Maluku: warta berita

Maluku: warta berita
De Molukken: nieuwsberichten

14 juli 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over veroordeling vanwege vlagincident Molukken
    Kamerstuk, 14 juli 2008
    Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over veroordeling vanwege vlagincident Molukken. Deze vragen werden ingezonden op 30 juni 2008 met kenmerk 2070824180. De minister van Buitenlandse Zaken, Drs. M.J.M. Verhagen.
     
  • Trieste Ambonese broederkrijg
    door John Jansen van Galen, Parool, 25 juni 2008
    Tjitske Lingsma arriveerde in mei 2000 voor het eerst op Ambon, en ze heeft zich sindsdien volkomen in het leven daar ondergedompeld. Dat was geen sinecure, want op de Molukse eilandengroep heerste toen al anderhalf jaar een verwoestende burgeroorlog, waarbij christenen en moslims elkaar afmaakten. Lingsma maakte vrienden in beide groepen en probeerde het conflict te doorgronden, van welke pogingen ze in een boek met een niet bijster originele titel verslag uitbrengt.
    Tjitske Lingsma: Het verdriet van Ambon, Balans, € 18,95
     
  • Christenen op Zuid-Molukken aangevallen
    Reformatorisch Dagblad, 4 juni 2008
    Christenen op Zuid-Molukken aangevallen : vier doden en 56 gewonden
    RKNieuws.net, 4 juni 2008
    In Indonesië hebben islamitische extremisten vorige maand gewelddadige aanvallen op christenen uitgevoerd. Daarbij vielen vier doden en 56 gewonden. Dat meldde de christelijke nieuwsdienst Compass Direct dinsdag op basis van berichten van de hulporganisatie Barnabas Fund. In het overwegend door christenen bewoonde dorp Horale op het Zuid-Molukse eiland Ceram zijn op 2 mei vier christenen gemarteld en gedood. Volgens de berichten werd bij drie van de vier christenen de keel doorgesneden. Er vielen 56 gewonden.
     
  • Doden bij geweld in Molukken
    De Pers, 3 mei 2008
    Doden bij geweld in Molukken
    DAG, 3 mei 2008
    Doden bij geweld in Molukken
    Nieuws.nl, 3 mei 2008
    Doden bij geweld in Molukken
    Reformatorisch Dagblad, 3 mei 2008
    Gevechten tussen inwoners van twee naburige dorpen in de Indonesische provincie Molukken hebben vrijdag aan drie mensen het leven gekost. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. Zestig huizen, scholen en gebedshuizen werden in brand gestoken en tientallen dorpelingen sloegen op de vlucht. De oproerpolitie zette honderden agenten in om de rust te herstellen.
     
  • Molukken: verzoening zonder waarheid
    door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 28 april 2008
    Van 2000 tot 2007 ging journaliste Tjitske Lingsma regelmatig naar de Molukken. Ze schreef een boek over de conflicten tussen christenen en moslims en de naweeën ervan. "Verzoening betekent dat mensen weer met elkaar spreken, maar praten over het conflict zelf is een taboe geworden."
     
  • Ambon vreest dodelijk scenario: politisering van religies
    door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 23 april 2008
    Veel praten, elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Dat is de weg waarlangs de Molukse organisatie Interfaith Dialogue moslims en christenen op Ambon met elkaar probeert te verzoenen. De verkiezingen van deze zomer dreigen echter roet in het eten te gooien. Want niets werkt in de campagnes beter dan langs religieuze lijnen aanhang te mobiliseren en rivalen te attaqueren.
     
  • "Jullie zijn zo anders dan ik had gedacht"
    Reformatorisch Dagblad, 23 april 2008
    Vijf jaar na het einde van de burgeroorlog kampen Molukse burgers nog altijd met de verwerking van traumatische ervaringen. Niet alleen voor de interreligieuze organisatie Interfaith, ook voor de kerk ligt hier een taak om burgers weer met elkaar te verzoenen, zegt oud-synodevoorzitter van de GPM, Broerie Hendriks.
     
  • 'Wij zijn geen zwarte Aziaten'
    door Ephraďm Patty, Wereldjournalisten, 15 april 2008
    Hoewel de Molukken bij Indonesië horen, hebben jonge Molukkers weinig met dit Aziatische land. Zij identificeren zich steeds vaker met Melanesië, een eilandenrijk in de Grote Oceaan. De run op kaartjes voor de Melanesian Culture Day op 26 april bevestigt dit beeld.
     
  • Molukken keren de RMS de rug toe
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 6 april 2008
    Indonesië ziet de onafhankelijke Zuid-Molukse Republiek (RMS) nog steeds als een bedreiging voor de eenheidsstaat. Dat blijkt uit de extreem hoge straffen die zijn uitgedeeld voor het hijsen van de RMS-vlag. Maar op de Molukken heeft de RMS afgedaan. De bevolking is de jaarlijkse illegale herdenking van de proclamatie van de RMS (op 25 april 1950) en het rumoer rondom die datum zat. Andere zaken eisen de aandacht op.
     
  • Levenslang voor hijsen RMS-vlag
    door Klaas den Tek, RNW Wereldomroep, 5 april 2008
    Molukkers in Nederland reageren gelaten op de veroordeling van de activist John Teretisa. De Molukse seperatistenleider is tot levenslang veroordeeld, omdat hij vorig jaar tijdens een bezoek van de Indonesische president Yudhoyono de vlag van de Republiek der Vrije Zuid-Molukken had gehesen. Het is voor het eerst dat iemand voor zo'n vergrijp zo zwaar wordt gestraft in Indonesië. Negen andere activisten die aan het protest in Ambon meededen, zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van tien tot twintig jaar.
     
  • Levenslang na vlagprotest
    Nederlands Dagblad, 5 april 2008
    De Molukse activist John Teterisa heeft in Indonesië een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens het hijsen van de vlag van de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS) tijdens een bezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono. Dat meldde gisteren het Indonesische persbureau Antara.
     
  • Levenslang voor Moluks vlaggenprotest
    Volkskrant, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    NRC Handelsblad, 4 april 2008
    De Molukse activist John Teterisa heeft in Indonesië een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens het hijsen van de vlag van de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS) tijdens een bezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono. Dat meldde het Indonesische persbureau Antara vandaag.
     
  • Levenslang voor leider RMS wegens zwaaien met vlag
    Trouw, 4 april 2008
    Levenslang voor leider RMS wegens zwaaien met vlag
    De Pers, 4 april 2008
    Levenslang voor leider RMS wegens zwaaien met vlag
    Nieuws.nl, 4 april 2008
    Levenslang voor leider RMS wegens zwaaien met vlag
    Elsevier, 4 april 2008
    Levenslang voor leider RMS die vlag zwaaide
    BN/De Stem, 4 april 2008
    De leider van de RMS, Johan Teterisa, is donderdag in Ambon tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij vorig jaar ten overstaan van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono met de vlag van zijn beweging zwaaide. Teterisa werd veroordeeld wegens hoogverraad. Zeker negentien andere RMS-leden blijken de afgelopen twee maanden in verband met het incident al tot gevangenisstraffen van tien tot twintig jaar te zijn veroordeeld. De Indonesische pers heeft nauwelijks aandacht geschonken aan de zaak.
     
  • Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    Trouw, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    Telegraaf, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    Sp!ts, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    Metro, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    Gelderlander, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    Stentor, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    BN/De Stem, 4 april 2008
    Levenslange celstraf voor Moluks vlaggenprotest
    Dagblad van het Noorden, 4 april 2008
    Een Molukse activist heeft in Indonesië een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens het hijsen van de vlag van de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS). Dat meldde het Indonesische persbureau Antara vrijdag.
     
  • Levenslang voor dans met RMS vlag
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 3 april 2008
    Een Molukse RMS aanhanger is donderdag in Ambon veroordeeld tot levenslang wegens samenzwering tegen de staat omdat hij met de RMS vlag zwaaide. Het vonnis is zwaarder dan de eis van de openbare aanklager van 15 jaar cel. Johanis Teterisa kreeg de extreem zware straf opgelegd door de rechters omdat hij het brein is achter de 'separatistische actie'.
     
  • Megafoons verdringen kerkklokken op Ambon
    door Ab Jansen Reformatorisch Dagblad, 13 maart 2008
    Hoe ga je om met je islamitische naaste? Na de bloedige burgeroorlog tussen moslims en christenen op de Molukken hebben christenen daarop geen eensluidend antwoord. De gevestigde kerk papt aan met gematigde moslims en zoekt eenheid in het geloof. De sterk groeiende charismatische kerken blijven daarentegen oproepen tot bekering. Tactischer en minder brutaal, dat wel, maar nog altijd luidruchtig. En vooral: vol verwachting. "Onze moslims, dat zijn de laatsten die straks de eersten zullen zijn."
     
  • Molukse activisten krijgen lange celstraffen
    RNW Wereldomroep, 12 maart 2008
    Een Indonesische rechter heeft twee activisten van de Molukse separatistische beweging RMS veroordeeld tot 15 en 17 jaar celstraf wegens 'samenzwering tegen de staat'. De twee mannen, Daniel Malawauw en Hermanus Daseran, werden opgepakt met textiel waar ze volgens de rechter RMS-vlaggen van wilden maken.
     
  • "We vochten voor onze God"
    Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2008
    Terwijl in Nederland sommige politici druk doende zijn de religieuze kaart te bespelen teneinde hun aanhang te vergroten, zijn Molukkers op Ambon bezig met een moeizaam proces om religieuze tegenstellingen juist te boven te komen. Als geen ander hebben ze tijdens de bloedige burgeroorlog ervaren hoe gevaarlijk het is om bijvoorbeeld christenen tegen moslims op te hitsen. Vooral jonge Molukkers lijden daar nog dagelijks onder. "Endar heeft verschrikkelijk gehuild, bonkend met zijn hoofd op tafel, toen hij zijn gevoel weer terugkreeg."
     
  • Beelden Netwerk tegen woord minister
    door Frans Oremus, De Journalist, 15 februari 2008
    Een indringende reportage van EO's Netwerk over mishandeling op de Molukken door de Indonesische regering wordt door Maxime Verhagen als oud nieuws afgedaan. Zelfs de Kamer trapt er – bijna – in.
    De reportage is nog te zien via Netwerk
     
  • Tsunami-waarschuwing na zeebeving bij Molukken
    De Pers, 13 februari 2008
    Indonesië heeft woensdagavond (Nederlandse tijd) een tsunami-waarschuwing laten uitgaan na een zware zeebeving in het oosten van de archipel. In Indonesië was het op dat moment nacht. De beving, op 275 kilometer ten zuidwesten van de Molukken, had volgens Indonesië een momentmagnitude van 6,6. De Amerikaanse geologische dienst hield het op 5,9.
     
  • Mensen zijn monddood gemaakt
    door Maurits Sep, Provinciale Zeeuwse Courant, 28 januari 2008
    Het overlijden van oud-president Soeharto van Indonesië markeert ook voor de Molukkers in Zeeland het einde van een periode. "Gezien zijn politiek van expansie was er geen kans op discussie over meer onafhankelijkheid voor de Molukken", zegt Bob Latuheru uit Oostkapelle. Latuheru is betrokken bij de Stedenband Vlissingen-Ambon. Hij wijst erop dat het verbod tot onafhankelijkheid voor de verschillende delen binnen de Indonesische archipel wel al door Soekarno is ingezet, maar dat dat beleid door Soeharto is voortgezet.
     
  • Familie op zoek naar 'vermiste' Eindhovenaar
    door Gerard Janssen, Eindhoven Stad, 31 december 2007
    Een familie op het Molukse eiland Seram is al geruime tijd op zoek naar Bert Wisse, een Eindhovense man die zij in 1993 in het dorp Manusela op Seram leerde kennen. De familie Amanakwenno verpleegde Wisse enige tijd op de Molukken toen hij ziek was, maar ze heeft inmiddels al jaren geen contact meer met hem gehad.
     
  • Zware aardbeving op Molukken
    Volkskrant, 15 december 2007
    Aardbeving op Molukken
    Telegraaf, 15 december 2007
    Aardbeving op Molukken
    Nu.nl, 15 december 2007
    Inwoners van Saumlaki op de Molukken in Indonesië zijn zaterdag opgeschrikt door een aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter. Bewoners meldden dat deze beving de grootste in is sinds tijden. De beving, die twee minuten duurde, veroorzaakte onder meer paniek bij patiënten in het ziekenhuis die meteen naar buiten renden of strompelden.
     
  • Generaal: Molukse separatisten neerschieten
    RNW Wereldomroep, 12 december 2007
    Indonesische militairen op de Molukken mogen voortaan separatisten ter plaatse neerschieten als dat nodig is. Dat heeft generaal Rasyid Qurnuen Aquary gezegd, de man die het opperbevel heeft op de eilandengroep. Aanleiding is een incident van afgelopen zaterdag. Een separatist hing een vlag op van de RMS, de verboden Republiek der Zuid-Molukken, die onafhankelijkheid wil van Jakarta. De man werd vervolgens door militairen neergeschoten.
     
  • Molukse acties rondom Internationale Dag van de Rechten van de Mens
    Nieuwsbank, 5 december 2007
    Op 9 en 10 december 2007 vinden er in het kader van de Internationale dag voor de Rechten van de Mens op verschillende plaatsen in Nederland demonstraties plaats. Met demonstraties in Amsterdam, Lelystad, Groningen en Den Haag vragen Molukkers aandacht voor de mensenrechtensituatie in Indonesië, in het bijzonder de Molukken.
     
  • RMS-activist ontsnapt aan Indonesische politie
    Volkskrant, 24 oktober 2007
    RMS-activist ontsnapt aan Indonesische politie
    Telegraaf, 24 oktober 2007
    Op het Indonesische eiland Ambon is een lid van de RMS, die strijd voor een onafhankelijke Republiek der Vrije Zuid-Molukken, ontsnapt aan de politie. John Syaranamual werd opgepakt omdat hij tijdens een bezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono had gezwaaid met een RMS-vlag. Agenten sloegen hem vorige week na een zoektocht in de boeien.
     
  • Islamist veroordeeld voor moord op christenen
    Katholiek Nieuwsblad, 6 oktober 2007
    In Indonesië is een militante islamist tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op twee christenen in 2005. De man behoorde tot een groep die tussen 1999 en 2002 deelnam aan de gevechten tussen christenen en moslims op de Molukken. Zij vielen ook nog christelijke doelen aan toen het conflict was beëindigd. De veroordeelde werd schuldig bevonden aan de beschieting van een passagiersschip vol christenen waarbij twee mensen werden gedood.
     
  • Vijftien jaar cel voor Indonesische terrorist
    De Pers, 4 oktober 2007
    Vijftien jaar cel voor Indonesische terrorist
    Nieuws.nl, 4 oktober 2007
    Een rechtbank in Ambon, de hoofdstad van de Molukken, heeft donderdag de moslimterrorist Sulthon Qolbi tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Qolbi is schuldig bevonden aan deelname aan een schietpartij op een passagiersboot in februari 2005, waarbij twee christenen gewond raakten.
     
  • Indonesische vissers overleven na drie weken op zee
    Volkskrant, 23 september 2007
    Vissers na drie weken gered in Indonesische wateren
    Stentor, 23 september 2007
    De Indonesische marine heeft zaterdag drie vissers gered die al drie weken ronddobberden in een boot voor de kust van de Molukken. Volgens het Indonesische persbureau Antara had de motor van het vissersschip het begeven op 1 september en hadden de drie geen goede communicatiemiddelen om hulp in te roepen.
     
  • Indonesiër promoveert op onderzoek naar een vergeten rebellie in de Molukken : een coalitie van zeerovers tegen de VOC
    door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 11 september 2007
    In 1780 stond een Molukse prins op tegen de VOC. Hij vormde een succesvolle coalitie van Molukkers, Papoea's en Engelsen. Een Indonesische historicus promoveert morgen op deze vergeten rebel.
     
  • Molukse demonstratie op Wereldhavendagen (video)
    De Pers, 10 september 2007
    De Rotterdamse haven vierde feest, maar een groep Molukse actievoerders was minder blij.
     
  • Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    Trouw, 8 september 2007
    Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    Nieuws.nl, 8 september 2007
    Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    De Pers, 8 september 2007
    Molukkers voeren actie op Wereldhavendagen
    Elsevier, 8 september 2007
    Molukse actievoerders demonstreren zaterdag op de Wereldhavendagen tegen het schenden van de mensenrechten door Indonesië. Zo'n 25 leden van een actiegroep staan sinds 14.00 uur op de Rotterdamse Erasmusbrug met spandoeken en vlaggen. Ook delen zij flyers uit. De actiegroep Lambang Tetap Berkibar, ofwel: de vlag wappert altijd.
     
  • Demonstratie voor Molukken
    AD Rotterdams Dagblad, 8 september 2007
    De Molukse initiatiefgroep 'Lambang tetap berkibar' (de vlag wappert altijd) uit Capelle aan den IJssel demonstreert dit weekeinde in Rotterdam voor de gevangen vrijheidsstrijders op het Indonesische Ambon. De actie is volgens Brian Hulom van de groep rustig en ludiek van aard.
     
  • Molukse acties tijdens Wereldhavendagen en Fortis Marathon Rotterdam
    Nieuwsbank, 7 september 2007
    Op zaterdag 8 september en 9 september 2007 demonstreert de initiatiefgroep uit Capelle aan de IJssel 'Lambang tetap berkibar' tegen de erbarmelijke mensenrechtensituatie in de Molukken (Indonesië). Daar worden op dit moment 49 mensen vastgehouden en mishandeld voor het tonen van de niet erkende Zuid-Molukse vlag. Beide demonstraties vinden plaats in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen en de Fortis halve marathon, omdat Rotterdam de zuster-/partnerstad van Jakarta (Indonesië) is.
     
  • De vreedzame strijd van Molucca TV
    door Arjan van Westen, De Pers, 29 augustus 2007
    Officieel is er vrede op de Molukken. Maar er zijn nog steeds spanningen tussen christenen en moslims. Molucca TV probeert daar iets aan te veranderen. Er wordt op de Molukken nauwelijks over gepraat, maar iedereen weet dat zowel christenen als moslims een aandeel hadden in de burgeroorlog van 1999. Ahmad Jalu, journalist van de Malut Post: 'Ook mijn vrienden staken woningen van hun buren in brand. Nu schamen ze zich.'
     
  • Rellen op Ternate: vliegveld gesloten
    Telegraaf, 22 augustus 2007
    De Indonesische politie heeft op de luchthaven van Ternate in de provincie Noord-Molukken vier relschoppers in hun benen geschoten. De plaatselijke autoriteiten hebben dat bekendgemaakt. Duizenden betogers hadden zich naar de luchthaven Sultan Khairun Babullah begeven, waar de politie waterkanonnen en traangas inzette om hen uiteen te drijven. Vier politieagenten en twee anderen raakten ernstig gewond doordat ze met stenen werden bekogeld. Tien mensen liepen lichte verwondingen op. De luchthaven is tot nader order gesloten.
     
  • Molukkers protesteren bij Indië-herdenking
    Trouw, 14 augustus 2007
    Molukse actievoerders houden woensdag een stil protest tijdens de Indië-herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Met de actie wil de Initiatiefgroep Capelle aandacht vragen voor de mensenrechtensituatie op de Molukken. Op het eiland Ambon zitten 49 activisten vast die strijden voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken.
     
  • Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Volkskrant, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    NRC Handelsblad, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Algemeen Dagblad, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Telegraaf, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Sp!ts, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Metro, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Reformatorisch Dagblad, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Gelderlander, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Stentor, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    BN/De Stem, 26 juli 2007
    Geen schade na zware aardbeving bij Molukken
    Dagblad van het Noorden, 26 juli 2007
    Een zware aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter donderdag bij de Molukken heeft geen schade veroorzaakt. Dat meldden Indonesische media. Wel werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar die werd later ingetrokken.
     
  • Tsunamiwaarschuwing Indonesië ingetrokken
    NRC Handelsblad, 26 juli 2007
    Tsunamiwaarschuwing Indonesië ingetrokken
    Algemeen Dagblad, 26 juli 2007
    Tsunamiwaarschuwing Indonesië ingetrokken
    Metro, 26 juli 2007
    Tsunamiwaarschuwing Indonesië ingetrokken
    Gelderlander, 26 juli 2007
    Tsunamiwaarschuwing Indonesië ingetrokken
    Stentor, 26 juli 2007
    Tsunamiwaarschuwing Indonesië ingetrokken
    BN/De Stem, 26 juli 2007
    Tsunamiwaarschuwing Indonesië ingetrokken
    Dagblad van het Noorden, 26 juli 2007
    De meteorologische dienst van Indonesië heeft donderdag een tsunamiwaarschuwing ingetrokken, die kort daarvoor was afgegeven na een aardbeving in de oostelijke provincie Maluku. Volgens de meteorologische dienst had de beving een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Het Amerikaanse instituut US Geological Survey repte van een beving met een kracht van 7,4.
     
  • Paniek door aardbeving voor oostkust Indonesië
    Nieuws.nl, 26 juli 2007
    Paniek door aardbeving voor oostkust Indonesië
    De Pers, 26 juli 2007
    Een aardbeving in de Molukse Zee heeft kustbewoners in het oosten van Indonesië donderdag in paniek de straat op gejaagd. Na de aardbeving werd een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd, maar die werd na enige tijd ingetrokken. Er waren niet direct meldingen van schade.
     
  • Zware zeebeving bij de Molukken
    Telegraaf, 26 juli 2007
    Een aardbeving in de Molukse Zee heeft kustbewoners in het oosten van Indonesië donderdag in paniek de straat op gejaagd. Na de aardbeving werd er een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd, maar die werd na enige tijd ingetrokken. Er waren niet direct meldingen van schade.
     
  • Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan
    Volkskrant, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan
    Algemeen Dagblad, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan (video)
    Algemeen Dagblad, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan
    Telegraaf, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan
    Metro, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor vulkaan (video)
    Nu.nl, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan
    Gelderlander, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan
    Stentor, 13 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor actieve vulkaan
    Dagblad van het Noorden, 13 juli 2007
    Tienduizenden Indonesiërs zijn geëvacueerd nadat een vulkaan in het oosten van het land weer activiteiten is gaan vertonen. Een serie aardbevingen rond de vulkaan Gamkonora leidde tot paniek onder de lokale bevolking. De berg stootte de afgelopen dagen een doorlopende regen van brandende as en rook uit.
     
  • Nog 26 mensen vermist na scheepsongeluk in Indonesië
    Volkskrant, 12 juli 2007
    Nog 24 vermisten na scheepsramp Indonesië
    Telegraaf, 12 juli 2007
    Na een scheepsongeluk op de Banda Zee tussen Buru en Ambon in Indonesië werden donderdag nog 26 mensen vermist. Een schip met 59 mensen aan boord kapseisde dinsdag kort voor middernacht nadat de motor het door de zware zeegang had begeven. Een passerend schip plukte 31 overlevenden uit het water.
     
  • 'Tientallen doden bij scheepsramp Indonesië'
    Trouw, 12 juli 2007
    'Tientallen doden bij scheepsramp Indonesië'
    Nieuws.nl, 12 juli 2007
    'Tientallen doden bij scheepsramp Indonesië'
    De Pers, 12 juli 2007
    Doden na scheepsongeluk in Indonesië (video)
    De Pers, 12 juli 2007
    Een scheepsongeluk tussen Buru en Ambon in Indonesië heeft mogelijk aan 31 mensen het leven gekost. Een schip met zestig mensen aan boord kapseisde dinsdag kort voor middernacht nadat de motor het door de zware zeegang had begeven.
     
  • Passagiersschip vergaan in Molukken
    Volkskrant, 11 juli 2007
    Bij zwaar weer is in het oostelijke deel van Indonesië een schip met 70 opvarenden in de golven verdwenen. Twee kinderen zijn dood uit zee opgepikt. Enkele tientallen drenkelingen werden gered door een passerende olietanker. Het lot van de andere passagiers en bemanningsleden is nog niet bekend. De KM Wahai Star was onderweg van het eiland Buru naar de Molukse provinciehoofdstad Ambon. De storm zweepte de golven op tot een hoogte van drie meter toen het schip motorpech kreeg.
     
  • Veertig doden bij scheepsramp Indonesië
    Volkskrant, 11 juli 2007
    Scheepsongeluk Indonesië eist levens
    Trouw, 11 juli 2007
    Tientallen doden bij scheepsongeluk Indonesië
    Nieuws.nl, 11 juli 2007
    Tientallen doden bij scheepsongeluk Indonesië
    De Pers, 11 juli 2007
    Een Indonesisch passagiersschip met zeventig mensen aan boord is dinsdagnacht, nadat het tijdens een storm motorpech had gemeld, vermist geraakt. Het schip was onderweg van het eiland Buru naar Ambon, de hoofdstad van de provincie Molukken. Gevreesd wordt dat het is gezonken.
     
  • Indonesiërs vluchten voor rokende vulkaan
    Volkskrant, 10 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor rokende vulkaan
    NRC Handelsblad, 10 juli 2007
    Indonesiërs vluchten voor rokende vulkaan (video)
    Algemeen Dagblad, 10 juli 2007
    Duizenden mensen op de Molukken zijn geëvacueerd wegens een dreigende uitbarsting van de vulkaan Gamkonora. Sinds het weekeinde spuwt de vulkaan rook en as en zijn er lichte aardbevingen geweest, meldden plaatselijke autoriteiten op het Noord-Molukse eiland Halmahera.
     
  • Indonesische vulkaan staat op uitbarsten
    Trouw, 10 juli 2007
    Indonesische vulkaan staat op uitbarsten
    De Pers, 10 juli 2007
    De vulkaan Gamkonora op het Indonesische eiland Halmahera staat op uitbarsten. Ongeveer 8.400 mensen zijn in het afgelopen etmaal van de hellingen van de vulkaan Gamkonora op het oostelijke Indonesische eiland Halmahera geëvacueerd. De seismische activiteit in de 1.635 meter hoge vulkaan nam maandag sterk toe en in de komende dagen of weken wordt een uitbarsting verwacht, zei de seismoloog Saut Simatupang dinsdag.
     
  • Politie Molukken pakt 'RMS-activist' op
    Algemeen Dagblad, 9 juli 2007
    Politie Molukken pakt 'RMS-activist' op
    Metro, 9 juli 2007
    Politie Molukken pakt 'RMS-activist' op
    Gelderlander, 9 juli 2007
    Politie Molukken pakt 'RMS-activist' op
    Stentor, 9 juli 2007
    Politie Molukken pakt 'RMS-activist' op
    BN/De Stem, 9 juli 2007
    Politie Molukken pakt 'RMS-activist' op
    Dagblad van het Noorden, 9 juli 2007
    De politie op de Indonesische Molukken-eilanden heeft een 'activist' van de RMS, de Republiek der Vrije Zuid-Molukken, opgepakt na een klopjacht. De man, die volgens The Jakarta Post Leonard Hendrik heet, werd gezocht wegens een incident op 29 juni.
     
  • Molukkers protesteren tegen beschamende RMS acties
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 2 juli 2007
    Duizenden Molukkers op Ambon en Oost Java organiseerden anti RMS demonstraties uit protest tegen een 'beschamende' dansactie van RMS separatisten in Ambon tijdens het bezoek van de president afgelopen vrijdag. Een dertigtal aanhangers van de in Indonesië verboden onafhankelijke Zuid-Molukse Republiek (RMS) verrasten vrijdag president Susilo Bambang Yudhoyono en toeschouwers. Tijdens de ceremonieel ontvangst in Ambon probeerden zij tijdens een ongeplande dans de RMS vlag te ontvouwen. Deze daad van separatisme zette veel kwaad bloed.
     
  • Aardbeving van 6,1 Richter in Indonesië
    Metro Time, 16 juni 2007
    Het noordoosten van Indonesië is zaterdag opgeschrikt door een onderzeese aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter. Er is geen tsunamigevaar, zo meldt het seismologisch centrum in Jakarta. Het hypocentrum lag op 39 km onder de zeebodem en het epicentrum lag op 104 km ten noordwesten van de stad Ternate in de provincie Noord-Maluku.
     
  • Niet de RMS, maar "pemekaran" bedreigt de Molukken
    door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2007
    Zeshonderd Molukkers hebben maandag de treinkaping herdacht door aanhangers van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in 1977 bij De Punt. Op de Molukken zelf hebben ze andere dingen aan hun hoofd. Het verwerken van de verschrikkelijke burgeroorlog van 1999-2002 bijvoorbeeld. En: de gevolgen van "pemekaran" in de gaten houden. Want aan de verbrokkeling die dat tot gevolg heeft, zitten riskante trekjes. Niet de RMS, maar "pemekaran" is op de Molukken van vandaag het toverwoord. Overigens is dat het geval in de hele Indonesische archipel, met zijn meer dan 13.000 eilanden. "Opbloei" betekent het, en daarmee bedoelt men de opbloei van achtergebleven regio's in dit immense land door hen meer zelfbestuur te geven.
     
  • De RMS en de idealen die voorbij gaan : 30 jaar na De Punt
    door Gert-Jan Wijma, RNW Wereldomroep, 12 juni 2007
    De Molukse gemeenschap herdacht begin deze week dat dertig jaar geleden met geweld een einde kwam aan de treinkaping bij De Punt in Drenthe. In het midden van de jaren zeventig kaapten voorstanders van een onafhankelijke Republiek der Vrije Zuid-Molukken, de RMS, ook een trein bij Wijster, bezetten het Indonesisch consulaat in Amsterdam en gijzelden kinderen en onderwijzers in een lagere school in Bovensmilde. De kapers wilden Nederland met hun acties onder meer dwingen tot erkenning van de RMS. Maar de acties hebben niet geleid tot de onafhankelijke republiek. Wat is er dertig jaar later over van dat ideaal?
     
  • Molukse lessen voor Marokkanen die radicaliseren
    door Youssef Azghari, Trouw, 21 mei 2007
    Welke les we kunnen trekken om radicalisering onder moslimjongeren te bestrijden, ligt deels besloten in de geschiedenis van de Nederlandse Molukkers. Morgen is het precies dertig jaar geleden dat Nederland opgeschrikt werd door een treinkaping. Jonge geradicaliseerde Zuid-Molukkers vroegen met deze terroristische daad aandacht voor hun strijd voor de republiek der Zuid-Molukken. Zo wilden zij de Nederlandse regering dwingen hun droom te realiseren. Hun verblijf hier was immers maar tijdelijk. Ooit zouden ze terugkeren naar hun beloofde land. De kaping, die met geweld werd beëindigd, had grote impact op de Zuid-Molukse gemeenschap.
     
  • Nederland leert niet van Moluks integratieproces
    ANP Pers Support, 16 mei 2007
    In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn te gast: Youssef Azghari (columnist) en Rocky Tuhuteru (programmamaker). Zaterdag 19 mei discussiëren zij over een open brief vanuit de Molukse gemeenschap die gericht is aan minister Vogelaar van Integratie. Eén van de schrijvers is Rocky Tuhuteru. In deze brief geven ze aan dat het integratiedebat gebaat zou zijn bij de ervaringen van het Molukse integratieproces. Op dit moment is het integratiedebat verengd tot de integratie van moslims. Terwijl er duidelijk een aantal parallellen te trekken zijn tussen Molukse jongeren van toen en de moslimjongeren van nu.
     
  • Zierikzeese scholiere gaat naar de Molukken
    door Maurits Sep en Ton van den Nouweland, Provinciale Zeeuwse Courant, 11 mei 2007
    Floor Koster (19) uit Zierikzee kent Molukse mensen, maar verder heeft ze geen band met de Indonesische eilanden. "Het is een interessant ontwikkelingsgebied. Naar een ander land was ik ook gegaan." Floor vertrekt vandaag met vijf andere scholieren van het ROC Zeeland in Middelburg naar Ambon. Op uitnodiging van de stichting Stedenband Vlissingen-Ambon zullen ze het toerisme op de Molukken bestuderen: wat is er te doen, hoe zijn de voorzieningen?
     
  • 'We lopen daar ook rond als een toerist'
    door Maurits Sep, Provinciale Zeeuwse Courant, 11 mei 2007
    Marloes Niwele kent de Molukken alleen van foto's. Haar opa is er geboren. "Oerwoud, slangen, kokosnoten. Een paradijsje", omschrijft ze de eilanden. "Waar ook duidelijk de pijn van de oorlog te voelen is.". Of het ook echt zo is, zal de Middelburgse (21) de komende weken ervaren. Ze vertrekt vandaag met vijf andere scholieren van het ROC Zeeland in Middelburg naar Ambon.
     
  • RMS-herdenking Molukkers in De Flint
    RTV Utrecht, 26 april 2007
    Zo'n 1500 Molukkers kwamen woensdag bijeen in het Amersfoortse theater De Flint. Ze stonden stil bij het uitroepen van De Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS) 57 jaar geleden. De oprichting vond plaats kort nadat de soevereiniteit over Nederlands-Indië werd overgedragen aan Indonesië.
     
  • Gewonden bij bomaanslag op Ambon
    De Pers, 25 april 2007
    Op het Indonesische eiland Ambon is woensdag een bomaanslag gepleegd. Zes mensen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd bij een busstation en houdt mogelijk verband met de herdenking van het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken. Deze werd 57 jaar geleden uitgeroepen, maar al snel veroverd door Indonesië.
     
  • Gewonden door bomexplosie Ambon
    Telegraaf, 25 april 2007
    Bij een bomexplosie op het Molukse eiland Ambon zijn woensdag zeven gewonden gevallen. De ontploffing vond plaats op een drukbezochte busterminal in Ambon.
     
  • Ambon: zware veiligheidsmaatregelen
    Algemeen Dagblad, 25 april 2407
    Zware veiligheidsmaatregelen op Ambon
    Telegraaf, 25 april 2407
    Zware veiligheidsmaatregelen op Ambon
    Metro, 25 april 2407
    Zware veiligheidsmaatregelen op Ambon
    Gelderlander, 25 april 2407
    Zware veiligheidsmaatregelen op Ambon
    Stentor, 25 april 2407
    Zware veiligheidsmaatregelen op Ambon
    BN/De Stem, 25 april 2407
    Zware veiligheidsmaatregelen op Ambon
    Dagblad van het Noorden, 25 april 2407
    De Indonesische autoriteiten hebben vandaag zware veiligheidsmaatregelen genomen op Ambon, waar 57 jaar geleden de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS) werd uitgeroepen. Duizenden Indonesische politiemannen en militairen patrouilleerden door de straten van Ambon-stad en andere plaatsen in de Molukken. De situatie op de archipel in het oosten van Indonesië was kalm, lieten functionarissen weten. De veiligheidsdiensten haalden slechts een onafhankelijkheidsvlag neer.
     
  • Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Trouw, 25 april 2407
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Algemeen Dagblad, 25 april 2407
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Telegraaf, 25 april 2407
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Metro, 25 april 2407
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Gelderlander, 25 april 2407
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Stentor, 25 april 2407
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    BN/De Stem, 25 april 2407
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Dagblad van het Noorden, 25 april 2407
    Ongeveer 1500 Molukkers zijn woensdagmiddag in Amersfoort bij elkaar gekomen om het uitroepen van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) te herdenken. Dat gebeurde op 25 april 1950 in Nederland. Het gebeurde kort nadat de soevereiniteit over Nederlands-Indië overgedragen werd aan Indonesië. De RMS werd, behalve door het Afrikaanse land Benin, door geen enkel land erkend.
     
  • Tsunamiwaarschuwing Molukken ingetrokken
    Algemeen Dagblad, 20 februari 2007
    Tsunamiwaarschuwing Molukken ingetrokken
    Telegraaf, 20 februari 2007
    Tsunamiwaarschuwing Molukken ingetrokken
    Metro, 20 februari 2007
    Tsunamiwaarschuwing Molukken ingetrokken
    Gelderlander, 20 februari 2007
    Tsunamiwaarschuwing Molukken ingetrokken
    Stentor, 20 februari 2007
    Tsunamiwaarschuwing na zeebeving bij Molukken
    BN/De Stem, 20 februari 2007
    Tsunamiwaarschuwing Molukken ingetrokken
    Dagblad van het Noorden, 20 februari 2007
    De Indonesische meteorologische dienst heeft dinsdag de tsunamiwaarschuwing na de zeebeving voor de kust van de Molukken weer ingetrokken. Dit gebeurde nadat bekend werd dat er zich geen vloedgolf had gevormd.
     
  • Paniek door zeebeving bij Molukken
    Nieuws.nl, 20 februari 2007
    Een zeebeving in de Molukse Zee heeft bewoners van het eiland Ternate dinsdag in paniek de straat op gejaagd. Na de beving, die een momentmagnitude van 6,5 had, werd een tsunami-waarschuwing uitgevaardigd, maar doe werd al snel weer ingetrokken.
     
  • Tsunami-gevaar Molukken geweken
    Nieuwsblad, 20 februari 2007
    De Indonesische eilandenarchipel van de Molukken is vanmorgen getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. De Indonesische autoriteiten kondigden een tsunami-alarm af. Intussen is het gevaar geweken en het alarm weer afgeblazen.
     
  • Tsunami-alarm afgekondigd na aardbeving
    Gazet van Antwerpen, 20 februari 2007
    De Indonesische eilandenarchipel van de Molukken is dinsdag getroffen door een zeebeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. De Indonesische autoriteiten kondigden een tsunami-alarm af. Berichten over schade zijn er voorlopig niet.
     
  • Herinneringen Molukse christenen zijn weggewist
    door Tjitske Lingsma, Trouw, 17 januari 2007
    Op de Indonesische Molukken brak in januari 1999 een burgeroorlog uit tussen christenen en moslims. Acht jaar later leven de twee geloofsgemeenschappen strikt gescheiden. In een tweeluik blikken een moslim en een christen terug. Vandaag aflevering 1.
     
  • Aardbeving in noorden Indonesië
    Nieuws.nl, 29 november 2006
    Aardbeving in noorden Indonesië
    Telegraaf, 29 november 2006
    Het noorden van Indonesië is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 6,1. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Wel werden een tiental huizen, een moskee en een school verwoest in een dorp op het eiland Morotai.
     
  • Des Alwi, de chrislamiet
    BN/De Stem, 21 oktober 2006
    In het internationale Genève kom je de meest merkwaardige figuren tegen, maar een ontmoeting met Des Alwi, de ongekroonde koning van het Molukse specerijeneiland Banda, is zelfs hier geen alledaagse gebeurtenis. 'Pa' Des, nu dik in de zeventig, was op doorreis naar Nederland, waar de Nederlands sprekende Bandanees nog vele vrienden heeft. "In Holland ga ik weer een paar lezingen houden over mijn eiland", zegt Alwi. "Het was tenslotte Banda, dat door Jan Pieterszoon Coen namens de VOC al in het begin van de 17e eeuw werd ingepikt. Vanwege onze nootmuskaat." De naar Indonesische maatstaven fors gebouwde Alwi is een wandelende Wikipedia van de Nederlands-Indische geschiedenis. Zijn levensloop is even fascinerend als schilderachtig.
     
  • Ambassadeur Indonesië: geen gezanik over RMS
    Volkskrant, 8 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    Trouw, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    Algemeen Dagblad, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië wil geen gezanik over RMS
    Telegraaf, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    Sp!ts, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    Metro, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    Gelderlander, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    Stentor, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    BN/De Stem, 7 september 2006
    Nieuwe ambassadeur Indonesië: geen gezanik RMS
    Dagblad van het Noorden, 7 september 2006
    Molukkers in Nederland moeten ophouden met hun gezanik over de Republiek der Vrije Zuid-Molukken (RMS). Ze zijn in de jaren vijftig belazerd door de Nederlandse overheid over een beloofde terugkeer naar Indonesië, maar ik wil ervoor zorgen dat ze definitief naar de Molukken kunnen. Dat zei de nieuwe ambassadeur voor Indonesië in Nederland Junus Effendi Habibie donderdag in het programma Netwerk.
     
  • Geen tsunami na beving Molukken
    Algemeen Dagblad, 29 augustus 2006
    Geen tsunami na beving Molukken
    Sp!ts, 29 augustus 2006
    Geen tsunami na beving Molukken
    Metro, 29 augustus 2006
    Geen tsunami na beving Molukken
    Gelderlander, 29 augustus 2006
    Geen tsunami na beving Molukken
    Stentor, 29 augustus 2006
    Geen tsunami na beving Molukken
    BN/De Stem, 29 augustus 2006
    Geen tsunami na beving Molukken
    Dagblad van het Noorden, 29 augustus 2006
    De Molukken zijn dinsdag getroffen door een zeebeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. De Indonesische seismologische dienst liet weten dat na de aardbeving geen tsunami is geconstateerd.
     
  • Urkers onderzoeken visgrond bij Molukken
    Reformatorisch Dagblad, 19 juni 2006
    Een Urker visserijdelegatie is maandag vanaf Schiphol naar Indonesië vertrokken om de visserijmogelijkheden en alles wat daarmee samenhangt te onderzoeken. Deze reis is een reactie op een verzoek van de gouverneur van de Molukken om in dit gebied de vissector op te gaan bouwen. Vis is daar ruimschoots aanwezig, terwijl de visserijcapaciteit maar heel beperkt is. Als het onderzoek positief uitpakt, zullen -om een begin te maken- binnenkort vier kotters gaan vissen in de Indonesische wateren.
     
  • Moslim Ambon cel in voor aanval op christenen
    Reformatorisch Dagblad, 28 april 2006
    Een Indonesische rechtbank in Ambon heeft vorige week een moslimextremist tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel bij een overval op een christelijk dorp op de Molukken. De aanval, die in mei 2004 plaatshad, kostte aan drie christenen het leven.
     
  • Politie Ambon preventief in actie voor verjaardag RMS
    Telegraaf, 15 april 2006
    De politie op Ambon zoekt separatisten en radicalen om gewelddaden op de verjaardag van het uitroepen van de Zuid-Molukse Republiek (RMS) te voorkomen. Politiecommandant Leonidas Braksan zei zaterdag in The Jakarta Post dat de politie op Ambon sinds afgelopen week druk speurt naar voortvluchtige radicalen, maar vooral Molukse activisten die de eilandengroep uit de Indonesische federatie willen.
     
  • Zuster vermoord op de Molukken
    door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 16 maart 2006
    Een jonge vrouwelijke religieuze van het klooster van Jalan Pattimura, nabij Ambon, werd op 10 maart om het leven gebracht. Dat gebeurde wellicht nadat ze een inbreker betrapt had in het klooster van de Dochters van het Heilig Hart. De religieuze liep messteken op en werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar alle hulp kwam te laat.
     
  • Benefietduel brengt ruim 35.000 euro op
    Friesch Dagblad, 1 maart 2006
    Cambuur Leeuwarden speelde dinsdagavond een benefietwedstrijd tegen een selectie van Molukse voetballers. De opbrengst van dit duel is bestemd voor een kindertehuis in Amurang op de Molukken in Indonesië. Er waren ruim 1700 toeschouwers en organisator Ritsko van Vliet schat de opbrengst op ruim 20.000 euro. Aangezien de organisatie Wilde Ganzen er 70 procent bijlegt, kan het kindertehuis ruim 35.000 euro tegemoet zien.
     
  • Levenslang voor aanslagen Molukken
    Trouw, 27 februari 2006
    Levenslang voor aanslagen Molukken
    Nieuws.nl, 27 februari 2006
    Levenslang voor aanslagen Molukken
    Telegraaf, 27 februari 2006
    Een rechtbank in Ambon heeft maandag een moslimextremist tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in twee aanslagen in de Indonesische provincie Molukken.
     
  • Doodstraf voor pleger aanslagen op Molukken
    Gelderlander, 26 februari 2006
    Een Indonesische rechtbank op Ambon heeft een man maandag tot de doodstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij aanslagen op de Molukken die zeker acht levens eisten. Dat hebben Indonesische media gemeld.
     
  • Doodstraf voor pleger aanslagen op Molukken
    Telegraaf, 13 februari 2006
    Een Indonesische rechtbank op Ambon heeft een man maandag tot de doodstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij aanslagen op de Molukken die zeker acht levens eisten. Dat hebben Indonesische media gemeld.
     
  • Zware aardbeving in Indonesië
    Volkskrant, 27 januari 2006
    Zware aardbeving in Indonesië
    Nieuws.nl, 27 januari 2006
    Zware aardbeving in Indonesië
    Nu.nl, 27 januari 2006
    Zware aardbeving in Indonesië
    Standaard, 27 januari 2006
    In het oosten van Indonesië heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een momentmagnitude van 7,7, meldde de Amerikaanse geologische dienst. Over eventuele slachtoffers was vrijdagavond nog niets bekend. In de muren van enkele gebouwen vormden zich scheuren. De beving deed zich iets voor 2.00 uur plaatselijke tijd voor onder de Banda Zee, ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van de stad Ambon op de Molukken.
     
  • Benefiet voor Molukken
    door Richard van de Crommert, Telegraaf, 17 januari 2006
    Tientallen bekende Nederlandse artiesten treden op zondag 13 augustus in de Rotterdamse Kuip op om aandacht te vragen voor de Molukken. Onder hen muzikanten als Ali B, Justine Pelmelay, Kus, Brace en Lange Frans & Baas B. De Zeeuwse band Bløf is ook benaderd om op te treden in het stadion.
     
  • Weer aardbeving in Indonesië
    Telegraaf, 21 december 2005
    Weer aardbeving in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 21 december 2005
    Weer aardbeving in Indonesië
    Nu.nl, 21 december 2005
    Het oostelijk deel van Indonesië is woensdag opnieuw opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers en is er geen schade, aldus een functionaris. De beving werd gevoeld op Sulawesi en de Molukken. Het epicentrum lag onder de zeebodem.
     
  • Aanslag bij kerk in Ambon
    Trouw, 3 november 2005
    Aanslag bij kerk in Ambon
    Nieuws.nl, 3 november 2005
    Bij een protestantse kerk in Ambon op de Molukken is in de nacht van woensdag op donderdag een bom ontploft, maar daarbij is niemand gewond geraakt. Vijf mensen werden door de politie verhoord in verband met de aanslag, zo meldde een plaatselijke televisiezender.
     
  • Geen gewonden bij aanslag op kerk Ambon
    Reformatorisch Dagblad, 3 november 2005
    Bij een protestantse kerk in Ambon-stad, op het gelijknamige Indonesische eiland in de Molukken, is de afgelopen nacht een bom ontploft. Niemand raakte gewond.
     
  • Multimediacafé waakt over vrede op de grens tussen moslims en christenen in Ambon-stad
    door Marianne Boissevain, Volkskrant, 26 september 2005
    Het lijkt alweer een tijd geleden, maar de eerste gewelddadigheden tussen christenen en moslims in de Molukken begonnen op 19 januari 1999 pal bij Zairin Salampessy voor de deur.
     
  • Indonesië zet terrorismekenner het land uit
    Telegraaf, 9 september 2005
    Indonesië zet terrorismekenner het land uit
    Reformatorisch Dagblad, 9 september 2005
    Indonesië zet terrorismedeskundige uit
    Nederlands Dagblad, 9 september 2005
    Indonesië wil een prominente Singaporese terrorismedeskundige uitzetten omdat hij op de Molukken onderzoek deed terwijl hij alleen een toeristenvisum had.
     
  • Dol op alles wat uit Nederland komt
    door Eldridge Pentury, Provinciale Zeeuwse Courant, 30 augustus 2005
    Bescheiden amateurvoetballers in Nederland, sterren in Ambon. Wie gewend is om op de fiets naar het sportcomplex te rijden, kijkt zijn ogen uit als het vervoer per bus onder politie-escorte plaatsheeft. Motoren met zwaailichten en sirene, erachter een auto vol lijfwachten die door burgemeester Papilaja van Ambon-stad gestuurd zijn. Iedereen moet wijken als Jong Ambon naar stadion Manadala Remaja rijdt voor de eerste wedstrijd op vaderlandse grond.
     
  • Arrestaties na aanslag Ambon
    Telegraaf, 26 augustus 2005
    Arrestaties na aanslag Ambon
    Sp!ts, 26 augustus 2005
    Vijf arrestaties na aanslag in Ambon-stad
    Reformatorisch Dagblad, 26 augustus 2005
    Arrestaties na aanslag Ambon
    Haagsche Courant, 27 augustus 2005
    De Indonesische politie heeft vijf verdachten gearresteerd na een bomaanslag donderdag op een markt in Ambon-stad. Twee verdachten zijn opgenomen in het ziekenhuis nadat agenten de vluchtende mannen in de benen hadden geschoten, aldus een woordvoerder vrijdag.
     
  • Bomaanslag in Ambon
    Telegraaf, 25 augustus 2005
    Bij een bomaanslag op een markt in Ambon, op de Molukken, zijn donderdag zeven gewonden gevallen. De markt ligt in een christelijk deel van de stad. De politie heeft inmiddels een verdachte gearresteerd en is nog op zoek naar een tweede betrokkene. De arrestant heeft bekend 30.000 roepia te hebben gekregen om de aanslag te plegen. Bij geweld tussen christenen en moslims zijn in de periode 1999-2001 op de Molukken zeker negenduizend mensen om het leven gekomen.
     
  • Kampioenentocht voor Jong Ambon
    door Eldridge Pentury, Provinciale Zeeuwse Courant, 25 augustus 2005
    De voetballers van Jong Ambon uit Middelburg brengen zeventien dagen door op het Molukse eiland Ambon. Het verblijf is onderdeel van het herstel- en verzoeningsproces dat daar - na een jarenlang geweldsconflict - gaande is. Eldridge Pentury doet verslag voor de PZC. Vandaag deel 1: Ontvangst.
     
  • Regeltjes houden gezin Tetikiay gescheiden
    door Martijn van Beek, Gelderlander, 16 augustus 2005
    De onlusten op Ambon dreven de familie Tetikiay in 2000 uiteen. Door bureaucratie en regeltjes is het gezin jaren later nog niet herenigd. De ouders en oudste dochter wonen hier, de andere drie kinderen nog in Indonesië.
     
  • Jong Ambon wil met sport verbroederen : voor vrede en verzoening
    door Edith Ramakers, Provinciale Zeeuwse Courant, 8 augustus 2005
    Op Ambon wordt al druk gesproken over de komst van de Nederlandse delegatie. De circa vijftig voetballers en supporters van de Middelburgse voetbalvereniging Jong Ambon én een aantal belangstellenden weten intussen dat ze van harte welkom zijn. Middelburger Jim Pentury, de organisator van de trip, kreeg deze week van zijn vaste contactpersoon op de Molukken door dat 'Ambon op de Nederlandse Molukkers wacht'.
     
  • Vredesactivisten conflictgebieden halen banden aan
    Telegraaf, 30 juni 2005
    Vredesactivisten conflictgebieden halen banden aan
    Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2005
    Irak, Israël en de Palestijnse Gebieden, Kashmir, Kosovo en de Molukken: wat die zo verschillende gebieden gemeen hebben, is een (voormalig) gewapend conflict. Veertig vredesactivisten uit allerlei conflictgebieden waren de afgelopen dagen in Zeist bijeen om uit te vinden wat ze gemeen hebben en hoe ze van elkaar kunnen leren.
     
  • Molukse christenen keren huiswaarts
    Nederlands Dagblad, 17 juni 2005
    Na vier jaar is een groep van 1500 Molukse christenen van de geïsoleerde Kai-eilanden teruggekeerd naar het zuidwesten van Seram. Een groep van vijfhonderd vluchtelingen uit de stad Ambon heeft zich bij hen gevoegd.
     
  • Jong Ambon naar Molukken
    Provinciale Zeeuwse Courant, 17 juni 2005
    De voetballers van Jong Ambon reizen eind augustus naar de Molukken om een bijdrage te leveren aan het herstel- en verzoeningsproces dat daar momenteel plaatsvindt.
     
  • Zes doden bij aanval op Molukse politiepost
    Trouw, 16 mei 2005
    Zes doden bij aanslag Molukken
    Nu.nl, 16 mei 2005
    Zes doden bij aanval op Molukse politiepost
    Nieuws.nl, 16 mei 2005
    Zes mensen zijn maandag om het leven gekomen toen een politiepost op de Molukken werd aangevallen door onbekende gewapende mannen. Onder hen waren vijf politieagenten. Volgens politiewoordvoerder Hendro Praesetyo waren zij lid van een paramilitaire mobiele brigade. De aanval vond plaats in het dorpje Loki op het eiland Seram, het grootste eiland van de Molukken.
     
  • Indonesië neemt RMS-vlaggen in beslag
    Reformatorisch Dagblad, 25 april 2005
    De autoriteiten op de Indonesische Molukken hebben maandag zeker vijftien uitgehangen vlaggen van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in beslag genomen. Volgens Indonesische media verrichtte de politie geen aanhoudingen.
     
  • Bussen voor Molukkers naar Den Haag Centraal
    Volkskrant, 25 april 2005
    Bussen voor Molukkers naar Den Haag
    Reformatorisch Dagblad, 25 april 2005
    Bussen voor Molukkers naar Den Haag CS
    Telegraaf, 25 april 2005
    De politie heeft maandag aan het einde van de middag bussen geregeld om Molukkers van het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag naar het station te vervoeren. In het NCC herdachten de Molukkers de proclamatie van de vrije republiek der Zuid-Molukken, op 25 april 1950. Een demonstratie ter ere daarvan verliep maandagochtend onrustig.
     
  • ME in actie tegen Molukse betogers
    NOS Nieuws, 25 april 2005
    ME in actie bij demonstratie Molukkers
    Nu.nl, 25 april 2005
    ME in actie bij demonstratie Molukkers
    Telegraaf, 25 april 2005
    ME in actie bij demonstratie Molukkers
    Volkskrant, 25 april 2005
    De ME is in actie gekomen bij de demonstratie van ruim 100 Molukkers in Den Haag. Dat gebeurde toen betogers vuurwerk gooiden en wilden afwijken van de afgesproken route. Ook sneuvelden er twee ruiten van een school.
     
  • Molukkers demonstreren ter herdenking RMS
    Telegraaf, 25 april 2005
    Ruim honderd Molukkers demonstreren maandag ter herdenking van het uitroepen van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS), 55 jaar geleden. Zwaaiend met vlaggen lopen ze van het Malieveld naar het Nederlands Congres Centrum, waar later op de dag een bijeenkomst is. De demonstratie verloopt tot nu toe zonder incidenten.
     
  • Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Telegraaf, 22 april 2005
    Molukkers herdenken uitroepen republiek
    Reformatorisch Dagblad, 22 april 2005
    Molukkers in Nederland herdenken maandag dat 55 jaar geleden de Vrije Republiek der Zuid–Molukken (RMS) werd uitgeroepen. In het Congrescentrum in Den Haag komt de regering in ballingschap bijeen. Een van de RMS–organisaties houdt een bijeenkomst in Deventer. Een 'Molukse wijk' in Capelle aan den IJssel staat een week lang in het teken van feestelijkheden.
     
  • Pasen
    door Frits Abrahams, NRC Handelsblad, 29 maart 2005
    Te midden van de paaseieren, paashazen en paaslammeren bereikte me een mail van iemand die het aan het andere eind van de wereld met aanzienlijk minder moest doen. Een jonge Nederlandse vrouw beschreef haar pogingen om op de Molukken medische assistentie te verlenen aan mensen die zich moeten handhaven in een door oorlogsgeweld gehavend gebied. Op een groot Moluks eiland moest ze met een groepje hulpverleners zes afgelegen dorpen bezoeken. De bewoners waren een poos naar de bergen gevlucht en hadden bij hun terugkeer hun huizen en andere bezittingen verwoest teruggevonden.
    Dit artikel is niet digitaal beschikbaar
     
  • Geweld op Molukken
    Algemeen Dagblad, 23 maart 2005
    President Yudhoyono heeft het Indonesische leger opgedragen jacht te maken op opstandelingen op de Molukken. Aanleiding is, volgens het persbureau Antara, een recente serie 'terreurdaden'. In Ambon-Stad raakten tien passagiers, overwegend christenen, en enkele omstanders gewond toen een explosief in een stadsbus werd gegooid. De dag ervoor vielen er vijf gewonden door een handgranaat die ontplofte in een moslimwijk.
    Dit artikel is niet digitaal beschikbaar
     
  • 2 jaar cel voor vrouw Molukse rebellenleider
    Telegraaf, 3 februari 2005
    Een rechtbank in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft donderdag de vrouw van de Molukse rebellenleider Alex Manuputty veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege rebellie. Een rechtbank in Ambon sprak zijn dochter vrij van dezelfde aanklacht.
     
  • Komst Molukse verpleegkundigen vertraagd
    Brabants Dagblad, 28 januari 2005
    Afgelopen zomer zouden er twintig Molukse verpleegkundigen naar Nederland komen. Voor vijf verpleegkundigen was een stageplaats geregeld in Vught. Maar de werkvergunning is nog steeds niet binnen. Verwacht wordt dat de komst van de verpleegkundigen uiteindelijk met een jaar wordt vertraagd. T. Latuhihin, van de stichting Vught-Maluku, verwacht op z’n vroegst in april vijf van de twintig verpleegkundigen in Vught. Ondertussen lopen de kosten voor de organisatie flink op. Zo staat al sinds september een huis van Ons Bezit leeg, waar de vijf verpleegkundigen gedurende hun verblijf in Vught wonen.
     
  • Tanker in brand voor Indonesische kust
    Gelderlander, 15 december 2004
    Voor de kust van de oostelijke provincie Maluku van Indonesië is een olietanker in brand gevlogen. Dertien bemanningsleden worden vermist. Vermoedelijk zijn ze in de ruwe zee verdronken. Dat hebben Indonesische media zondag gemeld.
     
  • Ondernemen met je hart: Waterleidingmaatschappij Drenthe
    IS, december 2004
    Wie : Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Doet wat: Investeren in drinkwaterbedrijven in Indonesië. Waarom: Meer mensen aan veilig drinkwater helpen. Eigen belang: Personeel raakt gemotiveerder, werksfeer verbetert. Waar begin je aan als Nederlands bedrijf? Gemeentelijke waterbedrijven op poten zetten in een land dat in zes jaar tijd aan zijn vijfde president toe is, een land met etnische en religieuze conflicten, een land waar de meeste mensen gewend zijn dat water gratis is.
     
  • Kamervragen over de dood van mensenrechtenactivist Munir en de hulp aan de Molukken : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 17 Kb)
    Kamervragen Tweede Kamer, 8 november 2004
    Vragen over vertraging in het onderzoek naar de dood van de mensenrechtenactivist Munir in Indonesië, alsmede over de voortgang van wederopbouwprojecten op de Molukken.
     
  • Molukse verpleegkundigen naar Nederland
    door Adri van Beelen, Zorgkrant, 28 juli 2004
    Eind augustus komen twintig Molukse verpleegkundigen naar Nederland om een aanvullende opleiding in de geestelijke gezondheidszorg en traumaverwerking te volgen. De opleiding wordt verzorgd door de Stichting Vught-Maluku.
     
  • Molukken, Atjeh en Papoea stemmen voor stabiliteit : conflictgebieden zoeken vredesduif
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 28 juni 2004
    In de verkiezingscampagne wil geen van de vijf Indonesische presidents-kandidaten zijn vingers branden aan de grote conflicten. De paar miljoen kiezers in de probleemgebieden kunnen weliswaar geen president maken, maar ze kunnen hem wel laten struikelen. Atjeh, Molukken en Papoea zoeken een krachtdadige president die een definitieve vrede kan brengen.
     
  • Megawati wil RMS wegvagen
    Gelderlander, 24 mei 2004
    Megawati wil RMS wegvagen
    Algemeen Dagblad, 24 mei 2004
    De Indonesische president Megawati wil dat de RMS, de Republiek der Vrije Zuid - Molukken, als separatistische beweging 'met wortel en tak' wordt uitgeroeid. Dat zei ze zaterdag tijdens een korte bijeenkomst op Ambon met lokale leiders, aldus The Jakarta Post gisteren.
     


- venster sluiten -