Sumatera: warta berita

Sumatera: warta berita
Sumatra: nieuwsberichten

18 juli 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • De vliegende-olifanten-brigade helpt! [video]
    De Pers, 18 juli 2008
    De Sumatraanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. Om de harde confrontaties tussen de mens en deze olifant te voorkomen, is de vliegende-olifanten-brigade in het leven geroepen.
     
  • Sjamaan in Indonesië terechtgesteld voor moord op 42 vrouwen
    Laatste Nieuws, 11 juli 2008
    Een zelf benoemde sjamaan is wegens de moord op 42 vrouwen in Indonesië terechtgesteld. De 59-jarige man had de meeste slachtoffers gewurgd en hun speeksel gedronken, om zijn "magische krachten" te vergroten, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie vandaag. Een executiepeloton schoot de moordenaar gisterenavond dood op een veld in de omgeving van de provinciehoofdstad Medan in het noorden van Sumatra.
     
  • Indonesische seriemoordenaar geëxecuteerd
    De Pers, 11 juli 2008
    Indonesische seriemoordenaar geëxecuteerd
    Nieuws.nl, 11 juli 2008
    Een Indonesische seriemoordenaar, die in elf jaar tijd 42 meisjes en jonge vrouwen op rituele wijze vermoordde, is donderdagavond terechtgesteld. Dat heeft zijn advocaat donderdag bekendgemaakt. De 57-jarige Ahmad Suradji werd voor het vuurpeloton gebracht ondanks een pleidooi van Amnesty International.
     
  • Man vermoordde 42 vrouwen : Indonesiër nu zelf ter dood gebracht
    door Andrea Kooiman, DAG, 11 juli 2008
    De 59-jarige Ahmad Suradjiis is dinsdag in Indonesië ter dood veroordeeld. Hij vermoordde 42 meisjes en vrouwen. De man dacht dat deze daden hem magische krachten gaven. Mensen­rechten­organisatie Amnesty International probeerde tevergeefs de ter doodstelling op het laatste moment met een beroep nog tegen te houden.
     
  • 'Magische moordenaar' geëxecuteerd
    Telegraaf, 11 juli 2008
    De 57-jarige zelfbenoemde sjamaan Ahmed Suradji is vannacht in Indonesië terechtgesteld voor de rituele moord op 42 jonge vrouwen. Suradji had de meeste van zijn slachtoffers gewurgd en hun speeksel gedronken. Hij was ervan overtuigd dat het zijn 'magische krachten' zou versterken.
     
  • Tovenaar eindigt voor vuurpoleton
    Algemeen Dagblad, 11 juli 2008
    De 57-jarige Indonesiër Ahmed Suradji is door een vuurpeloton geëxecuteerd wegens rituele moord op 42 jonge vrouwen. Suradji werd in 1998 ter dood veroordeeld nadat de politie een lijk in de buurt van zijn huis in Noord-Sumatra had ontdekt. De man, die bekend stond als tovenaar, bleek in elf jaar 42 vrouwen en meisjes te hebben vermoord om zijn magische krachten te versterken.
     
  • Executie Indonesische seriemoordenaar ophanden
    De Pers, 10 juli 2008
    Executie Indonesische seriemoordenaar ophanden
    DAG, 10 juli 2008
    Executie Indonesische seriemoordenaar ophanden
    Reformatorisch Dagblad, 10 juli 2008
    Executie Indonesische seriemoordenaar ophanden
    Nieuws.nl, 10 juli 2008
    Een Indonesische seriemoordenaar, die in elf jaar tijd 42 meisjes en jonge vrouwen op rituele wijze vermoordde, wordt binnenkort terechtgesteld. Dat heeft zijn advocaat donderdag bekendgemaakt. De 57-jarige Ahmad Suradji vermoorde zijn slachtoffers omdat hij ervan overtuigd was dat de moorden hem magische krachten zouden opleveren.
     
  • Sumatraanse tijger verscheurt boer in Indonesië
    Laatste Nieuws, 26 juni 2008
    Een wilde tijger heeft op het Indonesische eiland Sumatra een boer aangevallen en verscheurd. Dorpsbewoners uit Simpang in de provincie Atjeh vonden de 33-jarige man met zware verwondingen aan hoofd en buik, berichtte het staatspersagentschap Antara. Hij overleefde de aanval niet.
     
  • Krachtige aardbeving in noorden van Sumatra
    Laatste Nieuws, 20 mei 2008
    Het noorden van Sumatra is gisterenavond plaatselijke tijd opgeschrikt door een krachtige aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter. Dat meldt het Indonesisch meteorologisch instituut. Het epicentrum van de beving lag op 35 kilometer ten noordoosten van Padang Sidempuan.
     
  • Zeven jaar cel voor aanslag op kerk
    RKnieuws.net, 3 april 2008
    Een Indonesiër is veroordeeld tot zeven jaar opsluiting omdat hij in augustus 2000 een aanslag pleegde tegen een protestantse kerk op Sumatra. Dat meldt de krant The Jakarta Post vandaag. De 38-jarige man werd ook beschuldigd van een aanslag tegen het huis van de dominee. Bij de twee aanslagen zijn geen gewonden gevallen.
     
  • Aardbeving treft westkust Sumatra
    De Morgen, 30 maart 2008
    De westkust van Indonesië is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich volgens het seismologisch instituut in Jakarta 30 kilometer onder de zeebodem en 113 kilometer ten westen van de eilandengroep voor Sumatra. Er zijn geen meldingen over schade.
     
  • 23 Indonesiërs gestorven door lokale alcoholische drank
    Knack, 28 maart 2008
    In Indonesië zijn drieëntwintig mensen gestorven na het drinken van een lokale alcoholische drank. De politie heeft vrijdag een onderzoek geopend. De slachtoffers stierven in het ziekenhuis na hevige buikpijn. De fabriek op het eiland Sumatra die het drankje brouwde, is voor een maand gesloten.
     
  • Gewonden bij vliegtuigongeluk Indonesië
    Trouw, 10 maart 2008
    Gewonden bij vliegtuigongeluk Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 10 maart 2008
    Gewonden bij vliegtuigongeluk Indonesië
    De Pers, 10 maart 2008
    Gewonden bij vliegtuigongeluk Indonesië
    DAG, 10 maart 2008
    Gewonden bij vliegtuigongeluk Indonesië
    Nieuws.nl, 10 maart 2008
    Een Boeing 737 van de Indonesische maatschappij Adam Air is maandag op het eiland Batam in slecht weer van de landingsbaan geraakt. Vijf inzittenden raakten daarbij gewond. Het toestel raakte tijdens de landing in de slip en kwam 75 meter verderop in het gras tot stilstand. De vleugel en het landingsgestel raakten beschadigd.
     
  • Ontbossing Sumatra doodt klimaat en dieren
    Gelderlander, 27 februari 2008
    Ontbossing Sumatra doodt klimaat en dieren
    Stentor, 27 februari 2008
    De grootschalige teloorgang van de jungle op het Indonesische eiland Sumatra is een regelrechte aanslag op het klimaat. De hoeveelheid kooldioxide (CO2) die vrijkomt door de ontbossing in de Sumatraanse provincie Riau, is zelfs al groter dan de jaarlijkse CO2-uitstoot van heel Nederland.
     
  • WNF bezorgd over ontbossing Sumatra
    NOS Nieuws, 27 februari 2008
    Het Wereld Natuur Fonds noemt de ontbossing op het Indonesische eiland Sumatra een regelrechte aanslag op het klimaat. Voor het eerst heeft het WNF een gebied uitgebreid onderzocht op de uitstoot van CO2 door ontbossing. Gebleken is dat die uitstoot in de Sumatraanse provincie Riau zelfs groter is dan de jaarlijkse CO2-uitstoot in Nederland.
     
  • Zesde aardbeving op Sumatra in 36 uur tijd
    Laatste Nieuws, 25 februari 2008
    In de Indische Oceaan heeft dinsdagochtend (plaatselijke tijd) een nieuwe zware aardbeving voor tsunami-alarm gezorgd. De aardbeving had een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het tsunami-alarm geldt voor het Indonesische eiland Sumatra. Er zouden nog geen slachtoffers gevallen zijn.
     
  • Geen gevaar voor tsunami na aardbeving op Sumatra
    Laatste Nieuws, 25 februari 2008
    Het Indonesische eiland Sumatra is getroffen door een krachtige aardbeving van 7,3 op de Schaal van Richter. Er werd ook een tsunami-alarm gegeven, maar dat is intussen weer opgeheven.
     
  • Krachtige aardbeving bij Sumatra
    De Pers, 25 februari 2008
    Krachtige aardbeving bij Sumatra
    DAG, 25 februari 2008
    Krachtige aardbeving bij Sumatra
    Nieuws.nl, 25 februari 2008
    Krachtige aardbeving bij Sumatra
    Nieuwsblad, 25 februari 2008
    Voor de westkust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich maandag een aardbeving voorgedaan met een momentmagnitude van 7,2. Er werd een tsunami-waarschuwing afgegeven die na enkele uren weer werd ingetrokken.
     
  • Zware aardbeving bij Indonesië
    Volkskrant, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    NRC Handelsblad, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    Algemeen Dagblad, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    Metro, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    Nu.nl, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    Gelderlander, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    Stentor, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    BN/De Stem, 25 februari 2008
    Zware aardbeving bij Indonesië
    Dagblad van het Noorden, 25 februari 2008
    Uit de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich maandag een zware aardbeving voorgedaan met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Er werd een tsunamiwaarschuwing gegeven, maar die is inmiddels ingetrokken.
     
  • Doden bij aardbeving Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 20 februari 2008
    Doden bij aardbeving Indonesië
    Nu.nl, 20 februari 2008
    Door een aardbeving in Indonesië zijn woensdag zeker drie mensen omgekomen en ruim vijfentwintig personen gewond geraakt. De aardbeving in de westelijke provincie Atjeh (Sumatra) had een kracht van 7,5 op de schaal van richter. Dat hebben functionarissen laten weten, aldus de BBC.
     
  • Tsunami scholen Indonesië doorstaan aardbeving
    Nieuwsbank/Cordaid, 20 februari 2008
    Vanochtend werd het Indonesische eiland Simulue getroffen door een zware aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter. De 65 aardbevingsbestendige scholen die Cordaid Mensen in Nood op het eiland bouwde na de tsunami staan allemaal nog overeind. Contact met collega's in het gebied gaat moeizaam, maar voor zover we weten raakte niemand in of rondom de scholen gewond. Wel is er grote angst voor naschokken. Cordaid medewerkers inventariseren momenteel de behoefte aan noodhulp.
     
  • Zware aardschok in westen van Indonesië
    Laatste Nieuws, 20 februari 2008
    Het westen van Indonesië werd woensdag door een zware aardbeving getroffen. De schok had een magnitude van 7,5 op de Richterschaal. Het epicentrum lag in het buurt van het eiland Simeulue, 312 kilometer ten westzuidwesten van de stad Medan en 314 kilometer ten zuidzuidoosten van Banda Aceh. Minstens 3 mensen kwamen om het leven en 25 anderen geraakten gewond.
     
  • Krachtige aardbeving bij westkust Sumatra
    De Pers, 20 februari 2008
    De westkust van het Indonesische eiland Sumatra is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 7,6. Er werd onmiddellijk een tsunami-alarm afgegeven, dat na zo'n twee uur weer werd ingetrokken. Voor zover bekend zijn er drie gewonden gevallen en zijn er veel gebouwen beschadigd geraakt. Het centrum van de beving bevond zich onder het eiland Simeulue, ten westen van Sumatra.
     
  • Krachtige aardbeving in westen Indonesië
    Volkskrant, 20 februari 2008
    Het westen van Indonesië is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 7,6. Het centrum van de beving bevond zich onder het eiland Simeulue, ten westen van Sumatra. Op Simeulue, waar rond de 750.000 mensen wonen, vielen drie doden en 25 zwaargewonden. Ook raakten veel gebouwen beschadigd.
     
  • Jacht op Sumatra-tijgers gaat door
    Algemeen Dagblad, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Sp!ts, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Metro, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Nu.nl, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Gelderlander, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Stentor, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    BN/De Stem, 13 februari 2008
    'Indonesië faalt bij beschermen tijger'
    Dagblad van het Noorden, 13 februari 2008
    Het lukt Indonesië niet om de met uitsterven bedreigde Sumatraanse tijger te beschermen. Nog steeds wordt illegaal jacht gemaakt op het roofdier, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Wereldnatuurfonds (WNF). In winkeltjes op het Indonesische eiland worden openlijk vellen, tanden, klauwen en snorharen verkocht, aldus het WNF dat in 2006 onderzoek deed in 28 steden op Sumatra.
     
  • Een dode bij zware aardbeving in Indonesië
    Laatste Nieuws, 23 januari 2008
    Bij een zware aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra is woensdagochtend plaatselijke tijd een persoon om het leven gekomen. Vijf anderen liepen volgens de lokale media verwondingen op. Volgens het meteorologisch en geofysisch instituut in de hoofdstad Jakarta bereikte de zeebeving een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.
     
  • Zware aardbeving nabij Sumatra
    Laatste Nieuws, 22 januari 2008
    Zware aardbeving nabij Sumatra
    Nieuwsblad, 22 januari 2008
    Een zware aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft het eiland Nias, vlakbij de westkust van het Indonesische eiland Sumatra, door mekaar geschud. Er is geen tsunami-alarm, zo zeggen Amerikaanse meteorologen. Er is op dit ogenblik nog geen melding gemaakt van slachtoffers of schade.
     
  • Palmolie als doodsteek voor oerwoud
    Volkskrant, 3 december 2007
    Vrachtwagen na vrachtwagen vol boomstammen rijdt de weg naar de RAPP op. De kolossale gebouwen en schoorstenen van deze Riau Andalan Pulp and Paper-fabriek steken in de verte boven de horizon uit. Lading na lading hout wordt in de hongerige muil van de fabriek gestort. Zes miljoen kubieke meter hout per jaar heeft het monster nodig om zijn papierproductie gaande te houden. De RAPP is de grootste papierfabriek van Azië, en een van de belangrijkste werkgevers van de provincie Riau, op het eiland Sumatra. Aan de toegangsweg is een hele stad ontstaan die leeft van de fabriek.
     
  • Doden bij zware aardbeving Sumbawa (video)
    Algemeen Dagblad, 26 november 2007
    Doden bij zware aardbeving Sumbawa (video)
    Sp!ts, 26 november 2007
    Bij een zware aardbeving bij Raba op het Indonesische eiland Sumbawa zijn in de nacht van zondag op maandag slachtoffers gevallen. Op het westelijke deel van het eiland vielen zeker zes doden en 45 gewonden volgens de plaatselijke autoriteiten. De beving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter.
     
  • Aardbeving op Sumatra eist levens
    Trouw, 26 november 2007
    Aardbeving op Sumatra eist levens
    De Pers, 26 november 2007
    Aardbeving op Sumatra eist levens
    Nieuws.nl, 26 november 2007
    Bij twee krachtige aardbevingen bij het eiland Sumbawa in het oosten van Indonesië zijn zondagavond door vallend puin drie mensen om het leven gekomen en 45 gewond geraakt. Dat heeft het hoofd van de rampendienst van het ministerie van volksgezondheid in Jakarta maandag meegedeeld. Een rampenteam is met een voorraad noodhulpmiddelen naar het eiland afgereisd om de behoefte aan hulp in kaart te brengen.
     
  • Aardbevingen zorgen voor paniek in Indonesië
    De Pers, 25 november 2007
    Aardbevingen zorgen voor paniek in Indonesië
    Nieuws.nl, 25 november 2007
    Zowel in het oosten [Bengkulu, Sumatera] als in het westen [Sumbawa] van Indonesië heeft zich zondag een krachtige aardbeving voorgedaan. De bevingen zorgden voor paniek en een ziekenhuis in de oostelijke provincie Jambi werd uit angst voor naschokken geëvacueerd.
     
  • Doden op Sumatra door giftige dampen palmolie
    De Pers, 1 november 2007
    Zes Indonesiërs zijn woensdag omgekomen en meerderen gewond geraakt toen zij op een vrachtschip giftige dampen afkomstig van ruwe palmolie inademden. Dat heeft de politie van Sumatra donderdag gemeld.
     
  • Wilde olifanten trappen 14–jarige jongen op Sumatra dood
    Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2007
    Op het Indonesische eiland Sumatra heeft een wilde olifant een 14–jarige jongen die met een motorfiets tegen het beest was aangereden doodgetrapt. Dat heeft een lokale natuurbeheerder donderdag bekendgemaakt. De jongen en zijn 42-jarige vader botsten woensdag in de avondschemering op weg naar huis op een drie meter hoge olifant die de weg overstak.
     
  • Krachtige aardbeving in Indonesië
    Trouw, 25 oktober 2007
    Krachtige aardbeving in Indonesië
    Nieuws.nl, 25 oktober 2007
    Krachtige aardbeving in Indonesië
    De Pers, 25 oktober 2007
    Krachtige aardbeving in Indonesië
    Elsevier, 25 oktober 2007
    Onder de zeebodem ten westen van Indonesië heeft een krachtige aardbeving plaatshad. De aardbeving had een momentmagnitude van 7.1, zei de Amerikaanse geologische dienst, en had plaats 135 kilometer ten westen van de kustplaats Bengkulu op Sumatra. Inwoners van Bengkulu ontvluchtten hun huizen, meldde de Indonesische media.
     
  • Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Trouw, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Algemeen Dagblad, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Sp!ts, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Metro, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    DAG, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Nu.nl, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Gelderlander, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Stentor, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    BN/De Stem, 24 oktober 2007
    Zware aardbeving voor de kust van Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 24 oktober 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra is donderdag (lokale tijd) getroffen door een aarbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag zuidwestelijk van het eiland in zee. Na de beving werd een tsunamiwaarschuwing uitgegeven. Over schade of slachtoffers is niets bekend.
     
  • Aardbeving op Sumatra
    Laatste Nieuws, 11 oktober 2007
    Vanochtend werd het Indonesische eiland Sumatra verrast door een aardbeving met een magnitude 6 op de schaal van Richter. Er werd geen melding gemaakt van opvallende schade, ook was er volgens de weerdiensten geen risico op vloedgolven.
     
  • Sumatra heeft misschien toch hulp nodig : mensen weten niet of en wanneer ze weer een dak boven het hoofd hebben
    door Arjan van Westen, De Pers, 11 oktober 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra werd een maand geleden getroffen door een zware aardbeving. De hulpverlening komt traag op gang. Een zware aardbeving trof vier weken geleden Sumatra, en dan vooral de provincie Bengkulu. Het aantal doden viel relatief mee. De schade niet: tienduizenden woningen op voornamelijk het platteland zijn verwoest. Het rampgebied is omvangrijk. 'Na twee weken waren er in de bergen nog dorpen waarvan onbekend was hoe groot de schade was', aldus een lokale journalist.
     
  • Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    NRC Handelsblad, 4 oktober 2007
    Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    Trouw, 4 oktober 2007
    Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    Algemeen Dagblad, 4 oktober 2007
    Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    Sp!ts, 4 oktober 2007
    Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    Metro, 4 oktober 2007
    Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    DAG, 4 oktober 2007
    Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    Stentor, 4 oktober 2007
    Bouw brug tussen Java en Sumatra stap dichterbij
    Dagblad van het Noorden, 4 oktober 2007
    Indonesië lijkt serieus werk te maken van het al langer bestaande plan een 30 kilometer lange brug tussen Java en Sumatra te bouwen. Dat heeft The Jakarta Post donderdag gemeld. De gouverneurs van de provincies Banten in het westen van Java en Lampung in het zuiden van Sumatra tekenden woensdag een akoord over samenwerking bij de bouw van een brug.
     
  • Aardbeving treft westkust Sumatra; tsunami blijft uit
    Volkskrant, 2 oktober 2007
    Op de zeebodem ten westen van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich dinsdag een aardbeving voorgedaan met een momentmagnitude van 6,4, waarna er voor korte tijd een tsunami-alarm werd afgegeven. Hoge golven bleven echter uit, zodat het alarm na een uur weer werd ingetrokken. De beving vond ongeveer 160 kilometer uit de kust van de stad Bengkulu plaats.
     
  • Krachtige zeebeving voor Sumatra
    De Pers, 2 oktober 2007
    Tsunami-alarm na aardbeving voor kust van Sumatra
    Laatste Nieuws, 2 oktober 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra is dinsdag getroffen door een krachtige zeebeving. De autoriteiten vaardigden een tsunami-waarschuwing uit voor Sumatra, maar trokken het alarm een uur later weer in. De beving had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter.
     
  • Hulp in Indonesië uitgebreid naar Mentawai eilanden
    Artsen zonder Grenzen, 26 september 2007
    Zo'n twintig ton hulpgoederen van Artsen zonder Grenzen is aangekomen op de afgelegen Mentawai eilandengroep van Indonesië. De eilanden liggen op 150 kilometer van de kust van Sumatra. Ze werden zwaar getroffen door de aardbevingen van 12 en 13 september.
     
  • Sumatra opgeschrikt door aardbeving
    Volkskrant, 19 september 2007
    Sumatra opgeschrikt door aardbeving
    Reformatorisch Dagblad, 19 september 2007
    Delen van het Indonesische eiland Sumatra zijn woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 6,1. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen en is er geen zware materiële schade aangericht. Hoewel de beving werd gevoeld in de steden aan de westkust van het eiland, bleef een tsunami uit.
     
  • Actie van zusters Dongen voor gehandicapten in Indonesië
    door Mathieu Kothuis, BN/De Stem, 19 september 2007
    De zusters Franciscanessen in Dongen zijn een inzamelingsactie begonnen voor de uitbreiding van een school en internaat voor gehandicapte kinderen op het Indonesische eiland Sumatra. Voor het bijeenbrengen van de nodige gelden wordt een beroep gedaan op de Dongense gemeenschap.
     
  • Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    NRC Handelsblad, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Trouw, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Algemeen Dagblad, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië stijgt iets
    Telegraaf, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Sp!ts, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Metro, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    DAG, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Gelderlander, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Stentor, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Dagblad van het Noorden, 16 september 2007
    Dodental aardbevingen Indonesië iets gestegen
    Nu.nl, 16 september 2007
    Op Sumatra zijn als gevolg van de zeer krachtige aardbeving van afgelopen woensdag 23 mensen om het leven gekomen. Dit heeft het Indonesische ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. Veertien doden vielen in Bengkulu, een West-Sumatraanse kustplaats die niet ver van het epicentrum lag. De schade in de streek is volgens zegslieden gigantisch.
     
  • Indonesië: deskundigen bang dat zwaarste aardbeving nog moet komen
    Volkskrant, 14 september 2007
    Weer aardbeving in westen Indonesië
    Telegraaf, 14 september 2007
    In het westen van Indonesië heeft zich vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag een aardbeving voorgedaan. Net als de voorgaande dagen ging er een tsunamiwaarschuwing uit, maar die werd na enige tijd ingetrokken. Het epicentrum van de aardbeving van vrijdag, met een momentmagnitude van 6,4, bevond zich 153 ten noordwesten van Bengkulu onder de zeebodem.
     
  • Nieuwe aardbeving treft Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 14 september 2007
    Indonesië is vrijdagmorgen opnieuw getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. De autoriteiten van het Aziatische land gaven een tsunamiwaarschuwing die gelukkig gauw weer kon worden ingetrokken. Berichten over slachtoffers van de nieuwe beving waren er vrijdagmorgen nog niet.
     
  • Angst op Sumatra na nieuwe schokken
    Nederlands Dagblad, 14 september 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra is gisteren opnieuw getroffen door een zware aardbevingen. Het zou niet gaan om een naschokken van de aardbeving van woensdag, die aan zeker negen mensen het leven kostte. De eerste aardbeving van gisteren had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Later op de dag was het nog een keer raak. Toen werd een beving gemeten met een kracht van 6,8.
     
  • Geen internationale hulpacties Sumatra nodig (video)
    Algemeen Dagblad, 14 september 2007
    Er is geen grote internationale hulpactie nodig voor de slachtoffers van de aardbevingen en naschokken woensdag en donderdag op Sumatra. Dit hebben de Verenigde Naties vrijdag in Jakarta laten weten.
     
  • Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    NRC Handelsblad, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    Algemeen Dagblad, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    Sp!ts, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    Metro, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    DAG, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    Gelderlander, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    Stentor, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    BN/De Stem, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    Dagblad van het Noorden, 14 september 2007
    Indonesië trekt tsunami-waarschuwing in
    Nu.nl, 14 september 2007
    De meteorologische dienst van Indonesië heeft vrijdag de tsunami-waarschuwing ingetrokken die het eerder had uitgegeven voor Sumatra. De dienst gaf een tsunami-waarschuwing uit, nadat vrijdag aan de westkust van Sumatra een zware naschok werd gevoeld met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter.
     
  • Weer aardbeving met tsunamigevaar in Indonesië
    De Pers, 14 september 2007
    Weer aardbeving met tsunamigevaar in Indonesië
    Nieuws.nl, 14 september 2007
    Voor de derde dag op rij heeft zich een aardbeving voorgedaan in het westen van Indonesië. Opnieuw werd een tsunamiwaarschuwing uitgegeven. Deze werd later ingetrokken. De beving had een momentmagnitude van 6,6. Het epicentrum bevond zich ten noordwesten van Bengkulu onder de zeebodem. Bij eerdere bevingen vielen tien doden.
     
  • Tsunami-waarschuwing na nieuwe aardbeving Sumatra
    Metro, 14 september 2007
    Tsunami-waarschuwing na nieuwe aardbeving Sumatra
    DAG, 14 september 2007
    Tsunami-waarschuwing na nieuwe aardbeving Sumatra
    Stentor, 14 september 2007
    Tsunami-waarschuwing na nieuwe aardbeving Sumatra
    BN/De Stem, 14 september 2007
    Tsunami-waarschuwing na nieuwe aardbeving Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 14 september 2007
    De meteorologische dienst van Indonesië heeft vrijdag een tsunami-waarschuwing uitgegeven, nadat vrijdag op Sumatra een zware naschok werd gevoeld met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Donderdag deed zich opnieuw een zware aardbeving voor. Een tsunami-waarschuwing die toen werd afgegeven, werd later weer ingetrokken.
     
  • Weer aardbeving in westen Indonesië (video)
    Telegraaf, 14 september 2007
    In het westen van Indonesië heeft zich vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag een aardbeving voorgedaan. Deskundigen houden er rekening mee dat de zwaarste aardbeving nog moet komen.
     
  • Nog meer aardbevingen treffen Indonesië
    Elsevier, 13 september 2007
    Nog meer aardbevingen treffen Indonesië
    Nieuws.nl, 13 september 2007
    Nog meer aardbevingen treffen Indonesië
    De Pers, 13 september 2007
    Meer natuurgeweld treft Indonesië
    Provinciale Zeeuwse Courant, 14 september 2007
    Indonesië is woensdag en donderdag binnen 24 uur door een reeks zware aardbevingen getroffen. Vooral het westelijke eiland Sumatra kreeg het daarbij zwaar te verduren. Een drie meter hoge tsunami kwam daar aan land en beschadigde honderden huizen. Volgens de laatste berichten zijn er tien doden en ruim veertig gewonden gevallen. Een Australische seismoloog zei dat Indonesië door een gelukkige wending van het lot aan een ramp vergelijkbaar met die in 2004 is ontsnapt, toen op tweede kerstdag een tsunami aan honderdduizenden Aziaten het leven kostte.
     
  • Hulpverlening Sumatra komt op gang na aardbeving
    Volkskrant, 13 september 2007
    Hulporganisaties hebben na de krachtige aardbeving op Sumatra donderdag geld en hulpverleners naar Indonesië gestuurd. Ze meldden opgelucht te zijn dat de schade niet zo groot is als in eerste instantie werd gedacht.
     
  • Teams verkennen noden in aardbevingsgebied Indonesië
    Artsen zonder Grenzen, 13 september 2007
    Twee noodhulpteams van Artsen zonder Grenzen verkennen de gevolgen van de aardbevingen, gisteren en vanochtend, bij Sumatra, Indonesië. Het eerste team is in Padang, waar de autoriteiten een uitgebreide hulpoperatie hebben opgezet. [...] Een tweede team vertrok vanochtend met zeven ton hulpgoederen per vliegtuig naar Bengkulu. [...]
     
  • Tweede beving treft Sumatra
    Parool, 13 september 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra is vandaag opnieuw getroffen door een aardbeving, nadat gisteren al een kleine tsunami had plaatsgevonden. Daarbij vielen zeker tien doden. De gevolgen van de aardbeving die vandaag de kuststad Padang trof, zijn nog onduidelijk.
     
  • Zeebeving Indonesië eist zeker tien levens
    Reformatorisch Dagblad, 13 september 2007
    Een kleine tsunami van ongeveer een meter hoog, veroorzaakt door een krachtige zeebeving, heeft woensdag de Indonesische kuststad Padang getroffen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten gezegd. Veel details over schade en slachtoffers waren nog niet bekend. In ieder geval zijn zeker tien doden en tientallen gewonden gevallen.
     
  • Tweede zware aardbeving treft Indonesië (video)
    De Pers, 13 september 2007
    De schade aan gebouwen is enorm. Het is nog niet duidelijk of er bij deze tweede beving slachtoffers zijn gevallen. De paniek onder de bevolking was groot.
     
  • Nederlander rent voor leven op Sumatra
    door Jan Lepeltak, Telegraaf, 13 september 2007
    Nederlander Klaas de Jong leeft letterlijk in angst en beven nu nog steeds zware naschokken Sumatra treffen. Als onze correspondent hem spreekt zegt hij: "Bel later terug want het trilt weer. Er begint weer een aardbeving."
     
  • Indonesië vreest veel doden
    Parool, 13 september 2007
    Indonesië vreest veel slachtoffers
    Algemeen Dagblad, 13 september 2007
    Indonesië vreest veel slachtoffers
    Telegraaf, 13 september 2007
    Officieel zijn nog slechts zes doden geteld na de zware aardbeving met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter voor de kust van Sumatra op woensdag. Maar de autoriteiten vrezen net als de reddingswerkers donderdag meer slachtoffers, zeker nadat er zich zeer zware naschokken hadden voorgedaan.
     
  • Sumatra opnieuw getroffen door aardbeving
    Nieuws.nl, 13 september 2007
    Sumatra opnieuw getroffen door aardbeving
    De Pers, 13 september 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra is donderdag opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Het zou niet gaan om een naschok van de aardbeving van woensdag, die aan zeker negen mensen het leven kostte. De aardbeving van donderdag deed zich voor om 6.49 uur en had een momentmagnitude van 7,8. De burgemeester van Padang zei dat veel gebouwen zijn ingestort. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.
     
  • Ravage door aardbevingen op Sumatra
    Elsevier, 13 september 2007
    De aardbevingen van woensdag en vannacht op Sumatra hebben voor veel schade gezorgd. Het aantal slachtoffers is nog niet bekend. Officieel staat het dodental op negen. Honderden huizen zijn beschadigd. De beving zorgde voor een ravage in de stad Bengkulu, waar het epicentrum lag, en de Sumatraanse hoofdstad Padang. Gebouwen stortten in of vlogen in brand en een groot deel van de stroom viel uit.
     
  • Sumatra ontsnapt aan ramp
    BN/De Stem, 13 september 2007
    De schade als gevolg van de zware aardbeving die gisteren het Indonesische eiland Sumatra trof lijkt mee te vallen. De precieze omvang staat nog niet vast omdat kort na de aardbeving de nacht inviel.
     
  • Indonesië: verwoestingen vallen mee (video)
    NRC Handelsblad, 13 september 2007
    'Minder schade in Indonesië dan gedacht'
    Telegraaf, 13 september 2007
    'Aardbeving Indonesië minder verwoestend dan gedacht'
    Nu.nl, 13 september 2007
    De reeks aardbevingen die woensdag en donderdag het Indonesische eiland Sumatra troffen, lijken minder verwoestend te zijn geweest dan aanvankelijk werd gevreesd.
     
  • Nieuwe aardbeving op Sumatra
    Sp!ts, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    Metro, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    DAG, 13 september 2007
    Een nieuwe aardbeving heeft donderdag het Indonesische eiland Sumatra getroffen. De beving in het zuiden van Sumatra was iets minder krachtig dan de aardbeving van woensdag vlak ten westen van Sumatra die een kracht had van 8,4 op de schaal van Richter.
     
  • Indonesië vreest veel doden na naschokken
    Volkskrant, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    Gelderlander, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    BN/De Stem, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    Stentor, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    Algemeen Dagblad, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 13 september 2007
    Nieuwe aardbeving op Sumatra
    Nu.nl, 13 september 2007
    Een nieuwe aardbeving heeft donderdag het Indonesische eiland Sumatra getroffen. De beving in het zuiden van Sumatra was iets minder krachtig dan de aardbeving van woensdag vlak ten westen van Sumatra die een kracht had van 8,4 op de schaal van Richter. Het Amerikaanse geologische instituut meldde voor de beving van donderdag een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Een soortgelijk Indonesisch instituut meldde 7,7 op dezelfde schaal.
     
  • Indonesië vreest veel slachtoffers
    Reformatorisch Dagblad, 13 september 2007
    Officieel zijn nog slechts zes doden geteld na de zware aardbeving met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter voor de kust van Sumatra op woensdag. Maar de autoriteiten vrezen net als de reddingswerkers donderdag meer slachtoffers, zeker nadat er zich zeer zware naschokken hadden voorgedaan.
     
  • Zware aardbeving treft Sumatra
    Parool, 13 september 2007
    Zeker twee personen zijn woensdag om het leven gekomen na de zware aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter, die woensdag plaatsvond ten westen van het Indonesische eiland Sumatra. Verder zijn tientallen mensen gewond geraakt door instortende gebouwen.
     
  • Doden door aardbeving in Indonesië
    NOS Nieuws, 12 september 2007
    De aardbeving in Indonesië heeft levens geëist, maar hoeveel is nog niet duidelijk. De berichten variëren van 2 tot 10 doden. De aardbeving ten westen van Sumatra had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Later waren er nog een aantal zware naschokken.
     
  • Tien doden na zware zeebeving Indonesië
    Trouw, 12 september 2007
    Een kleine tsunami van ongeveer een meter hoog, veroorzaakt door een krachtige zeebeving, heeft woensdag de Indonesische kuststad Padang getroffen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten gezegd. Veel details over schade en slachtoffers waren nog niet bekend. In ieder geval zijn zeker tien doden en tientallen gewonden gevallen en zijn diverse woningen, winkelcentra en moskeeën volledig verwoest.
     
  • Zware aardbeving treft Sumatra
    Parool, 12 september 2007
    Zeker twee personen zijn woensdag om het leven gekomen na de zware aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter, die woensdag plaatsvond ten westen van het Indonesische eiland Sumatra. Verder zijn tientallen mensen gewond geraakt door instortende gebouwen.
     
  • Zware aardbeving Indonesië: 2 doden
    NRC Handelsblad, 12 september 2007
    Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen na een zware aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter, die woensdag plaatsvond ten westen van het Indonesische eiland Sumatra, meldden de autoriteiten. Verder zijn tientallen mensen gewond geraakt door instortende gebouwen.
     
  • Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    NRC Handelsblad, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    Trouw, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    Algemeen Dagblad, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm Indonesië voorbij
    Telegraaf, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    Sp!ts, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    Metro, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    Gelderlander, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    Stentor, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    BN/De Stem, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië voorbij
    Dagblad van het Noorden, 12 september 2007
    Indonesië heeft woensdag het tweede tsunami-alarm opgeheven. Dit heeft een woordvoerder van de Indonesische meteorologische dienst laten weten. Indonesië gaf eerder woensdag een tweede tsunami-alarm af, nadat een naschok van 6,6 op de schaal van Richter de westkust van Sumatra opnieuw trof.
     
  • Tweede tsunami-alarm in Indonesië
    Telegraaf, 12 september 2007
    Tweede tsunami-alarm in Indonesië (video)
    Nu.nl, 12 september 2007
    Indonesië heeft woensdag een tweede tsunami-alarm afgegeven, nadat een naschok van 6,6 op de schaal van Richter de westkust van Sumatra trof. Dit heeft de Indonesische meteorologische dienst laten weten.
     
  • Doden en gewonden na aardbeving Indonesië
    Telegraaf, 12 september 2007
    Zeker zeven personen zijn woensdag om het leven gekomen na de zware aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter, die woensdag plaatsvond ten westen van het Indonesische eiland Sumatra, meldden de autoriteiten. Verder zijn 120 mensen gewond geraakt.
     
  • Dode en gewonden aardbeving Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 12 september 2007
    Een persoon is om het leven gekomen bij de aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter, die woensdag plaatsvond ten westen van het Indonesische eiland Sumatra. Dit heeft een lokale functionaris laten weten. Verder zijn tientallen mensen gewondgeraakt door instortende gebouwen.
     
  • Vloedgolf treft Indonesië (video)
    De Pers, 12 september 2007
    Een vloedgolf van één tot drie meter hoog heeft de Indonesische kuststad Padang getroffen. Oorzaak was een krachtige zeebeving.
     
  • Kleine tsunami treft Indonesië
    Trouw, 12 september 2007
    Kleine tsunami treft Indonesië
    Nieuws.nl, 12 september 2007
    Kleine tsunami treft Indonesië
    De Pers, 12 september 2007
    Een tsunami van een tot drie meter hoog heeft de Indonesische kuststad Padang getroffen. Dat hebben het Indonesisch meteorologisch instituut en het Pacific Tsunami Warning Center woensdag gezegd. Details waren nog niet bekend.
     
  • Geofysicus: dreiging tsunami groot
    Telegraaf, 12 september 2007
    'Kans op tsunami groot' : aardbevingen treffen Indonesische eiland Sumatra
    DAG, 12 september 2007
    Volgens een Duitse geofysicus is het hoogst waarschijnlijk dat er een tsunami komt. "Het gaat om een zelfde aardbeving als in december 2004", zei geofysicus Birger Lühr woensdag tegen het Duitse persbureau DPA. Toen had de beving een sterkte van 9.0 op de schaal van Richter.
     
  • Kracht aardbeving Sumatra was 8,2
    Telegraaf, 12 september 2007
    Het Amerikaanse geologische centrum (USGS) heeft de kracht van de eerste aardbeving die woensdag plaatsvond ten westen van het Indonesische eiland Sumatra opgehoogd naar 8,2 op de schaal van Richter.
     
  • Weer aardbeving Sumatra
    NRC Handelsblad, 12 september 2007
    Weer aardbeving Sumatra
    Trouw, 12 september 2007
    Weer aardbeving Sumatra
    Algemeen Dagblad, 12 september 2007
    Weer aardbeving Sumatra
    Sp!ts, 12 september 2007
    Weer aardbeving Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 12 september 2007
    Het zuiden van Sumatra is woensdag wederom getroffen door een aardbeving, dit keer met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. Het tsunami-alarm is niet opnieuw afgekondigd en na de eerdere aardbeving is er vooralsnog geen sprake geweest van een tsunami.
     
  • Tsunami-alarm Indonesië voorbij
    Telegraaf, 12 september 2007
    Tsunami-alarm Indonesië voorbij
    Reformatorisch Dagblad, 12 september 2007
    Het hoofd van de meteorologische dienst in Indonesië heeft woensdag gezegd dat de dreiging van een tsunami voorbij is voor Indonesië.
     
  • Aardbeving tot in Singapore te voelen
    Telegraaf, 12 september 2007
    Singaporezen vluchtten woensdag uit gebouwen die op hun grondvesten schudden nadat er een aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter plaatsvond in het nabijgelegen Indonesië. Niemand raakte gewond, aldus lokale media woensdag.
     
  • Aardbeving: gebouwen Sumatra storten in
    Trouw, 12 september 2007
    Aardbeving: gebouwen Sumatra storten in
    Telegraaf, 12 september 2007
    Aardbeving: gebouwen Sumatra storten in
    Sp!ts, 12 september 2007
    Aardbeving: gebouwen Sumatra storten in
    Gelderlander, 12 september 2007
    Aardbeving: gebouwen Sumatra storten in
    Stentor, 12 september 2007
    Aardbeving: gebouwen Sumatra storten in
    Dagblad van het Noorden, 12 september 2007
    Verschillende gebouwen in Padang, de hoofdstad van West-Sumatra, zijn ingestort, berichtten Indonesische media woensdag. Even uit de kust van West-Sumatra vond woensdag een aardbeving plaats met 7,9 op de schaal van Richter.
     
  • Angst voor tsunami in Indische Oceaan na aardbeving
    Trouw, 12 september 2007
    Angst voor tsunami in Indische Oceaan na aardbeving
    Nieuws.nl, 12 september 2007
    Een krachtige zeebeving bij Indonesië leidt mogelijk tot een tsunami in de Indische Oceaan. Dat hebben meteorologische diensten woensdag gezegd. De beving onder de zeebodem had een momentmagnitude van 7,9. Het epicentrum lag 105 kilometer ten zuidwesten van Bengkulu op het Indonesische eiland Sumatra.
     
  • Tsunami-alarm na zware aardbeving Indonesië
    Elsevier, 12 september 2007
    Indonesië is woensdag getroffen door een aardbeving van 8,4 op de Schaal van Richter. Verschillende landen in de Indische oceaan gaven een tsunami-alarm af, maar trokken dat later weer in. De aardbeving had plaats dicht bij het Indonesische eiland Sumatra. Kort na de eerste aardbeving melden geologische diensten nieuwe aardschokken, deze keer van tussen 5,0 en 6,5 op de schaal van Richter.
     
  • Tsunami-alarm na aardbeving bij Sumatra
    Nu.nl, 12 september 2007
    Een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter heeft woensdag plaatsgevonden in de buurt van Sumatra. Het tsunamiwaarschuwingscentrum in Hawaii gaf een tsunami-alarm voor de gehele Indische oceaan.
     
  • Zware aardbeving treft Sumatra
    Volkskrant, 12 september 2007
    Zware aardbevingen teisteren Indonesië (video)
    Algemeen Dagblad, 12 september 2007
    Zware aardbeving treft Indonesië
    Sp!ts, 12 september 2007
    Zware aardbeving treft Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 12 september 2007
    Zware aardbevingen teisteren Indonesië (video)
    Nu.nl, 12 september 2007
    Ten westen van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich woensdag een zware aardbeving voorgedaan met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter. Het natuurgeweld leidde direct tot een reeks aan internationale waarschuwingen voor tsunami's in het gebied van de Indische Oceaan. Voor zover bekend zijn er geen grote tsunami's waargenomen, ook niet na een aantal krachtige nabevingen (tot een kracht van 6,6) in dezelfde regio.
     
  • Zware aardbeving treft Sumatra
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 12 september 2007
    Twee uur na de aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter werd de tsunami waarschuwing door de meteorologische dienst weer ingetrokken. Bewoners in het getroffen kustgebied in west Sumatra zijn na de aardbeving in paniek naar hoger gelegen gebieden gevlucht. Velen verkozen de nacht in de open lucht door te brengen vanwege de heftige naschokken.
     
  • Zware aardbeving in Indonesië
    De Pers, 12 september 2007
    Het zuiden van het Indonesische eiland Sumatra is woensdag om 13.10 uur Nederlandse tijd getroffen door een een zware aardbeving met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter. Voor de hele kust van de Indische Oceaan werd een tsunami-waarschuwing afgekondigd.
     
  • Zware aardbeving treft Sumatra
    NRC Handelsblad, 12 september 2007
    Zware aardbeving treft Sumatra
    Telegraaf, 12 september 2007
    Zware aardbeving treft Sumatra
    BN/De Stem, 12 september 2007
    Zware aardbeving treft Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 12 september 2007
    Zware aardbeving treft Sumatra
    Provinciale Zeeuwse Courant, 12 september 2007
    Een zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter heeft woensdag plaatsgevonden in de buurt van Sumatra. De trillingen waren volgens ooggetuigen tot in Jakarta te voelen. Diverse tsunami-alarmen zijn gegeven, meldden diverse persbureaus.
     
  • Een betjak om een eigen zaak op te zetten
    door Paulus Smits, BN/De Stem, 11 september 2007
    Een prachtland met hier en daar een dorp. Wegen vol gaten, ossenkarren, scooters met overkapte zijspannen (betjaks) en in de steden erg oude auto's zonder roetfilter. Noord-Sumatra, meer in het bijzonder het bisdom Medan, is het werkterrein van pater Leo Joosten. Met West-Brabants geld voorziet hij er melaatsendorpen van waterleidingen en regelt hij opleidingen - zelfs complete scholen - voor gehandicapten.
     
  • Brief van een dankbare melaatse
    BN/De Stem, 11 september 2007
    Martha en haar man Sudirman leven in een melaatsendorp. Paul van Hameren bezocht hen in februari en liet giften achter. Hier een fragment uit haar dankbetuiging, op schrift gesteld en vertaald door Leo Joosten: "Nogmaals zou ik willen dat jullie naar Indonesië kwamen en naar mijn huis in Kabanjahe bij het voetbalstadion Samura. Moge onze lieve Heer jullie een hoge ouderdom geven en voldoende eten en drinken."
     
  • Bedelen lucratieve bezigheid in Medan, verbod in aantocht
    Volkskrant, 3 augustus 2007
    Medan beboet toeristen die bedelaars geld geven
    Metro, 3 augustus 2007
    Indonesische stad beboet toeristen die bedelaars geld geven
    Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2007
    Indonesische stad beboet toeristen die bedelaars geld geven
    Laatste Nieuws, 3 augustus 2007
    Mensen die bedelaars in de Indonesische stad Medan geld geven staat binnenkort mogelijk een boete van omgerekend ruim 480 euro te wachten. De bedelaars zelf kunnen voor zes weken in de gevangenis belanden, als een voorstel dat is bedoeld om het bedelen tegen te gaan het haalt.
     
  • Voorstel: Beboet vrijgevigen in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2007
    Mensen die bedelaars in de Indonesische stad Medan geld geven, staat binnenkort mogelijk een boete van ruim 480 euro te wachten. De bedelaars zelf kunnen zes weken de cel in, aldus een voorstel.
     
  • Indonesische overheid investeert mee voor Child in Prison
    Alle Goede Doelen, 30 juli 2007
    De intensieve samenwerking en het lobbyen bij en met de overheid in Indonesië en de directie van de gevangenis op het eiland Batam door de projectmanager van Stichting Anak Asuh Annemarie Rulos en haar stichting Setara Kita, werpt steeds meer vruchten af. Reeds enkele jaren komt Setara Kita belangenloos, in nauw overleg en harmonie met de gevangenisdirectie op voor de belangen van de kinderen in de inrichting.
     
  • Tijger verscheurt jongens
    De Pers, 5 juli 2007
    Tijger verscheurt twee jongens op koffieplantage in Indonesië
    Laatste Nieuws, 5 juli 2007
    Een tijger heeft in Indonesië twee jongens op een koffieplantage aangevallen en verscheurd. Het tweede kind overleefde de aanval met zware verwondingen. Heri (10) en Harto Saputra (8) hadden op de koffieplantage in Ujung Rembung op Sumatra vogelstrikken uitgezet en waren op zoek naar hun buit, toen ze plots door de tijger werden aangevallen.
     
  • Reuzengolven teisteren stranden Zuidoost-Azië
    Elsevier, 20 mei 2007
    Golven van bijna vier meter hoog hebben grote schade aangericht aan de westkust van Indonesië. Ook de stranden in Thailand werden dit weekeinde getroffen door metershoge golven.
     
  • Reuzengolven slaan tegen kust Sumatra
    Algemeen Dagblad, 19 mei 2007
    Reuzengolven slaan tegen kust Sumatra
    Telegraaf, 19 mei 2007
    Reuzengolven slaan tegen kust Sumatra
    Gelderlander, 19 mei 2007
    Reuzengolven slaan tegen kust Sumatra
    Stentor, 19 mei 2007
    Reuzengolven slaan tegen kust Sumatra
    BN/De Stem, 19 mei 2007
    Reuzengolven slaan tegen kust Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 20 mei 2007
    De westkust van het Indonesische eiland Sumatra wordt geteisterd door meters hoge golven. Meer dan 1200 kustbewoners zijn het binnenland in gevlucht volgens Setio Sutarto van de rampenbestrijding zaterdag.
     
  • Aardbeving Indonesië veroorzaakte koraalsterfte
    Algemeen Dagblad, 12 april 2007
    Massale koraalsterfte door aardbeving
    Telegraaf, 12 april 2007
    Aardbeving Indonesië veroorzaakte koraalsterfte
    Metro, 12 april 2007
    Aardbeving Indonesië veroorzaakte koraalsterfte
    Gelderlander, 12 april 2007
    Aardbeving Indonesië veroorzaakte koraalsterfte
    Stentor, 12 april 2007
    Aardbeving Indonesië veroorzaakte koraalsterfte
    BN/De Stem, 12 april 2007
    Aardbeving Indonesië veroorzaakte koraalsterfte
    Dagblad van het Noorden, 12 april 2007
    Aardbeving in zee oorzaak massale koraalsterfte
    Laatste Nieuws, 12 april 2007
    De zware aardbeving die twee jaar geleden het Indonesische eiland Nias trof, heeft een massale sterfte van koraal veroorzaakt. Het eilandje Simeulue kwam door het natuurgeweld, dat bijna duizend mensenlevens eiste, 1,2 meter omhoog.
     
  • Eerste kinderen naar SOS-kinderdorp in Medan
    Dagblad van het Noorden, 26 maart 2007
    De eerste weeskinderen betrekken begin april het SOS-kinderdorp in Medan, Indonesië. De bouw van vijftien huizen, gemeenschapsruimten, de kleuterschool en personeelsverblijven op het eiland Sumatra is afgerond. Nu wordt gewerkt aan de inrichting van de gebouwen. In het SOS-kinderdorp worden onder andere slachtoffertjes van de tsunami op Tweede Kerstdag 2004 opgevangen. Het noorden en noordwesten van Sumatra werden toen zwaar getroffen.
     
  • Indonesische families vervolgen Boeing
    Nieuwsblad, 17 maart 2007
    De families van 75 slachtoffers die omkwamen bij een vliegtuigcrash in Indonesië gaan de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing vervolgen. Bij het ongeval op 5 september 2005 kwamen 147 mensen om. De Boeing 737-200 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Mandala stortte neer in Medan, ten noorden van Sumatra.
     
  • Dodental aardbeving Sumatra op 74
    Nieuws.nl, 8 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra op 74
    Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra op 74
    Laatste Nieuws, 8 maart 2007
    Het dodental van de aardbeving die dinsdag de westkust van het Indonesische eiland Sumatra trof stond donderdag op 74. Reddingswerkers probeerden een 8-jarig jongetje te redden dat werd bedolven bij een door de aardbeving veroorzaakte aardverschuiving. De moeder van de jongen, die er zelf in slaagde zich uit de aarde te bevrijden, zei weinig hoop te hebben dat hij nog leeft.
     
  • Hulp bereikt Sumatra na zware aardbeving
    BN/DeStem, 8 maart 2007
    Een dag na de dodelijke aardbevingen in het westen van het Indonesische eiland Sumatra begonnen hulpgoederen gisteren de slachtoffers te bereiken. Terwijl reddingsteams verwoed tussen puinhopen van verwoeste huizen zochten naar overlevenden, verlaagde een woordvoerder van president Susilo Bambang Yudhoyono het officiële dodental van 71 naar 52.
     
  • DHV actief bij wederopbouw Nias
    door Thomas van de Sandt, Technisch Weekblad, 7 maart 2007
    DHV is in Indonesië betrokken bij een groot wederopbouwproject. Het Nederlandse bureau kreeg de opdracht voor het herstel van de verwoeste infrastructuur op het eiland Nias. Nias, een eiland voor de kust van Sumatra, is in korte tijd twee keer getroffen door een omvangrijke natuurramp. Op tweede kerstdag 2004 overspoelde de tsunami het kustgebied en drie maanden later was het hele eiland aan de beurt met een aardbeving van 8,7 op de schaal van Richter. Het eiland is zeer kwetsbaar, want het ligt precies tussen de Sunda- en de Sumatra-breuklijn.
     
  • Minder doden dan gedacht bij aardbeving op Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2007
    Bij de aardbeving die gisteren de westkust van het Indonesische eiland Sumatra trof, zijn niet zoals eerst werd gedacht 70 doden gevallen, maar 52. Dat heeft kabinetssecretaris Sudi Silalahi woensdag gezegd. Volgens Silalahi waren sommige slachtoffers twee keer geteld. De westkust van het Indonesische eiland werd dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Honderden gebouwen stortten in, waaronder een bank waar zich veel mensen bevonden. Ziekenhuizen werden overspoeld met gewonden.
     
  • Aardbeving Sumatra, Indonesië: team en hulpgoederen ter plaatse
    Artsen zonder Grenzen, 7 maart 2007
    Gisterenavond is een team van Artsen zonder Grenzen aangekomen in West-Sumatra om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving die eerder die dag het Indonesische eiland trof. Het team heeft vijf ton aan medicijnen, apparatuur en noodhulpgoederen meegebracht. Het gros van de bevolking durft niet in hun huizen te verblijven. De meeste mensen hebben daarom vannacht de nacht buiten, voor hun huis, doorgebracht.
     
  • Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Trouw, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Algemeen Dagblad, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving
    Telegraaf, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Sp!ts, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Metro, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Gelderlander, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Stentor, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    BN/De Stem, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 7 maart 2007
    Hulp bereikt slachtoffers aardbeving Sumatra
    Laatste Nieuws, 7 maart 2007
    Een dag na de dodelijke aardbevingen in het westen van het Indonesische eiland Sumatra begonnen hulpgoederen woensdag de slachtoffers te bereiken. Reddingsteams zochten intussen verwoed tussen puinhopen van verwoeste huizen naar overlevenden.
     
  • Zware aardbeving treft Sumatra
    Volkskrant, 7 maart 2007
    De westkust van het Indonesische eiland Sumatra is dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Honderden gebouwen zijn ingestort, waar onder een bank waar zich veel mensen bevonden, en ziekenhuizen zijn overspoeld met gewonden. Er zijn zeker zeventig doden gevallen, maar verwacht wordt dat het er uiteindelijk meer zullen blijken te zijn.
     
  • Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    Telegraaf, 6 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    Reformatorisch Dagblad, 6 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    Gelderlander, 6 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    Stentor, 6 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    BN/De Stem, 6 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    Provinciale Zeeuwse Courant, 6 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    Dagblad van het Noorden, 6 maart 2007
    Dodental aardbeving Sumatra loopt op
    Gazet van Antwerpen, 6 maart 2007
    Het aantal doden door een krachtige aardbeving op het Indonesische eiland Sumatra loopt gestaag op. Dinsdagavond plaatselijke tijd was sprake van zeker 82 slachtoffers. Honderden personen raakten gewond.
     
  • Doden bij zware aardbeving op Sumatra
    Volkskrant, 6 maart 2007
    Het aantal doden door een krachtige aardbeving op het Indonesische eiland Sumatra loopt gestaag op. Dinsdagavond plaatselijke tijd was sprake van zeker 82 slachtoffers. Honderden personen raakten gewond. Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, verwacht dat het aantal doden zal blijven stijgen omdat de ramp plaatsvond in een relatief dichtbevolkt gebied. De schok van 6,3 op de schaal van Richter werd ook gevoeld in Maleisië en leidde tot de ontruiming van gebouwen in Singapore.
     
  • Dodental Sumatra stijgt snel (video)
    Telegraaf, 6 maart 2007
    Een zware aardbeving heeft dinsdag op het Indonesische eiland Sumatra zeker zeventig mensen het leven gekost. Media meldden zeker vier kinderen onder de doden in de provincie West-Sumatra.
     
  • Doden door aardbeving Sumatra
    Parool, 6 maart 2007
    Doden door aardbeving Sumatra
    Algemeen Dagblad, 6 maart 2007
    Doden door aardbeving Sumatra
    Metro, 6 maart 2007
    Doden door aardbeving Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 6 maart 2007
    Doden door aardbeving Sumatra
    Gelderlander, 6 maart 2007
    Doden door aardbeving Sumatra
    Stentor, 6 maart 2007
    Doden door aardbeving Sumatra
    Provinciale Zeeuwse Courant, 6 maart 2007
    Doden door aardbeving Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 6 maart 2007
    Een zware aardbeving heeft dinsdag op het Indonesische eiland Sumatra tientallen mensen het leven gekost en honderden verwond. In de zwaar getroffen provincie West-Sumatra kwamen zeker zeventig mensen om, maakte een woordvoerder van president Susilo Bambang Yudhoyono bekend. Talloze mensen raakten gewond. De schok van 6,3 op de schaal van Richter werd ook gevoeld in Maleisië en leidde tot de ontruiming van gebouwen in Singapore.
     
  • Zware aardbevingen op Sumatra
    NRC Handelsblad, 6 maart 2007
    Twee aardbevingen hebben op het Indonesische eiland Sumatra vanmorgen aan zeker zeventig mensen het leven gekost. Omdat honderden gebouwen zijn ingestort, wordt verwacht dat het dodental zal oplopen.
     
  • Zware beving teistert Sumatra
    Algemeen Dagblad, 6 maart 2007
    Een zware aardbeving op het Indonesische eiland Sumatra heeft zeker zeventig mensen gedood, terwijl honderden gebouwen zijn ingestort.
     
  • Tientallen doden bij aardbeving op Sumatra
    Nieuws.nl, 6 maart 2007
    Het Indonesische eiland Sumatra is dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Honderden gebouwen zijn ingestort, waaronder een bank waar zich veel mensen bevonden, en ziekenhuizen zijn overspoeld met gewonden. Er zijn zeker 69 doden gevallen. De aardbeving, die een momentmagnitude had van 6,3, werd ook honderden kilometers verderop gevoeld, in Singapore, waar enkele gebouwen werden ontruimd, en Maleisië, waar mensen in paniek de straat op renden.
     
  • Veel doden bij zware aardbevingen op Sumatra
    Elsevier, 6 maart 2007
    Bij twee zware aardbevingen die tot in Singapore werden gevoeld, zijn op het Indonesische eiland Sumatra zeker veertig mensen omgekomen. Hoeveel gewonden er zijn is nog onbekend, maar dat aantal is waarschijnlijk aanzienlijk.
     
  • DHV wint wederopbouwproject Nias, Indonesië
    Nieuwsbank, 22 februari 2007
    DHV wint wederopbouwproject Nias, Indonesië
    Persbericht DHV, 22 februari 2007
    Het BRR - Agency for Rehabilitation and Reconstruction in Indonesië dat belast is met de wederopbouw van het door tsunami en aardbevingen zwaar getroffen Aceh en Nias heeft een groot (US$ 5 miljoen) consultancy-contract gegund aan DHV en een consortium van Indonesische bedrijven, waaronder MLD, de dochter van DHV in Indonesië. Nias is een eiland voor de kust van Sumatra in de Indische Oceaan en heeft circa 700.000 inwoners.
     
  • 'Wegwezen, dit is de mannencoupe!'
    Algemeen Dagblad, 21 februari 2007
    De lancering van de eerste 'vrouwenbussen' in Indonesië is wereldnieuws. De vrouwen uit het provinciestadje Pekanbaru in Sumatra zijn er blij mee. Ze zijn de handtastelijke mannen in het openbaar vervoer meer dan zat. Helaas zullen de meeste vrouwen weinig plezier hebben van de speciale busdienst. De vijf vrouwenbussen rijden alleen op een nieuwe en 'stille' route. Wie naar de markt wil, zal alsnog gebruik moeten maken van een reguliere bus. Zeker in de spits is dat geen lolletje. Altijd zijn er wel een paar mannen die de gelegenheid te baat nemen om in een overvolle bus ongegeneerd tegen dameslijven te gaan plakken en 'per ongeluk' borsten en billen te betasten.
     
  • Eerste bus voor vrouwen in Indonesië
    Algemeen Dagblad, 19 februari 2007
    Eerste bus voor vrouwen in Indonesië
    Telegraaf, 19 februari 2007
    Eerste bus voor vrouwen in Indonesië
    Dagblad van het Noorden, 19 februari 2007
    Een Indonesische busmaatschappij is voor het eerst in de geschiedenis van het merendeel islamitische land een busdienst begonnen die alleen toegankelijk is voor vrouwen. Vijf bussen gaan een nieuwe route rijden in Pekanbaru, in het midden van het eiland Sumatra.
     
  • Koranles verplicht
    Katholiek Nieuwsblad, 14 februari 2007
    Scholieren en huwende paartjes in West-Sumatra zijn vanaf volgend jaar verplicht koranlessen te volgen, ook wanneer zij geen moslim zijn. Dat heeft het provinciaal bestuur besloten. Alleen de Mentawai-eilanden vallen niet onder de regeling vanwege de niet-islamitische meerderheid. In zeven van de negentien steden en districten gelden al soortgelijke maatregelen.
     
  • Illegale kap bedreigt tropisch oerwoud Azië
    Reformatorisch Dagblad, 6 februari 2007
    Illegale kap bedreigt tropisch oerwoud Azië
    Vara Vroege Vogels, 6 februari 2007
    Illegale houtkap leidt tot het vrijwel volledige verlies van de tropische oerwouden op Sumatra en Borneo. Als er niet dringend maatregelen worden genomen, zal over vijftien jaar 98 procent van de oerwouden in het gebied zijn verdwenen. De kap heeft ook grote gevolgen voor de dieren die in de bossen leven, onder meer de orang-oetans worden al tientallen jaren bedreigd in hun voortbestaan. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag werd gepresenteerd tijdens een VN-milieubijeenkomst in het Afrikaanse Nairobi.
     
  • Hulp bereikt door overstroming getroffen Sumatra
    Elsevier, 29 december 2006
    Hulpverleners hebben vrijdag voedsel en medicijnen afgeleverd in het door overstromingen getroffen gebied op het Indonesische eiland Sumatra. Honderdduizenden mensen zijn er dakloos geworden en de afgelopen week zijn zeker 141 mensen om het leven gekomen. In Maleisië, dat te kampen heeft met het ergste noodweer in honderd jaar, zijn elf doden geborgen. In totaal worden nog zeker 170 mensen vermist, meest Indonesiërs.
     
  • Overstromingen veroorzaken opnieuw ellende in Atjeh : natuurramp volgens gouverneur te wijten aan illegale houtkap
    door Michel Maas, Volkskrant, 27 december 2006
    De Indonesische provincie Atjeh is opnieuw getroffen door een ramp. Overstromingen hebben grote delen van Atjeh onder water gezet en aan mogelijk honderden mensen het leven gekost. Ook andere delen van Noord-Sumatra en het buurland Maleisië zijn door de watersnood getroffen. Enkele honderdduizenden mensen hebben hun ondergelopen huizen moeten ontvluchten. De overstromingen zijn het gevolg van wekenlange heftige regenval.
     
  • Mensen in Nood-team biedt hulp aan slachtoffers overstroming Atjeh : 50.000 euro beschikbaar voor noodhulp
    ANP Pers Support, 24 december 2006
    Twee jaar na de tsunami zijn delen van Atjeh opnieuw getroffen door zware wateroverlast. Mensen in Nood/Cordaid gaat noodhulp verlenen aan de slachtoffers van de overstromingen aan de noord-oostkust van Atjeh. Aanhoudende zware regens in de achterliggende dagen en landverschuivingen hebben enige tientallen slachtoffers geëist en 40-60 duizend mensen dakloos gemaakt in Noord-Sumatra en Atjeh.
     
  • Dodental overstromingen Indonesië loopt op tot 87
    Nieuws.nl, 24 december 2006
    Dodental overstromingen Indonesië loopt op tot 87
    Laatste Nieuws, 24 december 2006
    Het dodental als gevolg van overstromingen in Indonesië is opgelopen tot 87. Tientallen mensen worden nog vermist. In Maleisië hebben de overstromingen, het gevolg van hevige regenval, ten minste zeven levens geëist. Op Sumatra, het zwaarst getroffen Indonesische eiland, staan delen van sommige dorpen geheel onder water.
     
  • Tientallen doden door overstromingen op Sumatra
    Volkskrant, 24 december 2006
    Tientallen doden door overstromingen op Sumatra
    NRC Handelsblad, 24 december 2006
    Tientallen doden door overstromingen op Sumatra (video)
    Telegraaf, 24 december 2006
    Tientallen doden door overstromingen op Sumatra (video)
    Nu.nl, 24 december 2006
    Door zware overstromingen op het Indonesische eiland Sumatra zijn tot dusver zeker zestig mensen om het leven gekomen. Ook worden nog eens honderden personen vermist. Dat meldden lokale functionarissen in het zwaar getroffen district Tamiyang in de provincie Atjeh zondag.
     
  • Doden in Maleisië en Indonesië door overstromingen
    Algemeen Dagblad, 24 december 2006
    Doden in Maleisië en Indonesië door overstromingen
    Metro, 24 december 2006
    Doden in Maleisië en Indonesië door overstromingen
    Gelderlander, 24 december 2006
    Doden in Maleisië en Indonesië door overstromingen
    Stentor, 24 december 2006
    Doden in Maleisië en Indonesië door overstromingen
    BN/De Stem, 24 december 2006
    Doden in Maleisië en Indonesië door overstromingen
    Dagblad van het Noorden, 24 december 2006
    De zwaarste overstromingen in Maleisië in 37 jaar hebben inmiddels bijna 100.000 mensen uit hun huizen verdreven. Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen.
     
  • 15 doden en honderden vermisten bij overstromingen op Sumatra
    Nieuwsblad, 24 december 2006
    Overstromingen op het Indonesische eiland Sumatra hebben zondag aan minstens vijftien mensen het leven gekost, terwijl nog honderden anderen vermist worden. Dat is zondag uit officiële bron vernomen.
     
  • Tientallen doden door regen Sumatra
    NOS Nieuws, 24 december 2006
    Overstromingen in Atjeh en andere delen van Noord-Sumatra hebben aan tientallen mensen het leven gekost. Er zijn al zestig doden geteld.
     
  • Doden bij overstromingen in Indonesië en Maleisië
    Nieuws.nl, 23 december 2006
    Overstromingen als gevolg van zware regenbuien hebben in delen van Maleisië en Indonesië aan minstens twintig mensen het leven gekost en meer dan 170.000 mensen uit hun huizen gedreven. Zeker dertien doden vielen in de Indonesische provincies Atjeh en Noord-Sumatra.
     
  • Sipef sluit voorakkoord voor bijkomende 6.500 ha in Sumatra
    Nieuwsblad, 22 december 2006
    Sipef heeft voorakkoord voor nog eens 6.500 hectare op Sumatra
    Laatste Nieuws, 22 december 2006
    De plantageholding Sipef heeft een voorakkoord (Memorandum of Understanding) ondertekend voor de aankoop van een bijkomende 6.500 hectare op het Indonesische eiland Sumatra. Het gaat om een terrein dat geschikt is voor de ontwikkeling van oliepalmen.
     
  • Doden door aardbevingen Sumatra
    Volkskrant, 18 december 2006
    Doden door aardbevingen Sumatra
    Telegraaf, 18 december 2006
    Het Indonesische eiland Sumatra is maandag getroffen door een serie aardbevingen. Ze varieerden in kracht van 5,5 tot 5,8 op de schaal van Richter. Door het natuurgeweld vielen zeker zeven doden. Meer dan 150 mensen raakten gewond, aldus Indonesische media maandagavond.
     
  • Aardbeving op Sumatra
    Volkskrant, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Trouw, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Algemeen Dagblad, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Sp!ts, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Metro, 18 december 2006
    Zeker vier doden bij aardbevingen Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Nu.nl, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Gelderlander, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Stentor, 18 december 2006
    Aardbeving kost levens op Sumatra
    BN/De Stem, 18 december 2006
    Aardbevingen treffen Sumatra
    Dagblad van het Noorden, 18 december 2006
    Het Indonesische eiland Sumatra is maandag getroffen door drie aardbevingen. Ze varieerden in kracht van 5,5 tot 5,8 op de schaal van Richter. Dat hebben Indonesische functionarissen laten weten.
     
  • Vier doden bij aardbevingen Sumatra
    NOS Nieuws, 18 december 2006
    Het Indonesische eiland Sumatra is getroffen door drie aardbevingen. De zwaarste had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. Er zijn 4 doden gemeld en verder materiële schade. Het epicentrum lag in zee, ter hoogte van Banda Atjeh. De autoriteiten hebben geen Tsunami-waarschuwing uitgegeven.
     
  • Minstens vier doden bij aardbeving op Sumatra
    Nieuwsblad, 18 december 2006
    Vier doden bij aardbeving op Sumatra
    Laatste Nieuws, 18 december 2006
    Een aardbeving van 5,7 op de schaal van Richter heeft maandag op het Indonesische eiland Sumatra aan minstens vier mensen het leven gekost. Dat is uit officiële bron vernomen.
     
  • Doden door aardverschuiving in Indonesië
    , 15 december 2006
    Een aardverschuiving heeft vrijdag in het afgelegen dorp Air Dingin op het Indonesische eiland Sumatra aan achttien mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers bevonden zich in een moskee die werd bedolven. Volgens een getuige waren zij aan het bidden op het moment dat ze overvallen werden door de aardverschuiving. Ook zeker acht huizen in het dorp, Air Dingin, werden verwoest.
     
  • Doden door aardverschuiving in Indonesië
    Telegraaf, 15 december 2006
    Doden door aardverschuiving in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 15 december 2006
    Een aardverschuiving op het Indonesische eiland Sumatra heeft vrijdag aan zeker zeventien mensen het leven gekost. De meeste doden vielen in een moskee, aldus een reddingswerker. Elf mensen worden nog vermist. Enkele huizen en een moskee in twee dorpen in bergachtig gebied werden onder de modder bedolven. De aardverschuiving was het gevolg van zware regenval.
     
  • Minstens 17 doden bij aardverschuiving in Indonesië
    Nieuwsblad, 15 december 2006
    Zeventien doden door aardverschuiving op Sumatra
    Laatste Nieuws, 15 december 2006
    Op het Indonesische eiland Sumatra zijn vrijdag minstens 17 mensen omgekomen toen een afgelegen dorpje werd getroffen door een aardverschuiving. Volgens lokale media worden nog tientallen mensen vermist.
     
  • Bedreigde tijger vernielt camera's van WWF
    Laatste Nieuws, 13 december 2006
    Het Wereldnatuurfonds (WWF) heeft in het dichte woud van Sumatra een wilde tijger ontdekt die de foto-apparatuur van de natuurorganisatie opzettelijk zwaar beschadigd heeft. Om de geheimen van het dichte woud van Indonesië te ontsluieren, hebben de wetenschappers van de WWF aan de bomen foto-apparaten gehangen die automatisch afgaan. De systemen bestaan uit een gesloten metalen doos, met daarin een infraroodcel en een filmrolletje van 24 foto's.
     
  • Sumatra schrikt van aardbeving
    Nieuws.nl, 1 december 2006
    Sumatra schrikt van aardbeving
    Laatste Nieuws, 1 december 2006
    Een krachtige aardbeving heeft vrijdag bewoners van het westelijke Indonesische eiland Sumatra schrik aangejaagd, maar voor zover bekend geen schade of slachtoffers veroorzaakt. De schok had volgens de Indonesische meteorologische en geolofysische dienst een magnitude van 6,6.
     
  • Zeldzame Sumatraanse tijger sterft in val in Indonesië
    Nieuwsblad, 10 november 2006
    Zeldzame Sumatraanse tijger sterft in val in Indonesië
    Laatste Nieuws, 10 november 2006
    Een zeldzame vrouwelijke Sumatraanse tijger is omgekomen nadat ze in een klem voor wilde zwijnen was getrapt die was opgezet door dorpelingen in de Indonesische provincie West-Sumatra. Dat meldde de lokale overheid.
     
  • Chinees schip vervoert 63 ton explosief poeder
    Nieuws.nl, 8 november 2006
    Het Indonesische leger heeft woensdag ontstekers en 63 ton explosief poeder aangetroffen op een Chinees schip dat voor anker lag voor het eiland Batam nadat het in de Straat van Malakka technische problemen had gekregen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
     
  • Bosbranden Indonesië bedreigen zeldzame diersoorten
    Nu.nl, 25 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië bedreiging zeldzame dieren
    Telegraaf, 25 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië bedreiging zeldzame dieren
    Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2006
    De bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo vormen een directe bedreiging voor de leefgebieden van de uiterst zeldzame olifanten op Sumatra en de orang-oetans op Borneo. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag verklaard.
     
  • Bosbranden zetten Indonesië te kijk : Singapore roept ministers uit Jakarta op het matje wegens overlast door giftige smog
    door Michel Maas, Volkskrant, 13 oktober 2006
    Jaar in jaar uit branden boeren en plantagebezitters het land kaal om het te kunnen bewerken. De Indonesische regering is niet bij machte daar iets tegen te doen.
     
  • Indonesië staat opnieuw in brand
    door Merle Tip, BN/De Stem, 13 oktober 2006
    De rook wordt dikker en het ademhalen wordt moeilijker voor inwoners van Indonesië, Maleisië en Singapore. Hun gezondheid verslechtert door de aanhoudende smog als gevolg van de bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo.
     
  • Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Volkskrant, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    NRC Handelsblad, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Telegraaf, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Metro, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Gelderlander, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Stentor, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    BN/De Stem, 7 oktober 2006
    Bosbranden Indonesië zetten buurlanden in de smog
    Dagblad van het Noorden, 7 oktober 2006
    Grote delen van Indonesië, Maleisië en Singapore kampen met hevige smog als gevolg van bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. Het gaat vooral om branden die illegaal worden gesticht om land vrij te maken voor plantages. Het probleem doet zich jaarlijks voor in het droge seizoen, maar de situatie was in jaren niet zo ernstig, aldus Indonesische en Maleisische media zaterdag.
     
  • Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
    Trouw, 2 oktober 2006
    Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
    Elsevier, 2 oktober 2006
    Groot stuk van Indonesië onder rookgordijn
    Standaard, 2 oktober 2006
    Smog en as van bosbranden bedekten maandag een groot stuk van West-Indonesië. Bewoners moesten mondkapjes dragen en vluchten liepen vertraging op. Ook Singapore had last van de smog. De branden worden aangestoken om goedkoop en snel grond vrij te maken voor landbouw. Sinds het eind van de jaren '90 veroorzaken deze illegale praktijken in het droge seizoen steevast smogoverlast op Sumatra en Borneo en in mindere mate in Maleisië. Dit jaar ligt ruim een half miljoen vierkante kilometer onder een smogdeken.
     
  • Olifanten vergiftigd om gewassen te beschermen
    Algemeen Dagblad, 23 september 2006
    In de jungle van Sumatra in Indonesië zijn vier dode olifanten gevonden. Het Wereldnatuurfonds (WWF) vermoedt dat de dieren opzettelijk zijn vergiftigd. De kadavers lagen op twee plaatsen bij Segati, een dorp in de provincie Riau.
     
  • Zeebeving voor de kust van Sumatra
    Trouw, 16 september 2006
    Zeebeving voor de kust van Sumatra
    Nieuws.nl, 16 september 2006
    Zeebeving voor de kust van Sumatra
    Laatste Nieuws, 16 september 2006
    Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich zaterdag een zeebeving voorgedaan. Volgens meteorologen ging het om gematigde trillingen met een kracht van 5.6 op de schaal van Richter. Er is geen tsunami-alarm afgegeven. De zeebeving heeft voor zover bekend niet tot persoonlijke of materiële schade geleid.
     
  • Olifanten vertrappen vier boeren op Sumatra
    Nieuws.nl, 20 augustus 2006
    Wilde olifanten hebben vier boeren vertrapt op het Indonesische eiland Sumatra. Dat heeft een natuurbeschermingsorganisatie zondag meegedeeld. De beesten zouden in dorpen op zoek zijn gegaan naar voedsel, omdat daarvan te weinig is overgebleven in hun natuurlijke omgeving.
     
  • Grootmoeder van de jungle verstopt zich : op zoek naar tijgers op Sumatra
    door Ben Knapen, NRC Handelsblad, 27 juli 2007
    De Javaanse tijger is uitgestorven. De Sumatraanse tijger nog niet, maar het aftellen is in volle gang. Vijfhonderd telde het Britse Durrell Instituut er drie jaar geleden nog. Maar vorig jaar werd een man gearresteerd die er in zijn eentje al veertig had gedood, een paar maanden geleden een stroper die er zeventien had afgeschoten. Een jonge tijger brengt het fenomenale bedrag van 15.000 dollar op – onweerstaanbaar kennelijk. Een ongeschoolde moet voor dat bedrag in een legale omgeving al gauw tien jaar werken.
     
  • Expeditieteam zoekt ligplaats Sumatra 280 miljoen jaar geleden
    ANP Pers Support, 20 juli 2007
    Een internationale expeditie georganiseerd door Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis vertrekt zaterdag 24 juli voor vier weken naar Sumatra (Indonesië). Belangrijkste onderzoeksvraag van de expeditie is: 'Waar lag Sumatra ongeveer 280 miljoen jaar geleden?' Het antwoord op deze vraag moet inzicht geven in de ligging en beweging van aardplaten van Zuid-Oost Azië.
     
  • Zeldzame koekoek gefotografeerd
    Planet.nl, 12 juli 2007
    Met behulp van een camera-val is een zeer zeldzame bosbewoner vastgelegd. De camera-val stond diep in de jungle van Sumatra opgesteld om de bedreigde Sumatraanse tijger vast te leggen. In plaats van de katachtige, verscheen een andere zeldzaamheid voor de camera: de Sumatraanse grondkoekoek.
     
  • Ferry lijdt schipbreuk in Indonesië: 42 vermisten
    Laatste Nieuws, 22 juni 2006
    Een ferry heeft schipbreuk geleden ter hoogte van het Indonesische eiland Sumatra. Van de 116 mensen aan boord zijn er 42 vermist. Dat deelde de overheid donderdag mee. De overzetboot was van de haven van Sibolga aan de westkust van Sumatra vertrokken naar het eiland Nias, een 140-tal kilometer verder.
     
  • Scheepsramp Sumatra: 43 opvarenden vermist
    , 22 juni 2006
    Een schip met 116 opvarenden is donderdag bij slecht weer voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra gezonken. De Indonesische marine meldt dat 73 mensen zijn gered en dat 43 mensen worden vermist. De overlevenden werden opgepikt door een passerend vrachtschip.
     
  • Tientallen vermisten na scheepsramp bij Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 22 juni 2006
    Schip gezonken bij Sumatra
    Nieuwsblad, 22 juni 2006
    Een schip met 116 opvarenden is donderdag bij slecht weer voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra gezonken. De Indonesische marine meldt dat 73 mensen zijn gered en dat 43 mensen worden vermist.
     
  • Tien mensen dood na eten schildpadsoep
    Telegraaf, 15 juni 2006
    Tien leden van een familie op het Indonesische eiland Siberut zijn overleden aan voedselvergiftiging na het eten van schildpadsoep. Dat heeft de krant Jakarta Post donderdag bericht. De soep werd geserveerd tijdens een bruiloftsmaal.
     
  • Nieuwe aardbeving in Indonesië
    Laatste Nieuws, 12 juni 2006
    Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter heeft maandagmorgen de Indonesische provincie Lampoeng op het eiland Sumatra getroffen. Dat meldt het bureau voor meteorologie en geofysica in Jakarta. Er werden tot nu toe geen slachtoffers gemeld. Het gaat om een onderzeese aardbeving. De zeebeving vond plaats om 06.43 (01.43 Belgische tijd) op 530 km ten westen van de provinciehoofdstad Tanjungkarang.
     
  • Vijf doden door H5N1 op Sumatra
    Tiscali Nieuws, 14 mei 2006
    Op het Indonesische eiland Sumatra zijn de afgelopen week vijf personen uit één familie overleden aan vogelgriep en nog eens drie leden van de familie zijn waarschijnlijk eveneens besmet met het vogelgriepvirus H5N1. Vermoed wordt dat een al eerder overleden lid van de familie de ziekte ook had. Dat heeft het Indonesische ministerie van volksgezondheid zondag bekendgemaakt.
     
  • Twee krachtige zeebevingen bij Sumatra
    Nieuws.nl, 8 mei 2006
    Twee krachtige zeebevingen bij Sumatra
    Telegraaf, 8 mei 2006
    Twee krachtige zeebevingen bij Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 8 mei 2006
    Twee krachtige zeebevingen bij Sumatra
    Gazet van Antwerpen, 8 mei 2006
    Het Indonesische eiland Sumatra is maandag opgeschrikt door twee krachtige zeebevingen. Dat heeft de meteorologische en geofysische dienst in Banda Atjeh gemeld. De eerste zeebeving - met een momentmagnitude van 5,6 - deed zich voor op 33 kilometer diepte, zo'n veertig kilometer ten zuiden van de plaats Tapaktuan in de provincie Atjeh.
     
  • Indonesië getroffen door aardbeving met kracht van 6 op Richter-schaal
    Standaard, 20 april 2006
    Indonesië getroffen door aardbeving met kracht van 6 op Richter–schaal
    Nieuwsblad, 20 april 2006
    Aardbeving treft Indonesië
    Laatste Nieuws, 20 april 2006
    Een aardbeving met een kracht van zes op de schaal van Richter vond gisteren plaats ter hoogte van Sumatra, dat meldde het Amerikaanse centrum voor geologische studies (USGS). Het centrum maakte geen melding van slachtoffers of materiële schade. De aardbeving vond woensdag plaats om 20.36 uur GMT op ongeveer 390 kilometer ten zuidwesten van Banda Aceh (Indonesië). Het epicentrum vond plaats op 10 kilometer onder de oppervlakte van de aarde, voegde het USGS eraan toe.
     
  • Vier doden bij explosie op oefenterrein politie
    Nieuws.nl, 5 april 2006
    Bij een explosie op een oefenterrein van de Indonesische politie in Medan, in het westen van de archipel, zijn woensdag vier leden van een speciale terreurbestrijdingseenheid om het leven gekomen. Acht leden van de eenheid, die bestaat uit zeer ervaren officieren, zijn zwaargewond geraakt.
     
  • Bom doodt Indonesische agenten bij oefening
    Telegraaf, 5 april 2006
    Bom doodt Indonesische agenten bij oefening
    Reformatorisch Dagblad, 5 april 2006
    Vier Indonesische agenten die woensdag tijdens een oefening probeerden een bom te ontmantelen, zijn omgekomen toen het explosief plotseling ontplofte. Enkele omstanders op het politiecomplex in de stad Medan (Sumatra) raakten ernstig gewond gewond, aldus de politie.
     
  • Vier doden bij explosie op oefenterrein Indonesische politie
    Laatste Nieuws, 5 april 2006
    Een explosie op een oefenterrein van de Indonesische politie in Medan, in het westen van de eilandengroep, heeft een bloedbad veroorzaakt. Vier leden van een speciale terreurbestrijdingseenheid kwamen om.
     
  • Expositie over Batakvolk
    door Thea Detiger, Telegraaf, 3 maart 2006
    Volgens de overlevering van de Batak, een volk in Noord-Sumatra, was het een goddelijke spinster die de wereld schiep. Ontevreden over haar huwelijkskandidaat ontvluchtte een godin de hemel slechts voorzien van een spoel met draad. Met de stukjes klei, die drie hemelse vogels brachten, lukte het haar na zeven keer om vaste grond onder de voeten te krijgen in de kolkende oceaan. Dat werd de wereld van de mensen en tot op de dag van vandaag gebruiken de Batak de weefkunst om in contact te treden met de geesten. Over die weeftradities en het Batakvolk zijn in het Amsterdamse Tropenmuseum twee kleine exposities ingericht.
     
  • Zes zeldzame olifanten vergiftigd op Sumatra
    Telegraaf, 1 maart 2006
    Zeldzame olifanten vergiftigd
    Algemeen Dagblad, 1 maart 2006
    Zeldzame olifanten vergiftigd op Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 1 maart 2006
    Zes zeldzame olifanten vergiftigd op Sumatra
    Laatste Nieuws, 1 maart 2006
    In de Indonesische provincie Riau, op Sumatra, zijn zes zeldzame, wilde olifanten vergiftigd met cyaankali. De dode dieren, waaronder een kalf en een stier waarvan de slagtanden verwijderd waren, werden vlakbij elkaar aangetroffen bij Mahato, driehonderd kilometer ten noorden van de provinciale hoofdstad Pekanbaru. Vermoedelijk zijn ze een week geleden overleden.
     
  • Ruzie om een vis: Wie heeft de kleinste
    Elsevier, 1 februari 2006
    Het was nieuws vorige week: in de moerassen van Sumatra leeft 's werelds kleinste visje. Het net ontdekte beestje, een vrouwtje, is maar 7,9 millimeter lang.
     
  • Schoon water voor Pekanbaru : samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven helpt waterbedrijven uit het slop
    IS, februari 2006
    De Indonesische waterleidingbedrijven kampen met capaciteitsproblemen, achterstallig onderhoud en inefficiënt management. Lokale overheden ontbreekt het aan geld en expertise voor een grondige reorganisatie. Particuliere investeerders vinden het te riskant. Ontwikkelingsgeld biedt de nodige financiële speelruimte voor een succesvolle publiek-privaat samenwerking. En meer toegang tot beter drinkwater.
     
  • Kleinste vis ter wereld ontdekt
    Nu.nl, 25 januari 2006
    Kleinste vis ter wereld ontdekt
    Nieuwsblad, 25 januari 2006
    Kleinste vis ter wereld ontdekt
    Laatste Nieuws, 25 januari 2006
    Een Duits-Zwitsers-Singaporese ploeg biologen heeft in Indonesische moerassen op Sumatra een vis ontdekt die op volwassen leeftijd soms maar 7,9 millimeter lang wordt. Het beestje, Paedocypris progenetica gedoopt, is daarmee niet alleen de kleinste vis, maar tevens het kleinste gewervelde dier ter wereld.
     
  • Lichte aardbeving treft Indonesisch rampeiland
    Volkskrant, 25 december 2005
    Lichte aardbeving treft Indonesisch rampeiland
    Telegraaf, 25 december 2005
    Het Indonesische eiland Nias is zondag getroffen door een lichte aardbeving. Er zijn geen berichten over schade of slachtoffers.
     
  • Lichte aardbeving treft Indonesisch rampeiland
    Gelderlander, 25 december 2005
    Aardbeving treft Indonesisch eiland
    BN/De Stem, 25 december 2005
    Op het Indonesische eiland Nias is zondag lichte paniek uitgebroken na een aardbeving. Er zijn evenwel geen berichten over schade of slachtoffers.
     
  • Aardbevingen zaaien paniek op Indonesisch eiland
    Standaard, 25 december 2005
    Drie aardbevingen met een kracht van 4,6 tot 5,4 op de schaal van Richter hebben zondag paniek veroorzaakt op het Indonesische eiland Nias. Er vielen geen slachtoffers.
     
  • Tsunami-waarschuwing na Indonesische aardbeving
    Telegraaf, 19 november 2005
    Indonesië na aardbeving
    Nieuws.nl, 19 november 2005
    Een aardbeving met een momentmagnitude van 6,5 heeft zaterdag twee eilanden voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra opgeschrikt. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst bekendgemaakt. Een tsunami-observatiecentrum op Hawaii waarschuwde voor een tsunami.
     
  • Indonesië opgeschrikt door aardbeving
    Algemeen Dagblad, 19 november 2005
    Indonesië opgeschrikt door aardbeving
    Telegraaf, 19 november 2005
    Indonesië opgeschrikt door aardbeving
    Sp!ts, 19 november 2005
    Aardbeving treft Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 19 november 2005
    Indonesië opgeschrikt door aardbeving
    Stentor, 19 november 2005
    Indonesië opgeschrikt door aardbeving
    Gelderlander, 19 november 2005
    Indonesië opgeschrikt door aardbeving
    BN/De Stem, 19 november 2005
    Aardbeving treft Indonesisch eiland Sumatra
    Nieuwsblad, 19 november 2005
    Het Indonesische eiland Sumatra werd zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Dat heeft een Amerikaans geologisch instituut in Washington gemeld.
     
  • Eerste tsunami-boeien voor kust Sumatra
    Volkskrant, 19 november 2005
    Bijna een jaar na de tsunami in Azië worden voor de kust van Sumatra de eerste twee boeien gelegd die tsunami's moeten registreren. Het Duitse onderzoeksschip Sonne is dinsdag met de boeien uit Jakarta vertrokken, om ze in zes kilometer diep water bij Banda Atjeh te verankeren.
     
  • Indonesië krijgt eerste deel waarschuwingssysteem
    Algemeen Dagblad, 17 november 2005
    Indonesië krijgt eerste deel waarschuwingssysteem
    Sp!ts, 17 november 2005
    Indonesië krijgt eerste deel waarschuwingssysteem
    Gelderlander, 17 november 2005
    Indonesië krijgt eerste deel waarschuwingssysteem
    BN/De Stem, 17 november 2005
    Indonesië heeft donderdag het eerste deel van het waarschuwingssysteem voor tsunami's in werking gesteld. De waarschuwingsboeien voor de kust van Sumatra moeten voorkomen dat het land opnieuw wordt verrast door vloedgolven na een zeebeving, zoals dat vorig jaar gebeurde.
     
  • "Kennis van de natuur kan bij natuurrampen levens redden"
    Reformatorisch Dagblad, 14 oktober 2005
    Leiders op het Indonesische eiland Simeulue ontvingen deze week een prestigieuze VN-award voor de tienduizenden levens die ze gered hebben tijdens de tsunami die Azië vorig jaar trof. Ze wisten door het gedrag van de zee en van hun buffels te voorspellen dat er een vloedgolf aankwam.
     
  • VN laten hout voor Nias uit Noord-Amerika komen
    Trouw, 26 september 2005
    VN laten hout voor Nias uit Noord-Amerika komen
    Nieuws.nl, 26 september 2005
    De Verenigde Naties willen op grote schaal hout importeren - onder meer uit Noord-Amerika - voor de wederopbouw van het in maart door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Nias. Dit om de Indonesische regenwouden te sparen. De eerste order, voor twintigduizend kubieke meter, wordt de komende weken geplaatst, zei Robert Ashe van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maandag in Indonesië.
     
  • 'Neergestort Indonesisch vliegtuig had brandstofprobleem'
    Volkskrant, 7 september 2005
    Neergestort vliegtuig Medan had brandstofprobleem
    Sp!ts, 7 september 2005
    Neergestort vliegtuig Medan had brandstofprobleem
    Algemeen Dagblad, 7 september 2005
    Neergestort Indonesisch vliegtuig had brandstofprobleem
    Reformatorisch Dagblad, 7 september 2005
    Vliegtuig Medan had brandstofprobleem
    Nederlands Dagblad, 7 september 2005
    Neergestort vliegtuig Medan had brandstofprobleem
    Gelderlander, 7 september 2005
    Neergestort vliegtuig Medan had brandstofprobleem
    Brabants Dagblad, 7 september 2005
    Neergestort vliegtuig Medan had brandstofprobleem
    BN/De Stem, 7 september 2005
    Het Indonesische vliegtuig dat maandag neerstortte op de Sumatraanse hoofdstad Medan had een brandstofprobleem in één van de twee motoren. Dat heeft hoofd Setyo Rahardjo van de nationale commissie voor transportveiligheid woensdag laten weten.
     
  • Slachtoffers vliegramp Medan begraven in massagraf
    Nieuws.nl, 7 september 2005
    Vierendertig van de 143 slachtoffers van de vliegramp in Medan op het Indonesische eiland Sumatra zijn woensdag ter aarde besteld in een massagraf op het vliegveld. Het ging om slachtoffers van wie de identiteit niet kon worden vastgesteld.
     
  • Slachtoffers vliegramp Medan begraven in massagraf
    Trouw, 7 september 2005
    Drieëndertig van de 148 slachtoffers van de vliegramp in Medan op het Indonesische eiland Sumatra van wie de identiteit tot nog toe niet kon worden vastgesteld zijn woensdag ter aarde besteld in een massagraf op het vliegveld. Een Boeing 737-200 van Mandala Airlines stortte maandag kort na de start neer in een dichtbevolkte woonwijk. Onder de doden waren 101 passagiers en bemanningsleden en 48 mensen op de grond. Zestien inzittenden van het vliegtuig overleefden het ongeluk.
     
  • Massagraf slachtoffers vliegramp Indonesië
    Telegraaf, 7 september 2005
    Twee dagen na de ramp met een Indonesisch vliegtuig in Noord-Sumatra, dat neerstortte op een woonwijk, zijn 33 niet-geïdentificeerde slachtoffers in een massagraf vlak bij de luchthaven van Medan begraven. Ondanks intensieve pogingen om achter de identiteit van deze mensen te komen, lukte dat niet omdat de stoffelijke overschotten te erg verbrand waren, deelde een woordvoerder van de provincie Noord-Sumatra woensdag mee.
     
  • Massagraf voor niet-geïdentificeerde doden vliegramp Sumatra
    Nieuws.nl, 6 september 2005
    Van de 149 mensen die maandag zijn omgekomen bij de vliegramp op het Indonesische eiland Sumatra zijn er 64 nog altijd niet geïdentificeerd. De slachtoffers zijn zo verschrikkelijk verbrand dat identificatie vrijwel onmogelijk is.
     
  • Toestel Garuda Airlines maakt voorzorgslanding
    Trouw, 6 september 2005
    Toestel Garuda Airlines maakt voorzorgslanding
    Nieuws.nl, 6 september 2005
    Een passagiersvliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Airlines heeft dinsdag onderweg van Medan, op Sumatra, naar de hoofdstad Jakarta een voorzorgslanding gemaakt omdat de brandstofmeter aangaf dat er mogelijk een probleem was met de brandstof. Het incident voltrok zich een dag nadat op dezelfde route een toestel van de vliegmaatschappij Mandala vlak na de start was verongelukt. De ramp kostte 147 mensen het leven: honderd inzittenden van het vliegtuig en minstens 47 mensen op de grond.
     
  • Boeing stort neer op woonwijk Medan
    Nederlands Dagblad, 6 september 2005
    Bij een vliegtuigongeluk op Sumatra zijn gistermorgen zeker 149 mensen om het leven gekomen - in elk geval 102 van de 117 inzittenden van het vliegtuig, plus 47 op de grond. Het vliegtuig, een Boeing 737-200 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Mandala Airlines, stortte neer op een drukke woonwijk van de Noord-Sumatraanse hoofdstad Medan.
     
  • Zestien overlevenden vliegtuigramp Medan
    Reformatorisch Dagblad, 6 september 2005
    Zestien passagiers hebben maandag het vliegtuigongeluk op het Indonesische eiland Sumatra overleefd. De ramp heeft zeker 147 mensen het leven gekost: 100 inzittenden van het vliegtuig en ten minste 47 mensen op de grond.
     
  • Enkele inzittenden overleven ongeluk Sumatra
    Telegraaf, 5 september 2005
    Enkele inzittenden overleven ongeluk Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 5 september 2005
    Enkele overleven ongeluk Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 5 september 2005
    Enkele overlevenden ongeluk Sumatra
    Nederlands Dagblad, 5 september 2005
    Enkele passagiers hebben het ongeluk van een Indonesische Boeing 737-200 maandag overleefd. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Mandala gezegd. Het Indonesische persbureau Antara sprak van zes overlevenden.
     
  • Veel doden door vliegtuigongeluk op Sumatra
    Brabants Dagblad, 5 september 2005
    Het dodental door de vliegramp in de Indonesische stad Medan is opgelopen tot 149. Volgens Indonesische functionarissen zijn 102 van de 117 inzittenden van het ramptoestel omgekomen en 47 mensen op de grond.
     
  • 'Streven naar een kleine hemel op Nias'
    door Peter van den Hurk, Brabants Dagblad, 5 september 2005
    Kruisheer Tjeu Kuppens probeert zijn parochie op Nias in Indonesië na de tsnunamie en aardbeving weer op te bouwen.
     
  • Vliegtuig stort neer in Indonesië: 140 doden
    NRC Handelsblad, 5 september 2005
    Ongeveer 140 mensen zijn vanochtend om het leven gekomen toen een Boeing 737-200 van Mandala Airlines neerstortte in het centrum van Medan. Op negen na alle 117 inzittenden werden gedood, samen met 30 mensen in Medan, de op drie na grootste stad van Indonesië, aldus het hoofd van de plaatstelijke reddingsoperatie. Van de overlevenden zaten er zes op dezelfde rij. Onder de doden zou de gouverneur van de provincie Noord-Sumatra zijn waarvan Medan de hoofdstad is.
     
  • Vliegramp op een na ergste in Indonesische geschiedenis
    Telegraaf, 5 september 2005
    Een ongeluk met een Boeing 737-200 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Mandala Airlines heeft maandag met ten minste 147 slachtoffers het op een na zwaarste ramp uit de Indonesische luchtvaartgeschiedenis veroorzaakt. Een overzicht van ernstige ongelukken uit de laatste vijftien jaar.
     
  • Vliegtuig stort neer op Medan
    door Michel Maas, Volkskrant, 5 september 2005
    Een Indonesisch passagiersvliegtuig is maandag neergestort op een drukke straat in Medan (Noord-Sumatra). Honderdtien inzittenden van het vliegtuig en zeker negenendertig mensen op de grond zijn daarbij omgekomen. Onder de slachtoffers was de gouverneur van Noord-Sumatra, Rizal Nurdin.
     
  • Bijna 150 doden bij vliegtuigcrash Sumatra (video)
    Volkskrant, 5 september 2005
    Bijna 150 mensen zijn maandag in de Indonesische stad Medan op Noord-Sumatra om het leven gekomen, nadat een Boeing 737-200 met 117 inzittenden vlak na de start neerstortte. Op de grond werden nog eens dertig mensen gedood, aldus een reddingswerker.
     
  • Doden door vliegtuigongeluk Sumatra (video)
    Nu.nl, 5 september 2005
    Veel doden door vliegtuigongeluk Sumatra
    Parool, 5 september 2005
    Veel doden door vliegtuigongeluk Sumatra
    Algemeen Dagblad, 5 september 2005
    Zeker 147 mensen zijn maandag in de Indonesische stad Medan op Noord-Sumatra om het leven gekomen, nadat een Boeing 737-200 met zeker 117 inzittenden vlak na de start was neergestort. Op de grond werden nog eens dertig mensen gedood, aldus een reddingswerker.
     
  • Al minstens 137 doden bij vliegtuigcrash in woonwijk Sumatra : al 80 lijken geborgen uit het verongelukte toestel
    Laatste Nieuws, 5 september 2005
    Zeker 137 mensen hebben het leven verloren bij de crash van een Indonesisch lijnvliegtuig dat vanochtend neerstortte in een bewoond gebied in Medan. De slachtoffers vielen niet alleen in het vliegtuig, maar ook op de begane grond. Toch zouden ook twee mensen in het vliegtuig de crash overleefd hebben. Zij worden nu met ernstige verwondingen in het ziekenhuis behandeld.
     
  • Ruim 160 doden bij vliegtuigcrash in Indonesië
    Gazet van Antwerpen, 5 september 2005
    Ruim 140 doden bij vliegramp op Sumatra
    Trouw, 5 september 2005
    Een vliegtuigongeluk op het Indonesische eiland Sumatra heeft maandag aan zeker 160 mensen het leven gekost: 111 inzittenden van het vliegtuig en minstens dertig mensen op de grond. Dat hebben woordvoerders van de hulpdiensten meegedeeld
     
  • Veel doden door vliegtuigongeluk op Sumatra
    Algemeen Dagblad, 5 september 2005
    Veel doden door vliegtuigongeluk op Sumatra
    Nu.nl, 5 september 2005
    Veel doden door vliegtuigongeluk op Sumatra
    Sp!ts, 5 september 2005
    Veel doden door vliegtuigongeluk op Sumatra
    Nederlands Dagblad, 5 september 2005
    Zeker dertig mensen zijn maandag in de Indonesische stad Medan op Noord-Sumatra gedood nadat een vliegtuig met zeker 109 inzittenden vlak na de start was neergestort. Volgens een arts ter plaatse zijn zeker zestig mensen omgekomen. Gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt.
     
  • Vliegtuig stort op woonwijk Medan: 140 doden
    Elsevier, 5 september 2005
    Bij een vliegtuigongeluk bij Medan op het Indonesische eiland Sumatra zijn waarschijnlijk alle 140 doden gevallen. Mogelijk zijn er nog veel meer slachtoffers omdat het vliegtuig, een Boeing 737 van Mandala Airlines, in een woonwijk neerstortte.
     
  • 30 doden bij vliegtuigcrash in woonwijk Sumatra
    Laatste Nieuws, 5 september 2005
    Reddingswerkers hebben al 30 verkoolde lichamen teruggevonden op de plek waar maandagochtend een lijnvliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Mandala neerstortte en vuur vatte op Sumatra.
     
  • Minstens 117 doden bij vliegramp op Sumatra
    Trouw, 5 september 2005
    Minstens 117 doden bij vliegramp op Sumatra
    Nieuws.nl, 5 september 2005
    Minstens 117 doden bij vliegramp op Sumatra
    Nieuwsblad, 5 september 2005
    Tientallen doden bij vliegramp op Sumatra
    Standaard, 5 september 2005
    Een vliegtuigongeluk op het Indonesische eiland Sumatra heeft maandag aan alle 117 inzittenden en een nog onbekend aantal mensen op de grond het leven gekost, hebben de autoriteiten meegedeeld.
     
  • Zwaar vliegtuigongeluk Sumatra
    Parool, 5 september 2005
    Vliegtuig met 117 passagiers neergestort in Indonesië
    Gazet van Antwerpen, 5 september 2005
    Een Boeing 737-200 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Mandala Airlines met 117 mensen aan boord, is vanmorgen kort na de start neergestort. Zeker honderd mensen zijn daarbij omgekomen, zowel inzittenden van het vliegtuig als bewoners van de wijk waar het toestel neerkwam.
     
  • Vliegtuig stort neer in Sumatra
    door Erik Verkouter, Algemeen Dagblad, 5 september 2005
    Vliegtuig stort neer in Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 5 september 2005
    Vliegtuig stort neer in Sumatra
    Nu.nl, 5 september 2005
    Vliegtuig stort neer in Sumatra
    Telegraaf, 5 september 2005
    Vliegtuig stort neer in Sumatra
    Sp!ts, 5 september 2005
    Lijnvliegtuig crasht op Sumatra
    Laatste Nieuws, 5 september 2005
    Vliegtuig neergestort op Sumatra
    NOS Nieuws, 5 september 2005
    Een passagiersvliegtuig met 109 inzittenden is maandagmorgen neergestort bij de hoofdstad Medan van de provincie Noord-Sumatra. Dat zei minister van Transport Hatta Radjasa tegen radiozender El Shinta.
     
  • Veel doden bij vliegtuigcrash Sumatra
    Volkskrant, 5 september 2005
    Een passagiersvliegtuig met 117 inzittenden is maandagmorgen neergestort bij de hoofdstad Medan van de provincie Noord-Sumatra. Daarbij zijn zeker tientallen doden gevallen. Tussen de wrakstukken zijn ten minste drie overlevenden gevonden.
     
  • Doden door aardverschuiving Sumatra
    Nu.nl, 2 september 2005
    Aardverschuiving eist levens op Sumatra
    Telegraaf, 2 september 2005
    Aardverschuiving eist levens op Sumatra
    Sp!ts, 2 september 2005
    Aardverschuiving eist levens op Sumatra
    Algemeen Dagblad, 2 september 2005
    Doden bij aardverschuiving Sumatra
    Nederlands Dagblad, 2 september 2005
    Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen en twaalf anderen raakten vermist, toen hevige slagregens op het Indonesische eiland Sumatra een aardverschuiving veroorzaakten. Complete huizen raakten bedolven door de modderstroom in de buurt van de West-Sumatraanse hoofdstad Padang, zei een woordvoerder van de brandweer in de stad.
     
  • Tijger doodt bulldozer-chauffeur op Sumatra
    Telegraaf, 31 augustus 2005
    Sumatraanse tijger verslindt plassende bulldozer-chauffeur
    Laatste Nieuws, 31 augustus 2005
    Tijger doodt wildplasser
    Standaard, 31 augustus 2005
    Tijger doodt wildplasser
    Nieuwsblad, 31 augustus 2005
    Een tijger heeft op het Indonesische eiland Sumatra een bestuurder van een bulldozer aangevallen en gedood. De man was even van zijn voertuig gestapt om te plassen toen het roofdier toesloeg. Het slachtoffer was bezig aan een houtkapproject.
     
  • Tweehonderd Indonesische families vluchten voor wilde olifanten
    Nieuwsblad, 24 augustus 2005
    Wilde olifanten verdrijven 200 Indonesische families
    Laatste Nieuws, 24 augustus 2005
    Wilde olifanten jagen dorp op de vlucht
    Nieuwsblad, 24 augustus 2005
    Wilde olifanten jagen dorp op de vlucht
    Standaard, 24 augustus 2005
    Enkele wilde olifanten hebben een dorpje in de buurt van het bos van Sumatra in Indonesië verwoest. De 200 families die er wonen moesten noodgedwongen op de vlucht slaan. De olifanten, die in totaal met elf zijn en geleid worden door een gewelddadig mannetje, vielen het dorp Padang Lais, in het district Ogan Komering Ulu, verschillende keren 's nachts aan.
     
  • Maleisië helpt Indonesië bij bosbranden
    Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2005
    Maleisië heeft maandag een team van honderd brandweerlieden en 25 reddingswerkers naar buurland Indonesië gestuurd, om daar te helpen bij het blussen van bosbranden. Het team nam 29 ton aan blusapparatuur mee.
     
  • Indonesië wil geen hulp bij bosbranden
    Volkskrant, 13 augustus 2005
    De bosbranden waar de rook vandaan komt die Maleisië zoveel problemen bezorgt worden in Indonesië bestreden met emmertjes water. De regering in Jakarta is niet ingegaan op een aanbod van het bondgenootschap Asean, dat voor dergelijke rampen een brand­bestrijdings­eenheid paraat houdt.
     
  • Maleisië helpt Indonesië branden Sumatra te bestrijden
    Trouw, 12 augustus 2005
    Maleisië helpt Indonesië branden Sumatra te bestrijden
    Nieuws.nl, 12 augustus 2005
    Maleisië heeft een team van 125 brandweerlieden en rampenmanagers gevormd dat klaar staat om af te reizen naar Sumatra, waar honderden bosbranden woeden die enorme luchtvervuiling veroorzaken. Het wachten is alleen nog op toestemming van Indonesië, zei vice-premier Najib Razak vrijdag.
     
  • Rookgordijn boven Maleisië verstoort dagelijks leven
    Telegraaf, 12 augustus 2005
    Rookgordijn boven Maleisië verstoort dagelijks leven
    Reformatorisch Dagblad, 12 augustus 2005
    Het leven in de Maleisische hoofdstad wordt ernstig verstoord door een dik rookgordijn dat boven de stad hangt. Veel scholen zijn gesloten, mondkapjes zijn niet aan te slepen. Ondertussen woeden de bosbranden in het nabijgelegen Sumatra voort, waardoor de dikke mist boven Kuala Lumpur van geen wijken weet.
     
  • Maleisië sluit scholen vanwege rook bosbranden
    Volkskrant, 11 augustus 2005
    De hoofdstad van Maleisië heeft zozeer te lijden van de rook van bosbranden op Sumatra dat scholen zijn gesloten en een vliegveld voor chartervluchten buiten gebruik is gesteld. Toeristen zochten een veilig heenkomen bij de airconditioning van de grote winkelcentra.
     
  • Spoedoverleg Maleisië en Indonesië over bosbranden
    Volkskrant, 11 augustus 2005
    Overleg Maleisië en Indonesië over bosbranden
    Telegraaf, 11 augustus 2005
    Spoedoverleg Maleisië en Indonesië over bosbranden
    Sp!ts, 11 augustus 2005
    Spoedoverleg over bosbranden
    Reformatorisch Dagblad, 11 augustus 2005
    Maleisië en Indonesië hebben donderdag spoedoverleg over de bosbranden op Sumatra gehouden. Maleisië wijt de sterke luchtvervuiling in het westelijke deel van het land aan de branden op Sumatra en wil dat Jakarta maatregelen neemt.
     
  • Maleisië in rook van bosbranden Sumatra
    Trouw, 11 augustus 2005
    Maleisië in rook van bosbranden Sumatra
    Nieuws.nl, 11 augustus 2005
    De Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono donderdag hulp aangeboden bij het bestrijden van bosbranden op Sumatra, waarvan de rook ernstige luchtvervuiling veroorzaakt in Maleisische steden.
     
  • Luchtvervuiling verlamt Kuala Lumpur
    NRC Handelsblad, 10 augustus 2005
    Maleisië heeft vanmorgen in de omgeving van de hoofdstad Kuala Lumpur de noodtoestand afgekondigd wegens de ernstige luchtvervuiling. Scholen in het gebied blijven voorlopig gesloten. Port Klang, de grootste haven van het land, en een vliegveld bij de hoofdstad konden enige tijd niet worden gebruikt. Het zicht in het gebied was soms minder dan 200 meter.
     
  • Vliegveld Kuala Lumpur dicht door bosbranden
    Reformatorisch Dagblad, 10 augustus 2005
    De Maleisische autoriteiten hebben woensdag het tweede vliegveld van Kuala Lumpur gesloten omdat boven het gebied een rooksluier hing als gevolg van zware bosbranden buiten de hoofdstad en vooral in buurland Indonesië. Ook de grootste luchthaven dreigt dicht te gaan, meldde minister Chan van Transport.
     
  • Doden bij busongeluk en brand in Indonesië
    Radio Nederland Wereldomroep, 10 augustus 2005
    Op het Indonesische eiland Sumatra zijn zeker tien mensen omgekomen bij een botsing tussen een goederentrein en een bus. Bijna dertig mensen raakten gewond.
     
  • 'Orang-oetans op Kalimantan en Sumatra in gevaar'
    Telegraaf, 7 juli 2005
    Als niet snel maatregelen worden genomen, zijn orang-oetans over vijf jaar op Sumatra uitgestorven en over tien jaar op Kalimantan. Dat heeft de natuurbeschermingsorganisatie ProFauna donderdag laten weten.
     
  • Zware aardbeving zorgt voor paniek op Sumatra
    Nieuwsblad, 6 juli 2005
    Een zware aardbeving dinsdag in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra heeft voor paniek gezorgd. In Thailand werd een vals tsoenami-alarm afgekondigd. Toch richtte de aardbeving geen zware schade aan.
     
  • Paniek door sterke aardbeving Sumatra
    Telegraaf, 5 juli 2005
    Paniek door sterke aardbeving Sumatra
    Sp!ts, 5 juli 2005
    Sterke aardbeving Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 5 juli 2005
    Paniek door sterke aardbeving Sumatra
    Nu.nl, 5 juli 2005
    Het Indonesische eiland Sumatra is dinsdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. In Medan, de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra, gingen mensen in paniek de straat op, zei Sutiyono van het meteorologisch instituut BMG. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.
     
  • Aardbeving veroorzaakt paniek op Sumatra
    Standaard, 5 juli 2005
    Aardbeving veroorzaakt paniek op Sumatra
    Nieuwsblad, 5 juli 2005
    Een zware aardbeving in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra heeft vanmorgen paniek veroorzaakt. In Thailand werd een vals tsunami-alarm afgekondigd. Er is nog geen nieuws over eventuele slachtoffers of schade.
     
  • Sumatra-tijger binnen tien jaar verdwenen
    Telegraaf, 14 juni 2005
    Als er niets gebeurt aan houtkap en stroperij is de Sumatra-tijger binnen tien jaar verdwenen. Nu leven er nog tussen de vierhonderd en vijfhonderd van deze tijgers in Indonesië. Jaarlijks komen zeker vijftig dieren om door toedoen van stropers. Dat heeft een regeringswoordvoerder dinsdag meegedeeld.
     
  • Zware aardbeving schokt Sumatra
    Volkskrant, 14 mei 2005
    Zware aardbeving schokt Sumatra
    Telegraaf, 14 mei 2005
    Zware aardbeving schokt Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 14 mei 2005
    Zware aardbeving schokt Sumatra
    Nu.nl, 14 mei 2005
    Zware aardbeving schokt Sumatra
    Algemeen Dagblad, 14 mei 2005
    Het Indonesische eiland Sumatra is zaterdag opgeschrikt door een aardbeving. De autoriteiten in Jakarta meldden dat de beving een kracht van 6,9 op de schaal van Richter had.
     
  • Paniek op Sumatra na zeebeving
    NOS Nieuws, 13 mei 2005
    Een zeebeving heeft op Sumatra grote paniek veroorzaakt. Mensen renden massaal de straat op. De beving had een kracht van 6,9.Er zijn geen gewonden. De kans op een tsunami is erg klein.
     
  • Dodental aardbeving Nias stijgt tot 885
    Reformatorisch Dagblad, 21 april 2005
    Het dodental van de aardbeving vorige maand bij Sumatra is met tweehonderd opgelopen tot 885. Verreweg de meeste mensen (839) kwamen om op het eiland Nias, de overigen op naburige eilanden. Dat heeft het Indonesische ministerie van gezondheid donderdag bekendgemaakt.
     
  • Weer aardbeving op Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 16 april 2005
    Het Indonesische eiland Sumatra is zaterdag opgeschrikt door een aarbeving. De beving schudde West–Sumatra met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter volgens de meteorologische dienst.
     
  • Omwonenden vulkaan op Sumatra geëvacueerd
    Trouw, 13 april 2005
    Zo'n 25.000 inwoners van vijf dorpen aan de voet van de rommelende vulkaan Talang in het westen van het Indonesische eiland Sumatra zijn geëvacueerd, hoewel er volgens deskundigen geen uitbarstingsgevaar is.
     
  • Angst voor vulkaanuitbarsting op Sumatra
    Nu.nl, 13 april 2005
    Inwoners Sumatra vluchten uit angst voor vulkaanuitbarsting
    Reformatorisch Dagblad, 13 april 2005
    Duizenden vluchten uit angst voor vulkaanuitbarsting
    Telegraaf, 13 april 2005
    Duizenden vluchten uit angst voor vulkaan
    Sp!ts, 13 april 2005
    Evacuatie uit vrees voor vulkaanuitbarsting Sumatra
    Volkskrant, 13 april 2005
    Meer dan 26.000 bewoners van het Indonesische eiland Sumatra zijn woensdag geëvacueerd uit vrees voor een vulkaanuitbarsting. Dat hebben regeringsfunctionarissen gezegd.
     
  • Vulkaan op Sumatra uitgebarsten
    Telegraaf, 12 april 2005
    Vulkaan op Sumatra tot uitbarsting gekomen
    Sp!ts, 12 april 2005
    Uitbarsting vulkaan Talang op Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 12 april 2005
    De vulkaan Talang op het Indonesische eiland Sumatra is dinsdag uitgebarsten, vermoedelijk tengevolge van de aardbevingen die zich de afgelopen weken bij het eiland hebben voorgedaan.
     
  • Aardbevingen bij Sumatra nog niet voorbij
    Trouw, 11 april 2005
    Aardbevingen bij Sumatra nog niet voorbij
    Telegraaf, 11 april 2005
    Het Indonesische eiland Sumatra is maandag opnieuw getroffen door een flinke aardbeving, daags nadat een beving met een momentmagnitude van 6,8 in de stad Padang tot gebroken ruiten en paniek had geleid. De nieuwe beving had een momentmagnitude van 6,1 en had zijn epicentrum 270 kilometer ten zuid-zuidwesten van Medan in West-Sumatra.
     
  • Paniek door nieuwe beving voor kust Sumatra
    Telegraaf, 10 april 2005
    Paniek door nieuwe beving voor kust Sumatra
    Sp!ts, 10 april 2005
    Paniek door nieuwe beving voor kust Sumatra
    Nu.nl, 10 april 2005
    Nieuwe aardschok bij Sumatra zorgt voor paniek
    Volkskrant, 10 april 2005
    Twee weken na de laatste sterke zeebeving voor de kust van Sumatra heeft een nieuwe aardschok onder de zee voor paniek gezorgd op het Indonesische eiland. Duizenden kustbewoners vluchtten naar hoger gelegen gebieden uit angst voor vloedgolven na de beving.
     
  • Krachtige aardbeving bij Sumatra
    Telegraaf, 10 april 2005
    Bij het Indonesische eiland Sumatra heeft zich zondag een krachtige aardbeving voorgedaan. Dat hebben seismologen in Hongkong gemeld.
     
  • "Absurde situatie ontstaan rond vluchtelingen Nias"
    Reformatorisch Dagblad, 4 april 2005
    'Absurde situatie ontstaan rond vluchtelingen Nias'
    Telegraaf, 3 april 2005
    In de haven van de Indonesische stad Sibolga is volgens de stichting Howu-Howu een 'absurde situatie' ontstaan, doordat tienduizenden vluchtelingen uit Nias de stad bevolken. Tegelijkertijd staan in de haven van Sibolga ook tachtig vrachtwagens met hulpgoederen te wachten op een boot naar het door de zeebeving getroffen eiland Nias.
     
  • Twee zware bevingen bij Sumatra
    Trouw, 3 april 2005
    Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra zijn zondag twee sterke aardschokken gemeten. Seismologen uit Hong Kong zeggen dat het vermoedelijk naschokken zijn van de beving die maandag plaatsvond.
     
  • Australische marinehelikopter neergestort
    Reformatorisch Dagblad, 2 april 2005
    Een helikopter van de Australische marine is zaterdag neergestort tijdens een hulpoperatie op het Indonesische eiland Nias. Dat hebben Australische media bericht. Negen van de elf inzittenden hebben de crash niet overleefd.
     
  • President: fouten op Nias
    door Step Vaessen, Parool, 2 april 2005
    President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië heeft vrijdag tijdens een bezoek aan het rampgebied op het eiland Nias meer hulp toegezegd en erkend dat na de aardbeving fouten zijn gemaakt.
     
  • Overlevende gered onder puinhopen Nias
    Volkskrant, 2 april 2005
    Reddingswerkers hebben vijf dagen na de zeebeving voor de kust van Sumatra op Nias een overlevende onder het puin vandaan gehaald. De man kon na een reddingsoperatie van ongeveer zeven uur worden bevrijd door hulpverleners uit Singapore en Mexico.
     
  • Olifanten doden dorpelingen in Indonesië
    Telegraaf, 1 april 2005
    Olifanten doden dorpelingen in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 1 april 2005
    Wilde olifanten hebben drie boeren doodgetrapt die in een natuurreservaat op Sumatra hout verzamelden dat door illegale houthakkers was achtergelaten.
     
  • Zoeken naar overlevenden zeebeving in hoofdstad Nias gestaakt
    Trouw, 1 april 2005
    Hulp Nias verlegd naar afgelegen gebieden
    Telegraaf, 1 april 2005
    Internationale reddingswerkers die in de hoofdstad van het Indonesische eiland Nias zochten naar overlevenden van de zeebeving van maandag, hebben hun aandacht vrijdag verlegd naar de afgelegen dorpen waartoe nog geen hulp is doorgedrongen.
     
  • Paniek en angst op Nias en Simuelue
    Reformatorisch Dagblad, 1 april 2005
    Gebrekkige hulpverlening na de zeebeving van tweede paasdag, honger en aanhoudende naschokken hebben vrijdag voor een verstikkende paniekstemming gezorgd op de Indonesische eilanden Nias en Simuelue.
     
  • Hulpverlening Nias verloopt moeizaam : voedseltekort na zeebeving steeds nijpender
    Reformatorisch Dagblad, 1 april 2005
    Regen en naschokken hinderen de hulpverlening aan de slachtoffers van de zeebeving die op tweede paasdag de Indonesische kust trof. Hulporganisaties luidden donderdag de noodklok over een nijpend tekort aan voedsel, medicijnen en schoon drinkwater. Het officiële dodental door het natuurgeweld is inmiddels opgelopen tot boven de 600.
     
  • VN: Tienduizenden dakloos door zeebeving
    Reformatorisch Dagblad, 1 april 2005
    De zeebeving die maandag de westkust van Indonesië trof, heeft zeker 34.000 mensen dakloos gemaakt. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gemeld. VN-functionarissen vrezen dat het aantal nog verder zal oplopen.
     
  • VN gaan uit van 1300 slachtoffers zeebeving
    Nu.nl, 1 april 2005
    De Verenigde Naties denken dat de zeebeving maandag voor de kust van Sumatra ongeveer 1300 levens heeft geëist. Dat heeft een functionaris van de organisatie vrijdag gezegd.
     
  • Vermiste toeristen op Nias terecht
    NOS Nieuws, 31 maart 2005
    Twaalf vermiste buitenlanders Nias terecht
    Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2005
    Twaalf vermiste buitenlanders Nias terecht
    Volkskrant, 31 maart 2005
    Elf westerse toeristen die na de aardbeving in Indonesië werden vermist, zijn teruggevonden. Dat heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het gaat om twee Zweden, drie Britten, twee Fransen, twee Canadezen, een Amerikaan en een Duitser.
     
  • Dodental zeebeving loopt op tot boven de zeshonderd
    Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2005
    Dodental aardbeving opgelopen tot boven de 620
    Sp!ts, 31 maart 2005
    Dodental zeebeving boven de 620 : situatie Nias ernstiger dan gedacht
    Telegraaf, 31 maart 2005
    Meer dan 620 doden bij zeebeving
    Parool, 31 maart 2005
    Dodental zeebeving opgelopen tot boven de 620
    Volkskrant, 31 maart 2005
    Het dodental van de zeebeving maandag voor de Sumatraanse kust is opgelopen tot meer dan 620. Dat maakten VN–organisaties donderdag vanuit het rampgebied bekend.
     
  • Nias christelijke enclave Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2005
    Het Indonesische eiland Nias, voor de tweede keer in drie maanden getroffen door een verwoestende aardbeving, is een van de weinige christelijke enclaves in het overwegend orthodox-islamitische westen van Indonesië. De nieuwste natuurramp drijft de religies naar elkaar, zeggen betrokkenen.
     
  • Hulp voor Nias komt op gang : toestand veel kleine eilanden onduidelijk
    Volkskrant, 31 maart 2005
    De eerste buitenlandse reddingsteams zijn woensdag aangekomen op het Indonesische eiland Nias met noodhulp voor de slachtoffers van de zware aardbeving van maandag. De hulpverlening verloopt moeizaam omdat de infrastructuur grotendeels is verwoest en er gebrek is aan groot materieel.
     
  • Amerikaanse marineschepen naar rampgebied Sumatra
    Telegraaf, 30 maart 2005
    De Verenigde Staten hebben twee marineschepen naar de westkust van het Indonesische eiland Sumatra gestuurd om de slachtoffers van de zeebeving van maandag te helpen. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag gemeld.
     
  • Nederlandse hulp naar Nias
    Trouw, 30 maart 2005
    Het Nederlandse Rode Kruis stuurt donderdag een medewerker naar Indonesië om het Indonesische Rode Kruis te helpen bij de hulpverlening op het eiland Nias. Dat laat de organisatie woensdag weten. Het Indonesische Rode Kruis heeft een reddingsteam van 22 mensen en een medisch team van acht mensen naar Nias gestuurd. Het vlakbij Sumatra gelegen Nias is hard getroffen door de aardbeving die maandagavond plaatsvond.
     
  • Eilandjes blijven verstoken van hulp : Nias nog nagenoeg onbereikbaar
    door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 30 maart 2005
    Nias en Simeulue, de eilanden voor de westkust van Sumatra die maandagavond werden getroffen door een zware aardbeving, zijn ook vandaag verstoken gebleven van hulp van buitenaf. Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over het aantal slachtoffers dat is gevallen.
     
  • "Gevolgen aardbeving Nias groter dan tsunami"
    Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2005
    De gevolgen van de aardbeving van maandag, op het Indonesische eiland Nias zijn een stuk groter dan die van de tsunami in december. Dat zegt een hulpverlener van de Nederlandse Stichting Howu Howu woensdag. Volgens Rendoes Halawwa van de stichting is de situatie op het eiland afschuwelijk.
     
  • Geofysicus voorspelde schok Nias
    door Michael Persson, Volkskrant, 30 maart 2005
    Niemand kan aardbevingen voorspellen, maar John McCloskey komt dicht in de buurt. In een artikel dat anderhalve week geleden in het wetenschappelijke blad Nature verscheen, waarschuwde de geofysicus van de universiteit van Ulster voor een nieuwe zware aardschok voor de kust van Sumatra. Verwacht epicentrum: even ten zuiden van de plek waar op tweede kerstdag een tsunami ontstond.
     
  • Hulp na zeebeving Indonesië komt op gang
    Elsevier, 30 maart 2005
    Hulp Indonesië verloopt moeizaam
    NOS Nieuws, 30 maart 2005
    Hulp rampgebied Indonesië verloopt moeizaam
    Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2005
    Langzaam komen hulpverleners aan in de door de zeebeving getroffen gebieden. Maar de infrastructuur is op veel plaatsen grotendeels vernietigd en hulpverleners hebben last van de regen. Ook is er een gebrek aan materieel.
     
  • Na zeebeving 'vermiste' Nederlander terecht
    Elsevier, 30 maart 2005
    Vermiste Nederlander terecht
    Telegraaf, 30 maart 2005
    Vermiste Nederlander zeebeving terecht
    Trouw, 30 maart 2005
    Een Nederlander, die na de zeebeving als vermist werd beschouwd, is weer terecht. Hij of zij - het is niet bekend of het om een man of vrouw gaat - heeft contact gehad met zijn of haar werkgever. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nu geen Nederlandse vermisten meer in het getroffen gebied.
     
  • Meer aardbevingen verwacht in Indonesië
    Trouw, 30 maart 2005
    Het is waarschijnlijk dat er op korte termijn nog meer zware aardbevingen volgen in of nabij Indonesië, zo heeft de Japanse meteorologische dienst gezegd.
     
  • Indonesisch eiland Nias grotendeels in puin
    door Michel Maas, Volkskrant, 30 maart 2005
    VN-helikopters zijn dinsdag begonnen met de evacuatie van gewonden van het Indonesische eiland Nias. Duizenden daklozen, die maandagavond op slag hun huis verloren door de zware aardbeving, wachten er op tenten. Ook voedsel moet worden aangevoerd.
     
  • Gouverneur Noord-Sumatra: zeker duizend doden
    Telegraaf, 30 maart 2005
    De zeebeving van maandag voor de kust van Sumatra heeft aan zeker duizend mensen het leven gekost. Dat heeft de gouverneur van Noord-Sumatra, Rizal Nurdin, woensdag gezegd, aldus Indonesische media. Tot dusver spraken functionarissen van ongeveer vijfhonderd bevestigde doden, vooral op de eilanden Nias en Simeuluë.
     
  • Dodental Azië stijgt : beving eist mogelijk 2000 levens; ook Nederlander vermist
    [vervolg:] Duizenden doden na beving in Azië
    Sp!ts, 30 maart 2005
    Indonesië vreest dat de zeebeving voor de kust van Sumatra aan meer dan tweeduizend mensen het leven heeft gekost. Vooral het eiland Nias is eergisteren zwaar getroffen. De Indonesische vice-president Yusuf Kalla zei dat hij vreest dat op Nias meer dan duizend doden zijn gevallen en op de omliggende eilandjes minstens nog eens zo veel mensen. Onder de vermisten bevindt zich ook een Nederlander.
     
  • "Zeker duizend doden na zeebeving Sumatra"
    Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2005
    De zeebeving van maandag heeft op Sumatra aan zeker duizend mensen het leven gekost. Dat heeft de gouverneur van Noord–Sumatra, Rizal Nurdin, woensdag gezegd, aldus Indonesische media. Tot dusver spraken functionarissen van ongeveer vijfhonderd bevestigde doden, vooral op de eilanden Nias en Simeuluë.
     
  • Wel alarm, geen tsunami
    Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2005
    Er komt een waarschuwingssysteem voor tsunami’s in de Indische Oceaan. Dat besluit viel januari dit jaar op een VN-conferentie over rampenbestrijding in Kobe, Japan. Bij de jongste krachtige aardbeving, op tweede paasdag, sloegen verschillende instituten alarm en zochten kustbewoners massaal een veilig heenkomen. Het systeem lijkt al te werken. Maar zo eenvoudig ligt het niet.
     
  • Mogelijk 2000 doden na zeebeving : geen tsunami, maar het alarmsysteem werkte
    Algemeen Dagblad, 30 maart 2005
    Op de Indonesische eilanden Nias en Simeuluë zijn meer dan 400 mensen om het leven gekomen bij de zeebeving van maandagavond. Gevreesd wordt dat het totale dodental rond de 2000 ligt.
     
  • Hulp Indonesië verloopt moeizaam : vrees voor 2000 doden na jongste zeebeving
    Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2005
    Hulpverlening Indonesië komt moeilijk op gang
    Sp!ts, 30 maart 2005
    Hulp Indonesië komt moeilijk op gang
    Telegraaf, 30 maart 2005
    Hulpverlening Indonesië komt moeilijk op gang
    Volkskrant, 30 maart 2005
    Hevige regenval, gebrek aan groot materieel en een grotendeels verwoeste infrastructuur hinderen de hulpverlening op de maandag door de zeebeving getroffen delen van Sumatra. Intussen wordt gevreesd dat het dodental zal oplopen naar 2000.
     
  • Nederlander vermist na zeebeving Indonesië
    Volkskrant, 30 maart 2005
    Een Nederlander wordt vermist na de zeebeving in Indonesië van afgelopen maandag. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder doet de ambassade er alles aan om de vermiste Nederlander te traceren. Het ministerie kan niet zeggen waar de man of vrouw zich precies bevond ten tijde van de beving.
     
  • Een Nederlander vermist na zeebeving (video)
    Nu.nl, 30 maart 2005
    Mogelijk Nederlander omgekomen bij zeebeving
    Elsevier, 29 maart 2005
    Nederlander vermist na zeebeving
    NOS Nieuws, 29 maart 2005
    Een Nederlander vermist na zeebeving
    Telegraaf, 29 maart 2005
    Nederlander vermist na zeebeving Azië
    Trouw, 29 maart 2005
    Bij de zeebeving van maandag is mogelijk ook een Nederlander omgekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat in het getroffen gebied een Nederlander wordt vermist. Hoewel een tweede tsunami is uitgebleven, zijn in Indonesië minstens 1000, mogelijk zelfs 2000 doden gevallen.
     
  • Indonesië vreest duizenden doden na zeebeving
    Volkskrant, 29 maart 2005
    Indonesië vreest duizenden doden na zeebeving
    Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2005
    Indonesië vreest dat de zeebeving voor de kust van Sumatra meer dan tweeduizend mensen het leven heeft gekost. Vooral het eiland Nias is zwaar getroffen. In andere landen rond het bevingsgebied bleef de schade beperkt en ontstond vooral paniek uit angst voor een allesvernietigende vloedgolf.
     
  • SHO helpt slachtoffers zeebeving Indonesië
    Telegraaf, 29 maart 2005
    De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gaan de slachtoffers helpen van de recente zeebeving in Indonesië. Het geld voor de hulpacties is afkomstig van giro 555. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.
     
  • Indonesië vreest duizenden doden na zeebeving
    Reformatorisch Dagblad, 29 maart 2005
    Indonesië vreest dat de zeebeving voor de kust van Sumatra meer dan tweeduizend mensen het leven heeft gekost. Vooral het eiland Nias is zwaar getroffen.
     
  • Honderden doden bij zware beving in Indonesië
    Volkskrant, 29 maart 2005
    De Indonesische autoriteiten hebben de dood van zeker vierhonderd mensen door de zeebeving van maandag bevestigd. Het zou gaan om honderd slachtoffers op het eiland Simeuluë en driehonderd doden op het eiland Nias. De autoriteiten zeiden eerder te vrezen voor duizend en mogelijk zelfs 2000 doden.
     
  • Honderden doden na aardbeving bij Sumatra
    Trouw, 29 maart 2005
    Op het Indonesische eiland Nias voor de kust van Sumatra zijn na de aardbeving van maandagavond 330 doden geborgen, heeft het nationaal coördinatiebureau voor rampenhulp in Jakarta dinsdag bekendgemaakt. Woordvoerder Budi Atmaji Adiputro zei dat het dodencijfer waarschijnlijk nog zal stijgen omdat veel mensen onder het puin van hun ingestorte huizen bedolven liggen. Vice-president Jusuf Kalla sprak van tussen de duizend en tweeduizend doden, maar andere functionarissen zeiden dat het aantal doden waarschijnlijk lager ligt.
     
  • Azië schrikt opnieuw van aardbeving
    NRC Handelsblad, 29 maart 2005
    Zuidoost-Azië is gisteravond opnieuw opgeschrikt door een krachtige onderzeese aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. De schok veroorzaakte paniek in Atjeh en landen aan de Indische Oceaan, die op 26 december werden getroffen door een tsunami die naar schatting 280.000 mensen het leven kostte.
     
  • Paniek na beving Azië
    Parool, 29 maart 2005
    De zware zeebeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra gisteravond heeft aan zeker driehonderd mensen het leven gekost. Vooral het eiland Nias werd zwaar getroffen.
     
  • Aardbeving treft Indonesië : vrees voor nieuwe tsunami leidt tot grote paniek en chaos
    Reformatorisch Dagblad, 29 maart 2005
    Een aardbeving met een magnitude van 8,7 heeft maandag een uur voor middernacht de westkust van Indonesië getroffen. Huizen stortten in, vaak al slapende bewoners raakten bedolven onder het puin en in de hele regio brak paniek uit omdat gevreesd werd voor een nieuwe verwoestende tsunami. dinsdagmorgen deed zich in het gebied een naschok voor met een magnitude van 5,7.
     
  • Naschok van 5,7 gevoeld op Sumatra
    Telegraaf, 29 maart 2005
    Een naschok met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter is dinsdag gevoeld op het Indonesische eiland Sumatra, zeven uur nadat voor de kust van het eiland een zeebeving met een kracht van 8,7 plaatsvond. Dat meldde dinsdag het observatorium in Hongkong.
     
  • Golf van drie meter spoelt op eiland
    Telegraaf, 29 maart 2005
    Naschok en golf van 3 meter na beving
    Reformatorisch Dagblad, 29 maart 2005
    Een golf van 3 meter hoog is op de kust van het Indonesische eiland Simeuluë gespoeld en heeft daar grote schade aangericht. De golf volgde op de zware zeebeving van maandagavond voor de kust van Sumatra.
     
  • Yudhoyono stelt bezoek Australië uit
    Telegraaf, 29 maart 2005
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft een voorgenomen bezoek aan Australië afgezegd in verband met de zeebeving van maandag. Door het natuurgeweld verloren honderden en misschien zelfs tweeduizend mensen het leven.
     
  • Tienduizenden op de vlucht na zeebeving
    Telegraaf, 29 maart 2005
    Vele tienduizenden mensen in Azië zijn maandag op de vlucht geslagen na waarschuwingen voor tsunami's na de zware zeebeving voor de kust van Sumatra. Mensen in de regio hebben de allesverwoestende vloedgolven van tweede kerstdag nog vers in het geheugen.
     
  • Indonesië vreest duizenden doden
    NOS Nieuws, 29 maart 2005
    De Indonesische regering vreest voor het leven van duizend tot tweeduizend mensen na de zeebeving gisteravond voor de kust van Sumatra. Vooral het Indonesische eiland Nias is zwaar getroffen.

    Het epicentrum van de aardbeving | Kaart: NOS Nieuws

     
  • Aziatische vrees voor tsunami geweken
    Nu.nl, 29 maart 2005
    Jakarta: minstens duizend doden
    Telegraaf, 29 maart 2005
    De Indonesische vice-president Yusuf Kalla heeft dinsdag de vrees uitgesproken dat er door de zeebeving van maandag voor de kust van Sumatra op het eiland Nias tussen de duizend en tweeduizend doden zijn gevallen. De plaatsvervanger van Susilo Bambang Yudhoyono kwam tot de schatting in een vraaggesprek met de Indonesische radio.
     
  • 'Mogelijk 2000 doden' bij nieuwe zeebeving
    Elsevier, 29 maart 2005
    Hoewel een tweede tsunami is uitgebleven, zijn in Indonesië minstens 1000, mogelijk zelfs 2000 doden gevallen als gevolg van de zware zeebeving van maandagavond. Dorpen die door de tsunami van tweede kerstdag waren vernietigd, liggen opnieuw in puin.
     
  • Minstens driehonderd doden geteld in Indonesië
    Sp!ts, 29 maart 2005
    Driehonderd doden geteld in Indonesië
    Telegraaf, 29 maart 2005
    Het aantal doden door de zeebeving van maandag voor de kust van Sumatra bedraagt minstens driehonderd. Dat blijkt uit officiële sterftecijfers van het Indonesische agentschap voor rampenbestrijding die dinsdag werden vrijgegeven.
     
  • Paniekgolf, geen tsunami : aardbeving voor kust Sumatra schrikt hele regio op
    Trouw, 29 maart 2005
    Een zware aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra zorgde gisteravond voor grote paniek in de regio, waar drie maanden geleden de tsunami bijna 300000 doden en vermisten tot gevolg had.
     
  • Indonesië opnieuw getroffen door beving
    Volkskrant, 29 maart 2005
    Honderden bewoners van het Indonesische eiland Nias zijn maandag waarschijnlijk omgekomen bij een zware zeebeving voor de kust van Sumatra. De beving had een kracht van 8,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum, 200 kilometer uit de kust, lag dicht bij de plaats van de zeebeving van tweede kerstdag 2004. Bij de verwoestende tsunami die toen ontstond zijn ongeveer 280 duizend doden gevallen.
     
  • Angst in Azië: doden door zeebeving : opnieuw paniek in eerder getroffen gebied
    Algemeen Dagblad, 29 maart 2005
    Een nieuwe, zware zeebeving heeft paniek veroorzaakt in de landen die op Tweede Kerstdag door vloedgolven werden getroffen. Indonesië vreest 1000 tot 2000 doden op het eiland Nias.
     
  • Aardbeving voor kust Sumatra
    Reformatorisch Dagblad, 29 maart 2005
    Voor de westkust van Sumatra heeft zich maandagavond een zware aardbeving voorgedaan. De beving vond plaats in ongeveer hetzelfde gebied als die van tweede kerstdag. De vrees bestaat dat er op het eiland Nias tussen de 1000 en 2000 doden zijn gevallen. Officiële cijfers spreken van minstens 300 doden.
     
  • Omringende landen trekken waarschuwing tsunami in
    Nu.nl, 28 maart 2005
    Thailand heeft dinsdagochtend (plaatselijke tijd) als eerst de waarschuwing voor een tsunami ingetrokken. De Thaise meteorologische dienst had de waarschuwing uitgevaardigd na de zeebeving maandag voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra.
     
  • Indonesië opnieuw getroffen door beving
    Volkskrant, 28 maart 2005
    Honderden bewoners van het Indonesische eiland Nias zijn maandag waarschijnlijk omgekomen bij een zware zeebeving voor de kust van Sumatra. De beving had een kracht van 8,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum, 200 kilometer uit de kust, lag dicht bij de plaats van de zeebeving van tweede kerstdag 2004. Bij de verwoestende tsunami die toen ontstond zijn ongeveer 280 duizend doden gevallen.
     
  • Tientallen doden op Nias
    Reformatorisch Dagblad, 28 maart 2005
    Tientallen doden op Nias
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Indonesische eiland Nias zijn tientallen doden gevallen door de zeebeving voor de kust van Sumatra. Dat heeft een vertegenwoordiger van de regering op Nias tegen de televisiezender Metro TV gezegd. Honderden woningen zijn verwoest.
     
  • Beving veroorzaakt schade op Indonesisch eiland Nias
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Gebouwen op het Indonesische eiland Nias zijn beschadigd door de zeebeving van maandagavond en de bewoners van het eiland zijn in paniek. Volgens de lokale televisiezender Metro TV is de schade groot.
     
  • Thailand trekt waarschuwing tsunami in
    Nu.nl, 28 maart 2005
    Thailand trekt waarschuwing tsunami in
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Thailand heeft dinsdagochtend (plaatselijke tijd) de waarschuwing voor een tsunami ingetrokken. De Thaise meteorologische dienst had de waarschuwing uitgevaardigd na de zeebeving maandag voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra.
     
  • Zeebeving kan vloedgolf naar Mauritius veroorzaken
    Telegraaf, 28 maart 2005
    De zware zeebeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft waarschijnlijk een vloedgolf in zuidelijke richting veroorzaakt, richting het eiland Mauritius.
     
  • Duizenden mensen op de vlucht in Sumatra
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Duizenden mensen in de provincie Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra zijn op de vlucht geslagen uit angst voor vloedgolven. Vooral in de hoofdstad Banda Atjeh, dat op 26 december werd verwoest door een tsunami, was er sprake van paniek en chaos, meldden ooggetuigen.
     
  • Wetenschappers waarschuwden voor nieuwe beving
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Britse wetenschappers hebben twee weken geleden al voorspeld dat het zeer waarschijnlijk was dat het Indonesische eiland Sumatra snel opnieuw zou worden getroffen door een zware zeebeving.
     
  • Nog geen tekenen van tsunami
    NOS Nieuws, 28 maart 2005
    Voor de westkust van Sumatra heeft zich om 18.09 uur Nederlandse tijd een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van zeker 8,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zo'n 1200 kilometer ten noordwesten van Jakarta.
     
  • 'Geen teken van tsunami's of grote schade'
    Nu.nl, 28 maart 2005
    VN: geen teken van tsunami's of grote schade
    Telegraaf, 28 maart 2005
    De zeebeving voor de kust van Sumatra heeft voor zover bekend geen grote vloedgolven of grootschalige schade veroorzaakt. Dat heeft de assistent secretaris-generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, maandagavond gemeld.
     
  • Zeebeving had kracht van 8,7 op schaal Richter
    Telegraaf, 28 maart 2005
    De zeebeving die maandagavond plaatsvond voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra had een kracht van 8,7 op de schaal van Richter. Dat heeft een seismologe van het Amerikaanse geologische instituut USGS gezegd.
     
  • Geen teken van vloedgolf voor Indonesische kust
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Een zware zeebeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra lijkt geen vloedgolf te hebben veroorzaakt. Dat hebben meteorologen in Indonesië gezegd.
     
  • KNMI: gevaar lijkt geweken
    Nu.nl, 28 maart 2005
    KNMI: gevaar lijkt geweken
    Telegraaf, 28 maart 2005
    De zeebeving voor de kust van Sumatra is maandagavond ook door het KNMI in De Bilt waargenomen. De kracht van de beving leek groot genoeg om vloedgolven te veroorzaken, maar dat gevaar was al vlug geweken, aldus seismologen van het instituut.
     
  • Landen rond epicentrum beving waarschuwen voor tsunami
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Een aantal landen rondom de Stille Oceaan heeft gewaarschuwd voor een grote vloedgolf, nadat ten westen van het Indonesische eiland Sumatra een zware zeebeving plaatsvond.
     
  • Tsunami-alarm na aardbeving bij Sumatra
    Novum, 28 maart 2005
    Voor de kust van Sumatra heeft zich maandagavond een zware aardbeving voorgedaan. Uit angst voor een nieuwe tsunami vluchtten inwoners van Banda Atjeh en andere plaatsen langs de kust van het Indonesische eiland in paniek naar hoger gelegen delen. Enige uren na de beving meldde het Indonesische Agentschap voor Geofysica dat het gevaar van een vloedgolf, zoals de tsunami die op tweede kerstdag in elf landen aan de Indische Oceaan meer dan 174.000 mensen het leven kostte, geweken was.
     
  • Tsunami-alarm na aardbeving bij Sumatra
    Trouw, 28 maart 2005
    Tsunami-alarm na aardbeving bij Sumatra
    Elsevier, 28 maart 2005
    De meteorologische dienst van Japan heeft een zware aardbeving geregistreerd bij het Indonesische eiland Sumatra. Volgens de Japanners had de beving een momentmagnitude van 8,5. De Amerikaanse geologische dienst registreerde een momentmagnitude van 8,2. De autoriteiten in Thailand hebben na de beving tsunami-alarm gegeven.
     
  • Opnieuw zeebeving voor de kust van Sumatra (video)
    Nu.nl, 28 maart 2005
    Voor de westkust van Sumatra heeft zich maandagavond een zware zeebeving voorgedaan. De beving vond plaats in ongeveer hetzelfde gebied als de zeebeving van tweede kerstdag. Die had een reeks vloedgolven tot gevolg, waardoor 273.000 tot 288.000 mensen om het leven zijn gekomen.
     
  • Amerikaanse geologen waarschuwen voor tsunami's
    Nu.nl, 28 maart 2005
    Amerikaanse geologen waarschuwen voor zeebevingen
    Reformatorisch Dagblad, 28 maart 2005
    Een zware aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra kan "verwoestende tsunami's" veroorzaken, waarschuwde het Tsunami Alarmeringscentrum voor de Stille Oceaan.
     
  • Zware aardbeving ten westen van Sumatra
    Volkskrant, 28 maart 2005
    Een aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter heeft maandag plaatsgevonden ten westen van Sumatra. De zeebeving heeft geen vloedgolf richting Indonesië veroorzaakt, maar mogelijk wel in de richting van het eiland Mauritius.
     
  • Zware aardbeving ten noorden van Jakarta
    Reformatorisch Dagblad, 28 maart 2005
    Zware aardbeving ten noorden van Jakarta
    Telegraaf, 28 maart 2005
    Zware aardbeving ten westen van Sumatra
    Sp!ts, 28 maart 2005
    Ten westen van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich een zware aardbeving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter voorgedaan. Een aantal landen rondom de Indische Oceaan heeft gewaarschuwd voor tsunami's.
     
  • Spanning op de zeebodem : vrees voor een nieuwe aardbeving bij Sumatra
    door Michael Persson, Volkskrant, 19 maart 2005
    De aardbeving in Azië op 26 december 2004 heeft de kans op een beving in het gebied niet verkleind, maar juist vergroot. Wanneer de volgende komt blijft onvoorspelbaar.
     
  • Grote kans op nieuwe tsunami bij Sumatra
    Elsevier, 17 maart 2005
    Door de zeebeving bij het Indonesische eiland Sumatra die op tweede kerstdag de dodelijke tsunami veroorzaakte, is de kans op een nieuwe verwoestende beving groter geworden. De beving heeft de druk op andere breuklijnen sterk verhoogd.
     
  • Spoed achter vaccinaties in Sumatra : VN bang voor grote mazelenuitbraak
    Zibb (ANP), 11 januari 2005
    De Verenigde Naties zetten vaart achter het verspreiden van vaccins in de Indonesische provincie Atjeh, twee weken na de zeebeving. De organisatie vreest voor een grote uitbraak van mazelen, nadat er eerder al enkele gevallen waren vastgesteld.
     
  • Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
    Trouw, 10 januari 2005
    Geval van mazelen ontdekt op Sumatra
    Telegraaf, 10 januari 2005
    Bij een jonge, Indonesische overlevende van de zeebeving zijn mazelen geconstateerd. Dat heeft woordvoerder John Budd van de Indonesische afdeling van UNICEF maandag gezegd.
     
  • Zware schok bij Sumatra gemeten
    Telegraaf, 10 januari 2005
    Zware schok bij Sumatra gemeten
    Sp!ts, 10 januari 2005
    Een waarnemerscentrum in Hongkong heeft zondagavond bij het Indonesische eiland Sumatra, waar twee weken geleden een zeer zware beving plaatshad, een nieuwe schok gemeten die een kracht van 6,2 op de schaal van Richter had. Het epicentrum lag in zee op ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Banda Atjeh, de hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh, die door de tsunami's zwaar werd getroffen.
     
  • Krachtige naschok bij Sumatra
    Elsevier, 10 januari 2005
    Sumatra werd in de nacht van zondag op maandag opnieuw opgeschrikt door een aardschok met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag veertien kilometer uit de kust van Noord-Sumatra. Uit paniek renden veel inwoners de straat op.
     
  • Atjeh ook getroffen door aardbeving
    Trouw, 10 januari 2005
    Atjeh ook getroffen door aardbeving
    Reformatorisch Dagblad, 10 januari 2005
    Het grotendeels door de tsunami verwoeste Banda Atjeh is in de nacht van zondag op maandag getroffen door een sterke aardbeving. Dat hebben Indonesische en Amerikaanse geologen gemeld.
     
  • In Indonesië verdwijnen elke minuut zes voetbalvelden bos
    Telegraaf, 8 september 2004
    De bossen van Indonesië verdwijnen als sneeuw voor de zon. Volgens milieuactivisten wordt er op zo'n grote schaal illegaal gekapt dat per minuut een oppervlakte van zes voetbalvelden wordt kaalgeslagen. De bossen op het eiland Sumatra zullen waarschijnlijk in de loop van 2005 ophouden te bestaan.
     


- venster sluiten -