Sulawesi: warta berita

Sulawesi: warta berita
Celebes: nieuwsberichten

4 juli 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Celstraf voor geven aan bedelaars
  Telegraaf, 4 juli 2008
  Celstraf voor geven aan bedelaars
  Stentor, 4 juli 2008
  Inwoners van het Indonesische Makassar kunnen drie maanden celstraf krijgen als zij geld geven aan bedelaars of straatkinderen. Dat heeft de burgemeester van de stad vrijdag bekendgemaakt. De maatregel moet de groei van het aantal bedelaars in Makassar tegengaan.
   
 • Bedelaars moeten de bak in
  door C. Ververs, Sp!ts, 4 juli 2008
  In de Indonesische stad Makassar krijgen de allerarmsten het nog zwaarder. De burgemeester heeft namelijk besloten om de inwoners drie maanden achter de tralies te gooien als zij betrapt worden op het geven van geld aan bedelaars of straatkinderen.
   
 • Indonesische trouwlustigen moeten bomen planten
  Trouw, 4 juni 2008
  Indonesische trouwlustigen moeten bomen planten
  De Pers, 4 juni 2008
  Behalve elkaar trouw beloven moeten bruidsparen in een Indonesische provincie nog iets beloven voor zij in de echt worden verbonden: bomen te planten om de kaalslag van de Indonesische bossen tegen te gaan. Bruidsparen in Gorontalo, op het eiland Sulawesi, krijgen van de overheid tien boomzaden om te planten. Het project maakt onderdeel uit van een herbebossingscampagne die president Susilo Bambang Yudhoyono lanceerde op de milieuconferentie van november op Bali.
   
 • Noodweer teistert Indonesië
  Volkskrant, 27 december 2007
  Noodweer teistert Indonesië
  Parool, 28 december 2007
  Noodweer teistert Indonesië
  Sp!ts, 27 december 2007
  Noodweer teistert Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 27 december 2007
  Noodweer teistert grote delen van Indonesië. Na Java hebben ook eilanden als Sumatra, Sulawesi en Bali zwaar te lijden onder tropische stormen. De aanhoudende regenval veroorzaakt verwoestende overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan 130 mensen verloren de afgelopen twee dagen al het leven. De autoriteiten verwachten een nog hoger dodental. Tientallen personen worden vermist. De Indonesische president Susilo Bambang Yudoyono riep tijdens een kerstviering in Jakarta het Indonesische volk op tot solidariteit met de slachtoffers.
   
 • Noodweer treft ook Sulawesi en Sumatra
  Nederlands Dagblad, 28 december 2007
  Ook Bali en Sulawesi getroffen door storm
  Algemeen Dagblad, 27 december 2007
  Ook Bali en Sulawesi getroffen door storm
  Telegraaf, 27 december 2007
  Ook Bali en Sulawesi getroffen door storm
  Metro, 27 december 2007
  Ook Bali en Sulawesi getroffen door storm
  Reformatorisch Dagblad, 27 december 2007
  Ook Bali en Sulawesi getroffen door storm
  Gelderlander, 27 december 2007
  Ook Bali en Sulawesi getroffen door storm
  Stentor, 27 december 2007
  Ook Bali en Sulawesi getroffen door storm
  Dagblad van het Noorden, 27 december 2007
  Het noodweer dat Indonesië geselt, heeft ook de eilanden Sulawesi en Bali getroffen. In de stad Makassar op Sulawesi werden donderdag tientallen huizen verwoest en viel minstens één dode. Zware regenval leidde er tot overstromingen en aardverschuivingen. Reddingswerkers zijn op zoek naar slachtoffers. Op Sumatra zijn honderden huizen verwoest door het wassende water.
   
 • Cel voor aanslagen op christenen in Indonesië
  De Pers, 11 december 2007
  Een rechtbank in Jakarta heeft vier radicale moslims veroordeeld tot celstraffen van veertien en negentien jaar wegens aanslagen op christenen in de Indonesische provincie Centraal-Sulawesi. Muhammad Basri werd het zwaarst gestraft. Basri werd onder meer schuldig bevonden aan het onthoofden van drie christelijke meisjes.
   
 • Straf voor moord op christenen in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 10 december 2007
  Een rechtbank in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft vorige week zes moslimextremisten veroordeeld tot lange celstraffen wegens het plegen van terreurdaden tegen christenen op Sulawesi. Dat meldt het Duitse christelijke persbureau Idea op zijn website.
   
 • Zware straf voor onthoofding van christelijke meisjes
  RKnieuws.net, 4 december 2007
  Na de beestachtige moord op drie christelijke schoolmeisjes is in Indonesië een moslimextremist tot 19 jaar cel veroordeeld. Hij was volgens de rechtbank in oktober 2005 betrokken bij de misdaad op het eiland Sulawesi. Het vonnis tegen andere betrokkenen moet nog geveld worden.
   
 • Celstraffen voor geweld tegen christenen
  Reformatorisch Dagblad, 3 december 2007
  Zes Indonesische militante moslims hebben celstraffen tot negentien jaar opgelegd gekregen wegens aanvallen op christenen op het eiland Sulawesi.
   
 • Dertig opvarenden vermist voor Indonesische kust
  Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2007
  Dertig mensen worden vermist voor de kust van het Indonesische eiland Sulawesi. De zeilboot waarin de opvarenden zaten, raakte donderdag lek en zonk, aldus een reddingswerker. Reddingswerkers zoeken het gebied af naar overlevenden, vlakbij de stad Kendari in het zuidoosten van Sulawesi.
   
 • Vulkaan Soputan in Indonesië uitgebarsten
  Telegraaf, 25 oktober 2007
  Vulkaan Soputan in Indonesië uitgebarsten
  De Pers, 25 oktober 2007
  Vulkaan Soputan in Indonesië uitgebarsten
  Nieuws.nl, 25 oktober 2007
  De vulkaan Soputan op het Indonesische eiland Sulawesi is donderdag uitgebarsten. Uit de krater spuit een 1500 meter hoge kolom rook en as. Dorpen in de omgeving werden met een dikke laag roet bedekt. Boeren die op de hellingen van de vulkaan aan het werk waren werden gewaarschuwd door heftige schokken en konden zich bijtijds uit de voeten maken.
   
 • 1.500 meter hoge aspluim boven vulkaan in Indonesië
  WTV Focus, 25 oktober 2007
  In Indonesië is de vulkaan Soputan op het eiland Sulawesi zonder voorafgaande waarschuwing uitgebroken. Boven de berg hing donderdag een 1.500 meter hoge aspluim, zegt een woordvoerder van de vulkanologische dienst op West-Java. "We hebben nog geen lava gezien, maar het zicht in de krater wordt belemmerd door de assen", zei Agus Budianto.
   
 • 'Schip kapseist door bellen aan dek' (video)
  Algemeen Dagblad, 20 oktober 2007
  'Schip kapseist door bellen aan dek' (video)
  Dagblad van het Noorden, 20 oktober 2007
  Zeker 31 mensen zijn om het leven gekomen nadat een schip was gezonken voor het Indonesische eiland Sulawesi. Volgens de reddingsdiensten zijn er minstens 125 mensen uit zee gered, meldde de Indonesische radiozender Elshinta vrijdag. Volgens de minister van Transport, Djoni Algamar, sloeg het schip Acit III donderdagavond om, nadat passagiers op het dak waren geklommen om beter bereik met hun mobiele telefoon te hebben. "Het schip raakte uit balans en kapseisde", aldus Algamar.
   
 • Dodental veerbootramp in Indonesië op 31
  Trouw, 20 oktober 2007
  Dodental veerbootramp in Indonesië op 31
  Nieuws.nl, 20 oktober 2007
  Dodental veerbootramp in Indonesië op 31
  De Pers, 20 oktober 2007
  Dodental veerbootramp in Indonesië op 31
  Laatste Nieuws, 20 oktober 2007
  Reddingswerkers hadden zaterdag de lichamen van 31 passagiers van een donderdagavond voor de kust van het Indonesische eiland Buton omgeslagen veerboot geborgen. Tien van de slachtoffers zijn kinderen. Nog 29 mensen worden vermist.
   
 • Bellen op dek: boot zinkt (video)
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 19 oktober 2007
  Zeker 29 Indonesiërs zijn omgekomen toen gisterochtend een veerboot voor het eiland Sulawesi kapseisde. Een dertigtal mensen wordt nog vermist. Plaatselijke vissers wisten met hulp van reddingswerkers 125 mensen uit de zee te redden. De veerboot Acita 3 kapseisde vlak voordat het de haven van BauBau in Midden-Sulawesi kon binnenvaren.
   
 • Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Volkskrant, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  NRC Handelsblad, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Trouw, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip Indonesië
  Telegraaf, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Sp!ts, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Metro, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  DAG, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Gelderlander, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Stentor, 19 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  BN/De Stem, 20 oktober 2007
  Tientallen doden na zinken schip in Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 19 oktober 2007
  Zeker 31 mensen zijn om het leven gekomen na het zinken van een schip voor het Indonesische eiland Sulawesi. Volgens de reddingsdiensten zijn er minstens 125 mensen uit zee gered, meldde de Indonesische radiozender Elshinta vrijdag.
   
 • Doden door omgeslagen Indonesische veerboot
  Nieuws.nl, 19 oktober 2007
  Doden door omgeslagen Indonesische veerboot
  De Pers, 19 oktober 2007
  Zeker vijftien mensen zijn donderdagavond om het leven gekomen, toen een veerboot voor de kust van het Indonesische eiland Buton omsloeg. Mogelijk worden er ook nog mensen vermist. Volgens de politie sloeg de boot om toen de passagiers bij het naderen van de kust en masse naar het dek gingen om te kijken of hun mobiele telefoons weer bereik hadden.
   
 • Boot kapseist: 29 Indonesiërs verdronken
  Laatste Nieuws, 19 oktober 2007
  Ten minste 29 personen kwamen om en vele anderen zijn verdwenen toen hun boot met 151 passagiers omsloeg in volle zee voor het eiland Sulawesi ten noordoosten van Indonesië. Dit meldt een lokale radio.
   
 • Kankercentrum breidt uit met Veluwse steun
  Stentor, 16 oktober 2007
  In Manado, op Noord Sulawesi in Indonesië, is de uitbreiding in gebruik genomen van het kinderkankercentrum Estalla. Het ziekenhuis wordt ondersteund door het Estella fonds uit Ermelo. Het Estellafons is een particulier fonds, dat zieke kinderen in met name ontwikkelingslanden helpt. De capaciteit van het centrum in Manado voor verpleging en verzorging is door de uitbreiding verdubbeld.
   
 • Indonesische extremist ontsnapt uit gevangenis
  Nieuws.nl, 24 september 2007
  Indonesische extremist ontsnapt uit gevangenis
  De Pers, 24 september 2007
  Een wegens betrokkenheid bij een bomaanslag tot twintig jaar cel veroordeelde Indonesische moslimextremist is vrijdag ontsnapt uit de gevangenis, hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. Jasmin bin Kasau heeft tijdens de gebedsdienst weten te ontsnappen door met een touw over de muur van de Guning Sari gevangenis op Sulawesi te klimmen.
   
 • Tsunamiwaarschuwing na beving bij Noord-Sulawesi ingetrokken
  Nu.nl, 13 september 2007
  De Indonesische autoriteiten hebben donderdag een tsunamiwaarschuwing ingetrokken, die kort daarvoor was gegeven in verband met een aardbeving voor de kust van Noord-Sulawesi.
   
 • Vulkaan spuwt gas en lava [Video]
  Algemeen Dagblad, 22 augustus 2007
  Vulkaan Indonesië spuwt gas en lava [Video]
  Dagblad van het Noorden, 22 augustus 2007
  De vulkaan Karangetang in het noorden van Sulawesi spuwt steeds meer lava. Ook stijgen hete gaswolken omhoog uit de krater. Zondag werd de hoogste fase van alarm afgekondigd. Verwacht werd dat de Karangetang binnen 24 uur tot uitbarsting zou komen.
   
 • Indonesische vulkaan Karangetang uitgebarsten
  Trouw, 20 augustus 2007
  Indonesische vulkaan Karangetang uitgebarsten
  De Pers, 20 augustus 2007
  De vulkaan Karangetang op het Indonesische eiland Siau is maandagochtend uitgebarsten. Honderden dorpsbewoners waren uren eerder al van de hellingen van de 1.700 meter hoge vulkaan geëvacueerd. Dorpen, boerderijen en bomen zijn na de uitbarsting onder een dikke laag as bedekt, maar meldingen van schade of slachtoffers zijn tot dusver uitgebleven.
   
 • Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië
  Volkskrant, 19 augustus 2007
  Hoogste alarmfase vulkaan Indonesië
  NRC Handelsblad, 19 augustus 2007
  Hoogste alarmfase vulkaan Indonesië
  Algemeen Dagblad, 19 augustus 2007
  Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië
  Telegraaf, 19 augustus 2007
  Indonesische vulkaan Karangetang staat op uitbarsten
  De Pers, 19 augustus 2007
  Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië
  Nu.nl, 19 augustus 2007
  Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië
  BN/De Stem, 20 augustus 2007
  Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië
  Brabants Dagblad, 19 augustus 2007
  Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 19 augustus 2007
  Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië
  Provinciale Zeeuwse Courant, 19 augustus 2007
  Indonesië heeft de hoogste fase van alarm ingesteld door wederom toegenomen activiteit van de vulkaan Karangetang in het noorden van de eilandengroep Sulawesi. Code 'rood' betekent dat er binnen 24 uur een grote uitbarsting te verwachten is. De vulkaan spuwde zondag lava en dikke wolken en er werden kleine aardschokken waargenomen, meldden autoriteiten.
   
 • Vulkaan op Sulawesi uitgebarsten
  Telegraaf, 14 augustus 2007
  De vulkaan Soputan op het Indonesische eiland Sulawesi is dinsdagmorgen begonnen rook en hete as te spuwen. Er zijn geen gewonden, maar dorpen langs de berghellingen zijn bedekt met een laag as en de bewoners dragen beschermende maskers over hun neus en mond, zei een plaatselijke vulkanoloog, Sandy Manengke.
   
 • Opening Guesthouse en Kinderkankercentrum Estella in Indonesië : feestelijke opening in Manado op 6 september 2007
  Nieuwsbank, 1 augustus 2007
  De gouverneur van Noord Sulawesi, drs. S.H. Sarundayang opent 6 september 2007 in Manado, Indonesië een gastenverblijf bij het Kinderkankercentrum Estella. Zowel het Guesthouse als het centrum zelf zijn tot stand gekomen met hulp van de Stichting Estella Fonds in Ermelo. De opening wordt tevens verricht door Gioia de Graaf, de zus van Estella, het te jong gestorven meisje naar wie het fonds is vernoemd.
   
 • Dodental Sulawesi verder opgelopen
  Telegraaf, 30 juli 2007
  Het dodental op het Indonesische eiland Sulawesi na de overstromingen en aardverschuivingen van vorige week is opgelopen tot ongeveer 145. Daarnaast hebben inmiddels circa 45.000 personen hun huizen moeten verlaten. Dit hebben officiële bronnen laten weten.
   
 • Rampgebied Sulawesi bevoorraad met hulpgoederen
  Algemeen Dagblad, 27 juli 2007
  Rampgebied Sulawesi bevoorraad met hulpgoederen
  Telegraaf, 27 juli 2007
  Rampgebied Sulawesi bevoorraad met hulpgoederen
  Metro, 27 juli 2007
  Rampgebied Sulawesi bevoorraad met hulpgoederen
  Gelderlander, 27 juli 2007
  Rampgebied Sulawesi bevoorraad met hulpgoederen
  Stentor, 27 juli 2007
  Rampgebied Sulawesi bevoorraad met hulpgoederen
  BN/De Stem, 27 juli 2007
  Rampgebied Sulawesi bevoorraad met hulpgoederen
  Dagblad van het Noorden, 27 juli 2007
  Indonesische helikopters hebben boven het eiland Sulawesi 20 ton voedsel en medicijnen gedropt. De hulpgoederen zijn bestemd voor de ongeveer 8000 mensen die door de overstromingen en landverschuivingen na zware regenval hun huis hebben moeten verlaten.
   
 • Indonesische christenen veroordeeld voor moord op moslims
  Volkskrant, 26 juli 2007
  Indonesiërs veroordeeld voor moord op moslims
  Trouw, 26 juli 2007
  Indonesiërs veroordeeld voor moord op moslims
  Nieuws.nl, 26 juli 2007
  Indonesiërs veroordeeld voor moord op moslims
  De Pers, 26 juli 2007
  Twaalf christenen zijn donderdag in Indonesië tot gevangenisstraffen veroordeeld, omdat ze vorig jaar als vergelding voor de executie van drie geloofsgenoten twee moslims doodsloegen en vervolgens onthoofdden. Tien verdachten kregen twaalf jaar gevangenisstraf, de twee anderen veertien jaar. Vijf christenen die terechtstonden omdat ze de slachtoffers begraven zouden hebben werden daarvoor tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld.
   
 • Zeventien christenen veroordeeld voor moord op twee moslims
  RKnieuws.net, 26 juli 2007
  Zeventien Indonesische christenen zijn vandaag veroordeeld tot celstraffen gaande van 8 tot 14 jaar voor de moord op twee moslims. De rechtbank van Jakarta oordeelde dat twaalf van hen rechtstreeks betrokken waren bij de moorden.
   
 • Overstromingen eisen tientallen levens in Indonesië
  Telegraaf, 24 juli 2007
  Overstromingen en aardverschuivingen hebben op Centraal-Sulawesi al 58 levens geëist. Dat maakte het hoofd van het lokale rampenteam dinsdag bekend. Hij verwacht dat het dodental nog verder zal oplopen.
   
 • Doden door overstromingen op Sulawesi
  Trouw, 23 juli 2007
  Doden door overstromingen op Sulawesi
  Nieuws.nl, 23 juli 2007
  Doden door overstromingen op Sulawesi
  De Pers, 23 juli 2007
  Doden door overstromingen op Indonesisch eiland Sulawesi
  Laatste Nieuws, 23 juli 2007
  Door stortregens veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen hebben de afgelopen dagen op het Indonesische eiland Sulawesi aan zeker dertig mensen het leven gekost. Verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen, aangezien afgelegen gebieden nog niet zijn bereikt door reddingswerkers. Tientallen dorpen zijn onder water gelopen.
   
 • Negen mensen opgepikt uit Floreszee
  NOS Nieuws, 15 juli 2007
  Ten zuiden van het Indonesische eiland Sulawesi zijn 9 mensen opgepikt die twee dagen op de resten van een vissersboot dreven. Op de boot zaten 40 mensen onder wie veel kinderen. Naar de anderen wordt nog gezocht.
   
 • Goudmijn vrijgesproken van vervuiling in baai Sulawesi
  door Michel Maas, Volkskrant, 25 april 2407
  Een Indonesische rechtbank heeft het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont en zijn directeur vrijgesproken in een spraakmakende milieuzaak. Newmont was aangeklaagd omdat een goudmijn van het bedrijf jarenlang het zeewater in een baai in Sulawesi heeft vervuild. De vervuiling zou de gezondheid van de bewoners van de baai van Buyat ernstig hebben aangetast. De rechter sprak Newmont en zijn directeur op alle punten vrij.
   
 • Amerikaans mijnbedrijf vrijgesproken van giflozing in Indonesië
  Volkskrant, 24 april 2007
  Vrijspraak in giflozing-zaak Indonesië
  De Pers, 24 april 2007
  Vrijspraak in giflozing-zaak Indonesië
  Nieuws.nl, 24 april 2007
  Vrijspraak in giflozing-zaak Indonesië
  Elsevier, 24 april 2007
  De baas van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont in Indonesië, Richard Ness, is dinsdag door een rechtbank op Sulawesi vrijgesproken van het dumpen van gevaarlijk afval in een baai van het Indonesische eiland. Buitenlandse investeerders zijn blij met de uitspraak, maar milieugroepen zijn teleurgesteld. Zij hadden gehoopt dat de regering de multinationale bedrijven die tijdens de voorbije Suharto-dictatuur vrij spel hadden in Indonesië, te verstaan zou geven dat het Indonesië ernst is met de bescherming van zijn snel achteruitgaande ecosysteem.
   
 • Rechter Sulawesi spreekt Newmont vrij
  NRC Handelsblad, 24 april 2007
  Een rechtbank op het Indonesische eiland Sulawesi heeft vanochtend de directeur van de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont vrijgesproken, die ervan was beschuldigd de omgeving van de goudmijn op het eiland te hebben vervuild met kwik en arseenzuur. Het proces tegen de 57-jarige ex-directeur Richard Ness werd door grote mijnbouwmultinationals op de voet gevolgd, omdat de betrouwbaarheid van de Indonesische staat als contractpartner in het geding was.
   
 • Newmont vrijgesproken in Indonesische rechtszaak
  ANP Pers Support, 24 april 2007
  Vandaag bevond een Indonesische rechtbank PT Newmont Minahasa Raya (PTNMR), een dochteronderneming van Newmont Mining Corporation (NYSE: NEM), en de president-directeur van het bedrijf, Richard Ness, onschuldig aan alle aanklachten van vervuiling en schending van de regelgeving. De aanklager beweerde dat PTNMR en Ness milieu­verontreiniging veroorzaakten bij de uitvoering van mijnbouw­verrichtingen bij Buyat Bay in het zuidelijke Minahasa district van Noord-Sulawesi.
   
 • 'Meneer Willie' gelooft in palmsuiker
  door Michel Maas, Volkskrant, 23 april 2007
  De Nederlands Willie Smits beschouwt de palmsuikerfabriek op Sulawesi als een oplossing voor het milieu én de boeren. Voorheen verstookte een boer hier per dag 30 kilo hout uit het bos om zelf zijn suiker te branden. In de herstelde bossen in de buurt van de fabriek zullen binnenkort gibbons worden vrijgelaten.
   
 • Christenen Indonesië aangeklaagd voor moord moslims
  Volkskrant, 2 april 2007
  Christenen Indonesië aangeklaagd voor moord
  NRC Handelsblad, 2 april 2007
  Christenen Indonesië aangeklaagd voor moord
  Trouw, 2 april 2007
  Christenen Indonesië aangeklaagd voor moord
  Algemeen Dagblad, 2 april 2007
  Christenen Indonesië aangeklaagd voor moord
  Metro, 2 april 2007
  Christenen aangeklaagd voor moord op moslims
  Reformatorisch Dagblad, 2 april 2007
  Christenen Indonesië aangeklaagd voor moord
  Dagblad van het Noorden, 2 april 2007
  Twaalf Indonesische christenen zijn maandag aangeklaagd voor de moord op moslims op het eiland Sulawesi. De twaalf zouden in september vorig jaar betrokken zijn geweest bij rellen en toen een vishandelaar en diens assistent hebben gedood.
   
 • Moslims veroordeeld voor onthoofding
  door Michel Maas, Volkskrant, 22 maart 2007
  Drie moslims, die in Midden-Sulawesi drie christelijke schoolmeisjes hebben onthoofd, zijn woensdag door een Indonesische rechtbank tot gevangenisstraffen veroordeeld. Hasanudin, de aanstichter van de actie, kreeg twintig jaar, zijn medeplichtigen ieder veertien jaar. De meisjes werden op 30 oktober 2005 op weg naar school aangevallen door zes mannen met hakmessen. Een meisje van 15 en twee van 17 jaar werden onthoofd; een vierde meisje overleefde de slachtpartij. Een van de afgehakte hoofden werd achtergelaten voor de deur van een christelijke kerk.
   
 • Twintig jaar voor onthoofdingen
  Katholiek Nieuwsblad, 22 maart 2007
  Voor de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes op Sulawesi in 2005, zijn drie mannen veroordeeld. De leider van de drie kreeg twintig jaar, beide medeplichtigen ieder veertien jaar, aldus de Jakarta Post. Het drietal bekende aan het einde van de ramadan drie meisjes, van veertien tot zeventien jaar oud, te hebben vermoord toen zij op weg naar school waren. Daarmee zouden zij de dood van moslims hebben willen wreken.
   
 • Moslims cel in voor onthoofden schoolmeisjes
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 21 maart 2007
  Drie Indonesische moslim-militanten zijn gisteren tot twintig en veertien jaar cel veroordeeld wegens de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes op het eiland Sulawesi in 2005. De 34-jarige Hasanuddin kreeg twintig jaar gevangenisstraf opgelegd, omdat hij de aanzet had gegeven tot de bloedige daad. De twee daders - die volgens het Indonesische recht altijd minder worden gestraft dan degene die een misdrijf beraamt - kregen veertien jaar.
   
 • Tot twintig jaar cel voor onthoofden schoolmeisjes
  Volkskrant, 21 maart 2007
  Tot 20 jaar voor onthoofden schoolmeisjes
  Algemeen Dagblad, 21 maart 2007
  Tot twintig jaar cel voor onthoofden schoolmeisjes
  Telegraaf, 21 maart 2007
  Een rechtbank in Indonesië heeft woensdag drie mannen veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twintig jaar wegens het onthoofden van drie christelijke meisjes. De misdaad had plaats in oktober 2005 in de regio Poso in de provincie midden-Sulawesi.
   
 • Twintig jaar cel voor onthoofding van drie meisjes
  Nieuws.nl, 21 maart 2007
  Straffen van 14 tot 20 jaar voor onthoofding meisjes
  Nieuwsblad, 21 maart 2007
  Drie Indonesische moslimextremisten zijn woensdag door een rechtbank in Jakarta veroordeeld voor de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes in 2005 op het eiland Sulawesi. De mannen kregen gevangenisstraffen van veertien tot twintig jaar.
   
 • Twintig jaar voor moord op drie christenmeisjes
  Trouw, 21 maart 2007
  Twintig jaar voor moord op drie christenmeisjes
  Reformatorisch Dagblad, 21 maart 2007
  Twintig jaar cel voor onthoofding van drie meisjes
  Elsevier, 21 maart 2007
  Een Indonesische moslimextremist is woensdag door een rechtbank in Jakarta tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het beramen van de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes in 2005 op het eiland Sulawesi.
   
 • Agriterra aan de slag met Wageningse kennis
  Gelderlander, 5 maart 2007
  Agriterra, de Arnhemse ontwikkelingsorganisatie voor boeren in verre landen, gaat aan de slag met kennis van Wageningse adviseurs. DLV Plant, adviesbureau voor de land- en tuinbouw, gaat projecten van Agriterra ondersteunen. De samenwerking gaat van start bij boerencoöperatie Koperasi Latimojong in Sulawesi (Indonesië).
   
 • Doden bij protest op Sulawesi
  Volkskrant, 1 maart 2007
  Doden bij protest op Sulawesi
  Telegraaf, 1 maart 2007
  Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn woensdag twee en mogelijk vier doden gevallen bij de ontruiming van bezette overheidsgebouwen. Dat meldden Indonesische media donderdag. Zeker twaalf mensen raakten gewond door het politieoptreden.
   
 • DLV Plant werkt samen met Agriterra voor ontwikkelingslanden
  AgriHolland, 27 februari 2007
  Adviesbureau DLV Plant in Wageningen heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Arnhemse ontwikkelingsorganisatie Agriterra. DLV Plant gaat haar kennis inzetten in ontwikkelingslanden, en ziet daarbij af van een vergoeding of salaris. Het eerste project is voor een boerencoöperatie in Sulawesi, Indonesië.
   
 • Bloed om bloed, hoofd om hoofd
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 26 februari 2007
  Tegen de drie militante moslims die in 2005 op het Indonesische eiland Sulawesi drie christelijke meisjes onthoofdden, is twintig jaar cel geëist. De man die geldt als het brein achter de gruweldaad, de 34-jarige Hasanuddin, zal vandaag in zijn pleidooi spreken van een vergeldingsactie. Hasanuddin heeft voor de rechters al eerder gehamerd op de vele 'in stukken gehakte moslimvrouwen en kinderen' wier gruwelijke dood hij wilde wreken. Hij heeft toegegeven dat hij militante moslimjongeren aanmoedigde 'christenhoofden' te snellen.
   
 • Onthoofding was een 'religieuze daad'
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 26 februari 2007
  Een Indonesische moslimstrijder tegen wie 20 jaar is geëist wegens de onthoofding van drie christelijke meisjes in 2005 in Sulawesi, heeft gisteren voor vrijspraak gepleit. De 34-jarige aangeklaagde Hasanuddin erkende dat hij medeschuldig is aan de onthoofding van de drie tienermeisjes in Poso.
   
 • Terrorist gedood op Sulawesi
  Trouw, 26 januari 2007
  Terrorist gedood op Sulawesi
  Nieuws.nl, 26 januari 2007
  Op het Indonesische eiland Sulawesi heeft de politie de afgelopen week vijftien opstandelingen gedood, onder wie een belangrijke Indonesische terrorist die getraind was in een Al-Qaida trainingskamp in Afghanistan. Dat heeft de veiligheidsfunctionaris Ansyaad Mbai vrijdag gemeld.
   
 • Moslimextremist bekent moorden op christenen
  Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2007
  Een moslimextremist heeft in Jakarta bekend dat hij deel heeft genomen aan de aanval op vier schoolmeisjes in Poso (Sulawesi) in oktober 2005. Drie van de meisjes werden op brute wijze onthoofd.
   
 • Terreurpolitie doodt 11 moslims
  door Michel Maas, Volkskrant, 24 januari 2007
  Bij een aanval van een Indonesische antiterreureenheid op een bolwerk van radicale moslims in het stadje Poso (centraal Sulawesi) zijn maandag zeker elf mannen doodgeschoten. Aan de kant van de politie viel één dode.
   
 • Doden bij inval in bolwerk moslimextremisten Sulawesi
  Volkskrant, 22 januari 2007
  Doden bij vuurgevecht op Sulawesi
  Nieuws.nl, 22 januari 2007
  Doden bij vuurgevecht op Sulawesi
  Laatste Nieuws, 22 januari 2007
  Bij een inval van een antiterreureenheid in een bolwerk van moslimextremisten in Poso op het Indonesische eiland Sulawesi zijn maandag negen vermoedelijke extremisten en één politieman om het leven gekomen. Dat heeft de plaatselijke politiechef Badrodin Haiti meegedeeld.
   
 • Doden door geweld op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 22 januari 2007
  Indonesische politiemensen hebben maandag negen militante moslims gedood tijdens een schotenwisseling in het district Poso op het Indonesische eiland Sulawesi. In de confrontatie kwam ook een politieman om het leven.
   
 • Dode en vier gewonden bij aardbeving Indonesië
  Nieuws.nl, 22 januari 2007
  In de paniek die zondag in Manado op het Indonesische eiland Sulawesi uitbrak toen zich onder de Molukse Zee een krachtige aardbeving voordeed is een vrouw door een hartaanval om het leven gekomen en zijn vier personen gewond geraakt.
   
 • Zware aardbeving in Indonesië
  Volkskrant, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Trouw, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Algemeen Dagblad, 21 januari 2007

  Telegraaf, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Sp!ts, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Metro, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Nu.nl, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Gelderlander, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Stentor, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  BN/De Stem, 21 januari 2007
  Zware aardbeving in Indonesië
  Dagblad van het Noorden, 21 januari 2007
  Bij het Indonesische eiland Sulawesi is zondag een zware aardbeving waargenomen met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Dat heeft een Amerikaans geologisch instituut gemeld. Volgens een Indonesisch seismologisch instituut in Jakarta had de beving een kracht van 6,5 op de schaal van Richter.
   
 • Nederlander in aardbevingsgebied Manado
  door Jan Lepelak, Telegraaf, 21 januari 2007
  In Tomohon, 25 kilometer ten westen van Manado zat de Nederlandse dierenbeschermer Willy Smits thuis achter de computer te werken toen de aardbeving met een gemeten kracht van 7,3 op de Schaal van Richter, toesloeg.
   
 • Weinig schade na zeebeving Sulawesi
  NOS Nieuws, 21 januari 2007
  Het Indonesische eiland Sulawesi is opgeschrikt door een zeebeving met een kracht van tussen de 6,5 en 7,3.Mensen renden in paniek de straat op. In een kerk vielen drie gewonden. De beving heeft nauwelijks schade veroorzaakt.
   
 • Gewonden bij aardbevingen in Turkije en Indonesië
  Nieuws.nl, 21 januari 2007
  Door een aardbeving in de provincie Agri in het oosten van Turkije zijn zondag zeker zeven dorpen huizen beschadigd. Twee mensen zijn lichtgewond geraakt. Op het Indonesische eiland Sulawesi raakten later op de dag drie mensen gewond toen zich op een diepte van tien kilometer onder de Molukse Zee een aardbeving met een momentmagnitude van minstens 7,3 voordeed.
   
 • 18 doden bij overstromingen op Indonesië
  Laatste Nieuws, 12 januari 2007
  Op het Indonesische eiland Sangihe, ten noorden van Sulawasi, zijn minstens 18 mensen om het leven gekomen bij overstromingen en aardverschuivingen. Tientallen anderen worden nog vermist, melden de media in Jakarta.
   
 • Doden door noodweer in Indonesisch dorp
  Nieuws.nl, 12 januari 2007
  Zeker elf mensen zijn vrijdag om het leven gekomen toen een dorp op het Indonesische eiland Sangihe na dagen van zware regenval werd getroffen door een aardverschuiving en een overstroming. Nog eens 21 mensen worden vermist.
   
 • Indonesische politie doodt verdachten bij inval
  Nieuws.nl, 11 januari 2007
  Indonesische politie doodt verdachten bij inval
  Laatste Nieuws, 11 januari 2007
  De Indonesische politie is donderdag een huis op het eiland Sulawesi waar zich moslimextremisten schuil zouden houden binnengevallen. Daarbij brak volgens de politie een vuurgevecht uit dat aan twee van de verdachten het leven kostte. De andere zeven zijn gearresteerd.
   
 • Ouders onthoofde kinderen Sulawesi vergeven daders
  Reformatorisch Dagblad, 13 december 2006
  De ouders van drie vermoorde christelijke scholieren in Indonesië hebben de moordenaars vergeven. Dat bericht de Amerikaanse nieuwsdienst Assist. De drie ouderparen hebben de drie aangeklaagde islamitische extremisten tijdens een proces in de Indonesische stad Poso op het eiland Sulawesi omarmd en hen als teken van de vrede de handen geschud. De ontmoeting werd door de Indonesische politie georganiseerd.
   
 • Scholieren in katzwijm door geest
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 28 november 2006
  Op een middelbare school in de Indonesische stad Makassar in Sulawesi raakten gisterochtend zo'n veertig scholieren bezeten. Hysterisch gillend en wild om zich heen slaand vielen ze één voor één flauw. Volgens een team van moslimpredikanten met paranormale gaven waart al sinds de Nederlandse tijd een geest rond in het pand.
   
 • Verdachte van onthoofding christelijke meisjes bekent
  Telegraaf, 15 november 2006
  Man bekend moord drie schoolmeisjes
  Nieuws.nl, 15 november 2006
  Een van de drie verdachten van de vorig jaar in de Indonesische provincie Centraal-Sulawesi gepleegde moord op drie christelijke schoolmeisjes heeft woensdag voor de rechter bekend en zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van de slachtoffers.
   
 • Indonesiërs vervolgd voor doden christenen
  Reformatorisch Dagblad, 6 november 2006
  Drie moslims zijn in Indonesië in staat van beschuldiging gesteld in verband met de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes, vorig jaar in de provincie Centraal-Sulawesi.
   
 • Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Nieuws.nl, 4 november 2006
  Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Elsevier, 4 november 2006
  Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Nieuwsblad, 4 november 2006
  Drietal vervolgd wegens onthoofding meisjes
  Laatste Nieuws, 4 november 2006
  Drie moslims zijn in Indonesië in staat van beschuldiging gesteld in verband met de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes, vorig jaar in de provincie Centraal-Sulawesi. Dat heeft hun advocaat vrijdag gemeld. De verdachten worden vervolgd op grond van de Indonesische antiterreurwet en kunnen de doodstraf krijgen.
   
 • Daders onthoofding christenen aangeklaagd
  Reformatorisch Dagblad, 3 november 2006
  Drie Indonesische mannen die vorig jaar in het oosten van Indonesië drie christelijke meisjes onthoofdden, staan vanaf volgende week terecht. Uit angst voor geweld wordt de zaak niet behandeld in de onrustige provincie Midden-Sulawesi, maar in de hoofdstad Jakarta, maakten functionarissen vrijdag bekend.
   
 • Indonesiërs verdacht van terrorisme
  Laatste Nieuws, 3 november 2006
  Drie mannen die verdacht worden van de onthoofding van drie christenen in Indonesië worden ook in verdenking gesteld van terrorisme. Dat heeft het bureau van de procureur in Jakarta vrijdag bekendgemaakt. Het Vaticaan beschreef de dood van de drie christenen als "barbaarse moorden".
   
 • Drie christenen onthoofd: drie moslims beschuldigd
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 3 november 2006
  In Indonesië zijn drie moslims die ervan verdacht worden vorig jaar betrokken te zijn geweest bij de onthoofding van drie christenen ook beschuldigd van terrorisme.
   
 • Moslims steken huizen politie in brand op Sulawesi
  Trouw, 25 oktober 2006
  Moslims steken huizen politie in brand op Sulawesi
  Elsevier, 25 oktober 2006
  Moslims steken huizen politie in brand op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2006
  Moslims op het Indonesische eiland Sulawesi hebben woensdag huizen in brand gestoken die door de politie waren gehuurd. Niemand raakte gewond. De agenten die in de huizen woonden werden voor hun veiligheid naar een kazerne overgebracht. De brandstichting, in de stad Poso, volgde kort nadat moslimleiders de veiligheidstroepen ervan hadden beschuldigd de spanningen tussen de islamitische en christelijke gemeenschap op het eiland aan te wakkeren en hun vertrek hadden geëist.
   
 • Kerk in brand gestoken op Sulawesi
  Volkskrant, 24 oktober 2006
  Kerk aangestoken op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2006
  Kerk in brand gestoken op Sulawesi
  Nieuws.nl, 24 oktober 2006
  In Poso op het Indonesische eiland Sulawesi is dinsdag een kerk in brand gestoken. De politie zei dat de daders vermoedelijk hebben gereageerd op geruchten dat een islamitische school zou zijn platgebrand en maande de bevolking alert te zijn op een opruiïngscampagne.
   
 • Brand in protestantse kerk op Indonesisch eiland Sulawesi : vermoedelijk brandstichting
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 24 oktober 2006
  In het centrum van het Indonesische eiland Sulawesi, waar christenen geregeld het slachtoffer zijn van aanvallen, is dinsdag een protestantse kerk getroffen door een brand, die vermoedelijk crimineel van aard is.
   
 • Dode bij gevechten moslims en politie op Sulawesi
  Telegraaf, 23 oktober 2006
  Bij een botsing tussen de politie en een groep moslims op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zondagavond onder de moslims een dode en twee gewonden gevallen. De politie zei waarschuwingsschoten te hebben afgevuurd op een menigte die agenten met stenen bekogelde.
   
 • 'Executies Indonesische christenen voor Strafhof'
  Nederlands Dagblad, 17 oktober 2006
  Een Indonesische groep geestelijken en advocaten wil de executie van drie christenen vorige maand op Sulawesi aankaarten bij het Internationale Strafhof in Den Haag. De executie van Fabianus Tibo, Marinus Riwu en Dominggus da Silva op 22 september deed internationaal veel stof opwaaien. In augustus nog stelden de Indonesische autoriteiten de terechtstelling uit na zware internationale druk en een oproep van onder meer paus Benedictus XVI om de drie gratie te verlenen.
   
 • Vrees voor escalatie na moord predikant Sulawesi
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 17 oktober 2006
  In het Indonesische Centraal-Sulawesi is gisteren een predikant vermoord. In de eerder door sektarisch geweld geteisterde provincie zijn de spanningen de laatste tijd weer opgelopen. De 40-jarige dominee Irianto Kongkoli werd door twee gemaskerde mannen van achteren in het hoofd geschoten toen hij met zijn vrouw boodschappen deed in Palu, de hoofdstad van Centraal-Sulawesi. De mannen vluchtten daarna op een motorfiets, aldus de provinciale politiecommandant.
   
 • Predikant vermoord in Midden-Sulawesi
  Volkskrant, 16 oktober 2006
  In de Indonesische provincie Midden-Sulawesi, waar de spanningen zijn opgelopen sinds vorige maand het doodvonnis van drie katholieken werd uitgevoerd, is maandag een predikant vermoord. Het slachtoffer werd doodgeschoten in een winkel in de provinciehoofdstad Palu, waar hij samen met zijn vrouw was, aldus de politie. De dader ging er samen met een handlanger vandoor op een motor.
   
 • Predikant vermoord in Midden-Sulawesi
  Nieuws.nl, 16 oktober 2006
  Predikant vermoord in Midden-Sulawesi
  Laatste Nieuws, 16 oktober 2006
  In de Indonesische provincie Midden-Sulawesi, waar de spanningen zijn opgelopen sinds vorige maand het doodvonnis van drie katholieken werd uitgevoerd, is maandag een predikant vermoord. Het slachtoffer werd doodgeschoten in een winkel in de provinciehoofdstad Palu, waar hij samen met zijn vrouw was, aldus de politie. De dader ging er samen met een handlanger vandoor op een motor.
   
 • Predikant doodgeschoten op Sulawesi
  NOS Nieuws, 16 oktober 2006
  Op het Indonesische eiland Sulawesi is de regionale voorzitter van de raad van kerken op straat doodgeschoten. De chef van de nationale politie heeft een onderzoek gelast naar de moordaanslag op predikant Iranto Kongkoli (40).
   
 • Protestantse predikant vermoord op Indonesische eiland Sulawesi : toestand erg gespannen
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 16 oktober 2006
  Twee onbekende schutters hebben maandag op het religieus verdeelde Indonesische eiland Sulawesi een vooraanstaande predikant vermoord. De 40-jarige Iranto Kongkoli, voorzitter van de raad van kerken in Midden-Sulawesi, werd in zijn hoofd geraakt in de provinciehoofdstad Palu.
   
 • Vooraanstaande predikant vermoord op onrustig Sulawesi
  Telegraaf, 16 oktober 2006
  Vooraanstaande predikant vermoord op Sulawesi
  Sp!ts, 16 oktober 2006
  Vooraanstaande predikant vermoord op Sulawesi
  Metro, 16 oktober 2006
  Vooraanstaande predikant vermoord op Sulawesi
  Dagblad van het Noorden, 16 oktober 2006
  Op het religieus verdeelde Indonesische eiland Sulawesi hebben onbekende schutters maandag een vooraanstaande predikant vermoord. Iranto Kongkoli (40), voorzitter van de raad van kerken in Midden-Sulawesi, werd in zijn hoofd geraakt terwijl hij met zijn vrouw boodschappen deed in de provinciehoofdstad Palu.
   
 • Predikant vermoord tijdens winkelen op Sulawesi
  Laatste Nieuws, 16 oktober 2006
  Op Indonesische eiland Sulawesi is een vooraanstaande predikant vermoord. Iranto Kongkoli (40), voorzitter van de raad van kerken in Midden-Sulawesi, werd in zijn hoofd geraakt terwijl hij met zijn vrouw boodschappen deed in de provinciehoofdstad Palu.
   
 • Predikant vermoord in Midden-Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 16 oktober 2006
  In de Indonesische provincie Midden-Sulawesi, waar de spanningen zijn opgelopen sinds vorige maand het doodsvonnis van drie rooms-katholieken werd uitgevoerd, is maandag een predikant vermoord.
   
 • Executie Indonesische katholieken wellicht voor Internationaal Strafhof : 'Vreemd vonnis'
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 10 oktober 2006
  Advocaten en priesters van een kerkelijke groep in Indonesië hebben aangekondigd dat ze de executie van de drie katholieken afgelopen maand wellicht voor het Internationaal Strafhof zullen brengen.
   
 • Geweldexplosie na executies Indonesië
  Katholiek Nieuwsblad, 3 oktober 2006
  In Poso (provincie Centraal Sulawesi) zijn het afgelopen weekend burgers mishandeld, bomaanslagen op kerken gepleegd en honderden politieagenten ingezet. Zij moesten voorkomen dat het conflict tussen moslims en christenen verder oplaaide na de recente executie van drie katholieke mannen.
   
 • Fel protest in Indonesië na executie : terechtstelling van christenen omstreden
  door Michel Maas, Volkskrant, 23 septeber 2006
  Op diverse plaatsen in Indonesië zijn rellen uitgebroken na de terechtstelling vrijdag van drie christelijke militieleden. Met de executie negeerde Jakarta vele internationale protesten en gratieverzoeken, onder andere van de paus.
   
 • Koehandel rond executies Indonesië (video)
  Trouw, 23 september 2006
  Mensenrechtenorganisaties en christenen geloven dat godsdienst een grote rol heeft gespeeld bij de uitvoering van het doodvonnis van de drie christenen op Sulawesi. Velen zien een verband met de doodstraf die is opgelegd aan drie moslims die zijn veroordeeld voor hun aandeel in de bomaanslagen op Bali in 2002.
   
 • Executie: ernstige onlusten
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2006
  De executie van drie katholieke mannen in Indonesië heeft tot zware rellen geleid. Vooral in gebieden waar veel christenen wonen, sloeg de vlam in de pan. Zo stak een woedende menigte in de provincie Oost-Nusatenggara een rechtbank en een gevangenis in brand. Op Flores, het geboorte-eiland van de drie geëxecuteerde mannen, richtten bendes vernielingen aan in het lokale parlementsgebouw. Met kapmessen bewapende jongeren maakten de straat onveilig. Zeker vijf mensen raakten gewond, onder wie een officier van justitie.
   
 • Rellen na executie christenen
  BN/De Stem, 23 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn gisteren woedend de straat opgegaan na de executie donderdagavond laat van drie christenen die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara.
   
 • Rellen in Indonesië na executie christenen
  Volkskrant, 22 september 2006
  Rellen in Indonesië na executie christenen
  Telegraaf, 22 september 2006
  Rellen in Indonesië na executie christenen
  Volkskrant, 22 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie donderdagavond laat van drie christenen die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara.
   
 • Rellen Indonesië na executie christenen
  Elsevier, 22 september 2006
  In Indonesië zijn rellen uitgebroken na de executie van drie christenen op het eiland Sulawesi. De drie mannen waren veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld tegen moslims tijdens de godsdienstrellen op het eiland in 2000. In de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara trokken ruim duizend woedende Indonesiërs plunderend en brandstichtend over straat. Ook op Sulawesi braken ongeregeldheden uit.
   
 • Rellen in Indonesië na executie christenen
  Katholiek Nieuwsblad, 22 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie donderdagavond laat van drie katholieke mannen die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara. Bij het kantoor van het Openbaar Ministerie gooiden de demonstranten ruiten in en vernielden zij het meubilair. Daarna trokken ze naar de woning van de lokale hoofdaanklager en staken die in brand.
   
 • Rellen na executie christenen
  Reformatorisch Dagblad, 22 september 2006
  Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie, donderdagavond laat, van drie christenen -Fabianus Tibo (61), Marinus Riwu (48) en Dominggus da Silva (38)- die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara, zo meldt onder andere het ANP.
   
 • Onlusten na executie christenen in Indonesië
  Standaard, 22 september 2006
  Op verschillende plaatsen in Indonesië zijn rellen uitgebroken naar aanleiding van de executie van drie christenen. De rechtbank vond dat ze een leidende rol hadden gespeeld bij aanvallen op moslims in mei 2000. Daarbij kwamen ten minste zeventig mensen om het leven. De drie hadden steeds volgehouden dat ze onschuldig waren. In de provincie Oost-Nusatenggara, waar veel christenen wonen, werden onder andere een rechtbank en een gevangenis in brand gestoken.
   
 • Rellen in Indonesië na executies
  NOS Nieuws, 22 september 2006
  In Indonesië zijn rellen uitgebroken na de executie van drie christelijke militanten. Ze werden terechtgesteld op Sulawesi. Onder hun leiding zouden 200 moslims zijn gedood op het eiland. Duizenden betogers trokken plunderend en brandstichtend door West-Timor. Met waarschuwingsschoten joeg de politie de demonstranten uiteen. De Indonesische regering roept op tot kalmte. De EU vraagt Jakarta alle executies stop te zetten en de doodstraf af te schaffen.
   
 • Drie katholieken geëxecuteerd in Indonesië : Vaticaan bedroefd
  RKNieuws.net, 22 september 2006
  De drie Indonesische katholieken die tot de doodstraf werden veroordeeld omdat zij in 2000 zouden aangezet hebben tot geweld tegen de moslims zijn geëxecuteerd. Dat heeft hun advocaat laten weten.
   
 • Vaticaan betreurt executie van christenen in Indonesië
  Laatste Nieuws, 22 september 2006
  Vaticaan betreurt executie van christenen in Indonesië
  Nieuwsblad, 22 september 2006
  Het Vaticaan betreurt het "pijnlijke nieuws" van de executie vrijdag van drie christenen in Indonesië. De drie waren veroordeeld wegens de afslachting van moslims tijdens religieus geweld zes jaar geleden. "Telkens als een doodvonnis uitgevoerd wordt, betekent dat een nederlaag voor de mensheid", zo liet Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi weten.
   
 • Drie christenen op Sulawesi geëxecuteerd
  Standaard, 22 september 2006
  Gisteravond zijn drie christenen op het Indonesische eiland Sulawesi geëxecuteerd. De rechtbank vond dat ze een leidende rol hadden gespeeld bij aanvallen op moslims in mei 2000. Daarbij kwamen ten minste zeventig mensen om het leven.
   
 • Executie christenen voltrokken
  BN/De Stem, 22 september 2006
  In Indonesië is de doodstraf voltrokken van de drie christelijke mannen die zijn veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld tegen moslims.
   
 • Doodstraf christenen Indonesië voltrokken
  BNR Nieuws Radio, 21 september 2006
  Op het Indonesische eiland Sulawesi is de doodstraf voltrokken van de drie christelijke mannen die zijn veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld tegen moslims. Dat heeft de advocaat van de drie vrijdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.
   
 • Drie christenen houden voor executie onschuld vol
  Nieuws.nl, 21 september 2006
  De drie christenen die voor vrijdag zonsopgang op het Indonesische eiland Sulawesi zullen worden geëxecuteerd wegens hun rol bij bloedige aanvallen op moslims in 2000, hebben donderdag voor het laatst bezoek gehad van familieleden en van een priester. De drie houden vol onschuldig te zijn.
   
 • "Christenen Indonesië niet onschuldig"
  Reformatorisch Dagblad, 20 september 2006
  De wereldwijde protesten die ontstonden naar aanleiding van de dreigende executie van de drie christelijke militanten in Indonesië zijn onterecht, vindt de Indonesiëkenner dr. Gerrie van Klinken. De Jakarta Post berichtte dat de christenen die beschuldigd worden van het aanzetten tot gevechten met moslims, vrijdagmorgen de executie wacht. Eerdere berichten gingen ervan uit dat de executie donderdag zou plaatshebben.
   
 • Indonesische christenen voor vuurpeloton
  Volkskrant, 20 september 2006
  In Indonesië worden later deze week, donderdag of vrijdag, drie christenen geëxecuteerd die ter dood zijn veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij godsdienstrellen die in 2000 op het eiland Sulawesi aan ruim zeventig moslims het leven hebben gekost.
   
 • Christelijke militanten geëxecuteerd
  BN/DeStem, 20 september 2006
  De christelijke militanten in Indonesië, die ter dood zijn veroordeeld voor geweld tegen moslims, zullen morgen worden geëxecuteerd.
   
 • Executie christelijke militanten donderdag
  Volkskrant, 19 september 2006
  De drie christelijke militanten die in Indonesië de doodstraf hadden gekregen omdat zij tot gevechten met moslims hadden aangezet, worden donderdag geëxecuteerd. Dat heeft hun advocaat dinsdag bekendgemaakt. Er is nog niets bekend over een reactie op hun verzoek om gratie.
   
 • Indonesië worstelt met twee gevoelige executies : terechtstelling van islamitische en christelijke veroordeelden wordt steeds uitgesteld, tot de regering de tijd rijp acht
  door Michel Maas, Volkskrant, 12 september 2006
  Bang voor religieuze onrust, stelt Jakarta de executie van drie moslims en drie christenen steeds uit. Welke groep moet het eerst worden terechtgesteld? Zelfs de paus is verontrust. Indonesië zit in zijn maag met twee uiterst gevoelige executies. In Midden-Sulawesi wachten drie christenen, die zijn veroordeeld voor de moord op moslims, op de dood door het vuurpeloton. En op een gevangeniseiland voor de kust van Midden-Java wachten tegelijkertijd drie moslims, veroordeeld voor hun aandeel in de grote bomaanslag op Bali op hun executie.
   
 • Moslims eisen executie veroordeelde christenen
  Christian International News, 7 september 2006
  Tijdens een massale betoging in de Indonesische stad Poso hebben duizenden moslims de snelle terechtstelling geëist van de drie christenen die verantwoordelijk worden gesteld voor de bloedige rellen van 2000 in Sulawesi. Bij de rellen tussen 1999 en 2001 in Sulawesi vielen ruim 2.000 doden.
   
 • "Executie christenen Indonesië van de baan"
  Reformatorisch Dagblad, 28 augustus 2006
  "Executie christenen Indonesië van de baan" : doodstraf wordt levenslang
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 28 augustus 2006
  De executie van drie veroordeelde rooms-katholieken in Indonesië is van de baan. Daarmee is hun doodstraf in feite omgezet in een levenslange gevangenisstraf, meldde de nieuwsdienst Kath.net zondag op basis van informatie van de Amerikaanse organisatie International Christian Concern.
   
 • Indonesië stelt executies christenen uit
  Trouw, 11 augustus 2006
  Indonesië heeft vrijdag de executie van drie ter dood veroordeelde christelijke militieleden op het laatste moment uitgesteld, maar benadrukte dat het niet zal zwichten voor een verzoek van paus Benedictus XVI om de levens van de militieleden te sparen.
   
 • Paus vraagt gratie voor ter dood veroordeelde christenen Indonesië
  Katholiek Nederland, 11 augustus 2006
  Paus Benedictus XVI heeft vandaag de Indonesische president Yudhoyono opgeroepen drie ter dood veroordeelde Indonesische christenen gratie te verlenen. De voltrekking van hun doodvonnis staat voor eind deze middag gepland. De drie katholieke militieleden worden beschuldigd van het aanstichten van geweld tegen moslims op Centraal-Sulawesi.
   
 • Alarm op Sulawesi na tsunamisignaal
  Reformatorisch Dagblad, 24 juli 2006
  De Indonesische autoriteiten hebben zondag een tsunamiwaarschuwing doen uitgaan voor Sulawesi. De autoriteiten evacueerden mensen in de bedreigde kustgebieden. Eerder op de dag registreerde de Indonesische geologische dienst een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, 90 kilometer uit de kust bij de stad Gorontalo.
   
 • Eiland Sulawesi beeft opnieuw
  Nieuwsblad, 24 juli 2006
  Een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter trof gisteren het Indonesische eiland Sulawesi. Er volgde een waarschuwing voor een tsunami, maar die kwam er niet.
   
 • Evacuaties op Sulawesi na tsunami-alarm
  Volkskrant, 23 juli 2006
  Evacuaties op Sulawesi na tsunami-alarm
  Telegraaf, 23 juli 2006
  Evacuaties op Sulawesi na tsunami-alarm
  Gelderlander, 23 juli 2006
  Evacuaties op Sulawesi na tsunami-alarm
  Stentor, 23 juli 2006
  Evacuaties op Sulawesi na tsunami-alarm
  BN/DeStem, 23 juli 2006
  Evacuaties op Sulawesi na tsunami-alarm
  Dagblad van het Noorden, 23 juli 2006
  De Indonesische autoriteiten hebben zondag een tsunamiwaarschuwing doen uitgaan voor Sulawesi. De autoriteiten evacueerden mensen in de bedreigde kustgebieden. Eerder op de dag registreerde de Indonesische geologische dienst een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, negentig kilometer uit de kust bij de stad Gorontalo.
   
 • Tsunami-alarm na aardbeving bij Sulawesi
  door Jan Kooistra, Elsevier, 23 juli 2006
  De autoriteiten op het Indonesische eiland Sulawesi hebben uit angst voor een tsunami kustbewoners opgedragen om hoger gelegen gebieden op te zoeken, na een aardbeving voor de kust van het eiland. De aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, was op negentig kilometer afstand van de kust. De geologische dienst van Indonesië registreerde de beving. De tsunami bleef uit, en de evacuatie is gestaakt.
   
 • Vrees voor nieuwe tsunami Indonesië
  Tiscali Nieuws, 23 juli 2006
  Een aardbeving met een momentmagnitude van 6,1 bij het Indonesische eiland Sulawesi heeft zondag vrees gewekt voor een nieuwe tsunami. Kustbewoners vluchtten naar hoger gelegen gebieden toen de autoriteiten, die een momentmagnitude van 6,6 hadden gemeten, waarschuwden voor het gevaar van verwoestende golven. Later maakten zij bekend dat een tsunami was uitgebleven en maanden zij de bewoners naar huis terug te keren. Het epicentrum van de beving lag 108 kilometer ten zuiden van Gorontalo op Sulawesi.
   
 • Indonesische moslims veroordeeld voor moord
  Nieuws.nl, 5 juli 2006
  Twee moslims die in 2001 bij religieuze onlusten op het Indonesische eiland Sulawesi een hindoe doodstaken zijn daarvoor woensdag elk tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. De twee, die hun slachtoffer overigens voor een christen aanzagen, werden vorig jaar gearresteerd. Uit vrees voor nieuw geweld werd hun rechtszaak niet gehouden in Poso, waar de moord werd gepleegd, maar in Jakarta.
   
 • Aardbeving op Sulawesi maakt geen slachtoffers
  Laatste Nieuws, 25 juni 2006
  Geen schade bij aardbeving Indonesië
  Nieuwsblad, 25 juni 2006
  Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de Schaal Van Richter heeft zondag het centrum van het Indonesisch eiland Sulawesi opgeschud. Er was geen schade en er vielen geen gewonden. Dat meldde het Seismologie-agentschap van Jakarta.
   
 • Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  Algemeen Dagblad, 24 juni 2006
  Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  Telegraaf, 24 juni 2006
  Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  Sp!ts, 24 juni 2006
  Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  Metro, 24 juni 2006
  Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  Gelderlander, 24 juni 2006
  Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  Stentor, 24 juni 2006
  Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  BN/De Stem, 24 juni 2006
  Bijna 250 doden door overstromingen Sulawesi
  Dagblad van het Noorden, 24 juni 2006
  Het dodental door de overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval op het Indonesische eiland Sulawesi, is gestegen tot 248. Zeker honderd mensen worden nog vermist, meldde een woordvoerder van de politie zaterdag.
   
 • Veel vermisten na overstromingen Sulawesi
  Telegraaf, 23 juni 2006
  Hulpverleners in Indonesië hebben vrijdag gezocht naar de ongeveer driehonderd mensen die op het eiland Sulawesi worden vermist na de overstromingen en aardverschuivingen van de afgelopen dagen. Rahman Bando, hoofd van de Rode Halve Maan in de provincie Zuid-Sulawesi, zei dat vooral langs de kust wordt gezocht.
   
 • Dodental overstromingen Sulawesi loopt verder op
  Volkskrant, 22 juni 2006
  Dodental overstromingen Sulawesi loopt op
  Algemeen Dagblad, 22 juni 2006
  Dodental overstromingen Sulawesi loopt verder op
  Telegraaf, 22 juni 2006
  Dodental overstromingen Sulawesi loopt op
  Metro, 22 juni 2006
  Meer doden na natuurgeweld Sulawesi
  NOS Nieuws, 22 juni 2006
  Dodental Sulawesi loopt op
  Gelderlander, 22 juni 2006
  Dodental overstromingen Sulawesi loopt op
  Stentor, 22 juni 2006
  Dodental in Sulawesi al boven 200
  BN/De Stem, 23 juni 2006
  Dodental overstromingen Sulawesi loopt op
  Dagblad van het Noorden, 22 juni 2006
  Het dodental door de overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval op het Indonesische eiland Sulawesi, is gestegen tot boven de tweehonderd. Dat heeft het hoofd van de Indonesische Rode Halve Maan in de provincie Zuid-Sulawesi, Rahman Bando, donderdag verklaard.
   
 • Dodental overstromingen Sulawesi loopt op
  Nieuws.nl, 22 juni 2006
  Het dodental van overstromingen en aardverschuivingen die deze week de Indonesische provincie Zuid-Sulawesi troffen is donderdag opgelopen tot 190. Nog eens ruim 140 mensen worden vermist en gevreesd wordt dat velen zijn meegesleurd door de zee.
   
 • Dodentol Sulawesi loopt op : al ruim 200 doden na de hevige regenval
  Standaard, 22 juni 2006
  Minstens 200 mensen zijn al om het leven gekomen bij overstromingen en aardverschuivingen na hevige regenval op het eiland Sulawesi, in het zuiden van Indonesië. Er zijn ook 123 vermisten. De meeste doden vielen dinsdag.
   
 • Meer dan honderd doden door overstromingen Sulawesi
  Volkskrant, 21 juni 2006
  Zeker honderd doden door overstromingen Sulawesi
  Dagblad van het Noorden, 21 juni 2006
  Zeker 114 mensen zijn omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval op het Indonesische eiland Sulawesi. Dat heeft een zegsman van de reddingsdiensten gezegd. In de zwaar getroffen districten Oost- en Noord-Sinjai vielen de meeste doden, circa negentig.
   
 • Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Volkskrant, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Trouw, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Algemeen Dagblad, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Algemeen Dagblad, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Telegraaf, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Metro, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi (video)
  Nu.nl, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Gelderlander, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Stentor, 21 juni 2006
  Tientallen doden door overstromingen Sulawesi
  Dagblad van het Noorden, 21 juni 2006
  Zeker 83 mensen zijn omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval op het Indonesische eiland Sulawesi. Dat heeft een overheidsfunctionaris in de hoofstad Makassar van de provincie Zuid-Sulawesi woensdag laten weten.
   
 • Al 83 doden door hevige regenval op Sulawesi
  Laatste Nieuws, 21 juni 2006
  In het zuiden van het Indonesische eiland Sulawesi zijn al minstens 83 mensen omgekomen door de overstromingen en aardverschuivingen die veroorzaakt werden door de hevige regenval van de afgelopen dagen, melden de plaatselijke autoriteiten.
   
 • Zeker 36 doden door overstromingen in Indonesië
  Nieuws.nl, 20 juni 2006
  Overstromingen en aardverschuivingen in de Indonesische provincie Zuid-Sulawesi hebben de afgelopen dagen zeker 36 mensen, onder wie veel kinderen, het leven gekost. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
   
 • Overstromingen Indonesië: 26 doden
  Reformatorisch Dagblad, 20 juni 2006
  Overstromingen Indonesië: 26 doden
  Gelderlander, 20 juni 2006
  Minstens 26 mensen zijn omgekomen door overstromingen als gevolg van hevige regenval op het Indonesische eiland Sulawesi. Dat hebben de politie en Indonesische media dinsdag gemeld.
   
 • Moordenaars tieners Indonesië gepakt
  Reformatorisch Dagblad, 12 juni 2006
  Moordenaars christelijke schoolmeisjes gepakt
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 12 juni 2006
  Zeven verdachten van de onthoofding van de drie Indonesische schoolmeisjes, in oktober vorig jaar in de Indonesische plaats Poso, hebben moord en medeplichtigheid daaraan bekend. De politie in Indonesië maakte dat onlangs bekend, meldt de christelijke nieuwsdienst Compass Direct. Vijf dagen daarvoor arresteerde de politie de mannen in Centraal-Sulawesi. Van de mannen pleegden er twee de moorden, zo zei een woordvoerder van de politie. Een derde persoon droeg munitie. De overigen zijn medeplichtig aan de misdaad.
   
 • Drie Indonesische christenen worden terechtgesteld
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 12 mei 2006
  Het Indonesische Hooggerechtshof heeft het beroep verworpen tegen de executie van drie ter dood veroordeelde christenen. Fabianus Tibo, Marinus Riwa en Dominggus da Silva kregen de doodstraf voor hun vermeende betrokkenheid bij de rellen in Sulawesi in 2000. Daarbij kwamen toen ca. 200 moslims om het leven.
   
 • Indonesië: executie nadert
  Katholiek Nieuwsblad, 11 mei 2006
  De executie van drie ter dood veroordeelde Indonesische katholieken komt snel dichterbij. Woensdag verklaarde het Hooggerechtshof een tweede beroep onwettig, nadat het vorige maand de executie had verboden om het pleidooi van de advocaten te horen.
   
 • Protestmars voor vrijlating drie ter dood veroordeelde katholieken
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 3 mei 2006
  Duizenden mensen van verschillende godsdiensten uit West-Timor hebben deelgenomen aan een gemeenschappelijke protestmars waarin de vrijlating gevraagd werd van drie katholieken. De drie werden ter dood veroordeeld wegens hun vermeende aandeel in gewelddadige rellen in 2000.
   
 • Nieuwe hoop voor drie christenen in Indonesië : na internationale druk
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 20 april 2006
  Het Indonesische Hooggerechtshof, het Mahkamah Agung, heeft groen licht gegeven voor een tweede beroep tegen de doodstraf van drie katholieken, die ter dood veroordeeld werden voor de gewelddadige rellen in Poso (Sulawasi) in 2000. Alvast tijdens de periode dat het beroep plaatsheeft, kunnen de drie niet terechtgesteld worden. De zaak wordt nu voorgelegd aan nieuwe rechters, waaronder ook een christen.
   
 • Indonesië: toch beroep tegen doodvonnis
  Katholiek Nieuwsblad, 18 april 2006
  Het Indonesische Hooggerechtshof, de Mahkamah Agung (MA), heeft een tweede beroep goedgekeurd in de zaak van de drie ter dood veroordeelde katholieken. Het Openbaar Ministerie is gevraagd het vonnis op te schorten. Ook heeft het Hooggerechtshof andere rechters benoemd om het beroep te bestuderen. Een van de rechters is een christen.
   
 • Priester wil plaats veroordeelden innemen
  Katholiek Nieuwsblad, 14 april 2006
  In Indonesië heeft een priester aangeboden de plaats in te nemen van drie ter dood landgenoten. De uit Oost-Java afkomstige Leonardus Mali heeft in een brief aan president Yudhoyono laten weten "bereid te zijn voor de vrijheid van de drie katholieken te sterven".
   
 • 'Doodvonnis onschuldige Indonesiërs'
  door Othon Zimmerman, Algemeen Dagblad, 13 april 2006
  Nederland moet zijn invloed bij Indonesië aanwenden om de executie van drie onschuldige christenen te voorkomen. De gerenommeerde Indonesische jurist Otto Kaligis kwam gisteren naar Nederland om dit pleidooi te houden en de zaak in de publiciteit te brengen. Ook Amnesty International voert internationaal actie voor herziening van het vonnis.
   
 • 'Doodvonnis wordt ramp'
  Katholiek Nieuwsblad, 12 april 2006
  Als het doodvonnis van drie Indonesische katholieken wordt uitgevoerd, zal dit mogelijk opnieuw tot religieuze onlusten in Poso leiden. Dat heeft kardinaal Darmaatmadja van Jakarta gezegd. De voorzitter van de Indonesische bisschoppenconferentie schaart zich daarmee achter een reeks van religieuze en politieke leiders die zich uitgesproken hebben tegen het doodvonnis.
   
 • Executie christenen uitgesteld
  Katholiek Nieuwsblad, 3 april 2006
  De executie van drie Indonesische katholieken is op het laatste moment uitgesteld doordat "belangrijke papieren" ontbraken. Dat meldt AsiaNews. De opgegeven reden betekent volgens het persbureau dat van hogerhand orders zijn gegeven. De executie van de drie, die zijn veroordeeld omdat zij in 2000 in Poso etnische conflicten zouden hebben veroorzaakt, had zaterdag moeten plaatsvinden.
   
 • Terechtstelling drie Indonesische katholieken uitgesteld
  door Theo Borgermans, RKnieuws.net, 3 april 2006
  De terechtstelling van drie Indonesische ter dood veroordeelde katholieken is uitgesteld. De drie werden veroordeeld voor hun vermeende aandeel in het geweld tussen christenen en moslims van 2000 in Poso.
   
 • Benedictus XVI bidt voor ter dood veroordeelden : Benedictus XVI veroordeelt Indonesisch doodvonnis drie katholieke mannen
  door Eric Masseus, RKnieuws.net/Radio Vaticaan, 20 maart 2006
  Paus Benedictus XVI heeft drie ter dood veroordeelde Indonesische katholieke mannen verzekerd van zijn gebed. Via een lokale bisschop ontvingen de gevangen mannen de pauselijke zegen.
   
 • Zaak ter dood veroordeelde katholieken herzien
  Katholiek Nieuwsblad, 15 maart 2006
  Het gerechtshof van de Indonesische regio Palu (Centraal Sulawesi) heeft groen licht gegeven voor een herziening van de zaak tegen drie katholieken die ter dood veroordeeld zijn. Op 9 maart vond een 'hearing' plaats zonder dat er harde beslissingen genomen zijn. Hetzelfde gerechtshof legde Fabianus Tibo, Dominggus da Silva en Marinus Riwu de doodstraf op voor het plannen van aanvallen op moslims gedurende interreligieuze confrontatie in Sulawesi in 2000.
   
 • Aanslag op hindoetempel Sulawesi
  Nieuws.nl, 10 maart 2006
  Aanslag op hindoetempel Sulawesi
  Elsevier, 10 maart 2006
  De bewaker van een hindoetempel in Poso op het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag ernstig gewond geraakt toen in zijn huis een kleine bom ontplofte. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
   
 • Geweld in Poso treft nu ook hindoeburgers
  Reformatorisch Dagblad, 10 maart 2006
  In het door religieus geweld verscheurde Indonesische Poso - op het eiland Sulawesi - is voor het eerst een bomaanslag gepleegd op een hindoetempel. Door de ontploffing, vrijdagochtend, raakte volgens Indonesische media een 40-jarige bewaker lichtgewond.
   
 • Overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië (video)
  Algemeen Dagblad, 22 januari 2006
  Overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië (video)
  Telegraaf, 22 januari 2006
  Overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië
  Sp!ts, 22 januari 2006
  Overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 22 januari 2006
  Minstens 32 doden bij overstromingen in Indonesië
  Laatste Nieuws, 22 januari 2006
  Aardverschuivingen en overstromingen door overvloedige regenval hebben in het oosten van Indonesië zeker 32 mensen het leven gekost. De slachtoffers vielen in de stad Manado, maakten reddingswerkers woensdag bekend.
   
 • Terechtstelling katholieken moet wanbeleid Indonesië toedekken
  door Ben van de Venn, Katholiek Nieuwsblad, 17 februari 2006
  Drie katholieke mannen zijn in Indonesië ter dood veroordeeld omdat ze tijdens godsdienstrellen in Sulawesi moslims gedood zouden hebben. Veel getuigen en feiten zouden hun onschuld kunnen bewijzen. Maar daar heeft de overheid nu net geen behoefte aan.
   
 • Verdachte van onthoofden meisjes opgepakt
  Katholiek Nieuwsblad, 16 februari 2006
  De Indonesische politie heeft een van terrorisme verdachte man uit Poso opgepakt in verband met de onthoofding van drie christelijke meisjes vorig jaar oktober. De man heeft vermoedelijk banden met de in Indonesië meest gezochte man, Noordin Top.
   
 • Indonesië treft schikking met mijnbedrijf
  Nieuws.nl, 16 februari 2006
  Het Amerikaanse mijnbedrijf Newmont betaalt de Indonesische overheid verspreid over tien jaar dertig miljoen dollar (25 miljoen euro), als compensatie voor de milieuvervuiling die het heeft veroorzaakt door tonnen giftig afval te dumpen in een baai bij Sulawesi. De twee partijen hebben daarover donderdag buiten de rechter om een akkoord bereikt.
   
 • Indonesische palmsuikerprimeur
  IS, februari 2006
  Indonesië krijgt in juni de eerste palmsuikerfabriek ter wereld. Met nieuwe technologie kunnen er ethanol, ketchup en frisdrank gemaakt worden. De milieuvriendelijke fabriek op Noord-Sulawesi gaat exporteren naar Nederland, Duitsland en Zwitserland.
   
 • Politie en militairen slaags op Sulawesi
  Telegraaf, 10 januari 2006
  "Door een misverstand" zijn maandagavond politieagenten en militairen met elkaar in een vuurgevecht geraakt op het Indonesische eiland Sulawesi, aldus een politiewoordvoerder. De schotenwisseling vlakbij het hoofdbureau van politie in de stad Poso duurde ongeveer een uur, maar niemand raakte gewond. Ook deed zich voor een kerk in Poso een ontploffing voor. De klap was tot twee kilometer in de omtrek te horen, maar er vielen geen gewonden en er was evenmin schade, aldus de politie.
   
 • Drie christenen Indonesië krijgen doodstraf
  Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2006
  In de Indonesische stad Palu op het eiland Sulawesi worden deze maand drie christenen terechtgesteld. Dat bericht de Indonesische krant Kompas.
   
 • Doodstraf voor katholieken nadert
  Katholiek Nieuwsblad, 5 januari 2006
  In Indonesië worden voorbereidingen getroffen voor de executie van drie katholieken die in 2000 betrokken waren bij interreligieuze botsingen in centraal-Sulawesi. Dat meldt AsiaNews. Belastende verklaringen van de drie over de rol van 16 andere betrokkenen, onder wie overheidsdienaren, zijn door de rechters genegeerd.
   
 • Zeven doden door bom op Sulawesi
  BN/De Stem, 2 januari 2006
  Een bomaanslag op het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes) heeft zeven levens geëist, niet acht zoals eerst werd gemeld.
   
 • Zeven doden bij aanslag op markt in Indonesië
  Volkskrant, 2 januari 2006
  Bij een bomaanslag op een markt in Palu op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zaterdag zeven mensen om het leven gekomen.
   
 • Weer doden bij aanslag Sulawesi
  Nederlands Dagblad, 2 januari 2006
  In de stad Palu op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker acht doden en meer dan vijftig gewonden gevallen bij een bomaanslag op een markt.
   
 • Indonesië jaagt op daders aanslag Sulawesi
  Nieuws.nl, 1 januari 2006
  Bloedige aanslag op markt in Indonesië
  Nieuwsblad, 1 januari 2006
  Indonesische ordetroepen maakten zondag jacht op moslimextremisten die verantwoordelijk worden gehouden voor een bomaanslag op een markt in Palu op het eiland Sulawesi, die zaterdag aan zeven christenen het leven kostte. Een politiewoordvoerder zei dat twee ter plekke aangehouden personen worden verhoord, maar vooralsnog niet in staat van beschuldiging zijn gesteld.
   
 • Dodental aanslag Sulawesi lager
  Algemeen Dagblad, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi lager
  Telegraaf, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi naar beneden bijgesteld
  Sp!ts, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi naar beneden bijgesteld
  Gelderlander, 1 januari 2006
  Dodental aanslag Sulawesi lager
  BN/De Stem, 1 januari 2006
  De bomaanslag van zaterdag op het Indonesische eiland Sulawesi heeft zeven levens geëist en niet acht zoals eerder werd aangenomen. Dat heeft de woordvoerder van politie in de provincie zondag gezegd.
   
 • Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Volkskrant, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Algemeen Dagblad, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Telegraaf, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Sp!ts, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Stentor, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Gelderlander, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  BN/De Stem, 31 december 2005
  Doden bij bomaanslag op Sulawesi
  Dagblad van het Noorden, 31 december 2005
  In de stad Palu op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker acht doden en meer dan vijftig gewonden gevallen bij een bomaanslag op een markt. Een tweede bom is later onschadelijk gemaakt. Dat heeft politiechef Oegroseno voor Centraal-Sulawesi zaterdag tegen de Indonesische tv-zender Metro TV verklaard.
   
 • Zeker acht doden bij aanslag Indonesië
  Nieuws.nl, 31 december 2005
  Zeker acht doden bij aanslag Indonesië
  Nieuws.nl, 31 december 2005
  Zeker acht mensen zijn zaterdag om het leven gekomen bij een bomaanslag op een drukke markt in Indonesië. Volgens de politie raakten daarbij 45 andere mensen gewond. De bomaanslag vond plaats op Sulawesi. Het merendeel van de slachtoffers zou christen zijn. Volgens een plaatselijke politiewoordvoerder ging de zogeheten zelfgemaakte spijkerbom rond 06.00 uur lokale tijd af op een varkensmarkt.
   
 • Zes doden bij bomexplosie Sulawesi
  Gazet van Antwerpen, 31 december 2005
  Zes personen zijn zaterdagmorgen vroeg omgekomen bij een bomexplosie op het Indonesische eiland Sulawesi. Dat heeft een politiewoordvoerder bevestigd. Er vielen 45 gewonden.
   
 • Weer aardbeving in Indonesië
  Telegraaf, 21 december 2005
  Weer aardbeving in Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 21 december 2005
  Weer aardbeving in Indonesië
  Nu.nl, 21 december 2005
  Het oostelijk deel van Indonesië is woensdag opnieuw opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers en is er geen schade, aldus een functionaris. De beving werd gevoeld op Sulawesi en de Molukken. Het epicentrum lag onder de zeebodem.
   
 • Krachtige aardbeving treft Indonesisch eiland Sulawesi
  Nieuws.nl, 21 december 2005
  Het Indonesische eiland Sulawesi is woensdag getroffen door een zware aardbeving met een momentmagnitude van 6,3 op de schaal van Richter.
   
 • Protest tegen doodstraf
  Katholiek Nieuwsblad, 30 november 2005
  Een Indonesische bisschop heeft geprotesteerd tegen de doodstraf die uitgesproken is tegen drie christenen die beschuldigd waren van het aanzetten tot religieuze confrontaties in Poso in 2000. Dat meldt persdienst AsiaNews.
   
 • Christelijk echtpaar neergeschoten in Sulawesi
  Trouw, 20 november 2005
  Christelijk echtpaar neergeschoten in Sulawesi
  Nieuws.nl, 20 november 2005
  Christelijk echtpaar neergeschoten in Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 21 november 2005
  Christenen verwond in Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 21 november 2005
  In Palu op Noord-Sulawesi is zaterdagavond een christelijk echtpaar op de weg terug naar huis na een kerkbezoek neergeschoten door mannen op een motorfiets. De man en de vrouw raakten ernstig gewond, aldus de politie.
   
 • De schokkende moord op drie christelijke meisjes in Indonesië
  door Gerben van IJken, Nederlands Dagblad, 17 november 2005
  Sulawesi, Indonesië, zaterdag 29 oktober 2005. Drie christelijke meisjes, Yarni, Interesia en Alfita maken zich klaar om naar school te gaan. Twee meisjes zijn vijftien jaar, de derde is negentien. Het is ruim twee kilometer lopen vanaf het dorp waar ze wonen tot aan de school in de stad, maar ze zullen daar nooit aankomen.
   
 • Leven tussen angst en agressie : Christenen uit Mambi durven na drie jaar nog niet terug naar hun huizen
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 16 november 2005
  Hoe gaan we om met moslims? Als er één actuele vraag is, dan deze. Christenen in Indonesië zijn daar al veel langer mee bezig. Als kleine minderheid in het grootste moslimland ter wereld kunnen zíj het zich niet permitteren simpele antwoorden te geven. Alleen al daarom verdienen ze onze aandacht. Maar als broeders en zusters verdienen ze bovendien onze steun. Om hen te helpen in een vijandige omgeving hun angsten te overwinnen en agressie af te zweren. En in plaats daarvan vrijmoedig christen te zijn en te blijven.
   
 • Hangjongeren in rijstvelden Mamasa
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 16 november 2005
  Wie hangjongeren zegt, denkt aan opgeschoten jongelui op brommers en met radio's en pils. Niet aan deze kleine kinderen in de rijstvelden van Mamasa op Zuid-Sulawesi.
   
 • Sulawesi bloeit niet, maar bloedt
  door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 16 november 2005
  Verschrikkelijke conflicten beginnen meestal nooit met grote woorden. Zo ook niet in Mambi. Moslims leken er in eerste instantie helemaal niet tegenover christenen te staan, want beiden gingen schuil achter pro's en contra's. Zakelijke termen die een veel diepere religieus getinte kloof maskeerden.
   
 • Vijf verdachten inzake onthoofde meisjes
  Katholiek Nieuwsblad, 10 november 2005
  In de zaak van de drie onthoofde christelijke meisjes op Sulawesi (Indonesië), zijn vijf personen opgepakt, onder wie ook een voormalige politieagent. De rol van de vijf wordt nog steeds onderzocht.
   
 • Aanhoudingen na onthoofding meisjes in Indonesië
  Algemeen Dagblad, 9 november 2005
  Aanhoudingen na onthoofding meisjes in Indonesië
  BN/De Stem, 9 november 2005
  De Indonesische strijdkrachten hebben vijf mannen aangehouden, die ervan verdacht betrokken te zijn bij de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes. Dit gebeurdde op 29 oktober op het eiland Sulawesi.
   
 • Aanhoudingen na onthoofding meisjes in Indonesië
  Telegraaf, 9 november 2005
  Aanhoudingen na onthoofding meisjes in Indonesië
  Sp!ts, 9 november 2005
  Aanhoudingen na onthoofding meisjes in Indonesië
  Gelderlander, 9 november 2005
  Aanhoudingen na onthoofding meisjes in Indonesië
  BN/De Stem, 9 november 2005
  De Indonesische strijdkrachten hebben vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes op 29 oktober op het eiland Sulawesi. Een woordvoerder van het militaire district zei dat een van de arrestanten, een 51-jarige voormalige militaire politieman, christen is, en dat de andere vier moslimmannen zijn van achttien tot 25 jaar.
   
 • Opnieuw schoolmeisjes aangevallen in Sulawesi
  Trouw, 8 november 2005
  Opnieuw schoolmeisjes aangevallen in Sulawesi
  Nieuws.nl, 8 november 2005
  Opnieuw schoolmeisjes aangevallen in Sulawesi
  Telegraaf, 8 november 2005
  Een onbekende schutter heeft dinsdag twee Indonesische schoolmeisjes neergeschoten in Poso, in Centraal-Sulawesi. De meisjes raakten allebei gewond aan het hoofd, aldus de politie. Het motief voor de schietpartij is nog onduidelijk. De situatie in de Indonesische provincie is gespannen sinds 29 oktober, toen drie christelijke schoolmeisjes op weg naar school door zes mannen met kapmessen werden onthoofd. Een vierde meisje raakte zwaargewond.
   
 • Sulawesi interview : Onthoofding meisjes onopgelost
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 3 november 2005
  De onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes op het Indonesische Sulawesi is het jongste incident in een religieus conflict.
   
 • Niet veel, maar wel bloedige incidenten tussen moslims en christenen
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 3 november 2005
  In en rond het stadje Poso in de Indonesische provincie Centraal-Sulawesi woedde in 2000 en 2001 een bloedige strijd tussen christenen en moslims. De bevolking van Indonesië is voor meer dan 85 procent moslim, maar juist op Sulawesi houden moslims en christenen elkaar ongeveer in evenwicht.
   
 • Versterkingen naar Sulawesi na onthoofdingen
  Algemeen Dagblad, 30 oktober 2005
  Versterkingen naar Sulawesi na onthoofdingen
  Gelderlander, 30 oktober 2005
  Versterkingen naar Sulawesi na onthoofdingen
  BN/De Stem, 30 oktober 2005
  Indonesië heeft zondag tweehonderd extra politiemensen naar het district Poso op het eiland Sulawesi gestuurd, waar zaterdag drie christelijke schoolmeisjes werden onthoofd. Bestuurders op Sulawesi riepen de inwoners op de kalmte te bewaren.
   
 • Drie christelijke meisjes onthoofd op Sulawesi
  Algemeen Dagblad, 29 oktober 2005
  Drie christelijke meisjes onthoofd op Sulawesi
  Telegraaf, 29 oktober 2005
  Drie christelijke meisjes onthoofd op Sulawesi
  Sp!ts, 29 oktober 2005
  Drie meisjes onthoofd op Sulawesi
  Nieuws.nl, 29 oktober 2005
  Drie christenmeisjes onthoofd op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2005
  Drie christelijke meisjes onthoofd op Sulawesi
  Gelderlander, 29 oktober 2005
  Drie christelijke meisjes onthoofd op Sulawesi
  BN/De Stem, 29 oktober 2005
  Drie christelijke schoolmeisjes zijn zaterdag op het Indonesische eiland Sulawesi onthoofd. Hun dood is volgens de politie het gevolg van een uitbarsting van geweld tegen niet-moslims. De meisjes zijn vermoedelijk vermoord toen ze naar school liepen.
   
 • Gewonde bij bomexplosie Indonesië
  Nieuws.nl, 27 oktober 2005
  Gewonde bij bomexplosie Indonesië
  Telegraaf, 27 oktober 2005
  Bij een bomexplosie in een minibus in de Indonesische provincie Centraal-Sulawesi is donderdag een gewonde gevallen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag in de regio die al jaren wordt geplaagd door sektarisch geweld.
   
 • Nieuwe najaarsactie RD voor Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2005
  "Onderwijs voor Indonesië". Dat is het thema van de nieuwe najaarsactie van het Reformatorisch Dagblad, die zaterdag op de Wegwijsbeurs in Utrecht van start ging. "We willen Indonesiërs helpen het hoofd boven water te houden en hen weerbaar te maken in de maatschappij." Doel van het project is om 42 scholen en schooltjes te bouwen op de eilanden Sulawesi - het oude Celebes -, Midden-Java en Irian Jaya.
   
 • Indonesië: Aanslag badplaats voorkomen
  Elsevier, 22 oktober 2005
  De Indonesische politie heeft drie mannen en een vrouw opgepakt die 375 kilo explosieven bij zich hadden. Zij wilden vermoedelijk een aanslag plegen in de badplaats Pare Pare op het Indonesische eiland Sulawesi.
   
 • Explosievensmokkelaars aangehouden in Indonesië
  Nieuws.nl, 21 oktober 2005
  In Indonesië zijn vier personen aangehouden op verdenking van het binnensmokkelen van honderden kilo's explosieven uit Maleisië. Vier andere verdachten konden ontkomen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De arrestanten, drie vrouwen en een man, waren met een speedboot onderweg naar Pare Pare op het eiland Sulawesi.
   
 • Verdachte aanslagen gearresteerd in Indonesië
  Trouw, 25 september 2005
  Verdachte aanslagen gearresteerd in Indonesië
  Nieuws.nl, 25 september 2005
  Een man die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter een reeks bomaanslagen die in mei werd gepleegd in de Indonesische provincie Centraal-Sulawesi is donderdag gearresteerd. Dat heeft de Indonesische politie zondag bekendgemaakt.
   
 • Levenslang voor aanslag McDonald's in Indonesië
  Volkskrant, 16 augustus 2005
  De organisator van een bomaanslag op een vestiging van McDonald's in de Indonesische stad Makassar (Sulawesi), waarbij eind 2002 drie doden zijn gevallen, heeft levenslange gevangenisstraf gekregen.
   
 • Levenslang voor aanslag op Indonesische McDonald's
  Nieuws.nl, 15 augustus 2005
  Levenslang voor aanslag op Indonesische McDonald's
  Trouw, 15 augustus 2005
  Levenslang voor brein aanslag McDonald's
  Telegraaf, 15 augustus 2005
  Levenslang voor aanslag op McDonald's
  Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2005
  Levenslang voor brein achter aanslag op Indonesische McDonald's
  Standaard, 15 augustus 2005
  Levenslang voor brein achter aanslag op Indonesische McDonald's
  Nieuwsblad, 15 augustus 2005
  Het vermoedelijke brein achter de aanslag van 2002 op een McDonald's in Indonesië is maandag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De rechter in Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi, zei overtuigend bewezen te achten dat de 38-jarige Agung Abdul Hamid de aanslag op een plaatselijke vestiging van de Amerikaanse restaurantketen heeft beraamd, dan wel anderen heeft aangespoord tot het plegen ervan.
   
 • Paniek op Sulawesi na aardbeving
  Trouw, 10 juli 2005
  Paniek op Sulawesi na aardbeving
  Nieuws.nl, 10 juli 2005
  Een krachtige aardbeving heeft zich zondag voorgedaan ten oosten van het Indonesische eiland Sulawesi. Bij de paniek die daarop uitbrak, raakten zeker drie mensen gewond. De beving, met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter, werd omstreeks 08.00 uur lokale tijd geregistreerd door seismologen in Hong Kong.
   
 • Dertien arrestaties na dubbele aanslag op Sulawesi
  Trouw, 1 juni 2005
  Dertien arrestaties na dubbele aanslag op Sulawesi
  Nieuws.nl, 1 juni 2005
  De politie op het Indonesische eiland Sulawesi heeft dertien arrestaties verricht in verband met een dubbele bomaanslag op een markt in de plaats Tentana, waarbij zaterdag twintig doden vielen. Dat is woensdag bekendgemaakt.
   
 • Arrestaties na aanslagen op Sulawesi
  Sp!ts, 1 juni 2005
  De Indonesische politie heeft na de bomaanslagen in een christelijke stad op het eiland Sulawesi zes mannen en een vrouw gearresteerd. Een van hen is de directeur van een gevangenis die in de omgeving van de plaats Tentena werd opgepakt. In zijn auto lagen talrijke illegale wapens.
   
 • Bij aanslagen op Sulawesi 22 doden
  NRC Handelsblad, 29 mei 2005
  De Indonesische regering houdt Jema'ah Islamiyah (JI), de Zuidoost-Aziatische vertakking van het terreurnetwerk Al-Qaeda, verantwoordelijk voor bomaanslagen op Sulawesi, waarbij afgelopen zaterdag 22 mensen werden gedood. Enkele tientallen mensen raakten gewond.
   
 • 'Al Qa'ida-organisatie mogelijk achter aanslag Sulawesi'
  Volkskrant, 29 mei 2005
  De dubbele bomaanslag zaterdag in de plaats Tentena op het Indonesische eiland Sulawesi was mogelijk het werk van Jemaah Islamiyah, een radicaal extremistisch netwerk met banden met Al Qa'ida. Dat heeft een Indonesische politiefunctionaris zondag laten weten.
   
 • 'Aanslagen Sulawesi door Jemaah Islamiyah'
  Telegraaf, 29 mei 2005
  Terreurnetwerk mogelijk achter aanslag Sulawesi
  Sp!ts, 29 mei 2005
  De dubbele bomaanslag zaterdag in de plaats Tentena op het Indonesische eiland Sulawesi was mogelijk het werk van Jemaah Islamiyah, een radicaal extremistisch netwerk met banden met al-Qaeda. Dat heeft een Indonesische politiefunctionaris zondag laten weten.
   
 • 'Al-Qa'ida achter aanslagen Sulawesi'
  Elsevier, 29 mei 2005
  De Indonesische politie denkt dat Al-Qa'ida achter de aanslagen op Sulawesi zit. Dat zou kunnen worden opgemaakt uit de manier waarop de aanslagen werden gepleegd. Zeker twintig mensen kwamen zaterdag om het leven, toen vlak achter elkaar twee bommen ontploften op een drukke markt in de Indonesische plaats Tentena op Sulawesi.
   
 • "Aanslagen Sulawesi werk al-Qaeda"
  NOS Nieuws, 29 mei 2005
  De Indonesische politie heeft het vermoeden dat een groepering, die banden heeft met al-Qaeda, achter de bomaanslagen in Sulawesi zit. Dat wordt opgemaakt uit de manier waarop gisteren de aanslagen in de stad Tentena werden gepleegd.
   
 • Twintig doden bij bomaanslagen
  Algemeen Dagblad, 29 mei 2005
  Bij de dubbele bomaanslag zaterdag in de Indonesische plaats Tentena op Sulawesi had nog een derde bom moeten ontploffen.
   
 • Maatregelen na aanslag Sulawesi
  NOS Nieuws, 29 mei 2005
  Na de bomaanslagen op Sulawesi worden de veiligheidsmaatregelen in Indonesië verscherpt. Op een drukke markt vielen gisteren 22 doden toen twee bommen ontploften. De slachtoffers zijn vooral christenen. Over de daders is nog niets bekend.
   
 • Plegers aanslagen Tentena hadden drie bommen
  Volkskrant, 29 mei 2005
  Plegers aanslagen Tentena hadden drie bommen
  Sp!ts, 29 mei 2005
  Bij de dubbele bomaanslag zaterdag in de Indonesische plaats Tentena op Sulawesi had nog een derde bom moeten ontploffen. Volgens The Jakarta Post van zondag werd het derde explosief gevonden voor een christelijke kerk. Het kon tijdig onschadelijk worden gemaakt. De andere bommen ontploften op een drukke markt en voor een bankfiliaal. Er vielen zeker 22 doden.
   
 • Dubbele bomaanslag eist 22 levens op Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 28 mei 2005
  Een aanslag met twee bommen op een drukke markt in de Indonesische plaats Tentena, op Sulawesi heeft zaterdag het leven gekost aan ten minste 22 mensen. Veertig mensen raakten gewond. De Indonesische autoriteiten ontkenden dat de aanslagen iets te maken hadden met het sektarische geweld dat het eiland een aantal jaren geleden teisterde.
   
 • Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Volkskrant, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Nu.nl, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Sp!ts, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Telegraaf, 28 mei 2005
  Bloedblad door bomexplosies op Indonesische markt
  Reformatorisch Dagblad, 28 mei 2005
  Een explosie van twee bommen op een drukke markt in de plaats Tentena op het Indonesische eiland Sulawesi heeft zaterdag aan zeker 27 mensen het leven gekost, onder wie twee veiligheidsfunctionarissen. Dat heeft de plaatselijke politie meegedeeld. Volgens The Jakarta Post vielen er zeker twintig gewonden.
   
 • Vijftien doden door bomaanslag Indonesië
  Nieuwsblad, 28 mei 2005
  Minstens 19 mensen zijn omgekomen toen twee bommen ontploften op het Indonesische eiland Sulawesi. Er zijn twintig gewonden overgebracht naar het ziekenhuis. De twee explosies volgden elkaar op in een winkelstraat in de stad Tentena, meldt de politie.
   
 • Doden en gewonden bij bomaanslagen op Sulawesi
  Trouw, 28 mei 2005
  Doden en gewonden bij bomaanslagen op Sulawesi
  Nieuws.nl, 28 mei 2005
  Doden en gewonden bij bomaanslagen op Sulawesi
  NOS Nieuws, 28 mei 2005
  Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker twintig mensen gedood en veertig gewond geraakt bij twee bomexplosies. De bommen ontploften zaterdagochtend op een drukbezochte markt in Tentena.
   
 • Paniek door beving Sulawesi
  Nieuws.nl, 27 april 2005
  Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van een regionale herindeling zijn zondag op het Indonesische eiland Sulawesi vier doden gevallen. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Het geweld speelde zich af in de regio Mamasa, die op de nominatie staat om in tweeën te worden gedeeld. Een aantal huizen werd in brand gestoken, aldus de politie. Arrestaties zijn niet verricht.
   
 • Paniek door beving Sulawesi
  NOS Nieuws, 19 februari 2005
  Een zware aardbeving heeft vanochtend paniek veroorzaakt op het Indonesische eiland Sulawesi. De aardschok had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter.
   
 • Zware aardbeving in oosten Indonesië
  Volkskrant, 19 februari 2005
  Zware aardbeving in oosten Indonesië
  Telegraaf, 19 februari 2005
  Zware aardbeving in oosten Indonesië
  Sp!ts, 19 februari 2005
  Zware aardbeving in oosten Indonesië
  Volkskrant, 19 februari 2005
  Zware aardbeving in oosten Indonesië
  Reformatorisch Dagblad, 19 februari 2005
  De regio rond het Indonesische eiland Sulawesi is zaterdagochtend getroffen door een zware aardbeving. De aardschok, met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter, zorgde volgens Indonesische media voor paniek in de dorpen langs de kusten van Sulawesi en omliggende eilanden.
   
 • Aardbeving veroorzaakt paniek op Sulawesi
  Trouw, 24 januari 2005
  Een krachtige aardbeving heeft maandag in delen van het Indonesische eiland Sulawesi paniek veroorzaakt. Duizenden inwoners van de kustplaats Palu renden hun huizen uit en vluchtten naar hoger gelegen delen uit angst voor een tsunami, die uitbleef. Ook in India en Thailand was paniek na geruchten over nieuwe vloedgolven.
   
 • Aardbeving treft Indonesische eiland Sulawesi
  Sp!ts, 24 januari 2005
  Aardbeving treft Indonesische eiland Sulawesi
  Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2005
  Aardbeving treft eiland Sulawesi
  Telegraaf, 24 januari 2005
  Aardbeving treft Sulawesi
  NOS Nieuws, 24 januari 2005
  Het Indonesische eiland Sulawesi is maandag getroffen door een aardbeving. Zeker een persoon is omgekomen en vier mensen raakten zwaargewond, meldde het Indonesische persbureau Antara. Volgens de Indonesische meteorologische en geologische dienst had de schok een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Er volgden zeker 24 kleinere naschokken met een kracht van 3 tot 4 op de schaal van Richter.
   
 • Indonesië in verhoogde staat van paraatheid
  Volkskrant, 16 december 2004
  De Indonesische autoriteiten zijn in verhoogde staat van paraatheid in verband met dreigende nieuwe aanslagen in de aanloop naar kerst. De politie maakte donderdag bekend dat zij een grote operatie is begonnen om aanslagen te voorkomen. Ze heeft daarvoor duizenden extra mensen ingezet.
   
 • Waarschuwing voor nieuwe aanslagen Indonesië
  Sp!ts, 15 december 2004
  Opnieuw dreiging van terreur in Indonesië
  Elsevier, 15 december 2004
  Australië waarschuwt voor een nieuwe terreuraanval in Indonesië. "We hebben betrouwbare informatie ontvangen dat terroristen klaar staan om spoedig aan te vallen," zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, 15 december. In 2002 kwamen 89 Australiërs om het leven bij een bomaanslag op Bali.
   
 • Jakarta beschermt kerken : aanslagen zetten Indonesische autoriteiten op scherp met de kerst
  Trouw, 15 december 2004
  Indonesië verhoogt in de periode rond Kerstmis de bescherming op kerken en hotels. Australië sluit uit voorzorg de ambassadepost in Jakarta. De maatregelen komen nadat deze week op Sulawesi twee kerken zijn beschoten.
   
 • Aanslagen op twee kerken in Sulawesi voeden angst voor kerst
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 december 2004
  Twee aanslagen op kerken hebben zondag de vrede in centraal Sulawesi verstoord. Aanvallers openden aan het begin van de avond het vuur op de twee kerken in de stad Palu, die op dat moment vol zaten. Ook gooiden zij een zelfgemaakte bom naar een van de kerken.
   
 • Ondernemen met je hart: Waterleidingmaatschappij Drenthe
  IS, december 2004
  Wie : Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Doet wat: Investeren in drinkwaterbedrijven in Indonesië. Waarom: Meer mensen aan veilig drinkwater helpen. Eigen belang: Personeel raakt gemotiveerder, werksfeer verbetert. Waar begin je aan als Nederlands bedrijf? Gemeentelijke waterbedrijven op poten zetten in een land dat in zes jaar tijd aan zijn vijfde president toe is, een land met etnische en religieuze conflicten, een land waar de meeste mensen gewend zijn dat water gratis is.
   
 • Arrestaties wegens aanslag Centraal-Sulawesi
  Telegraaf, 19 november 2004
  De Indonesische autoriteiten hebben in verband met de bomaanslag in Centraal-Sulawesi van afgelopen weekeinde drie personen gearresteerd. Overheidsfunctionarissen maakten vrijdag bekend dat het gaat om een man en twee vrouwen.
   
 • Doden door bomaanslag in Centraal-Sulawesi
  Sp!ts, 14 november 2004
  Doden door bomaanslag in Centraal-Sulawesi
  Telegraaf, 14 november 2004
  Zeker zes personen zijn om het leven gekomen door een bomaanslag zaterdag in de plaats Poso in de door religieuze twisten verscheurde Indonesische provincie Centraal-Sulawesi. De bom, die in een minibus zat, ontplofte vlak bij een markt.
   
 • Giftig mijnafval gevonden in Indonesische baai
  Volkskrant, 10 november 2004
  Een team van deskundigen dat voor de Indonesische regering een onderzoek heeft ingesteld naar de vervuiling van de Buyatbaai op Sulawesi met giftig mijnafval heeft aanzienlijke hoeveelheden arsenicum en kwik aangetroffen. Desalniettemin voldoet het water in de baai aan de Indonesische normen, stellen de deskundigen echter vast.
   
 • Inwoners Sulawesi op de vlucht voor geweld
  Telegraaf, 18 oktober 2004
  Honderden inwoners van een dorp in het district Aralle op het Indonesische eiland Sulawesi zijn op de vlucht geslagen, nadat de afgelopen dagen bij onlusten tussen moslims en christenen twee mensen waren gedood. Dat heeft de krant The Jakarta Post maandag gemeld op gezag van de autoriteiten op Sulawesi.
   
 • Indonesië arresteert rechterhand van topterrorist
  Nu.nl, 29 september 2004
  Indonesië pakt medeplichtige van topterrorist op
  Sp!ts, 29 september 2004
  De Indonesische politie heeft een man aangehouden die wordt beschouwd als de rechterhand van Hambali, degene die achter de aanslagen van 2002 op Bali zou zitten. Het is de dertigjarige Andrian Ali, ook bekend als Amin, zei een woordvoerder van de politie in Noord-Sulawesi tegen de regionale krant Koran Tempo.
   


- venster sluiten -