze samen met haar man Jan leidt, vroeg juist voor deze kinderen iets te betekenen. "Het is belangrijk dat ze weer vertrouwen in mensen krijgen."
     
  • 'Indonesië schuldig aan wandaden in Papua'
    Nederlands Dagblad, 6 juli 2007
    Leden van de Indonesische ordetroepen hebben bij recente operaties in de provincie Papua ongewapende burgers mishandeld en gedood en vrouwen verkracht. Dat zegt Human Rights Watch in een gisteren uitgebracht rapport. De veronderstelde ooggetuigen en slachtoffers die HRW informatie hebben verschaft over de in het rapport beschreven wandaden wilden allen anoniem blijven uit angst voor represailles, zei de mensen­rechten­organisatie.
     
  • 'Indonesië moordt en martelt in Papoea'
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 5 juli 2007
    Indonesische ordetroepen hebben zich bij recente operaties in de provincie Papoea schuldig gemaakt aan moord, verkrachting en mishandeling van ongewapende burgers. Dat zegt Human Rights Watch in een rapport, waarin verscheidene wandaden worden beschreven. Zo hebben veiligheidstroepen acht mensen in het centrale hoogland gedood. Ook beschrijft de mensen­rechten­organisatie de verkrachting van een 16-jarig meisje door een soldaat en van een getrouwde vrouw door de politie, die haar ervan beschuldigde separatistische rebellen van voedsel te voorzien.
     
  • Tweede slavernijherdenking in Amsterdam
    Telegraaf, 26 juni 2007
    Een aantal bewonersorganisaties in Amsterdam-Zuidoost heeft het initiatief genomen tot het organiseren van een tweede herdenking van de afschaffing van de slavernij. [...] De Dag der Vrijheden weerspiegelt de gemêleerde bevolkingssamenstelling in Amsterdam-Zuidoost en richt zich ook op andere vormen van slavernij, aldus de woordvoerster. "Indonesiërs zijn bijvoorbeeld ook door Nederlanders onderdrukt." [...]
     
  • Hulp voor dienstmeisjes
    Katholiek Nieuwsblad, 23 juni 2007
    Maleisië heeft maatregelen aangekondigd om de arbeids- en leefomstandigheden van buitenlandse dienstmeisjes te verbeteren. Aanleiding is de spectaculaire ontsnapping van een Indonesische vrouw die aan een touw ontsnapte van de vijftiende verdieping van een flatgebouw. Maandelijks lopen naar schatting 1200 Indonesische meisjes bij hun werkgevers weg vanwege de onmenselijke behandeling.
     
  • Saudi-Arabië arresteert 80 prostituees en pooiers
    Telegraaf, 22 juni 2007
    De politie in Saudi-Arabië heeft meer dan tachtig prostituees en souteneurs gearresteerd. Dat heeft de krant al-Riyad vrijdag bericht. Onder de verdachten bevinden zich mensen uit Egypte, Syrië en Indonesië. Een aantal van hen had als dienstmeisje gewerkt, maar was het huis van hun werkgever ontvlucht.
     
  • Huishoudster vlucht uit wolkenkrabber
    door Jorien Beukers, De Pers, 18 juni 2007
    Een Indonesische huishoudster heeft geprobeerd aan haar agressieve werkgeefster te ontsnappen door zich aan lakens uit een wolkenkrabber in Maleisië te laten zakken. De 33-jarige huishoudster Shamelin zou haar wanhopige ontsnappingspoging hebben gedaan na maandenlang te zijn opgesloten, uitgehongerd en geslagen, meldt persbureau Reuters.
     
  • Mensen­rechten­activisten Indonesië vogelvrij
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 12 juni 2007
    Indonesische activisten voor de mensenrechten krijgen geen enkele vorm van wettelijke bescherming, ondanks talrijke klachten van intimidatie en dreigementen. Dat concludeert de speciale rapporteur voor Mensen­rechten­verdedigers van de Verenigde Naties na een werkbezoek.
     
  • Miljonairskoppel beschuldigd van slavernij
    Laatste Nieuws, 17 mei 2007
    Een miljonairskoppel uit New York wordt ervan beschuldigd twee Indonesische vrouwen meer dan vijf jaar lang te hebben behandeld als slaven. De vrouwen werden geslagen en mishandeld en kregen bijna geen loon. De politie kwam het misbruik op het spoor nadat ze een van de vrouwen had opgepakt terwijl ze ronddwaalde rond een doughnutwinkel, slechts gekleed in een broek en een handdoek.
     
  • Een werkdag van Lili, huishoudelijk werker in Indonesië
    Corita Johannes, One World/CNV, 11 mei 2007
    Als ik begin te werken in de huishouding ben ik 15 jaar, vertelt Lili uit Jogjakarta. 's Nachts om 2 uur moet ik opstaan. Tot 4 uur ben ik bezig eten te koken. Dat is voor het cateringbedrijf van mijn baas. Van 4 tot 9 uur was ik de kleren van de 11 gezinsleden. Dan geef ik de kinderen te eten en stopte ze in bad. Op de markt doe ik daarna met mijn baas inkopen voor het cateringsbedrijfje. De rest van de middag ben ik bezig met strijken. Ik zorg ook voor de baby. En 's avonds vraag mijn baas me soms om een massage. Om 10 uur 's avonds val ik doodmoe in slaap.
     
  • Situatie in Papoea blijft kabinet zorgen baren
    Reformatorisch Dagblad, 5 april 2007
    De mensenrechtenschendingen op Papoea blijven de regering zorgen baren. Het kabinet vraagt bij iedere gepaste gelegenheid en op ieder niveau, ook in EU-kader, aandacht voor de situatie in dit deel van Indonesië. Dat heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken geantwoord op Kamervragen van SGP, ChristenUnie, VVD en CDA
     
  • Indonesië: Homo's gemarteld door de politie
    Holebi Info, 10 maart 2007
    Indonesië: Het Asian Human Rights Commission laat weten dat een 28-jarige homo in Indonesië is gemarteld door de politie. Het slachtoffer, Hartoyo, werkt voor een stichting die fondsen beheert en verspreid in het kader van de hulpverlening na de tsoenami-ramp.
     
  • Europese Commissie honoreert Asia-Link aanvraag
    Persbericht Universiteit Utrecht, 22 februari 2007
    Het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht start volgend jaar een samenwerkingsproject met de University of Indonesia in Jakarta, de National University of Mongolia in Ulaanbataar, Queen's University of Belfast en de Mykolo Romerio Universiteit in Vilnius onder de titel "Good Governance and Human Rights Education in Mongolia and Indonesia". Het project is geselecteerd voor subsidie in het kader van het Asia-Link programma van de Europese Commissie. Deze heeft hiervoor een bedrag van ruim 720.000 Euro beschikbaar gesteld.
     
  • Miljoenen dienstmeisjes uitgebuit in Indonesië
    KruX/ANP, 14 februari 2007
    In Indonesië worden miljoenen dienstmeisjes uitgebuit die soms niet ouder dan twaalf jaar zijn. De naar schatting 2,6 miljoen huishoudelijke hulpen worden soms geslagen of zelfs verkracht. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een woensdag gepresenteerd rapport.
     
  • Hedendaagse slavernij : vijf minuten 'bewegen' brengt tien euro op
    door Michel Maas, Volkskrant, 6 december 2006
    Meisjes worden in Indonesië gezien als een kostbaar bezit. Makelaars ronselen meisjes voor de prostitutie. En ouders weten vaak donders goed wat met hun dochter zal gebeuren.
     
  • 'Bali paradijs voor de kinderhandel'
    Telegraaf, 4 december 2006
    Kinderhandel en seksuele uitbuiting van minderjarigen zijn groeiende problemen op het Indonesische vakantie-eiland Bali. Dat heeft een functionaris van het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, maandag gezegd.
     
  • Mensensmokkelzaak: op zoek naar Indonesische getuigen
    Algemeen Dagblad, 1 december 2006
    In de mensensmokkelzaak tegen Soester D. T. wordt op last van de rechtbank Utrecht getracht getuigen in Indonesië te gaan verhoren. De 62-jarige T. maakte volgens het openbaar ministerie deel uit van een internationale organisatie die mensen vanuit Azië naar Europa smokkelde.
     
  • 'Executies Indonesische christenen voor Strafhof'
    Nederlands Dagblad, 17 oktober 2006
    Een Indonesische groep geestelijken en advocaten wil de executie van drie christenen vorige maand op Sulawesi aankaarten bij het Internationale Strafhof in Den Haag. De executie van Fabianus Tibo, Marinus Riwu en Dominggus da Silva op 22 september deed internationaal veel stof opwaaien. In augustus nog stelden de Indonesische autoriteiten de terechtstelling uit na zware internationale druk en een oproep van onder meer paus Benedictus XVI om de drie gratie te verlenen.
     
  • Indonesië: Moslimgemeenschap hindert bescherming holebi's
    Holebi Info, 4 oktober 2006
    Een beslissing genomen door de Indonesische regering die toestaat dat sommige gebieden semi-autonoom macht verkrijgen heeft een verwoestend resultaat op de holebi's en transgenders van Indonesië. Door plaatselijke overheden het recht te geven hun Islamitische wetten te gebruiken, wordt dit gebruikt tegen holebi's en transgenders en kunnen deze vervolgd worden, ondanks de federale grondwettelijke bescherming die ze eerder genoten.
     
  • Koehandel rond executies Indonesië (video)
    Trouw, 23 september 2006
    Mensenrechtenorganisaties en christenen geloven dat godsdienst een grote rol heeft gespeeld bij de uitvoering van het doodvonnis van de drie christenen op Sulawesi. Velen zien een verband met de doodstraf die is opgelegd aan drie moslims die zijn veroordeeld voor hun aandeel in de bomaanslagen op Bali in 2002.
     
  • Indonesië wil kinderarbeid uitbannen voor 2022
    Elsevier, 12 juli 2007
    De Indonesische regering wil kinderarbeid uiterlijk 2022, maar liefst vroeger uitbannen. Dat heeft Marudin Simanihuruk, topambtenaar van het ministerie van arbeid, woensdag gezegd.
     
  • Indonesië schaft met wet discriminatie Chinezen af
    door Michel Maas, Volkskrant, 12 juli 2007
    Het nummer van Ina's Indonesische identiteitsbewijs begint met een nul. Dat betekent dat Ina een tionghoa is, een etnisch Chinese. De nul waarmerkt haar als een vreemdeling, die zelfs voor iedere ambtelijke dienstverlening extra moet betalen.
     
  • 'Leger verrijkt zich over rug van burger'
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 22 juni 2006
    Indonesische militairen ondermijnen democratische hervormingen en schenden mensenrechten. Dat komt door hun wijdvertakte zakelijke belangen. Dat zegt Human Right Watch (HRW) in het rapport 'Een te hoge prijs'.
     
  • Indonesië wil uitbuiting huishoudhulpjes verminderen
    door Richel Dursin, Inter Press Service, 13 april 2006
    De Indonesische overheid heeft richtlijnen uitgevaardigd tegen uitbuiting van kinderen die werken als hulp in de huishouding. De richtlijnen zijn een eerste stap op weg naar sluitende wetgeving, zegt minister Meutia Hatta Swasono van Vrouwenemancipatie.
     
  • 'Doodvonnis onschuldige Indonesiërs'
    door Othon Zimmerman, Algemeen Dagblad, 13 april 2006
    Nederland moet zijn invloed bij Indonesië aanwenden om de executie van drie onschuldige christenen te voorkomen. De gerenommeerde Indonesische jurist Otto Kaligis kwam gisteren naar Nederland om dit pleidooi te houden en de zaak in de publiciteit te brengen. Ook Amnesty International voert internationaal actie voor herziening van het vonnis.
     
  • Indonesië erkent schendingen mensenrechten in Papoea-Nieuw-Guinea
    Volkskrant, 6 februari 2006
    De Indonesische minister van defensie Juwono Sudarsono heeft maandag erkend dat het Indonesische leger zich in Papoea-Nieuw-Guinea incidenteel schuldig heeft gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Van structurele en veelvuldige overtredingen, zoals verscheidene internationale mensenrechtengroeperingen stellen, is echter geen sprake, aldus Sudarsono.
     
  • Oost-Timorese president tegen mensenrechtentribunaal : het VN-rapport over de gruweldaden op Oost-Timor komt zowel voor president Gusmão als Indonesië ongelegen
    door Michel Maas, Volkskrant, 24 januari 2006
    De president van Oost-Timor wil het VN-rapport over gruwelen op het tot 1999 door Indonesië bezette eiland geheim gehouden. Jakarta mag niet worden geprikkeld.
     
  • VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
    Algemeen Dagblad, 20 januari 2006
    VN krijgt rapport schrikbewind in Oost-Timor
    Telegraaf, 20 januari 2006
    VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
    Sp!ts, 20 januari 2006
    VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
    Reformatorisch Dagblad, 20 januari 2006
    VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
    Gelderlander, 20 januari 2006
    VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
    Dagblad van het Noorden, 20 januari 2006
    Oost-Timor overhandigt de Verenigde Naties vrijdag een rapport waarin volgens media wordt beschreven hoe Indonesië 24 jaar lang een schrikbewind hield in de voormalige Portugese kolonie. De speciale commissie schrijft onder meer dat het Indonesische leger de bevolking uithongerde en seksueel misbruikte. De bezetting heeft volgens de onderzoekers mogelijk aan 183.000 mensen het leven gekost.
     
  • VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
    Algemeen Dagblad, 19 januari 2006
    VN: Misdaden Indonesië in Oost-Timor
    Telegraaf, 19 januari 2006
    VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
    Sp!ts, 19 januari 2006
    VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
    Gelderlander, 19 januari 2006
    VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
    Dagblad van het Noorden, 19 januari 2006
    Het Indonesische leger heeft uithongering en seksueel geweld gebruikt om de opstandige provincie Oost-Timor in bedwang te houden tijdens de 24 jaar durende bezetting. Dat blijkt uit een geheim VN-rapport waarop de Australische krant The Australian de hand heeft gelegd.
     
  • Indonesië beschuldigd van genocide
    Nieuws.nl, 19 januari 2006
    Een groep bootvluchtelingen uit West-Papoea heeft bij aankomst in Australië de Indonesische regering beschuldigd van genocide. Dat heeft de Australische pers donderdag bericht. Na een boottocht van ruim vijf dagen vanuit de Indonesische haven Merauke bereikten de 36 volwassenen en zeven kinderen woensdag het Noord-Australische Cape York.
     
  • 'Misstanden bij jacht op terroristen Indonesië'
    Telegraaf, 8 december 2005
    De Indonesische politie maakt zich bij de jacht op terroristen schuldig aan mensenrechtenschendingen. Van de ruim tweehonderd mensen die de elite-eenheid Detachment 88 sinds de aanslagen op Bali in oktober dit jaar heeft opgepakt, zijn er slechts vier aangeklaagd. Vier andere terreurverdachten zijn gedood.
     
  • Nederland zwijgt schuldig over de Papoea's
    door Mathieu Kothuis, BN/De Stem, 11 november 2005
    Sinds de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1962 zijn de Papoea's vogelvrij. Schendingen van de mensenrechten zijn aan de orde van de dag. Nederland heeft een speciale verantwoordelijkheid voor die situatie vindt de indoloog Kees Lagerberg (81).
     
  • Microsoft traint politie pedofielen op te sporen
    Trouw, 10 oktober 2005
    Microsoft traint politie pedofielen op te sporen
    Nieuws.nl, 10 oktober 2005
    Softwaregigant Microsoft leert 150 Cambodjaanse, Indonesische en Thaise agenten en mensenrechtenactivisten hoe ze het internet kunnen gebruiken om pedofielen op te sporen. In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh is maandag een twee weken durend seminar begonnen dat door Microsoft wordt aangeboden in samenwerking met de Britse politie.
     
  • Rechtenschendingen Atjeh niet onderzocht
    Telegraaf, 20 augustus 2005
    Mensenrechtenschendingen Atjeh worden niet onderzocht
    Nieuws.nl, 20 augustus 2005
    In Indonesië is verbolgen gereageerd op de aankondiging, vrijdag, van minister van justitie en mensenrechten Hamid Awaluddin dat de mensenrechtenschendingen die de afgelopen drie decennia in Atjeh gepleegd zijn niet zullen worden onderzocht. Zowel vertegenwoordigers van de Indonesische regering als van de rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) hebben erop aangedrongen dat het Atjeh-tribunaal alleen zaken in behandeling zal nemen van na de ondertekening van het vredesakkoord in Helsinki deze week.
     
  • Eerlijke tsunami-gevangenen van Atjeh krijgen halve straf
    Volkskrant, 5 augustus 2005
    Ze behoorden tot de gelukkigen die de tsunami overleefden in de zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh. Naar schatting enkele honderden van de ongeveer 2900 gevangenen wisten te ontsnappen en overleefden de vloedgolf, die in Atjeh 100 duizend levens eiste. Kort na de natuurramp zei minister Hamid Awaluddin van Justitie en Mensenrechten alle begrip te hebben voor de gevangenen die renden voor hun leven, net als alle anderen die daartoe de mogelijkheid hadden. Maar het zou natuurlijk ook fijn zijn als zij zich weer vrijwillig zouden melden om hun straf uit te zitten, voegde hij daar aan toe, met de belofte van strafvermindering.
     
  • Leger van Indonesië doodt 3378 Atjeeërs
    Volkskrant, 9 juni 2005
    Het Indonesische leger heeft in Atjeh 3378 leden van de afscheidingsbeweging GAM gedood sinds het begin van zijn laatste zuiveringsoperatie in mei 2003. Dat heeft de chef-staf van het leger, generaal Endriartono Sutarto, woensdag bekendgemaakt in Jakarta.
     
  • Meer dan 3300 rebellen gedood in Atjeh
    Telegraaf, 8 juni 2005
    "Al meer dan 3300 doden in Atjeh"
    NOS Nieuws, 8 juni 2005
    Het Indonesische leger heeft sinds het in mei 2003 een grootschalig offensief begon tegen opstandelingen in Atjeh, al meer dan 3300 rebellen gedood. Dat maakte bevelhebber Endriartono Sutarto van de strijdkrachten woensdag bekend.
     
  • Mensenrechtengroepen zien niets in onderzoek Oost-Timor
    Trouw, 9 maart 2005
    Oost-Timorese mensenrechtengroepen zien niets in een onderzoek dat Indonesië en Oost-Timor samen gaan doen naar het geweld waarmee de afscheiding van Oost-Timor gepaard is gegaan. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn Oost-Timorese ambtgenoot Xanana Gusmão riepen woensdag in Jakarta een commissie in het leven, de Commissie van Waarheid en Vriendschap, die het geweld gaat onderzoeken.
     
  • Waarheidscommissie Indonesië en Oost-Timor
    Sp!ts, 9 maart 2005
    Indonesië en Oost-Timor zetten waarheidscommissie op
    Volkskrant, 9 maart 2005
    Indonesië en Oost-Timor hebben woensdag een gezamenlijke waarheidscommissie opgezet. De Commissie voor Waarheid en Vriendschap gaat het bloedig verlopen referendum, waarin Oost-Timor zich in 1999 uitsprak voor onafhankelijkheid, onderzoeken.
     
  • 'Geen kinderhandel in tsunami-landen'
    Nu.nl, 14 januari 2005
    Unicef: geen kinderhandel in tsunami-landen
    Telegraaf, 14 januari 2005
    Er zijn geen aanwijzingen dat in de landen die op tweede kerstdag zijn getroffen door de tsunami's in Zuid-Azië, sprake is van kinderhandel of -mishandeling. Dat heeft VN-kinderorganisatie Unicef vrijdag gezegd. Volgens Unicef-directeur Carol Bellamy heeft Indonesië maatregelen genomen om handel in kinderen te voorkomen.
     
  • 'Indonesisch leger incompetent en bruut'
    Volkskrant, 6 januari 2005
    Het Indonesische leger belemmert pogingen hulp te verlenen aan slachtoffers van de tsunami's van 26 december. Hulpverleners worden tegengewerkt en sommige overlevenden worden zelfs mishandeld door militairen, zei een regionale mensenrechten­organisatie donderdag.
     
  • Kamervragen over kinderhandel in Atjeh (Adobe Acrobat®-document; 15 Kb)
    Kamervragen Tweede Kamer, 6 januari 2005
    Vragen naar aanleiding van een bericht in Trouw van 3 januari 2005 dat mensenhandelaren kinderen uit Atjeh smokkelen.
     
  • Geruchten over kindersmokkel nemen toe
    door Michel Maas, Volkskrant, 6 januari 2005
    Ouders in Banda Atjeh waren opgelucht toen ze hoorden dat het leger kinderen had gered. Maar hoop is omgeslagen in vrees. Wat gebeurde er echt op het vliegveld?
     
  • Handelaren smokkelen kinderen in Atjeh
    Elsevier, 4 januari 2005
    Negen dagen na de verwoestende vloedgolven in Azië kampt Indonesië met grote problemen. Mensenhandelaren jagen op kinderen die wees zijn geworden. Ook zijn bijna 400.000 Indonesiërs al hun bezittingen kwijtgeraakt.
     
  • Mensenhandelaren slaan hun slag in Atjeh (video)
    Nu.nl, 3 januari 2005
    Mensenhandelaren smokkelen kinderen uit Atjeh
    Telegraaf, 3 januari 2005
    Mensenhandelaren smokkelen kinderen uit Atjeh
    Sp!ts, 4 januari 2005
    Mensenhandelaren smokkelen kinderen uit Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2005
    Mensenhandelaren actief in Atjeh
    Algemeen Dagblad, 4 januari 2005
    Door de aardbeving en vloedgolven van vorige week zondag zijn ongeveer 35.000 kinderen in Atjeh wees geworden of hun ouders kwijtgeraakt. Mensenhandelaren jagen op deze kinderen en proberen ze naar het buitenland te smokkelen, aldus Indonesische functionarissen maandag.
     
  • Oud-gouverneur Oost-Timor vrijgesproken
    Reformatorisch Dagblad, 5 november 2004
    Het Indonesische hooggerechtshof heeft vrijdag het vonnis ongedaan gemaakt tegen de voormalige gouverneur van Oost-Timor, Abilio Soares. Hij was twee jaar geleden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens gewelddadigheden in 1999.
     
  • Successful elections mask turmoil in Aceh (NAD)
    Persbericht Amnesty International, 7 oktober 2004
    Terwijl de rest van Indonesië zijn eerste directe presidentiële verkiezingen viert, is haar meest westelijke provincie in opschudding. De politieke moord, de martelingen en de bewapende invallen op huizen en dorpen ruïneren het leven van Atjehers en dwingen honderden van hen te vluchten. "Sinds de militaire noodtoestand is uitgeroepen, is in deze provincie nagenoeg geen enkel aspect van het leven onaangeroerd door de ernstige schendingen van de rechten van de mens", aldus Azië-directeur Ingrid Massage oevr het nieuwe internationale rapport van Amnesty International over Nanggroe Aceh Darussalam (NAD), "en toch zijn deze wijdverspreide misbruiken grotendeels verborgen voor de buitenwereld."
    Via: Bas de Meijer
     
  • 'Gevangenen in Atjeh regelmatig gemarteld'
    Volkskrant, 28 september 2004
    Gevangenen in Atjeh worden volgens Human Rights Watch stelselmatig gemarteld en mishandeld. In een maandag verschenen rapport meldt de internationale mensenrechten­organisatie dat in Atjeh mensen worden gearresteerd zonder arrestatiebevel, tot bekentenissen worden gedwongen en op basis van die bekentenissen tot jarenlange gevangenisstraffen worden veroordeeld.
     
  • HRW: Indonesië martelt inwoners Atjeh systematisch
    Reformatorisch Dagblad, 27 september 2004
    Indonesische militairen maken zich in de opstandige provincie Atjeh op systematische wijze schuldig aan martelingen. De militairen dienen gevangenen onder meer elektrische schokken toe en bewerken de gedetineerden met brandende sigarettenpeuken. Dat blijkt uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat maandagmorgen is vrijgegeven.
     
  • Kamervragen over het ongedaan maken van de veroordelingen door het adhoc-tribunaal voor Oost-Timor door het Indonesische Hof van Beroep : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 23 Kb)
    Kamervragen Tweede Kamer, 16 augustus 2004
    Vragen naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant van 7 augustus 2004 over het alsnog vrijuit gaan van hoge Indonesische officieren die eerder door het ad-hoctribunaal voor Oost-Timor veroordeeld waren wegens schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor in 1999.
     
  • Vrijspraak voor leider eliteleger Indonesië
    Volkskrant, 13 augustus 2004
    Een speciale Indonesische rechtbank heeft donderdag generaal-majoor Sriyanto Muntrasan, bevelhebber van de roemruchte elite-eenheid Kopassus, vrijgesproken van schendingen van de mensenrechten.
     


- venster sluiten -