Aceh: warta berita

Aceh: warta berita
Atjeh: nieuwsberichten

18 juli 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Na de tsunami, de klimaatverandering
    Mondiaal Nieuws, 18 juli 2008
    Na drie jaar wederopbouwwerk om de verwoeste stad Banda Atjeh na de tsunami weer op de rails te krijgen, is de burgemeester nog niet klaar. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel, en daar zijn de steden in Atjeh en in de rest van Azië nog niet op voorbereid. "We wilden een groene strook aanleggen langs de kust en de bevolking aanmoedigen om hogerop te gaan wonen", zegt burgemeester Mawardy Nurdin. "Maar dat is niet goed gedaan, omdat we niet genoeg geld hadden om het land aan te kopen."
     
  • Politie schiet vier mannen dood in Atjeh
    De Pers, 16 juli 2008
    De politie in de Indonesische provincie Atjeh heeft dinsdag in een vuurgevecht vier gewapende mannen doodgeschoten. De slachtoffers hadden volgens de politie vlaggen bij zich van de voormalige rebellenbeweging GAM. De rebellen sloten drie jaar geleden een vredesakkoord met de Indonesische regering en een voormalige GAM-leider is nu gouverneur van Atjeh.
     
  • Nederlandse Watersector helpt Atjeh bij wederopbouw : subsidie voor extra projecten H2O-partners
    Nieuwsbank, 24 juni 2008
    Een extra financiële bijdrage van 1,2 miljoen euro voor waterprojecten in het door de tsunami van 2004 getroffen Atjeh: dat is het verheugende resultaat van een verzoek van de Stichting H2O-partners Sumatra aan de Nederlandse ambassade in Jakarta. Tegelijkertijd heeft de ambassade de looptijd van het contract opnieuw verlengd, namelijk van augustus 2008 tot 30 april 2009. Ook de provincie Utrecht heeft een extra bijdrage toegezegd van € 415.000.
     
  • Australische premier bekijkt wederopbouw Atjeh
    RNW Wereldomroep, 14 juni 2008
    De Australische premier Kevin Rudd is in de Indonesische provincie Atjeh. Hij bekijkt daar de vorderingen bij de wederopbouw na de tsunami van 2004. Australië heeft nog eens vijftig miljoen dollar toegezegd voor de wederopbouw. Vrijdag sprak Rudd in Jakarta met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. De twee leiders benadrukten de vriendschappelijke band tussen beide landen.
     
  • Barbaarse jacht op haaienvinnen
    Laatste Nieuws, 30 april 2008
    Voor de kust van Banda Aceh in Indonesië wordt dezer dagen volop jacht gemaakt op haaien. Voornaamste bedoeling van de traditionele vissers is de vinnen van de roofvissen voor grof geld te verkopen aan de Chinezen. Op de vismarkt van Lam Pulo aan de Indische Oceaan gaan dan ook grote bedragen over de geïmproviseerde toonbank.
     
  • Brakelnaar Looijen helpt Atjeh aan schoon water
    door Janneke Hobo, Brabants Dagblad, 9 maart 2008
    De eerste keer dat Ron Looijen uit Brakel in Atjeh was, schrok hij van de slechte drinkwatervoorzieningen daar. "Natuurlijk heb je een beeld voordat je daar naartoe gaat. Maar het was even slikken toen ik de werkelijkheid zag." Na de tsunami op tweede kerstdag 2004 in Azi¨ besloot de Nederlandse watersector het zwaar getroffen gebied in Atjeh in Indonesië hulp aan te bieden.
     
  • Veel installaties hersteld
    door Janneke Hobo, Brabants Dagblad, 8 maart 2008
    Duinwaterbedrijf Zuid-Holland zet zich in voor de wederopbouw van watervoorzieningen in verschillende delen van de wereld onder andere in Indonesië. Na de tsunami besloten verschillende waterbedrijven zich te verenigingen in de Stichting H2O partners. Op dit moment worden er projecten uitgevoerd in Banda Aceh, Meulaboh, Aceh Utara en de eilanden Simeule en Nias.
     
  • Zes voormalige rebellen gedood in Atjeh
    Trouw, 3 maart 2008
    Zes voormalige rebellen gedood in Atjeh
    De Pers, 3 maart 2008
    Een kantoor van de voormalige rebellen in de Indonesische provincie Atjeh is zondag door een bende van rond de honderd personen in brand gestoken. Er zijn zes doden gevallen. Het is niet duidelijk of de slachtoffers om het leven zijn gekomen bij de brand, of reeds daarvoor zijn afgeslacht. Het geweld zou verband houden met een conflict dat de voormalige rebellen met een vakbond hebben over de vraag wie recht heeft op de opbrengst van het plaatselijke busvervoer.
     
  • Aankomst 10 miljoenste container in Indonesië
    Nieuwsbank, 26 februari 2008
    Op 6 februari is de 10 miljoenste container die de Rotterdamse haven in 2007 oversloeg, aangekomen in Banda Aceh, Indonesië. De container met sportartikelen werd door de kinderen geopend die daarna deelnamen aan een speciale door Right-To-Play georganiseerde Play-Day. Deze werd gehouden voor het Darussaáh weeshuis in Banda Aceh. Hier wonen 350 slachtoffers van de tsunami van drie jaar geleden en van het gewelddadige separatisme in Aceh.
     
  • Doden bij aardbeving Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 20 februari 2008
    Doden bij aardbeving Indonesië
    Nu.nl, 20 februari 2008
    Door een aardbeving in Indonesië zijn woensdag zeker drie mensen omgekomen en ruim vijfentwintig personen gewond geraakt. De aardbeving in de westelijke provincie Atjeh (Sumatra) had een kracht van 7,5 op de schaal van richter. Dat hebben functionarissen laten weten, aldus de BBC.
     
  • Tsunami scholen Indonesië doorstaan aardbeving
    Nieuwsbank/Cordaid, 20 februari 2008
    Vanochtend werd het Indonesische eiland Simulue getroffen door een zware aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter. De 65 aardbevingsbestendige scholen die Cordaid Mensen in Nood op het eiland bouwde na de tsunami staan allemaal nog overeind. Contact met collega's in het gebied gaat moeizaam, maar voor zover we weten raakte niemand in of rondom de scholen gewond. Wel is er grote angst voor naschokken. Cordaid medewerkers inventariseren momenteel de behoefte aan noodhulp.
     
  • Zware aardschok in westen van Indonesië
    Laatste Nieuws, 20 februari 2008
    Het westen van Indonesië werd woensdag door een zware aardbeving getroffen. De schok had een magnitude van 7,5 op de Richterschaal. Het epicentrum lag in het buurt van het eiland Simeulue, 312 kilometer ten westzuidwesten van de stad Medan en 314 kilometer ten zuidzuidoosten van Banda Aceh. Minstens 3 mensen kwamen om het leven en 25 anderen geraakten gewond.
     
  • Krachtige aardbeving bij westkust Sumatra
    De Pers, 20 februari 2008
    De westkust van het Indonesische eiland Sumatra is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 7,6. Er werd onmiddellijk een tsunami-alarm afgegeven, dat na zo'n twee uur weer werd ingetrokken. Voor zover bekend zijn er drie gewonden gevallen en zijn er veel gebouwen beschadigd geraakt. Het centrum van de beving bevond zich onder het eiland Simeulue, ten westen van Sumatra.
     
  • Krachtige aardbeving in westen Indonesië
    Volkskrant, 20 februari 2008
    Het westen van Indonesië is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 7,6. Het centrum van de beving bevond zich onder het eiland Simeulue, ten westen van Sumatra. Op Simeulue, waar rond de 750.000 mensen wonen, vielen drie doden en 25 zwaargewonden. Ook raakten veel gebouwen beschadigd.
     
  • Organisaties verlaten hulpbehoevend Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 21 december 2007
    Drie jaar na de tsunamiramp van Kerst 2004 sluiten de meeste internationale hulporganisaties hun kantoren in de zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh. Maar anderen blijven om buiten het beeld van de camera's te werken aan langdurige verandering. Met internationale steun zijn in de door vloedgolven getroffen provincie - 170.000 mensen kwamen om - inmiddels meer dan 100.000 huizen gebouwd. Ook staan er 800 nieuwe scholen, 600 kliniekjes en ziekenhuizen en zijn havens en vliegstrips aangelegd.
     
  • Koenders: Nederland wil meer doen in Atjeh
    RNW Wereldomroep, 10 december 2007
    Nederland wil de ontwikkelingsrelatie met Indonesië behouden en uitbreiden. Dat heeft minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gezegd tijdens een bezoek aan Indonesië. Koenders sprak in Jakarta onder anderen met de Indonesische vice-president Jusuf Kalla. Nederland ziet vooral mogelijkheden om meer te doen in Atjeh. Daar moet nog veel wederopbouw worden verricht na de tsunami, en na de jarenlange oorlog tussen de regering en de Beweging Vrij Atjeh.
     
  • Nieuwe aardbeving in Sumatra
    Laatste Nieuws, 1 december 2007
    De Indonesische provincie Aceh werd zaterdag verrast door een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter. De beving ontstond rond 08:44 uur plaatselijke tijd. Het epicentrum lag 33 km ten zuidwesten van de stad Singkil Baru.
     
  • Aardbeving bij Sumatra
    Algemeen Dablad, 1 december 2007
    Aardbeving bij Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 1 december 2007
    Aardbeving bij Sumatra
    Sp!ts, 1 december 2007
    Aardbeving bij Sumatra
    Metro, 1 december 2007
    Aardbeving bij Sumatra
    DAG, 1 december 2007
    Aardbeving bij Sumatra
    Gelderlander, 1 december 2007
    Aardbeving bij Sumatra
    Stentor, 1 december 2007
    Aardbeving bij Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 1 december 2007
    Een krachtige aardbeving heeft zaterdag het Indonesische eiland Sumatra opgeschrikt. Veel mensen renden in paniek uit hun huizen. Er zijn echter geen meldingen van schade of slachtoffers geweest. De beving had volgens de autoriteiten een kracht van 6,3 op de Schaal van Richter.
     
  • Aardbeving met kracht 6 in Indonesische regio Aceh
    Knack, 23 november 2007
    De Indonesische provincie Aceh is vrijdag door elkaar geschud na een aardbeving met kracht 6. Er is geen grote schade of tsunami-alarm. Het Amerikaanse Geofysisch Instituut (USGS) schat de kracht van de aardbeving die om 6.02 uur lokale tijd plaatsvond, op 6,1. Het episch centrum van de beving bevond zich op 113 kilometer van de provinciehoofdstad Banda Aceh. Er komen wel vaker aardbevingen voor in Indonesië, een grote archipel in de 'vuurgordel' van de Stille Oceaan.
     
  • Lessen uit Atjeh voor Uruzgan : hernieuwde belangstelling voor destijds innovatieve, maar ook keiharde campagne
    door Noël van Bemmel, Volkskrant, 12 november 2007
    Nederlandse officieren bestuderen hoe hun voorgangers in Atjeh islamitische verzetsstrijders verdreven. Het woord duikt af en toe op in gesprekken over de beste aanpak in Uruzgan: Atjeh. Daar, in de dichtbegroeide valleien van Sumatra, bestreed het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) eind 19de eeuw met succes islamitische opstandelingen. Het voorschrift dat werd geschreven na die campagne is ten dele weer actueel.
     
  • Geweld laait op in van tsunami hersteld Atjeh : veel rebellen lopen nog met zware wapens rond
    door Arjan van Westen, De Pers, 30 september 2007
    Inwoners van Atjeh vrezen dat zodra de buitenlandse ontwikkelingswerkers, die na de tsunami van 2004 massaal naar de provincie kwamen, vertrekken, Atjeh opnieuw in een geweldspiraal terechtkomt. De Wereldbank constateerde onlangs dat het geweld in de Indonesische provincie Atjeh weer toeneemt. Soldaten van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) zijn ondanks de vredes-overeenkomst van 2005 niet ontwapend, de verdeeldheid onder de oud-strijders is groot en ze vechten conflicten vaak met wapens uit.
     
  • Sharia, seks en slappe piemels
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 20 juli 2007
    Razzia's van de islamitische zedenpolitie en overijverige fatsoensrakkers zijn dagelijkse kost in Atjeh sinds de invoering van de sharia wet vorig jaar. Voor de regionale Serambi krant blijft het voorpagina nieuws. De ene dag is het de sharia politie die jeugdige brommerrijders op de bon slingert die hun hoofddoek 'vergeten' zijn. De volgende dag nemen moslimstudenten de honneurs waar door meiden in strakke kledij van de weg te halen. De beul die zondaars bestraft met zweepslagen is altijd goed voor een foto.
     
  • De tsunami bracht Atjeh ook vrede
    door Armand Snijders, De Pers, 4 juli 2007
    De tsunami van 2004 sloeg genadeloos toe in Banda Atjeh. Er vielen bijna 200.000 doden. De overlevenden zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten. Zoals zoveel families werd ook het gezin van Lina Raz in de vroege ochtend van Tweede Kerstdag 2004 zwaar getroffen. Zelf verbleef ze met haar 3-jarige dochter en haar moeder in Medan, enkele honderden kilometers oostelijker, waar ze in het ziekenhuis lag in afwachting van haar bevalling. Haar man, een visser, was met de drie andere kinderen achtergebleven in Banda Atjeh, dicht bij de kust waar de tsunami als eerste toesloeg.
     
  • Paniek na vals tsunami alarm Atjeh
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 4 juni 2007
    In de Indonesische provinciestad Banda Aceh brak grote paniek uit nadat maandagmorgen per ongeluk de tsunami sirene afging. In allerijl renden de bewoners van Banda Aceh de straat op om te voet, per brommer of auto naar een hoger gelegen oord of moskee te vluchten. De immense verkeerschaos leidde tot verschillende botsingen en ongelukken. De politie had de grootste moeite om de bevolking te kalmeren toen bleek dat een van de in 2006 geïnstalleerde tsunami sirenes per ongeluk was gaan loeien.
     
  • Paniek in Banda Atjeh na tsunami-alarm
    Trouw, 4 juni 2007
    Paniek in Banda Atjeh na tsunami-alarm
    Nieuws.nl, 4 juni 2007
    Paniek in Banda Atjeh na tsunami-alarm
    De Pers, 4 juni 2007
    Paniek in Banda Atjeh na tsunami-alarm
    Laatste Nieuws, 4 juni 2007
    Een tsunami-alarm heeft maandag in Banda Atjeh, de hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh, tot grote paniek onder de bevolking geleid. Mensen renden hun huizen uit en zochten een heenkomen in de bergen. Het alarm bleef een half uur lang loeien, terwijl al snel duidelijk werd dat er geen tsunami in aantocht was.
     
  • Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Volkskrant, 30 mei 2007
    Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Algemeen Dagblad, 30 mei 2007
    Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Telegraaf, 30 mei 2007
    Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Metro, 30 mei 2007
    Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Sp!ts, 30 mei 2007
    Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Gelderlander, 30 mei 2007
    Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Stentor, 30 mei 2007
    Wilde olifanten houden huis in Atjeh
    Dagblad van het Noorden, 30 mei 2007
    Wilde olifanten hebben in de Indonesische provincie Atjeh (Sumatra) flink huisgehouden. Honderden hectares landbouwgrond werden verwoest en een heel dorp moest vluchten voor de dikhuiden. Volgens Indonesische media komen dit soort incidenten steeds vaker voor, ook met tijgers.
     
  • Nieuwe wind waait over Indonesische provincie Aceh
    door Patrick Vanden Berghe, Uitpers, 1 mei 2007
    Niet enkel in Noord-Ierland moet de volgende maanden politiek puin geruimd. Ook de Indonesische provincie Aceh staat voor belangrijke maanden. Dit meest westelijke punt van Indonesië stond eind 2004 ongewild centraal in het wereldnieuws toen een verwoestende tsunami zowat 100.000 inwoners van Aceh doodde en nog eens zoveel inwoners have en goed ontnam.
     
  • Nog geen duurzame vrede in Atjeh : Nederland en EU moeten nieuwe conflicten Indonesische provincie helpen voorkomen
    Reformatorisch Dagblad, 11 april 2007
    De bevolking van de Indonesische provincie Atjeh heeft behoefte aan vrede, maar ze is bang dat de huidige periode van rust zal worden gevolgd door nieuwe conflicten. Nederland en de Europese Unie moeten zich blijven inzetten om dat te voorkomen, stellen Jack van Ham en Mei Ling Liem.
     
  • Massale ontsnapping gevangenis Atjeh
    Telegraaf, 10 april 2007
    Massale ontsnapping gevangenis Atjeh
    Gelderlander, 10 april 2007
    Massale ontsnapping gevangenis Atjeh
    Stentor, 10 april 2007
    Ruim honderd gevangenen zijn ontsnapt uit een overvolle gevangenis in de Indonesische provincie Atjeh. Zij overweldigden enkele bewakers en dwongen hen deuren te openen, meldden Indonesische media dinsdag.
     
  • Nuttige drammerij in Banda Atjeh : wethouder Rob Metz vertelt bij BCA over werkbezoek tsunamihulp (PDF)
    door Fred de Graaf, Stad in Bedrijf, maart 2007
    Omgevallen archiefkasten in een wanordelijke kale ruimte, afgezet tegen lachende gezichten achter bureaus in een weliswaar in onze beleving te kleine ruimte. Wethouder Rob Metz showt beelden bij de Business Circle Apeldoorn (BCA) hoe Banda Atjeh er na de tsnunamiramp uitziet en hoe de stand van zaken is in december 2006, tijdens het tweede werkbezoek van een Apeldoornse delegatie aan het geteisterde land.
     
  • Oprichters politieke partij Atjeh vergiftigd
    Nieuws.nl, 1 maart 2007
    Zo'n 180 mensen in de Indonesische provincie Atjeh zijn opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze voedselvergiftiging opliepen tijdens een bijeenkomst ter oprichting van de eerste politieke partij in Atjeh, de Atjeese Volkspartij. Ze kregen last van duizeligheid en diarree.
     
  • Voormalige rebel ingezworen als gouverneur Atjeh
    Volkskrant, 8 februari 2007
    Voormalige rebel ingezworen als gouverneur Atjeh
    Algemeen Dagblad, 8 februari 2007
    Oud-rebel ingezworen als gouverneur Atjeh
    Telegraaf, 8 februari 2007
    Voormalige rebel ingezworen als gouverneur Atjeh
    Metro, 8 februari 2007
    Voormalige rebel gouverneur Atjeh
    Gelderlander, 8 februari 2007
    Voormalige rebel ingezworen als gouverneur Atjeh
    BN/De Stem, 8 februari 2007
    Voormalige rebel ingezworen als gouverneur Atjeh
    Dagblad van het Noorden, 8 februari 2007
    De voormalige opstandeling Irwandi Yusuf is donderdag geïnstalleerd als gouverneur van de Indonesische provincie Atjeh. De 46-jarige oud-woordvoerder van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) hield een koran boven zijn hoofd toen hij werd ingezworen.
     
  • Vroegere rebellenleider wordt gouverneur in Atjeh
    Nieuwsblad, 8 februari 2007
    Een voormalige rebel van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) is donderdag aangesteld als gouverneur van de Indonesische provincie Atjeh. De benoeming van de oud-rebel wordt gezien als een positieve stap in het vredesproces in Indonesië. Voor de ambtswoning van de nieuwe gouverneur stroomden duizenden mensen toe om hem te feliciteren.
     
  • Oud-rebellenleider gouverneur Atjeh
    NOS Nieuws, 8 februari 2007
    In de Indonesische provincie Atjeh is voormalig rebellenleider Irwandi Yusuf geïnstalleerd als gouverneur. Hij was een kopstuk van de GAM-beweging, die dertig jaar lang voor een onafhankelijk Atjah streed. Bijna 15.000 mensen kwamen in die periode om het leven.
     
  • Atjeh: sjaria-politie maakt zich niet populair
    door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 25 januari 2007
    In de Indonesische provincie Atjeh is in 2001 de islamitische wetgeving ingevoerd. Op de naleving wordt toegezien door de sjaria-politie, die steeds harder optreedt en het vaak voorzien heeft op jongeren en vrouwen.
     
  • Hulp bereikt door overstroming getroffen Sumatra
    Elsevier, 29 december 2006
    Hulpverleners hebben vrijdag voedsel en medicijnen afgeleverd in het door overstromingen getroffen gebied op het Indonesische eiland Sumatra. Honderdduizenden mensen zijn er dakloos geworden en de afgelopen week zijn zeker 141 mensen om het leven gekomen. In Maleisië, dat te kampen heeft met het ergste noodweer in honderd jaar, zijn elf doden geborgen. In totaal worden nog zeker 170 mensen vermist, meest Indonesiërs.
     
  • Overstromingen veroorzaken opnieuw ellende in Atjeh : natuurramp volgens gouverneur te wijten aan illegale houtkap
    door Michel Maas, Volkskrant, 27 december 2006
    De Indonesische provincie Atjeh is opnieuw getroffen door een ramp. Overstromingen hebben grote delen van Atjeh onder water gezet en aan mogelijk honderden mensen het leven gekost. Ook andere delen van Noord-Sumatra en het buurland Maleisië zijn door de watersnood getroffen. Enkele honderdduizenden mensen hebben hun ondergelopen huizen moeten ontvluchten. De overstromingen zijn het gevolg van wekenlange heftige regenval.
     
  • Mensen in Nood-team biedt hulp aan slachtoffers overstroming Atjeh : 50.000 euro beschikbaar voor noodhulp
    ANP Pers Support, 24 december 2006
    Twee jaar na de tsunami zijn delen van Atjeh opnieuw getroffen door zware wateroverlast. Mensen in Nood/Cordaid gaat noodhulp verlenen aan de slachtoffers van de overstromingen aan de noord-oostkust van Atjeh. Aanhoudende zware regens in de achterliggende dagen en landverschuivingen hebben enige tientallen slachtoffers geëist en 40-60 duizend mensen dakloos gemaakt in Noord-Sumatra en Atjeh.
     
  • Overstromingen na regen in Maleisië [en Atjeh]
    NOS Nieuws, 23 december 2006
    In Maleisië zijn al 7 doden gevallen door hevige overstromingen. Het regent er al dagenlang, en 100.000 mensen zijn dakloos geworden. Ook in Atjeh zijn voor de regen tienduizenden op de vlucht.
     
  • Sharia-politie valt beautysalons binnen
    Volkskrant, 22 december 2006
    Shariapolitie houdt razzia in Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 22 december 2006
    De sharia-politie van Atjeh heeft bij invallen in twaalf schoonheidssalons dertien personeelsleden gearresteerd, omdat zij zich niet hielden aan de islamitische kledingvoorschriften. Ook werden twee mannelijke klanten ingerekend omdat zij zich door vrouwen hadden laten knippen. Dit heeft een woordvoerder van dit religieuze politiekorps in de Indonesische provincie Atjeh donderdag meegedeeld.
     
  • Het haperend herstel in Atjeh
    door Michel Maas, Volkskrant, 21 december 2006
    Langs de westelijke kustweg van Atjeh is de wederopbouw nog altijd gaande. Alle stadia van tijdelijkheid zijn er te zien. Vijf Rode-Kruis-trucks kruipen langs de westkust van Atjeh naar het zuiden. De vrachtwagens brengen aluminium noodwoningen naar Calang, waar de wederopbouw kennelijk in het stadium van barakken is blijven steken. Calang is een dagreis verwijderd van Banda Atjeh.
     
  • Wethouder helpt Atjeh-project verder
    door Bert Felix, Stentor, 21 december 2006
    Wethouder Rob Metz helpt momenteel in Banda Atjeh twee van de drie Apeldoornse hulpprojecten op gang. Het eerste project verloopt al zeer voorspoedig. Volgens Metz is ook het tweede project nu een stuk gevorderd.
     
  • Buitenlandse waarnemers beëindigen missie in Atjeh
    Trouw, 15 december 2006
    Buitenlandse waarnemers beëindigen missie in Atjeh
    Nieuws.nl, 15 december 2006
    Waarnemers van de Europese Unie hebben hun missie in de Indonesische provincie Atjeh vrijdag afgesloten. Het in augustus 2005 gesloten vredesakkoord waarop zij hebben toegezien lijkt na dertig jaar definitief een eind te hebben gemaakt aan de strijd tussen het Indonesische leger en de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM). Bij het conflict zijn zo'n vijftienduizend doden gevallen, onder wie veel burgers.
     
  • Europese waarnemers verlaten Atjeh
    Laatste Nieuws, 15 december 2006
    De door de Europese Unie geleide waarnemers hebben hun vredecontrolemissie in de Indonesische provincie Atjeh afgerond. De Atjeh Monitoring Mission (AMM) zag sinds september 2005 toe op het vredesakkoord tussen de Indonesische regering en de voormalige rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM).
     
  • Atjeh kiest voor GAM en autonomie
    door Michel Maas, RNW Wereldomroep, 12 december 2006
    Irwandi Yusuf wordt de nieuwe gouverneur van Atjeh. De oud-toponderhandelaar van de voormalige gewapende Beweging Vrij Atjeh (GAM) heeft de verkiezingen voor deze hoogste politieke functie in de provincie gewonnen. Alle zeven andere kandidaten bleven ver achter hem. Aan hem de taak om Atjeh naar autonomie te leiden.
     
  • Kiezers in Atjeh keren Indonesië de rug toe : de radicaalste kandidaat van de bevrijdingsbeweging GAM behaalt een klinkende overwinning
    door Michel Maas, Volkskrant, 12 december 2006
    De nieuwe gouverneur van Atjeh is van plan Indonesië te houden aan alle vredesafspraken die hij namens de GAM in Helsinki heeft gemaakt.
     
  • Voormalige rebel wint lokale verkiezingen Atjeh
    Volkskrant, 11 december 2006
    Voormalige rebel wint lokale verkiezingen Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 11 december 2006
    De voormalige woordvoerder van de opstandelingen in de Indonesische provincie Atjeh, Irwandi Yusuf, heeft maandag de lokale verkiezingen gewonnen. Dat bleek uit de voorlopige uitslagen, aldus een plaatselijke monitorgroep tegenover het Franse persbureau AFP.
     
  • Voormalige rebel wint lokale verkiezingen Atjeh
    Algemeen Dagblad, 11 december 2006
    Ex-rebel wordt gouverneur van Atjeh
    Telegraaf, 11 december 2006
    Voormalige rebel wint lokale verkiezingen Atjeh
    Metro, 11 december 2006
    Voormalige opstandeling gouverneur Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 11 december 2006
    Voormalige rebel wint lokale verkiezingen Atjeh
    Gelderlander, 11 december 2006
    Voormalige rebel wint lokale verkiezingen Atjeh
    BN/DeStem, 11 december 2006
    Voormalige rebel wint lokale verkiezingen Atjeh
    Dagblad van het Noorden, 11 december 2006
    De eerste democratische verkiezingen voor het gouverneurschap van de Indonesische provincie Atjeh zijn gewonnen door ex-rebel Irwandi Yusuf. Volgens Indonesische media kan de voormalige woordvoerder van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) rekenen op 40 procent van de stemmen.
     
  • Atjeh kiest voor het eerst in vrijheid eigen bestuur : democratie onthult tweedeling in oude bevrijdingsbeweging
    door Michel Maas, Volkskrant, 11 december 2006
    Banda Atjeh is weggeplakt achter metershoge pasfoto's. De kandidaten voor het gouverneurschap, het burgemeesterschap en het regentschap hebben de stad volgehangen. Maar de foto's zijn uitwisselbaar: alle kandidaten dragen het traditionele zwarte petje of de gouden Atjese koningsmuts.
     
  • Voor het eerst plaatselijke verkiezingen in Atjeh
    Nieuws.nl, 11 december 2006
    Plaatselijke verkiezingen in Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 11 december 2006
    Eerste plaatselijke verkiezingen in Indonesische provincie Atjeh
    Laatste Nieuws, 11 december 2006
    Een voormalige rebellenleider maakt een goede kans bij de gouverneursverkiezingen die maandag in de Indonesische provincie Atjeh worden gehouden. Het is voor het eerst dat hier plaatselijke verkiezingen worden gehouden. De verkiezingen moeten het vredesakkoord bestendigen dat de Indonesische regering en de rebellenbeweging GAM vorig jaar na 29 jaar oorlog sloten. Behalve een gouverneur en een vice-gouverneur worden er ook districtsbestuurders en burgemeesters gekozen. Er wordt een hoge opkomst verwacht.
     
  • Historische verkiezingen in Atjeh
    NOS Nieuws, 11 december 2006
    In de Indonesische provincie Atjeh worden vandaag regionale verkiezingen gehouden, die het einde moeten bezegelen van 29 jaar van strijd tussen rebellen en de centrale regering. Voor het ambt van gouverneur staan een ex-generaal en een vroegere rebellenleider kandidaat.
     
  • Atjeh naar de stembus
    Algemeen Dagblad, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    Telegraaf, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    Sp!ts, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    Metro, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    Reformatorisch Dagblad, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    Gelderlander, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    Stentor, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    BN/De Stem, 11 december 2006
    Atjeh naar de stembus
    Dagblad van het Noorden, 11 december 2006
    In de Indonesische provincie Atjeh kiezen de inwoners maandag voor het eerst lokale bestuurders. De stembusgang vormt het slotstuk van het vredesproces dat een eind maakte aan de opstand van de Beweging Vrij Atjeh (GAM).
     
  • Atjeese organisaties pleiten betrokkenheid EU in vredesproces
    ANP Pers Support, 8 december 2006
    Maatschappelijke organisaties in Atjeh zien met lede ogen toe dat de Aceh Monitoring Mission (AMM) van de EU op 15 december vertrekt uit Atjeh. Liever hadden ze gehad dat AMM nog wat langer zou blijven. 'De kans op een goede voortzetting van het, nog prille, vredesproces kan met het wegvallen van de AMM worden bemoeilijkt', zegt Faisal Hadi, directeur van NGO Koalisi HAM. Ook Suraiya Kamaruzzaman, oprichtster van Flower Aceh, is naar Brussel afgereisd om haar zorgen over de toekomst van Atjeh en de rol van de vrouwen binnen het vredesproces te delen met de EU vertegenwoordigers.
     
  • Nog altijd 25.000 families dakloos in Atjeh
    Telegraaf, 7 december 2006
    Meer dan 25.000 families in de Indonesische provincie Atjeh zijn twee jaar na de verwoestende tsunami nog altijd dakloos. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de internationale hulporganisatie Oxfam, waarvan het Nederlandse Novib deel uitmaakt.
     
  • Indonesiërs nog zonder vaste woning na tsunami
    BNR Nieuws Radio, 17 november 2006
    Ongeveer 70.000 Indonesiërs die op tweede kerstdag 2004 alles verloren door de verwoestende tsunami hebben nog altijd geen vaste woning. Ze zitten nog steeds in noodopvangwoningen en moeten dringend elders ondergebracht worden, meldde de hulporganisatie Oxfam vrijdag.
     
  • Van Ardenne trekt 58 miljoen Euro extra uit voor wederopbouw Atjeh
    EMEA Nieuws Netwerk, 12 oktober 2006
    Tijdens haar bezoek aan Indonesië heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) een extra bijdrage van 58 miljoen Euro toegezegd aan het Multi Donor Fonds (MDF) voor de wederopbouw van Atjeh en het eiland Nias. Gisteren bezocht Van Ardenne Atjeh waar zij verschillende wederopbouwprojecten heeft bekeken die zijn opgezet als gevolg van de vernietigende tsunami van eind 2004. "Het Multi Donor Fonds heeft laten zien dat het effectief en efficiënt opereert. Er zijn inmiddels 2.000 nieuwe huizen gebouwd en opgeknapt en de bouw van nog eens 5.000 huizen volgt. Meer dan duizend kilometer aan nieuwe wegen is inmiddels aangelegd en ruim 400 nieuwe bruggen zijn gebouwd", aldus de minister tijdens haar bezoek aan Atjeh.
     
  • Voor wederopbouw Atjeh 60 miljoen extra
    Volkskrant, 10 oktober 2006
    Nederland geeft 60 miljoen voor wederopbouw Atjeh
    Trouw, 10 oktober 2006
    Voor wederopbouw Atjeh 60 miljoen extra
    Telegraaf, 10 oktober 2006
    Van Ardenne: 60 miljoen euro voor Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 10 oktober 2006
    Nederland geeft 60 miljoen voor wederopbouw Atjeh
    Nieuws.nl, 10 oktober 2006
    Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), die nu een bezoek brengt aan Indonesië, heeft daar 60 miljoen euro extra toegezegd aan het Multi Donor Fonds (MDF) voor de wederopbouw van Atjeh en het eiland Nias. Zij bezocht er gebieden die eind 2004 getroffen werden door de tsunami.
     
  • Overlevenden van tsunami eisen woningen
    Volkskrant, 20 september 2006
    Overlevenden van tsunami eisen woningen
    Algemeen Dagblad, 20 september 2006
    Overlevenden van tsunami eisen woningen
    Sp!ts, 20 september 2006
    Overlevenden van tsunami eisen woningen
    Metro, 20 september 2006
    Overlevenden van tsunami eisen woningen
    Gelderlander, 20 september 2006
    Overlevenden van tsunami eisen woningen
    Stentor, 20 september 2006
    Overlevenden van tsunami eisen woningen
    BN/De Stem, 20 september 2006
    Overlevenden van tsunami eisen woningen
    Dagblad van het Noorden, 20 september 2006
    In de Indonesische provincie Atjeh is het woensdag tot ongeregeldheden gekomen tussen overlevenden van de tsunami van 2004 en de politie. Honderden woedende demonstranten hadden zich verzameld voor het kantoor van de wederopbouworganisatie BRR in de hoofdstad Banda Atjeh.
     
  • Demonstratie Atjeh loopt uit de hand
    Trouw, 20 september 2006
    Demonstratie Atjeh loopt uit de hand
    Nieuws.nl, 20 september 2006
    Een demonstratie van overlevenden van de tsunami in de Indonesische provincie Atjeh is woensdag uit de hand gelopen. De politie in de hoofdstad Banda Atjeh zette waterkanonnen in tegen honderden demonstranten die sinds dinsdag de ingang blokkeerden van het kantoor van de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de wederopbouw van de provincie.
     
  • Toneel verzoent Javanen en Atjeh'ers
    door Evert-Jan Quak, IS, 13 september 2006
    Een toneelstuk over de tsunami brengt Indonesische toneelspelers nader tot elkaar. Een oude, blinde man zit hoog in een boom in een stoel. Een enorme vloedgolf heeft hem daar samen met de stoel achtergelaten. Vanuit de boom wacht hij tot het water zakt. Ongelooflijk? Nee, het is één van de overlevingsverhalen na de tsunamiramp in Atjeh, Indonesië.
     
  • Moslims branden kerk af
    Christian International News, 11 september 2006
    Een menigte woedende moslims heeft zaterdag een kerk in de provincie Atjeh in lichterlaaie gezet. Naar men bericht waren de islamieten het niet eens met de plannen van de gemeente om een aantal 'opwekkingsbijeenkomsten' te houden.
    Berkat: Indisch4ever
     
     
     
  • Atjeh viert één jaar vrede, maar blijft op zijn hoede : zelfs de voormalige strijders van de Beweging Vrij Atjeh zijn beter af, al zien ze dat de regering overal nieuwe kazernes laat bouwen
    door Michel Maas, Volkskrant, 16 augustus 2006
    Jakarta houdt zich niet aan alle afspraken van het 'Akkoord van Helsinki', vinden critici een jaar na de ondertekening. Maar in Atjeh is de vrede overal voelbaar.
     
  • Atjeh bruist weer na een jaar vrede
    door Step Vaessen, RNW Wereldomroep, 14 augustus 2006
    Even schrikt Jamaludin, als hij het woord 'TNI' hoort, een afkorting voor het Indonesische leger. Plotsklaps kijkt hij om. Het maakt pijnlijk duidelijk dat de wonden van dertig jaar oorlog nog lang niet zijn geheeld. Maar na een jaar vrede is het leven weer helemaal teruggekeerd in Atjeh.
     
  • Verkiezingen in Atjeh in december
    BN/De Stem, 11 augustus 2006
    In de Indonesische provincie Atjeh worden 'voor 10 december' verkiezingen gehouden. Het gaat om de eerste directe verkiezingen in het gebied waar bijna dertig jaar lang een separatistische guerrillabeweging actief was. De Indonesische minister van Informatie, Sofyan Djalil, zei gisteren dat de bevolking van Atjeh in december in staat zal worden gesteld negentien regionale bestuurders en burgemeesters te kiezen. Daarnaast worden ook verkiezingen voor de post van gouverneur gehouden.
     
  • Waarnemers willen langer in Atjeh blijven
    Telegraaf, 11 augustus 2006
    De buitenlandse waarnemers in de Indonesische provincie Atjeh geven gehoor aan het verzoek van president Susilo Bambang Yudhoyono om te blijven tot de lokale verkiezingen later dit jaar. Dat heeft het hoofd van de waarnemers vrijdag gezegd.
     
  • Inwoners Atjeh willen sharia
    Novum, 10 augustus 2006
    Ongeveer 90 procent van de inwoners van de Indonesische provincie Atjeh steunt de invoering van de sharia, blijkt uit een woensdag gepubliceerde opiniepeiling.
     
  • Regering en rebellen Atjeh sluiten fragiel akkoord
    door Alexander Weissink, RNW Wereldomroep, 18 juli 2006
    De Indonesische regering en de Atjeese onafhankelijkheidsbeweging GAM hebben een vredesakkoord gesloten. De overeenkomst moet een einde maken aan het conflict dat sinds 1976 naar schatting vijftienduizend mensenlevens heeft gekost. Maar het is de vraag of dat ook echt gebeurt.
     
  • Atjeh wil sharia ook toepassen op niet-moslims
    Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
    Politici in de Indonesische regio Atjeh bereiden een nieuw wetsvoorstel voor waarin zij pleiten voor toepassing van de sharia op niet-moslims, militairen en de rechterlijke macht.
     
  • Atjeh: ook sharia voor niet-moslims
    Nieuws.nl, 4 mei 2006
    'Sharia ook toepassen voor niet-moslims'
    Standaard, 4 mei 2006
    De islamitische wet die vorig jaar in Atjeh werd ingevoerd zou ook voor alle niet-moslims, militairen en politieagenten in de Indonesische provincie moeten gelden. Zo luidt een wetsvoorstel dat bij het Indonesische parlement in Jakarta is ingediend.
     
  • In augustus verkiezingen in Atjeh
    Trouw, 23 april 2006
    In augustus verkiezingen in Atjeh
    Nieuws.nl, 23 april 2006
    In de Indonesische provincie Atjeh worden in augustus verkiezingen gehouden. Dat heeft de Indonesische vice-president Jusuf Kalla zondag bekendgemaakt. De verkiezingen worden gehouden op grond van het vredesakkoord dat de rebellen in Atjeh vorig jaar met de Indonesische regering sloten en dat voorziet in beperkt zelfbestuur voor de provincie.
     
  • GAM–leiders keren terug naar Atjeh
    Algemeen Dagblad, 17 april 2006
    GAM–leiders keren terug naar Atjeh
    Telegraaf, 17 april 2006
    GAM–leiders keren terug naar Atjeh
    Sp!ts, 17 april 2006
    Leiders van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) keren op 19 april terug naar Atjeh voor een bezoek. De top van de afscheidingsbeweging, die vorig jaar zomer een vredesakkoord tekende, leeft al vele jaren in het buitenland, vooral in Noord-Europa. Sommigen zijn al meer dan dertig jaar niet meer in Atjeh geweest.
     
  • Brussel helpt Atjeh met 118 miljoen euro
    Telegraaf, 31 maart 2006
    Brussel helpt Atjeh met 118 miljoen euro
    Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2006
    De Indonesische provincie Atjeh krijgt nog eens 118 miljoen euro hulpgeld van Europa. Het is bedoeld voor herstel van de schade door de tsunami ruim een jaar geleden.
     
  • EU–waarnemersmissie Atjeh met drie maanden verlengd
    Elsevier, 27 februari 2006
    EU–waarnemersmissie Atjeh met drie maanden verlengd
    Reformatorisch Dagblad, 27 februari 2006
    De Europese waarnemers die in de Indonesische provincie Atjeh toezicht houden op de naleving van het in augustus gesloten vredesakkoord, blijven drie maanden langer dan gepland. Dat zijn de EU–ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel overeengekomen. Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, verwelkomde het besluit. Hoewel de situatie in Atjeh zich gunstig ontwikkelt, liggen er nog enkele uitdagingen in het verschiet, aldus Solana.
     
  • Buitenlandse waarnemer vermist in Atjeh
    Telegraaf, 19 februari 2006
    Een buitenlandse waarnemer in de Indonesische provincie Atjeh is vrijdag vermist geraakt tijdens het surfen. Een zoektocht naar de waarnemer, wiens naam en nationaliteit niet bekend zijn gemaakt, had zondag nog niets opgeleverd.
     
  • De fijne balans van tsunamihulp
    door Hilde Janssen, IS, februari 2006
    Geef ze geen vis, maar een boot om mee te vissen. Een advies dat menige hulporganisatie volgt om de vissers van Atjeh na de tsunami weer naar zee te helpen. Het klinkt eenvoudig. De praktijk blijkt het een stuk lastiger. In Pante Raja, aan de oostkust van Atjeh, wordt druk getimmerd. Lokale bootbouwers hebben de afgelopen maanden al honderden kleine en een tiental grote vissersboten gebouwd. Uit de omringende kustplaatsen blijven de bestelling binnenkomen.
     
  • Fysiotherapeute helpt slachtoffers tsunami
    Stentor (via FysioForum), 28 januari 2006
    Fysiotherapeute Ineke de Jonge uit Eefde vertrekt morgen naar Lhoknga in Atjeh. Daar begint zij een revalidatiecentrum voor de slachtoffers van de tsunami. Vanuit Nederland krijgt zij daarbij financiële steun van de Deventer Stichting Wederopbouw Atjeh en van de FDEO (Fysiotherapeuten in Deventer en omgeving), een samenwerkingsverband tussen zes praktijken voor fysiotherapie.
     
  • Vredesbesprekingen Atjeh in Finland
    Trouw, 12 januari 2006
    Vredesbesprekingen Atjeh in Finland
    Nieuws.nl, 12 januari 2006
    De Indonesische vice-president Jusuf Kalla zal volgende week met verbannen rebellenleiders praten over de voortgang van het vredesproces in Atjeh. Dat is donderdag bekendgemaakt.
     
  • Bible League helpt bij opbouw kerk in Atjeh : Rien Meijer: Hulpvaardigheid van christenen na de tsunami kweekte veel goodwill
    door K. van der Zwaag, Reformatorisch Dagblad, 5 januari 2006
    Bible League Nederland gaat twee jaar lang tien evangelisten in de Indonesische provincie Atjeh steunen. Zij richten zich op de opbouw van de na de tsunami flink gegroeide kerk in Atjeh. De steun mag echter vanwege de shariawetgeving niet openlijk worden gegeven. De evangelisten heten daarom "multi purpose volunteers", vrijwilligers die voor diverse doelen inzetbaar zijn.
     
  • Dagboek van Pieter Feith : "De tsunami heeft het verlangen naar vrede versterkt""
    door Pieter Feith, IS, 31 januari 2006
    Het is nog steeds geen rozengeur en maneschijn tussen de Indonesische regering en de rebellen van de beweging Vrij Atjeh. Maar na drie maanden kan topdiplomaat Pieter Feith als hoofd van de Atjeh Monitoring Missie zelfs de sceptici overtuigen met de eerste resultaten van het vredesproces.
     
  • Waarnemers langer in Atjeh
    Trouw, 30 december 2005
    Waarnemers langer in Atjeh
    Nieuws.nl, 30 december 2005
    Waarnemers blijven langer in Atjeh
    Telegraaf, 30 december 2005
    De door de Europese Unie geleide waarnemersmissie in Atjeh blijft drie tot zes maanden langer in de Indonesische provincie dan oorspronkelijk gepland. Dat heeft de Indonesische vice-president Jusuf Kalla vrijdag gezegd.
     
  • Atjehs grote meevaller: epidemieën bleven uit
    door Kjeld Duits, Reformatorisch Dagblad, 30 december 2005
    Grote epidemieën zouden er uitbreken, voorspelden medische experts vorig jaar december toen de tsunami vele steden totaal verwoestte en enorme aantallen inwoners dakloos maakte. Cholera werd er voorspeld, malaria, denguekoorts en meer afschrikwekkende ziektes. Een jaar na de ramp is geen van deze voorspellingen uitgekomen. Hebben de experts en de media overdreven, of heeft er een wonder plaatsgevonden?
     
  • Eindelijk vrede in Atjeh
    Parool, 29 december 2005
    Eindelijk heerst er vrede in Atjeh. Met groot vertoon van ceremonieel vertrokken vanochtend de laatste Indonesische gevechtseenheden uit de provincie. Hun taak wordt grotendeels overgenomen door Atjehse politie.
     
  • Indonesië trekt laatste groep militairen terug uit Atjeh
    Volkskrant, 29 december 2005
    Indonesië is donderdag begonnen met de terugtrekking van de laatste militairen uit de provincie Atjeh die het krachtens het akkoord van augustus heeft beloofd terug te halen. Ongeveer 3.800 manschappen gingen aan boord van vijf marineschepen en een transporttoestel. Honderden mensen woonden een plechtigheid bij die was georganiseerd om stil te staan bij de terugtrekking en het ontwapeningsproces.
     
  • Indonesië trekt militairen terug uit Atjeh
    Nieuws.nl, 29 december 2005
    Indonesië is begonnen met de terugtrekking van de laatste militairen uit de provincie Atjeh. Bijna 3800 manschappen zijn donderdag vertrokken. Honderden mensen woonden een plechtigheid bij die was georganiseerd om stil te staan bij de terugtrekking en het ontwapeningsproces. In het gebied wordt sinds 1873 gestreden.
     
  • Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
    Gelderlander, 29 december 2005
    Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
    Stentor, 29 december 2005
    Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
    BN/De Stem, 29 december 2005
    Indonesië voltooit donderdag de laatste fase van de terugtrekking van zijn militairen uit de westelijke provincie Atjeh. Tijdens een ceremonie in de haven van Krueng Geukeuh, in Lhokseumawe, zal officieel afscheid genomen worden van een laatste contingent van 3353 manschappen.
     
  • Indonesië voltooit terugtrekking uit Atjeh
    Telegraaf, 29 december 2005
    Indonesische troepen ronden terugtrekking uit Atjeh af
    Gazet van Antwerpen, 29 december 2005
    Indonesische troepen weg uit Atjeh
    Standaard, 29 december 2005
    De Indonesische veiligheidstroepen hebben donderdag hun terugtrekking uit de Indonesische provincie Atjeh afgerond. Dat heeft een woordvoerster van de internationale waarnemersmissie die toeziet op de naleving van het vredesakkoord tussen de voormalige rebellen van de Separatistische Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) en de Indonesische regering, laten weten.
     
  • Rebellen Atjeh ontbinden gewapende tak
    Telegraaf, 27 december 2005
    Rebellen Atjeh ontbinden gewapende tak
    Gelderlander, 27 december 2005
    Rebellen Atjeh ontbinden gewapende tak
    BN/De Stem, 27 december 2005
    Rebellen Atjeh ontbinden gewapende tak
    Dagblad van het Noorden, 27 december 2005
    Rebellen in de provincie Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra hebben hun gewapende tak ontbonden. Het gaat om een nieuwe fase van het vredesproces dat na de tsunami van een jaar geleden goed op gang kwam.
     
  • Separatisten Atjeh ontbinden gewapende vleugel
    Gazet van Antwerpen, 27 december 2005
    Separatisten Atjeh ontbinden gewapende vleugel
    Standaard, 27 december 2005
    Na bijna dertig jaar burgeroorlog hebben de vroegere separatisten in de Indonesische provincie Atjeh hun militaire vleugel ontbonden. Een woordvoerder liet dinsdag weten dat de Beweging Vrij Atjeh (GAM) de wapens heeft ingeleverd en dat de strijdtroepen ontbonden zijn.
     
  • Rebellen Atjeh leggen wapens neer
    Katholiek Nieuwsblad, 27 december 2005
    Seperatistische rebellen van de Free Aceh Movement (GAM) hebben dinsdag de ontmanteling van hun milities voltooid. Deze actie, die deel uitmaakt van het in Jakarta gesloten vredesakkoord van 15 augustus tussen de regering en de separatisten op Atjeh, vindt enkele dagen voor de terugtrekking van regeringstroepen uit de regio plaats. "Namens de leden van de GAM heb ik de eer aan te kondigen dat de GAM-strijders nu gedemobiliseerd en gedemilitariseerd zijn", verklaarde een woordvoerder van de rebellen op een persconferentie. Verder verzekerde hij dat de seperatisten "elke clausule van het akkoord zullen respecteren".
     
  • Atjeh: geboortegolf na tsunami
    Reformatorisch Dagblad, 23 december 2005
    Vroedvrouw Soufriani lacht vrolijk. "Dit is heel zeldzaam, dat ik kan zitten. De afgelopen maanden heb ik alleen maar gestaan." De energieke vrouw heeft het over het grote aantal kinderen dat de afgelopen drie maanden is geboren in het ziekenhuis in Meulaboh in Atjeh. "Afgelopen maand werden er bijna drie maal zo veel baby'tjes geboren als vorig jaar november." Het Indonesische rampgebied zit een jaar na de tsunami midden in een geboortegolf.
     
  • Maar de tsunami bracht ook vrede
    Planet.nl, 23 december 2005
    De verwoesting van de tsunami was in Atjeh het grootst. 170.000 Mensen kwamen om en 400.000 mensen raakten dakloos. Maar de tsunami had ook een positief gevolg: vrede.
     
  • Apeldoorn nog lang niet klaar in Atjeh
    Stentor, 23 december 2005
    Apeldoorn doet zijn groene imago eer aan in Banda Atjeh. Middenin de Indonesische stad helpt de gemeente bij het herstel van een begraafplaats en een park. Het moet een 'groene long' worden in het centrum. Het is een van de vormen van hulp die Apeldoorn biedt aan het gebied dat vorig jaar getroffen werd door een tsunami.
     
  • Wederopbouw in Atjeh moeizaam
    Volkskrant, 22 december 2005
    De wederopbouw van Atjeh gaat moeizamer dan die in andere gebieden die werden getroffen door de tsunami. Hulporganisaties liepen elkaar het afgelopen jaar vaak in de weg. In Sri Lanka verloopt de coördinatie naar behoren. India en Thailand zijn op eigen kracht grotendeels weer opgekrabbeld.
     
  • Tsunami bracht Atjeh geld, maar weinig hulp : wederopbouw Indonesische provincie komt pas een jaar na de ramp mondjesmaat op gang, ondanks zeven miljard euro aan schenkingen
    door Michel Maas, Volkskrant, 22 december 2005
    Excuses genoeg zijn er voor de trage wederopbouw van Atjeh: de tsunami was een ongekende ramp. Maar de ergernis over krioelende buitenlandse hulpverleners groeit.
     
  • Waarnemers vernietigen laatste wapens Atjeese rebellen
    Nieuws.nl, 21 december 2005
    Met de vernietiging van de laatste wapens van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) door internationale waarnemers is woensdag een symbolisch eind gekomen aan een bijna drie decennia durende strijd in de Indonesische provincie Atjeh. Zoals werd overeengekomen in augustus heeft de GAM haar laatste wapens ingeleverd en zal de terugtrekking van een groot deel van de Indonesische veiligheidstroepen uit de provincie nog voor het eind van het jaar voltooid worden.
     
  • Atjeh een stap dichter bij vrede : niet alle wapens die de GAM inlevert doen het, maar de wereld is tevreden
    door Michel Maas, Volkskrant, 20 december 2005
    Na de tsunami hadden de burgers van Atjeh genoeg van al het geweld waarmee de strijd voor onafhankelijkheid gepaard ging. En nu heeft het verzet zijn wapens ingeleverd.
     
  • Indonesië haalt opnieuw militairen weg uit Atjeh
    Telegraaf, 20 december 2005
    Indonesië is begonnen aan de laatste fase van de terugtrekking van zijn militairen uit de westelijke provincie Atjeh. Circa 1600 soldaten verlieten dinsdag het gebied. De terugtrekking is onderdeel van het vredesakkoord dat Jakarta eerder dit jaar sloot met de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM).
     
  • Rebellen Atjeh leveren laatste wapens in
    Trouw, 19 december 2005
    Rebellen Atjeh leveren laatste wapens in
    Trouw, 19 december 2005
    De voormalige rebellen van de separatistische Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) hebben maandag hun laatste wapens ingeleverd. Daarmee zouden ze voldoen aan de verplichtingen van een in augustus gesloten vredesovereenkomst met de Indonesische regering.
     
  • Rebellen op Atjeh leveren laatste wapens in
    Algemeen Dagblad, 19 december 2005
    Rebellen op Atjeh leveren laatste wapens in
    Telegraaf, 19 december 2005
    Rebellen op Atjeh leveren laatste wapens in
    Sp!ts, 19 december 2005
    Rebellen op Atjeh leveren laatste wapens in
    Gelderlander, 19 december 2005
    Rebellen op Atjeh leveren laatste wapens in
    BN/De Stem, 19 december 2005
    Rebellen op Atjeh leveren laatste wapens in
    Nieuwsblad, 19 december 2005
    Rebellen op Atjeh leveren laatste wapens in
    Laatste Nieuws, 19 december 2005
    Rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) hebben maandag de laatste wapens ingeleverd. Dat is conform het vredesakkoord dat zij in augustus in Helsinki met de Indonesische regering hebben gesloten, aldus de internationale waarnemersmissie die toeziet op naleving van het akkoord.
     
  • Rebellen in Atjeh leveren wapens in
    Nieuws.nl, 15 december 2005
    Voormalige rebellen in de Indonesische provincie Atjeh hebben donderdag enkele van hun laatste wapens ingeleverd. Ze deden dat op grond van een vredesakkoord dat een eind moet maken aan 29 jaar strijd. De ontwapening, die begon nadat de rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) op 15 augustus een akkoord met de Indonesische regering hadden gesloten, moet zaterdag voltooid zijn.
     
  • Uitbraak van vogelgriep in Atjeh
    Algemeen Dagblad, 24 november 2005
    Uitbraak van vogelgriep in Atjeh
    Telegraaf, 24 november 2005
    Uitbraak van vogelgriep in Atjeh
    Stentor, 24 november 2005
    Uitbraak van vogelgriep in Atjeh
    Gelderlander, 24 november 2005
    Uitbraak van vogelgriep in Atjeh
    BN/De Stem, 24 november 2005
    In de Indonesische provincie Atjeh zijn honderden kippen aan vogelgriep bezweken. Dat heeft een functionaris van het Indonesische ministerie van Landbouw donderdag laten weten. Hij zei dat een aantal zieke kippen is gedood.
     
  • Vogelgriep geconstateerd in Atjeh
    Nieuws.nl, 24 november 2005
    In de Indonesische provincie Atjeh is vogelgriep uitgebroken. Volgens de autoriteiten is het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1 vastgesteld bij kippen in de hoofdstad Banda Atjeh en twee andere districten. Honderden kippen zijn aan de ziekte doodgegaan.
     
  • Vogelgriep in Indonesische provincie Atjeh
    Het Laatste Nieuws, 24 november 2005
    Honderden kippen zijn in de Indonesische provincie Atjeh bezweken aan de vogelgriep. Dat heeft een ambtenaar van het Indonesische ministerie van Landbouw donderdag bekendgemaakt.
     
  • Rebellen Atjeh leveren weer wapens in
    Trouw, 22 november 2005
    Rebellen Atjeh leveren weer wapens in
    Nieuws.nl, 22 november 2005
    Rebellen Atjeh leveren weer wapens in
    Telegraaf, 22 november 2005
    De voormalige rebellenbeweging in Atjeh, GAM, heeft dinsdag voor de derde maal een partij wapens ingeleverd in het kader van het vredesverdrag dat een eind moet maken aan 29 jaar afscheidingsstrijd in de Indonesische provincie.
     
  • Meer Indonesische troepen weg uit Atjeh
    Algemeen Dagblad, 19 november 2005
    Meer Indonesische troepen weg uit Atjeh
    Telegraaf, 19 november 2005
    Meer Indonesische troepen weg uit Atjeh
    Sp!ts, 19 november 2005
    Indonesische troepen weg uit Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 19 november 2005
    Meer Indonesische troepen weg uit Atjeh
    Stentor, 19 november 2005
    Meer Indonesische troepen weg uit Atjeh
    Gelderlander, 19 november 2005
    Meer Indonesische troepen weg uit Atjeh
    BN/De Stem, 19 november 2005
    Het Indonesische leger is begonnen aan de derde fase van terugtrekking van militairen uit de provincie Atjeh. Zaterdag zullen circa 2500 soldaten uit de provincie in het noorden van Sumatra vertrekken, maakte een woordvoerder van het leger bekend.
     
  • Bible League: Atjeh staat open voor Evangelie
    Reformatorisch Dagblad, 3 november 2005
    In de islamitische Indonesische provincie Atjeh zijn sinds begin dit jaar zes christelijke gemeenten gesticht. Het gaat om kleine groepen zonder kerkgebouw, die veelal bijeenkomen in winkels die op zondag zijn gesloten.
     
  • Kopstuk separatisten terug in Atjeh
    Telegraaf, 31 oktober 2005
    Separatist terug in Atjeh
    Gelderlander, 2 november 2005
    Na vijfentwintig jaar afwezigheid is kopstuk Bakhtiar Abdullah van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) maandag in Indonesië teruggekeerd. Abdullah zei dat hij zeker zestig dagen in Atjeh zal blijven om toe te zien op het vredesproces dat de GAM en de Indonesische regering hebben aangevangen.
     
  • Doden door overstromingen in Atjeh
    Nieuws.nl, 19 oktober 2005
    Doden door overstromingen in Atjeh
    Telegraaf, 19 oktober 2005
    Doden door overstromingen in Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 19 oktober 2005
    Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van dagenlange regenval hebben dinsdagavond in de Indonesische provincie Atjeh aan zeker twee mensen het leven gekost. Nog eens 22 mensen zijn gewond geraakt. De politie zei te verwachten dat het dodental zal oplopen.
     
  • Doden in Atjeh door overstromingen
    Gelderlander, 19 oktober 2005
    Doden in Atjeh door overstromingen
    BN/DeStem, 19 oktober 2005
    Door overstromingen en modderlawines in de Indonesische provincie Atjeh op Sumatra zijn zeker zestien mensen omgekomen. Zeker dertig mensen raakten gewond, aldus de lokale autoriteiten woensdag. Tot dusver zijn negen lijken geborgen. Meer dan vierhonderd mensen raakten dakloos.
     
  • Ook polio in Indonesische provincie Atjeh geconstateerd
    Nieuws.nl, 18 oktober 2005
    Voor het eerst is ook in de Indonesische provincie Atjeh een geval van polio geconstateerd, dat heeft minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari dinsdag gezegd. Het gaat om een 3-jarig jongetje dat het vaccinatieprogramma van de Indonesische overheid niet volledig heeft doorlopen. Tot nog toe had de ziekte, sinds die in maart na decennialange afwezigheid weer op Indonesische bodem werd geconstateerd, vooral op het eiland Java toegeslagen.
     
  • Tweede contingent militairen teruggetrokken uit Atjeh
    Nieuws.nl, 18 oktober 2005
    Ruim 2.100 Indonesische militairen zijn dinsdag uit de provincie Atjeh vertrokken, terwijl de rebellenbeweging GAM (Beweging voor een Vrij Atjeh) een tweede hoeveelheid wapens heeft ingeleverd. De voortvarendheid waarmee de partijen de bepalingen van hun twee maanden geleden getekende vredesovereenkomst uitvoeren biedt hoop voor de toekomst van Atjeh.
     
  • Schietincident in Atjeh
    Nieuws.nl, 14 oktober 2005
    Bij een schietincident in de Indonesische provincie Atjeh heeft de politie een vermoedelijke opstandeling gedood en een ander verwond. Volgens de politie probeerden de mannen afgelopen woensdag bij een controlepost in Nagan Raya aan de westkust van de provincie te ontsnappen in een auto die gestolen bleek te zijn.
     
  • Vrouwen zonder hoofddoekjes opgepakt in Atjeh
    Trouw, 20 september 2005
    Vrouwen zonder hoofddoekjes opgepakt in Atjeh
    Nieuws.nl, 20 september 2005
    Vrouwen zonder hoofddoekjes opgepakt in Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 21 september 2005
    De Atjeese autoriteiten hebben woensdag 89 vrouwen opgepakt omdat ze te strakke kleding droegen dan wel geen hoofddoek om hadden. De gezamenlijke actie van de politie en de islamitische autoriteiten had plaats in de stad Sigli. De vrouwen, tussen de 15 en 40 jaar oud, werden een uur vastgehouden en kregen te horen wat voor een moslimvrouw een gepaste wijze van kleden is. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
     
  • Schipperen met zelfgemaakte wapens
    Volkskrant, 20 september 2005
    De Nederlander Pieter Feith is leider van het team dat toeziet op het vredesproces in Atjeh. 'Ik loop op eieren, maar ben ook degene die knopen doorhakt.'
     
  • Indonesië trekt 2.600 man terug uit Atjeh
    Nieuws.nl, 20 september 2005
    Indonesië heeft dinsdag nog eens 2.600 militairen teruggetrokken uit de provincie Atjeh. De manschappen gingen in Lhokseumawe, in het noorden van Atjeh, aan boord van drie troepentransportschepen van de marine. In totaal zijn nu al zo'n vijfduizend politieagenten en militairen uit Atjeh vertrokken.
     
  • Indonesië trekt troepen terug uit Atjeh
    Nieuws.nl, 19 september 2005
    Indonesië heeft de eerste achthonderd militairen teruggetrokken uit de provincie Atjeh en zal er dinsdag nog eens 2.600 weghalen. Voor eind september worden voorts nog 3.500 manschappen teruggetrokken.
     
  • Indonesië begint met terugtrekking Atjeh
    Nieuws.nl, 18 september 2005
    De eerste groep van de in totaal dertigduizend Indonesiërs heeft zich zondag teruggetrokken uit Atjeh. De terugtrekking is het resultaat van vredesonderhandelingen in een van de langslopende oorlogen in Zuidoost-Azië.
     
  • Weg met de wapens, Atjeh begint aan vrede : Beweging Vrij Atjeh (GAM) kan zich na de strijd nu richten op de politiek
    door Michel Maas, Volkskrant, 16 september 2005
    De wapens mogen oud zijn, ze waren wel dodelijk, verzekeren de stijders van de Beweging Vrij Atjeh als ze hun materiaal inleveren. Op naar de volgende fase: de speciale autonomie.
     
  • Rebellen Atjeh leveren weer een deel van hun wapens in
    Trouw, 16 september 2005
    Rebellen Atjeh leveren weer een deel van hun wapens in
    Nieuws.nl, 16 september 2005
    De rebellen in de Indonesische provincie Atjeh hebben ook vrijdag een hoeveelheid wapens ingeleverd. Op grond van het vredesakkoord dat vorige maand met de Indonesische regering werd gesloten moeten voor het eind van het jaar 840 wapens zijn ingeleverd. De rebellen hebben toegezegd een kwart daarvan voor zaterdag in te leveren.
     
  • Rebellen Atjeh beginnen te ontwapenen
    Nederlands Dagblad, 16 september 2005
    Rebellen in de Indonesische provincie Atjeh zijn gisteren begonnen met het inleveren van wapens aan Europese waarnemers.
     
  • GAM-rebel Robot moet wennen aan vrede : strijders voor onafhankelijkheid leveren hun wapens in, Indonesische militairen verlaten Atjeh
    door Michel Maas, Volkskrant, 15 september 2005
    Na dertig jaar oorlog in Atjeh hebben de verzetsbeweging GAM en de Indonesische regering van de zomer een vredesakkoord bereikt. Vandaag wordt dat officieel van kracht.
     
  • Rebellen Atjeh leveren wapens in
    Algemeen Dagblad, 15 september 2005
    Rebellen Atjeh leveren wapens in
    Telegraaf, 15 september 2005
    Rebellen Atjeh leveren wapens in
    Sp!ts, 15 september 2005
    Rebellen Atjeh leveren wapens in
    Reformatorisch Dagblad, 15 september 2005
    Rebellen Atjeh leveren wapens in
    Nederlands Dagblad, 15 september 2005
    Rebellen Atjeh leveren wapens in
    Gelderlander, 15 september 2005
    De voormalige rebellen in de Indonesische provincie Atjeh beginnen donderdag met het inleveren van hun wapens. De ontwapening is een van de belangrijkste onderdelen van het vredesakkoord dat de regering en de Beweging Vrij Atjeh (GAM) een maand geleden in Helsinki sloten.
     
  • Rebellen Atjeh leveren wapens in, Indonesische agenten weg
    Trouw, 14 september 2005
    Rebellen Atjeh leveren wapens in, Indonesische agenten weg
    Nieuws.nl, 14 september 2005
    De rebellen in de Indonesische provincie Atjeh beginnen donderdag hun wapens in te leveren. Ze doen dat op grond van het vredesakkoord dat ze vorige maand sloten met de Indonesische regering. Ook de helft van de 57.000 Indonesische militairen en politieagenten moet uit Atjeh vertrekken en ruim dertienhonderd agenten maakten zich woensdag reeds op voor hun vertrek.
     
  • Indonesische politie verlaat Atjeh
    Parool, 14 september 2005
    Indonesische politie verlaat Atjeh
    Telegraaf, 14 september 2005
    Indonesische politie verlaat Atjeh
    Nederlands Dagblad, 14 september 2005
    Meer dan duizend Indonesische politieagenten maken zich op om woensdag de provincie Atjeh te verlaten. Hun terugtrekking vloeit voort uit het vredesakkoord dat Jakarta een maand geleden sloot met de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM).
     
  • Officieren naar EU-missie Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 8 september 2005
    Officieren naar EU-missie Atjeh
    Gelderlander, 8 september 2005
    Officieren naar EU-missie Atjeh
    BN/De Stem, 8 september 2005
    Officieren naar EU-missie Atjeh
    Stentor, 8 september 2005
    Defensie stuurt vrijdag vijf officieren naar Indonesië die zullen deelnemen aan de waarnemingsmissie van de EU en de Asean in de provincie Atjeh. In totaal stuurt Nederland tien waarnemers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had al eerder vijf burgers naar het gebied gestuurd.
     
  • Indonesië laat honderden Atjeese rebellen vrij
    Volkskrant, 1 september 2005
    Indonesië heeft gisteren honderden Atjeese rebellen vrijgelaten. Hiermee vervult het een belangrijk onderdeel van het recente vredesakkoord met de separatistische beweging Vrij Atjeh (GAM). Veel van de gevangenen verklaarden te zijn gemarteld tijdens hun detentie.
     
  • Susilo tekent decreet over amnestie rebellen GAM
    Stentor, 1 september 2005
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dinsdag met het tekenen van een decreet een amnestieregeling voor ruim 1400 gedetineerde rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) bekrachtigd. Dat hebben Indonesische bewindslieden laten weten.
     
  • Indonesië laat Atjeese rebellen vrij
    Trouw, 31 augustus 2005
    Indonesië laat Atjeese rebellen vrij
    Nieuws.nl, 31 augustus 2005
    Indonesië is woensdag, in overeenstemming met het onlangs gesloten vredesverdrag, begonnen met het vrijlaten van Atjeese rebellen. Gevangenissen in Atjeh en op verschillende andere plaatsen in Indonesië zetten de deuren open voor de meer dan veertienhonderd rebellen die amnestie hebben gekregen.
     
  • Indonesië laat honderden GAM-strijders vrij
    Telegraaf, 31 augustus 2005
    Indonesië laat honderden GAM-strijders vrij
    Sp!ts, 31 augustus 2005
    Indonesië laat Atjeh-strijders vrij
    Reformatorisch Dagblad, 31 augustus 2005
    Indonesië laat honderden strijders vrij
    Nederlans Dagblad, 31 augustus 2005
    Indonesië heeft woensdagmorgen honderden strijders van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) vrijgelaten. President Susilo Bambang Yudhoyono tekende dinsdag een decreet dat hen amnestie verleende. In totaal komen naar schatting 2000 rebellen vrij.
     
  • Indonesië laat honderden Atjeh-rebellen vrij
    Laatste Nieuws, 31 augustus 2005
    Honderden separatistische rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) zijn woensdag uit de gevangenis vrijgelaten. De GAM en de regering in Jakarta bereikten daarover op 15 augustus in Helsinki een akkoord.
     
  • Susilo tekent decreet over amnestie rebellen GAM
    Volkskrant, 30 augustus 2005
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dinsdag met het tekenen van een decreet een amnestieregeling voor ruim 1400 gedetineerde rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) bekrachtigd.
     
  • Jakarta verleent Atjeh-rebellen amnestie
    Laatste Nieuws, 30 augustus 2005
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dinsdag in een decreet amnestie verleend aan de GAM-rebellen (GAM, Beweging Vrij Atjeh). De rebellen streden 29 jaar lang voor de onafhankelijkheid van Atjeh, een provincie in het noorden van Sumatra, maar bereikten eerder deze maand een protocolakkoord met Jakarta.
     
  • Vrede in Atjeh bedreigd door nieuw geweld
    Telegraaf, 29 augustus 2005
    Vrede in Atjeh bedreigd door nieuw geweld
    Sp!ts, 29 augustus 2005
    Vrede in Atjeh bedreigd door nieuw geweld
    door Fabio Scarpello, Nederlands Dagblad, 30 augustus 2005
    Het hoofd van de Europese vredesmissie in de Indonesische provincie Atjeh heeft het Indonesische leger en de afscheidingsbeweging Beweging Vrij Atjeh (GAM) opgeroepen zich aan het vredesverdrag te houden. De Nederlandse topdiplomaat Peter Feith deed zijn oproep zondagavond na een aantal gewelddadige incidenten.
     
  • Indonesische leger en rebellen slaags in Atjeh
    Nieuws.nl, 28 augustus 2005
    Indonesische militairen en Atjeese rebellen hebben zondag niet ver van de provinciehoofdstad Banda Atjeh korte tijd schoten met elkaar gewisseld. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Beide partijen bevestigden dat het incident had plaatsgevonden en beschuldigden elkaar ervan met schieten te zijn begonnen.
     
  • NAVO opent bruggen in Indonesië
    Telegraaf, 25 augustus 2005
    NAVO opent bruggen in Indonesië
    Sp!ts, 25 augustus 2005
    De vier NAVO-bruggen in Indonesië zijn praktisch klaar, aldus het militaire bondgenootschap donderdag. De zogeheten baileybruggen waren door het bondgenootschap aan de regio Atjeh geschonken na de verwoestende tsunami van december 2004.
     
  • Prille vrede in Atjeh verstoord door moord
    Telegraaf, 25 augustus 2005
    Een moord heeft de prille vrede in Atjeh verstoord. Een voormalig lid van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) blijkt maandag in zijn dorp in West-Atjeh te zijn doodgeschoten. Dit is het eerste serieuze incident sinds de ondertekening van het vredesakkoord in Helsinki. Arifin (32) had zich begin dit jaar overgegeven. Hij was na enkele maanden vrijgelaten.
     
  • Deel Indonesische troepen uit Atjeh
    Nederlands Dagblad, 23 augustus 2005
    Indonesië heeft gisteren 1300 militairen teruggetrokken uit de provincie Atjeh. Daarmee zette het land de eerste stap in de uitvoering van het vredesverdrag dat het vorige week met de separatistische Beweging Vrij Atjeh (GAM) sloot.
     
  • Indonesië haalt eerste troepen weg uit Atjeh
    Volkskrant, 23 augustus 2005
    Met het vertrek van twee bataljons elitetroepen, 1300 man, heeft Indonesië maandag een begin gemaakt met de terugtrekking van het leger uit Atjeh.
     
  • Indonesië trekt 1300 militairen terug uit Atjeh
    Volkskrant, 22 augustus 2005
    Indonesië trekt 1300 militairen terug uit Atjeh
    Telegraaf, 22 augustus 2005
    Indonesië trekt 1300 militairen terug uit Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 22 augustus 2005
    Indonesië heeft maandag 1300 militairen teruggetrokken uit de provincie Atjeh. Daarmee zet het land de eerste stap in de uitvoering van het vredesverdrag, dat Indonesië vorige week met de afscheidingsbeweging Beweging Vrij Atjeh (GAM) sloot.
     
  • Indonesië begint terugtrekking troepen uit Atjeh
    Nieuws.nl, 22 augustus 2005
    Indonesië is maandag begonnen een deel van zijn troepen terug te trekken uit de provincie Atjeh, zoals afgesproken in het vorige week gesloten vredesakkoord met de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM). Zo'n 1.250 militairen die waren gelegerd bij de stad Lhokseumawe vertrokken maandag per schip en waren daarmee de eersten van ruim 22.000 militairen die Atjeh volgens het akkoord zullen verlaten.
     
  • Rechtenschendingen Atjeh niet onderzocht
    Telegraaf, 20 augustus 2005
    Mensenrechtenschendingen Atjeh worden niet onderzocht
    Nieuws.nl, 20 augustus 2005
    In Indonesië is verbolgen gereageerd op de aankondiging, vrijdag, van minister van justitie en mensenrechten Hamid Awaluddin dat de mensenrechtenschendingen die de afgelopen drie decennia in Atjeh gepleegd zijn niet zullen worden onderzocht. Zowel vertegenwoordigers van de Indonesische regering als van de rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) hebben erop aangedrongen dat het Atjeh-tribunaal alleen zaken in behandeling zal nemen van na de ondertekening van het vredesakkoord in Helsinki deze week.
     
  • Stokslagen voor gokkende vrouwen in Atjeh
    Nieuws.nl, 19 augustus 2005
    Voor het eerst zijn vrijdag in Indonesië stokslagen uitgedeeld aan een viertal vrouwen. De vrouwen waren in de provincie Atjeh, waar de islamitische wetgeving (sharia) van kracht is, schuldig bevonden aan deelname aan illegale gokpraktijken.
     
  • Indonesische gevangenen vrij op bevrijdingsdag
    Volkskrant, 18 augustus 2005
    Ter gelegenheid van zijn bevrijdingsdag laat Indonesië 447 rebellen uit Atjeh vrij. Bijna 1500 anderen komen later vrij in het kader van een pas getekend vredesverdrag.
     
  • Honderden Atjeese gevangenen vrij ter ere van onafhankelijkheid
    Nieuws.nl, 17 augustus 2005
    Enkele honderden Atjeese rebellen worden woensdag op vrije voeten gesteld ter gelegenheid van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag. Dat hebben Indonesische functionarissen bekendgemaakt. De radicale moslimgeestelijke Abu Bakr Bashir, die tot dertig maanden gevangenisstraf is veroordeeld voor zijn rol in de aanslagen op Bali, krijgt 4,5 maand strafvermindering.
     
  • Wereldleiders feliciteren Indonesië en Atjeh met verdrag
    Nieuws.nl, 16 augustus 2005
    Wereldleiders feliciteren Indonesië en Atjeh met verdrag
    Standaard, 16 augustus 2005
    Wereldleiders feliciteren Indonesië en Atjeh met verdrag
    Nieuwsblad, 16 augustus 2005
    Veel felicitaties na vredesverdrag Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2005
    Van over de hele wereld zijn de felicitaties voor de Indonesische regering en de Atjeese rebellen toegestroomd. Beide partijen werden opgeroepen zich te houden aan het maandag gesloten vredesverdrag, dat een einde moet maken aan dertig jaar strijd.
     
  • EU-missie naar Atjeh zonder mandaat
    door Wouter Bax, Trouw, 16 augustus 2005
    Eigenlijk heeft hij nog geen mandaat gekregen van de Europese Unie, maar de Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith gaat ervan uit dat hij snel aan de slag kan als hoofd van de vredesmissie naar Atjeh.
     
  • Na dertig jaar heeft Atjeh een vredesakkoord : verwoestende tsunami dwong afscheidingsbeweging GAM en Indonesische regering tot historische concessies
    door Michel Maas, Volkskrant, 16 augustus 2005
    De Indonesische regering en de Beweging Vrij Atjeh (GAM) hebben maandag in de Finse hoofdstad Helsinki een vredesakkoord ondertekend. Daarmee moet een einde komen aan een oorlog die bijna dertig jaar heeft geduurd en aan vele duizenden Atjeeërs het leven heeft gekost.
     
  • Vrede in Atjeh heeft na dertig jaar kans van slagen : na tsunami kon Indonesië internationale bemoeienis met conflict niet meer tegenhouden
    door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
    Bijna dertig jaar duurt de burgeroorlog in de Indonesische provincie Atjeh. Het aantal doden als gevolg daarvan wordt geschat op 12.000. In de Finse hoofdstad Helsinki werd maandag een vredesverdrag getekend tussen de rebellenbeweging GAM en de Indonesische overheid. Zal het standhouden of voortijdig mislukken, net als in 1998 en in 2002?
     
  • Vredesakkoord na 30 jaar oorlog in Atjeh
    Nieuwsblad, 16 augustus 2005
    De Indische regering en de vertegenwoordigers van de rebellen van de provincie Atjeh hebben gisteren in Finland een vredesovereenkomst getekend. Daarmee komt een einde aan een oorlog die bijna 30 jaar duurde en waarin 12.000 mensen zijn gedood. De rebellen geven hun eis voor een onafhankelijk Atjeh op, in ruil voor verregaande autonomie.
     
  • Geschiedenis Atjeh gekenmerkt door geweld
    Telegraaf, 15 augustus 2005
    Het vredesakkoord dat maandag werd getekend door de Indonesische regering en de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) is een nieuwe poging om een einde te maken aan een lange periode van onrust en geweld in de Indonesische provincie Atjeh. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste historische gebeurtenissen in het gebied.
     
  • Solana: vredesakkoord Atjeh is cruciale stap
    Telegraaf, 15 augustus 2005
    Het akkoord over Atjeh is een cruciale stap naar vrede in Atjeh, vindt de buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana van de Europese Unie. "Het markeert een einde aan dertig jaar van gevechten in de provincie. Hopelijk vergemakkelijkt het akkoord ook de herbouw van Atjeh na de tsunami."
     
  • Vredesverdrag Atjeh in Helsinki getekend
    Nieuws.nl, 15 augustus 2005
    Vrede tussen Indonesië en rebellen Atjeh
    Volkskrant, 15 augustus 2005
    Akkoord over Atjeh
    NRC Handelsblad, 15 augustus 2005
    Vredesverdrag Atjeh in Helsinki getekend
    Trouw, 15 augustus 2005
    Vrede tussen Indonesië en rebellen Atjeh
    Nu.nl, 15 augustus 2005
    Vrede tussen Indonesië en rebellen Atjeh
    Telegraaf, 15 augustus 2005
    Vrede tussen Indonesië en rebellen Atjeh
    Sp!ts, 15 augustus 2005
    Jakarta en Atjeh sluiten vrede
    Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2005
    Indonesië en rebellen tekenen vrede
    Algemeen Dagblad, 15 augustus 2005
    Vredesverdrag Atjeh getekend
    Nieuwsblad, 15 augustus 2005
    De Indonesische regering en de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) hebben maandag in Helsinki een vredesverdrag getekend dat een eind moet maken aan een strijd die bijna dertig jaar heeft geduurd en vijftienduizend slachtoffers heeft gemaakt.
     
  • Vredesakkoord voor Atjeh getekend
    NOS Nieuws, 15 augustus 2005
    Rebellen Atjeh tekenen vredesakkoord
    Elsevier, 15 augustus 2005
    De Indonesische regering en de Atjehse rebellen hebben in Helsinki een vredesakkoord getekend. Het verdrag moet een eind maken aan de burgeroorlog, die sinds 1976 in de provincie woedt.
     
  • Troepenbewegingen leger in Atjeh aan banden
    Telegraaf, 15 augustus 2005
    Troepenbewegingen leger in Atjeh aan banden
    Sp!ts, 15 augustus 2005
    Grote troepenbewegingen van het Indonesische leger in de provincie Atjeh worden sterk aan banden gelegd. Legereenheden moeten vooraf toestemming vragen aan de buitenlandse vredeshandhavers in het gebied. Dat staat in het vredesakkoord tussen de Indonesische regering en de rebellen in Atjeh, dat de partijen maandag in Helsinki zullen ondertekenen.
     
  • Atjeh'ers zweven tussen hoop een vrees
    Nederlands Dagblad, 15 augustus 2005
    De Indonesische regering en de rebellenbeweging Vrij Atjeh (GAM) tekenen vandaag een verdrag dat een einde moet maken aan een oorlog die in bijna drie decennia aan ten minste 15.000 mensen het leven heeft gekost. Maar het wantrouwen over en weer is nog groot.
     
  • Feith leidt EU-missie in Atjeh vol vertrouwen
    Telegraaf, 15 augustus 2005
    Nederlander leidt EU-missie Atjeh vol vertrouwen
    Sp!ts, 15 augustus 2005
    Nederlander leidt missie van EU in Atjeh
    Haagsche Courant, 15 augustus 2005
    De Nederlandse EU-topdiplomaat Pieter Feith begint maandag vol goede moed als leider van de nieuwe EU-vredesmissie in Atjeh. De 60-jarige Feith krijgt er de leiding over uiteindelijk 200 à 250 man. Die helpen de rebellen in Atjeh te ontwapenen en zien toe op de terugtrekking van het Indonesische leger.
     
  • Nederland doet mee aan missie Atjeh
    Nieuws.nl, 11 augustus 2005
    Nederlanders in vredesmissie in Atjeh
    Telegraaf, 11 augustus 2005
    Nederland doet mee aan missie in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 11 augustus 2005
    Nederlandse inbreng vredesmissie Atjeh
    Haagsche Courant, 12 augustus 2005
    Nederland levert tien tot twaalf mensen aan de missie van de Europese Unie (EU) in Atjeh. Zij moeten er bij de zogeheten 'monitoring missie' op toezien dat het in juli gesloten vredesakkoord tussen de Indonesische regering en de rebellen van de Atjehse bevrijdings­beweging GAM wordt nageleefd. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.
     
  • Parlement stemt in met vredesakkoord Atjeh
    Haagsche Courant, 10 augustus 2005
    Het Indonesische parlement heeft zich dinsdag unaniem geschaard achter het vredesakkoord tussen de regering en de rebellen in Atjeh, dat op 15 augustus moet worden ondertekend. Dat heeft parlementsvoorzitter Agung Laksono laten weten.
     
  • Eerste Indonesische militairen verlaten Atjeh
    Telegraaf, 7 augustus 2005
    Enkele honderden Indonesische militairen zijn zaterdag uit Atjeh vertrokken. Het is de eerste troepenreductie sinds de rebellen en regering in juli een voorlopig vredesakkoord sloten.
     
  • Eerlijke tsunami-gevangenen van Atjeh krijgen halve straf
    Volkskrant, 5 augustus 2005
    Ze behoorden tot de gelukkigen die de tsunami overleefden in de zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh. Naar schatting enkele honderden van de ongeveer 2900 gevangenen wisten te ontsnappen en overleefden de vloedgolf, die in Atjeh 100 duizend levens eiste. Kort na de natuurramp zei minister Hamid Awaluddin van Justitie en Mensenrechten alle begrip te hebben voor de gevangenen die renden voor hun leven, net als alle anderen die daartoe de mogelijkheid hadden. Maar het zou natuurlijk ook fijn zijn als zij zich weer vrijwillig zouden melden om hun straf uit te zitten, voegde hij daar aan toe, met de belofte van strafvermindering.
     
  • Overleg over vredesakkoord Atjeh uitgesteld
    Haagsche Courant, 5 augustus 2005
    De Indonesische regering en het parlement hebben een voor vrijdag voorzien overleg over een vredesakkoord in Atjeh uitgesteld. Volgens The Jakarta Post is het topberaad verschoven naar dinsdag.
     
  • Vredesakkoord over Atjeh laat veel vragen open
    door Michel Maas, Volkskrant, 19 juli 2005
    Het vredesakkoord dat de Beweging Vrij Atjeh (GAM) en de Indonesische regering zondag in Helsinki hebben bereikt, moet een einde maken aan een oorlog in Indonesiës meest noordelijke provincie, die bijna dertig jaar heeft geduurd. Maar het akkoord is naar Jakarta gestuurd voor goedkeuring door de president en het parlement, en die kunnen nog roet in het eten gooien.
     
  • Vredesakkoord regering en Vrij Atjeh
    Volkskrant, 18 juli 2005
    De Indonesische regering en de rebellen van de separatistische beweging Vrij Atjeh zijn gisteren tot een akkoord gekomen dat een eind moet maken aan het bijna dertig jaar durende conflict.
     
  • Rebellen Atjeh verwerpen voorstel Indonesië
    Volkskrant, 15 juli 2005
    Opstandelingen die al jaren strijden voor een autonoom Atjeh, hebben vrijdag tijdens vredesoverleg in Helsinki een voorstel van de Indonesische regering verworpen. Volgens een woordvoerder van de rebellen, verenigd in de GAM, was dat voorstel namelijk 'ondemocratisch'. Regering en GAM overleggen deze week in de Finse hoofdstad.
     
  • Atjeh-overleg vast; rebellen verwerpen politiek arrangement
    Trouw, 15 juli 2005
    Atjeh-overleg vast; rebellen verwerpen politiek arrangement
    Nieuws.nl, 15 juli 2005
    De Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) heeft vrijdag een voorstel van de Indonesische regering verworpen om zich bij toekomstige verkiezingen in Atjeh te laten vertegenwoordigen door een bestaande politieke partij.
     
  • Vredesakkoord Atjeh lijkt nabij
    Reformatorisch Dagblad, 15 juli 2005
    Er lijkt een oplossing nabij voor het belangrijkste struikelblok bij de vredesbesprekingen tussen de Indonesische regering en de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM).
     
  • 'Indonesische militairen weg uit Atjeh'
    Telegraaf, 15 juli 2005
    Militairen weg uit Atjeh weg bij wapenstilstand
    Sp!ts, 15 juli 2005
    Indonesië is bereid zijn militairen uit Atjeh te halen, als de rebellen in die opstandige provincie hun wapens neerleggen. Dat heeft vice-president Kalla vrijdag gezegd.
     
  • Gewonde hulpverleenster: ik heb geluk gehad
    door Ingeborg Stolte, Gelderlander, 14 juli 2005
    Marije Mellegers (24) is vrijwilligster bij een Indonesische hulporganisatie in Atjeh. Afgelopen donderdag raakte zij tijdens een reis van Meulaboh naar Medan gewond bij een schietincident. "We hebben geluk gehad dat de chauffeur goed reageerde. Dankzij hem zijn er niet meer slachtoffers gevallen."
     
  • Atjeese rebellen eisen het recht om politieke partij op te richten
    Nieuws.nl, 13 juli 2005
    Het belangrijkste twistpunt bij de vredesonderhandelingen die Indonesië en de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) momenteel in Helsinki voeren, is de eis van de rebellen om een politieke partij op te richten. De reden voor de Indonesische terughoudendheid is eenvoudig. Bij eventuele verkiezingen in Atjeh behalen de rebellen naar verwachting een grote overwinning. Dat zou pijnlijk gezichtsverlies betekenen voor Jakarta, vanwege de legitimiteit die de uitslag zou verlenen aan de jarenlange strijd van de rebellen.
     
  • Rebellen Atjeh laten eis tot onafhankelijkheid vallen
    Volkskrant, 13 juli 2005
    De Beweging Vrij Atjeh (GAM) ziet af van haar streven naar een onafhankelijk Atjeh. Na ontmoetingen met Atjeese groeperingen in Zweden heeft de leiding van de GAM een verklaring uitgegeven waarin staat dat een duurzame vrede in Atjeh alleen kan worden bereikt als de bevolking het recht krijgt haar eigen zaken te regelen 'binnen de context van de republiek Indonesië'.
     
  • Vijfde overlegronde moet vrede op Atjeh brengen
    Haagsche Courant, 12 juli 2005
    Vertegenwoordigers van de Indonesische regering en van onafhankelijkheidsstrijders op Atjeh zijn dinsdag bijeen in Helsinki. Het is de vijfde gespreksronde in het overleg dat moet leiden tot een vredesakkoord tussen beide partijen.
     
  • Vredesbesprekingen Atjeh hervat
    Nieuws.nl, 12 juli 2005
    De vredesbesprekingen tussen de Indonesische regering en onafhankelijkheidsstrijders van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) zijn dinsdag in Finland hervat. Beide partijen lieten bij aanvang van de besprekingen weten positief te zijn over de mogelijkheid eindelijk een akkoord te bereiken. De voormalige Finse president Martti Ahtisaari treedt op als bemiddelaar bij het vredesberaad, dat naar verwachting vijf dagen zal duren.
     
  • Hoop voor vijfde overlegronde over Atjeh
    Telegraaf, 12 juli 2005
    Vijfde overlegronde moet vrede op Atjeh brengen
    Sp!ts, 12 juli 2005
    Vertegenwoordigers van de Indonesische regering en van onafhankelijkheidsstrijders op Atjeh zijn dinsdag bijeen in Helsinki. Het is de vijfde gespreksronde in het overleg dat moet leiden tot een vredesakkoord tussen beide partijen. De strijd op Atjeh heeft sinds 1976 al 12.000 mensen het leven gekost.
     
  • Jakarta optimistisch over vredesoverleg
    Reformatorisch Dagblad, 11 juli 2005
    De onderhandelaar van de Indonesische regering bij het vredesoverleg met de rebellen uit Atjeh, Sofyan Djalil, heeft maandag gezegd er vertrouwen in te hebben dat binnenkort een vredesakkoord kan worden gesloten.
     
  • Rebellen Atjeh laten onafhankelijkheidseis varen
    Sp!ts, 11 juli 2005
    Onafhankelijkheid niet langer doel separatisten Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 11 juli 2005
    De opstandelingen in de Indonesische provincie Atjeh laten hun streven naar onafhankelijkheid varen. De Beweging Vrij Atjeh (GAM) maakte dat maandag bekend. Later deze week zullen de onderhandelingen tussen de GAM en vertegenwoordigers van de Indonesische regering worden hervat in het Finse Helsinki.
     
  • Leger: rebellen schoten Nederlandse hulpverleenster neer
    Trouw, 9 juli 2005
    Leger: rebellen schoten Nederlandse hulpverleenster neer
    Nieuws.nl, 9 juli 2005
    Leger: rebellen schoten Nederlandse hulpverleenster neer
    Telegraaf, 9 juli 2005
    De Nederlandse hulpverleenster Marije Mellegers is neergeschoten door Atjeese rebellen. Dat heeft het Indonesische leger zaterdag bekendgemaakt. De rebellen gaven eerder al het leger de schuld.
     
  • Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
    Volkskrant, 8 juli 2005
    Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
    Nu.nl, 8 juli 2005
    Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
    Telegraaf, 8 juli 2005
    Nederlandse gewond bij schietincident in Atjeh
    Sp!ts, 8 juli 2005
    Nederlandse vrouw gewond bij schietincident in Atjeh
    Laatste Nieuws, 8 juli 2005
    Nederlandse beschoten in Atjeh
    NOS Nieuws, 8 juli 2005
    Een Nederlandse vrouw is in de Indonesische provincie Atjeh gewond geraakt bij een schietincident. Dat zeiden een functionaris van de Verenigde Naties en een zegsvrouw van de Nederlandse ambassade vrijdag. Volgens de VN-bron had het schietincident donderdag plaats en is de vrouw naar de stad Medan overgebracht.
     
  • Nederlandse studente beschoten in Atjeh
    Gazet van Antwerpen, 8 juli 2005
    Een Nederlandse studente is in de Indonesische provincie Atjeh gewond bij een schietincident, zo meldden plaatselijke media vrijdag. De 24-jarige vrouw is in de afdeling intensieve zorg van het Gleneagles ziekenhuis in Medan opgenomen, nadat zij een kogel in de dij en in de arm kreeg, aldus The Jakarta Post.
     
  • Nederlandse hulpverleenster neergeschoten in Atjeh
    Nieuws.nl, 8 juli 2005
    Een Nederlandse hulpverleenster in Atjeh is donderdagavond gewond geraakt toen onbekenden het vuur openden op de auto waarmee zij van Medan naar Meulaboh aan de westkust van Atjeh reed. Zij is met verwondingen aan een arm en been overgebracht naar een ziekenhuis in Medan, maar verkeert niet in levensgevaar. Dat heeft Reiko Niimi, die voor de VN de hulpverlening aan tsunami-slachtoffers in Atjeh coördineert, vrijdag gezegd. Zij wilde de naam van de Nederlandse vrouw niet bekendmaken.
     
  • 'Grootscheepse corruptie bij wederopbouw Atjeh'
    Trouw, 1 juli 2005
    'Grootscheepse corruptie bij wederopbouw Atjeh'
    Nieuws.nl, 1 juli 2005
    "Grootscheepse corruptie bij wederopbouw Atjeh"
    Gazet van Antwerpen, 1 juli 2005
    "Ruim 100 miljoen aan hulpgelden in Atjeh verdwenen"
    Reformatorisch Dagblad, 1 juli 2005
    Bij de wederopbouw in de Indonesische provincie Atjeh na de tsunami van tweede kerstdag wordt op grote schaal corruptie gepleegd. Meer dan 100 miljoen euro aan hulpgelden is in het niets verdwenen. Dat hebben een parlementslid en een vertegenwoordiger van een hulporganisatie vrijdag gezegd in het Indonesische parlement.
     
  • Nederland leert Atjeh bruggen bouwen
    Nieuws.nl, 28 juni 2005
    Nederlandse militairen gaan alsnog hun Indonesische collega's in het door de tsunami getroffen gebied in Atjeh trainen in het bouwen van bruggen. Twee genisten zijn deze week afgereisd om dertig Indonesische militairen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen.
     
  • Doden door vuurgevecht Atjeh
    Telegraaf, 26 juni 2005
    Een vuurgevecht tussen opstandelingen en regeringssoldaten in de Indonesische provincie Atjeh heeft zeker vier mensen het leven gekost. Volgens Indonesische media van zondag lokten de rebellen een patrouille in een hinderlaag. Een soldaat zou gesneuveld zijn. Drie rebellen overleefden het treffen eveneens niet. Het incident had plaats bij het plaatsje Tandjung Belidi 220 kilometer ten oosten van Banda Atjeh. Door de schotenwisseling raakten zeker acht militairen gewond.
     
  • Atjehs wederopbouw blijft een fata morgana
    door Michel Maas, Volkskrant, 25 juni 2005
    Zes maanden na de tsunami wonen de ontheemden van Atjeh nog altijd in tenten en zelfgebouwde krotten. Waar blijft toch die miljardenhulp, vragen zij zich af.
     
  • Stokslagen op een feestelijk podium : Atjeërs krijgen straffen zoals eeuwen geleden in de heilige koran vastgelegd
    door Michel Maas, Volkskrant, 25 juni 2005
    De stokslagen zijn terug in Indonesië. Het afhakken van handen zal volgen. De openbare tuchtiging op een feestelijk podium in Atjeh is het begin van de toepassing van de sharia.
    Dit artikel bestaat uit meer delen: het volledige artikel is hier te downloaden.
     
  • Stokslagen voor Indonesische gokkers
    Nieuws.nl, 24 juni 2005
    Eerste openbare lijfstraf in Atjeh
    Telegraaf, 24 juni 2005
    Vijftien illegale gokkers zijn vrijdag in de Indonesische provincie Atjeh gestraft met een publiekelijk pak slaag. De straf werd voltrokken door islamitische geestelijken. Het semi-autonome Atjeh stelde in 2001 een versie van de sharia in. Het islamitische rechtssysteem maakt gebruik van lijfstraffen. Indonesië, het land met de meeste moslims ter wereld, is officieel seculier.
     
  • Politie adviseert reizen onder escorte in Atjeh
    Sp!ts, 24 juni 2005
    De Indonesische politie heeft buitenlandse hulpverleners in Atjeh vrijdag dringend geadviseerd om alleen onder politiebescherming in de provincie te reizen. De oproep komt een dag nadat een hulpverleenster uit Hongkong in de nek werd geschoten.
     
  • Reisverbod voor hulpverleners in deel Atjeh
    Telegraaf, 24 juni 2005
    Hulpverleners in Atjeh
    Trouw, 24 juni 2005
    Hulpverleners in Atjeh
    Nieuws.nl, 24 juni 2005
    Hulpverleners van de Verenigde Naties en andere organisaties mogen zich de komende dagen in delen van de Indonesische provincie Atjeh niet op de weg begeven. De maatregel geldt tot er duidelijkheid is over de toedracht van de beschieting van een medewerkster van het Rode Kruis. Het slachtoffer werd woensdag toen ze in een auto met logo van het Rode Kruis reed in haar nek geschoten. Het Indonesische leger en de rebellenbeweging GAM geven elkaar de schuld van de beschieting.
     
  • Buitenlandse hulpverleenster in Atjeh in nek geschoten
    Reformatorisch Dagblad, 23 juni 2005
    Een 28-jarige hulpverleenster uit Hongkong is in de nacht van woensdag op donderdag in de Indonesische provincie Atjeh in haar nek geschoten, toen zij in een voertuig van het Rode Kruis op weg was naar een distributiecentrum met goederen voor slachtoffers van de tsunami.
     
  • Medewerkster Rode Kruis neergeschoten in Atjeh
    Standaard, 23 juni 2005
    Medewerkster Rode Kruis neergeschoten in Atjeh
    Nieuws.nl, 23 juni 2005
    Medewerkster Rode Kruis neergeschoten in Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 23 juni 2005
    Hulpverleenster beschoten in Atjeh
    Telegraaf, 23 juni 2005
    Een werkneemster van het Internationale Rode Kruis is gisteravond in Atjeh beschoten terwijl ze in een voertuig langs de door de tsoenami getroffen westkust reisde. Het incident gebeurde nabij Lamno, zowat 50 ten zuiden van de provinciehoofdplaats Banda Atjeh.
     
  • Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Trouw, 23 juni 2005
    Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Nieuws.nl, 23 juni 2005
    Een rechtbank in Atjeh heeft donderdag een Indonesische medewerker van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal van humanitaire hulpgoederen die waren bedoeld voor slachtoffers van de tsunami die grote delen van de Indonesische provincie eind vorig jaar verwoestte. De veroordeelde, Farid Faqih, zegt slechts te hebben willen voorkomen dat de hulpgoederen verloren zouden gaan. Hij beschuldigt op zijn beurt het Indonesische leger van het stelen van hulpgoederen en gaat in hoger beroep.
     
  • Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Trouw, 23 juni 2005
    Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Nieuws.nl, 23 juni 2005
    Een rechtbank in Atjeh heeft donderdag een Indonesische medewerker van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal van humanitaire hulpgoederen die waren bedoeld voor slachtoffers van de tsunami die grote delen van de Indonesische provincie eind vorig jaar verwoestte. De veroordeelde, Farid Faqih, zegt slechts te hebben willen voorkomen dat de hulpgoederen verloren zouden gaan. Hij beschuldigt op zijn beurt het Indonesische leger van het stelen van hulpgoederen en gaat in hoger beroep.
     
  • Wederopbouw Atjeh met illegaal gekapt hout
    Telegraaf, 21 juni 2005
    De wederopbouw van door de zeebeving verwoeste gebouwen in Atjeh gebeurt op grote schaal met illegaal gekapt hout. Sinds de natuurramp, zondag een halfjaar geleden, is de illegale houtkap in dit deel van Indonesië ook enorm toegenomen, zo heeft de organisatie Flora and Fauna International (FFI) dinsdag gemeld.
     
  • Radiozender Atjeh in de lucht dankzij Wereldomroep
    Haagsche Courant, 17 juni 2005
    Dankzij hulp van de Wereldomroep kan de Indonesische zender Aceh News FM 104 vanaf maandag weer beginnen met uitzenden. Daarmee is de zender, die bericht over de Indonesische regio Atjeh, voor het eerst sinds de tsunami weer in de lucht.
     
  • Indonesië laat separatisten Atjeh vrij
    Telegraaf, 13 juni 2005
    Indonesië laat separatisten Atjeh vrij
    Sp!ts, 13 juni 2005
    De Indonesische regering heeft meer dan tweehonderd gevangen genomen strijders van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) vrijgelaten. Dit heeft de krant Jakarta Post maandag bericht. De gevangenen moesten wel eerst zweren dat Indonesië één land blijft. De ex-rebellen krijgen land om te bebouwen van de staat.
     
  • Leger van Indonesië doodt 3378 Atjeeërs
    Volkskrant, 9 juni 2005
    Het Indonesische leger heeft in Atjeh 3378 leden van de afscheidingsbeweging GAM gedood sinds het begin van zijn laatste zuiveringsoperatie in mei 2003. Dat heeft de chef-staf van het leger, generaal Endriartono Sutarto, woensdag bekendgemaakt in Jakarta.
     
  • Meer dan 3300 rebellen gedood in Atjeh
    Telegraaf, 8 juni 2005
    "Al meer dan 3300 doden in Atjeh"
    NOS Nieuws, 8 juni 2005
    Het Indonesische leger heeft sinds het in mei 2003 een grootschalig offensief begon tegen opstandelingen in Atjeh, al meer dan 3300 rebellen gedood. Dat maakte bevelhebber Endriartono Sutarto van de strijdkrachten woensdag bekend.
     
  • 'Separatisten Atjeh geen politieke partij'
    Telegraaf, 7 juni 2005
    'Separatisten Atjeh geen politieke partij'
    Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2005
    De Beweging Vrij Atjeh (GAM), die er met geweld naar streeft het Noord-Sumatraanse Atjeh af te scheiden van Indonesië, mag geen politieke partij worden. Dit bevestigde dinsdag Veiligheidsminister Widodo in Jakarta.
     
  • 'Ook na vredesverdrag militairen in Atjeh'
    Telegraaf, 3 juni 2005
    Jakarta houdt ook na vredesverdrag militairen in Atjeh
    Nieuws.nl, 3 juni 2005
    Als er een vredesovereenkomst wordt bereikt met de rebellen in Atjeh zal de Indonesische regering haar strijdkrachten in de provincie verminderen, maar niet geheel terugtrekken, zoals de rebellen eisen. Dat heeft minister van informatie Sofyan Djalil vrijdag gezegd. Degenen die blijven zullen plaatselijk gerekruteerde troepen zijn, zei hij.
     
  • Vredesberaad over Atjeh wordt in juli voortgezet
    Trouw, 31 mei 2005
    Vredesberaad over Atjeh wordt in juli voortgezet
    Nieuws.nl, 31 mei 2005
    Zesdaagse onderhandelingen tussen de Indonesische regering en vertegenwoordigers van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) in het Finse Helsinki zijn dinsdag afgerond met de bekendmaking dat de partijen elkaar op 12 juli opnieuw zullen ontmoeten voor een vijfde overlegronde.
     
  • Vredesoverleg Atjeh verdaagd
    Telegraaf, 31 mei 2005
    Vredesoverleg Atjeh verdaagd
    Sp!ts, 31 mei 2005
    Vredesoverleg Atjeh verdaagd
    Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2005
    Overleg tussen de Indonesische regering en rebellen over Atjeh zijn dinsdag in Helsinki afgerond. Beide partijen hebben afgesproken om vermoedelijk in juli verder te praten, aldus Finse bemiddelaars.
     
  • Indonesië en GAM bespreken amnestie en zelfbestuur Atjeh
    Trouw, 29 mei 2005
    Indonesië en GAM bespreken amnestie en zelfbestuur Atjeh
    Nieuws.nl, 29 mei 2005
    Gesprek over amnestie en zelfbestuur Atjeh
    Telegraaf, 29 mei 2005
    De vredesbesprekingen tussen de regering van Indonesië en de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) in Finland verlopen constructief en er wordt vooruitgang geboekt. Dat heeft een woordvoerster van de Finse bemiddelaar Martti Ahtisaari zondag gezegd.
     
  • EU-waarnemers naar gesprek over Atjeh
    Telegraaf, 28 mei 2005
    Onderhandelingen Atjeh krijgen EU-waarnemers
    Sp!ts, 28 mei 2005
    De Europese Unie stuurt maandag vier waarnemers naar de onderhandelingen tussen de Indonesische regering en de afscheidingsbeweging Beweging Vrij Atjeh (GAM), die in Finland worden gehouden. De bemiddelaars van het Crisis Management Initiative meldden dit zaterdag in Helsinki.
     
  • Vredesoverleg Atjeh in Finland hervat
    Trouw, 26 mei 2005
    Vredesoverleg Atjeh in Finland hervat
    Nieuws.nl, 26 mei 2005
    Vredesoverleg Atjeh in Finland hervat
    Telegraaf, 26 mei 2005
    Indonesië en GAM hervatten onderhandelingen
    Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2005
    Vertegenwoordigers van de Indonesische regering en de separatistische Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) hebben donderdag hun vredesbesprekingen in Finland hervat. Het overleg wordt onder bemiddeling van de Finse oud-president Martti Ahtisaari in een afgelegen landhuis buiten Helsinki gevoerd en de huidige overlegronde wordt komende dinsdag met een persconferentie afgesloten, aldus een woordvoerster van Ahtisaari.
     
  • Unicef bouwt 200 tijdelijke scholen in Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2005
    De VN–kinderorganisatie Unicef zet tweehonderd tijdelijke schoolgebouwen neer in de delen van de Indonesische provincie Atjeh die het zwaarst zijn getroffen door de zeebeving op 26 december. Het kinderfonds voorziet de scholen ook van meubilair en lesmateriaal, zo maakte het maandag bekend.
     
  • Indonesisch leger blijft in Atjeh
    Trouw, 19 mei 2005
    Indonesisch leger blijft in Atjeh
    Nieuws.nl, 19 mei 2005
    Indonesisch leger blijft in Atjeh
    Nieuwsblad, 20 mei 2005
    Hoewel de noodtoestand in de Indonesische provincie Atjeh donderdag is opgeheven, zullen Indonesische militairen in Atjeh gelegerd blijven, ondanks aandringen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) om de troepen volledig terug te trekken. Volgens de Indonesische regering zijn de militairen nodig om de orde in de provincie te herstellen en te assisteren bij de wederopbouw.
     
  • Jakarta verwerpt eis GAM
    Reformatorisch Dagblad, 18 mei 2005
    De Indonesische regering wil niet dat de Beweging Vrij Atjeh (GAM) deelneemt aan verkiezingen in Atjeh, als er vrede komt in de provincie op Noord-Sumatra.
     
  • Noodtoestand Atjeh opgeheven
    Telegraaf, 17 mei 2005
    Noodtoestand Atjeh opgeheven
    Sp!ts, 17 mei 2005
    Regering en parlement van Indonesië hebben maandagavond besloten om de noodtoestand in de woelige provincie Atjeh op te heffen. Het door gevechten toch al onrustige gebied werd op 26 december getroffen door de tsunami. Er kwamen 130.000 mensen om. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo dinsdag gemeld.
     
  • Indonesië maakt een einde aan noodtoestand in Atjeh
    Volkskrant, 13 mei 2005
    Atjeh staat vanaf volgende week niet meer onder de noodtoestand. De Indonesische regering heeft besloten deze maatregel, die tot 18 mei van kracht blijft, niet te verlengen.
     
  • Veel psychische problemen kinderen op Atjeh
    ANP, 11 mei 2005
    Ongeveer 20 tot 25 procent van de kinderen in de Indonesische provincie Atjeh heeft psychische problemen door de zeebeving van 26 december vorig jaar. Volgens de wereldgezondheids­organisatie WHO hebben deze kinderen professionele bijstand nodig die momenteel niet voorhanden is. Door het uitblijven van daadwerkelijke wederopbouw en doordat een half miljoen mensen nog in opvangkampen woont, is er voorlopig geen zicht op verbetering. Daar komt bij dat in Atjeh honderdduizenden mensen toch al een trauma hebben door decennia van gevechten tussen het nationale leger en de separatistische rebellen.
     
  • Atjeh krijgt nog steeds geen hulp
    Volkskrant, 10 mei 2005
    De leider van het pas opgerichte Bureau voor Herstel en Wederopbouw, de Indonesische oud-minister van Energie Kuntoro Mangkusubroto, is geschokt door de ontdekking hoe weinig er tot dusverre is gedaan voor de inwoners van het door de tsunami getroffen Atjeh.
     
  • Doden door overstromingen in Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 27 april 2005
    In de Indonesische provincie Atjeh zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen door overstromimgen als gevolg van zware regenval. Zeker vijf mensen worden nog vermist, aldus de politie woensdag. Achttien anderen raakten gewond.
     
  • Indonesië: geen buitenlandse vredesmacht in Atjeh
    Telegraaf, 27 april 2005
    Indonesië: geen buitenlandse vredesmacht in Atjeh
    Sp!ts, 27 april 2005
    "Geen troepen uit buitenland naar Atjeh"
    Reformatorisch Dagblad, 27 april 2005
    Indonesië staat geen buitenlandse vredesmacht toe in de provincie Atjeh als er eventueel een vredesverdag wordt gesloten tussen de regering en de rebellenbeweging GAM. Dat heeft de Indonesische regering woensdag gezegd.
     
  • Vredesoverleg over Atjeh zaterdag afgerond
    Reformatorisch Dagblad, 16 april 2005
    Afgezanten van de Indonesische regering en van de afscheidingsbeweging Vrij Atjeh (GAM) zullen zaterdag hun gesprekken in Finland afronden. Dat is een dag eerder dan was voorzien.
     
  • Rebellen Atjeh en Jakarta naderen akkoord
    Elsevier, 14 april 2005
    De Indonesische regering en de Beweging Vrij Atjeh (GAM) lijken aan te koersen op een akkoord. Vertegenwoordigers van beide partijen onderhandelen al drie dagen in de Finse hoofdstad Helsinki over een voorlopig akkoord waarin Atjeh meer zelfbestuur krijgt.
     
  • Nieuwe ronde in Atjees vredesoverleg
    Reformatorisch Dagblad, 12 april 2005
    Nieuwe ronde in Atjees vredesoverleg
    Telegraaf, 12 april 2005
    Delegaties van de Indonesische regering en de Atjeese rebellenbeweging GAM beginnen dinsdag in de Finse hoofdstad Helsinki aan een nieuwe ronde van vredesbesprekingen. Rebellenleiders verklaarden dat zij stopzetting van alle anti–guerrillaoperaties van de Indonesische strijdkrachten zullen eisen voordat zij verder willen praten over een oplossing van het langdurige conflict in de vorm van zelfbestuur.
     
  • Gouverneur Atjeh krijgt tien jaar voor corruptie
    Telegraaf, 11 april 2005
    Gouverneur Atjeh krijgt tien jaar voor corruptie
    Trouw, 11 april 2005
    De gouverneur van de Indonesische provincie Atjeh is maandag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering van overheidsgeld. De veroordeling werd uitgesproken door een anticorruptiehof dat in het leven geroepen door president Susilo Bambang Yudhoyono. De zaak tegen gouverneur Abdullah Puteh, die dateert uit 2002, was de eerste die het hof te behandelen kreeg en een belangrijke testcase voor Yudhoyono's vermogen de alom aanwezige corruptie aan te pakken.
     
  • Jakarta hervat overleg met rebellen Atjeh
    Telegraaf, 8 april 2005
    De Indonesische regering en de rebellen ven de Beweging Vrij Atjeh (GAM) hervatten volgende week in de Finse hoofdstad Helsinki het vredesoverleg dat in februari was beëindigd. Dat hebben Indonesische staatsmedia vrijdag gemeld.
     
  • Leger Indonesië doodt drie rebellen in Atjeh
    Trouw, 7 april 2005
    Indonesische militairen hebben woensdag drie vermoedelijke rebellen gedood in het dorp Ulee Matang in Atjeh. Volgens de plaatselijke commandant luitenant-kolonel Bambag Suswanto schoten soldaten de opstandelingen dood in een vuurgevecht. De rebellen waren gewapend met twee automatische geweren, een vuistvuurwapen en 353 kogels. Onder de regeringssoldaten vielen geen slachtoffers.
     
  • Hulpverlening in Atjeh onder druk na vertrek Unhcr
    Volkskrant, 28 maart 2005
    De hulpverlening in de door de tsunami getroffen Indonesische provincie Atjeh staat onder druk. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr is vorige week vertrokken na onenigheid met de regering. Andere hulporganisaties vrezen een spoedig vertrek.
     
  • UNHCR weg uit Atjeh
    Trouw, 24 maart 2005
    UNHCR weg uit Atjeh
    Telegraaf, 24 maart 2005
    De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft haar hulp aan tsunami-slachtoffers in de Indonesische provincie Atjeh stopgezet. Op vrijdag trekt de UNHCR de laatste honderd medewerkers terug uit het gebied, zei Robert Ashe van UNHCR donderdag in Jakarta.
     
  • Unhcr trekt zich terug uit Atjeh
    Sp!ts, 24 maart 2005
    Unhcr trekt zich terug uit Atjeh
    Telegraaf, 24 maart 2005
    De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unhcr) trekt zich dit weekeinde terug uit de door de tsunami zwaar getroffen provincie Atjeh in Indonesië. Het vertrek volgt op een oproep van de Indonesische regering aan buitenlandse hulpverleners om het gebied te verlaten.
     
  • Radiostations voor Atjeh
    Telegraaf, 23 maart 2005
    De Wereldomroep stuurt drie mobiele radiostations naar de Indonesische regio Atjeh. Daar zijn drie partnerstations van de omroep in Banda Atjeh, Meulaboh en op het eiland Nias compleet weggevaagd door de tsunami. Eind deze maand zullen de stations verscheept worden, zo maakte de omroep woensdag bekend.
     
  • Jakarta ontkent uitsluiting christelijke groepen Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 22 maart 2005
    De Indonesische regering heeft dinsdag afstand genomen van berichten als zou de overheid christelijke hulporganisaties willen weren van Atjeh. Volgens de minister van Welzijn, Alwi Shihab, zijn alle organisaties voorlopig nog welkom om in Atjeh mee te helpen aan de wederopbouw. Het landsdeel, waar veel streng gelovige moslims wonen, werd op 26 december zwaar getroffen door de zeebeving en de daarop volgende vloedgolven.
     
  • Buitenlandse hulpverleners mogen in Atjeh blijven
    Telegraaf, 17 maart 2005
    Buitenlandse hulpverleners mogen langer in Atjeh blijven
    Trouw, 17 maart 2005
    Buitenlandse hulpverleners hoeven niet voor 26 maart de door de tsunami verwoeste provincie Atjeh te verlaten, maar mogen zestig dagen langer blijven. Dat heeft de Indonesische regering donderdag gemeld.
     
  • Laatste Amerikaanse militairen weg uit Atjeh
    Trouw, 16 maart 2005
    Laatste Amerikaanse militairen weg uit Atjeh
    Telegraaf, 16 maart 2005
    Met het vertrek van het schip USNS Mercy is de hulpoperatie van het Amerikaanse leger in de Indonesische provincie Atjeh woensdag beëindigd. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Indonesië bekendgemaakt.
     
  • Acht jaar geëist tegen gouverneur provincie Atjeh
    Trouw, 7 maart 2005
    Indonesische aanklagers hebben maandag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de gouverneur van de provincie Atjeh, Abdullah Puteh, die is aangeklaagd wegens verduistering van overheidsgelden. Puteh zou onder meer de aankoopprijs van een helikopter ten eigen bate hebben verhoogd. Hij zegt onschuldig te zijn.
     
  • Atjeh : Jakarta draait duimschroeven aan
    Trouw, 5 maart 2005
    Het Indonesische leger zegt in de laatste week van februari 30 rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (Gam) te hebben gedood en 25 te hebben vastgezet. De verklaring is pikant omdat precies in die week vertegenwoordigers van de Gam en van de Indonesische regering in Helsinki bijeen waren om daar, op neutraal terrein, over vrede te onderhandelen. De Gam, die al dertig jaar streeft naar onafhankelijkheid, gaf tijdens die gesprekken aan genoegen te nemen met vergaande autonomie in plaats van afscheiding van Indonesië.
     
  • Hulpverleners moeten weg uit Atjeh
    Parool, 4 maart 2005
    Buitenlandse hulpverleners moeten weg uit Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 4 maart 2005
    Buitenlandse hulpverleners moeten Atjeh verlaten
    Sp!ts, 4 maart 2005
    Buitenlandse hulpverleners moeten Atjeh verlaten
    Volkskrant, 4 maart 2005
    De Indonesische regering heeft aangekondigd dat buitenlandse hulpverleners in het door tsunami's verwoeste Atjeh in Noord-Sumatra de provincie vóór 26 maart moeten verlaten. Dat meldt The Jakarta Post vanochtend.
     
  • Rebellen in Atjeh slaags met Indonesische militairen
    Telegraaf, 27 februari 2005
    Rebellen in Atjeh slaags met Indonesische militairen
    Trouw, 27 februari 2005
    Vermoedelijke rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) hebben vanuit een hinderlaag een Indonesische militair gedood en een andere verwond. Een woordvoerder van het Indonesische leger heeft dit zondag bekendgemaakt. Het is de eerste confrontatie tussen de rebellen en het leger sinds beide partijen afgelopen week in Finland een tweede ronde van vredesbesprekingen afsloten.
     
  • Indonesië en Atjeh-rebellen beëindigen overleg
    Volkskrant, 23 februari 2005
    Afgevaardigden van de Indonesische regering en Atjeh-rebellen hebben woensdag hun driedaags overleg in de Finse hoofdstad Helsinki afgesloten. De gesprekken hebben 'vanuit ons perspectief enig vooruitgang' opgeleverd, aldus de Indonesische minister van Communicatie Sofyan Djalil.
     
  • Doorbraak in conflict Jakarta en rebellen Atjeh
    Elsevier, 22 februari 2005
    Het dreigement van de Indonesische regering om hard op te treden tegen de rebellen in Atjeh, wanneer geen overeenkomst zou worden bereikt, hoeft niet uitgevoerd te worden. De rebellen hebben gezegd hun streven naar onafhankelijkheid te laten varen in ruil voor enig zelfbestuur.
     
  • GAM eist volledige terugtrekking Indonesische troepen
    Trouw, 21 februari 2005
    De Indonesische regering moet alle vijftigduizend Indonesische soldaten uit Atjeh terugtrekken als zij het conflict in de onrustige provincie wil oplossen. Dat heeft de Atjeese rebellenbeweging GAM gezegd op de eerste dag van het vredesoverleg met de Indonesische regering maandag in Helsinki.
     
  • Nieuwe ronde in vredesonderhandelingen Atjeh
    Telegraaf, 21 februari 2005
    De Indonesische regering en vertegenwoordigers van de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh zijn maandag in de Finse hoofdstad Helsinki bijeengekomen voor een nieuwe gespreksronde. Op de agenda staan onder meer een wapenstilstand en beperkte autonomie voor de provincie.
     
  • Onderhandelaars Atjeh en Jakarta in Finland
    Sp!ts, 20 februari 2005
    Onderhandelaars voor de Indonesische regering en voor de rebellen in het Noord-Sumatraanse Atjeh zijn zondag in Finland aangekomen. Ze gaan daar voor de tweede maal in gesprek over de toekomstige status van Atjeh.
     
  • Australië vreest voor veiligheid hulpverleners in Atjeh
    Trouw, 20 februari 2005
    Australische troepen in Atjeh, die helpen met de wederopbouw van het gebied en hulp bieden aan de bevolking, kunnen niet ook nog eens hulpverleners beschermen. Dit stelt Australische minister van Defensie Robert Hill zondag. Eerder werd gewaarschuwd voor een mogelijke terroristische aanval op buitenlandse hulpverleners.
     
  • Hulpverleners in Atjeh bedreigd
    Trouw, 19 februari 2005
    Islamitische extremisten worden ervan verdacht aanslagen voor te bereiden op hulpverleners in de door de tsunami getroffen provincie Atjeh in Indonesië. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer zaterdag gezegd. De dreiging geldt voor het hele noordelijk gelegen eiland Sumatra waar Atjeh ligt.
     
  • Indonesische president roept rebellen Atjeh op tot bestand
    Reformatorisch Dagblad, 16 februari 2005
    Indonesische president roept rebellen Atjeh op tot bestand
    Nu.nl, 16 februari 2005
    President roept rebellen Atjeh op tot bestand
    Telegraaf, 16 februari 2005
    Yudhoyono roept rebellen Atjeh op tot bestand
    Sp!ts, 16 februari 2005
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de rebellen in de provincie Atjeh woensdag opnieuw opgeroepen tot een bestand om een einde te maken aan het al decennia voortslepende conflict.
     
  • Jakarta wil slechts autonomie Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 15 februari 2005
    Jakarta spreekt alleen over autonomie Atjeh
    Sp!ts, 15 februari 2005
    Onafhankelijkheid Atjeh onbespreekbaar
    Telegraaf, 15 februari 2005
    De gesprekken tussen de Indonesische regering en opstandelingen in het Noord-Sumatraanse Atjeh hebben alleen zin wanneer ze over autonomie gaan. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dit dinsdag op bezoek in Singapore beklemtoond.
     
  • Atjeh : de alledaagse pesterij van het leger
    door Sybilla Claus, Trouw, 15 februari 2005
    Plannen genoeg voor de wederopbouw van het zwaargetroffen Atjeh. Maar het Indonesische leger werkt niet bepaald mee. Sommige hulpverleners spreken liever van tegenwerking.
     
  • Een op de acht kinderen in Atjeh ondervoed
    Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2005
    Elk achtste kind in rampgebied Atjeh ondervoed
    Telegraaf, 11 februari 2005
    In het door vloedgolven getroffen noorden van het Indonesische eiland Sumatra is een op de acht kinderen ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek dat Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vrijdag publiceerde.
     
  • Bruggenbouwers landmacht donderdag naar Atjeh
    Telegraaf, 9 februari 2005
    Een verkenningsmissie van acht man van de Koninklijke Landmacht vertrekt donderdag naar de Indonesische provincie Atjeh om te inventariseren wat er nodig is voor het bouwen van een aantal noodbruggen. De NAVO heeft voor 850 meter brugmaterieel beschikbaar gesteld en Nederland heeft de taak op zich genomen er voor de zorgen dat de bruggen ter plekke worden gebouwd.
     
  • Nederland stuurt negen noodbruggen naar Atjeh
    Regering.nl, 7 februari 2005
    De Nederlandse regering heeft Indonesië negen noodbruggen ter beschikking gesteld voor Atjeh. De infrastructuur op Atjeh is door de tsunami van tweede kerstdag 2004 grotendeels verwoest.
     
  • Nederland helpt Atjeh met bouw noodbruggen
    Volkskrant, 7 februari 2005
    Nederland bouwt baileybruggen in Atjeh
    Sp!ts, 6 februari 2005
    Nederland bouwt baileybruggen in Atjeh
    Telegraaf, 6 februari 2005
    Nederland bouwt baileybruggen Atjeh
    NOS Nieuws, 6 februari 2005
    Nederland bouwt baileybruggen in Atjeh
    Nu.nl, 6 februari 2005
    Nederland gaat de door de Tsunami getroffen Indonesische provincie Atjeh helpen met het bouwen van baileybruggen. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) heeft dat zondag tijdens zijn reis door het gebied bekendgemaakt.
     
  • Leger schiet zeven rebellen dood in Atjeh
    Trouw, 7 februari 2005
    Indonesische soldaten hebben zondag in Atjeh zeven vermoedelijke rebellen doodgeschoten. Dat heeft het leger maandag gemeld.
     
  • Jakarta bouwt weeshuizen voor 50.000 kinderen Atjeh
    Telegraaf, 6 februari 2005
    De Indonesische autoriteiten willen in de provincie Atjeh zeker vijftig weeshuizen bouwen waar uiteindelijk tot 50.000 kinderen terecht kunnen die door de zeebeving hun ouders hebben verloren. Dat heeft de Indonesische vice-president Jusuf Kalla het afgelopen weekeinde gezegd.
     
  • 'VN-gezant Clinton geen rol in vredsproces'
    Telegraaf, 2 februari 2005
    De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton heeft in zijn nieuwe rol als "tsunami-gezant" van de Verenigde Naties géén rol als bemiddelaar in de conflicten in Atjeh en op Sri Lanka. Dat maakte een woordvoerder van de Verenigde Naties woensdag bekend in New York.
     
  • Rebellen Atjeh: Binnen tien jaar referendum
    Elsevier, 31 januari 2005
    De Beweging Vrij Atjeh (GAM) heeft de Indonesische regering aangeboden hun claim op een onafhankelijk Atjeh op te schorten, als Jakarta garandeert dat er binnen vijf tot tien jaar een referendum over de kwestie komt. Afgelopen weekend liepen vredesbesprekingen tussen beide partijen nog op niets uit.
     
  • Basis gelegd voor vredesbesprekingen Atjeh
    Trouw, 31 januari 2005
    De Atjeese rebellenbeweging GAM (Beweging voor een Vrij Atjeh) en de Indonesische regering hebben in het Finse Helsinki de basis gelegd voor verdere vredesbesprekingen. De partijen hebben geen overeenstemming bereikt over een formeel staakt-het-vuren. Maar volgens Abdulah ligt er nu wel een basis om daar naartoe te werken.
     
  • Atjeh: Leger Indonesië doodt vier rebellen
    Elsevier, 30 januari 2005
    Sinds de opstandige Indonesische provincie Atjeh zwaar werd getroffen door de tsunami, hebben rebellen en de regering steeds meer toenadering tot elkaar gezocht. Toch laaide dit weekend het geweld weer op.
     
  • Indonesië en Atjeh-rebellen willen verder praten
    Telegraaf, 29 januari 2005
    De Indonesische regering en de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) gaan verder praten over vrede, die een eind moet maken aan tientallen jaren van bloedvergieten. Dat hebben zaterdag zij meegedeeld na besprekingen in de Finse hoofdstad Helsinki, waarbij de Finse ex-premier Ahtisaari bemiddelde. Het overleg zou in de 'nabije toekomst' worden voortgezet. Een datum is nog niet vastgesteld.
     
  • Vredesoverleg Atjeh van start
    NOS Nieuws, 28 januari 2005
    Terwijl de bevolking in Atjeh worstelt met de ontwrichtende gevolgen van de zeebeving, beginnen vandaag in Finland nieuwe vredesonderhandelingen tussen de separatisten in de opstandige provincie en de Indonesische regering.
     
  • Olijftak van Yudhoyono voor rebellen Atjeh : president Indonesië belooft autonomie en amnestie
    Trouw, 28 januari 2005
    In ruil voor een staakt-het-vuren door de Gam-rebellen in Atjeh is de Indonesische regering bereid te praten over vergaande autonomie voor de regio en over amnestie voor de rebellen zelf.
     
  • Indonesië biedt Atjeh vergaande autonomie
    Volkskrant, 28 januari 2005
    Susilo biedt Atjeh vergaande autonomie
    Telegraaf, 27 januari 2005
    Jakarta biedt rebellen Atjeh deels autonomie
    Elsevier, 27 januari 2005
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) vergaande autonomie voor de Indonesische provincie aangeboden. Hij toonde zich ook bereid op andere punten concessies aan de GAM te doen in ruil voor vrede, meldde de krant The Jakarta Post donderdag.
     
  • Yudhoyono roept rebellen Atjeh op tot staakt-het-vuren
    Trouw, 27 januari 2005
    Indonesië is bereid de gewapende separatisten in Atjeh tegemoet te komen, als de rebellen akkoord gaan met een staakt-het-vuren. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dat donderdag gezegd.
     
  • Indonesische regering en rebellen Atjeh weer om tafel
    Nu.nl, 27 januari 2005
    Indonesië en rebellen Atjeh weer in gesprek
    Telegraaf, 27 januari 2005
    Een hoge delegatie van de Indonesische regering en rebellenleiders in ballingschap van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) zitten waarschijnlijk donderdag voor het eerst in bijna twee jaar weer om de tafel. Het vredesoverleg vindt plaats in Helsinki en is georganiseerd door de voormalige Finse president Ahtisaari. Die greep de verwoestingen in Atjeh door de zeebeving aan om een nieuwe bemiddelingspoging te doen.
     
  • Zware naschok treft door tsunami verwoest Atjeh
    Telegraaf, 25 januari 2005
    Zware naschok treft door tsunami verwoest Atjeh
    Trouw, 25 januari 2005
    De Indonesische provincie Atjeh is dinsdagmiddag opnieuw getroffen door een zware naschok van de aardbeving die op 26 december de verwoestende tsunami in de Indische Oceaan veroorzaakte. De beving, waarvan het epicentrum opnieuw op de zeebodem voor de kust van Sumatra lag, had een kracht van 5.6 en hield tien seconden aan. Er waren geen berichten over schade of slachtoffers.
     
  • Natuurramp Atjeh leidt tot extra houtkap
    Telegraaf, 25 januari 2005
    De wederopbouw van de deels verwoeste Indonesische provincie Atjeh gaat vrijwel zeker leiden tot extra houtkap elders op Sumatra. Volgens de Indonesische minister van Bosbouw, Malam Sambat Kaban, is er tot 8,5 miljoen kubieke meter hout nodig om 123.000 huizen in Atjeh te herbouwen. Die hoeveelheid komt overeen met iets meer dan de helft van het jaarlijkse houtverbruik in Nederland.
     
  • Hoge delegatie Jakarta bij beraad over Atjeh
    Telegraaf, 25 januari 2005
    De Indonesische regering stuurt deze week een opvallend hoge delegatie naar Finland voor nieuw beraad met de separatistische rebellen uit Atjeh. Coördinerend minister van Veiligheid Widodo, minister van Buitenlandse Zaken Wirajuda en zijn collega van Justitie Awaluddin zullen volgens regeringsbronnen in Jakarta woensdagmiddag afreizen.
     
  • Vredesoverleg tussen Jakarta en rebellen Atjeh
    Elsevier, 24 januari 2005
    In een poging het tijdelijke bestand als gevolg van de tsunami om te zetten in een duurzaam staakt-het-vuren, voeren vertegenwoordigers van de Indonesische regering en rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) deze week overleg. Waarschijnlijk donderdag in de Finse hoofdstad Helsinki.
     
  • Finland gastheer overleg over Atjeh
    NOS Nieuws, 23 januari 2005
    'Vredesoverleg over Atjeh in Finland'
    Telegraaf, 24 januari 2005
    De Indonesische regering en de rebellen op Atjeh onderhandelen deze week over een staakt-het-vuren. Ze hopen dan van de gelegenheid gebruik te maken om ook het vredesproces nieuw leven in te blazen.
     
  • Rebellen Atjeh: leger doodt burgers
    Telegraaf, 21 januari 2005
    Indonesische militairen hebben sinds de tsunami van 26 december in de zwaar getroffen provincie Atjeh twintig rebellen en honderd ongewapende burgers doodgeschoten. De rebellerende Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) heeft dat vrijdag gezegd. GAM-woordvoerder Tengku Jamaica reageerde op uitlatingen van de legerleiding een dag eerder. Die beweerde de afgelopen weken 120 rebellen te hebben gedood omdat ze de hulpverlening in het gebied verstoorden.
     
  • Leger zegt in twee weken 120 rebellen te hebben gedood in Atjeh
    Trouw, 20 januari 2005
    Het Indonesische leger zegt de afgelopen twee weken in Atjeh zeker 120 rebellen te hebben gedood, hoewel in de provincie sinds de tsunami van 26 december een informeel staakt-het-vuren geldt. "We hebben ons de afgelopen twee weken gedwongen gezien zeker 120 leden van de GAM (Beweging voor een Vrij Atjeh) te doden en hun wapens in beslag te nemen", zei donderdag de stafchef van het Indonesische leger, Ryamizard Ryacudu, die erom bekend staat dat hij elke toenadering tot de rebellen afwijst. "Als zij geen verzoening willen, dan zullen we oorlog tegen hen voeren." Ryacudu beschuldigde de rebellen ervan hulpgoederen te stelen.
     
  • Meer dan honderd separatisten gedood in Atjeh
    Sp!ts, 20 januari 2005
    Meer dan honderd separatisten gedood in Atjeh
    Volkskrant, 20 januari 2005
    De Indonesische strijdkrachten hebben in de afgelopen twee weken 120 separatistische strijders van de Beweging Vrij Atjeh gedood. De Indonesische legerleider generaal Ryamizard Ryacudu heeft dit donderdag gezegd.
     
  • Jakarta: wellicht nog deze maand overleg met rebellen Atjeh
    Trouw, 19 januari 2005
    De Indonesische regering zal misschien deze maand nog formele besprekingen voeren met de rebellen in Atjeh. Het zou de eerste keer zijn dat de partijen weer officieel in contact treden sinds het ineenstorten van een wapenstilstand in 2003. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Hasan Wirayuda woensdag gezegd.
     
  • Indonesië wil eind januari overleggen met GAM
    Sp!ts, 19 januari 2005
    Indonesië wil eind januari overleggen met GAM
    Telegraaf, 19 januari 2005
    De Indonesische regering hoopt aan het eind van de maand gesprekken te beginnen met de Beweging Vrij Atjeh (GAM) die al 28 jaar vecht voor een onafhankelijk Atjeh. Dat zei minister Hassan Wirajuda van Buitenlandse Zaken woensdag.
     
  • Waarschuwing tegen terroristische aanslag Atjeh
    Volkskrant, 17 januari 2005
    Waarschuwing tegen terroristische aanslag Atjeh
    Reformatorisch Dagblad, 17 januari 2005
    Waarschuwing voor terreuraanslag Atjeh
    Telegraaf, 17 januari 2005
    Waarschuwing aanslagen Atjeh : Zweden en Denemarken bezorgd om lot buitenlandse hulpverleners
    Sp!ts, 18 januari 2005
    Zweden en Denemarken hebben maandag gewaarschuwd tegen een mogelijke terroristische aanslag tegen buitenlandse hulpverleners in Atjeh. Beide landen zeggen hierover informatie te hebben ontvangen. Ook andere landen zouden op de hoogte zijn van de dreiging. Indonesië spreekt van "ongegronde geruchten".
     
  • Indonesië wil vrede in Atjeh : vice-president doet rebellen handreiking
    Volkskrant, 15 januari 2005
    De Indonesische regering wil een vredesbestand sluiten met de separatistische rebellen in de provincie Atjeh. Dat zei vice-president Jusuf Kalla vrijdag tijdens een bezoek aan de door de tsunami getroffen provinciehoofdstad Banda Atjeh.
     
  • Hulpverleners beschoten in Atjeh
    Telegraaf, 14 januari 2005
    Hulpverleners beschoten in Atjeh
    Sp!ts, 14 januari 2005
    Onbekenden hebben eerder deze week schoten gelost op een groep van 25 Indonesische hulpverleners en de agenten die hen bewaakten in de provincie Atjeh. Dat berichtte The Jakarta Post vrijdag. Niemand raakte gewond.
     
  • Indonesië werkt aan bestand met Atjeh
    Elsevier, 14 januari 2005
    Jakarta werkt aan bestand met Atjeh
    NOS Nieuws, 14 januari 2005
    Toen het Indonesische leger in mei 2003 een groot offensief begon tegen rebellen in de provincie Atjeh, was het vredesakkoord dat een half jaar eerder was gesloten definitief mislukt. Toch lijkt er nu sprake te zijn van een toenadering tussen de strijdende partijen.
     
  • Jakarta wil permanent bestand met rebellen Atjeh
    Volkskrant, 14 januari 2005
    Jakarta wil permanent bestand met rebellen Atjeh
    Telegraaf, 14 januari 2005
    Jakarta wil permanent bestand met rebellen Atjeh
    Sp!ts, 14 januari 2005
    De Indonesische regering werkt aan een permanent bestand met de rebellen in de opstandigde provincie Atjeh. Dat heeft vice-premier Jusuf Kalla vrijdag gezegd. Rebellenleider Malik Mahmoud, die in Zweden in ballingschap verblijft, staat positief tegenover een permanent bestand.
     
  • Jakarta versterkt greep op Atjeh : buitenlandse hulptroepen moeten binnen drie maanden vertrekken
    Trouw, 13 januari 2005
    De Indonesische regering wil alle buitenlandse hulptroepen zo snel mogelijk weg hebben uit Atjeh. Volgens de Indonesische vice-president Jusuf Kalla moeten ze over uiterlijk drie maanden vertrokken zijn uit de opstandige provincie.
     
  • Strijd Atjeh bemoeilijkt hulpverlening
    Elsevier, 12 januari 2005
    De politieke strijd in Atjeh tussen de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) en het Indonesische leger maakt het voor hulpverleners steeds moeilijker hun werk uit te oefenen. In een poging controle over Atjeh te herwinnen, heeft Indonesië aangekondigd dat de buitenlandse hulptroepen de provincie binnen drie maanden moeten hebben verlaten.
     
  • Radicale moslimgroep zal hulp Atjeh niet frustreren
    Telegraaf, 11 januari 2005
    De Indonesische radicale moslimgroep Front van de Verdedigers van de Islam (FPI) heeft bezworen de internationale hulpverleners in Atjeh niet dwars te zitten.
     
  • 'Geen garantie veiligheid hulpverleners Atjeh'
    Elsevier, 11 januari 2005
    De Indonesische autoriteiten kunnen de veiligheid van hulpverleners buiten de steden in Atjeh niet garanderen. Rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) zouden het op de reddingswerkers hebben gemunt. Dat zegt de Indonesische coördinator voor de hulpverlening in Atjeh, Budi Atmaji.
     
  • Indonesië biedt rebellen Atjeh bestand aan
    Trouw, 11 januari 2005
    De Indonesische stafchef generaal Endriartono Sutarto heeft de separatisten in de provincie Atjeh dinsdag een nieuwe wapenstilstand aangeboden. Hij herhaalde de beschuldiging dat de guerrillastrijders hulpgoederen voor de overlevenden van de tsunami van 26 december proberen te stelen. Een woordvoerder van de guerrillabeweging GAM sprak de beschuldiging vanuit Zweden tegen. Aanhangers van de GAM behoren zelf tot de duizenden slachtoffers die hulp nodig hebben en het leger probeert de guerrillabeweging zwart te maken, zei woordvoerder Baktiar Abdullah.
     
  • Spoed achter vaccinaties in Sumatra : VN bang voor grote mazelenuitbraak
    Zibb (ANP), 11 januari 2005
    De Verenigde Naties zetten vaart achter het verspreiden van vaccins in de Indonesische provincie Atjeh, twee weken na de zeebeving. De organisatie vreest voor een grote uitbraak van mazelen, nadat er eerder al enkele gevallen waren vastgesteld.
     
  • Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
    Trouw, 10 januari 2005
    Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
    Telegraaf, 10 januari 2005
    Bij een jonge, Indonesische overlevende van de zeebeving zijn mazelen geconstateerd. Dat heeft woordvoerder John Budd van de Indonesische afdeling van UNICEF maandag gezegd.
     
  • Zware schok bij Sumatra gemeten
    Telegraaf, 10 januari 2005
    Zware schok bij Sumatra gemeten
    Sp!ts, 10 januari 2005
    Een waarnemerscentrum in Hongkong heeft zondagavond bij het Indonesische eiland Sumatra, waar twee weken geleden een zeer zware beving plaatshad, een nieuwe schok gemeten die een kracht van 6,2 op de schaal van Richter had. Het epicentrum lag in zee op ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Banda Atjeh, de hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh, die door de tsunami's zwaar werd getroffen.
     
  • Krachtige naschok bij Sumatra
    Elsevier, 10 januari 2005
    Sumatra werd in de nacht van zondag op maandag opnieuw opgeschrikt door een aardschok met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag veertien kilometer uit de kust van Noord-Sumatra. Uit paniek renden veel inwoners de straat op.
     
  • Atjeh ook getroffen door aardbeving
    Trouw, 10 januari 2005
    Atjeh ook getroffen door aardbeving
    Reformatorisch Dagblad, 10 januari 2005
    Het grotendeels door de tsunami verwoeste Banda Atjeh is in de nacht van zondag op maandag getroffen door een sterke aardbeving. Dat hebben Indonesische en Amerikaanse geologen gemeld.
     
  • Kamervragen over kinderhandel in Atjeh (Adobe Acrobat®-document; 15 Kb)
    Kamervragen Tweede Kamer, 6 januari 2005
    Vragen naar aanleiding van een bericht in Trouw van 3 januari 2005 dat mensenhandelaren kinderen uit Atjeh smokkelen.
     
  • 'Indonesisch leger incompetent en bruut'
    Volkskrant, 6 januari 2005
    Het Indonesische leger belemmert pogingen hulp te verlenen aan slachtoffers van de tsunami's van 26 december. Hulpverleners worden tegengewerkt en sommige overlevenden worden zelfs mishandeld door militairen, zei een regionale mensenrechten­organisatie donderdag.
     
  • Indonesië werkt aan nieuw bouwbeleid voor kustregio's
    Volkskrant, 6 januari 2005
    Nieuw bouwbeleid kustregio's Indonesië
    Telegraaf, 6 januari 2005
    De Indonesische overheid heeft eerste voorstellen gedaan voor een drastische aanpassing van het bouwbeleid langs de kusten. Vooral bij de wederopbouw van de verwoeste plaatsen in de provincie Atjeh moeten er stringente regels gaan gelden, die moeten voorkomen dat opnieuw hele kustgemeenschappen door een vloedgolf kunnen worden verzwolgen.
     
  • 'Rebellen Atjeh beschieten slachtoffers ramp'
    Telegraaf, 6 januari 2005
    Rebellen van de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM) hebben donderdag het vuur geopend op Indonesische militairen en overlevenden van de tsunami-ramp, heeft het Indonesische leger gemeld. Bij het alleen door het leger gemelde incident zijn geen slachtoffers gevallen.
     
  • Strijd in Atjeh gaat door ondanks ramp
    Telegraaf, 5 januari 2005
    De Indonesische strijdkrachten in de provincie Atjeh blijven ondanks de ramp doorgaan met hun strijd tegen de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM). Een woordvoerder van Defensie in Jakarta heeft tegenover de Australische krant The Australian bevestigd dat tweederde van de 40.000 militairen in Atjeh voor de hulpverlening is ingezet. Het restant is nog altijd betrokken bij operaties tegen de separatistische rebellen.
     
  • Indonesisch leger doodt vermoedelijke rebellen
    Trouw, 5 januari 2005
    Indonesische soldaten hebben woensdag in een vuurgevecht vlakbij een opvangkamp voor slachtoffers van de tsunami in Atjeh, twee vermoedelijke Atjeese rebellen gedood. Volgens een Indonesische legerwoordvoerder ontstond het vuurgevecht bij het Noord-Atjeese stadje Seunudun nadat Indonesische mariniers de rebellen in een hinderlaag hadden gelokt. Vier vermoedelijke rebellen wisten te ontkomen.
     
  • Na de tsunami : Hilde Janssen vanuit Atjeh: Overspoeld door hulp
    door Hilde Janssen, IS, januari 2005
    Alle hulp is welkom in Atjeh. De Indonesische regering heeft de deuren geopend voor buitenlandse hulp: voor geld, goederen en hulpverleners. Dat is ook hard nodig met ruim honderdduizend doden en meer dan een half miljoen vluchtelingen. Net zoals een gedegen coördinatie voor de langetermijnhulp.
     
  • GAM: leger Atjeh houdt zich niet aan bestand
    Volkskrant, 29 december 2004
    Het Indonesische leger laat zich niets gelegen aan het eenzijdige bestand dat de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) maandag afkondigden in de Indonesische provincie. 'We kampen met een enorme natuurramp en de soldaten blijven jagen op leden van de GAM', zei een woordvoerder van de separatistische groep in Zweden. Daar leeft de top van de GAM in ballingschap. (ANP)
     
  • Indonesië verlengt noodtoestand in Atjeh
    Sp!ts, 13 november 2004
    Indonesië verlengt noodtoestand in Atjeh
    Telegraaf, 13 november 2004
    De Indonesische regering heeft de noodtoestand in Atjeh verlengd. Zij heeft niet bekendgemaakt tot wanneer die verlenging geldt en voor welke gebieden, meldde The Jakarta Post zaterdag.
     
  • Leger Indonesië doodt zeven rebellen in Atjeh
    Trouw, 31 oktober 2004
    Indonesische militairen hebben in de provincie Atjeh in het uiterste noorden van Sumatra zeven rebellen gedood. Vier vonden de dood in de omgeving van de provinciehoofdstad Banda Atjeh, drie in Atjeh Besar en Zuid-Atjeh. Het leger heeft dit zondag bekendgemaakt.
     
  • Successful elections mask turmoil in Aceh (NAD)
    Persbericht Amnesty International, 7 oktober 2004
    Terwijl de rest van Indonesië zijn eerste directe presidentiële verkiezingen viert, is haar meest westelijke provincie in opschudding. De politieke moord, de martelingen en de bewapende invallen op huizen en dorpen ruïneren het leven van Atjehers en dwingen honderden van hen te vluchten. "Sinds de militaire noodtoestand is uitgeroepen, is in deze provincie nagenoeg geen enkel aspect van het leven onaangeroerd door de ernstige schendingen van de rechten van de mens", aldus Azië-directeur Ingrid Massage oevr het nieuwe internationale rapport van Amnesty International over Nanggroe Aceh Darussalam (NAD), "en toch zijn deze wijdverspreide misbruiken grotendeels verborgen voor de buitenwereld."
    Via: Bas de Meijer
     
  • 'Gevangenen in Atjeh regelmatig gemarteld'
    Volkskrant, 28 september 2004
    Gevangenen in Atjeh worden volgens Human Rights Watch stelselmatig gemarteld en mishandeld. In een maandag verschenen rapport meldt de internationale mensenrechten­organisatie dat in Atjeh mensen worden gearresteerd zonder arrestatiebevel, tot bekentenissen worden gedwongen en op basis van die bekentenissen tot jarenlange gevangenisstraffen worden veroordeeld.
     
  • HRW: Indonesië martelt inwoners Atjeh systematisch
    Reformatorisch Dagblad, 27 september 2004
    Indonesische militairen maken zich in de opstandige provincie Atjeh op systematische wijze schuldig aan martelingen. De militairen dienen gevangenen onder meer elektrische schokken toe en bewerken de gedetineerden met brandende sigarettenpeuken. Dat blijkt uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat maandagmorgen is vrijgegeven.
     
  • Yudhoyono wil vrede sluiten in Atjeh
    Telegraaf, 22 september 2004
    De koploper bij de presidentsverkiezingen in Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft woensdag gezegd een vreedzaam einde na te streven van de al bijna dertig jaar durende afscheidingsoorlog in de provincie Atjeh.
     
  • Deel van Atjeh wil eigen provincie vormen
    Sp!ts, 24 augustus 2004
    De vijf zuidelijke districten van de onrustige Indonesische provincie Atjeh willen een eigen provincie vormen. Volgens The Jakarta Post van dinsdag vinden de bestuurders in zuidelijk Atjeh dat ze etnisch en cultureel te veel verschillen met de rest van de provincie.
     
  • Rebellen Atjeh vechten door
    Reformatorisch Dagblad, 23 augustus 2004
    Het Indonesische leger heeft de separatisten in de provincie Atjeh in vijftien maanden niet verpletterd. Sterker nog: de Indonesische strijdkrachten zijn in een moeras verzeild geraakt waaruit geen ontsnappen mogelijk is.
     
  • Molukken, Atjeh en Papoea stemmen voor stabiliteit : conflictgebieden zoeken vredesduif
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 28 juni 2004
    In de verkiezingscampagne wil geen van de vijf Indonesische presidents-kandidaten zijn vingers branden aan de grote conflicten. De paar miljoen kiezers in de probleemgebieden kunnen weliswaar geen president maken, maar ze kunnen hem wel laten struikelen. Atjeh, Molukken en Papoea zoeken een krachtdadige president die een definitieve vrede kan brengen.
     
  • Iedere moslim zijn eigen islam
    door Gerbert van der Aa, IS, februari 2004
    Homoseksualiteit is volgens de islamitische wet (sharia) een zonde. Maar imam Syrija, uit de provincie Atjeh in Indonesië, doet er niet zo moeilijk over. "Ach", zegt hij, "wat in het hart zit kun je er niet uit losweken." Net als de meeste andere moslims is hij voorstander van de sharia, maar een rigide toepassing keurt hij af. "Als de machthebbers rechtvaardig zijn is de sharia misschien niet essentieel."
     


- venster sluiten -