Kesenian dan kultur: warta berita

Kesenian dan kultur: warta berita
Kunst & cultuur: nieuwsberichten

19 juli 2008



  • Bewogen levens breed verbeeld
    door Rolf Bosboom, Provinciale Zeeuwse Courant, 19 juli 2008
    Ook al is zijn naam lang niet meer bij iedereen bekend, het werk van beeldhouwer Philip ten Klooster is in Zeeland alomtegenwoordig. [...] En bewogen levens waren het zeker, met soms grote verschillen, maar ook opvallende overeenkomsten tussen vader en zoon. Hun beider levens speelden zich deels in Nederland en deels in het voormalige Nederlands-Indië af. De oosterse wijze van denken is in leven en werk terug te vinden. Johan ten Klooster werd geboren op Java, groeide op in Nederland en koos voor een militaire opleiding. Hij kwam terecht bij het KNIL, het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, en voerde onder meer expedities uit naar Nieuw-Guinea. [...]
     
  • Onbekende brief Multatuli gevonden
    NOS Nieuws, 18 juli 2008
    Er is een tot nu toe onbekende brief opgedoken van de 19e eeuwse schrijver Multatuli. De brief lag op een zolder in Almere. Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, schreef de brief in 1886. De brief is gericht aan een bevriende advocaat. Multatuli schrijft onder meer over de veroordeling van de voorman van de socialisten Domela Nieuwenhuis wegens majesteitsschennis.
     
  • De brief voor de Koning (2008) : voorzichtig op avontuur met het hele gezin
    door Arjan Welles, Filmfocus, 16 juli 2008
    Je mag toch wel spreken van het ultieme Nederlandse jeugdboek als het de Griffel der Griffels ontvangt en daardoor wordt uitgeroepen als het beste kinderboek ooit. Deze eer viel de in Nederlands-Indië geboren en opgegroeide auteur Tonke Dragt te beurt voor haar tweede roman De brief voor de koning uit 1962. Dat vroeg natuurlijk om een verfilming, maar ga daar maar eens aanstaan.
     
  • Architectuur in Indië
    TROS Nieuwshow, 11 juli 2008
    Als we denken aan onze voormalige kolonie Nederlands-Indië denken we aan kunstig gevormde groene sawah's, palmen, Indonesische vrouwen in sarongs, zwetende Nederlanders in veel te warme kleren en aan Multatuli. Maar daarbij zien we veel over het hoofd, onder andere een belangrijk deel van het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed: de architectuur. Want in de eerste decennia van de twintigste eeuw verrezen in hoog tempo kantoorgebouwen, scholen en werden hele nieuwe stadswijken uit de grond gestampt. Tot nu toe is voor de architecten die aan de basis van deze ongebreidelde bouwlust stonden nauwelijks aandacht in Nederland. Volkomen ten onrechte vindt kunsthistoricus Jan van Dullemen die deze week promoveerde op één van deze Nederlandse architecten in Indië: Charles Prosper Wolff Schoemaker. Over zijn onbekende nalatenschap gaan we praten met Jan van Dullemen.
     
  • Fraai boek over Chef Kreuger die fotografeerde in opdracht van de Koninklijke Marine
    Overschiese Krant, 30 juni 2008
    Op 30 mei 1921 reisde Chef Kreuger met zijn gezin naar Rotterdam om daar in te schepen op het passagiersschip Insulinde van de Rotterdamsche Lloyd voor de reis naar Indonesië. Chef (Jozeph) Kreuger (1886-1971) was als fotograaf een avonturier te land, ter zee en in de lucht. Voor de Koninklijke Marine produceerde hij talloze foto's. De marine maakte destijds bij gebrek aan een eigen fotodienst gebruik van freelance fotografen. Chef Kreuger was één van hen. De opdrachten brachten hem op plaatsen waar collega's nooit mochten komen. [...] In 1921 vertrok Kreuger naar Nederlands-Indië en richtte in Bandoeng een fototechnisch bureau op. In 1925 keerde hij terug, werd restauranthouder en werd bestuurlijk actief. [...]
     
  • Roy Villevoye : Boven op de realiteit van de Papoea's
    door Marina de Vries, Volkskrant, 18 juni 2008
    De kunstenaar zet aan tot toneelspelletjes, speelt met vooroordelen, knipt en rijgt associatief aaneen. Hebben de programmamakers van Groeten uit de Rimboe afgekeken bij de kunst? Zoals in dit televisieprogramma Nederlandse en Vlaamse families uit logeren gingen bij 'de meest primitieve stammen ter wereld', zo bivakkeert kunstenaar Roy Villevoye (1960) al sinds 1992 regelmatig bij de Asmat, een Papoeavolk in voormalig Nieuw-Guinea. In foto's en films doet hij verslag.
     
  • Leidse letterenfaculteit schrapt Indonesisch
    door Yunita Rovroy en Sirtjo Koolhof, RNW Wereldomroep, 16 juni 2008
    Na 140 jaar lijkt er een einde te komen aan de eens wereldvermaarde studie van Indonesische talen en culturen aan de Universiteit Leiden. Een reorganisatie van de Faculteit der Letteren biedt geen plaats meer aan een zelfstandige studie Indonesisch. Het is bovendien zeer onzeker of de functie van hoogleraar Javaans - de enige wereldwijd - gehandhaafd blijft.
    Zie ook reactie Wim van den Doel, decaan Universiteit Leiden.
     
  • Wat meer make-up, graag! : Tumult, het levensverhaal van Madelon Lulofs
    door Jaap Goedegebuure, BN/De Stem, 14 juni 2008
    Het zijn niet de slechtste biografieën die het bestaan van de held of heldin samenvatten in één enkel woord. Tweespalt heette het relaas van Jan Fontijn over de hopeloos gespleten dichter-psychiater Frederik van Eeden. Wereldverbeteraar en bankroetier Herman Heijermans kreeg door Hans Goedkoop het etiket Geluk opgeplakt. En nu is er Tumult, waarin Frank Okker het levensverhaal van de nagenoeg vergeten auteur Madelon Székely-Lulofs (1899-1958) heeft opgetekend.
    Frank Okker: Tumult, het levensverhaal van Madelon Lulofs. Uitgave Atlas. € 34,95
     
  • Verleden herleeft in Molukse muziektheatervoorstelling
    Ede Stad, 9 juni 2008
    De geschiedenis van Itja, een Molukse Edenaar, staat centraal in de theatervoorstelling Sampai Berjumpa lagi die zondag 15 juni in het stichtingsgebouw van Ina Ama, aan de v.d. Duyn v. Maasdamstraat 1 in Lunteren, te zien is. Het spannende levensverhaal wordt beeldend verteld door René Akihary. Zijn dochter Eleonora zingt daarbij prachtige liedjes. Samen vormen zij het duo MataHary.
     
  • 'De Veersche Jaren' 1915-1969
    Blik op Nieuws, 8 juni 2008
    In het spoor van zijn vader Philip (beeldhouwer) en grootvader Johannes (kunst-schilder en graficus) die beiden in Veere woonden en werkten, neemt fotograaf Luc ten Klooster deel aan de expositie: De kunstenaarsfamilie Ten Klooster, 'De Veersche Jaren' 1915-1969 [...] Kapitein J.F.E. (Johannes) ten Klooster (1873-1940) vestigde zich met zijn gezin in 1915, in het Zeeuwse stadje Veere. Gedurende een lange periode was hij officier geweest bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en leidde o.m. expedities naar onbekende delen van Nederlands Nieuw-Guinea. [...] Hij wist tussen 1920-1940 een uniek oeuvre op te bouwen. Vooral uit zijn houtsneden (geïnspireerd door Ned.-Indië) spreekt een eigen stijl. [...]
     
  • Nieuwe gracieuze gedichten van Van Dis : Totok 2
    Parool, 5 juni 2008
    Adriaan van Dis is door van alles bekend. Eén van zijn onbekende kanten is zijn dichterschap. Wie zijn prozaboeken kent, zal niet verbaasd zijn dat Van Dis dichten kan. Je hoeft alleen maar Zilver te hebben gelezen, met dat fantasierijke jongetje, om te weten dat poëzie dicht bij hem ligt.
     
  • Anneke Grönloh maakt acteerdebuut
    Algemeen Dagblad, 3 juni 2008
    Anneke Grönloh maakt binnenkort haar debuut op het witte doek. De 65-jarige zangeres, die haar grootste hit scoorde met het nummer Brandend Zand, vertolkt één van de hoofdrollen in de speelfilm Ver Van Familie van schrijfster Marion Bloem. Dat heeft Bloem dinsdag gemeld. Ver Van Familie is een filmbewerking van haar eigen boek uit 1998 over Indo's die in Nederland een nieuw leven hebben moeten opbouwen, maar zich nooit helemaal los hebben kunnen maken van hun verleden.
     
  • Vriendschapsconcert Wibi Soerjadi voor Indonesië in Zevenaar
    Evenementnieuws, 30 mei 2008
    Morgenavond zal er in het "Musiater" aan de Bommersheufsestraat 62 te Zevenaar een groots opgezet vriendschapsconcert worden gegeven met medewerking van o.a. de befaamde pianist Wibi Soerjadi en de Indonesische Ambassadeur Junus Effendi Habibie.
     
  • Tijd voor Theater: Wouter Muller [video]
    RTV Oost, 27 mei 2008
    Elke laatste dinsdag van de maand ontmoet Peter een artiest in het Enschedese theater Concordia. Deze keer is dat de Enschedese zanger Wouter Muller. Als singer/songwriter van Indische afkomst speelde hij in diverse bands, waaronder de Oost-Nederlandse folkgroep Jakkes. Ook richtte hij Quasimodo op, als begeleidingsband voor Willem Wilmink. Daarnaast schreef hij teksten en muziek voor Wieteke van Dort. Afgelopen weekend verscheen zijn nieuwe CD Senang.
     
  • Hella Haasse flink in trek
    Algemeen Dagblad, 27 mei 2008
    Hella Haasse flink in trek
    Stentor, 27 mei 2008
    Hella Haasse flink in trek
    BN/De Stem, 27 mei 2008
    Het digitale Hella Haasse Museum heeft binnen drie en een halve maand al 50.000 bezoekers getrokken. De website (www.hellahaassemuseum.nl) ging begin februari online, ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de schrijfster. Dat meldt Querido, de uitgeverij van Haasse.
     
  • Rosy en Andres maken comeback
    Trouw, 26 mei 2008
    Rosy en Andres maken comeback
    De Pers, 26 mei 2008
    Rosy en Andres maken comeback
    Nieuws.nl, 26 mei 2008
    Dries Holten en Rosy Pereira, beter bekend als het duo Rosy en Andres, komen terug. Dertig jaar na hun succesvolle muziekcarrière gaan ze kijken of ze nog goed in de markt liggen. Een woordvoerster laat weten dat het initiatief van beiden afkomstig is. "Ze wilden gewoon weer zingen."
     
  • Moeder verrast Wibi Soerjadi met platina plaat
    De Pers, 23 mei 2008
    De moeder van Wibi Soerjadi heeft haar zoon overdonderd met een platina plaat terwijl hij het gras aan het maaien was van zijn landgoed in Zeist. Dat meldt het management van de 38-jarige pianist vrijdag. Zijn cd 'Melodies' is ondertussen ruim 25 duizend keer over de toonbank gegaan.
     
  • Acteur Patrick Neumann in Podium 30
    RTV Drenthe, 23 mei 2008
    Gast in Podium 30 is zondagmorgen Patrick Neumann uit Hoogeveen. Hij is theaterdocent in Emmen, Meppel en Hoogeveen, acteur, theatermaker en singersongwriter. Eind mei speelt hij in Den Haag de voorstelling 'Circus Bronbeek', geïnspireerd door de verhalen over cabaret-, muziek- en toneelvoorstellingen die werden gehouden in de Japanse interneringskampen.
     
  • Vrolijke trilogie over tragiek van Indië
    door Pieter Sabel, Volkskrant, 21 mei 2008
    Broers en zus maakten een trilogie over Indische Nederlanders. 'Antwoorden krijg je niet'. 'We willen het gewoon weten!', schreeuwt de tweeling aan het einde van de voorstelling Sloom Bloed. De bovenzaal van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is muisstil. Het is de eerste en enige keer dat de vragen direct gesteld worden. Broer en zus willen van hun ouders weten hoe het was in de jappenkampen in Indonesië. Weten hoe het was om in Nederland een nieuw bestaan op te moeten bouwen. Weten hoe het was om niet meer terug te kunnen - want Nederlands-Indië bestond opeens niet meer. Weten hoe het was, kortom, om tussen twee werelden te leven. Maar meer dan over antwoorden, gaat het schrijver Carlo Scheldwacht in het stuk om de impliciete vragen. 'Als je ergens achter komt, is het wel dat je er niet achter komt.'
     
  • Madelon Székely-Lulofs : Er was maar één zoen: de eerste
    door Willem Otterspeer, Volkskrant, 16 mei 2008
    Een kleurrijk leven, en een autobiografisch œuvre: aanleiding genoeg voor een biografie van Madelon Székely- Lulofs (1899-1958), een vrouw die in bijna alles incorrect was. Stel je wordt verliefd op de mevrouw wier biografie je zit te lezen. Wat te doen? Je kunt natuurlijk meteen je vrouw verlaten, maar dat is meer iets voor Ingmar Bergman. In mijn geval betrof het de schrijfster Madelon Lulofs en er zat weinig anders op dan haar boeken te lezen. Nooit eerder las ik met het gemis van de Indiëganger. Wie was Madelon Székely-Lulofs eigenlijk? Het antwoord op die vraag heeft zelf al een geschiedenis.
     
  • Confronterende kunst : Théatre musical et dansé de Bali - Le Aventures du Prince Rama
    door Saskia Törnqvist, Parool, 13 mei 2008
    Hoe trots kan je zijn op een land met een VOC-mentaliteit? In de tijd toen Indonesië nog 'Ons Indië' heette, leek niemand met die vraag te worstelen. [...] Gelukkig waren er ook Nederlanders met een gezonde belangstelling voor alles wat 'het vreemde' ze bood. Zo iemand was de etnomusicoloog Jaap Kunst (1891-1960), die de Indische archipel afreisde op zoek naar ongehoorde muziekschatten en die wereldwijde erkenning oogstte met zijn onderzoek naar de gamelanmuziek van Java en Bali. [...]
     
  • Van Dis wint Nipkow
    Parool, 9 mei 2008
    Van Dis in Afrika heeft de Zilveren Nipkowschijf 2007-2008 gewonnen, de grote prijs van de Nederlandse televisiejournalistiek voor het beste tv-programma van het jaar.
     
  • Adriaan van Dis wint Nipkowschijf
    NRC Handelsblad, 8 mei 2008
    De Zilveren Nipkowschijf van Stichting Nipkow is dit jaar gewonnen door Adriaan van Dis met zijn documentaireserie Van Dis in Afrika, dat werd uitgezonden door de VPRO. De jury, bestaande uit journalisten, heeft dit vanavond unaniem besloten.
     
  • Wibi Soerjadi laat moeder huilen
    door Mariët Oosterwijk, Telegraaf, 7 mei 2008
    Wibi Soerjadi was nog nooit zo zenuwachtig. De 38-jarige pianist speelde gisteren voor zijn geliefde moeder een speciaal voor haar gecomponeerd stuk. "Ik wilde iets bijzonders doen, omdat ze altijd alleen maar voor anderen bezig is. Maar ik was vreselijk nerveus. Carnegie Hall in New York geen probleem, maar optreden voor je moeder ..."
     
  • Anneke Grönloh's ode aan overleden man
    door Vanessa Bontje, Telegraaf, 6 mei 2008
    Het hart van weduwe Anneke Grönloh zal altijd gebroken blijven. Vier jaar na het overlijden van haar man Wim-Jaap van der Laan brengt de 65-jarige zangeres voor het eerst haar gevoel onder woorden in een ontroerend lied. "Want ik wil en kán hem niet vergeten. We waren veertig jaar getrouwd en deden alles samen. Om na zo'n intense liefde alleen achter te blijven, is bijna onbeschrijflijk."
     
  • Smijten met gitaren, beatgirls met blote navels : 50 jaar Nederpop op /Geschiedenis TV
    VPRO, 22 april 2008
    1958: de eerste single van de Indisch-Nederlandse Tielman Brothers komt uit. Rock-'n-roll! Smijten met gitaren, spelen met handen en voeten en een drumstick als plectrum. Wat we nu Nederpop noemen werd een halve eeuw geleden uitgevonden. /Geschiedenis TV presenteert van 26 april tot en met 2 mei de favoriete Nederpoptelevisie van een groot aantal kenners. [...] De documentaire Rockin' Ramona schetst het verhaal van de grondleggers van de Nederlandse popmuziek: de Indo-muzikanten uit de jaren '50. [...]
     
  • Ode aan de 'zachtaardige en liefdevolle' islam : de islamitische speelfilm 'Ayat ayat cinta', over polygamie, is een blockbuster in Indonesië
    door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 4 april 2008
    Zelfs president Yudhoyono hield het niet droog bij de islamitische speelfilm Ayat ayat cinta, die in Indonesië door miljoenen mensen is gezien. Maar is het nu een pleidooi voor polygamie? Het was de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zelf die eerder deze week het verband legde. De Nederlandse parlementariër Geert Wilders mocht zijn hatelijke anti-moslimfilm Fitna op internet hebben gezet, maar hier in Indonesië is de vorige maand uitgebrachte islamitische romantische speelfilm Ayat ayat cinta ('Liefdesverzen') een doorslaand succes.
     
  • Film over vredelievende islam breekt alle records : Indonesiërs staan in de rij voor antithese van 'Fitna'
    door Esther de Jong, Trouw, 4 april 2008
    Terwijl voor de Nederlandse ambassade in Indonesië de hele week al wordt gedemonstreerd tegen de film 'Fitna', staan elders in Jakarta mensen in de rij voor een heel andere, pro-islamfilm. Een film die de islam juist als vredelievend afschildert en oproept tot verdraagzaamheid. In de afgelopen maand hebben ruim drie miljoen mensen 'Ayat Ayat Cinta' ('Liefdesverzen') gezien. Ook de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, die de film een antithese van Fitna noemde.
     
  • Pro-islamfilm succes in Indonesië
    NRC Handelsblad, 2 april 2008
    Pro-islamfilm succes in Indonesië
    Trouw, 2 april 2008
    Pro-islamfilm succes in Indonesië
    Algemeen Dagblad, 2 april 2008
    Pro-islamfilm succes in Indonesië
    Sp!ts, 2 april 2008
    Pro-islamfilm succes in Indonesië
    Metro, 2 april 2008
    Pro-islamfilm succes in Indonesië
    Gelderlander, 2 april 2008
    Een Indonesische film die religieuze stereotypen wil doorbreken en de barmhartige kant van de islam wil tonen, is een groot succes. Meer dan drie miljoen mensen hebben Verzen van Liefde gezien, inclusief president Susilo Bambang Yudhoyono. De islamitische romance ging halverwege januari in première.
     
  • Yvonne Keuls over "Mevrouw mijn moeder"
    Nieuws.nl, 29 maart 2008
    Ter afsluiting van de Boekenweek 2008, hield schrijfster en actrice Yvonne Keuls een lezing in Cultuurhuis de Pleiade in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug). De lezing ging over een aantal fragmenten uit haar boek "Mevrouw mijn moeder". Hierin beschrijft ze heel karakteristiek haar moeder die, opgegroeid in een weeshuis in Java, getrouwd met een man die een hoge functie had in Nederlands Indië en haar komst, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, naar Nederland.
     
  • Elk stuk versteend hout is uniek
    door Matthijs Oppenhuizen, Stentor, 28 maart 2008
    Pieter Temminck en Jan Jaap Lems uit Deventer runnen samen het bedrijf Indosign. In een schuur aan de Oostermaatsdijk in Lettele staat hun handelswaar: versteend hout uit Indonesië dat ruim twintig miljoen jaar oud is. "Wij kennen elkaar al meer dan dertig jaar", legt Lems uit. "Pieter is geboren in Indonesië en ik heb elf jaar op een school in Jakarta gewerkt."
     
  • Sporen van oorlog
    door Marcel DeCraene, RNW Wereldomroep, 27 maart 2008
    Old soldiers never die, they just fade away. De woorden van de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur zijn van toepassing op een groep mensen die in de Tweede Wereldoorlog leden onder de Japanse agressor. De generatie dwangarbeiders aan de Birma- en de Pakanbaroespoorweg verdwijnt. Reden voor fotograaf Jan Banning om een aantal van hen te fotograferen en te interviewen.
     
  • Prachtig begin van een glansrijke carrière
    door Laura Starreveld, Recensieweb, 25 maart 2008
    Met Oeroeg won Hella S. Haasse in 1948 de novelle-prijsvraag van het CPNB. Het werd dat jaar het boekenweekgeschenk en daarmee deed Hella S. Haasse definitief haar intrede in de Nederlandse letteren. In de jaren die volgden schreef ze vele romans en werd ze meermalen bekroond, onder andere met de Constantijn Huygensprijs (1981), de P.C. Hooftprijs (1984) en de Prijs der Nederlandse Letteren (2004). Vandaag de dag behoort Hella S. Haasse tot een van de bekendste gevestigde Nederlandse auteurs.
     
  • 'Hollandse meesters' uit atelier op Bali
    door Bas van der Hoeven, Gelderlander, 18 maart 2008
    Als er ooit een plan gemaakt is waarbij alle betrokkenen garen spinnen, is het wel de kunsthandel van Julia en Willem Mermans. Hun bedrijf, Juwill Indonesian Arts, koopt schilderijen in Indonesië en brengt die in Nederland aan de man. De kunstenaars krijgen goed betaald voor hun werk, het kopen van een uniek kunstwerk komt voor veel Nederlanders binnen bereik en Julia en Willem verdienen nog wat aan hun handel.
     
  • Ensemble van Brabants Orkest naar Indonesië
    Eindhovens Dagblad, 15 maart 2008
    7 leden van Het Brabants Orkest hebben van hun 'baas' 2 weken vrij gekregen voor een kamermuziekfestival in Indonesië. Samen met pianiste Ellen Corver en een poppenspeler en een verteller uit Indonesië verzorgen ze momenteel in vijf steden concerten en workshops voor jonge muzikanten. "Daar loopt net zoveel talent rond als hier in het westen. Alleen is de infrastructuur daar niet goed, ze komen niet aan de bak", zegt Raymond Vievermanns, al twintig jaar trompettist bij Het Brabants Orkest.
     
  • Theaterstuk over Molukse gijzelingsacties
    Trouw, 11 maart 2008
    De Molukse gijzelingsacties in de jaren '70 staan centraal in de theatervoorstelling Gegijzeld. Het stuk komt uit de koker van theatermaker en actrice Elsbeth Vernout, wier zus Willemijn in 1977 een van de vier dagen gegijzelde kinderen van de openbare basisschool in Bovensmilde was. Vernout putte voor het script uit niet eerder geopenbaarde brieven, zo liet ze dinsdag weten.
     
  • Musici Het Brabants Orkest naar Indonesië [video]
    Omroep Brabant, 10 maart 2008
    Een groep musici van Het Brabants Orkest is maandag vertrokken naar Indonesië. Gedurende twee weken geven ze een reeks concerten en speciale workshops voor jonge Indonesische collega's. Voor de muzikale toer door Indonesië is speciaal muziek over de Baron van Münchhausen geschreven. Naast het geven van uitvoeringen willen de musici uitgebreid contact leggen met Indonesische collega's en muziekstudenten.
     
  • Papoea's beheersten artistiek vakmanschap
    door C. Janse, Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2008
    Het is te kort door de bocht om christendom en koloniaal bewind cultuurvernietigers te noemen. Museum Nusantara in Delft gaat jammer genoeg voorbij aan de positieve rol die het koloniaal bewind, zending en missie hebben gespeeld bij de maatschappelijke ontwikkeling van de Papoea's en bij het bewaren van hun culturele identiteit. De tentoonstelling "Mythen en Riten" had deze verkeerde mythe juist kunnen bijstellen.
     
  • Hella Haasse: 'Wat ik niet te kijk geef, hou ik bij mezelf'
    door Arjan Peters, Volkskrant, 6 februari 2008
    Hella Haasse opende gisteren in de Openbare Bibliotheek Amsterdam het aan haar gewijde virtuele museum. Flabbergasted, overrompeld, noemde Hella S. Haasse zich gistermiddag, toen ze met een druk op de knop de opening had verricht van de uitgebreide website Hellahaassemuseum.nl, ten overstaan van een volle theaterzaal in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. 'Lang zal ze leven', zong het publiek bij de entree van de schrijfster, hoewel de feiten de vervulling van die wens al bekrachtigden, want Haasse vierde jongstleden zaterdag haar negentigste verjaardag.
     
  • Hella Haasse's museum primeur op internet : zappen van haar eigen schooltijd naar Oeroeg
    door Judith Hornman, De Pers, 4 februari 2008
    Het Hella Haasse museum is er. Fysiek bezoek is onmogelijk. Het museum is alleen online te vinden. Grafisch ontwerpster en initiatiefneemster van de site, Sara Kolster, ziet internet als het perfecte medium voor het project. 'Ik heb geen stress hoor, het is bijna af', vertrouwt Sara Kolster (29) ons zondag toe. 'Maar ik moet nog wel even wat puntjes op de i zetten.' Die i's zijn er genoeg, want er is ongelofelijk veel materiaal van de schrijfster beschikbaar. Foto's, brieven, filmpjes: Haasse heeft veel van haar werk en leven bewaard.
     
  • Geloven zonder God : [Hella Haasse]
    door Albert van Zanten, Reformatorisch Dagblad, 28 januari 2008
    Schrijfster Hella Haasse hoopt zaterdag negentig te worden. Haar betekenis voor de vaderlandse letteren was vanaf het begin onomstreden. Haasse zette de historische roman weer op de kaart en gaf de Nederlands-Indische literatuur een belangrijke impuls. Haar oeuvre is erudiet en ernstig, evenals de schrijfster zelf. Een portret van de "grande dame" en haar werk.
     
  • Hella Haasse (1918)
    Reformatorisch Dagblad, 28 januari 2008
    Hella Haasse wordt op 2 februari 1918 geboren in Batavia, Nederlands-Indië. Ze is de dochter van Willem Hendrik Haasse, die schrijft onder het pseudoniem W.H. van Eemlandt, en de concertpianiste Katharina Diehm Winzenhöhler.
     
  • Wibi maakt radiovriendelijke remix van paardenkür
    Nieuws.nl, 22 januari 2008
    Wibi Soerjadi heeft een radioremix gemaakt van 'Dance of devotion', het muziekstuk dat hij vorig jaar componeerde voor dressuurkampioene Anky van Grunsven. De twee minuten durende remix heeft volgens de componist een filmachtig karakter en is bedoeld om een groot publiek kennis te laten maken met het stuk. 'Dance of devotion' is bedoeld als kürmuziek voor Van Grunsven voor de Olympische Spelen later dit jaar in Peking.
     
  • Virtueel museum voor jarige Haasse
    Telegraaf, 15 januari 2008
    Schrijfster Hella Haasse krijgt voor haar 90ste verjaardag een virtueel museum cadeau. Het eerste digitale schrijversmuseum ter wereld is een eerbetoon aan een van Nederlands grootste auteurs.
     
  • Hella Haasse krijgt digitaal museum
    Informatie Professional, 14 januari 2008
    Schrijfster Hella S. Haasse wordt op 2 februari as. negentig jaar. De schrijfster krijgt haar eigen museum op internet. Haasse zal het museum op 5 februari as. openen. Het digitale museum maakt onder meer het persoonlijke archief van Haasse openbaar.
     
  • Hella Haasse krijgt museum op internet
    door Ingrid van der Chijs, Elsevier, 11 januari 2008
    Toen ze begon met schrijven was de kroontjespen nog in gebruik. Nu krijgt Hella Haasse, die op 2 februari negentig wordt, een virtueel museum. Het museum, www.hellahaassemuseum.nl, is het eerste digitale schrijversmuseum ter wereld.
     
  • Eerbetoon aan jarige Hella Haasse
    Algemeen Dagblad, 10 januari 2008
    Schrijfster Hella Haasse wordt op 2 februari negentig jaar. In Den Haag hebben de Openbare Bibliotheek, de Haagse Kunstkring, het Letterkundig Museum en de gemeente Den Haag de handen ineengeslagen om het moment te markeren. Als eerbetoon aan de schrijfster zullen zeven acteurs op vrijdag 1 februari in De Nieuwe Kerk vier uur lang voorlezen uit haar boek Berichten van het Blauwe Huis.
     
  • Andy Tielman: 'Als je stoer doet, gelooft niemand je'
    door Menno Pot, Volkskrant, 10 januari 2008
    Vijftig jaar geleden namen de Tielman Brothers een single op, die te boek is gesteld als de allereerste Nederlandse rockplaat. Gitarist Andy Tielman koestert zijn herinneringen: 'De jeugd begreep het vanaf het begin.'
     
  • Schilderijen Indonesiërs in grand café Marnix
    Ede Stad, 4 januari 2008
    De Edese kunstenaar Marcel Verbrugge heeft weer een nieuwe expositie ingericht in grand café Marnix aan het Marnixplein. Dit keer zijn schilderijen te zien van Muliya en Ana Muzamil. Zij wonen en werken op Bali in Indonesië. Er is een serie schilderijen te zien over dikke vrouwen en portretten. Kunstenaar Muliya is geboren in 1977 op het eiland Java.
     
  • Victorine Heftingprijs voor Wieteke van Dort
    RTV West, 23 december 2007
    Wieteke van Dort krijgt dit jaar de Victorine Heftingprijs. De jaarlijkse prijs werd in 1988 ingesteld en is genoemd naar de eerste vrouwelijke directeur van het Haags Gemeentemuseum. De prijs heeft als doel om vrouwelijk talent op het gebied van de kunsten te stimuleren en onder de aandacht te brengen. Wieteke van Dort krijgt de prijs zondag 23 december uitgereikt, uit handen van wethouder Jetta Klijnsma van Den Haag. De prijs bestaat uit een kunstwerk en bijna 2300 euro.
     
  • Fabelachtige zang en meesterlijk gitaarspel in eigen universum [Boi Akih]
    door Ton Maas, Volkskrant, 22 december 2007
    Zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer hebben in de loop der jaren uit de grabbelton van hun muzikale voorkeuren - waaronder latin, jazz, funk, Indiaas klassiek en Molukse folklore - een volstrekt eigen muzikaal universum in elkaar gesleuteld. Bovendien vormen ze inmiddels een bijna symbiotische twee-eenheid, met een concentratie die hun optreden als duo een bezwerende dimensie geeft.
     
  • Politie Java verdenkt Nederlander van kunstfraude
    Gelderlander, 18 december 2007
    De Indonesische politie verdenkt een Nederlandse expert en handelaar op het gebied van oude Aziatische kunst ervan gestolen beelden uit een museum in Surakarta op Java te hebben doorverkocht. Dat meldden The Jakarta Post en The South China Morning Post. De Nederlander verkocht de beelden aan een Indonesiër die een museum in Jakarta wil stichten.
     
  • Molukse acties op de planken: herbeleving met veel tranen
    door Lukas van der Storm, Volkskrant, 11 december 2007
    Alle betrokkenen zijn onder de indruk van het toneelstuk van John Leerdam over de Molukse acties van de jaren 70. Meer dan dertig jaar nadat hij met zes anderen een trein bij Wijster kaapte, ziet Cornelis Thenu hoe de Molukse acties van de jaren zeventig door acteurs weer tot leven worden gebracht. Het theaterstuk Geblinddoekte verhalen - Kain Pikul trekt zondagavond veel publiek.
     
  • Meesterwerk met doorhalingen : [Multatuli's manuscript van de Max Havelaar]
    door Kees Fens, Volkskrant, 7 december 2007
    De tastbaarheid is hier verdwenen, de vingerafdrukken van de grote schrijver laten zich niet vermoeden. Jacob van Lennep bewerkte Multatuli's manuscript van de Max Havelaar vrij grondig. Het werk in oorspronkelijk handschrift, inclusief doorhalingen, is nu in facsimile verschenen en gisteren gepresenteerd.
     
  • Tropenmuseum verwerft zilvercollectie
    Reformatorisch Dagblad, 26 november 2007
    Het Amsterdamse Tropenmuseum heeft een bijzondere collectie zilveren voorwerpen uit Jogjakarta (Indonesië) aangeschaft. Daarmee heeft het Tropenmuseum de grootste en meest volledige collectie Jogjazilver van Nederland.
     
  • Tropenmuseum verwerft zilver
    Algemeen Dagblad, 21 november 2007
    Tropenmuseum verwerft Indonesisch zilver
    Provinciale Zeeuwse Courant, 21 november 2007
    Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft een uitgebreide collectie zilveren voorwerpen uit het Indonesische Yogyakarta verworven. Het museum kocht meer dan 130 voorwerpen die zijn gemaakt tussen 1930 en 1942, de bloeitijd van de zilversmeedkunst in Yogyakarta.
     
  • Film met lezing in Gigant
    door David Levie, Stentor, 16 november 2007
    Deze maand zijn er verschillende mogelijkheden voor een blikverruimend avondje uit met de Filmacademie van Filmtheater Gigant. Op dinsdag 20 november is er, in het kader van het festival Indisch Erfgoed, een lezing bij de film Opera Jawa, die vier keer in Gigant wordt vertoond. Marc Westerman gaat in zijn de lezing bij Opera Jawa in op de achtergrond van het Ramayana epos, zodat de kijkers van daaruit het filmverhaal beter kunnen volgen.
     
  • Weinig bekende aspecten van de Nationale Fotografiecollectie in twee nieuwe publicaties
    PhotoQ, 6 november 2007
    In het kader van het Manfred & Hanna Heiting Scholarschip, het onderzoeksprogramma van de Nationale Fotografiecollectie in het Rijksmuseum, zijn kort geleden twee publicaties uitgebracht met de resultaten van de eerste twee onderzoeken. [...] In Ethnics and Trade: Photography and the Colonial Exhibitions in Amsterdam, Antwerp and Brussels vinden we het onderzoeksverslag van Laetitia Dujardin over verschillende omgangsvormen met en houdingen van negentiende-eeuwse Europeanen ten aanzien van de bevolking van Nederlandse en Belgische koloniën. [...] Er waren complete dorpen nagebouwd die werden verlevendigd door de aanwezigheid van tientallen Javanen, Sumatranen en Surinamers. Zij werden geacht hun 'exotische' leven in Amsterdam na te spelen, waarbij het publiek vanachter een omheining toekeek. [...]
     
  • Schilderij van Sukarno's favoriet te koop
    Trouw, 6 november 2007
    Schilderij van Sukarno's favoriet te koop
    Sp!ts, 6 november 2007
    Schilderij van Sukarno's favoriet te koop
    Brabants Dagblad, 6 november 2007
    Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg veilt binnenkort een stuk van de favoriete schilder en kunstadviseur van de eerste president van Indonesië, Sukarno. De kunstenaar, de uit het Chinese Canton afkomstige Lee Man Fong (1913-1988), stelde een vijfdelige reeks samen over kunstcollectie van Sukarno: Paintings and statues from the collection of President Soekarno of the Republic of Indonesia.
     
  • Anneke Grönloh verwittigt advocaat over persiflage Paul de Leeuw
    Telegraaf, 6 november 2007
    Anneke Grönloh heeft haar advocaat op de hoogte gesteld van de persiflage op haar die Paul de Leeuw tijdens zijn Symphonica in Rosso-concerten laat zien. "Hij is hiermee duidelijk in overtreding", zegt Anneke's manager Bart Peeters.
     
  • Anneke Grönloh weer mikpunt grappen Paul de Leeuw
    Telegraaf, 5 november 2007
    Het is opnieuw bonje tussen Anneke Grönloh en Paul de Leeuw. Tijdens zijn Symphonica in Rosso-concerten trakteert De Leeuw het publiek op een imitatie van de 65-jarige zangeres. Anneke vindt het vreselijk dat ze wéér wordt geparodieerd. "Ze is enorm teleurgesteld", laat haar manager weten.
     
  • Ernst Jansz treedt op voor Japanse troostmeisjes
    Trouw, 31 oktober 2007
    Ernst Jansz treedt op voor Japanse troostmeisjes
    De Pers, 31 oktober 2007
    Ernst Jansz treedt op voor Japanse troostmeisjes
    Nieuws.nl, 31 oktober 2007
    Ernst Jansz, voormalig bandlid van Doe Maar, treedt vrijdag in Den Haag op tijdens een manifestatie van Amnesty International en de Stichting Japanse Ereschulden. Dat maakte Amnesty woensdag bekend. De twee organisaties willen aandacht vragen voor de zogenoemde troostmeisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden misbruikt door Japanse strijdkrachten.
     
  • Wibi Soerjadi speelt nog één keer op 'Bösie'
    Nieuws.nl, 22 oktober 2007
    Wibi Soerjadi speelt met kerst nog één keer op zijn befaamde Bösendorfer Concertvleugel Imperial 39912-10765. De vleugel, die hij liefkozend Bösie noemt, staat al een tijdje van zijn rust te genieten op het landgoed van Soerjadi in Zeist, maar wordt ter gelegenheid van het jaarlijkse Kerstgala van de Nederlandse concertpianist toch nog een laatste keer gebruikt.
     
  • Indo?Rock! woensdag in Veluwehal
    Barneveldse Krant, 21 oktober 2007
    De muziektheatershow Indo?Rock! is woensdag 24 oktober te zien en te beluisteren in de Veluwehal in Barneveld. Hoofdrolspelers in deze muzikale productie zijn The Raw Feet Players onder leiding van Harry Koster, bekend als 'The Godfather of Nederrock'. Muzikanten uit de Indische én Molukse gemeenschap roeiden eind jaren vijftig van de vorige eeuw tegen de stroom van de toen gangbare monotone muziekmaat in: ze dansten en sjansten en speelden hard, snel, ruig en met gevoel.
     
  • Java én Junghuhn keren vulkaan Kelud de rug toe
    door Erik van den Berg, Volkskrant, 19 oktober 2007
    Deze rubriek belicht alledaagse fenomenen met een kunstblik. Vandaag: de Nederlandse botanicus F.W. Junghuhn (1809-1864) over de Kelud. [...] Franz Wilhelm Junghuhn zou er niet van hebben opgekeken. Deze Nederlandse geoloog en botanicus (1809-1864) heeft de vulkanen op Java als eerste in kaart gebracht. In Java, deszelfs gedaante, bekleeding en inwendige structuur beschrijft hij 45 exemplaren, 'welke bijna alle door mij zijn beklommen'. En niet één vond hij zo indrukwekkend als de Kelud – die bij hem overigens de Keloet heet. [...]
     
  • Jan Rot: Ik hoef niet meer jaloers te zijn
    door Arjan Visser, Trouw, 13 oktober 2007
    Jan Rot (Makassar, Indonesië, 1957) is zanger, vertaler, schrijver en acteur. In de vorige eeuw schreef Rot vooral eigen liedjes, na 2000 maakte hij naam als vertaler van klassieke werken zoals de Mattheüspassie van Bach en Schuberts Winterreise.
     
  • Boi Aki - Yalelol
    door Saskia Törnqvist, Parool, 9 oktober 2007
    Het is dankzij de ongebreidelde fantasie van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer dat ze altijd weten te ontsnappen aan hokjesgeest, voorzien van labels als 'jazz', 'wereldmuziek' of wat dan ook. Samen vormen ze de harde kern van Boi Akih, een flexibele formatie waar geestverwanten als cellist Ernst Reijseger bij aan kunnen schuiven. Voor deze cd besloten ze genoeg te hebben aan elkaar. En dat hebben ze.
     
  • 'Mozart herhalen heeft geen zin' : regisseur ziet op eeuwenoud Aziatisch gedicht gebaseerde film als requiem voor slachtoffers van oorlogen
    door Pieter Ekker, Volkskrant, 24 september 2007
    Interview Garin Nugroho: Indonesische regisseur gaat zijn eigen gang in project ter ere van Mozart. [...] Opera Jawa is een uiterst losse bewerking van De ontvoering van Sinta, een episode uit de Ramayana, het duizenden jaren oude verhalende gedicht dat geldt als een klassieker binnen de Zuid-Oost Aziatische literatuur. 'Bepaalde groeperingen in Indonesië hebben mij al een tweede Salman Rushdie genoemd, omdat ik mijn eigen interpretatie geef. Heiligschennis, vonden ze. Maar de Ramayana wordt overal anders geïnterpreteerd. [...]
     
  • Max Havelaar op Burcht
    Leidsch Dagblad, 6 september 2007
    Het nieuwe theaterseizoen in Leiden wordt sinds enkele jaren steevast in september geopend op de Burcht. De eigenzinnige theatermaker Ab Gietelink uit Amsterdam strijkt er dan een week neer met zijn gezelschap Theater Nomade. Dit jaar presenteert hij het toneelstuk 'Max Havelaar'.
     
  • Gehijg achter het badhuis
    door Arjan Peters, Volkskrant, 31 augustus 2007
    Louis Couperus en Elisabeth Baud genoten hun huwelijk 'als priester en non'. In de roman Mevrouw Couperus van Sophie Zijlstra lucht 'Betty' haar gemoed in couperiaans zangerige zinnen.
     
  • San Fu Maltha gaat Indonesische horrorfilms maken
    NRC Handelsblad, 27 augustus 2007
    San Fu Maltha gaat Indonesische horrorfilms maken
    Trouw, 27 augustus 2007
    San Fu Maltha gaat Indonesische horrorfilms maken
    Algemeen Dagblad, 27 augustus 2007
    San Fu Maltha gaat Indonesische horrorfilms maken
    Sp!ts, 27 augustus 2007
    San Fu Maltha gaat Indonesische horrorfilms maken
    Metro, 27 augustus 2007
    De Nederlandse producent San Fu Maltha gaat in Indonesië horrorfilms maken. Dat heeft hij maandag gemeld. Onder de vlag van productiehuis Komodo wil Maltha in het Aziatische land met lokale acteurs elk jaar drie genrefilms draaien.
     
  • Lauwe 'Multatuli' in een te museaal jasje
    door Annette Embrechts, Volkskrant, 25 augustus 2007
    De voorstelling begint met een verontschuldiging. Dat het boek bont is, de stijl slecht, de schrijver onbedreven. Maar...! De Javaan wordt mishandeld! Theatermaker en acteur Ab Gietelink slingert zijn aanklacht de zaal in. Deze woorden uit het afsluitende hoofdstuk van Multatuli's Max Havelaar zijn hem uit het hart gegrepen.
     
  • Platenlabel dumpt Linda Wagenmakers
    Nieuws.nl, 24 augustus 2007
    Linda Wagenmakers is haar platenlabel kwijt. Ecovata wil niet langer met haar samenwerken. Gevolg daarvan is dat het uitbrengen van haar gospelalbum 'Full circle' wordt stopgezet en ook een gepland optreden is geannuleerd. "Wij willen ons werk zuiver houden", verklaart een woordvoerder van Ecovata. "Dat kan niet met iemand die de ene keer op de EO Jongerendag het woord van God bezingt, en het even later op een podium over seks staat te hebben."
     
  • God adviseerde Wagenmakers te stoppen met musical
    Telegraaf, 23 augustus 2007
    Linda Wagenmakers (Miss Saigon, Love me just a little bit more) stopt om persoonlijke redenen met haar rol als Sis in de 'freakmusical' Shhh...it Happens! Dat bracht de leiding van die productie donderdag naar buiten.
     
  • Rol te sexy voor gelovige Linda
    Algemeen Dagblad, 23 augustus 2007
    Linda Wagenmakers (31) geeft haar rol in de musical 'Shhh...It Happens!' terug. Op haar website zegt de actrice dat ze de (sexy) rol inhoudelijk niet langer kan rijmen met haar christelijke geloofsovertuiging.
     
  • Linda Wagenmakers stapt vanwege geloof uit musical
    De Pers, 23 augustus 2007
    Linda Wagenmakers stopt met de musical 'Shhh...it happens!' De voormalige Songfestivalzangeres verklaart dat haar deelname aan de productie niet is te combineren met haar geloof. Wagenmakers is lid van de pinkstergemeente, een christelijke stroming.
     
  • Promesse d'un Voyage - interview kunstproject Junyo Maru
    door Mieke Siemons, Volkskrant (blog), 23 augustus 2007
    Mijn opa is verdronken, op een schip, in de oorlog, in Indonesië Dat was alles, wat ik wist... Beeldend kunstenaar Mieke Siemons in dialoog met haar overleden opa Flip Verschoor. Hij kwam op 18 september 1944 om tijdens de torpedering van het schip de Junyo Maru.
     
  • Zeventig acteurs terug naar hun roots : 'Mijn pa kan zonder Conimex geen Indisch koken'
    door Jojanneke van den Berge, De Pers, 16 augustus 2007
    Nederlandse filmfondsen zeiden massaal 'nee' tegen het script van de Indische schrijfster-regiseusse Marion Bloem. Hollanders zouden er te negatief vanaf komen, en een film met zeventig acteurs, dat kon niks worden. 'Als dit een succes blijkt, bewijzen we dat een film ook buiten het geplaveide pad tot stand kan komen.' Indische HP/De Tijd-journalist Ricci Scheldwacht (41) betast in de spelerskantine op het terrein van Radio Kootwijk – vroegere radiopost voor communicatie tussen Nederland en het toenmalige Nederlands–Indië - voorzichtig zijn door haarlak vastgekoekte kapsel, dat als een helmpje over zijn schedel ligt. Scheldwacht speelt een van de grotere rollen in Marion Bloems film Ver van familie, waarvan de opnames op dit moment in volle gang zijn.
     
  • Anneke Grönloh speelt Indische oma
    De Pers, 2 augustus 2007
    Anneke Grönloh geniet van haar rol als Indische oma in de film 'Ver van familie'. "Ik heb deze filmrol aangenomen omdat het me zo aan mijn moeder doet denken", vertelt de zangeres. "Als ik aan haar denk, gaat het me ook heel makkelijk af." De 65-jarige artieste is momenteel in Radio Kootwijk op de Veluwe voor opnamen van de Nederlandse dramafilm.
     
  • Het tuinhuis
    door Tineke Smith-Nieuwenhuis, Reformatorisch Dagblad, 18 juli 2007
    In "Het tuinhuis" zijn de verhalen van Hella S. Haasse voor het eerst gebundeld. Ondanks de uiteenlopende plaatsen en tijden waarin de verhalen zich afspelen, vormen zij op een bepaalde manier een eenheid. Zij verraden Haasse's ontzag voor de natuur, de liefde voor haar geboorteland Indië en het besef van de ongrijpbaarheid van het bestaan.
    Hella S. Haasse: Het tuinhuis. Querido’s, Amsterdam, 2006; 160 pag.; € 16,95 ISBN 978-90-214-6760-3
     
  • Opera Jawa vanaf 20 september in Nederlandse filmtheaters
    Evenementnieuws, 9 juli 2007
    Traditionele en hedendaagse Javaanse muziek, dans en beeldende kunsten schitteren in Opera Jawa, de verfilming van een liefdesverhaal uit het eeuwenoude Ramayana-epos. Het International Film Festival Rotterdam brengt de Indonesische speelfilm vanaf 20 september 2007 uit in de Nederlandse filmtheaters. In elk filmtheater wordt een lezing over de film gegeven. Regisseur Garin Nugroho komt naar Nederland om de première bij te wonen.
     
  • Grönloh wil geld van Paul de Leeuw
    Nieuws.nl, 6 juli 2007
    Anneke Grönloh wil best een duet zingen met Paul de Leeuw. Maar in ruil voor vijf gastoptredens tijdens de concertreeks Symphonica in Rosso wil de zangeres daarvoor wel dertigduizend euro zien. Dat heeft zij vrijdag bevestigd na een bericht hierover in De Telegraaf.
     
  • De Kebaya-anno-nu modeshow uit Indonesië
    door Nico Verkerk, Twentsche Courant Tubantia, 1 juli 2007
    Als westerlingen denken wij als we het over Indonesië hebben maar aan een paar eilanden zoals Java, Bali en Sumatra terwijl er tientallen zijn. Ieder van deze eilandjes kent weer zijn eigen modestijl alhoewel wij als deze er nog niet geweest zijn alleen aan de Sarong denkt. Getoond werd nu de authentieke kleding zoals hij nu is voor jong en oud.
     
  • Schaduw over feest Anneke Grönloh
    door Richard van de Crommert, Telegraaf, 30 juni 2007
    Zangeres Jacqueline en Rocco Granata troosten de jarige Anneke Grönloh. De diva kon extra steun gebruiken. Het overlijden van haar jongere zusje Tjulah wierp gisteren een zwarte schaduw over haar 65e verjaardagsfeest in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Haar zusje overleed gisterochtend na een ziekbed van enkele maanden.
     
  • Dynamische fusie van Oost en West
    door Jan-Hendrik Bakker, AD Haagsche Courant, 22 juni 2007
    "Pas achteraf ben ik me gaan realiseren dat ook ik me heb laten misleiden door zijn gedrag. Rogier speelde eigenlijk altijd de clown. Hij had zich een houding aangemeten waardoor hij dingen kon zeggen die anderen hem niet zo snel na zouden doen. Maar door dat gedrag werd hij ook niet altijd serieus genomen. Mensen onderschatten hem. Ook ik, heb ik ontdekt." Siem Boon is de dochter van Rogier Boon (1937-1995). Samen met haar zus Leslie maakte ze twee jaar geleden een tentoonstelling over de Indisch-Nederlandse ontwerper. Nu ligt er een boek over de man die gezichtsbepalend is geweest voor een lange reeks Pasar Malams.
     
  • Bisschop Muskens opent tentoonstelling
    BN/De Stem, 21 juni 2007
    Bisschop Tiny Muskens opent vandaag de expositie van tekeningen van kunstenares Juni Kusumanto in het bisdomkantoor aan de Veemarktstraat in Breda. De in Indonesië geboren Kusumanto laat zich nog steeds inspireren door de geweldloosheid van Mahatma Gandhi in de toen nog Britse kolonie India.
     
  • Indisch klassiek aan Emmakade
    Algemeen Dagblad, 19 juni 2007
    Paul Seelig (1876-1945) was een componist uit Nederlands-Indië. Zijn werk staat centraal in een concert dat volgende week zaterdag en zondag gebracht zal worden. Daarvoor is de reeks Emmaconcerten gekozen, genoemd naar de locatie waar de concerten plaatsvinden, Emmakade 139 in Den Haag. Deze aflevering Indisch klassiek zal naast werk van Seelig ook dat van zijn tijdgenoten Constant van de Wall (1871-1945) en Leonard Pieter Joseph Michielsen (1872-1944) laten horen.
     
  • Kris Pusaka blijft spannend
    door Albert Kok, Algemeen Dagblad, 19 juni 2007
    We schrijven 1977. Het kabinet van Joop den Uyl struikelt over de grondpolitiek, Elvis Presley overlijdt aan een overdosis medicijnen en tennissterren Björn Borg en Jimmy Connors wisselen elkaar af aan de top van de wereldranglijst. De KRO bereikt een miljoenenpubliek met De Kris Pusaka. Nu, dertig jaar later, herhaalt de geschiedenis zich in zoverre, dat die spannende jeugdserie opnieuw is te bekijken: op dvd. Dat is een moment om even bij stil te staan, vindt Willem Nijholt.
     
  • 'Spel of sculptuur – er moet iets gebeuren' : acteur André van den Heuvel exposeert zijn beelden in de Haagse Pulchri Studio
    door Kester Freriks, NRC Handelsblad, 19 juni 2007
    In de Haagse Pulchri Studio exposeert acteur André van den Heuvel (80) keramiek en aquarellen. "Wat klei is voor beeldhouwkunst, is taal voor toneel." De herinneringen aan zijn vierjarig verblijf in Nederlands-Indië als dienstplichtig soldaat doen acteur André van den Heuvel (80) nog steeds pijn. Tussen 1946 en 1950 was hij tegen zijn zin betrokken bij de politionele acties, waar hij ernstig gewond raakte. Die periode was voor Van den Heuvel vervuld van "ellende, zinloosheid en doden om me heen."
     
  • Indonesische mystiek jaagt soms schrik aan
    door Selma Osman, Provinciale Zeeuwse Courant, 18 juni 2007
    Emmy Mullers herinneringen aan haar kindertijd Surabaya komen weer helemaal tot leven. "Hem ken ik nog wel, dat is Gatot katja", zegt ze wijzend op een enorme wajangpop met uitgespreide vleugels. "Die kon vliegen." Spontaan komen er versjes in haar op. "Ik herinner me weer het schimmenspel. Dan mocht je als kind láng opblijven."
     
  • Profiel Sinta Wullur : opera met gamelan en wajangpoppenspel
    door Ton Maas, Volkskrant, 12 juni 2007
    Voor componiste Sinta Wullur (48) is 'crossover' beslist geen vies woord. Geboren in Bandung in Indonesië uit Westers georiënteerde ouders met een Chinese achtergrond, en zelf grotendeels gevormd in Nederland (waar ze op 10-jarige leeftijd naartoe kwam), ziet ze zichzelf zo ongeveer als de belichaming ervan. Tijdens het Internationaal Gamelan Festival Amsterdam, dat deze week plaatsvindt in het KIT Tropentheater, gaat haar opera Sita's Liberation in première.
     
  • Reclame in de tropen : Drs P: Nieuw! Weten en geweten in de reclame, ook onder de gordel van smaragd
    door Jos Bloemkolk, Parool, 7 juni 2007
    Dikke boeken kunnen dun zijn en omgekeerd. Nieuw!, een heruitgave van onze meestertekstschrijver, de Zwitser Heinz Polzer (Drs. P), telt 160 bladzijden, maar die hebben een ongewoon hoge dichtheid aan lees- en genietbare zinnen. [...] En nog een prachtig, voor Polzer ongewoon romantisch citaat, waaruit zijn liefde voor Indonesië spreekt: 'Kon ik nog maar eens bij zonsopgang - alles fris, nog wat nevel boven de weg, maar de hemel vol belofte - in mijn Fiatje langs de Kerbajoranweg rijden, door dat land waar het leven elke dag opnieuw begint.'
     
  • Anneke Grönloh 65 jaar! : "Mijn jongste zoon komt zingen tijdens mijn verjaardagsconcert"
    door Vanessa Bontje, Telegraaf, 3 juni 2007
    "Wat een mijlpaal", glimt Anneke Grönloh trots. "Op 7 juni aanstaande word ik 65. Nóóit gedacht dat ik op deze leeftijd nog zou optreden." Met meer dan 30 miljoen verkochte singles blikt de Brandend Zand-zangeres terug op een veelbewogen en bijzonder leven. óIk heb veel mooie dingen meegemaakt, maar ook mijn portie wel gehad. Het overlijden van mijn man Wim-Jaap was een gebeurtenis die ik wel had willen overslaan.ó
     
  • Anneke Grönloh nog lang niet achter de geraniums
    Nieuws.nl, 3 juni 2007
    Anneke Grönloh nog lang niet achter de geraniums
    De Pers, 3 juni 2007
    Anneke Grönloh nadert de pensioensgerechtigde leeftijd van 65, maar achter de geraniums zal je de zangeres niet treffen. "Ik ben juist ontzettend blij met mijn leeftijd en ben er bijzonder trots op dat ik nog optreed", zegt Grönloh zondag in De Telegraaf. "Van de uitdagingen die nu op mijn pad komen, geniet ik met volle teugen."
     
  • Nostalgische tradities wedijveren met de moderne cultuur op de Pasar Malam Besar
    door Marjolein Theunissen, De Jonge Journalist, 1 juni 2007
    Op een bankje in de relatief rustige stand van Stichting Tong Tong, spreek ik met Siem Boon (43), dochter en beoogd opvolgster van festivaldirectrice Ellen Derksen en kleindochter van de Indische schrijver Tjalie Robinson. Ze is geboren en getogen in Den Haag en was vanaf haar eerste jaar al op de Pasar Malam Besar te vinden. Na een aantal PR-cursussen was het aan haar de taak om de Pasar Malam Besar van haar commerciële, nostalgische imago af te helpen. Binnen een aantal jaar werd het jaarlijkse evenement steeds moderner, groter en interessanter. Het bezoekersaantal verdubbelde en anno 2007 is de Pasar Malam Besar, dat letterlijk 'grote avondmarkt' betekent, uitgegroeid tot het grootste Euraziatische festival van de wereld. Een goed moment voor een diepgravend interview over de gedachten áchter dit culturele evenement.
     
  • Pasar Malam Besar trekt 125.000 bezoekers
    Algemeen Dagblad, 28 mei 2007
    Pasar Malam Besar trekt 125.000 bezoekers
    Metro, 28 mei 2007
    Pasar Malam Besar trekt 125.000 bezoekers
    Gelderlander, 28 mei 2007
    Pasar Malam Besar trekt 125.000 bezoekers
    Stentor, 28 mei 2007
    Op de Pasar Malam Besar op het Haagse Malieveld zijn dit jaar 125.000 bezoekers afgekomen. De organisatie, stichting Tong Tong, sprak zondagavond van "een zeer geslaagde 49e editie". Hoogtepunten waren onder meer het optreden van jazzgitarist I Wayan Balawan uit Bali en de expositie over het leven van KNIL-soldaten en hun familie in de kazerne en tijdens hun repatriëring.
     
  • Busken Huet : een biografie [audio]
    TROS Nieuwsshow, 25 mei 2007
    Dit is de eerste grote biografie van Conrad Busken Huet (1826-1886), de invloedrijkste criticus die Nederland heeft gekend. Hij was een wegbereider van de beweging van Tachtig en heeft de Nederlandse literatuurgeschiedenis ingrijpend veranderd. De betekenis van Busken Huet is niet beperkt tot de literatuur. Als predikant heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse kerkgeschiedenis en na zijn vertrek uit de kerk heeft hij zich als journalist over een veelheid van onderwerpen uitgelaten, zowel in Nederland en Nederlands-Indië als in Parijs.
     
  • Boek van Almeerder misschien verfilmd
    door Jeroen Oosterheert, Almere Vandaag, 22 mei 2007
    Het boek 'De Vloek van Pak' van Almeerder Robin Raven wordt misschien verfilmd. Acteur en filmproducent Marcel Hensema heeft een optie op de filmrechten genomen. Hensema speelde onder meer in de films Simon, Karakter en 06/05. De acteur werd volgens de Almeerse schrijver zo door het boek gegrepen dat hij er of een film of serie van wil gaan maken.
     
  • Literair afscheid Paula Gomes : woensdag a.s. op Pasar Malam presentatie "Allemaal een doosje"
    VPRO, 21 mei 2007
    De Indische schrijfster Paula Gomes neemt a.s. woensdag afscheid als auteur. Op de Pasar Malam in Den Haag presenteert zij in het Bibit-theater om 1 uur 's middags haar laatste publicatie: het lees- en luisterboek "Allemaal een doosje". Paula Gomes brak in 1975 door met "Sudah, laat maar", een novelle waarin haar kampervaringen tijdens de oorlog in Nederlands-Indië centraal staan.
     
  • Pasar Malam Besar: volop cultuur uit de Oost
    Trouw, 17 mei 2007
    Pasar Malam Besar: volop cultuur uit de Oost
    Algemeen Dagblad, 17 mei 2007
    Pasar Malam Besar: volop cultuur uit de Oost
    Sp!ts, 17 mei 2007
    Het is een cultureel festival, een beurs en een eetfestijn. Pasar Malam Besar draait vooral om de Aziatische cultuur. Donderdag opent het festival voor de 49e keer zijn deuren op het Malieveld in Den Haag.
     
  • Perkumpulan
    door Ton Lange, Alle Goede Doelen, 17 mei 2007
    Op 12 mei heeft de bijzondere Perkumpulan plaatsgevonden in Taman Indonesia te Kallenkote. De optredens van Wieteke van Dort en van onze ambassadeur Wouter Muller waren zoals gewoonlijk geweldig. De 107 aanwezigen hebben er van genoten. Deze mensen hebben gezorgd voor de fantastische opbrengst van 2.360,00 euro. Een goed bedrag voor onze lopende en nieuwe projecten op Java.
     
  • Pasar Malam wint prijs
    Trouw, 16 mei 2007
    Pasar Malam wint prijs
    Telegraaf, 16 mei 2007
    Pasar Malam wint prijs
    Sp!ts, 16 mei 2007
    De Pasar Malam Besar in Den Haag is de winnaar van de Grand Prix 2007. Dit maakte de organisatie dinsdagavond bekend. [...] De Pasar Malam Besar is het grootste Euraziatische festival ter wereld, in Nederland de 'grand old lady van de multiculturele festivals', aldus Stichting Tong Tong die het evenment organiseert. Nederland maakte in 1959 kennis met de Pasar Malam: een cultureel festival, beurs en eetfestijn in een. [...]
     
  • In a Jazz Tradition verhuist
    Heraut, 16 mei 2007
    Na jarenlang gastvrij ontvangen te zijn in 't Zeeltje zal In a Jazz Tradition de bakens verzetten. [...] De band Triba bijt zaterdag 2 juni het spits af in een Jamsession. Triba is spontaan ontstaan doordat drie Indische muzikanten elkaar vonden en herkenning beleefden in de Indische cultuur en hun muziek. Tot nu toe was er weinig bekend van de indo-jazz/latin/fusion, maar na het beluisteren van en meegenieten van deze Bleiswijkse band zal dat snel veranderen. Triba heeft nauwe contacten met jazzmusici in Indonesië die, wanneer zij hier komen op uitnodiging van de organisatie van onder andere North Sea Jazz Festival, niet zullen verzuimen om even langs te gaan.
     
  • 25 jarig jubileum vriendenclub Aïs Lawa Lata
    TV Oranje, 14 mei 2007
    Wie denkt dat Aïs Lawa Lata al lang achter de geraniums in een verzorgingstehuis zit heeft het totaal mis. Enkele dagen geleden nam hij een showflits op die vanaf vandaag te zien is bij TV Oranje. Deze maand bestaat de vriendenclub 25 jaar! De vriendenclub is bij toeval opgericht in mei 1982. Met Aïs' toenmalige management had men een gesprek over de oprichting van een fanclub. Aïs merkte toen op: "Wij Molukkers zijn allemaal vrienden van elkaar, dus een fanclub zie ik niet zo zitten." Waarop Susanne antwoordde dan richten wij toch een vriendenclub op en hiermee ging Aïs akkoord. Maar hij gaf de club hooguit een jaar. Echter mei 2002 bestond de vriendenclub 20 jaar.
  • Beysens' bekendste werk
    BN/De Stem, 12 mei 2007
    Het bekendste kunstwerk van Anton Beysens is een beeld dat hij maakte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de speciale Japanse interneringskampen voor jongens in het toenmalige Nederlands-Indië. De begraafplaats ligt in de stad Semarang op Java. Nu zullen niet veel Nederlanders daar regelmatig komen, maar een kleinere kopie van dat beeld is te zien in het park Bronbeek bij Arnhem bij het tehuis voor oud-militairen.
     
  • Twaalf spannende dagen die alles veranderden
    door Willem van Hamersvelt, Nederlands Dagblad, 3 mei 2007
    Nog nooit zijn de gewelddadige Molukse acties uit de jaren zeventig onderwerp van een speelfilm geweest. Daar komt verandering in. De Amsterdamse Nicolette Steggerda (47) werkt aan het script voor Wijster. Volgend voorjaar zendt de Vara de film uit.
     
  • Driewerf hoera voor Ridder Wibi
    Gelderlander, 27 april 2007
    Ooit, op zijn veertiende, liet hij zich tegenover zijn moeder ontvallen dat hij hoopte aan het eind van zijn carrière een lintje te krijgen. Dat hij er vrijdag al een kreeg was voor pianist en componist Wibi Soerjadi (37) een zeer grote verrassing.
     
  • Altijd op oosterse temperaturen : museumdirecteur en biograaf pogen Couperus' huis te kopen
    door Bart Jungmann, Volkskrant, 26 april 2007
    Het pand waar Louis Couperus opgroeide, is te koop. Kan het museum over de schrijver niet daar gevestigd worden? 'Alleen al de sfeer maakt het de moeite waard.'
     
  • Grönloh en Schreurs in speelfilm van Marion Bloem
    Sp!ts, 18 april 2007
    Anneke Grönloh en Terence Schreurs spelen de hoofdrollen in de speelfilm Ver Van Familie van Marion Bloem. De Indische film is gebasseerd op de gelijknamige roman van Bloem uit 1999. Grönloh en Schreurs spelen respectievelijk grootmoeder en kleindochter.
     
  • Anneke Grönloh speelt hoofdrol in speelfilm
    De Pers, 18 april 2007
    Anneke Grönloh speelt samen met Terrence Schreurs één van de hoofdrollen in de speelfilm 'Ver van familie' van Marion Bloem. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de auteur. 'Ver van familie' is een film over Indische Nederlanders, die in Nederland een nieuw bestaan moesten opbouwen. De opnames beginnen in juni.
     
  • Sierlijke dansers met snelle handen
    door Rob Kramp; (foto's: Jiri Büller), Volkskrant, 10 april 2007
    De sembah is verplicht. De groet staat voor respect. Geen demonstratie begint zonder sembah. In Den Helder geeft 'the world of martial arts' zaterdagavond een kijkje in de oosterse vechtsporten. Letterlijk vertaald betekent martial arts 'krijgshaftige kunsten'. In sporthal Sportlaan zijn vooral sierlijke dansers actief, wier mysterieuze bewegingen sporadisch overgaan in harde, bliksemsnelle bewegingen. Het is de avond van de Pencak Silat Manyang en aanverwante sporten. Pencak staat voor gecontroleerde, soepele bewegingen, voor dansen. Silat voor de flitsende, harde beweging met als doel de verdediging, neutralisering en tegenaanval. De beoefenaars zijn snel als de bliksem. 'Pencak Silat staat te boek als een vechtsport', zegt goeroe C. Don Kessing. 'Maar ik hoor liever verdedigingskunst.'
     
  • Krontjong met Zwols accent en housebeats
    door Michael Amsman, Stentor, 6 april 2007
    Monnik, pilaarheilige, gulle gever. Henk Heideveld heeft vele gedaanten, maar die van komend weekend is zelfs voor hem uniek: krontjong-zanger op de Pasar Malam. "Maleis met een Zwols accent! Men is gewaarschuwd." De broekriem moet een tikkie losser dan 35 jaar geleden, maar verder zit het tropenkostuum uit zijn diensttijd Henk Heideveld (57) als gegoten. In dat smetteloos witte kloffie staat hij vrijdag tot en met maandag op het podium in de IJsselhallen, als zanger en als jurylid.
     
  • Elbers: toerist in nieuw vaderland
    door Rinus van der Heijden, Brabants Dagblad, 6 april 2007
    Zaken regelen, dingen plannen. Ooit krijgt een mens er genoeg van. Bij Paul Elbers was dat in 1998, toen hij na diverse reizen naar Indonesië definitief in dat land ging wonen. Of het voorgoed is, weet hij niet. Wel, dat hij dat best zou willen.
     
  • Max Havelaar op het bordes
    door Nicolai Lensen, Stentor, 4 april 2007
    Het aangekondigde theaterspektakel, eind mei op landgoed Nieuw Rande, gaat bij gebrek aan geldschieters niet door. Er is al een alternatief gevonden. Op het bordes van het fraaie landhuis wordt in augustus zes dagen achtereen het stuk Max Havelaar opgevoerd. Er is teleurstelling over het afblazen van de show vol licht- en geluidseffecten, maar directeur Chienus Schokker van Huis Nieuw Rande is dik tevreden met het alternatief. Dit jaar is precies 150 jaar geleden dat de buitenplaats even buiten Diepenveen werd gebouwd door Albertus Duymaer van Twist. Nieuw Rande wil dit jubileum vieren en dat gaat nu ook gebeuren.
     
  • Over de grens zie je zaken scherper
    door Rolf Bosboom, Provinciale Zeeuwse Courant, 4 april 2007
    Een tafel, een stoel, een rode schooltas met boeken. Meer heeft schrijver Adriaan van Dis dinsdagavond in het Arsenaaltheater in Vlissingen niet nodig om twee uur lang te boeien. Geen interviewer, geen aantekeningen, geen poeha. Met een vloeiende monoloog - à l'improviste lijkt het maar weldoordacht - voert hij het publiek door zijn gedachtewereld. Geestig en welbespraakt. [...] In hoog tempo en met rake streken schildert Van Dis meteen zijn levensverhaal. Over zijn positie als enige blanke nakomeling in een Indisch gezin, opgegroeid in Nederland in een huis vol repatriantenfamilies. "Ik was een onwettig kind, veroorzaakt door een verre reis." [...]
     
  • Tentoonstelling Landing Soon #1, 4 t/m 29 april 2007 in Artoteek Den Haag
    Residentie.net, 2 april 2007
    Schilderijen van Lieven Hendriks en een installatie van Sara Nuytemans. "Landing Soon" is een artist-in-residence programma dat op 1 november 2006 door de Artoteek Den Haag in samenwerking met haar Indonesische partner Cemeti Art House, in Yogyakarta in Indonesië is gestart. De komende drie jaar krijgen Nederlandse kunstenaars de mogelijkheid gedurende drie maanden een werkperiode in Yogyakarta door te brengen.
     
  • De synergie van twee culturen
    door Ton Lange, Alle Goede Doelen, 30 maart 2007
    Inmiddels zijn er alweer drie cd's verschenen met de recht-uit-het-hart muziek van Wouter Muller. In het oosten van het land is de Indische kleinkunstenaar populairder dan ooit. Zo begint het artikel in het blad Moesson, het Indisch maandblad, over Wouter Muller – onze ambassadeur, die "de stem van de Indische gemeenschap" wordt genoemd.
     
  • J.F. Kunst is tóch J.F. Kunst
    door Jaap Harskamp en Reinier Salverda, Trouw, 24 maart 2007
    Drie weken geleden [3 maart 2007] schreven Reinier Salverda en Jaap Harskamp in Letter & Geest dat achter het pseudoniem J.F. Kunst de dichter Geerten Gossaert schuilde. Dezelfde dag nog kwam er een e-mail. Op 3 maart kwamen wij in Letter & Geest met een literaire ontdekking. Wij meenden twee tot nu toe onbekende bundels te hebben gevonden van de dichter Geerten Gossaert, pseudoniem van F.C. Gerretson (1884-1958). Deze dichtbundels – 'Langs den weg' (1928) en 'Melati en rotan' (1947) – waren gepubliceerd onder de naam J.F. Kunst. Omdat we nergens ook maar een snipper informatie konden vinden over deze dichter, trokken wij de conclusie dat het hier om een niet-bestaande persoon ging. Vanwege de frappante overeenkomsten – stilistisch, poëticaal, lexicaal, Indisch, historisch en politiek – met de poëzie in de dichtbundel 'Experimenten' (1911) van Geerten Gossaert, wezen we hem aan als de auteur.
     
  • Tweede boek Raven over het regenwoud
    door Odeke de Jong, Almere Vandaag, 22 maart 2007
    Het nieuwste boek van de Almeerse schrijver Robin Raven, draagt de titel Strijd in het regenwoud. In mei wordt zijn boek gepubliceerd en tijdens de grote Pasar Malam in Den Haag wordt het eerste exemplaar overhandigd. Speelde zijn eerste boek zich af in deze tijd, Strijd in het regenwoud gaat terug naar 1947. In het boek wordt de tienjarige Ruben gevolgd. Hij woont op de plantage van zijn vader in Nederlands-Indië en raakt bevriend met de indische Karto. De vader van Ruben verbiedt de vriendschap en Ruben vlucht het oerwoud in, vlak voordat de politionele acties losbarsten.
     
  • Batavia de 'zee' op [fotoreportage]
    Stentor, 22 maart 2007
    Moet ook voor de Batavia een bijzonder gevoel zijn: nadat ze jarenlang voor de kant lag bij Lelystad koos de schuit afgelopen dagen het 'ruime sop'. En dat heeft alles te maken met de filmopnames voor de Scheepsjongens van de Bontekoe.
     
  • Hella Haasse: 'Laat ik zeggen dat het een vrij vermakelijk verhaal is'
    door Arjan Peters, Volkskrant, 17 maart 2007
    Hella Haasse vond vergeelde afleveringen van een feuilleton. In juni komt het boek. De schrijfster probeert lachend de verwachtingen te temperen. 'Het heeft absoluut geen literaire pretenties, hoor. Het is redelijk goed geschreven, maar gewoon een schertsverhaal. Zoiets doe je voor je plezier. Voor Het Parool had ik al eerder een Engelse thriller als feuilleton vertaald, dus ik was wel bekend met het genre. Kom, dacht ik, dat ga ik ook eens proberen.'
     
  • Anneke Grönloh geeft verjaardagsconcert
    Nieuws.nl, 16 maart 2007
    Anneke Grönloh wordt dit jaar 65 en viert dat met een groot verjaardagsconcert. Tijdens het concert, dat op 23 juni plaatsvindt in de Koninklijke Schouwburg Den Haag, neemt de zangeres haar publiek mee op een muzikale reis door haar lange carrière. [...] Grönloh maakte vrijdag tevens bekend dat zij een rol speelt in een nieuwe Nederlandse film. De film is gebaseerd op een roman van Marion Bloem. [...]
     
  • Haar eerste boek ["Leven met afscheid nemen" / Jeanette Bosman]
    door Ton Lange, Alle Goede Doelen, 16 maart 2007
    Het doet mij goed te melden dat begin april de eerste exemplaren van "Leven met afscheid nemen", geschreven door Jeanette Bosman, van de drukpersen rollen. Afscheid nemen staat centraal in dit boek, waarin onder andere een jong meisje - een kind nog - in de waanzin van de oorlog betrokken raakt. [...] Jeanette werd geboren in het voormalig Nederlands Indië. Zij groeide op in Soerabaja en bezocht daar de lagere school. Toen zij in de 2de klas van de HBS zat brak in Azië WO II uit. Zij overleefde samen met haar moeder diverse kampen. [...]
     
  • Roman over Elisabeth Couperus
    NRC Handelsblad, 7 maart 2007
    Roman over Elisabeth Couperus
    Algemeen Dagblad, 7 maart 2007
    Roman over Elisabeth Couperus
    Sp!ts, 7 maart 2007
    Uitgeverij Contact komt in augustus met een historische roman over de vrouw van Louis Couperus, Elisabeth Baud. 's Lands grootste romancier trouwde op 9 september 1891 in Den Haag met zijn nichtje.
     
  • Saïdjah en Adinda
    door Enny de Bruijn, Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2007
    De canon moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom brengt uitgeverij Eenvoudig Communiceren een vereenvoudigde versie van Multatuli's boek "Max Havelaar" op de markt - bedoeld voor de 1,5 miljoen laaggeletterden in Nederland.
     
  • Nederlandse regisseur in het zonnetje gezet
    Filmfocus, 6 maart 2007
    Als regisseur is waardering voor je werk krijgen één van de mooiste dingen die er is en in Zwitserland weten ze heel goed hoe ze deze moeten uiten. Met een retrospectief wordt de Nederlandse regisseur Leonard Retel Helmrich dit jaar in het zonnetje gezet op het internationaal documentairefestival Visions du Réel in Nyon. In een compleet programma dat aan de regisseur is gewijd zijn onder meer zijn films 'Stand van de zon' en Stand van de maan te zien. Twee delen van een drieluik over het leven van een christelijk gezin in het voornamelijk islamitische Indonesië.
     
  • Hollands macht in waterverf : boek laat de 17de-eeuwse wijde wereld volgens Johannes Vingboons zien
    door Eric Hendriks, Volkskrant, 3 maart 2007
    Johannes Vingboons kwam nauwelijks Amsterdam uit en toch schilderde hij zo'n beetje de hele wereld. Niet zozeer voor de scheepvaart, meer voor de pronkkamers van de deftige lieden. De boomgaarden rechts op bijgaande kaart van Banda Neira getuigen stil van het drama dat zich op dit en andere Banda-eilanden afspeelde. Jan Pietszoon Coen, gouverneur van Nederlands Indië sinds 1618, vond het niks dat de bevolking van deze Molukse eilanden de fel begeerde muskaatnoten niet exclusief wilde verkopen aan de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Dus huurde Coen Japanners in die de dorpshoofden onthoofdden.
    Martine Gosselink: Land in zicht. Waanders; 160 pag.; € 22,50 ISBN 978-90-400-8292-4
     
  • Het zwijgen van Geerten Gossaert
    door Jaap Harskamp en Reinier Salverda, Trouw, 3 maart 2007
    Van de dichter Geerten Gossaert, alias F.C. Gerretson, was tot nu toe alleen de beroemde bundel 'Experimenten' bekend. Jaap Harskamp en Reinier Salverda deden onlangs een opmerkelijke ontdekking: hij publiceerde nóg twee dichtbundels, onder een ander pseudoniem. Waarom hield Gerretson dit zelfs voor zijn naaste omgeving geheim? [...] Onmiddellijk vanaf september 1945 ontpopte hij zich als een van de felste gangmakers in de grote buitenparlementaire campagne tegen de onafhankelijkheid van Indonesië. [...]
     
  • Poëziebundels ontdekt van Gossaert
    RTV Utrecht, 1 maart 2007
    Er zijn twee bundels ontdekt met werk van de dichter Geerten Gossaert. In de bundels staat in totaal meer dan negentig tot nog toe onbekende gedichten. Gossaert, pseudoniem van de historicus F.C. Gerretson, overleed in 1958 en was hoogleraar kolonionale geschiedenis in Utrecht. Hij stond bekend als fel tegenstander van de onafhankelijkheid van Indonesië.
     
  • Makkelijk te lezen versie van Max Havelaar
    Telegraaf, 2 maart 2007
    Voor mensen die moeilijk lezen komt er een makkelijk te lezen versie van Multatuli's boek Max Havelaar. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren mikt met het verhaal 'Saïdjah en Adinda' op de 1,5 miljoen laaggeletterden in Nederland.
     
  • Multatuli nu ook voor laaggeletterden
    ANP Pers Support, 1 maart 2007
    Uitgeverij Eenvoudig Communiceren overhandigt 3 maart het eerste exemplaar van het boek Saïdjah en Adinda, een bewerking van het beroemde liefdesverhaal uit Multatuli's Max Havelaar aan Cees Fasseur, de voorzitter van het Multatuli Genootschap. Saďdjah en Adinda wordt hiermee toegankelijk voor 1.5 miljoen laaggeletterden in ons land.
     
  • DVD Daniel Sahuleka uit in Indonesië
    Nationaal Pop Instituut, 28 februari 2007
    Daniël Sahuleka in 2005 De dvd If I Didn't van Daniel Sahuleka zal uitkomen in Indonesië en Singapore. Ook een release in Japan staat volgens zijn management in de planning. Afgelopen jaar gaf de Nederlandse zanger enkele succesvolle optredens in Indonesië, waaronder één op het Java Jazz Festival.
     
  • Klein maar fijn : Indische architectuur in het NAi
    ArchiNed, 8 februari 2007
    Indonesië is weer even voorpaginanieuws, deze keer omdat grote delen van de hoofdstad onder water staan. De openheid en het gemak waarmee de overheid naar de oorzaken wijst - zware regenval, ontbossing, illegale bouwpraktijken en verharding van het maaiveld - staan in schril contrast met de moeite die het kost om de verantwoordelijken aan te wijzen; de bestuurders die nog steeds moeite hebben om good governance in praktijk te brengen. Zelden of nooit wereldnieuws zijn de gevolgen van dit 'nalatige' beleid aangaande bouwvergunningen en handhaving van de Monumentenwet.
     
  • Demissionair minister Bot opent tentoonstelling in het NAi Moderniteit in de Tropen - Architectuur in Nederlands-Indië
    Nieuwsbank, 12 januari 2007
    De demissionair minister van Buitenlandse Zaken, de heer dr. B.R. Bot, opent op vrijdag 19 januari 2007 in het NAi de tentoonstelling Moderniteit in de Tropen - Architectuur in Nederlands-Indië. De tentoonstelling, gemaakt in samenwerking met het Pusat Dokumentasi Arsitektur (PDA) in Jakarta, laat bijzondere ontwerpen uit de Indische archieven in beheer van het NAi zien. De ontwerpen zijn tussen 1850 en 1950 in voormalig Nederlands-Indië tot stand gekomen. Opvallend aan deze architectuur is de combinatie van specifiek Indische en moderne internationale kenmerken.
     
  • Tien doden door gedrang bij popconcert Indonesië
    Volkskrant, 20 december 2006
    Tien mensen zijn om het leven gekomen in het gedrang bij een concert van de rockband Ungu in de stad Pekalongan in Midden-Java. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
     
  • Tien mensen doodgedrukt bij concert in Indonesië
    Nieuws.nl, 20 december 2006
    Na afloop van een popconcert in Indonesië zijn tien mensen doodgedrukt en tientallen gewond geraakt, omdat iedereen tegelijk het stadion probeerde te verlaten. De politie zei dat mensen weinig geduld hadden en elkaar begonnen te duwen toen ze naar hun zin niet snel genoeg naar buiten konden komen.
     
  • Nederlandse documentaire verboden in Indonesië
    Sp!ts, 11 december 2006
    Nederlandse documentaire verboden in Indonesië
    Metro, 11 december 2006
    De Nederlandse documentaire Promised Paradise van Leonard Retel Helmrich is verboden in Indonesië. De film beleefde zaterdag zijn Aziatische première op het Jakarta International Filmfestival. Na de vertoning kreeg de organisatie van de censuurcommissie te horen dat overige voorstellingen van Promised Paradise moeten worden afgelast.
    Bekijk de documentaire bij de VPRO (lengte: 50:01)
     
  • De cinema van de verbeelding
    BN/De Stem, 1 december 2006
    Hella Haasses nieuwe boek 'Het tuinhuis' is wat je noemt een staalkaart: een proeve van verhalend en verbeeldend vermogen. Alle verhalen in deze bundel bevatten wel een element dat stamt uit het hart van haar schrijverspersoonlijkheid. Toch springt er wat mij betreft één uit, niet omdat het beter zou zijn dan de andere zes, maar omdat het karakteristiek is voor haar aanpak.
     
  • Stand-up comedian Daniel Arends wint Cameretten
    door Alexander Nijeboer, Volkskrant, 28 november 2006
    Het cabaretfestival Cameretten beleefde afgelopen zaterdagavond in een afgeladen Luxortheater een superfinale. Drie nagenoeg gelijkwaardige finalisten – Daniel Arends, Ellen Dikker en de vlaming Henk Rijckaert – streden tegen elkaar. Uiteindelijk sleepte stand-up comedian Arends [Jakarta, 1979] met zijn verrassende grappen en puntige oneliners zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht.
     
  • Prijs voor cabaretier Daniël Arends
    door Henk van Gelder, NRC Handelsblad, 27 november 2006
    Daniël Arends is de grote winnaar geworden van de 41ste editie van het cabaretfestival Cameretten. Hij kreeg zaterdagavond de juryprijs en de publieksprijs, tijdens de finale in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam, die volgens de winnaar bestond uit "drie beginnende acts in een veel te grote zaal." [...] In een conference noemde hij zijn status als in Bussum opgegroeid adoptiekind "gunstig, omdat stand-up comedy in de sloppenwijken van Djakarta op dit moment niet zo'n hype is." [...]
     
  • Multatuli en vijanden online
    Volkskrant, 11 november 2006
    Niet iedereen was gecharmeerd van Multatuli, de 19de eeuwse schrijver, romanticus, vrijmetselaar en strijder tegen alle vormen van onrecht. In 1862 verscheen het pamflet Ideeën van Malletuli, een satire op Multatuli's eigen Ideeën. Op de prachtige website geheugenvannederland.nl zijn zeshonderd pamfletten van en over Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker) online gezet.
     
  • Wereldomroep: Genomineerden internationale Rembrandt-wedstrijd
    ANP Pers Support, 2 november 2006
    De 18 genomineerden voor de internationale wedstrijd 'Inspired by Rembrandt' van Radio Nederland Wereldomroep zijn bekend. Kunstenaars uit o.a. Colombia, Peru, Indonesië [M. Hambali; FdM], Verenigde Staten en Nederland maken kans op een speciale workshop van enkele maanden aan de gerenommeerde Rietveld Academie in Amsterdam.
     
  • Wibi Soerjadi mag op legendarische Liszt vleugel concerteren
    ANP Pers Support, 1 november 2006
    Meesterpianist Wibi Soerjadi werd volledig verrast met het bijzondere bericht dat vanuit Bechstein Berlijn nog éénmaal de Legendarische Liszt Flügel 576 uit 1862 speciaal voor hem zal overkomen naar Nederland. Hiermee gaat een droom in vervulling voor Jubilerend Concertpianist Wibi Soerjadi.
     
  • 'De Stille Kracht' als best wel vlot relatiestuk
    door Hein Janssen, Volkskrant, 30 oktober 2006
    Ach ja, Caro van Eyck, wat een actrice! Hoe wanhopig smartelijk wierp zij zich destijds voor de voeten van de Hollandse resident. En hoe vernederend was het dat ze zijn schoen pakte en die op haar hoofd zette – de ultieme onderwerping aan het gezag. Het is een legendarische scène uit de televisiebewerking van Louis Couperus' Indische roman De Stille Kracht, in 1974 door de AVRO uitgezonden. Die scène moet in het geheugen gegrift staan van bijna iedereen van boven de veertig met een beetje cultureel besef. Evenals de beroemde douchescène overigens, waarin Pleunie Touw in heel haar prachtige naaktheid met sirih wordt bespuugd – als straf voor haar overspelig gedrag.
     
  • Première 'De Stille Kracht' in Leidse Schouwburg
    Leidsch Dagblad, 25 oktober 2006
    Zeg 'De Stille Kracht' en Nederland denkt niet in de eerste plaats aan het boek van Louis Couperus, maar aan de befaamde tv-serie met Pleuni Touw. Regisseur Ger Thijs bewerkte het boek tot een toneelvoorstelling, die de tv-serie uit het geheugen moet wissen. De première is zaterdag in de Leidse Schouwburg.
     
  • Jansz' fotoalbum alleen boeiend voor intimi
    door Alexander Nijeboer, Volkskrant, 17 oktober 2006
    Molenbeekstraat is de eerste theatersolo van Ernst Jansz. De zanger/tekstdichter schreef een boek over zijn jeugd in een straat in de Amsterdamse Rivierenbuurt en bewerkte het boek tot een theatervoorstelling. [...] Hij schetst hoe zijn vader vanuit Nederlands-Indië naar Nederland kwam, hier studeerde, met een Nederlandse trouwde, door de Duitsers tot krijggevangene werd gemaakt en uiteindelijk op relatief jonge leeftijd stierf. Aan de hand van verhalen die zich in de ouderlijke woning in de Molenbeekstraat afspeelden, laat hij zien hoe het gezin na de dood van vader verder ging en hoe uiteindelijk zijn moeder noodgedwongen naar een verzorgingsflat moest verhuizen.
     
  • Nieuwe verhalenbundel van Hella Haasse
    BN/De Stem, 26 september 2006
    Dit najaar is nieuw werk te verwachten van de auteurs Arnon Grunberg, Thomas Rosenboom en, opmerkelijk, Hella Haasse. De grande dame van de Nederlandse literatuur komt in oktober met de verhalenbundel 'Het tuinhuis'. De nieuwe titels werden gisteren aangeboden op de halfjaarlijkse beurs Vers voor de Pers in Amsterdam.
     
  • Toneel verzoent Javanen en Atjeh'ers
    door Evert-Jan Quak, IS, 13 september 2006
    Een toneelstuk over de tsunami brengt Indonesische toneelspelers nader tot elkaar. Een oude, blinde man zit hoog in een boom in een stoel. Een enorme vloedgolf heeft hem daar samen met de stoel achtergelaten. Vanuit de boom wacht hij tot het water zakt. Ongelooflijk? Nee, het is één van de overlevingsverhalen na de tsunamiramp in Atjeh, Indonesië.
     
  • Theater dat meer zegt dan een terreurdaad
    door Willem Nijssen, Provinciale Zeeuwse Courant, 2 september 2006
    Zeeland Nazomerfestival :'De vrouwen van Kamp Westkapelle', door Paul Pourveur, verteld door Nel Lekatompessy onder regie van Anis de Jong. Met zang van Julia Loko en Maria Lekransy, muziek van Rudy Tuhusula en Wim Lohy. Een productie van Theatergroep Delta en Zeeland Nazomerfestival. [...] Het verhaal is kort (en zo dus ooit door de Nederlandse regering afgedaan): na de verzelfstandiging van Indonesië zijn zo'n 10.000 inlandse militairen - voornamelijk Molukkers - naar Nederland overgebracht en daar eerst slecht verzorgd en later aan hun lot overgelaten. Een beter bewijs dat die Nederlandse overheid nooit ook maar iets van de ziel van door hen overheerste volkeren begrepen heeft, is er niet. Alles wat Molukkers tot Molukkers maakt, en dan met name de trouw van dat volk, werd met voeten getreden.
     
  • Geen archiefwerk meer voor Hella Haasse
    Trouw, 1 september 2006
    Een roman als Het Woud der Verwachtingen, De Heren van de thee en Mevrouw Bentinck of Onverenigbaarheid van karakter is niet meer van Hella Haasse (88) te verwachten. "Ik ben niet meer in staat naar al die archieven te gaan, in het buitenland vaak ook, en dat is voor zulke boeken wel nodig", aldus de Grand Old Lady van de Nederlandse literatuur woensdag.
     
  • 'We zijn hier pas tien jaar bezig; wij vinden alles mooi' : [Fotografie: een prille beroepsgroep]
    door Michel Maas, Volkskrant, 24 augustus 2006
    Fotojournalistiek bestaat nog niet zo lang in Indonesië. 'Na de val van Soeharto en het einde van de censuur kon ineens iedereen fotograaf worden.'
     
  • VWS stopt subsidie aan Het Indisch Huis
    Nieuwsbericht VWS, 24 augustus 2006
    Staatssecretaris Ross stopt de subsidieverstrekking aan Het Indisch Huis per 1 januari 2007. De reden voor stopzetting van de subsidie is wanbeheer. De schulden van Het Indisch huis zijn ruim negen ton. Dat staat in een brief die de staatssecretaris vandaag naar het bestuur van het herinneringscentrum heeft gestuurd.
     
  • Wanbeheer nekt Indisch Huis
    Algemeen Dagblad, 24 augustus 2006
    Het Haagse herinneringscentrum Indisch Huis houdt binnenkort op te bestaan. Staatssecretaris Clémence Ross (Welzijn) heeft besloten de subsidie per 1 januari stop te zetten wegens wanbeheer. De schulden van het Indisch Huis bedragen momenteel circa 900.000 euro, zo liet het ministerie van VWS donderdag weten.
     
  • Willekes rimpels succes in Hollywood : "Die film over de vrouwenkampen moet er gewoon komen"
    door Wilma Nanninga, Telegraaf, 19 augustus 2006
    Willeke van Ammelrooy (62) zit niet met ouder worden. Integendeel, onze met een Oscar bekroonde actrice heeft er lol in. Op het witte doek speelt ze nu in de zeer goed ontvangen Hollywood-productie The Lake House de moeder van Sandra Bullock (42). Voor het evenwicht in haar showbizzleven komt ze tegelijk vol idealisme op voor andere echte ouderen. Zo vecht Willeke voor de totstandkoming van een Nederlands docudrama over de Japanse vrouwenkampen in voormalig Nederlands-Indië. "Ik heb geen verleden daar. Maar het onderwerp laat me niet los."
     
  • Plezier en verdriet dicht bij elkaar in de Indiëgangers
    door Paul de Jong, Twentsche Courant Tubantia, 13 juli 2007
    De Markelose groep die de openluchtvoorstellingen verzorgt in de Kösterskoele heeft kennelijk een goede neus voor stukken die de aandacht trekken. Het verhaal dit jaar, De Indiëgangers, is weer een bestseller. De voorstellingen krijgen steeds meer bekendheid, er is hard gewerkt aan verbetering van de spelmogelijkheden en aan de uitbreiding van de technische faciliteiten van de Kösterskoele.
     
  • Boek voor Wieteke van Dort
    Almere Vandaag, 11 juli 2007
    Wieteke van Dort krijgt het eerste exemplaar van het kinderboek De Vloek van Pak. De dochter van schrijver Robin Raven kreeg de eer het boek aan haar uit te reiken op basisschool De Polygoon in Filmwijk. Het boek van de Almeerder gaat over de geschiedenis van Nederlands-Indië.
     
  • Een beetje Indonesische warmte in Het Prinsenhof
    AD Haagsche Courant, 6 juli 2007
    De tentoonstelling over art-decobeelden uit Bali die nog tot 28 augustus in museum Nusantara te zien is, wordt mede mogelijk gemaakt door bruikleengevers en donateurs. De eersten stonden beelden uit hun Balinese collectie af; de laatsten houden het museum met een jaarlijkse bijdrage op de been. Die mochten wel eens in het zonnetje worden gezet, zo dacht het museum.
     
  • Frans Bauer 'hot' in Indonesië
    Telegraaf, 4 juli 2006
    Niet alleen is Frans Bauer razendpopulair in Nederland, ook in Indonesië wordt onze volkszanger op handen gedragen. Zijn hit 'Als sterren aan de hemel staan' wordt er helemaal grijs gedraaid!
     
  • Schrijven tegen de verdrukking in
    door Peter van Vlerken, Parool, 29 juni 2006
    De vrijheid die de zomerperiode je biedt, leer je waarschijnlijk beter waarderen met een boek dat juist over het tegenovergestelde gaat: onvrijheid dus. Dat zou Lied van een gevangene van de Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer kunnen zijn. Hij is vrijwel zijn hele leven vervolgd, opgesloten, verbannen of op andere manieren tegengewerkt door de machthebbers.
     
  • Almeerder debuteert met kinderboek over Nederlands-Indië
    door Maaike van den Bosch, Almere Vandaag, 14 juni 2006
    Een moeilijk onderwerp, maar luchtig verpakt in een geheimzinnig en spannend verhaal. Het kinderboek 'De vloek van Pak' van de Almeerder Robin Raven gaat over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Met dit thema wist de schrijver uitgeverij Van Goor zover te krijgen zijn boek te publiceren, bedoeld voor kinderen van tien jaar en ouder. En daar blijft het niet bij. Het tweede boek, een vervolg, is al in concept klaar.
    Berkat: Indisch4ever
     
  • 'Indisch theearchief' naar Nationaal Archief
    Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
    'Indisch theearchief' naar Nationaal Archief
    Leeuwarder Courant, 6 juni 2006
    Het Indisch Thee- en Familiearchief Van der Hucht, een bron van inspiratie voor auteurs die schrijven over Nederlands-Indië, wordt woensdag overgedragen door de particuliere eigenaars aan Het Nationaal Archief. Vooral Hella Haasse putte eruit, voor haar veelgeroemde boek Heren van de thee.
     
  • Het paleis van de sultan siddert na
    door Michel Maas, Volkskrant, 1 juni 2006
    Titi Trihastuti werkt al dertig jaar als gids in het paleis van de sultan van Yogyakarta. Zij loopt haar vaste route en heeft bij elk bouwsel, elk schilderij en elke foto een jaartal en een kort verhaal. Woensdag is zij een beetje van slag. Het is haar eerste werkdag sinds de aardbeving van zaterdag.
     
  • Lokale ontwikkelingsbono's : Rieke Diah Pitaloka, soapster uit Indonesië
    door Hilde Janssen, IS, juni 2006
    "Ik?! De Indonesische Bono. Nee, zeker niet." Dat is te veel eer, vindt Rieke Diah Pitaloka (32). Al is zij een van de weinige artiesten in Indonesië die maatschappelijk actief is. Ze verzet zich publiekelijk tegen onrecht en armoede. Als Rieke de bekende Indonesiër, maar ook als haar tv-karakter 'Oneng', een goedhartige, simpele huisvrouw annex kapster.
     
  • Aardbeving havent werelderfgoed
    Standaard, 30 mei 2006
    Een paar dagen na de aardbeving in Java blijkt er meer schade aan de tempels te zijn dan eerst werd vermoed.
     
  • Paleis Yogyakarta beschadigd door beving
    Telegraaf, 29 mei 2006
    Paleis Yogyakarta beschadigd door aardbeving
    Nieuws.nl, 29 mei 2006
    Het eeuwenoude paleis in Yogyakarta op Java, waar de enige Indonesische sultan woont die nog steeds regeert, is door de zware aardbeving van zaterdag beschadigd. Een paviljoen van de toeristenattractie is ingestort, waardoor een verzameling oude, inheemse muziekinstrumenten is vernield. De muren van twaalf gebouwen vertonen scheuren, zei een paleisbewaker maandag.
     
  • Toeristische trekpleisters Java licht beschadigd
    Volkskrant, 29 mei 2006
    Toch een lichtpuntje voor de Indonesiërs die in de toeristische sector rondom Yogyakarta hun brood verdienen: de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld, is zaterdag gevrijwaard gebleven.
     
  • Borubudur beschadigd door aardbeving
    Volkskrant, 27 mei 2006
    'Schade aan Borubudur'
    Parool, 27 mei 2006
    'Schade aan Borubudur'
    Telegraaf, 27 mei 2006
    De aardbeving zaterdag in de regio Yogyakarta heeft schade aangericht aan het wereldberoemde monument Borubudur, het grootste boeddhistische complex ter wereld. Op foto's die kort na beving zijn gemaakt is te zien dat beeldbouwwerk is verwoest. De totale schade aan het complex uit de negende eeuw is nog onduidelijk.
     
  • Meesterwerk van 200 euro
    door Wilko Peenstra, Algemeen Dagblad, 19 mei 2006
    Bij veilinghuis Mak in Dordrecht is een schilderij dat getaxeerd was op 200 tot 300 euro voor 40.000 euro geveild. Oorzaak van het opmerkelijke verschil was volgens veilingmeester P. Jorissen een onduidelijke handtekening onder het schilderij. Hij zag de signatuur van kunstenaar Affandi (1907-1990), die in de kunstwereld geldt als de 'Vincent van Gogh van Indonesië' aan voor 'A. Handi'.
     
  • 'Kijk, deze heb ik nooit willen verkopen' : Christie's veilt de unieke collectie Nederlandse art nouveau en art deco van 'Tussen kunst & kitsch'-expert Frans Leidelmeijer
    door Wieteke van Zeil, Volkskrant, 13 mei 2006
    Dankzij kunsthandel Leidelmeijer veroverden De Stijl, de Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid de wereld. Na 35 jaar sluit de eigenaar zijn zaak in Amsterdam. 'Och jee, ik krijg nog spijt.' [...] In 1983 was Leidelmeijer voor het eerst teruggekeerd naar Indonesië, waar hij tot zijn 9de opgroeide. In Bandung zag hij de Nederlandse koloniale kunst, beïnvloed door Indische kunst, en de Indische gebouwen met invloeden van de Hollandse school. [...] Op dit moment loopt een tentoonstelling van zijn hand in museum Nusantara in Delft, met art deco-beelden uit Bali. Op 13 juni opent in het Erasmushuis in Jakarta een tentoonstelling over Rietveld en de Stijl die hij samenstelt. [...]
    Van souvenir tot kunstobject: Art decobeelden van Bali 1930-1970, Museum Nusantara, Delft. T/m 27 augustus.
     
  • Indonesische Shakira mikpunt antipornobeweging
    door Kalinga Seneviratne, IPS Inter Press, 8 mei 2006
    Het Indonesische parlement wil porno verbieden met een wet en probeert de grens te trekken. In het oog van de controverse staat dansdiva Inul Daratista, die met haar opzwepend heupbewegingen het Indonesische publiek zowel in vervoering brengt als shockeert.
     
  • 'Pram' liet verhalen smokkelen
    door Theo Haerkens, Brabants Dagblad, 1 mei 2006
    De Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als de meest vooraanstaande schrijver van het naoorlogse Indonesië. Met een dertigtal boeken droeg hij belangrijk bij aan de ontwikkeling van het moderne Indonesisch.
     
  • Zijn beste boeken schreef hij in gevangenschap : schrijver Pramoedya Ananta Toer (1925-2006)
    door Michel Maas, Volkskrant, 1 mei 2006
    In Indonesië is het werk van Pramoedya Ananta Toer sinds 1965 verboden, maar dat heeft de verspreiding van zijn boeken nooit kunnen tegenhouden. De vaste genomineerde voor de Nobelprijs overleed zondag.
     
  • 'Pram': kanshebber Nobelprijs dood
    Brabants Dagblad, 1 mei 2006
    De Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer (81) is gisteren in zijn woonplaats Bogor bij Jakarta overleden. 'Pram' is lang gezien als kanshebber voor de Nobelprijs voor de literatuur.
     
  • Javaanse schrijver Pramoedya overleden
    NRC Handelsblad, 1 mei 2006
    De Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. De Javaan, die internationaal bekendstond om zijn fervente verdediging van de democratie, heeft jarenlang in gevangenissen en onder strikte censuur moeten leven. Pramoedya, geboren in 1925 als zoon van een rijstboer, publiceerde tientallen verhalen en boeken over zijn land en is altijd een politiek geëngageerd schrijver geweest.
     
  • Indonesische schrijver Pramoedya (81) overleden
    Nieuws.nl, 30 april 2006
    Schrijver Pramoedya Ananta Toer, één van de bekendste voorvechters van de democratie in Indonesië, is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. Pramoedya, die enkele malen werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de literatuur, dankt zijn bekendheid vooral aan de zogenoemde Buru-tetralogie over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland. Het manuscript van deze boeken schreef Pramoedya op stukjes papier die de strafkolonie op het eiland Buru uit werden gesmokkeld. Daar was de schrijver door oud-dictator Suharto veertien jaar lang zonder proces gevangengezet.
     
  • Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer overleden
    Volkskrant, 30 april 2006
    Nestor van de Indonesische letteren
    Telegraaf, 30 april 2006
    De bekende Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer is zondag in zijn woonplaats Bogor bij Jakarta overleden. Dat maakten kleinkinderen van de auteur bekend, aldus het Indonesische persbureau Antara. Hij werd 81 jaar.
     
  • Nestor van de Indonesische letteren
    Telegraaf, 30 april 2006
    Pramoedya Ananta Toer wordt beschouwd als de meest vooraanstaande schrijver van het naoorlogse Indonesië. Zijn werk is in ruim 24 talen vertaald en hij gold jarenlang als een goede kanshebber voor de Nobelprijs voor de literatuur. De nestor van de Indonesische letteren overleed zondag op 81-jarige leeftijd.
     
  • Indonesische schrijver Pramoedya Ananta overleden
    Standaard, 30 april 2006
    De Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer is zondag op 81-jarige leeftijd gestorven in Jakarta, zo meldt zijn familie. De auteur werd verschillende keren voorgedragen voor de Nobelprijs Literatuur.
     
  • Hoorspel De Nachtwacht wereldwijd te beluisteren
    Sp!ts, 24 april 2006
    De Wereldomroep zendt het hoorspel De Randen van de Nachtwacht vanaf 10 mei wereldwijd uit, en wel in het Nederlands, Engels, Spaans en Indonesisch. Ook radiostations waarmee de Wereldomroep samenwerkt, laten het driedelige stuk horen. [...] Het hoorspel is op dvd gezet, in vier talen, inclusief een virtuele speurtocht en achtergrondinformatie. Nederlandse ambassades gaan die dvd verspreiden. [...]
     
  • Veel animo voor expo 'Indonesia'
    Algemeen Dagblad, 19 april 2006
    De tentoonstelling Indonesia in De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft in vier maanden tijd 105.000 bezoekers getrokken. Op de expositie waren de grote collecties van het National Museum in Jakarta en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden voor het eerst weer samen te zien. Beide stammen uit de tijd dat Indonesië een kolonie was van Nederland.
     
  • Heeft de Indonesische identiteit gouden krissen nodig? : 'Betuttelende visie op cultureel erfgoed voedt benepen etnische gevoelens'
    door Wim Bossema, Volkskrant, 1 april 2006
    Over: wat te doen met geroofd erfgoed? Door: academici. Waar: conferentie IIAS, bij expositie Indonesia, Nieuwe Kerk, Amsterdam; en site Spiked.
     
  • Gelukt: Slamet : "Ik heb altijd geweigerd mij de mond te laten snoeren"
    door Hilde Janssen, IS, april 2006
    Slamet Gundono (39); Javaanse dalang (wayang poppenspeler) en kleinkunstenaar, die niet bang is voor invloeden van buiten en de traditionele wayang in een experimenteel en modern jasje presenteert. Vol humor en sociaal engagement. Met dans, film, mantras en blues, graspoppen of condooms.
     
  • Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
    Sp!ts, 6 maart 2006
    Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
    Leidsch Dagblad, 6 maart 2006
    Zanger Daniel Sahuleka ereburger Jakarta
    Volkskrant, 7 maart 2006
    De Nederlandse zanger Daniel Sahuleka is zondagavond benoemd tot ereburger van Jakarta. Sahuleka, die dit jaar zijn 30-jarig jubileum als artiest viert, liet zien dat Nederlands-Molukse artiesten nog steeds tot de muzikale top horen in Indonesië.
     
  • North Sea-veteraan organiseert Java Jazz Festival
    Gelderlander, 2 maart 2006
    Wie bij Indonesië alleen maar aan gamelan denkt, is er niet helemaal meer bij. Komend weekeinde heeft het Java Jazz Festival in Jakarta alweer voor de tweede keer plaats, georganiseerd door de Molukker Peter Gontha en voormalig North Sea Jazz-man Paul Dankmeyer.
     
  • Een kast en kelder vol vergeefsheid : wetenschappers duiken 17de-eeuwse klucht van Haarlems-Indische smid Lourens van Elstland op in Parijs
    door Kees Fens, Volkskrant, 17 februari 2006
    Met een uitstervende generatie verdwijnt ook definitief haar humor. De nabestaanden hebben er geen enkel gevoel voor, hoogstens enige verwondering.
    Lourens van Elstland: Jn onder de deecken - Een Haarlemse 'klugt' geschreven te Batavia rond 1690. KITLV. 196 pagina's. € 19,90. ISBN 90-6718-257-5
     
  • Literair erkend, culinair beroemd : leven en werk van Bep Vuijk blijven in zeer precieze biografie onderbelicht
    door Kees Fens, Volkskrant, 10 februari 2006
    In 1963 verscheen bij de uitgeverij Polak & Van Gennep (die toen net een jaar bestond) Kort geding – Een bloemlezing uit de moderne verhalenliteratuur. Samensteller en inleider was J.J. Oversteegen. De elf opgenomen verhalen werden geacht de beste te zijn van de voorgaande tien jaar. De schrijvers waren: A. Alberts, Louis-Paul Boon, Hugo Claus, A. Koolhaas, Harry Mulisch, Hugo Raes, G.K. van het Reve, Ward Ruyslinck, Leo Vroman, Beb Vuijk, Jan Wolkers.
    Bert Scova Righini: Een leven in twee vaderlanden - Een biografie van Beb Vuijk. KITLV Uitgeverij. 572 pagina's. € 30-. ISBN 90-6718-259
     
  • Daniël Sahuleka : constructiebankwerker is een Mozart met verhalen
    door Domien Esselink, Gelderlander, 31 januari 2006
    De constructiebankwerker springt na het werk over het hek en is thuis, waar hij op zijn gitaar 'pielt'. Het was de basis voor een sprong in het diepe. Maar inmiddels duurt de sunflight van Daniël Sahuleka al dertig jaar.
     
  • Speelse en vakkundige kijk op Nederlands-Indië
    door Merel Bem, Volkskrant, 17 januari 2006
    'De toehoorster met haar Mona Lisa blik.' Zo omschrijft onderzoeker Gerda Theuns-de Boer een vrouw op een van de foto's van Isidore van Kinsbergen. Dat is raak getroffen. De foto werd gemaakt vanwege de Javaanse gambang-speelster, die er ook op te zien is. Zij zit links, en kijkt naar haar muziekinstrument. Maar de vrouw aan de rechterkant, die met De Blik – zíj domineert het beeld met haar gracieuze, bijna lichtgevende verschijning.
    Isidore van Kinsbergen. Fotopionier en theatermaker in Nederlands-Indië. Tot en met 26 februari in Huis Marseille, Amsterdam. Publicatie € 29.
     
  • Fotopionier in Nederlands-Indië
    Informatie Professional, 15 januari 2006
    Tot 26 februari wijdt Huis Marseille een overzichtstentoonstelling aan het fotografisch werk van Isidore van Kinsbergen (1821-1905). Deze kunstenaar benutte zijn ervaringen als theatermaker volop in zijn fotografie.
     
  • Van Kinsbergen maakte fraaie, nog nooit vertoonde foto's van 19de eeuws Indië
    door Cécile van der Harten, Trouw, 10 januari 2006
    Niet eerder was het oeuvre van Isidore van Kinsbergen te zien. Nu, ruim 100 jaar nadat de foto's werden gemaakt, is er een indrukwekkende tentoonstelling die een beeld geeft van het leven in Nederlands Indië in de 19de eeuw.
     
  • Losjes langs Molukse tradities
    door Bart Deuss, Volkskrant, 29 december 2005
    Theatergroep Delta is met een cast van twintig zielen, tussen de 6 en 75 jaar oud, neergestreken in Barneveld met wat het gezelschap zelf een eindejaar kersttheaterspektakel noemt. Het wonder van Barnemuku, een verbastering van de speelplaats en Maluku zoals Molukkers zelf hun thuisland noemen, staat vier keer in de theaterzaal van de Veluwehal. Alle spelers, zowel de vaste kern als de amateurs, hebben Molukse roots.
    Het wonder van Barnemuku, Theatergroep Delta, familievoorstelling vanaf 10 jaar. Veluwehal, Barneveld, t/m 30 dec. www.theatergroepdelta.nl
     
  • geluidBeluister de 'thuistour' met Willem Nijholt en Marion Bloem over de tentoonstelling 'Indonesia – De ontdekking van het verleden' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam (19 Mb MP3)
     
  • Spannend verhaal eindigt in tuttigheid
    door Merlijn Schoonenboom, Volkskrant, 24 december 2005
    Wat zou Medy van der Laan van het beleid van de Nieuwe Kerk vinden? De staatssecretaris van Cultuur en Media riep om prikkelender tentoonstellingen, die dan meteen meer publiek zouden binnenbrengen. Ze vroeg zich blijkbaar niet af of die twee eigenschappen wel bij elkaar horen. Publiek trekken doet de Nieuwe Kerk immers prima, maar prikkelend kunnen de tentoonstellingen over het algemeen niet genoemd worden.
    Indonesia. De ontdekking van het verleden. Nieuwe Kerk Amsterdam. Tot en met 17 april.
     
  • Nederlandse oorlogsbuit : het nieuwe verhaal van Indonesische kunst
    door Merlijn Schoonenboom, Volkskrant, 15 december 2005
    Zaterdag opent de tentoonstelling Indonesia. De ontdekking van het verleden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Pieter ter Keurs, conservator van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, is de samensteller. 'Je kán deze werken nu eenmaal niet neutraal presenteren.'
     
  • Unieke schatten uit Indonesia
    door Françoise Ledeboer, BN/De Stem, 14 december 2005
    Koningin Beatrix opende gisteren in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de opwindende expositie 'Indonesia: ontdekking van het verleden'. Deze bevat onder meer een deel van de befaamde Wonoboyo goudschat.
     
  • Indonesische cultuur : typisch Indisch, of wat Nederland daarvoor aanzag
    door Cees Straus, Trouw, 13 december 2005
    In de Nieuwe Kerk in Amsterdam gaat komend weekeinde een bijzondere tentoonstelling open, een samenwerkingsproject van het Museum Nasional in Jakarta en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Voor het eerst wordt de bij de Indonesische onafhankelijkheid uiteengevallen voormalige collectie Indische kunstvoorwerpen bijeengebracht onder de titel 'Indonesia – De ontdekking van het verleden'.
     
  • Nijholt legt 'Indonesia' uit
    Gelderlander, 13 december 2005
    De Stichting De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft voor de tentoonstelling Indonesia een programma laten inspreken door Willem Nijholt en Marion Bloem. De Thuis Tour kan vanaf dinsdag via de website www.nieuwekerk.nl worden beluisterd. Het is volgens stichting De Nieuwe Kerk voor het eerst in Nederland dat deze manier van publieksbegeleiding wordt gebruikt.
     
  • Kunstschatten uit Indonesië herenigd
    Telegraaf, 13 december 2005
    Kunstschatten uit Indonesië herenigd
    Reformatorisch Dagblad, 13 december 2005
    Indonesische kunstschatten die in de koloniale tijd over Nederlands–Indië en Nederland zijn verdeeld, zijn vanaf zaterdag weer bij elkaar te zien. In De Nieuwe Kerk in Amsterdam begint dan de tentoonstelling "Indonesia: de ontdekking van het verleden", een verzameling van 330 kunstobjecten uit het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta.
     
  • Boi Akih - Lagu Lagu : DVD & CD
    door Saskia Törnqvist, Parool, 13 december 2005
    Ooit gehoord van het eiland Haruku? De Molukse zangeres Monica Akihary kan er uren over zingen. In het Harukunees. Slechts een handjevol mensen kan haar verstaan, want het Harukunees is snel stijgende op de lijst met bedreigde taalsoorten.
     
  • Voor het eerst samen
    door Guus Dubbeldam (foto), Volkskrant, 9 december 2005
    Werknemers plaatsen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam beelden die zijn bestemd voor de tentoonstelling Indonesia, de ontdekking van het verleden, die op 17 december wordt geopend. De tentoonstelling is samengesteld uit ruim driehonderd topstukken uit het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.
     
  • NAi toont architectuur uit voormalig Nederlands-Indië
    Nieuwsbank, 27 november 2006
    Met de tentoonstelling Moderniteit in de Tropen - Architectuur in Nederlands-Indië laat het NAi bijzondere ontwerpen zien die tussen 1850 en 1950 in voormalig Nederlands-Indië tot stand zijn gekomen. De tentoonstelling is onderdeel van het project The Past in The Present, een publicatie samengesteld in samenwerking met het NAi, het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde) en het Teeuwfonds, uitgegeven door NAi Uitgevers.
     
  • Verliefd op een rubberplanter
    door Clara Strijbosch, Volkskrant, 21 oktober 2005
    Kester Freriks schreef met Madelon - Het verborgen leven van Madelon Székely-Lulofs een biografie, verpakt in een roman over biograaf Harry Ternede. Met zijn beschrijving van het leven van Székely-Lulofs wil Harry greep krijgen op dat van zijn moeder. Zowel Madelon Székely als zijn moeder leefde voor de Tweede Wereldoorlog in 'Ons Indië', beiden moesten het land verlaten en voelden zich daarna nergens meer thuis.
     
  • Van de Sandt presenteert familieportret
    BN/De Stem, 21 oktober 2005
    De Bredase schrijver Max van de Sandt houdt morgen in boekhandel Van Kemenade & Hollaers zijn boek 'Een plantersleven' ten doop. Het boek, dat is uitgegeven door Walburg Pers in Zutphen, heeft als ondertitel 'De Indische jaren van Constant van de Sandt en Bernardine Moormann (1897-1952)'.
     
  • Indië-boek van veteranen Dongen bijna uitverkocht
    door Paul Verlinden, BN/De Stem, 21 oktober 2005
    Het onlangs verschenen boek 'Dongen en 's Gravenmoer in de Oost' is bijna uitverkocht. "Van de vierhonderd exemplaren zijn er nu 380 weg", aldus voorzitter Jan van den Bosch van de Vereniging Indië Militairen Dongen. Het boek is samengesteld door Irma van den Meijdenberg, dochter van een van de veteranen.
     
  • Wonderlijk loflied op vitaliteit
    door Jaap Goedegebuure, BN/De Stem, 21 oktober 2005
    In 'Izak', de nieuwe roman van P.F. Thomése, smelten historische realiteit en een Moluks sprookje samen.
     
  • Een echte Thomése
    door Arie Storm, Parool, 20 oktober 2005
    'Het is een rare oorlog deze perang, verzucht de prins, ik snap er geen jota geen snars meer van, tidak apa-apa ja!' Deze zin staat op bladzijde 127 van de nieuwe roman van P.F. Thomése: Izak.
     
  • Revolutionaire wayangpoppen terug naar huis
    door Hilde Janssen, IS, oktober 2005
    Indonesische vrijheidsstrijders en Nederlandse koloniale bestuurders delen nu gebroederlijk een vitrinekast in het Wayang museum in Jakarta. Na een verblijf van tientallen jaren in het Wereldmuseum in Rotterdam zijn de Wayang Revolusi poppen eindelijk weer thuis. Hun terugkeer -in langdurige bruikleen- markeert het begin van een langdurige samenwerking tussen de twee musea.
     
  • Zieke Haasse onderscheiden met Branie award
    Trouw, 25 september 2005
    Zieke Haasse onderscheiden met Branie award
    Nieuws.nl, 25 september 2005
    Hella Haasse heeft zondag de uitreiking van de Branie award aan zich voorbij moeten laten gaan. De 87-jarige schrijfster is met de prijs onderscheiden voor haar bijdrage aan de Indische literatuur. De award is een initiatief van het Indisch Huis. Een medewerker van uitgever Querido nam de prijs zondag namens de schrijfster in ontvangst.
     
  • Papua toont zijn culturele rijkdom
    NRC Handelsblad, 16 september 2005
    Leden van meer dan zestig stammen uit heel Papua New Guinea (PNG) hebben zich in verzameld in Goroka voor hun jaarlijkse culturele festival. De feestelijke bijeenkomst met muziek en dans wordt al vanaf de jaren vijfig elk jaar in september gehouden en is van een traditionele ontmoetingsplechtigheid van de verschillende stammen uitgegroeid tot een toeristische attractie.
     
  • Tentoonstelling Israels wegens succes verlengd
    Stentor, 15 september 2005
    De deze zomer opgedoken schilderijen van Isaac Israels met Indische vrouwen zijn nog twee weken langer te bewonderen. Museum Mesdag in Den Haag verlengt de tentoonstelling 'Isaac Israels en Raden Mas Jodjan, een Indische vriendschap' wegens succes tot en met zondag 9 oktober.
     
  • Straatkinderen tekenen hun leven
    door Ko van den Boom, Gelderlander, 9 september 2005
    Een toekomstige Van Gogh aan de muur? Het zou zomaar kunnen. Vanaf vandaag is er in D'n Bogerd in Druten kunst van jong talent uit Indonesië. De opbrengst gaat terug naar de tehuiskinderen.
     
  • Foto's Oorthuys in Jakarta
    Photoq, 1 september 2005
    Op 30 augustus is in het Museum Nasional in Jakarta onder grote belangstelling de fototentoonstelling 'Photo and National Identity' geopend. Belangrijk onderdeel van deze tentoonstelling is een vijftigtal foto's van Cas Oorthuys afkomstig uit de collectie van het Nederlands fotomuseum. Het zijn foto's die Oorthuys maakte voor zijn boek Een Staat in Wording. De tentoonstelling is onderdeel van het fotofestival 'FOTO.ID, 60 Years of Indonesian Independance'.
     
  • 'Er is niets om trots op te zijn' : recensent en auteur Kester Freriks schrijft toneelstuk over Zeeuwse Indiëgangers
    door Marian Buijs, Volkskrant, 31 augustuis 2005
    Nederlands-Indië laat de in Djakarta geboren Kester Freriks niet los. Vanavond gaat zijn toneelstuk Ons Koninkrijk in première. 'Moet je je voorstellen: van de Zeeuwse eilanden zo naar een tropisch eilandenrijk.'
     
  • 'Rampokan' naar Indonesië
    Haagsche Courant, 11 augustus 2005
    Peter van Dongen, tekenaar van de strip Rampokan, krijgt een tentoonstelling in Indonesië. De strip verschijnt er binnenkort ook in een Indonesische vertaling. Internationale erkenning was er eerder voor Rampokan, Peter van Dongens tweedelige strip over de politionele acties in het voormalige Nederlands Indië. De strip verscheen ook in Frankrijk, stripland bij uitstek. Aan Italiaanse, Spaanse en Duitse vertalingen wordt gewerkt. De Indonesische uitgave van Rampokan beschouwt hij echter als de kroon op zijn werk: "Ik heb er in totaal veertien jaar aan gewerkt. Dat de strip nu ook aanslaat in het land waar hij zich afspeelt is een enorme bevestiging."
     
  • Wajangpoppen terug naar Indonesië
    Volkskrant, 11 augustus 2005
    Burgemeester Opstelten van Rotterdam overhandigt zondag in Indonesië een collectie wajangpoppen als langdurig bruikleen aan het Wajang-museum Jakarta. Dat meldt de eigenaar, het Wereldmuseum Rotterdam.
     
  • Literaire Winternachten in Indonesië
    Sp!ts, 10 augustus 2005
    Literaire Winternachten in Indonesië
    Haagsche Courant, 12 augustus 2005
    De auteurs Ellen Ombre (Nederland/Suriname), Frank Martinus Arion (Curaçao), Antjie Krog (Zuid-Afrika) en Ramsey Nasr (Nederland) maken van 24 augustus tot 5 september een tournee in Indonesië. De Jakartaanse culturele organisatie Komunitas Utan Kayu organiseert dit in samenwerking met Winternachten literatuurfestivals. De auteurs gaan naar Bandung, Lampung (Sumatra) en Jakarta. Krog, Ombre, Arion en Nasr zullen samen optreden met meer dan twintig Indonesische schrijvers en dichters.
     
  • Schilderijen Isaac Israels opgedoken
    Sp!ts, 10 augustus 2005
    Museum Mesdag in Den Haag voegt volgende week woensdag vier schilderijen toe aan de nu lopende expositie over Isaac Israels. Publiciteit over de expositie 'Isaac Israels en Raden Mas Jodjana; een Indische vriendschap' heeft de doeken als bruiklenen uit particulier bezit opgeleverd.
     
  • Isaac Israels roept stille krachten op
    door Herman Rosenberg, Haagsche Courant, 9 augustus 2005
    De tentoonstelling met Indische werken van Isaac Israels in Museum Mesdag in Den Haag trekt niet alleen veel publiek, maar breidt zich ook steeds verder uit. Als door een stille kracht gedreven vonden de afgelopen weken steeds meer documenten, foto's en schilderijen hun weg naar het voormalige woonhuis van H.W. Mesdag aan de Laan van Meerdervoort. "Heel bijzonder", zegt conservator Maartje de Haan. "We hebben prachtig nieuw materiaal in bruikleen gekregen dat we meteen hebben toegevoegd aan de tentoonstelling.".
     
  • Hindoeïstische beelden uit Leiden terug naar Indonesië
    Telegraaf, 7 juli 2005
    Hindoeïstische beelden uit Leiden terug naar Indonesië
    Sp!ts, 7 juli 2005
    Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden transporteert volgende week vijf hindoeïstische beelden uit de dertiende eeuw naar Indonesië, waar ze vandaan komen. Daar worden van elk beeld twee kopieën gemaakt: telkens één voor de oorspronkelijke vindplaats, de Singasari-tempel op Oost-Java, en één voor het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta. Daarna komen ze weer terug naar Nederland.
     
  • IntervOcaal brengt kleurrijk Indonesië naar Concordia
    Twentsche Courant Tubantia, 23 juni 2005
    Liefhebbers van de Indonesische cultuur kunnen zondag 26 juni hun hart ophalen in theater Concordia aan de Oude Markt. Onder het motto 'Kleurrijk Indonesië' presenteert het multiculturele koor IntervOcaal vanaf 20 uur een programma vol Indonesische liederen. Aan het concert is een expositie gekoppeld van Jan Gerritsen. Te zien zijn pentekeningen en aquarellen die Jan Gerritsen maakte in de periode dat hij op Java verbleef (1946-1949).
     
  • Een daad van verzet : Joesoef Isak
    door Michel Maas, Volkskrant, 18 juni 2005
    Als uitgever voert Joesoef Isak (76) In Indonesië een politieke strijd. Met Das Kapital van Karl Marx zette hij opnieuw een 'verboden boek' in de markt. Twee keer werd Isak vanwege dat soort activiteiten vastgezet. 'Suharto is gevallen, maar het systeem van zijn macht staat nog overeind.'
     
  • Koninklijke onderscheiding voor indorocker Andy Tielman
    Haagsche Courant, 13 juni 2005
    Indorocker Andy Tielman uit Zoetermeer heeft zaterdagochtend een koninklijke onderscheiding gekregen. In The Grand Winston Hotel in Rijswijk overhandigde de Zoetermeerse loco-burgemeester Bé Emmens aan Tielman het lintje behorend bij de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De in 1936 in toenmalig Nederlands-Indië geboren zanger begon zijn carrière in 1956 in Den Haag en is vooral bekend geworden als de zanger/gitarist van The Tielman Brothers.
     
  • Stad Den Haag viert de Indische Zomer
    door Sacha Kester, Volkskrant, 6 juni 2005
    De weduwe van Indië, ofwel het Indische Den Haag, leeft. Heel de stad lijkt betrokken bij de Indische Zomer, een festival dat begon met een oud vrouwtje en een schilderij van Israëls.
     
  • 'Indische' schilderijen van Isaac Israëls
    Telegraaf, 25 mei 2005
    'Indische' schilderijen van Isaac Israëls
    Sp!ts, 25 mei 2005
    Museum Mesdag in Den Haag organiseert van 10 juni tot en met 25 september een tentoonstelling van de 'Indische' schilderijen van Isaac Israëls. Hoogtepunt is een tot nog toe onbekend zelfportret uit 1916 van de schilder, waarop hij zichzelf weergeeft tegen de achtergrond van een eigen schilderij met daarop weer de Javaanse danser prins Raden Mas Jodjana.
     
  • Zware tijden voor Miss Indonesië
    Telegraaf, 21 mei 2005
    Miss Indonesië ligt onder vuur van conservatieve moslims in haar land. Haar deelname aan de Miss Universe-verkiezingen dezer dagen in Thailand is volgens onder meer de invloedrijke Raad van Oelema's (korangeleerden) en het radicale Front voor de Verdediging van de Islam (FPI) een schande voor Indonesië.

    Miss Indonesië: Artika Sari De | Foto: Reuters

     
  • Wayangspel terug naar Indonesië : Wereldmuseum: tijd is rijp
    door Ludette el Barkany, NRC Handelsblad, 19 april 2005
    Een bijzondere collectie wayangpoppen verhuist binnenkort van het Rotterdamse Wereldmuseum naar het Wayangmuseum in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De poppen werden gebruikt voor voorstellingen over de vrijheidsstrijd tegen de Nederlanders.
     
  • Rotterdam geeft collectie wayangpoppen aan Jakarta
    Telegraaf, 15 april 2005
    Een bijzondere collectie wayangpoppen verhuist in augustus van het Rotterdamse Wereldmuseum naar het Wayangmuseum in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De collectie verbeeldt de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië en was sinds 1965 in het bezit van het Wereldmuseum. Rotterdam geeft de poppen nu in langdurig bruikleen terug aan Indonesië, zo deelde de gemeente vrijdag mee.
     
  • Verse lege doeken als wasgoed in de zon : inwoners Indonesisch dorpje schilderen 'meesterwerken' op bestelling
    door Michel Maas, Volkskrant, 4 april 2005
    De inwoners van het Indonesische dorp Jelekong zijn goed met de kwast. En een kopie is een kunstwerkje op zichzelf. Vijfendertig euro voor een Rembrandt. Rudi Pranajaya praat moeilijk. Een beroerte heeft de kunstschilder gedeeltelijk verlamd, maar met de hulp van zijn assistenten werkt hij door aan zijn soms metershoge schilderwerken.
    Dit artikel is niet digitaal beschikbaar.
     
  • Visueel spektakel met boodschap
    IS, april 2005
    Ze maken beiden fysiek en beeldend theater. De Nederlandse 'Lunatics' gekscherend luchtig, de Indonesische 'Payung Hitam' met een zware emotionele lading. Hun gezamenlijke productie Black Moon is een spannende mix van drama en humor.
     
  • James Brown: I feel good
    Sp!ts, 7 maart 2005
    James Brown: I feel good
    Telegraaf, 7 maart 2005
    James Brown, de 71-jarige Godfather of Soul, peinst er niet over met pensioen te gaan. Zondag trad hij op in Jakarta, voor de slachtoffers van de tsunami. Daar zei hij dat hij met zijn songs nog steeds liefde, tolerantie en begrip wil verspreiden, aldus de nieuwszender ABC.
     
  • James Brown treedt op voor tsunami-slachtoffers
    Telegraaf, 15 februari 2005
    Soulzanger James Brown treedt begin maart op in Jakarta. Een deel van de opbrengst gaat naar de slachtoffers van de zeebeving.
     
  • Indonesische filmmakers documenteren hoop in Atjeh
    Sp!ts, 3 februari 2005
    Indonesiërs filmen hoop in Atjeh na tsunami
    Telegraaf, 3 februari 2005
    Jonge Indonesische filmmakers werken aan een grote documentaire over Atjeh na de zeebeving. De regisseurs proberen in minimaal zeven films een beeld te schetsen hoe de eilandbewoners omgaan met de gevolgen van de tsunami die het gebied ruim een maand geleden trof. Distributeur Lulu Ratna presenteerde deze week op het Filmfestival Rotterdam de eerste acht minuten van het grootse project, dat luistert naar de naam Trep Hudep! (Blijf leven!).
     
  • De stand van de zon, maan en sterren
    door Hilde Janssen, IS, december 2004
    Het lijkt een speelfilm, maar het is een documentaire. Dat is sleutel van het succes van Leonard Helmrich's sprankelende filmdocument 'De stand van de Maan' over het leven van de Indonesische weduwe Rumidjah en haar familie.
     
  • Matthäuspassion : zingen uit het hoofd
    door Peter Henk Steenhuis, Trouw, 19 oktober 2004
    Van het Amsterdams Fonds voor de Kunst kreeg componist Boudewijn Tarenskeen de opdracht een koorwerk te schrijven op basis van het libretto van Bachs Matthäuspassion. Gedurende drie maanden verblijft hij in de koranscholen van Egypte, Iran en Indonesië om het werk te voltooien. Trouw volgt hem. Vandaag het slot: Indonesië.
     
  • Alanis Morissette zegt concert in Jakarta af
    Sp!ts, 28 september 2004
    Alanis Morissette zegt concert in Jakarta af
    Telegraaf, 28 september 2004
    Popster Alanis Morissette heeft om veiligheidsredenen een concert afgezegd in Jakarta. De artieste zou er zondag optreden. De organisatie van het concert heeft dat dinsdag gezegd. De 7000 mensen die al een kaartje hebben, krijgen hun geld terug.
     
  • Indonesië wil studentenrevolte tegen Soeharto liever vergeten : nieuwe film over het bloedbad van Semanggi trekt in Jakarta nauwelijks publiek
    door Michel Maas, Volkskrant, 15 september 2004
    Honderden doden vielen er in 1998 in de strijd tegen dictator Soeharto en vóór democratie. Maar Indonesië denkt niet meer aan de helden van die dagen.
     
  • Alicia Keys niet naar Jakarta
    Nieuws.nl, 13 september 2004
    Alicia Keys en het violenkwartet Bond hebben hun optredens in de Indonesische hoofdstad Jakarta afgezegd. Dit heeft de Indonesische promotor Java Musikindo gezegd. Reden van de afzeggingen is de aanslag op de ambassade van Australië van afgelopen donderdag.
     
  • Hoe een filmzoen tot een verbod leidde
    door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 6 september 2004
    De Indonesische film "Buruan cium gue" (Zoen me, vlug) draait om een jongen, een meisje en een zoen. Niks bed- of naaktscenes. Een moslim tv-prediker, Abdullah Gymnastiar (42), bestempelde hem als onzedelijk. Nu is hij verboden.

    De affiche van de Indonesische film Buruan Cium Gue | Foto: NRC Handelsblad

  • Videomonument voor vrijheid en Indonesië
    IS, mei 2004
    Meer aandacht voor vrijheid én voor Indonesië. Niet alleen op Bevrijdingsdag, ook daarvoor en daarna. Met dat idee produceert Willem Alkema een videomonument, dat bestaat uit korte films van amateurs en professionals over de relatie Nederland - Indonesië.
     
  • Amsterdammer tegen wil en dank
    door Corrie Verkerk, Parool, 20 december 1999
    Opnieuw een boekje waar de lezer mee aan de wandel kan. Dit keer een literaire tocht door het Amsterdam van Eduard Douwes Dekker, ofwel Multatuli. In 1820 werd de schrijver er geboren in de Korsjespoortsteeg. "Al was," aldus schrijver Jos van Waterschoot, "de naam steeg eigenlijk nog te groot voor het straatje."
     
  • Indonesië
    Volkskrant, 9 januari 1996
    Christie's veilt eind maart in Singapore een groot schilderij van Raden Saleh. De kunstenaar, bijgenaamd 'de Rembrandt van Indonesië', signeerde en dateerde het werk in 1846. Het schilderij is van 8 tot en met 12 januari bij de Amsterdamse vestiging van het veilinghuis te zien. De richtprijs van De Hertenjacht op Java ligt tussen de 900.000 en 1,3 miljoen gulden. Het schilderij komt uit voormalig DDR-bezit en zou door Raden Saleh gemaakt zijn voor de 'Radja der Belgen', met wie waarschijnlijk Leopold I wordt bedoeld.
     
  • Indonesië
    Volkskrant, 30 mei 1995
    In het Museum voor Volkenkunde is vanaf 3 juni de expositie Moderne Indonesische Schilderkunst te zien, die is samengesteld uit de collectie van mevrouw Toeti Heraty. De psychologe, filosofe en dichteres Toeti Heraty speelt een belangrijke rol in het culturele leven van Jakarta en heeft vanaf 1958 een grote verzameling Indonesisiche kunst opgebouwd. De expositie toont zo'n 25 schilderijen uit deze collectie, aangevuld met gedichten en literatuurfragmenten.
     


- venster sluiten -