Papua: warta berita

Papua: warta berita
Papoea: nieuwsberichten

1 juli 2008 • Leven en werken met boomhuismensen
  Alpha Online, 1 juli 2008
  Peter Jan en Maaike de Vries wonen en werken met hun kinderen Aike (9), Manin (7), David (4) en Josie (0) onder de Korowai-stam in Indonesië. Sinds 2002 wonen ze in het dorpje Sinimburu op Papoea. Ze werken er hard aan de vertaling van het Evangelie in de Korowai-taal. In dit artikel leest u hun belevenissen. "We ploeteren in het dichte bos door de modder. Mijn begeleiders beginnen luidkeels te zingen. Nou ja, zingen, het is meer een combinatie van roepen en jodelen. Het is de Korowai-manier om bezoek aan te kondigen. Ik kijk of ik tussen de bomen de open plek al kan onderscheiden, maar het bos lijkt overal nog even dicht. De Korowai-begeleiders weten echter precies waar we zijn."
   
 • Moderamen ontmoet delegatie Indonesische Papua-kerk : 'Gevoel in de hoek gedrukt te worden'
  RKnieuws.net, 1 juli 2008
  Een delegatie van de GKI di tanah Papua (de Evangelisch Christelijke Kerk in Papua) heeft tegen het moderamen van synode van de Protestantse Kerk haar grote zorg uitgesproken over de huidige situatie in Papua (het voormalig Nieuw-Guinea). Voor vele Papua's leeft het gevoel in de hoek gedrukt te worden en niet mee te tellen in het huidige Indonesië. Dit wordt versterkt door het toenemende aantal migranten uit andere delen van Indonesië.
   
 • Strijden tegen kindersterfte bij Papoea's
  BN/De Stem, 27 juni 2008
  Wie: Henk Hoogink (67). Uit: Doesburg. Gebied: Papoea Nieuw-Guinea. Plaatsvervangende schaamte is voor Henk Hoogink de reden om zich ruim dertig jaar na zijn actieve diensttijd druk te maken over het land waar hij destijds was gelegerd. Hij was een van die twintigduizend militairen die naar Papoea Nieuw-Guinea werden uitgezonden. In 1963 vertrok Nederland, nadat het gebied onder Amerikaanse druk was overgedragen aan Indonesië. "In de jaren vijftig heeft Nederland de Papoea's beloofd dat Nieuw Guinea vóór 1970 onafhankelijk zou worden. In aanloop daartoe beschikten de Papoea's al over een eigen vlag en volkslied. In 1969 konden de ze kiezen: blijvend aansluiten bij Indonesië of zelfstandig worden. De 2.100 Papoea-kiesmannen kozen, onder dwang, uiteindelijk voor aansluiting bij Indonesië."
   
 • Religieus conflict dreigt in West-Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 20 juni 2008
  Tussen moslims en christenen in West-Papoea dreigt een nieuw bloedig conflict te ontstaan. De massale migratie van Indonesische moslims naar West-Papoea leidt tot grote spanningen en wederzijds wantrouwen. Dit meldt de gezaghebbende organisatie International Crisis Group (ICG) in een nieuw rapport.
   
 • Roy Villevoye : Boven op de realiteit van de Papoea's
  door Marina de Vries, Volkskrant, 18 juni 2008
  De kunstenaar zet aan tot toneelspelletjes, speelt met vooroordelen, knipt en rijgt associatief aaneen. Hebben de programmamakers van Groeten uit de Rimboe afgekeken bij de kunst? Zoals in dit televisieprogramma Nederlandse en Vlaamse families uit logeren gingen bij 'de meest primitieve stammen ter wereld', zo bivakkeert kunstenaar Roy Villevoye (1960) al sinds 1992 regelmatig bij de Asmat, een Papoeavolk in voormalig Nieuw-Guinea. In foto's en films doet hij verslag.
   
 • International Crisis Group: Groeiende spanningen tussen christenen en moslims in Papoea
  RKnieuws.net, 17 juni 2008
  In Papoea (Indonesië) dreigen conflicten los te barsten tussen christenen en moslims. Dat stelt het instituut International Crisis Group (ICG) in een rapport dat maandag in Jakarta is voorgesteld. In dit document stelt ICG dat er groeiende spanningen bestaan in deze ontzaglijk grote regio in het oosten van Indonesië tussen de autochtone christelijke meerderheid en de moslimminderheid, die geëmigreerd is vanuit de andere Indonesische eilanden. De kans op een conflict is groot omdat beide kampen ontstemd zijn, aldus ICG.
   
 • Palmolieplannen bedreigen bossen Papoea
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 25 mei 2008
  Indonesië wil drie tot vier miljoen hectare palmolieplantages openen in de bosrijke provincie Papoea. Milieuactivisten eisen een tijdelijk moratorium uit vrees voor grootschalige ontbossing. De Indonesische minister van Landbouw is vol lof over de 'rijk potentieel' van Papoea voor nieuwe palmolieplantages. Zijn staflid en directeur voor plantages Ahmad Manggabarani is wat directer: Papoea is de enige plek waar nog voldoende land beschikbaar is. De oostelijke provincie is ruim 42 miljoen hectare groot, waarvan 95 procent als bos te boek staat.
   
 • Goudzoekers omgekomen bij aardverschuiving Papua
  Volkskrant, 6 mei 2008
  Goudzoekers omgekomen bij aardverschuiving Papua
  De Pers, 6 mei 2008
  Minstens dertien illegale goudzoekers zijn omgekomen bij een aardverschuiving in de buurt van een grote goud- en kopermijn in de Indonesische provincie Papua. Negen illegale gouddelvers worden vermist. Gevreesd wordt dat ook zij de dood hebben gevonden toen zij door een verstikkende laag modder bedolven werden.
   
 • Monument voor Papoea's in Boxtel
  Trouw, 22 april 2008
  In Boxtel wordt volgende week dinsdag een monument voor het Papoeavolk onthuld. De gemeente, bouwbedrijf BAM en de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) willen met het bronzen beeld de aandacht vestigen op de sociale, medische en economische problematiek van de papoea's. Dat maakten ze dinsdag bekend. Het beeld is volgens de organisaties het eerste Papoea-monument in Nederland.
   
 • Onthulling Eerste Papoea monument in Nederland
  Alle Goede Doelen, 19 april 2008
  Op dinsdag 29 april aanstaande (19.00 uur) zal het eerste Papoea monument van Nederland worden onthuld in de gemeente Boxtel. In het bijzijn van de ambassadeur van Indonesië en de ambassadeur van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, zal een bronzen Korwarbeeld worden onthuld midden in de woonwijk In Goede Aarde / Morgenstond in Boxtel (Schijndelseweg nabij benzinestation). Het Korwarbeeld, een traditioneel voorouderbeeld uit de "Vogelkop", is een kopie van een houten kunstwerk dat de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) uit Papoea heeft laten overkomen.
   
 • 'Uitgestorven' vogel gevonden op Papoea-Nieuw-Guinea
  Nu.nl, 8 maart 2008
  'Uitgestorven' vogel gevonden op Papoea-Nieuw-Guinea
  Stentor, 8 maart 2008
  Op Papoea-Nieuw-Guinea zijn Beck's stormvogels gespot die al bijna tachtig jaar niet meer waren gezien. Dat meldde de Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Deskundigen vermoedden dat het dier was uitgestorven.
   
 • Hercules vat vlam na landing
  De Pers, 6 maart 2008
  Hercules vat vlam na landing
  Nieuws.nl, 6 maart 2008
  Een Hercules-vrachtvliegtuig is donderdag in de Indonesische provincie Papoea vlak na de landing in brand gevlogen. Alle acht inzittenden konden het toestel ongedeerd verlaten. Dat hebben Indonesische media gemeld. De oorzaak van de brand was nog niet bekend.
   
 • Swolgenaar op expeditie door jungle
  Peel en Maas, 21 februari 2008
  Een expeditie door de jungle van West-Papoea. Alda Janssen en Wiek Lenssen vertrekken op 2 maart om in de jungle een documentaire te maken over het kindersterftecijfer in deze regio. Voor veel Nederlanders een 'ver-van-mijn-bed-show'. Alda Janssen denkt daar echter anders over. Zij verlaat liever het welvarende Nederland om de onderdrukten en hulpbehoevenden te helpen. Dag matras, hallo boomhut.
   
 • "De kerk is de laatste hoop van de Papoea's"
  door Wietse Tolsma, Reformatorisch Dagblad, 15 februari 2008
  De Papoea's wonen in een land van melk en honing. Als een van de laatste natuurvolken op aarde leven ze in harmonie met de natuur in hechte en gesloten stam- en clanverbanden. Maar die romantische voorstelling behoeft bijstelling. Honderdduizenden Indonesiërs verhuizen naar het grondstoffenrijke eiland op zoek naar werk. Ze verdringen de ongeschoolde Papoea's. Het leger en de veiligheidsdiensten reageren paranoïde op reacties uit de Papoeagemeenschap, die aandacht vraagt voor de onderontwikkeling, armoede, discriminatie en vrijheidsberoving.
   
 • Notata zumkehri
  Nederlands Dagblad, 14 februari 2008
  Bioloog Rob de Vos van het Zoölogisch Museum in Amsterdam heeft een nieuwe vlindersoort ontdekt en die vernoemd naar de Terschellinger Piet Zumkehr. De eilander zag de vlinder tijdens een expeditie in 2005 in Papua (Indonesisch Nieuw-Guinea) als eerste.
   
 • Papoea's beheersten artistiek vakmanschap
  door C. Janse, Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2008
  Het is te kort door de bocht om christendom en koloniaal bewind cultuurvernietigers te noemen. Museum Nusantara in Delft gaat jammer genoeg voorbij aan de positieve rol die het koloniaal bewind, zending en missie hebben gespeeld bij de maatschappelijke ontwikkeling van de Papoea's en bij het bewaren van hun culturele identiteit. De tentoonstelling "Mythen en Riten" had deze verkeerde mythe juist kunnen bijstellen.
   
 • Vliegtuig van landingsbaan in Papoea
  De Pers, 28 januari 2008
  Vliegtuig van landingsbaan in Papoea
  DAG, 30 januari 2008
  Vliegtuig van landingsbaan in Papoea
  Nieuws.nl, 30 januari 2008
  Vliegtuig raakt van landingsbaan in Papoea: minstens één dode
  Laatste Nieuws, 30 januari 2008
  Een vliegtuigje is woensdag op een vliegveld in de Indonesische provincie Papoea van de landingsbaan geraakt en heeft daarbij een onbekend aantal mensen geraakt. Zeker één persoon kwam om het leven en enkele anderen raakten gewond.
   
 • Passagiersvliegtuig ramt koe
  De Pers, 28 januari 2008
  Een passagiersvliegtuig heeft maandag bij het landen in de Indonesische provincie Papoea een koe geramd. De linkermotor van de Boeing 737 met aan boord 141 passagiers is bij de botsing beschadigd. Niemand raakte bij het ongeluk gewond.
   
 • Vliegtuig raakt kalf tijdens landing
  Laatste Nieuws, 28 januari 2008
  Een vliegtuig met 141 passagiers heeft tijdens de landing in de Oost-Indonesische provincie Papua een kalf geraakt. Het gaat om een Boeing 737 van Merpati Nusantara Airlines, die landde op de Merauke luchthaven. De linkermotor van het vliegtuig werd beschadigd, maar alle passagiers kwamen er met de schrik vanaf.
   
 • Directeur Leger des Heils naar Papoea–Nieuw–Guinea
  Reformatorisch Dagblad, 22 januari 2008
  De generaal van het Leger des Heils heeft majoor Hans van Vliet, directeur van de kerkelijke afdeling in Nederland, en diens vrouw benoemd in Papoea–Nieuw–Guinea. Dat heeft het Leger des Heils dinsdag bekendgemaakt. Van Vliet wordt chef–secretaris in Papoea–Nieuw–Guinea.
   
 • Elf mensen bedolven door grondverschuiving in Indonesië
  Laatste Nieuws, 14 januari 2008
  Elf mensen bedolven door grondverschuiving in Indonesië
  De Morgen, 15 januari 2008
  Een door aanhoudende regen veroorzaakte grondverschuiving heeft in de Indonesische provincie Papoea elf mensen bedolven. Vier lijken werden al geborgen, vijf mensen met verwondingen werden gered. Reddingsploegen zoeken onder tonnen slijk nog naar zeven vermisten. Maar na meer dan twaalf uur zonk de hoop ze nog levend terug te vinden. Onder de vermisten bevond zich een zes maanden oude baby.
   
 • Huizen in brand door aardbeving in Papoea
  Volkskrant, 7 januari 2008
  Een krachtige aardbeving heeft maandag in de Indonesische provincie Papoea voor paniek gezorgd. Voor zover bekend raakte niemand gewond, maar in zeker 22 huizen brak brand uit als gevolg van kortsluiting, of doordat kooktoestellen omvielen. Bewoners van het kustgebied vluchtten naar hoger gelegen gebieden uit angst voor vloedgolven, maar die bleven uit. De aardbeving had een momentmagnitude van 5,8 en deed zich tien kilometer voor de kust voor.
   
 • Mega-rat ontdekt
  Telegraaf, 18 december 2007
  Wetenschappers hebben in Papoea-Nieuw-Guinea [sic!]een nieuw soort rat gevonden. "Deze gigantische rat is ongeveer vijf keer zo groot als een normale" , vertelt Kristofer Helgen, een Amerikaanse bioloog. "Hij heeft geen angst voor mensen en liep gewoon rond in ons kamp."
   
 • Nieuwe rat in jungle Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 18 december 2007
  In de jungle van de Indonesische provincie Papoea zijn twee nieuwe zoogdiersoorten ontdekt: en een kleine koeskoes (een buideldier) en een reusachtige rat. Dat hebben wetenschappers maandag bekendgemaakt.
   
 • Reuzenrat ontdekt in Indonesië
  Elsevier, 18 december 2007
  Er is een nieuw rattensoort ontdekt in een regenwoud in Indonesië. Het dier is afgelopen zomer voor het eerst gezien en weegt bijna vijf keer zoveel als een gewone rat.
   
 • Nieuwe diersoorten ontdekt in Indonesië (video)
  Nu.nl, 17 december 2007
  Nieuwe diersoorten ontdekt in Indonesië (video)
  Reformatorisch Dagblad, 17 december 2007
  Wetenschappers hebben in de Indonesische provincie Papua waarschijnlijk twee nieuwe diersoorten ontdekt. Het gaat om een opossumsoort, een buideldier. De laatste is ongeveer vijf maal zo groot als 'onze' rat.
   
 • Kleine koeskoes en reuzenrat ontdekt
  De Pers, 17 december 2007
  Kleine koeskoes en reuzenrat ontdekt
  Nieuws.nl, 17 december 2007
  In de jungle van de Indonesische provincie Papoea zijn twee nieuwe zoogdiersoorten ontdekt: en een kleine koeskoes (een buideldier) en een reusachtige rat. Dat hebben wetenschappers maandag bekendgemaakt. De reuzenrat is ongeveer vijf keer zo groot als een normale stadsrat, zei een van de betrokken wetenschappers.
   
 • 'Ons volk werd in 1969 bedrogen'
  door Aad Kamsteeg, Nedelands Dagblad, 15 december 2007
  De Papoea's hebben de hoop op zelfbeschikking nog niet opgegeven. In Vanuatu, een eilandstaatje in de Stille Oceaan, moet een strategie worden ontwikkeld om het zover te krijgen. Eind januari volgend jaar moet er een voor de Papoea's positieve doorbraak komen. Octo Mote, lobbyist in New York en Washington, werkt er hard aan.
   
 • Tien grootste schenders van de rechten van inheemse volksstammen
  Persbericht Alle Goede Doelen, 10 december 2007
  [...] Inheemse volken in West Papua zijn het slachtoffer van extreem geweld door het leger van Indonesië, waaronder moord, onrechtmatige arrestaties, verkrachting en marteling, terwijl hun voorouderlijke gronden worden geëxploiteerd door de Indonesische overheid en buitenlandse multinationals. [...]
   
 • Honderden doden door noodweer Papoea-Nieuw-Guinea
  Volkskrant, 22 november 2007
  Ongeveer tweehonderd mensen zijn om het leven gekomen door de overstromingen na zware regenval in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat hebben regeringsfunctionarissen in het land laten weten.
   
 • Noodtoestand door overstromingen in Papoea-Nieuw-Guinea
  Volkskrant, 19 november 2007
  Noodtoestand door overstromingen in Papoea-Nieuw-Guinea
  De Pers, 19 november 2007
  Noodtoestand Papoea-Nieuw-Guinea na overstromingen
  Nieuws.nl, 19 november 2007
  Noodtoestand door overstromingen in Papoea-Nieuw-Guinea
  Nieuwsblad, 19 november 2007
  Overstromingen in een noordelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea hebben de autoriteiten genoopt de noodtoestand uit te roepen. Een nog onbekend aantal mensen is omgekomen en bruggen, wegen en honderden huizen zijn weggespoeld door de watersnood in de noordelijke provincie Oro. De noodtoestand maakt het mogelijk de strijdkrachten in te zetten voor de hulpverlening en tot vijftig miljoen kina (ruim twaalf miljoen euro) vrij te maken voor de gedupeerden.
   
 • Noodtoestand in Papoea-Nieuw-Guinea na overstromingen
  Laatste Nieuws, 18 november 2007
  De autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd in een noordelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea na zware overstromingen. Een nog onbekend aantal mensen is omgekomen en bruggen, wegen en honderden huizen zijn weggespoeld door de watersnood in de Noordelijke Provincie, ook wel de provincie Oro genoemd.
   
 • Meer dan zeventig doden in Papoea-Nieuw-Guinea
  Algemeen Dagblad, 19 november 2007
  Meer dan zeventig doden in Papoea-Nieuw-Guinea
  Sp!ts, 19 november 2007
  Meer dan zeventig doden in Papoea-Nieuw-Guinea
  DAG, 19 november 2007
  Meer dan zeventig doden in Papoea-Nieuw-Guinea
  Gelderlander, 19 november 2007
  In Papoea-Nieuw-Guinea zijn meer dan zeventig mensen omgekomen door overstromingen en nog eens vijftig worden vermist. Dit meldden autoriteiten maandag.
   
 • Doden door overstromingen Papoea-Nieuw-Guinea
  Metro, 18 november 2007
  Doden door overstromingen Papoea-Nieuw-Guinea
  Stentor, 18 november 2007
  Doden door overstromingen Papoea-Nieuw-Guinea
  BN/De Stem, 18 november 2007
  Doden door overstromingen Papoea-Nieuw-Guinea
  Dagblad van het Noorden, 18 november 2007
  In Papoea-Nieuw-Guinea zijn zeker zeventien mensen omgekomen door overstromingen als gevolg van zware regenval. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist, aldus de politie zondag.
   
 • Gerard van der Velde op expeditie naar Papoea
  Nieuwsbank, 12 november 2007
  Een internationaal team van onderzoekers, onder wie de Nijmeegse ecoloog Gerard van der Velde, vertrekt deze week op expeditie naar het eiland Kri, bij Papoea (Indonesië). Van der Velde gaat daar een maand lang onderzoek doen naar platwormen. De baai bij Kri staat bekend als een hotspot van biodiversiteit: vorig jaar nog werden daar tientallen nieuwe vis- en koraalsoorten ontdekt, waaronder een haai die met de vinnen over de bodem 'loopt'.
   
 • Goud van de Papoea's voor heropbouw Tempel van Jeruzalem : 'Het zal niet bij die éne kilo blijven'
  RKnieuws.net, 8 oktober 2007
  Een afvaardiging van de christelijke bevolking van West-Papoea heeft één kilo goud geschonken aan het Instituut van de Tempel, een radicaal-joodse organisatie die ijvert voor de heropbouw van de Tempel van Jeruzalem. Dat heeft Jean-Marc Rosenfeld, een van de directeurs van de organisatie, gemeld.
   
 • "Zendende kerken hebben fouten gemaakt"
  Reformatorisch Dagblad, 5 oktober 2007
  Een halve eeuw geleden begonnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) met zendingswerk op het voormalige Nieuw-Guinea, nu Papoea. "De zendende kerken hebben fouten gemaakt", zegt onderzoeker drs. G.R. de Graaf nu. Hij was vrijdag in Kampen een van de sprekers op een congres over vijftig jaar gereformeerde zending op Papoea.
   
 • Papua's: hulp van kerken in Nederland
  door Wietse Tolsma, Nederlands Dagblad, 29 september 2007
  Benny Giay, leider van de protestantse Kingmikerk in Papua, roept de Nederlandse protestantse kerken op hun stem te verheffen tegen de toenemende onderdrukking van de Papua's. Giay hekelt het gemis aan solidariteit met zijn volk, dat op de rand van de afgrond verkeert.
   
 • Aidspatiënten levend begraven in Papoea-Nieuw-Guinea
  Volkskrant, 27 augustus 2007
  Aidspatiënten levend begraven
  Algemeen Dagblad, 27 augustus 2007
  Aidspatiënten levend begraven
  Telegraaf, 27 augustus 2007
  Aidspatiënt levend begraven in Papoea-Nieuw-Guinea
  Sp!ts, 27 augustus 2007
  Aidspatiënt levend begraven in Papoea-Nieuw-Guinea
  Metro, 27 augustus 2007
  Aidspatiënten levend begraven in Papoea-Nieuw-Guinea
  Nu.nl, 27 augustus 2007
  Aidspatiënt levend begraven in Papoea-Nieuw-Guinea
  Geldelander, 27 augustus 2007
  Aidspatiënt levend begraven in Papoea-Nieuw-Guinea
  Stentor, 27 augustus 2007
  Aidspatiënt levend begraven in Papoea-Nieuw-Guinea
  Dagblad van het Noorden, 27 augustus 2007
  Aidspatiënten in Papoea-Nieuw-Guinea worden soms levend begraven door familieleden die niet voor hen kunnen zorgen en bang zijn dat ze zelf besmet raken. Dat heeft een hulpverlener van de vrijwilligersorganisatie Igat Hope maandag laten weten.
   
 • 'Aidspatiënten Nieuw-Guinea levend begraven'
  Nieuws.nl, 28 augustus 2007
  'Aidspatiënten Nieuw-Guinea levend begraven'
  De Pers, 28 augustus 2007
  In Papoea-Nieuw-Guinea worden aidspatiënten soms levend begraven door familieleden die niet langer voor hen kunnen zorgen en bang zijn dat ze zelf besmet raken. Dat heeft een vrijwilligster, die zelf hiv-positief is en vijf maanden als hulpverleenster heeft gewerkt in de afgelegen provincie Zuidelijke Hooglanden, tegen de krant Post Courier gezegd. De politie is een onderzoek gestart.
   
 • 'Aids-patiënten levend begraven' : geldgebrek en angst zouden familie aanzetten tot drastische stappen
  door Saskia Bosch, DAG, 27 augustus 2007
  Sommige aids-patiënten in Papoea-Nieuw-Guinea worden levend begraven. Familieleden van de patiënten zouden deze drastische stap nemen omdat ze niet in staat zijn voor de zieke te zorgen. Ook angst voor besmetting zou een rol spelen.
   
 • Doden in Papua door zelfgemaakte alcohol
  Telegraaf, 25 augustus 2007
  Doden in Papua door zelfgemaakte alcohol
  Reformatorisch Dagblad, 25 augustus 2007
  De inwoners van de Indonesische provincie Papua laten zich niet ontmoedigen door de hoge prijzen voor alcoholische dranken. Liefhebbers hebben hun toevlucht gezocht tot zelfgemaakte brouwsels die voor een groot deel uit bij drogisterijen gekochte alcohol bestaan en die verder energiedrankjes en gecondenseerde melk als bestanddeel hebben. In de afgelopen week zijn dertien mensen overleden na het drinken van een zelfgemaakt mengsel.
   
 • Excuus voor kannibalisme in Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 21 augustus 2007
  Nabestaanden van kannibalen uit Papoea-Nieuw-Guinea hebben hun verontschuldigingen aangeboden voor het feit dat hun voorouders bijna 130 jaar geleden vier zendelingen hebben gedood en opgegeten. Hiermee is een dispuut met buurstaat Fiji bijgelegd. Dat meldt het Duitse christelijke persbureau Idea.
   
 • Amnesty actief voor kerkleiders Papua
  RKnieuw.net, 18 augustus 2007
  De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International is een handtekeningenactie begonnen voor twee kerkleiders op Papua, een provincie van Indonesië. Dat meldt het Nederlands Dagblad. De organisatie vreest voor het leven van Benny Giay en Noahk Nawipa, schrijft ze aan haar achterban, gekoppeld aan de oproep een petitie aan de Indonesische autoriteiten te ondertekenen.
   
 • Papua overweegt chip voor aidspatiënten
  Trouw, 23 juli 2007
  Papua overweegt chip voor aidspatiënten
  De Pers, 23 juli 2007
  Parlementsleden in de Indonesische provincie Papua overwegen een wettelijke maatregel die het mogelijk maakt om aidspatiënten te voorzien van een speciale microchip, zodat hun gedrag en seksuele activiteiten beter kunnen worden gevolgd. Het parlementslid John Manansang heeft dat maandag gezegd. Manansang zei dat een doorbraak in de aidsbestrijding in Papua nodig is en dat de maatregel de controle makkelijker zal maken. Papua heeft vijftien maal zoveel gevallen als gemiddeld in Indonesië.
   
 • Jacht op 'verdwenen' rebellenleger
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 8 juli 2007
  Verbeten jaagt het Indonesische leger in de provincie Papoea op 'separatistische rebellen' van de beweging Vrij Papoea (OPM), ook al is de militaire tak hiervan al jaren geleden opgehouden te bestaan. Niet guerrillastrijders, maar burgers, die ontevreden zijn over hun armoede en onderdrukking, zijn het slachtoffer van de Indonesische 'veiligheidstroepen'.
   
 • Verbonden met Nieuw-Guinea
  door Peter Brusse, Volkskrant, 7 juli 2007
  Berend Soer, op 30 mei op 80-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Holten overleden, was onderwijzer in Nederlands Nieuw-Guinea en spande zich in om jonge Papoea's in Nederland te laten studeren. Ze werden ondergebracht bij gastgezinnen. Midden jaren zestig speelden de Papoea's een voetbalwedstrijd tegen VV Holten, een benefietwedstrijd die de Papoea's wonnen met 1-0. Jaarlijks worden in oktober straat- en kerkcollectes gehouden voor 'zijn' Holtens Studiefonds dat tal van Papoea- kinderen de kans gaf om naar school en soms de universiteit te gaan.
   
 • 'Indonesië schuldig aan wandaden in Papua'
  Nederlands Dagblad, 6 juli 2007
  Leden van de Indonesische ordetroepen hebben bij recente operaties in de provincie Papua ongewapende burgers mishandeld en gedood en vrouwen verkracht. Dat zegt Human Rights Watch in een gisteren uitgebracht rapport. De veronderstelde ooggetuigen en slachtoffers die HRW informatie hebben verschaft over de in het rapport beschreven wandaden wilden allen anoniem blijven uit angst voor represailles, zei de mensen­rechten­organisatie.
   
 • 'Indonesië moordt en martelt in Papoea'
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 5 juli 2007
  Indonesische ordetroepen hebben zich bij recente operaties in de provincie Papoea schuldig gemaakt aan moord, verkrachting en mishandeling van ongewapende burgers. Dat zegt Human Rights Watch in een rapport, waarin verscheidene wandaden worden beschreven. Zo hebben veiligheidstroepen acht mensen in het centrale hoogland gedood. Ook beschrijft de mensen­rechten­organisatie de verkrachting van een 16-jarig meisje door een soldaat en van een getrouwde vrouw door de politie, die haar ervan beschuldigde separatistische rebellen van voedsel te voorzien.
   
 • In razende vaart door het programma
  door Jeroen de Valk, AD Utrechts Nieuwsblad, 29 mei 2007
  Zo'n dertig Papoea's brachten gisteren een bezoek aan de Domtoren. Hoger dan zeventig meter kwamen ze niet, want daarna begon de hoogtevrees sommigen parten te spelen. Bovendien wilde de organisatie haast maken, want het programma was danig uitgelopen. "Ze hadden om acht uur bij het ontbijt moeten zijn, maar dat werd dus negen uur," aldus Wouter Bronsgeest van de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP).
   
 • Politie Papoea-Nieuw-Guinea in gevecht met sekte
  Telegraaf, 9 mei 2007
  De politie van Papoea-Nieuw-Guinea heeft circa honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Port Moresby slag geleverd met gewapende leden van een sekte. Daarbij zijn volgens meldingen in media van woensdag doden en gewonden gevallen.
   
 • Situatie in Papoea blijft kabinet zorgen baren
  Reformatorisch Dagblad, 5 april 2007
  De mensenrechtenschendingen op Papoea blijven de regering zorgen baren. Het kabinet vraagt bij iedere gepaste gelegenheid en op ieder niveau, ook in EU-kader, aandacht voor de situatie in dit deel van Indonesië. Dat heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken geantwoord op Kamervragen van SGP, ChristenUnie, VVD en CDA.
   
 • Tsunami eist ook levens in Papoea-Nieuw-Guinea
  Trouw, 3 april 2007
  De tsunami die maandag het westen van de Salomonseilanden trof, heeft ook in het naburige Papoea-Nieuw-Guinea vermoedelijk levens geëist. Vijf mensen uit een gezin worden vermist nadat een drie meter hoge vloedgolf het eiland Rossel trof, meldden lokale media dinsdag.
   
 • Een strijdbare Papoea in ballingsoord Boekel
  door Twan van Lierop, Brabants Dagblad, 23 februari 2007
  "Ik heb duidelijk gezegd: je kunt me hierheen halen maar ik ga door met de strijd." Dat gezegd hebbend richtte Michael Kareth op 14 mei 2004, meteen na zijn aankomst in Nederland, een smeekschrift aan 'My Dear Her Majesty Queen Beatrick'. Later volgde nog een hele serie brieven, aan premier Balkenende, minister Bot, het Vaticaan, voorzitter Barroso van de Europese Commissie en nog een hele stoet anderen die mogelijkerwijs iets zouden kunnen betekenen voor zijn grote ideaal: de onafhankelijkheid van zijn vaderland, West-Papoea.
   
 • 'Vreedzame Papoea's onterecht in cel'
  Telegraaf, 21 februari 2007
  Zeker achttien Papoea's zitten in Indonesische gevangenissen, alleen maar omdat zij op een vreedzame manier hun mening hebben geuit. Dit stelde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag.
   
 • Papoea eert 50 jaar Wycliffe met postzegel
  Reformatorisch Dagblad, 30 januari 2007
  Ter gelegenheid van vijftig jaar Wycliffe Bijbelvertalers in Papoea-Nieuw-Guinea heeft de regering van Papoea-Nieuw-Guinea een set jubileumpostzegels uitgegeven. Op de zegels staat de tekst: "Vijftig jaar ten dienste van de volken van Papoea Nieuw Guinea."
   
 • Bredanaar helpt Papoea's in de vanille
  door Hélène Schenk, BN/DeStem, 19 december 2006
  'Henk, veel succes met je project', is de titel van een campagne die op dit moment loopt. Henk is Henk de Kroon uit Breda. Henk heeft geld en tijd, is zakelijk, avontuurlijk en betrokken. En zo kwam hij in de wereld van de vanille terecht. In Papoea-Nieuw-Guinea.
   
 • Televizierster Yvon Jaspers levert 1500 euro op
  Metro, 13 december 2006
  De zilveren Televizierster die Yvon Jaspers onlangs won, is voor 1520 euro van eigenaar verwisseld. De Boer Zoekt Vrouw-presentatrice veilde haar prijs voor de Prikactie van de KRO en Memisa/Cordaid. Het geld is bedoeld om kinderen in Papoea-Nieuw-Guinea te vaccineren.
   
 • Prikactie Memisa/KRO: Anita Witzier krijgt cheque van 13.308 euro
  ANP Pers Support, 12 december 2006
  Anita Witzier, ambassadeur van de Prikactie van Memisa/Cordaid en KRO krijgt morgen op Schiphol een cheque overhandigd door GlaxoSmithKline BV (GSK). De Prikactie zamelt deze week geld in voor een vaccinatieprogramma voor kinderen in Papoea Nieuw Guinea. Op Schiphol staan de loopbanden waarop onder andere KRO coryfeeën Anita Witzier, Karin de Groot, Leo Feijen en Schiphol-directeur Cerfontaine en GSK-commercieel directeur Roosjen voor het goede doel zullen lopen.
   
 • Wetenschappelijk pionierswerk wordt voorgesteld in Leiden
  ANP Pers Support, 14 november 2006
  Op 16 november 2006 zal het Smithsonian Institution, Washington in het Rijksmuseum voor Volkenkunde een wetenschappelijk pionierswerk aan het publiek voorstellen. Ter gelegenheid van de eerste internetuitgave van de Smithsonian Libraries Digital Editions: Sources and Critical Interpretations organiseert het International Institute for Asian Studies (IIAS) samen met het Smithsonian Institution in Washington, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Stichting Papua Cultureel Erfgoed een reeks lezingen onder de hoofdtitel 'By Aeroplane to Pygmyland' - Revisiting the 1926 Dutch and American Expedition to New Guinea.
   
 • Papua levenslang cel in voor moord op Amerikanen
  Gelderlander, 7 november 2006
  Papua levenslang cel in voor moord op Amerikanen
  Stentor, 7 november 2006
  Papua levenslang cel in voor moord op Amerikanen
  BN/De Stem, 7 november 2006
  Een opstandeling uit de Indonesische provincie Papua is dinsdag veroordeeld tot levenslang voor zijn rol in een schietpartij die vier jaar geleden twee Amerikaanse leraren en een Indonesische docent het leven kostte.
   
 • Nieuwe Testament verschenen in de Abautaal
  Reformatorisch Dagblad, 3 november 2006
  Met een feestelijke ceremonie is vorige maand het Nieuwe Testament in de Abautaal uitgebracht. Het Abau wordt in zo'n 25 afgelegen dorpen van Papoea-Nieuw-Guinea gesproken. Dat maakte Wycliffe Bijbelvertalers donderdag bekend.
   
 • Acht nieuwe orchideeën ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea
  Laatste Nieuws, 16 oktober 2006
  Bij een aantal expedities van het Wereld Natuur Fonds (WWF) naar onverkend gebied in het tropisch regenwoud van Papoea-Nieuw-Guinea, zijn acht nieuwe orchideeënsoorten ontdekt. Dat heeft de milieu-organisatie maandag bekendgemaakt. Volgens de organisatie komen daar nog eens twintig andere nieuwe orchideeën bij, maar daarvoor is het nog wel wachten op wetenschappelijke bevestiging.
   
 • "Vogelkop rijkste koraalrif ter wereld" : natuurbeschermingsorganisatie ontdekt unieke zeefauna bij Papoea
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 26 september 2006
  Haaien die niet zwemmen maar lopen met hun vinnen, vissen die oplichten als discolampjes. Het was vorige week weer smullen bij de foto's en filmbeelden van de onderwaterwereld rond de Vogelkop aan de westkant van de Oost-Indonesische provincie Papoea. Eerder dit jaar genoot het vasteland van de Vogelkop de aandacht van natuurbeschermingsorganisatie Conservation International (CI). Hoe gaat het verder als de mediastorm weer luwt?
   
 • Nieuw-Guinea grootste zee-aquarium ter wereld
  BN/De Stem, 19 september 2006
  Wetenschappers hebben in de zee voor de kust van Nieuw-Guinea tientallen nieuwe vis-, garnaal- en koraalsoorten ontdekt, waaronder twee bijzondere typen haai.
   
 • Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
  Trouw, 18 september 2006
  Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
  Metro, 18 september 2006
  Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
  Nu.nl, 18 september 2006
  Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
  Gelderlander, 18 september 2006
  Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
  Stentor, 18 september 2006
  Tientallen vissen ontdekt voor Indonesische kust
  Dagblad van het Noorden, 18 september 2006
  Amerikaanse wetenschappers hebben voor de kust van de Indonesische provincie Papua tientallen nieuwe vissoorten ontdekt. Het gaat onder meer om twee nieuwe haaiensoorten waarvan er een op zijn vinnen over de zeebodem 'loopt'. Dat berichtte het Britse dagblad The Independent maandag.
   
 • Wonderen onder water
  Algemeen Dagblad, 18 september 2006
  Wetenschappers hebben voor de kust van Papoea tientallen nieuwe soorten vissen en koralen ontdekt. Voor de kust van de Indonesische provincie Papoea keken Amerikaanse wetenschappers hun ogen uit. Ze ontdekten in amper zes weken tijd ruim vijftig nieuwe soorten vis, koraal en schaaldieren in een 'fantastisch' en 'onovertroffen' tropisch paradijs.
   
 • Spectaculaire ontdekking vissoorten
  Algemeen Dagblad, 18 september 2006
  Spectaculaire ontdekking vissoorten en koralen
  Telegraaf, 18 september 2006
  Spectaculaire ontdekking vissoorten en koralen
  Sp!ts, 18 september 2006
  Spectaculaire ontdekking vissen en koralen
  Reformatorisch Dagblad, 18 september 2006
  Spectaculaire vissoorten en koralen ontdekt
  Nu.nl, 18 september 2006
  Spectaculaire ontdekking vissoorten en koralen en koralen en koralen
  Gelderlander, 18 september 2006
  Spectaculaire ontdekking vissoorten
  Stentor, 18 september 2006
  Spectaculaire ontdekking vissoorten
  Dagblad van het Noorden, 18 september 2006
  Amerikaanse wetenschappers hebben voor de kust van de Indonesische provincie Papua tientallen nieuwe vissoorten en koralen ontdekt. Het gaat onder meer om twee nieuwe soorten haaien waarvan er een op zijn vinnen over de zeebodem 'loopt'. Dat berichtte het Britse dagblad The Independent maandag.
   
 • Filmploeg wil kind redden van kannibalen
  Nieuws.nl, 14 september 2006
  Een Australische filmploeg van het nieuwsprogramma Today Tonight was van plan om in de provincie Papoea een kind te redden van een stam kannibalen en hiervan verslag te doen. De Indonesische autoriteiten hebben hen het land uitgezet. De vijf leden van de ploeg waren niet op werk- maar op toeristenvisa het land binnengekomen.
   
 • Gevechten tussen Papoea-stammen
  BN/De Stem, 5 september 2006
  Een Indonesische politieman houdt een oogje in het zeil terwijl leden van de Dani-Papoeastam zich opmaken voor de strijd.
   
 • Kinkhoest Papoea-Nieuw-Guinea: 60 doden
  Telegraaf, 13 juni 2006
  Tientallen doden door kinkhoest Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2006
  In Papoea–Nieuw–Guinea zijn al zeker zestig mensen gestorven aan kinkhoest. Dat meldden lokale media dinsdag. De vrees bestaat dat het dodental nog flink zal oplopen. Vooral de provincie Oost–Sepik is zwaar getroffen, aldus minister van Volksgezondheid Sir Peter Barter.
   
 • "Hervormde Kerk verraadde Nieuw-Guinea niet"
  Reformatorisch Dagblad, 2 juni 2006
  De Nederlandse Hervormde Kerk heeft geen verraad gepleegd inzake Nieuw-Guinea en drong niet aan op overdracht aan Indonesië. Continuering van het Nederlandse koloniale bewind zou volgens haar wel leiden tot een gewapend conflict, met alle gevolgen van dien voor kerk en zending.
   
 • Paniek na aardbeving in Papua
  Telegraaf, 30 mei 2006
  De Indonesische provincie Papua is dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter, aldus meteorologen. Onder de bevolking brak paniek uit. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.
   
 • Ook aardbeving op Papoea-Nieuw-Guinea
  Laatste Nieuws, 28 mei 2006
  Ook Papoea-Nieuw-Guinea is zondag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Er zijn nog geen meldingen van schade of slachtoffers op het eiland in de Stille Oceaan, zo meldt het Australische observatorium Geoscience.
   
 • Zware aardbevingen bij Tonga en Papua-Nieuw-Guinea
  Telegraaf, 28 mei 2006
  Zware aardbevingen bij Tonga en Papua-Nieuw-Guinea
  Sp!ts, 28 mei 2006
  Zware aardbevingen bij Tonga en Papua-Nieuw-Guinea
  Nu.nl, 28 mei 2006
  De eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan is zondag getroffen door een aardbeving met een sterkte van 6,7 op de schaal van Richter. [...] Ook Papua-Nieuw-Guinea werd getroffen door een aardschok, met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Ook hier is nog niets bekend over schade of slachtoffers.
   
 • Aandacht voor Papoea's in Eerste Kamer
  Eerste Kamer der Staten Generaal, 17 mei 2006
  Nederland gaat door met pogingen om de Indonesische regering ertoe te bewegen de leefomstandigheden van Papoea's in voormalig Nieuw Guyana te verbeteren. Minister Bot (CDA, buitenlandse zaken) zegde dit toe aan de Eerste Kamer tijdens het beleidsdebat over de begroting van buitenlandse zaken dinsdag 16 mei. De minister kreeg lof voor de rede die hij vorig jaar op 17 augustus (onafhankelijkheidsdag) in Indonesië had gehouden. Daarin heeft de minister de spijt van de regering betuigd voor de politionele acties tegen Indonesische vrijheidsstrijders in de jaren veertig van de vorige eeuw.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Vogelgriep ook in Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 17 mei 2006
  Vogelgriep in Indonesië verspreid naar Papua
  BNR Nieuws Radio, 16 mei 2006
  Het vogelgriepvirus heeft zich in Indonesië uitgebreid naar de provincie Papua. Een medewerker van het ministerie van Landbouw zei dinsdag dat het ook voor mensen schadelijke H5N1-virus is aangetroffen in een aantal hanen.
   
 • Doden bij gevechten tussen politie en Papoea's
  Nieuws.nl, 15 mei 2006
  Bij gevechten tussen politieagenten en dorpsbewoners in de Indonesische provincie Papoea zijn maandag twee burgers om het leven gekomen en zes gewond geraakt, aldus de politie.
   
 • Christenen blokkeren bouw moskee
  Katholiek Nieuwsblad, 3 mei 2006
  In de Indonesische provincie West-Papua groeien spanningen tussen de christelijke inheemse bevolking en uit andere delen van Indonesië afkomstige islamitische immigranten. Christenen zouden volgens The Jakarta Post regelmatig de bouw van moskeeën blokkeren. Het jongste geval zou zich in het district Manokwari voorgedaan hebben.
   
 • Nieuwe Volksraad wakkert onrust in Papua aan
  door Patrick Vanden Berghe, Uitpers, 1 mei 2006
  De voorbije weken hebben verschillende internationale waarnemers gewezen op het gevaar dat Indonesië's meest oostelijke provincie Papua (het vroegere Irian Jaya) bedreigt. Niet zozeer de moord op enkele politieagenten op 16 maart tijdens demonstraties van studenten en werknemers van het Amerikaanse bedrijf Freeport, maar wel de onzekerheid rond de pas gestichte Volksraad van Papua heeft de onrust aangewakkerd en dat terwijl deze Volksraad net in het leven werd geroepen om de spanningen tussen de Papua's en de centrale regering in Jakarta te verminderen. De kroniek van een aangekondigde dood?
   
 • Australië moet visa Papoea intrekken
  Tiscali.nieuws, 21 april 2006
  Indonesië eist van de Australische regering dat deze de verblijfsvergunning intrekt van 42 Papoea's die onlangs asiel kregen in ë. Volgens Jakarta is het erkennen van Papoea's als politiek vluchteling een provocatie. Een ontmoeting in Jakarta tussen de Indonesische minister van buitenlandse zaken Hassan Wirajuda en de Australische gezant Michael L'Estrange leverde vrijdag echter niets op.
   
 • Australië wil eiland voor bootvluchtelingen
  Trouw, 13 april 2006
  Australië wil eiland voor bootvluchtelingen
  Nieuws.nl, 13 april 2006
  Alle asielzoekers die per boot in Australië arriveren zullen voortaan op eilanden worden gedetineerd. Dat heeft minister van immigratie Amanda Vanstone donderdag gezegd. De maatregel is kennelijk bedoeld om verdere aanvaringen met Indonesië te voorkomen. Het verlenen van de vluchtelingenstatus aan 42 mensen uit Papoea door Australië heeft de woede gewekt van Jakarta, dat daarin een impliciete erkenning zag van het onafhankelijkheidsstreven in deze Indonesische provincie.
   
 • Australië: Alle bootvluchtelingen naar eiland
  Volkskrant, 13 april 2006
  Australië: Alle bootvluchtelingen naar eiland
  Telegraaf, 13 april 2006
  Australië stuurt alle nieuwe illegale bootvluchtelingen naar kampen op eilanden in de Stille Oceaan en Indische Oceaan. Dat heeft de Australische regering donderdag bekendgemaakt.
   
 • Separatisten vallen militaire post aan in Papoea
  Elsevier, 11 april 2006
  Met pijl en boog gewapende leden van een afscheidingsbeweging in de Indonesische provincie Papoea hebben een militaire post bestormd en twee soldaten gedood, waarna twee van de rebellen door de soldaten werden doodgeschoten. Dat heeft het leger dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Doden door geweld Indonesische provincie Papua
  Algemeen Dagblad, 11 april 2006
  Doden door geweld Indonesische provincie Papua
  Sp!ts, 11 april 2006
  Doden door geweld Indonesische provincie Papua
  Dagblad van het Noorden, 11 april 2006
  Gewelddadigheden in de Indonesische provincie Papua hebben zeker vier levens geëist. Onder de slachtoffers zijn twee militairen en twee separatistische opstandelingen. Dat maakte de politie dinsdag bekend.
   
 • Indonesische importorganisatie roept op tot boycot Australië
  Reformatorisch Dagblad, 6 april 2006
  Het verbond van Indonesische importeurs heeft donderdag zijn leden opgeroepen tot een boycot van Australische producten uit protest tegen het besluit van de regering in Canberra visa te verlenen aan 42 Papoease asielzoekers. Het verbond stelt dat Canberra 'zich te veel bemoeit' met de interne aangelegenheden van Indonesië.
   
 • Weer bootvluchtelingen uit Papua naar Australië
  Algemeen Dagblad, 4 april 2006
  Weer bootvluchtelingen uit Papua naar Australië
  Telegraaf, 4 april 2006
  Een nieuwe groep asielzoekers heeft de oversteek van het Indonesische Papua naar Australië gemaakt. De vlucht verdiept de diplomatieke crisis tussen Canberra en Jakarta. De Indonesische regering was al boos omdat Australië eerder deze maand 42 Papua's tijdelijk een visum bood.
   
 • Mummie wacht op visite (vervolg) (Wat & hoe)
  door Michel Maas, Volkskrant, 1 april 2006
  De Papoea's in Wamena willen zich graag laten fotograferen in hun peniskokers. Maar waar blijven de toeristen?
   
 • Papua zoekt naar gedode studenten na betoging van 16 maart
  door Michel Maas, Volkskrant, 31 maart 2006
  Papua zoekt naar zestien doden. Een Australische senator heeft gemeld dat zeker zestien Papoea-studenten na de bloedige rellen van 16 maart in Abepura zijn gedood door de Indonesische politie.
   
 • Internationale gemeenschap moet zich mengen in kwestie Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2006
  Het gevaar van gewelddadige confrontaties tussen de Papoea's en de Indonesische regering neemt toe. Geen enkel land zet zich echter actief in om de dialoog tussen Jakarta en West-Papoea te bevorderen, zegt Evelien van den Broek.
   
 • Papoea's zijn uitbuiting beu
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 30 maart 2006
  Jarenlange onderdrukking van de Papoea's heeft een uitweg gevonden in bloedige studentenprotesten tegen de Amerikaanse goud- en kopermijn Freeport. Al een maand borrelt het verzet in de Indonesische provincie: 'Sluit Freeport, weg met de Indonesische militairen.'
   
 • Indonesiërs woedend op Australië
  door Michel Maas, Volkskrant, 25 maart 2006
  Indonesië heeft zijn ambassadeur in Australië teruggeroepen en in politiek Jakarta gaan stemmen op om de diplomatieke betrekkingen met het buurland te verbreken. De Australische regering heeft Indonesië's woede gewekt door 42 vluchtelingen uit Papua een tijdelijke verblijfsvergunning te geven omdat hun leven in eigen land in gevaar zou zijn.
   
 • Vluchtelingenruzie Indonesië en Australië
  Telegraaf, 24 maart 2006
  Vluchtelingenruzie Indonesië en Australië
  Nieuws.nl, 24 maart 2006
  Indonesië roept zijn ambassadeur in Australië terug omdat Canberra voorlopig politiek asiel heeft verleend aan 42 vluchtelingen uit Papua. Dat heeft de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda vrijdag gezegd.
   
 • Australië neemt Indonesische Papoea's op
  Volkskrant, 23 maart 2006
  Australië neemt Indonesische Papoea's op
  Nieuws.nl, 23 maart 2006
  De Australische regering heeft donderdag voorlopige verblijfsvergunningen verleend aan 42 asielzoekers uit de Indonesische provincie Papoea. De beslissing kan de betrekkingen met Indonesië verzuren.
   
 • Opnieuw piloot MAF verongelukt
  Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2006
  In Papoea-Nieuw-Guinea is woensdag vlak bij Tari (een landingsstrook in de hooglanden) een piloot van de zendingsorganisatie Mission Aviation Fellowship (MAF) bij een ongeval om het leven gekomen.
   
 • Indonesië stuurt versterkingen naar Papoea
  Trouw, 22 maart 2006
  Indonesië stuurt versterkingen naar Papoea
  Nieuws.nl, 22 maart 2006
  Indonesië stuurt versterkingen naar Papoea
  Elsevier, 22 maart 2006
  Indonesië versterkt de paramilitaire politie in de provincie Papoea met een extra detachement, doorgaans vierhonderd man. Dat heeft het staatspersbureau Antara woensdag bericht. In Papoea werden vorige week tijdens een demonstratie vier politieagenten door een woedende menigte doodgeslagen. Een vijfde agent bezweek woensdag aan zijn verwondingen.
   
 • Wachten totdat het fout gaat met de soldaten
  door Michel Maas, Volkskrant, 20 maart 2006
  In het centrale hoogland van Papua is alles rustig, zeggen de Indonesische autoriteiten. En Papoea's die weten wat goed voor ze is, zeggen het ze na. Anders kunnen ze maar beter een veilig heenkomen zoeken in Australië.
   
 • Tientallen arrestaties na bloedige protesten in Papua
  Volkskrant, 17 maart 2006
  Tientallen arrestaties na bloedige protesten in Papoea
  Telegraaf, 17 maart 2006
  In de Indonesische provincie Papua zijn vrijdag 57 mensen gearresteerd in verband met bloedige rellen daags tevoren. Vier leden van de ordetroepen werden door een menigte gelyncht nadat een protestactie tegen een Amerikaanse goudmijn uit de hand was gelopen. Vijf van de arrestanten gelden als verdachten, zei een politiewoordvoerder.
   
 • Bot vindt celstraf na vertoon vlag buiten proportie
  Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2006
  Minister Bot van Buitenlandse Zaken vindt het "buiten proportie" dat twee Papoea's tot tien en vijftien jaar cel zijn veroordeeld vanwege het vertonen van de Papoeavlag.
   
 • Human Rights Watch wil onderzoek naar geweld Papua
  Volkskrant, 17 maart 2006
  Human Rights Watch wil onderzoek naar geweld Papua
  Telegraaf, 17 maart 2006
  Human Rights Watch: onderzoek geweld Papua
  Sp!ts, 17 maart 2006
  Human Rights Watch: onderzoek geweld Papua
  Algemeen Dagblad, 17 maart 2006
  Human Rights Watch: onderzoek geweld Papua
  Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2006
  Human Rights Watch: onderzoek geweld Papua
  Dagblad van het Noorden, 17 maart 2006
  Indonesië moet toestaan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar rellen in de provincie Papua, waarbij zeker vijf personen om het leven kwamen en negentien anderen gewond raakten. Dat stelt Human Rights Watch vrijdag in een verklaring.
   
 • Protesten in Papua eisen vier levens
  door Michel Maas, Volkskrant, 17 maart 2006
  Een demonstratie in de studentenstad Abepura, even buiten de hoofdstad van Papua Jayapura, is donderdag uitgelopen op een veldslag. Bij gewelddadigheden tussen demonstrerende Papoea's en Indonesische troepen werden zeker drie agenten en een militair gedood. Vierentwintig agenten en minstens vier demonstranten zouden gewond zijn geraakt.
   
 • Drie politieagenten gedood bij protesten in Papoea
  Volkskrant, 16 maart 2006
  Betogers in de Indonesische provincie Papoea hebben drie politieagenten doodgeslagen toen er donderdag gevechten uitbraken tijdens een demonstratie tegen een Amerikaanse goudmijn. Dat hebben de politie en ooggetuigen gezegd. Twee ziekenhuizen meldden dat er minstens negentien mensen gewond waren geraakt, velen door kogels.
   
 • Doden bij rellen Indonesische goudmijn
  Telegraaf, 16 maart 2006
  Drie agenten zijn donderdag in Indonesië om het leven gekomen tijdens rellen bij de grootste goud- en kopermijn ter wereld. Volgens de Indonesische politie werden zeker twee agenten in de provincie Papua levend verbrand. Negentien anderen raakten gewond. Mensen­rechten­organisaties spreken van zeker twee demonstranten die het leven hebben verloren.
   
 • Demonstranten botsen met politie in Papua
  Volkskrant, 16 maart 2006
  Demonstranten die de sluiting eisten van een Amerikaanse goudmijn in de Indonesische provincie Papua zijn woensdag in botsing gekomen met de politie.
   
 • Jakarta houdt verkiezingen in Papua
  door Michel Maas, Volkskrant, 14 maart 2006
  De bevolking van Papua heeft hetafgelopen weekeinde voor het eerst in de geschiedenis twee gouverneurs gekozen: een in de provincie Papua en een in de afgescheiden provincie West Irian Jaya. Vooral die laatste verkiezing is omstreden.
   
 • Nog niet klaar voor de start
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2006
  Vanuit de lucht ziet hij eruit als een mooi streepje, maar op de grond ontdek je pas hoe vervaarlijk hij hobbelt en helt, de start- en landingsbaan van Nipsan, de zendingspost hoog in het centrale bergland van Papoea. En: de baan houdt aan het eind echt op.
   
 • Greenpeace wil totaal importverbod illegaal hout
  Trouw, 6 maart 2006
  Greenpeace wil totaal importverbod illegaal hout
  Nieuws.nl, 6 maart 2006
  Nederland moet een algemeen importverbod voor illegaal gekapt hout afkondigen. Daarvoor pleit Greenpeace maandag naar aanleiding van een internationaal onderzoek. Hieruit zou blijken dat Nederlandse bedrijven illegaal gekapt hout verhandelen uit Papoea-Nieuw-Guinea.
   
 • Nederlandse bedrijven verhandelen illegaal hout uit Papoea-Nieuw-Guinea
  EMEA Nieuws Netwerk, 6 maart 2006
  Illegaal gekapt hout uit de prachtige oerwouden van Papoea-Nieuw-Guinea is gewoon in Nederland te koop. Nederlandse bedrijven handelen willens en wetens in materiaal dat door meedogenloze houtkappers na intimidatie en omkoperij is verkregen. Dat concludeert Greenpeace na internationaal onderzoek.
   
 • Een ziekenhuis zonder specialisten en medicijnen : sinds de 'speciale autonomie' heerst er in Papua een chronisch tekort aan geld
  door Michel Maas, Volkskrant, 3 maart 2006
  Sinds de invoering van de 'speciale autonomie' in Papua, is de provincie op zichzelf aangewezen. Het ziekenhuis van Wamena heeft sindsdien een chronisch geldgebrek.
   
 • Die tweehonderd beloofde huizen, die zijn er niet : zelfs het Papoease dorpshoofd van Tangma mijdt zijn eigen nederzetting, hij woont zes uur lopen verderop
  door Michel Maas, Volkskrant, 28 februari 2006
  Honger mag er in de Papuase Baliem-vallei dan wellicht niet zijn geweest, de Indonesische hulp voor het afgelegen gebied is vrijwel non-existent. Het dorp Tangma kan slechts berusten.
   
 • Peniskokerman Urbanus heeft heimwee naar Hollandia : Papoea's willen hun waardigheid terug van Indonesië
  door Michel Maas, Volkskrant, 22 februari 2006
  De papoea's voelen zich door Indonesië gediscrimineerd. De Indonesiërs zijn slechter dan de Nederlanders ooit zijn geweest. 'Papoea moet vrij', klinkt het in Jayapura. De papoea's willen hun waardigheid terug.
   
 • Vrijheid komt voor Papoea's alleen op papier dichterbij
  door Michel Maas, Volkskrant, 22 februari 2006
  De vrijheid lijkt langzaam dichterbij te sluipen. Vijf jaar geleden kreeg Papoea (voorheen Irian Jaya) van president Abdurrahman 'Gus Dur' Wahid 'speciale autonomie'.
   
 • Heimwee naar een verloren wereld : onderzoeksexpeditie ontdekt "paradijselijke" natuur in Papoea
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 14 februari 2006
  Genesis 1 was vorige week even wereldnieuws. Een onderzoeksexpeditie naar het afgelegen Foyagebergte in Papoea liet weten welke bijzondere dier- en plantensoorten het had ontdekt in het ontoegankelijke regenwoud in dit deel van de Oost-Indonesische provincie. Verwijzingen naar het paradijs als typering van de ongereptheid van de natuur aldaar waren niet van de lucht. Eén vraag bepaalt iedereen nu weer bij de zondige realiteit: hoe bewaren we het ongerepte gebied voor de toekomst.
   
 • Russen bouwen lanceerbasis in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 13 februari 2006
  De Russische regering wil haar ruimtevaartprogramma uitbreiden naar Indonesië. Volgens het Indonesische weekblad Gatra hebben Moskou en Jakarta een principeakkoord gesloten over de aanleg van een Russische lanceerbasis op het eiland Biak in de oostelijke provincie Papua. De bouw moet volgend jaar beginnen.
   
 • Ontdekking van 'verloren wereld'
  door Koen Hilferink, Volkskrant, 8 februari 2006
  'Een paradijs op aarde.' Zo noemt een internationaal team van wetenschappers de ontdekking van tientallen nieuwe diersoorten in een ongerept stuk jungle in Papua. Tijdens een expeditie in het Foja-gebergte ontdekten zij nieuwe vogel-, kikker-, vlinder- en plantensoorten. De onderzoekers spreken van een 'lost world', omdat het lijkt alsof er nog nooit een mens in het gebied is geweest.
   
 • Paradijsvogel weer terecht
  Volkskrant, 8 februari 2006
  Tientallen nieuwe vogel-, kikkeren plantensoorten heeft een internationaal wetenschappelijk team in een ongerept stuk jungle in Papua ontdekt. Ook troffen ze de verloren gewaande paradijsvogel Berlepsch aan.
   
 • Expeditie vindt tientallen nieuwe diersoorten in Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2006
  Tientallen nieuwe diersoorten ontdekt in Papoea
  Nieuws.nl, 7 februari 2006
  Expeditie vindt tientallen nieuwe diersoorten in Papoea
  Gazet van Antwerpen, 7 februari 2006
  Wetenschappers hebben een schat aan onbekende en vergeten flora en fauna ontdekt in het oerwoud van de Indonesische provincie Papoea. Naast tientallen nieuwe soorten kikkers, vlinders en planten werden zoogdieren aangetroffen die elders in de wereld zo goed als uitgestorven zijn.
   
 • Vreugde over ontdekking 'paradijs op aarde'
  Volkskrant, 7 februari 2006
  Vreugde over ontdekking 'paradijs op aarde'
  Sp!ts, 7 februari 2006
  Honderden nieuwe diersoorten ontdekt (video)
  Nu.nl, 7 februari 2006
  Wetenschappers zijn dolgelukkig met de ontdekking van honderden nieuwe dier- en plantensoorten in de bergachtige regenwouden op Nieuw Guinea in Indonesië. Tijdens een expeditie in het zeer moeilijke begaanbare gebied zijn vogels, kikkers, vlinders en planten gevonden die nog niet bekend waren. De wetenschappers spreken dinsdag in The Independent van het vinden van het paradijs.
   
 • Expeditie vindt nieuwe dier- en plantsoorten
  Telegraaf, 7 februari 2006
  Wetenschappers hebben honderden nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in de bergachtige regenwouden op Nieuw-Guinea in Indonesië. Tijdens een expeditie in het zeer moeilijk begaanbare gebied zijn vogels, kikkers, vlinders en planten gevonden die nog niet bekend waren. De wetenschappers spreken dinsdag in The Independent van het vinden van het paradijs.
   
 • Tientallen nieuwe soorten ontdekt in 'paradijs'
  Elsevier, 7 februari 2006
  In het Fojagebergte in het westelijke, Indonesische deel van Nieuw-Guinea is een 'verloren paradijs' ontdekt met zeker tientallen, maar misschien wel honderden nieuwe soorten planten en dieren. 'Van alle plekken op de aarde komt dit gebied het dichtste in de buurt van het Hof van Eden.'
   
 • Paradijs ontdekt
  Parool, 7 februari 2006
  Een Indonesisch-Amerikaanse expeditie heeft in een onbewoond gebied in het noorden van West-Irian een reeks nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt.
   
 • Expeditie vond op Indonesisch eiland een "verloren paradijs"
  Laatste Nieuws, 7 februari 2006
  Een wetenschappelijke expeditie heeft op het Indonesische eiland Nieuw Guinea ver van de menselijke aanwezigheid een onbekende wereld aangetroffen waar totnogtoe onbekende fauna en flora leven, zo heeft de milieugroep Conservation International als organisator van de expeditie dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Indonesië erkent schendingen mensenrechten in Papoea-Nieuw-Guinea
  Volkskrant, 6 februari 2006
  De Indonesische minister van defensie Juwono Sudarsono heeft maandag erkend dat het Indonesische leger zich in Papoea-Nieuw-Guinea incidenteel schuldig heeft gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Van structurele en veelvuldige overtredingen, zoals verscheidene internationale mensenrechtengroeperingen stellen, is echter geen sprake, aldus Sudarsono.
   
 • Zeker 13 doden door aardverschuivingen Papoea Nieuw–Guinea
  Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2006
  Zeker dertien mensen zijn in Papoea Nieuw–Guinea om het leven gekomen door een aardverschuiving als gevolg van zware regenval. Dat hebben lokale overheidsfunctionarissen dinsdag gezegd.
   
 • Acht doden bij aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea
  Laatste Nieuws, 24 januari 2006
  In Papoea-Nieuw-Guinea zijn afgelopen acht personen omgekomen bij een grondverschuiving, meldt een plaatselijke bestuurder vandaag. Vijf personen raakten vermist. De grondverschuiving vond vrijdag plaats in een afgelegen dorp op 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Port Moresby.
   
 • Papoea's bezetten parlementsgebouw in Jayapura
  Nieuws.nl, 23 januari 2006
  Ongeveer tweehonderd betogers hebben maandag korte tijd het parlementsgebouw in de Indonesische provincie Papoea bezet en het vertrek van Indonesische militairen geëist. Twee politieagenten raakten bij de bestorming gewond. Na een gesprek met parlementsleden vertrokken de bezetters weer en tegen de avond was de rust teruggekeerd, aldus het Indonesische persbureau Antara.
   
 • Indonesië gepikeerd over Papoea's in Australië
  Volkskrant, 21 januari 2006
  Australië zet zijn goede betrekkingen met Indonesië op het spel als het 'slap' omspringt met de asielaanvraag van 43 Papoea's. Die waarschuwing kwam vrijdag van de woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, Yuri Thamrin.
   
 • Indonesië waarschuwt Australië over Papua's
  Volkskrant, 20 januari 2006
  Indonesië heeft er bij Australië op aangedrongen geen politiek asiel te verlenen aan 43 mensen die de Indonesische provincie Papua zijn ontvlucht. Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg de Australische regering vrijdag er rekening mee te houden dat de kwestie van Papua in Indonesische zeer gevoelig ligt.
   
 • Betoger doodgeschoten in West-Papoea
  Trouw, 20 januari 2006
  Betoger doodgeschoten in West-Papoea
  Nieuws.nl, 20 januari 2006
  Het Indonesische leger heeft vrijdag het vuur geopend op een groep betogers in de onrustige provincie West-Papoea en daarbij één betoger doodgeschoten en twee verwond. Dat heeft de politie gezegd.
   
 • Indonesië beschuldigd van genocide
  Nieuws.nl, 19 januari 2006
  Een groep bootvluchtelingen uit West-Papoea heeft bij aankomst in Australië de Indonesische regering beschuldigd van genocide. Dat heeft de Australische pers donderdag bericht. Na een boottocht van ruim vijf dagen vanuit de Indonesische haven Merauke bereikten de 36 volwassenen en zeven kinderen woensdag het Noord-Australische Cape York.
   
 • Papoealeiders vluchten per prauw naar Australië
  Volkskrant, 19 januari 2006
  Op de noordkust van Australië is woensdag een vlerkprauw met twee buitenboordmotoren geland. Aan boord waren dertig mannen, zes vrouwen en zeven kinderen uit de Indonesische provincie Papua, die om politiek asiel kwamen vragen.
   
 • Boot met Indonesische vluchtelingen terecht
  Algemeen Dagblad, 18 januari 2006
  Boot met Indonesische vluchtelingen terecht
  Sp!ts, 18 januari 2006
  Boot met Indonesische vluchtelingen terecht
  Gelderlander, 18 januari 2006
  Boot met Indonesische vluchtelingen terecht
  Stentor, 18 januari 2006
  Een schip met naar schatting veertig asielzoekers uit de Indonesische provincie Papua dat sinds vrijdag vermist werd, is terecht. Dat meldde de Australische omroep ABC. Een woordvoerder van het Australische ministerie van Immigratie meldde woensdag dat de kustwacht de boot heeft aangetroffen bij het afgelegen schiereiland Cape York in het uiterste noordoosten van Australië.
   
 • Indonesië looft ons land in Papoea-zaak
  door Paul Jansen, Telegraaf, 8 januari 2006
  Indonesië roemt de samenwerking met Nederland in de zogeheten Drooglever-zaak. Volgens Jakarta is deze affaire rond het onderzoek naar de omstreden overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea mede dankzij Den Haag als een nachtkaars uitgegaan. Als beloning wordt gezinspeeld op een visum-bij-aankomst regeling voor ons land. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Hassan Wirajuda, sprak gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak lyrisch over de relatie met Den Haag. "Dankzij de goede banden en samenwerking met de Nederlandse regering kon een potentieel negatieve impact van de onderzoeksuitkomst worden tegengegaan."
   
 • Ex-premier Nieuw-Guinea William Skate overleden
  Trouw, 3 januari 2006
  Ex-premier Nieuw-Guinea William Skate overleden
  Nieuws.nl, 3 januari 2006
  William Skate, voormalig premier van Papoea-Nieuw-Guinea, is dinsdagochtend in een ziekenhuis in het Australische Brisbane overleden. Skate was 52 jaar.
   
 • Schuldig zwijgen over Nieuw-Guinea
  door Marianne Boissevain, Volkskrant, 30 december 2005
  Hij had er een wedstrijd van gemaakt, de oud-bestuursambtenaar in Nederlands Nieuw-Guinea Kees Lagerberg (81): zijn boek over de overdracht van het land van de Papoea's aan Indonesië moest en zou eerder verschijnen dan de historische studie van prof. P.J. Drooglever over hetzelfde onderwerp. En hij won - met een voorsprong van 25 uur.
  Kees Lagerberg: Schuldig zwijgen Uitgeverij IJzer; € 29,95
   
 • Indonesische leger kreeg geld van mijnbedrijf
  Volkskrant, 30 december 2005
  Het Indonesische leger geeft toe dat officieren zich hebben laten betalen door de Amerikaanse mijngigant Freeport-McMoRan voor de bewaking van de Grasbergmijn in Papua.
   
 • 'Leger Indonesië nam miljoenen aan van Amerikanen'
  Nieuws.nl, 29 december 2005
  "Bedrijf VS betaalde leger Indonesië"
  Reformatorisch Dagblad, 29 december 2005
  De Indonesische generaal-majoor Mahidin Simbolon heeft toegegeven dat het leger zich door het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport McMoRan heeft laten betalen om mijnbouwoperaties in West-Papoea te beveiligen. Dat heeft de krant The Jakarta Post donderdag gemeld.
   
 • Papoea's zijn juist dik, zegt minister
  door Michel Maas, Volkskrant, 17 december 2005
  Zo is er een hongersnood, zo is er niets meer aan de hand. Sterker nog: de Papoea's die zouden lijden aan ernstig voedseltekort zijn dik. Alleen de aardappelen zijn op, dat is alles.
   
 • Schrijnende hongersnood treft Papua
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 december 2005
  Een kleine maar schrijnende hongersnood heeft Indonesië opgeschrikt. In het district Yahukimo in de afgelegen hooglanden van Papua blijken in korte tijd 55 mensen – voor het merendeel kinderen – aan ondervoeding te zijn gestorven. Meer dan honderd mensen zouden ernstig ziek zijn, en tienduizenden Papoea's zou hetzelfde lot wachten.
   
 • Aardbeving in Papoea Nieuw-Guinea
  Algemeen Dagblad, 11 december 2005
  Aardbeving in Papoea Nieuw-Guinea
  Telegraaf, 11 december 2005
  Aardbeving in Papoea Nieuw-Guinea
  Sp!ts, 11 december 2005
  Aardbeving in Papoea Nieuw-Guinea
  Stentor, 12 december 2005
  Aardbeving in Papoea Nieuw-Guinea
  Gelderlander, 12 december 2005
  Aardbeving in Papoea Nieuw-Guinea
  BN/De Stem, 12 december 2005
  Het noordoosten van Papoea Nieuw-Guinea is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Het Amerikaanse geologische instituut United States' Geological Survey heeft dit gemeld.
   
 • Hevige aardbeving in Papoea-Nieuw-Guinea
  Laatste Nieuws, 11 december 2005
  Hevige aardbeving in Papoea-Nieuw-Guinea
  Standaard, 11 december 2005
  Aan de oostkust van Papoea-Nieuw-Guinea (ten noorden van Australië) heeft zich zondag een aardbeving voorgedaan met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter.
   
 • Honger eist levens in oosten van Papua
  Nederlands Dagblad, 10 december 2005
  Gebrek aan voedsel heeft in de Indonesische provincie Papua de afgelopen maand aan ten minste 55 personen het leven gekost. Nog eens ruim honderd anderen zijn door honger ernstig verzwakt. Vooral in het district Yahukimo is de situatie zo zorgwekkend dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono besloot tot het sturen van hulp.
   
 • Honger eist levens op Papua
  Telegraaf, 9 december 2005
  Ten minste 55 personen zijn de afgelopen maand in de Indonesische provincie Papua omgekomen van de honger. Nog eens ruim honderd anderen zijn ernstig verzwakt nadat dorpelingen door een overvloed aan bosvruchten dit najaar te laat waren begonnen met het zaaien van nieuwe producten.
   
 • Demonstraties voor onafhankelijk West-Papoea
  Nieuws.nl, 1 december 2005
  Veiligheidstroepen zijn donderdag slaags geraakt met honderden stenen gooiende demonstranten bij een protestbijeenkomst in de Indonesische provincie West-Papoea, zeggen politie en getuigen. Er vielen geen gewonden.
   
 • Papoea's geminachte minderheid
  door Cathelijne van Vliet, Nederlands Dagblad, 1 december 2005
  Het rapport-Drooglever zorgde de afgelopen weken voor hernieuwde aandacht voor de Papoea's. En dat wordt hoog tijd, vindt gepensioneerd hoogleraar ontwikkelingseconomie Gustaaf van Beers (74). Hij reisde afgelopen voorjaar vijf weken door Papua en kwam geschokt terug. Nederland is volgens hem nog steeds deels verantwoordelijk voor de onderdrukte Papoea's.
   
 • Verstrikt in de vrijheid : toestroom christenjongeren naar stad uitdaging voor christelijke gemeente Papoea
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 24 november 2005
  Een kind van 13 in zijn eentje naar Amsterdam sturen om er naar school te gaan en te wonen. Een onverantwoord idee en te zot voor woorden. In West-Papoea wonen echter honderden scholieren zonder hun ouders in de stad. Geestelijk is dat voor deze christenjongeren een ramp, want velen raken verstrikt in de lonkende vrijheid van de wereld.
   
 • Lees– en schrijfklas: een onmisbare opstap
  Reformatorisch Dagblad, 24 november 2005
  Alfabetiseringswerk in de afgelegen dorpen van Papoea is voor de kinderen die daar leven onmisbaar als opstap naar de basisschool. En voor ouders is het een must als zij hun kroost christelijk willen opvoeden. Want zonder (voor)lezen uit de Bijbel zal dat niet gaan.
   
 • Shell verkoopt activiteiten in Papoea Nieuw Guinea
  Algemeen Dagblad, 23 november 2005
  Shell verkoopt activiteiten in Papoea Nieuw Guinea
  Sp!ts, 23 november 2005
  Shell verkoopt activiteiten in Papoea Nieuw Guinea
  Gelderlander, 23 november 2005
  Shell verkoopt activiteiten in Papoea Nieuw Guinea
  BN/De Stem, 23 november 2005
  Shell heeft een principeovereenkomst getekend voor de verkoop van zijn activiteiten op Papoea Nieuw Guinea aan het Canadese Interoil. Dat heeft het Canadese oliebedrijf woensdag gemeld. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
   
 • Lot Papoea's gaat Bot zeer ter harte
  Reformatorisch Dagblad, 23 november 2005
  Het lot van de Papoea's gaat de Nederlandse regering "zeer ter harte." Bemiddeling van Nederland in een gesprek tussen de Papoeagroeperingen en de Indonesische autoriteiten is echter niet aan de orde. Dat zou zelfs contraproductief kunnen zijn.
   
 • Politici hier bedrogen de Papoea's, niet Indonesië
  door Cornelis Victor Lafeber, Volkskrant, 21 november 2005
  Mijn in 1968 gepubliceerde polemologische studie 'Nieuw-Guinea en de Volkskrant' was niet alleen een heftige aanval op het van alle werkelijkheidszin gespeende en catastrofale beleid inzake Indonesië en Nieuw-Guinea dat Romme en Luns, daarbij kritiekloos gesteund door de Volkskrant, hebben gevoerd, maar bepleitte ook de uitweg die uiteindelijk door staatssecretaris Bot werd ingeslagen. Het boek kostte me destijds bijna mijn baan als docent aan een van de Tilburgse lycea. Het ging toch niet aan dat een katholiek publiekelijk de goede katholieke en KVP-zaak – deze twee werden destijds gelijkgesteld – zo bekritiseerde. Zelfs moest ik in de biechtstoel de sensatie van 'het schuifke' ervaren.
   
 • We mogen de Papoea's niet opnieuw afschepen met een dode mus
  Trouw, 21 november 2005
  Gedane zaken nemen geen keer. In die zin heeft het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken groot gelijk dat zij het rapport van de Nederlandse historicus Pieter Drooglever over de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië vorige week vrijdag laconiek afdeed als een 'materie die niet meer relevant is'.
   
 • Indonesië wuift rapport over lot Papoea's weg
  door Egbert Stoel, Provinciale Zeeuwse Courant, 19-11-2005
  Indonesië heeft het zogenoemde Drooglever-rapport naar de manier waarop Nederland is omgegaan met het lot van de Papoea's afgedaan als 'niet langer relevant'.
   
 • Indonesië verwerpt rapport Drooglever over Nieuw-Guinea
  Volkskrant, 18 november 2005
  Indonesische regering verwerpt rapport Drooglever
  Reformatorisch Dagblad, 18 november 2005
  Jakarta verwerpt rapport Drooglever
  Reformatorisch Dagblad, 18 november 2005
  Indonesische regering verwerpt rapport Drooglever
  Nieuws.nl, 18 november 2005
  Jakarta wuift rapport over lot Papoea's weg : 'Alleen academische waarde'
  Nederlands Dagblad, 19 november 2005
  De Indonesische regering heeft vrijdag het rapport van de Nederlandse historicus Pieter Drooglever over waarschijnlijke fraude bij het referendum over de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië verworpen. Volgens het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken behandelt het onderzoek "materie die niet meer relevant is."
   
 • Liever niet met 'Drooglever' naar Jakarta
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 18 november 2005
  Een uniek moment, zo noemde de Nederlandse Papoea-activist V. Kaisiëpo vrijdagmiddag de aanwezigheid van een delegatie van de Indonesische ambassade op een symposium over West-Papoea. Hij zag het als een eerste signaal dat de Droogleverstudie over de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië iets positiefs in werking heeft gezet. Om echt in gesprek te komen met 'Jakarta' is het toch beter om niet met 'Drooglever' onder de arm aan tafel te gaan zitten, zo bleek op het symposium.
   
 • Toch niet vergeten
  Reformatorisch Dagblad, 18 november 2005
  Boekpresentaties, persconferenties en verhitte debatten. Het was er deze week állemaal. Want Nederland en Papoea, dat is zelfs na 35 jaar nog vuurwerk.
   
 • Papoea's en geschiedenis
  NRC Handelsblad, 16 november 2005
  Het koloniale verleden laat Nederland niet met rust. Zelfs niet als je dat graag zou willen, zoals nu minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA). Op verzoek van zijn ambtsvoorganger, de huidige VVD-aanvoerder Van Aartsen, onderzocht de hoogleraar Drooglever de omstandigheden waaronder de toenmalige Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea in 1963 werd overgedragen aan Indonesië.
   
 • Regering steggelt over Papoea-rapport
  door Sebastiaan Gottlieb, RN Wereldomroep, 16 november 2005
  Het rapport van professor Drooglever over de Papoea's in Nieuw-Guinea heeft in Nederland geleid tot politieke spanning tussen minister Bot van Buitenlandse Zaken en VVD-aanvoerder Van Aartsen. Minister Bot weigerde het rapport in ontvangst te nemen omdat het volgens hem niet in opdracht van de regering is geschreven, maar op verzoek van de Tweede Kamer. Van Aartsen spreekt dat tegen en beschouwt het onderzoek wel als een regeringsopdracht.
   
 • Bot wil Papoea-studie van Drooglever niet aannemen
  door Marianne Boissevain, Volkskrant, 16 november 2005
  Hij was er niet bij, minister Bot, toen de historicus P.J. Drooglever dinsdag in Den Haag het onderzoek presenteerde waartoe Bots ministerie, Buitenlandse Zaken, hem opdracht had gegeven.
   
 • Geschiedschrijver ontmaskert Daad van Vrije Keuze : Drooglever beschrijft hoe Nederland, de VS en Indonesië de Papoea's van hun zelfbeschikkingsrecht beroofden
  door Marianne Boissevain, Volkskrant, 16 november 2005
  Dit is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, zegt Drooglever. Zijn studie is niet bedoeld om te voldoen aan de wens van de Papoea's de geschiedenis 'recht te zetten'.
   
 • 'Rapport over Nieuw-Guinea niet politiseren'
  Volkskrant, 16 november 2005
  VVD-aanvoerder Van Aartsen vindt dat het rapport van historicus P.J. Drooglever 'niet in politieke sferen getrokken moet worden'. Wat Van Aartsen betreft is het onderzoek geen aanleiding voor een wijziging van het Nederlandse kabinetsbeleid over Nieuw-Guinea en de Indonesische territoriale grenzen.
   
 • VVD begrijpt heisa rond Papoea's niet
  Staatscourant, 16 november 2005
  De VVD vindt dat Nederland zich niet moet inspannen voor zelfbestuur van de Papoea-bevolking van westelijk Nieuw-Guinea. 'Gedane zaken nemen geen keer', meent fractieleider Van Aartsen. 'Er komt hier ongetwijfeld een Kamerdebat over, maar van mij hoeft dat niet. Ik begrijp de hele opwinding hierover eerlijk gezegd niet.'
   
 • VVD ziet niets in debat over Papoea's
  Nederlands Dagblad, 16 november 2005
  VVD-fractievoorzitter Van Aartsen vindt dat Nederland zich niet moet inspannen voor zelfbestuur van de Papoea-bevolking van westelijk Nieuw-Guinea. "Gedane zaken nemen geen keer", zei Van Aartsen gisteren bij de presentatie van een studie die blootlegt dat westelijk Nieuw-Guinea door Indonesië op slinkse wijze is ingelijfd.
   
 • Liever de Botmethode
  Reformatorisch Dagblad, 16 november 2005
  Is het onderzoek van dr. Drooglever naar de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië een academische studie die in de boekenkast kan verdwijnen? Of is het een actuele aanklacht tegen Nederland, die Den Haag alsnog verplicht tot actie? De inkt op de honderden pagina's van Drooglevers "Een Daad van Vrije Keuze" is maar net droog, of het getouwtrek over die vraag is losgebarsten.
   
 • Laat Papoea's eindelijk zelf beslissen : Nederland medeverantwoordelijk voor slechte uitvoering verdragen
  Reformatorisch Dagblad, 16 november 2005
  Nederland heeft niet veel gedaan voor het lot van de Papoea's. Dat is een van de conclusies uit het dinsdag gepresenteerde rapport "Een Daad van Vrije Keuze" over de geschiedenis van Papoea-Nieuw-Guinea, opgesteld door de historicus prof. dr. P.J. Drooglever. Viktor Kaisiëpo, Tom Beanal en Thaha Alhamid stellen in reactie op het rapport dat Papoea's nu eindelijk eens zelf moeten kunnen beslissen over hun gebied.
   
 • Politiek wil geen debat over Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 16 november 2005
  Politiek: geen nieuw debat over Papoea's
  Gelderlander, 16 november 2005
  Kabinet en Kamer voelen niets voor een politiek debat over onafhankelijkheid voor Papoea naar aanleiding van het dinsdag gepresenteerde boek van historicus dr. P.J. Drooglever over de voormalige kolonie. De Nederlandse politiek wil de Papoea's geen valse hoop geven en beschouwt de zeggenschap van Indonesië over Papoea als een vaststaand feit.
   
 • Nieuw-Guinea: Hoe de Papoea's Indonesiërs werden
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 15 november 2005
  De voormalige Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea ging in 1969 definitief op in Indonesië. De 'volksraadpleging' waar de Nederlanders nog op hadden aangedrongen, verliep frauduleus. Sindsdien vechten de Papoea's voor zelfbeschikking. Zij vestigen hun hoop op het nu verschenen rapport-Drooglever. Maar politici in Jakarta én Den Haag zien niets in dat rapport.
   
 • Studie naar lot Papoea's is nu niet relevant
  door Hans van Baalen, Volkskrant, 15 november 2005
  De bevindingen van historicus Drooglever zijn voor politici van politieke en juridische relevantie ontbloot, zegt Hans van Baalen.
   
 • "Volksraadpleging doorgestoken kaart"
  NOS Journaal, 15 november 2005
  De volksraadpleging in 1969 in het toenmalige Nieuw-Guinea was "een volledig gemanipuleerde affaire". Dat stelt professor Pieter Drooglever in zijn rapport 'Een Daad van Vrije Keuze'.
   
 • Rapport: Nederland liet Papoea's in Indonesië in de steek (video)
  NOS Journaal, 15 november 2005
  Nederland heeft de Papoea's in Indonesië in de steek gelaten. Dat is één van de conclusies van een rapport over de gang van zaken in de voormalige Nederlandse kolonie Nieuw Guinea in de jaren zestig. Papoea's mochten destijds stemmen of ze wel of niet bij Indonesië wilden horen. 'Die stemming was een schijnvertoning' volgens het rapport. In 2000 gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht tot een onderzoek, tot grote frustratie van Indonesië. De huidige minister, Ben Bot, is bang voor verziekte verhoudingen en zit er nu mee in zijn maag. Hij wil het rapport dan ook niet in ontvangst nemen en liet bij voorbaat al weten dat hij er niks mee zal doen.
   
 • 'Overdracht Nieuw-Guinea in 1950 was beter geweest'
  door Theo Haerkens, Nederlands Dagblad, 15 november 2005
  Vijf jaar onderzoek bevestigt dat de volksraadpleging die leidde tot de overdracht van westelijk Nieuw-Guinea aan Indonesië niet deugde.
   
 • "Bot moet meer doen voor Papoea's"
  Reformatorisch Dagblad, 15 november 2005
  'Nederland hypocriet in zaak Papoea's'
  Nederlands Dagblad, 15 november 2005
  De toekomst van de Papoea's in Indonesië ziet er slecht uit en Nederland is daar historisch gezien grotendeels verantwoordelijk voor. Dat stelt onderzoeker Kees Lagerberg in zijn maandag gepresenteerde boek Schuldig zwijgen.
   
 • "Papoeavlag enkel goed voor het voetbalveld"
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 15 november 2005
  Niet minister van Buitenlandse Zaken Bot, maar diens vader had hart voor de Papoea's. Staatssecretaris Bot verdedigde immers hun zelfbeschikkingsrecht tegenover de Indonesiërs. In plaats van daar een voorbeeld aan te nemen, zegt de zoon niets meer met de Papoea's te maken te hebben.
   
 • Onderzoek 'Nieuw Guinea': 'Papoea's hebben geen eerlijke kansen gehad'
  Trouw, 15 november 2005
  De bevolking van voormalig Nieuw-Guinea heeft in 1969 geen eerlijke kans gehad om zich uit te spreken over aansluiting bij Indonesië. Dat stelt prof. P. Drooglever in zijn studie 'Een daad van vrije keuze'. Het onderzoek, dat vandaag wordt gepresenteerd, is op aandringen van de Tweede Kamer verricht in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken. Minister Bot heeft echter al eerder gezegd dat hij er geen aanleiding in ziet om bij Indonesië aan te kloppen. Bot vindt het voldoende als Indonesië werk maakt van de toegezegde 'speciale autonomie' voor de provincie Papua. Indonesië is mordicus tegen afscheiding van Papua.
   
 • 'Papoea's kregen in '69 geen eerlijke kans'
  Wereldomroep, 15 november 2005
  De Papoea-bevolking van voormalig Nieuw-Guinea heeft in 1969 geen eerlijke kans gehad om zich uit te spreken over aansluiting bij Indonesië. Dat concludeert professor Pieter Drooglever in een rapport dat is uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De in 1969 gehouden volksraadpleging was een volledig gemanipuleerde affaire, stelt Drooglever.
   
 • 'Gemanipuleerde affaire in Nieuw-Guinea'
  Telegraaf, 14 november 2005
  "Referendum op Papoea in '69 schijnvertoning"
  Reformatorisch Dagblad, 15 november 2005
  De volksraadpleging in 1969 in het toenmalige Nieuw-Guinea was een "volledig gemanipuleerde affaire". Tot die conclusie komt prof. P. Drooglever in zijn rapport Een daad van vrije keuze. Het onderzoek is in 2000 gevraagd door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen. Dinsdag presenteert Drooglever zijn rapport.
   
 • 'Nederland hypocriet bij behandeling Papoea's'
  Telegraaf, 14 november 2005
  "Nederland hypocriet bij behandeling Papoea's"
  Reformatorisch Dagblad, 14 november 2005
  De toekomst van de Papoea's in Indonesië ziet er slecht uit en Nederland is daar historisch gezien grotendeels verantwoordelijk voor. Dat stelt onderzoeker Kees Lagerberg in zijn maandag gepresenteerde boek Schuldig zwijgen.
   
 • Nederland zwijgt schuldig over de Papoea's
  door Mathieu Kothuis, BN/De Stem, 11 november 2005
  Sinds de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1962 zijn de Papoea's vogelvrij. Schendingen van de mensenrechten zijn aan de orde van de dag. Nederland heeft een speciale verantwoordelijkheid voor die situatie vindt de indoloog Kees Lagerberg (81).
   
 • Aids-epidemie 'galoppeert' door Papoea-Nieuw-Guinea
  Nieuws.nl, 24 oktober 2005
  Er 'galoppeert' een aids-epidemie door Papoea-Nieuw-Guinea die niet onderdoet voor de epidemieën in zwart Afrika. Dat hebben medewerkers van UNAIDS, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de strijd tegen aids, maandag gezegd.
   
 • Nieuwe najaarsactie RD voor Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2005
  "Onderwijs voor Indonesië". Dat is het thema van de nieuwe najaarsactie van het Reformatorisch Dagblad, die zaterdag op de Wegwijsbeurs in Utrecht van start ging. "We willen Indonesiërs helpen het hoofd boven water te houden en hen weerbaar te maken in de maatschappij." Doel van het project is om 42 scholen en schooltjes te bouwen op de eilanden Sulawesi - het oude Celebes -, Midden-Java en Irian Jaya.
   
 • Een Babylonische spraakverwarring
  door René Hoonhorst, BN/DeStem, 17 oktober 2005
  Een inwoner van Papoea-Nieuw Guinea heeft waarschijnlijk een beter taalgevoel dan een lid van de Orde van den Prince. Want hoeveel beschaafde, intelligente leden van de club die de zuiverheid van de taal en de verbondenheid met de gemeenschap hoog in het vaandel dragen, spreken vloeiend vijf talen?
   
 • Annie Budde's jaren in Nieuw-Guinea : neef in Australië eert zijn tante met boek over haar tijd tussen de Papoea's
  Twentsche Courant Tubantia, 9 oktober 2005
  Op Paul Budde heeft de tijd dat zijn tante Annie in Nieuw-Guinea werkzaam was onder de Papoea's een onuitwisbare indruk gemaakt. Daarom heeft de in Australië woonachtige neef van Annie Budde een boek uitgebracht over de indrukwekkende belevenissen van zijn tante in de periode van 1956 tot maart 1963.
   
 • Papoea-talen zijn verwant ondanks hun grote verschillen
  door Mieke Zijlmans, Volkskrant, 24 september 2005
  Al jaren breken taalkundigen zich het hoofd over de totaal verschillende talen die worden gesproken in het eilandenrijk ten oosten van Papoea-Nieuw Guinea. Normaliter zijn talen die zo dicht bij elkaar worden gesproken, duidelijk familie van elkaar, met woorden en klanken die min of meer op elkaar lijken. Zo niet deze zogenoemde Papoea-talen.
  Dit artikel is (nog) niet elektronisch beschikbaar.
   
 • Indonesië belooft Papua eigen volksvergadering
  Nederlands Dagblad, 21 september 2005
  De Indonesische provincie Papua krijgt op 8 oktober een eigen volksvertegenwoordiging (MRP). De 42 leden van dit orgaan zullen uitsluitend uit de Papua-bevolking afkomstig zijn.
   
 • Papua krijgt inheemse volksvergadering
  Algemeen Dagblad, 20 september 2005
  Papua krijgt inheemse volksvergadering
  Telegraaf, 20 september 2005
  Papua krijgt inheemse volksvergadering
  Sp!ts, 20 september 2005
  Papua krijgt inheemse volksvergadering
  Gelderlander, 20 september 2005
  Papua krijgt inheemse volksvergadering
  BN/De Stem, 20 september 2005
  Papua krijgt inheemse volksvergadering
  Dagblad van het Noorden, 20 september 2005
  Papua krijgt inheemse volksvergadering
  BNR Nieuws Radio, 20 september 2005
  De Indonesische provincie Papua krijgt begin oktober een volksvertegenwoordiging (MRP), waarvan uitsluitend leden van de Papua-bevolking deel zullen uitmaken. Dat heeft de krant The Jakarta Post dinsdag gemeld op gezag van de coördinerend minister voor Veiligheidszaken Widodo.
   
 • Papua toont zijn culturele rijkdom
  NRC Handelsblad, 16 september 2005
  Leden van meer dan zestig stammen uit heel Papua New Guinea (PNG) hebben zich in verzameld in Goroka voor hun jaarlijkse culturele festival. De feestelijke bijeenkomst met muziek en dans wordt al vanaf de jaren vijfig elk jaar in september gehouden en is van een traditionele ontmoetingsplechtigheid van de verschillende stammen uitgegroeid tot een toeristische attractie.
   
 • Ds. G.J. Baan keert terug uit Papoea
  Reformatorisch Dagblad, 15 september 2005
  Ds. G.J. Baan, zendingspredikant namens de Gereformeerde Gemeenten in Papoea-Nieuw-Guinea, keert binnenkort definitief terug naar Nederland. Dat maakt het deputaatschap voor de zending bekend in het kerkelijk orgaan De Saambinder van deze week.
   
 • Zware aardbeving treft Papoea-Nieuw-Guinea
  Telegraaf, 9 september 2005
  Zware aardbeving treft Papoea-Nieuw-Guinea
  Reformatorisch Dagblad, 9 september 2005
  Aardbeving treft Papoea-Nieuw-Guinea
  Nederlands Dagblad, 9 september 2005
  Zware aardbeving op Papoea-Nieuw-Guinea
  Laatste Nieuws, 9 september 2005
  Papoea-Nieuw-Guinea is vrijdag getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving bevond zich volgens het Amerikaanse Geologisch Instituut bij het eiland New Ireland op een diepte van ongeveer 90 kilometer.
   
 • In Papoea-Nieuw-Guinea martelt politie kinderen
  Volkskrant, 1 september 2005
  De politie van Papoea-Nieuw-Guinea martelt en verkracht regelmatig kinderen die in hechtenis zijn genomen voor kleine vergrijpen, als zakkenrollen. Dit blijkt uit een rapport van Human Rights Watch.
   
 • Yudhoyono wil nu ook conflict Papoea oplossen
  Nieuws.nl, 16 augustus 2005
  Daags nadat Jakarta een historisch vredesakkoord sloot met de rebellen in Atjeh heeft president Susilo Bambang Yudhoyono zijn aandacht verlegd naar Papoea, de andere Indonesische provincie waar een conflict gaande is met separatistische rebellen. Net als Atjeh is Papoea rijk aan grondstoffen.
   
 • Mogelijk 200 doden bij veerramp in Indonesië
  Volkskrant, 11 juli 2005
  Mogelijk zijn bijna 200 mensen verdronken bij een veerbootramp voor de kust van de Indonesische provincie Papoea. De boot, die op weg was van Merauke naar Tanah, telde officieel vijftig bemanningsleden en passagiers, maar volgens overlevenden waren het er in werkelijkheid rond de tweehonderd.
   
 • Veerboot zinkt in Indonesië: mogelijk 200 doden
  Trouw, 10 juli 2005
  Veerboot zinkt in Indonesië: mogelijk 200 doden
  Nieuws.nl, 10 juli 2005
  Vrees voor veel doden door bootramp Indonesië
  Gazet van Antwerpen, 10 juli 2005
  Mogelijk 200 doden bij scheepsramp Indonesië
  Laatste Nieuws, 10 juli 2005
  Mogelijk zijn bijna tweehonderd mensen verdronken toen een veerboot donderdagavond voor de kust van de Indonesische provincie Papoea zonk. Dat is zondag bekendgemaakt.
   
 • Vrees voor veel doden door bootramp Indonesië
  Telegraaf, 10 juli 2005
  Vrees voor veel doden door bootramp Indonesië
  Sp!ts, 10 juli 2005
  Veel doden bij ferryramp
  NOS Nieuws, 10 juli 2005
  Een ramp met een Indonesische veerboot, die afgelopen week kapseisde voor de kust van Papua-Nieuw-Guinea, heeft mogelijk aan meer dan honderd menen het leven gekost. Dat hebben lokale functionarissen zondag verklaard tegen het Japanse persbureau Kyodo.
   
 • Heksen in het paradijs : Vlaamse paragliders trotseren stammenoorlog in Papoea Nieuw Guinea
  Nieuwsblad, 10 juli 2005
  De spanning is te snijden op het vliegtuig naar Port Moresby. De informatie over Papoea is niet veelbelovend. We horen verontrustende verhalen over gewapende hold-ups, groepsverkrachtingen, en bloederige stammenoorlogen. De ambassadeur van Frankrijk raadt ons sterk af te paragliden in de Highlands, aangezien er net een oorlog is uitgebroken tussen twee stammen. Bijna hadden we onze vlucht afgelast. We willen absoluut vermijden in situaties terecht te komen als in Guatemala. We ontsnapten reeds eenmaal aan de dood. We willen onze beschermengel niet te veel op de proef stellen.
   
 • Lange gevangenisstraffen voor leiders Papua
  Telegraaf, 26 mei 2005
  Een rechtbank in Papua heeft twee leiders van een pro-onafhankelijk­heidsbeweging in de Indonesische provincie lange gevangenisstraffen opgelegd. Zij zijn schuldig bevonden aan hoogverraad.
   
 • Politie Australië weg uit buurland
  Volkskrant, 18 mei 2005
  Australië heeft zijn 154 politieagenten dinsdag teruggetrokken uit Papoea-Nieuw-Guinea (PNG), waar ze de plaatselijke politie hielpen bij de bestrijding van de ernstig uit de hand gelopen misdadigheid.
   
 • Bot: Onbekend of Indonesië gericht moslims verhuist
  Reformatorisch Dagblad, 21 april 2005
  Indonesiërs uit dichtbevolkte gebieden kunnen rekenen op steun van de overheid om te verhuizen naar dunbevolkte gebieden, zoals Papoea. Niet bekend is of er sprake is van gerichte verplaatsing van moslims naar overwegend christelijke provincies.
   
 • Vliegtuigwrak gevonden op berg Papua
  Telegraaf, 17 april 2005
  Reddingswerkers hebben zondag na vijf dagen zoeken het wrak gevonden van een klein passagiersvliegtuig dat dinsdag verging in de afgelegen Oost-Indonesische provincie Papua. Alle zeventien inzittenden van de Twin Otter zijn volgens het Indonesische persbureau Antara omgekomen.
   
 • Politie zoekt naar vermist toestel op Papua
  Telegraaf, 15 april 2005
  De Indonesische politie is in de provincie Papua op zoek naar een passagiersvliegtuig met zeventien inzittenden dat sinds dinsdag spoorloos is. Dat hebben Indonesische media vrijdag gemeld. De Twin Otter van de regionale luchtvaartmaatschappij GT Air is vermoedelijk tijdens slecht weer verongelukt in de dichtbeboste en moeilijk toegankelijke centrale hooglanden van Papua.
   
 • Aardbeving ten noorden van Papoea–Nieuw–Guinea
  Reformatorisch Dagblad, 11 april 2005
  Ten noorden van Papoea–Nieuw–Guinea is maandag een hevige aardbeving geweest. Het seismologisch instituut in Hongkong berichtte dat de beving een kracht heeft gehad van 6,5 op de schaal van Richter.
   
 • Positie christenen op Papoea bedreigd : wereldwijde Evangelische Alliantie laat noodkreet horen op basis van nieuw rapport
  Reformatorisch Dagblad, 6 april 2005
  Op het Indonesische eiland Papoea heeft een proces van etnische zuivering plaats. Slachtoffers zijn de - veelal christelijke - Papoea's. Binnen niet al te lange tijd zal de meerderheid van de bevolking bestaan uit Javanen die overwegend islamitisch zijn.
   
 • President moest schoenen uittrekken: bevolking boos
  Volkskrant, 1 april 2005
  Rond vijfhonderd mensen hebben gisteren in Papoea-Nieuw-Guinea gedemonstreerd omdat hun president tijdens een controle op een Australisch vliegveld zijn schoenen moest uittrekken. Ze eisen excuses en een schadevergoeding van Australië. Het incident zou aantonen dat hun land nog steeds als kolonie wordt beschouwd. De Australische regering ontkent dit en noemt controles een alledaagse handeling.
   
 • Doden bij vliegtuigongeluk Indonesië
  Nu.nl, 22 februari 2005
  In de Indonesische provincie Papua is dinsdag een politievliegtuig neergestort. Daarbij zijn vijftien mensen om het leven gekomen. Dit is van de politie vernomen. Drie andere inzittenden raakten zwaar gewond.
   
 • Enorme houtsmokkel uit Papoea-Nieuw-Guinea
  Volkskrant, 17 februari 2005
  Vanuit het Indonesische Papoea-Nieuw-Guinea wordt op enorme schaal tropisch hardhout naar China gesmokkeld. Dat schrijft de milieuorganisatie Environmental Investigation Agency (EIA) in een rapport, dat donderdag is uitgekomen.
   
 • Gelukt : Oge
  IS, februari 2005
  George Septinus Saa alias Oge (18). Veelbelovend natuurkundig talent uit Papoea in Indonesië. Oge won in 2004 de prestigieuze 'First Step to Nobel Price in Physics' met zijn 'George Saa' formule, die het aantal obstakels berekent tussen twee weerstanden binnen een roosterwerk van oneindige driehoeken en zeshoeken.
   
 • Kamervragen over het geweld in Papoea (Adobe Acrobat®-document; 14 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 21 december 2004
  Vragen naar aanleiding van het bericht 'Indonesische leger pleegt in Papua systematisch moorden' in het Nederlands Dagblad van 16 december 2004.
   
 • Ondernemen met je hart: Waterleidingmaatschappij Drenthe
  IS, december 2004
  Wie : Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Doet wat: Investeren in drinkwaterbedrijven in Indonesië. Waarom: Meer mensen aan veilig drinkwater helpen. Eigen belang: Personeel raakt gemotiveerder, werksfeer verbetert. Waar begin je aan als Nederlands bedrijf? Gemeentelijke waterbedrijven op poten zetten in een land dat in zes jaar tijd aan zijn vijfde president toe is, een land met etnische en religieuze conflicten, een land waar de meeste mensen gewend zijn dat water gratis is.
   
 • Dodental aardbeving Papoea opgelopen tot negentien
  Trouw, 29 november 2004
  De aardbeving die vrijdag de afgelegen Indonesische provincie Papoea teisterde heeft aan negentien mensen het leven gekost. In eerste instantie waren dertien doden gemeld. Maandag echter werden de lijken van nog zes slachtoffers gewonden, onder andere van een twee maanden oude baby.
   
 • Doden door aardbeving Indonesië
  Nu.nl, 26 november 2004
  Doden door aardbeving Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 26 november 2004
  Doden door aardbeving Indonesië
  Sp!ts, 26 november 2004
  Doden door aardbeving in Indonesië
  Telegraaf, 26 november 2004
  Zeker elf mensen, onder wie drie kinderen, zijn vrijdag om het leven gekomen bij een zware aardbeving in de Indonesische provincie Papua. Minstens 65 mensen raakten gewond. Volgens functionarissen zijn gebouwen ingestort en branden ontstaan.

  Kaart van Papua | Kaart: Reuters

   
 • Kamervragen over de instelling van een Volkscongres in de Indonesische provincie Papoea : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 21 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 12 november 2004
  Vragen naar aanleiding van het bericht dat de Indonesische president Yudhoyono de onmiddellijke instelling van een Papua Volkscongres heeft verordend (Jakarta Post, 5 november 2004). Betreft de instelling van een Volkscongres als "culturele vertegenwoordiging".
   
 • Papoeajeugd krijgt les over aids
  IS, november 2004
  De jeugd in Papoea weet nauwelijks wat HIV/aids is. En dat terwijl Indonesië's oostelijke provincie de meeste geïnfecteerden telt. Het middelbare onderwijs gaat de onwetendheid en de epidemie bestrijden.
   
 • Zendingspiloot in Papoea verongelukt
  Reformatorisch Dagblad, 21 september 2004
  In Papoea is maandag de piloot Neil Roesler van Heli-mission omgekomen bij een helikopterongeluk. Hij was rond 15.00 uur vertrokken uit Wamena om enkele mensen af te zetten in het zuidelijk laagland. Dat meldde het Zendingsbureau van de Gereformeerde Gemeenten (ZGG).
   
 • Molukken, Atjeh en Papoea stemmen voor stabiliteit : conflictgebieden zoeken vredesduif
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 28 juni 2004
  In de verkiezingscampagne wil geen van de vijf Indonesische presidents-kandidaten zijn vingers branden aan de grote conflicten. De paar miljoen kiezers in de probleemgebieden kunnen weliswaar geen president maken, maar ze kunnen hem wel laten struikelen. Atjeh, Molukken en Papoea zoeken een krachtdadige president die een definitieve vrede kan brengen.
   
 • Tropenkoorts : Dagboek van een piloot: Harry Berghuis in Papua
  door Harry Berghuis, IS, november 2003
  MAF (Mission Aviation Fellowship) piloot Harry Berghuis (44) werkt sinds 1996 in Papua (voormalig Irian Jaya). Hij wordt gesteund door de Nederlands zendings- en hulpverleningsorganisatie "De Verre Naasten" (DVN). DVN heeft een aantal programma's op Papua en kunnen deze niet uitvoeren zonder behulp van de MAF. Papua is een zeer apart stukje land, deel uitmakend van Indonesië.
   


- venster sluiten -