Korupsi dan perampokan: warta berita

Korupsi dan perampokan: warta berita
Corruptie & piraterij: nieuwsberichten

19 juli 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Illegale handel Indonesië gevaar voor dieren in het wild
    Laatste Nieuws, 19 juli 2008
    Op de markten van Indonesië zijn tijgerhuiden openbaar te koop. Het is een schrijnend voorbeeld van hoe de dieren- en plantenwereld van de archipel bedreigd wordt door illegale handel. Die levert jaarlijks miljoenen op en Indonesië heeft de grootste moeite om het probleem aan te pakken. Corruptie is er geheel normaal en volgens milieubeschermers hebben de politie en beleidsvoerders nog niets ondernomen.
     
  • Indonesië onderzoekt gat van 22 miljard dollar
    Laatste Nieuws, 10 juli 2008
    De Indonesische Commissie voor de bestrijding van corruptie (KPK) heeft aangekondigd dat het een onderzoek heeft geopend nadat bij een audit een inkomstenverlies uit gas en petroleum van 22 miljard dollar aan het licht is gekomen. Leden van BP Migas, het organisme dat in Indonesië de koolwaterstofsector reguleert, zijn in het kader van dit onderzoek ondervraagd over een "gat" van meer dan 200 biljoen roepie, zo heeft John Budi, woordvoerder van KPK, gemeld.
     
  • Indonesische ex-topbankier terecht voor fraude
    RNW Wereldomroep, 25 juni 2008
    De voormalige president van de Indonesische centrale bank, Burhanuddin Abdullah, is in staat van beschuldiging gesteld wegens fraude. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen. Abdullah werd in april in voorlopige hechtenis genomen; een maand voor het einde van zijn termijn. Hij wordt samen met twee medewerkers verdacht van illegale betalingen ter waarde van tien miljoen dollar aan parlementariërs.
     
  • Indonesisch hooggerechtshof verdacht van corruptie
    Telegraaf, 18 juni 2008
    Zelfs het Indonesische hooggerechtshof lijkt niet bestand te zijn tegen de verleiding van corruptie. Op zoek naar bewijs voor verduistering heeft de speciale Indonesische anticorruptiecommissie documenten in beslag genomen, meldde dagblad the Jakarta Post woensdag.
     
  • Democratie Indonesië stagneert
    door Henk Schulte Nordholt, Volkskrant, 21 mei 2008
    Henk Schulte Nordholt vindt dat Indonesië een sterke rechtsstaat moet ontwikkelen en dat dat alleen kan lukken met een veel krachtiger overheid. Tien jaar geleden kwam er in Indonesië een einde aan het autoritaire bewind van president Soeharto. Sindsdien hebben zich veel veranderingen voltrokken die niemand had durven voorspellen. [...] Toch voltrokken zich belangrijke veranderingen, maar deze hebben elk hun schaduwzijde. [...]
     
  • Corruptie verlamt de 'reformasi'
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 20 mei 2008
    Studentendemonstraties en rellen maakten tien jaar geleden een eind aan het repressieve regime van de toenmalige Indonesische president Soeharto. Enthousiast begon Indonesië aan zijn hervormingsproces ('reformasi'), maar het einde is nog lang niet in zicht. Moeder Hiratetty Yoga toont trots de onderscheiding van haar doodgeschoten zoon Elang, 'Held van de reformasi'. Het verzacht de pijn van het verlies een beetje. Samen met drie medestudenten van de Trisakti universiteit werd hij op 12 mei 1998 tijdens een demonstratie tegen de regering doodgeschoten door veiligheidstroepen.
     
  • Piraten maken wereldzeeën onveiliger
    Trouw, 16 april 2008
    Piraten maken wereldzeeën onveiliger
    Nieuws.nl, 16 april 2008
    Piraterij is wereldwijd toegenomen in het eerste kwartaal van 2008. Nigeria wordt het zwaarst geteisterd door piraten, blijkt uit een woensdag in Maleisië gepubliceerd rapport van het Internationale Maritieme Bureau (IMB). Indonesië is voor het eerst in tien jaar niet op de bovenste plaats te vinden.
     
  • President centrale bank Indonesië opgepakt
    De Pers, 10 april 2008
    De president van de centrale bank van Indonesië is gearresteerd omdat er met zijn medeweten illegaal geld zou zijn overgemaakt naar voormalige parlementsleden. Het gaat om een bedrag van in totaal elf miljoen dollar. De bankpresident, Burhanuddin Abdullah, is vooralsnog voor twintig dagen in hechtenis genomen, zo werd donderdag gemeld.
     
  • President Indonesische centrale bank gearresteerd
    Financieele Dagblad, 10 april 2008
    De president van de Indonesische Centrale Bank, Burhanuddin Abdullah, is aangehouden op verdenking van corruptie en fraude. Abdullah wordt verweten op de hoogte te zijn van illegale geldtransacties naar voormalige parlementsleden.
     
  • Gouverneur Indonesische Centrale Bank verdacht van corruptie
    Laatste Nieuws, 10 april 2008
    De gouverneur van de Centrale Bank in Indonesië is op verdenking van corruptie gearresteerd. Dat bevestigde een woordvoerder van de anticorruptiedienst KPK. Er liggen in verband met de verdwijning van omgerekend zeven miljoen euro voldoende bewijzen tegen Burhanuddin Abdullah (60) op tafel.
     
  • Postuum vrijspraak voor Soeharto
    door Joss Wibisono en Jean van de Kok, RNW Wereldomroep, 27 maart 2008
    Vrijspraak voor Soeharto. Maar toch niet helemaal, want in een civiele rechtszaak wordt zijn liefdadigheidsinstelling, de Stichting Supersemar, veroordeeld tot het afstaan van meer dan honderd miljoen dollar aan de staat. Zowel Stichting Supersemar als de Indonesische staat gaat in hoger beroep. Pas nadat de oud-dictator is overleden durft de Indonesische justitie hem aan te pakken. Een niet onbelangrijk detail.
     
  • Stichting Soeharto veroordeeld wegens corruptie
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 27 maart 2008
    Een Indonesische rechtbank heeft gisteren de door Soeharto opgerichte liefdadigheidsstichting Supersemar veroordeeld wegens misbruik van staatsgelden en terugbetaling van 110 miljoen dollar. Het openbaar ministerie had terugbetaling geëist van de verdwenen fondsen ter waarde van 440 miljoen dollar plus een schadevergoeding van 1,1 miljard dollar. De vorig jaar aangespannen civiele rechtszaak wordt gezien als een laatste poging van de Indonesische overheid om alsnog beslag te leggen op een deel van de geschatte miljarden dollars staatsgelden die oud-president tijdens zijn 32-jarig bewind heeft doorgesluisd naar zijn kinderen en zakenvrienden.
     
  • Soeharto vrijuit in zaak tegen door hem geleid fonds
    Volkskrant, 27 maart 2008
    Fonds Suharto moet geld terugbetalen aan overheid
    De Pers, 27 maart 2008
    Fonds Suharto moet geld terugbetalen aan overheid
    Nieuws.nl, 27 maart 2008
    Een liefdadigheidsfonds van wijlen oud-dictator Suharto moet omgerekend zeventig miljoen euro aan de Indonesische overheid betalen, zo hebben rechters donderdag bepaald in een civiele rechtszaak. Het fonds zou het geld van de overheid hebben gestolen. Ook Suharto en wegens diens overlijden zijn nabestaanden waren gedaagd, maar zij kunnen volgens de rechters niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Van de erven Suharto was 700 miljoen euro geëist. De advocaat van de familie toonde zich zeer ingenomen met de uitspraak.
     
  • Vrijspraak voor Soeharto
    NRC Handelsblad, 27 maart 2008
    De in januari gestorven oud-president van Indonesië Soeharto is vandaag in Jakarta vrijgesproken van corruptie. Het door hem opgerichte ontwikkelingsfonds Supersemar is wel veroordeeld tot het terugbetalen van ongeveer zeventig miljoen euro aan de staat.
     
  • Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
    Trouw, 27 maart 2008
    Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
    Algemeen Dagblad, 27 maart 2008
    Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
    Metro, 27 maart 2008
    Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
    Gelderlander, 27 maart 2008
    Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
    Stentor, 27 maart 2008
    Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
    BN/De Stem, 27 maart 2008
    Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
    Dagblad van het Noorden, 27 maart 2008
    Een Indonesische rechtbank heeft wijlen ex-president Soeharto vrijgesproken in een corruptiezaak, maar veroordeelde zijn liefdadigheidsorganisatie tot het terugbetalen van 105 miljoen dollar (66,4 miljoen euro) aan de overheid. Volgens de rechter waren Soeharto en zijn Supersemar Stichting betrokken bij "acties die tegen de wet ingingen". Maar directe betrokkenheid van de oud-president is niet bewezen, aldus het oordeel.
     
  • Jurist betrapt op aannemen van steekpenningen
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 3 maart 2008
    Een Indonesische officier van justitie is op heterdaad betrapt door de anticorruptiecommissie toen hij 660.000 dollar in ontvangst nam in het huis van Sjamsul Nursalim, een belangrijke zakenman in Jakarta. De steekpenningen houden zeer waarschijnlijk verband met een grootschalig corruptieschandaal en misbruik van miljarden dollars liquidatiegelden van de Centrale Bank Indonesië, eind jaren '90.
     
  • Tommy Soeharto vrijuit in corruptiezaak
    Telegraaf, 28 februari 2008
    Een rechtbank in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft donderdag een aanklacht wegens corruptie tegen Hutomo 'Tommy' Mandala Putra, de jongste zoon van de voormalige Indonesische dictator Soeharto verworpen. De partij die het proces had aangespannen, het staatsvoedselagentschap Bulog, moet Tommy Soeharto een schadevergoeding van 360.000 euro betalen.
     
  • Tommy Soeharto vrijgesproken
    NRC Handelsblad, 28 februari 2008
    Een rechtbank in Jakarta heeft vandaag een corruptieaanklacht tegen Tommy, de jongste zoon van oud-president Soeharto, verworpen. Bulog, het logistieke agentschap van de staat, was vorig jaar een civiele zaak begonnen wegens een onroerendgoedtransactie met een van zijn bedrijven, die frauduleus zou zijn verlopen.
     
  • Tommy Soeharto vrijgepleit in corruptiezaak
    RNW Wereldomroep, 28 februari 2008
    Een Indonesische rechtbank heeft een miljoenen-schadeclaim wegens corruptie tegen Tommy Soeharto verworpen. De jongste zoon van wijlen dictator Soeharto kreeg juist een vergoeding wegens immateriële schade toegekend van omgerekend 370.000 euro.
     
  • Kinderen Soeharto voor rechter voor fraudezaak papa
    Volkskrant, 12 februari 2008
    Fraudezaak Soeharto treft kinderen
    Algemeen Dagblad, 12 februari 2008
    Een of meerdere kinderen van de voormalige Indonesische president Soeharto moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor een corruptiezaak die tegen hun vorige maand overleden vader liep. Dat heeft een Indonesische rechter dinsdag laten weten.
     
  • Kinderen Soeharto gedaagd in fraudezaak vader
    RNW Wereldomroep, 12 februari 2008
    Een rechtbank in Indonesië heeft alle zes kinderen van de vorige maand overleden president Soeharto gedaagd in een corruptiezaak die oorspronkelijk tegen hun vader liep. Volgens het Indonesische recht gaat de civiele aanklacht over op een of meer erfgenamen van Soeharto. Wie precies wordt aangeklaagd is niet duidelijk, maar alle zes kinderen moeten volgende week op een hoorzitting verschijnen.
     
  • Soeharto maakte corruptie 'legaal'
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 28 januari 2008
    Eigenlijk had president Yudhoyono gisterochtend in Bali een conferentie van de VN moeten openen over corruptiebestrijding. Hij koos echter voor de begrafenis van Indonesisch corrupte oud-staatshoofd Soeharto, wiens gestolen miljarden Indonesië nog steeds najaagt. Corruptiebestrijders spreken er schande van. De VN-conferentie in Bali is immers juist bedoeld om Indonesië te helpen de gestolen staatsbezittingen terug te kunnen vorderen.
     
  • Soeharto is net zo taai als de corruptie
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 19 januari 2008
    De rechtbanken zijn anti corruptiebestrijding, stelt de Indonesische Corruption Watch. Aangeklaagden wegens corruptie worden vaak vrijgesproken of slechts licht gestraft. De stervende oud-president Soeharto is het ultieme voorbeeld van de fluwelen handschoen behandeling. Tijdens zijn 32-jarige regiem heeft de Soeharto familie naar schatting 15 tot 35 miljard dollar uit de staatskist verduisterd.
     
  • Indonesië schikt civiele rechtszaak Soeharto
    RNW Wereldomroep, 12 januari 2008
    Een civiele rechtszaak tegen de ernstig zieke Indonesische ex-president Soeharto is van de baan. De Indonesische justitie heeft met de familie van Soeharto afgesproken dat de zaak buiten de rechtbank om wordt geschikt. Het gaat om het proces over de zogeheten Supersemar-stichting, die was bedoeld om geld voor goede doelen in te zamelen. In de 32 jaar dat Soeharto aan de macht was, zou hij omgerekend ruim 1 miljard euro uit het fonds achterover hebben gedrukt.
     
  • Civiele zaak tegen Soeharto geschikt
    Telegraaf, 12 januari 2008
    De Indonesische regering en de familie van ex-president Soeharto treffen een schikking in een civielrechtelijke zaak tegen hem. Dat heeft procureur-generaal Hendarman Supanji zaterdag laten weten. De 86-jarige Soeharto ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
     
  • Vergeven of berechten?
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 12 januari 2008
    Pak Harto staat al met een been in het graf. Een team van veertig doktoren is druk doende het leven van de 86-jarige voormalige president van Indonesië nog een paar dagen te rekken. Meer zit er waarschijnlijk niet in. Voor het Indonesische volk is dit de ultieme gelegenheid om haar vergevingsgezindheid te tonen tegenover de man die 32 jaar lang het land met ijzeren hand bestuurde. Dat vinden de familieleden, vrienden en oude bondgenoten van Soeharto tenminste.
     
  • Een zijden das dankzij Soeharto : niemand gelooft dat ex-president ooit nog wordt berecht wegens corruptie
    door Michel Maas, Volkskrant, 9 januari 2008
    Rechtzaken tegen Soeharto worden keer op keer opgeschort vanwege de zwakke gezondheid van de ex-dictator. [...] Volgens het Openbaar Ministerie hebben Soeharto en zijn zakenvrienden honderden miljoenen euro's uit Soeharto's zeven liefdadigheidsstichtingen gebruikt om hun zakenconglomeraten mee op te bouwen. [...]
     
  • Piraterij wereldwijd toegenomen
    Trouw, 9 januari 2008
    Piraterij wereldwijd toegenomen
    Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2008
    Piraterij wereldwijd toegenomen
    De Pers, 9 januari 2008
    Aanvallen van piraten wereldwijd toegenomen
    Laatste Nieuws, 9 januari 2008
    Piraterij wereldwijd toegenomen
    Elsevier, 9 januari 2008
    Piraterij wereldwijd toegenomen
    Nieuws.nl, 9 januari 2008
    Het aantal aanvallen van piraten is wereldwijd met 10 procent toegenomen in 2007. Voor het eerst in drie jaar stijgt dit getal, mede door een forse stijging van het aantal meldingen in Nigeria en Somalië, aldus het International Maritime Bureau (IMB). [...] Indonesië blijft lijstaanvoerder, maar zag het aantal aanvallen wel met meer dan de helft dalen naar 43. [...]
     
  • Dorstigen laven geen werk van barmhartigheid in Indonesië
    door Andreas Harsono, Mondiaal Nieuws, 28 november 2007
    "Ik probeer mijn naaste te helpen", zegt Annur Sukarya, een waterverkoper in Bandung, de vierde stad van Indonesië. Die barmhartigheid legt hem geen windeieren. Sukarya verkoopt zijn water in jerrycans aan zes keer de aankoopprijs. De bewoners van de arme wijken hebben geen andere keuze: om water uit de kraan te krijgen, moet je een ambtenaar van de watermaatschappij kunnen omkopen.
     
  • Soeharto stal miljoenen uit liefdadigheidsfonds
    Reformatorisch Dagblad, 20 november 2007
    De voormalige Indonesische dictator Soeharto heeft miljoenen dollars aan staatsgeld achtergehouden van een liefdadigheidsinstelling waar hij voorzitter van was. Dit verklaarde een getuige dinsdag voor een rechtbank in Jakarta.
     
  • Corruptie ondermijnt deradicalisering
    door Hilde Janssen, Algmeen Dagblad, 19 november 2007
    De Indonesische politie probeert met voorkeursbehandelingen en financiële hulp opgepakte jihadi's op het rechte spoor te krijgen. Maar extreme corruptie in gevangenissen ondermijnt de 'rode-loper' aanpak, aldus de Internationale Crisisgroep.
     
  • Soeharto: vergoeding gaat naar de armen
    Algemeen Dagblad, 1 november 2007
    Van de 106 miljoen dollar (75 miljoen euro) schadevergoeding die het Amerikaanse tijdschrift Time aan de Indonesische ex-president Soeharto moet betalen wegens smaad, gaat 35 procent naar de belasting en de rest naar de armen. Dat zegt Soeharto in een interview met het blad Gatra.
     
  • Piraterij neemt na daling weer toe
    Algemeen Dagblad, 17 oktober 2007
    Het gevaar van zeerovers neemt wereldwijd toe. Het aantal gevallen van piraterij is in de eerste negen maanden van dit jaar met 14 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) bekendgemaakt. [...] De Indonesische wateren blijven het gevaarlijkst, hoewel het aantal aanvallen er iets terugliep ten opzichte van vorig jaar. [...]
     
  • Soeharto: 440 miljoen voor eigen goede doel
    Z24, 25 september 2007
    De voormalige Indonesische president Soeharto heeft via een liefdadigheidsinstelling maar liefst 440 miljoen dollar in zijn eigen zak gestopt. Dat heeft de openbare aanklager bekendgemaakt tijdens het corruptieproces tegen de oud-dictator.
     
  • Justitie wil geld zien van Soeharto
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2007
    Justitie in Indonesië geeft de moed niet op. Na twee mislukte pogingen om Soeharto aan te klagen, staat de 86-jarige oud-president vandaag opnieuw terecht wegens corruptie. Hij zou liefdadigheidsgelden hebben misbruikt. De staat eist 1,5 miljard dollar schadevergoeding. De openbare aanklagers hebben er alle vertrouwen in. Ze zeggen 'sterke bewijzen' te hebben dat Soeharto honderden miljoenen dollars van de liefdadigheidsinstelling Supersemar illegaal doorsluisde naar zijn familie en vrienden.
     
  • Ook rekening zoon Tommy leeghalen
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2007
    Soeharto's geestelijke gezondheid speelt geen rol. Ook zonder hem gaat de rechtszaak door. Alles draait om 'harde', lees: originele bewijzen van illegale geldtransacties van Supersemar-fondsen. Uit voorzorg is al beslag gelegd op het kantoorcomplex van de stichting.
     
  • 'n Beetje seniel, maar heel machtig
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2007
    Soeharto mag een beetje seniel zijn, dat doet niks af aan zijn macht. Amper twee weken geleden honoreerde het hooggerechtshof nog een aanklacht wegens smaad van de 'grootste generaal van het Indonesische leger en voormalig president' met een schadeclaim van 106 miljoen dollar.
     
  • Soeharto's omstreden miljoenen
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 13 september 2007
    Oud-president Soeharto is weer honderd miljoen dollar rijker. Op papier althans. Dankzij het Indonesische Hooggerechtshof. De 86-jarige Soeharto is er erg blij mee, meldden zijn advocaten, die al jarenlang beweren dat hun cliënt te seniel is om zich voor de rechtbank te verdedigen tegen aanklachten van corruptie.
     
  • Time vecht vonnis Indonesisch hooggerechtshof aan
    De Pers, 11 september 2007
    Time Magazine gaat juridische stappen ondernemen tegen een vonnis van het Indonesische hooggerechtshof in een lasterzaak over het vermogen van de voormalige Indonesische dictator Suharto. Dat heeft advocaat Todung Mulya Lubis, die het blad verdedigt, dinsdag gezegd. Welke stappen Time wil nemen zei de advocaat niet.
     
  • Time moet Suharto 77 miljoen euro betalen
    De Pers, 10 september 2007
    Time Magazine moet de voormalige Indonesische dictator Suharto 106 miljoen dollar betalen. In mei 1999 in de Aziatische editie van het tijdschrift te lezen was dat zijn familie tijdens de 32-jarige dictatuur wederrechtelijk een enorm fortuin heeft vergaard. Dat heeft het Indonesische hooggerechtshof besloten.
     
  • Time moet Soeharto betalen
    Algemeen Dagblad, 10 september 2007
    Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
    Telegraaf, 10 september 2007
    Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
    Metro, 10 september 2007
    Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
    Gelderlander, 10 september 2007
    Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
    Stentor, 10 september 2007
    Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
    BN/De Stem, 10 september 2007
    Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine moet ruim 76 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de Indonesische ex-president Soeharto. Dat oordeelde het Indonesische hooggerechtshof maandag. In mei 1999 beschuldigde Time de ex-dictator ervan gedurende zijn presidentschap miljarden naar zijn familieleden in het buitenland te hebben doorgesluisd. De rechter noemde deze beschuldigingen "smadelijk, ongepast en onzorgvuldig".
     
  • Tommy Suharto ontkent beschuldigingen corruptie
    Trouw, 16 augustus 2007
    Tommy Suharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-dictator Suharto, heeft donderdag ontkend overheidsgelden te hebben gebruikt voor zelfverrijking. Volgens Tommy is er sprake van een poging tot karaktermoord. Hij zei bereid te zijn zichzelf te verdedigen tegen alle aantijgingen in het geval het tot een rechtszaak komt.
     
  • Proces tegen oud-dictator Suharto begonnen
    Nieuws.nl, 9 augustus 2007
    In Jakarta is donderdag de civiele procedure tegen oud-dictator Suharto begonnen om omgerekend ruim driehonderd miljoen euro aan staatsgelden terug te krijgen. Hij zou dit bedrag tijdens zijn 32-jarig regime gestolen hebben. Ook is er een schadevergoeding van achthonderd miljoen euro geëist.
     
  • Civiele zaak tegen Soeharto begonnen
    Stentor, 9 augustus 2007
    Voor een rechtbank in Jakarta is woensdag een begin gemaakt met een civiele zaak tegen ex-president Soeharto. De staat eist in deze zaak omgerekend ongeveer 1,1 miljard euro van de voormalige dictator.
     
  • Drama voor kettingrokend echtpaar
    AD Groene Hart, 19 juli 2007
    Zo'n vijf pakjes sigaretten verrookt het Woerdense gezin Van V. op een dag, en dus was de verleiding groot om vanuit Indonesië regelmatig pakketten met goedkope sloffen sigaretten op te laten sturen. "We doen het nooit meer, het is eigenlijk een drama geworden," klonk het donderdag schuldbewust in de Utrechtse rechtszaal.
     
  • Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
    Trouw, 9 juli 2007
    Indonesische oud-dictator Soeharto aangeklaagd
    Volkskrant, 9 juli 2007
    Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
    De Pers, 9 juli 2007
    Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
    Nieuws.nl, 9 juli 2007
    Indonesische openbare aanklagers zijn maandag een rechtszaak begonnen tegen oud-dictator Soeharto om ruim driehonderd miljoen euro aan staatsgelden terug te krijgen die hij tijdens zijn 32-jarig regime gestolen zou hebben. Ook is er een schadevergoeding van achthonderd miljoen euro geëist. Aanklager Dachamer Munthe legde uit dat het een civiele zaak is, en dus geen strafrechtelijke procedure om Soeharto aan te pakken vanwege zijn veronderstelde corruptie. "We willen alleen het geld terug", zei hij.
     
  • Nieuwe rechtzaak tegen Soeharto
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 9 juli 2007
    Het openbaar ministerie van Indonesië heeft maandag een 1,3 miljard dollar corruptieclaim ingediend tegen oud president Soeharto wegens misbruik van publieke fondsen van een liefdadigheidsinstelling. Na het vastlopen van een strafrechtelijk proces in 2000 hopen de aanklagers nu met een civiele aanklacht alsnog beslag te kunnen leggen op het verdwenen geld. 'Dat geld kunnen we goed gebruiken voor de ontwikkeling van dit land,' aldus de aanklager Dachamer Munthe.
     
  • Nieuwe corruptiezaak tegen Soeharto
    Telegraaf, 9 juli 2007
    Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
    Elsevier, 9 juli 2007
    Ex-dictator Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
    Laatste Nieuws, 9 juli 2007
    Indonesische aanklagers zijn een nieuwe rechtszaak begonnen tegen ex-dictator Soeharto. Zij proberen via een civiel proces miljoenen dollars terug te krijgen van de voormalige president van Indonesië. Tijdens diens bewind (1966-1998) zou de familie zich met miljarden dollars hebben verrijkt door geld te 'nemen' uit de staatskas.
     
  • Piraterij in distributienetwerk Friesland Foods
    door Harm Beerens, Logistiek, 8 juni 2007
    Wie in Indonesië een kosteneffectief distributienetwerk neer wil zetten, heeft met bizarre restricties te maken. Zo wil Friesland Foods de overzeese transportkosten doorberekenen in de prijs. Dit wekt de interesse van piraten want die hanteren veel lagere transportkosten ...
     
  • Moslim militie Indonesië start corruptie jacht
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 6 juni 2007
    De Indonesische moslimpredikant Bashir opent de jacht op corrupte landgenoten met een islamitische Brigade van Corruptie Jagers. Na bars, massagecentra en gokhallen trekken de moslimstrijders van Bahsir's Mujahidin Raad en het Front van Verdedigers van de Islam nu ten strijd tegen hun corrupte landgenoten. De nieuwe moslim brigade oogt angstaanjagend: de leden gaan geheel in het zwart gekleed en dragen een bivakmuts die alleen de ogen en mond vrijlaat. Hun bedoelingen zijn echter goed, benadrukt Bashir. Zij willen politie en justitie een handje helpen om de wet na te leven, omdat de huidige corruptiebestrijding veel te wensen overlaat.
     
  • Iedereen houdt van Tommy
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 3 juni 2007
    De foto in de Jakarta Post spreekt boekdelen. De commandant van de Indonesische speciale troepen Kopassus buigt respectvol zijn hoofd terwijl hij de wegens moord veroordeelde en van corruptie verdachte lievelingszoon van oud-president Soeharto de hand schudt. Het beeld bevestigt wat de krant al eerder constateerde: 'Everybody loves Tommy'.
     
  • Pirates versus de echte zeerovers anno 2007
    Dag, 25 mei 2007
    De film Pirates of the Carribean 3 is vandaag in première gegaan. De populaire film die miljoenen bezoekers trekt gaat over heldenmoed, schatten zoeken en varen aan de onderkant van de zee. Een romantisch en ver van de werkelijkheid afstaand beeld, want échte piraten zijn een georganiseerd misdaadcicuit te noemen. Ze roven schepen leeg en vermoorden de bemanning. [...] Bij Balongan in Indonesië, Dar es Salaam in Tanzanië en de delta van de rivier de Niger aan de kust van Nigeria. Dit zijn nu de meest geplaagde gebieden. Sinds de jaren 70 en 80 is piraterij toegenomen in de wateren grenzend aan Maleisië, Indonesië, Singapore en Somalië. Vooral de straat Malakka bij Maleisië is een veelvuldig geterroriseerd gebied.
     
  • Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    NRC Handelsblad, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Trouw, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Algemeen Dagblad, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Telegraaf, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Sp!ts, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Metro, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Gelderlander, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Stentor, 22 mei 2007
    Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
    Dagblad van het Noorden, 22 mei 2007
    De Indonesische justitie heeft een onderzoek heropend naar mogelijke corruptie door de jongste zoon van ex-president Soeharto. De zoon van Soeharto heet voluit Hutomo 'Tommy' Mandala Putra. Tommy domineerde in de jaren negentig de handel in kruidnagels, bedoeld voor de populaire kretek-sigaret in Indonesië. Het conglomeraat waaraan Tommy leiding gaf, sloot wurgcontracten met leveranciers en afnemers en hij kon staatsgeld gebruiken om zakendeals te financieren.
     
  • Laagste aantal scheepskapingen in tien jaar
    Trouw, 25 april 2407
    Laagste aantal scheepskapingen in tien jaar
    De Pers, 25 april 2407
    In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 41 handelsschepen door piraten gekaapt. Dat is het laagste aantal sinds tien jaar, zo heeft het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) woensdag gemeld. [...] De Indonesische wateren zijn nog het gevaarlijkst. Daar werden tot en met maart dit jaar negen schepen gekaapt, plus nog eens twee in de Straat van Malakka, die tussen Indonesië, Maleisië en Singapore ligt. Toch zwaait het IMB Indonesië lof toe voor zijn maatregelen om piraterij tegen te gaan, zoals patrouilles door de marine. In de eerste drie maanden van vorig jaar werden er in Indonesische wateren nog negentien schepen gekaapt. [...]
     
  • Zand nieuw wapen in strijd tegen corrupte miljonairs
    Mondiaal Nieuws, 3 april 2007
    De stop van Indonesische zandexport naar Singapore is het nieuwste wapen in een diplomatieke ruzie tussen beide landen. Indonesië wil Singapore, waar veel gebouwd wordt en dus veel zand nodig is, ermee onder druk zetten om corrupte zakenmensen die met hun miljoenen naar Singapore verhuizen, uit te leveren.
     
  • Een gevecht om zand
    door Michel Maas, RNW Wereldomroep, 22 maart 2007
    Singapore zucht onder een zandtekort. Indonesië, tot voor kort Singapore's grootste en bijna enige leverancier, heeft onlangs onverwacht een exportverbod voor zand afgekondigd en onderschept sindsdien elk zandschip dat probeert Singapore te bereiken. De Singaporese bouwondernemingen kijken aan tegen snel slinkende voorraden en zandprijzen die in luttele weken al zijn verzevenvoudigd. Grote bouwprojecten dreigen vast te lopen, maar Indonesië houdt voet bij stuk. Het weigert nog langer zijn eilanden aan de rijke kleine buur te verkopen.
     
  • Indonesië klaagt Soeharto aan
    Trouw, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    Telegraaf, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    Algemeen Dagblad, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    Sp!ts, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    Metro, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    Gelderlander, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    Stentor, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    BN/De Stem, 25 januari 2007
    Indonesië klaagt Soeharto aan
    Dagblad van het Noorden, 25 januari 2007
    De Indonesische justitie dient later deze maand een aanklacht in tegen oud-dictator Soeharto wegens vermeend misbruik van liefdadigheidsfondsen. Dat zei procureur-generaal Abdul Rahman Saleh donderdag.
     
  • Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
    NRC Handelsblad, 23 januari 2007
    Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
    Trouw, 23 januari 2007
    Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
    Algemeen Dagblad, 23 januari 2007
    Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
    Gelderlander, 23 januari 2007
    Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
    BN/De Stem, 23 januari 2007
    Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
    Dagblad van het Noorden, 23 januari 2007
    Een rechtbank op het Britse eiland Guernsey heeft ingestemd met het verzoek van Indonesië om banktegoeden van Tommy Soeharto te bevriezen. Het gaat om een bedrag van zeker 36 miljoen euro.
     
  • 'Piraterij neemt af'
    Nieuws.nl, 1 november 2006
    'Piraterij neemt af'
    Elsevier, 1 november 2006
    'Piraterij neemt af'
    Telegraaf, 1 november 2006
    'Piraterij neemt af'
    Laatste Nieuws, 1 november 2006
    Het aantal piratenaanvallen op zeeschepen is door grotere waakzaamheid van de autoriteiten in de eerste negen maanden van dit jaar gedaald, zo heeft het Internationale Scheepvaartbureau (IMB) in Kuala Lumpur woensdag gezegd. [...] De meeste aanvallen deden zich voor in Indonesische wateren, maar hier is het aantal gevallen met een derde gedaald, tot veertig.
     
  • Tommy Soeharto 'wegens goed gedrag' vervroegd vrijgelaten
    door Michel Maas, Volkskrant, 30 oktober 2006
    Hutomo Mandala Putra, beter bekend als Tommy Soeharto, is maandag vervroegd vrijgelaten. De lievelingszoon van de Indonesische ex-dictator Soeharto had strafvermindering op strafvermindering gestapeld en mocht 'wegens goed gedrag' de gevangenis verlaten. Hij had amper vijf van de vijftien jaar van zijn straf uitgezeten. Zijn vrijlating heeft in Indonesië geleid tot brede kritiek op het systeem van strafvermindering, dat mensen als Soeharto ernstig lijkt te bevoordelen.
     
  • Soeharto lacht in zijn vuistje
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
    Met een brede glimlach stapte 'prins' Tommy Soeharto maandag uit de gevangenis van Jakarta. Horden wachtende journalisten negerend glipte hij stilzwijgend in een klaarstaande auto omringd door stevig gebouwde lijfwachten. Nog geen vijf jaar geleden was de zoon van oud-president Soeharto het middelpunt van eenzelfde mediatumult. Toen betrad hij als opgepakte voortvluchtige voor het eerst de gevangenis.
     
  • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
    NRC Handelsblad, 30 oktober 2006
    'Tommy' Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische leider Suharto, is vandaag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in Jakarta. Van zijn oorspronkelijke straf van vijftien jaar voor de opdracht tot moord op een opperrechter, heeft hij vijf jaar uitgezeten.
     
  • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
    Trouw, 30 oktober 2006
    Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
    Nieuws.nl, 30 oktober 2006
    Tommy Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische president Suharto die vier jaar gevangen heeft gezeten omdat hij een rechter liet vermoorden die hem schuldig had bevonden aan corruptie, is maandag vervroegd vrijgelaten.
     
  • Tommy Soeharto vrijgelaten
    Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Telegraaf, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Metro, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Nu.nl, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Gelderlander, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Stentor, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    BN/De Stem, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Dagblad van het Noorden, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, is maandag vrijgelaten. Hij heeft slechts een derde deel van zijn veroordeling wegens het geven van de opdracht tot de moord op een rechter uitgezeten.
     
  • 'Tommy Suharto binnen enkele dagen vrij'
    Nieuws.nl, 29 oktober 2006
    Tommy Suharto, de zoon van de Indonesische oud-dictator Suharto, komt waarschijnlijk binnen enkele dagen op vrije voeten. Dat heeft een functionaris van de gevangenis waar hij vastzit zaterdag gezegd. Tommy Suharto heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en komt daarom in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij werd in 2002 tot vijftien jaar veroordeeld omdat hij rechter Syafiuddin Kartasasmita van het hooggerechtshof had laten vermoorden. Kartasasmita had hem veroordeeld wegens corruptie.
     
  • Tommy Soeharto komt deze week vrij
    Volkskrant, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt maandag vrij'
    Algemeen Dagblad, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Gelderlander, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Stentor, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Dagblad van het Noorden, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Nu.nl, 29 oktober 2006
    Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, komt deze week vrij. Voor het laten vermoorden van een rechter in 2001 heeft hij dan slechts een deel van zijn straf uitgezeten. Dat heeft hoofd Gusti Tamardjaja van het gevangeniswezen in de hoofdstad Jakarta zondag gezegd tegen het Indonesische persbureau Antara.
     
  • Tommy Suharto komt deze week vrij
    NOS Nieuws, 29 oktober 2006
    Tommy Suharto, de jongste zoon van oud-dictator Suharto van Indonesië, komt binnen een paar dagen op vrije voeten. Suharto zit een straf uit van vijftien jaar. Hij had opdracht gegeven tot het vermoorden van een rechter in 2001.
     
  • Corrupte Indonesische politiegeneraal cel in
    Telegraaf, 10 oktober 2006
    Corrupte politiechef in Indonesië moet zitten
    Volkskrant, 10 oktober 2006
    Celstraf voor corrupte Indonesische generaal
    Reformatorisch Dagblad, 10 oktober 2006
    Een Indonesische rechtbank heeft dinsdag een corrupte politiegeneraal veroordeeld tot achttien maanden cel wegens het aannemen van cadeaus. Suyitno Landung had van de hoofdverdachte in een geruchtmakende corruptiezaak een Japanse sportwagen aangenomen, terwijl hij zelf verantwoordelijk was voor het onderzoek.
     
  • Indonesië kampt met meeste gevallen piraterij
    Volkskrant, 26 juli 2006
    Een kwart van alle gevallen van piraterij gebeurt in Indonesië. Dat heeft het Internationaal Maritiem Bureau dinsdag bekendgemaakt. Piraten probeerden 33 keer, vaak gewapend met messen en vuurwapens, in de eerste helft van dit jaar een schip in Indonesische wateren te enteren.
     
  • Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
    Algemeen Dagblad, 12 juni 2006
    Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
    Sp!ts, 12 juni 2006
    Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
    Metro, 12 juni 2006
    Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
    Gelderlander, 12 juni 2006
    Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
    Stentor, 12 juni 2006
    Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
    BN/DeStem, 12 juni 2006
    Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
    Dagblad van het Noorden, 12 juni 2006
    Een rechtbank in Indonesië heeft maandag bepaald dat de corruptiezaak tegen ex-president Soeharto moet doorgaan. Het besluit van het Openbaar Ministerie vorige maand om de zaak definitief te seponeren was volgens de rechtbank illegaal.
     
  • Soeharto toch vervolgd voor corruptie
    Algemeen Dagblad, 12 juni 2006
    De corruptiezaak tegen ex-president Soeharto moet doorgaan. Dat heeft een Indonesische rechtbank gisteren bepaald. Het besluit van het Openbaar Ministerie om de zaak definitief te seponeren, was volgens de rechtbank illegaal. Tegen het sepot hadden drie mensenrechtenorganisaties beroep aangetekend.
     
  • Indonesische ngo's eisen vervolging Suharto
    Nieuws.nl, 5 juni 2006
    In Jakarta is maandag de rechtszaak van start gegaan die drie Indonesische ngo's hebben aangespannen om het besluit om oud-dictator Suharto niet langer te vervolgen ongedaan te maken. Vorige maand maakte het openbaar ministerie bekend Suharto niet te zullen vervolgen wegens corruptie, maar de de Volksbeweging voor de Vervolging van Suharto, PBHI en het Comité voor de Naamlozen kunnen zich daar niet in vinden.
     
  • Meeste inwoners Jakarta bereid Suharto te vergeven
    Nieuws.nl, 1 juni 2006
    Zo'n 65 procent van de inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta is bereid voormalig president Suharto te vergeven, maar 50 procent wil wel dat hij wordt berecht wegens corruptie. Dit blijkt uit een peiling van een Indonesisch onderzoeksbureau waarvan de uitslag donderdag bekend is gemaakt.
     
  • Protesten tegen staken vervolging Suharto
    Elsevier, 15 mei 2006
    Studenten en mensenrechtenactivisten hebben maandag in Jakarta en drie andere steden in Indonesië geprotesteerd tegen het besluit van de regering om de 84-jarige oud-president Suharto, die sinds begin deze maand in een ziekenhuis ligt, niet langer juridisch te vervolgen wegens verduistering van overheidsgelden.
     
  • Soeharto wordt niet vervolgd
    door Michel Maas, Volkskrant, 13 mei 2006
    De voormalige Indonesische president Soeharto hoeft niet meer terecht te staan wegens corruptie. De openbare aanklager van Indonesië, Abdul Rahman Saleh, heeft vrijdag laten weten dat hij afziet van verdere vervolging. De ex-dictator wordt fysiek niet meer in staat geacht een rechtszaak bij te wonen.
     
  • Vervolging Suharto wel gestaakt
    Nieuws.nl, 12 mei 2006
    De Indonesische procureur-generaal heeft wel degelijk besloten om oud-dictator Suharto niet langer juridisch te vervolgen. De aanklachten wegens corruptie zijn van de baan. "Suharto is niet langer een beklaagde", aldus procureur-generaal Abdul Rahman Saleh vrijdag.
     
  • Yudhoyono: vervolging Suharto toch niet gestaakt
    Nieuws.nl, 12 mei 2006
    De Indonesische regering ziet vooralsnog af van haar voornemen om oud-dictator Suharto niet langer juridisch te vervolgen. President Susilo Bambang Yudhoyono zei vrijdag dat het staken van de vervolging van Suharto op te veel publieke weerstand stuit. "Ik heb besloten dit probleem tot een geschikter tijdstip te laten rusten", aldus de president.
     
  • Ex-dictator Suharto niet meer vervolgd
    Gazet van Antwerpen, 12 mei 2006
    De Indonesische procureur-generaal heeft besloten om oud-dictator Suharto die onder andere beschuldigd wordt van het verduisteren van overheidsgeld niet langer juridisch te vervolgen. De aanklachten wegens corruptie zijn van de baan.
     
  • Indonesië laat corruptiezaak tegen Soeharto vallen
    Volkskrant, 12 mei 2006
    Indonesië laat corruptiezaak tegen Soeharto vallen
    Telegraaf, 12 mei 2006
    Indonesië laat corruptiezaak tegen Soeharto vallen
    Sp!ts, 12 mei 2006
    Indonesië wil de voormalige Indonesische dictator Soeharto niet vervolgen wegens corruptie. De Indonesische minister van Justitie Abdul Rahman Saleh verklaarde vrijdag dat de zaak wordt geseponeerd vanwege de slechte gezondheid van het ex-staatshoofd.
     
  • 'Vervolging Soeharto wordt gestaakt'
    Volkskrant, 11 mei 2006
    Minister: naam Suharto wordt gezuiverd
    Trouw, 11 mei 2006
    Minister: naam Suharto wordt gezuiverd [Update]
    Nieuws.nl, 11 mei 2006
    De van corruptie verdachte Indonesische oud-dictator Suharto wordt hoogstwaarschijnlijk niet langer vervolgd. Minister van staat Yusril Ihza Mahendra zei donderdag te verwachten dat de procureur-generaal het strafrechtelijk onderzoek naar Suharto binnenkort zal staken. Mahendra zei dat nadat hij de 84-jarige Suharto in het ziekenhuis had bezocht. Ook zal de regering volgens hem stappen ondernemen om de naam van de oud-dictator te zuiveren.
     
  • Rechtszaak tegen Soeharto stopgezet
    NOS Nieuws, 11 mei 2006
    De rechtszaak tegen de Indonesische oud-president Soeharto wordt stopgezet. Dat heeft de Indonesische minister van Staat Mahendra bekendgemaakt. Het besluit is een direct gevolg van de slechte gezondheid van Soeharto.
     
  • Berechting Soeharto lijkt voor altijd van de baan : nu de Indonesische ex-dictator in het ziekenhuis ligt, vergeeft het volk hem zijn zonden
    door Michel Maas, Volkskrant, 8 mei 2006
    De Indonesische ex-dictator Soeharto (85) ligt ineens in het ziekenhuis met vage klachten. Sceptici zeggen dat hij slechts zijn berechting wil ontlopen. Zij zijn echter in de minderheid.
     
  • 'Zieke Suharto niet vervolgen'
    Nieuws.nl, 8 mei 2006
    "Zieke Suharto niet vervolgen"
    Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2006
    De zieke Indonesische oud–president Suharto moet niet worden vervolgd. Dat heeft de Indonesische vice–president Jusuf Kalla maandag gezegd na een bezoek aan Suharto op de intensive–careafdeling van het Pertamina–ziekenhuis in Jakarta. Suharto onderging zondagavond een operatie aan zijn dikke darm vanwege inwendige bloedingen. Na het einde van zijn regime in 1998 werd hij aangeklaagd wegens corruptie, maar omdat dokters tegenover aanklagers hebben verklaard dat Suharto door een aantal beroertes te verzwakt is om een eventuele rechtszaak te volgen, heeft hij nooit in de rechtbank hoeven te verschijnen.
     
  • Indonesië probeert corruptiezaak Soeharto te heropenen
    Volkskrant, 24 april 2006
    De 84-jarige Indonesische oud-dictator Suharto zal opnieuw medisch worden onderzocht om te bepalen of hij terecht kan staan wegens corruptie tijdens zijn 32 jaar durende regime. Dat heeft de Indonesische minister van justitie Abdul Rahman Saleh maandag bekendgemaakt.
     
  • Interpol: anticorruptiecentrum in Indonesië
    Telegraaf, 13 april 2006
    De internationale politieorganisatie Interpol wil een anticorruptieacademie in Indonesië opzetten. Dat zei donderdag het hoofd van de Indonesische politie.
     
  • Jakarta jaagt op rovers van zeeschatten
    Telegraaf, 20 maart 2006
    Jakarta jaagt op rovers van zeeschatten
    Laatste Nieuws, 20 maart 2006
    De Indonesische politie en marine hebben in de afgelopen weken tientallen verdachten aangehouden die illegaal antieke schatten uit scheepswrakken zouden hebben geroofd. Dat berichtte The Jakarta Post maandag.
     
  • Terechtstelling katholieken moet wanbeleid Indonesië toedekken
    door Ben van de Venn, Katholiek Nieuwsblad, 17 februari 2006
    Drie katholieke mannen zijn in Indonesië ter dood veroordeeld omdat ze tijdens godsdienstrellen in Sulawesi moslims gedood zouden hebben. Veel getuigen en feiten zouden hun onschuld kunnen bewijzen. Maar daar heeft de overheid nu net geen behoefte aan.
     
  • Oud-minister Indonesië veroordeeld voor corruptie
    Nieuws.nl, 7 februari 2006
    Een voormalige minister van religieuze zaken is dinsdag in Indonesië tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol in een corruptieschandaal rond de hadj, de jaarlijkse islamitische bedevaart naar Mekka. De veroordeelde is Said Agil Husin Al Munawar, die minister was onder de vorige president, Megawati Sukarnoputri.
     
  • Piraten gijzelen steeds vaker bemanningsleden
    Algemeen Dagblad, 31 januari 2006
    Piraten gijzelen steeds vaker bemanningsleden
    Telegraaf, 31 januari 2006
    Piraten gijzelen steeds vaker bemanningsleden
    Sp!ts, 31 januari 2006
    Piraten gijzelen steeds vaker bemanningsleden
    Gelderlander, 31 januari 2006
    Piraten met het jaar actiever
    Laatste Nieuws, 31 januari 2006
    De moderne piraten op de wereldzeeën nemen op hun rooftochten steeds vaker bemanningsleden in gijzeling. In 2005 werden in totaal zeker 440 mensen enige tijd in gijzeling gehouden, het hoogste aantal sinds 1992. [...] De Indonesische wateren gelden nog altijd als de gevaarlijkste ter wereld. [...]
     
  • Indonesische leger kreeg geld van mijnbedrijf
    Volkskrant, 30 december 2005
    Het Indonesische leger geeft toe dat officieren zich hebben laten betalen door de Amerikaanse mijngigant Freeport-McMoRan voor de bewaking van de Grasbergmijn in Papua.
     
  • 'Leger Indonesië nam miljoenen aan van Amerikanen'
    Nieuws.nl, 29 december 2005
    "Bedrijf VS betaalde leger Indonesië"
    Reformatorisch Dagblad, 29 december 2005
    De Indonesische generaal-majoor Mahidin Simbolon heeft toegegeven dat het leger zich door het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport McMoRan heeft laten betalen om mijnbouwoperaties in West-Papoea te beveiligen. Dat heeft de krant The Jakarta Post donderdag gemeld.
     
  • Hoofd Indonesische kiesraad veroordeeld voor corruptie
    Nieuws.nl, 14 december 2005
    Het hoofd van de Indonesische kiesraad is woensdag wegens het aannemen van steekpenningen tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. De veroordeelde, Nazaruddin Syamsudin, bezorgde een leverancier tegen betaling een contract voor de levering van inkt, stembiljetten en stembussen voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar.
     
  • Glimlachend op weg naar de gevangenis
    door Michel Maas, Volkskrant, 1 december 2005
    Een halfbroer van oud-president Soeharto, de zakenman Probosutedjo, is wegens zelfverrijking in de gevangenis beland. Soeharto zelf blijft buiten schot: hij is oud en 'ziek'.
     
  • Halfbroer van Soeharto moet cel in voor corruptie
    Volkskrant, 30 november 2005
    Een halfbroer van de afgezette Indonesische president Soeharto heeft vier jaar gevangenis gekregen. Probosutedjo was betrokken bij corruptiezaken waarbij vele miljoenen omgingen.
     
  • Zeepiraterij wereldwijd afgenomen
    Reformatorisch Dagblad, 8 november 2005
    Het aantal aanvallen door zeerovers in de eerste negen maanden van 2005 is wereldwijd in zes jaar tijd niet zo laag geweest, maar de kustwateren bij Somalië en Indonesië blijven voor de commerciële scheepvaart gevaarlijke gebieden.
     
  • 'Grootscheepse corruptie bij wederopbouw Atjeh'
    Trouw, 1 juli 2005
    'Grootscheepse corruptie bij wederopbouw Atjeh'
    Nieuws.nl, 1 juli 2005
    "Grootscheepse corruptie bij wederopbouw Atjeh"
    Gazet van Antwerpen, 1 juli 2005
    "Ruim 100 miljoen aan hulpgelden in Atjeh verdwenen"
    Reformatorisch Dagblad, 1 juli 2005
    Bij de wederopbouw in de Indonesische provincie Atjeh na de tsunami van tweede kerstdag wordt op grote schaal corruptie gepleegd. Meer dan 100 miljoen euro aan hulpgelden is in het niets verdwenen. Dat hebben een parlementslid en een vertegenwoordiger van een hulporganisatie vrijdag gezegd in het Indonesische parlement.
     
  • Indonesische oud-minister aangehouden op verdenking van corruptie
    Trouw, 24 juni 2005
    Indonesische oud-minister aangehouden op verdenking van corruptie
    Nieuws.nl, 24 juni 2005
    De Indonesische politie heeft donderdagavond laat oud-minister van religieuze zaken Said Agil Husin Al Munawar aangehouden op verdenking van het misbruik van fondsen bedoeld voor de organisatie van de hajj, de jaarlijkse islamitische bedevaart naar Mekka. Al Munawar, die minister was in het kabinet van oud-president Megawati Sukarnoputri, werd gearresteerd na eerst drie dagen verhoord te zijn door de politie.
     
  • Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Trouw, 23 juni 2005
    Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Nieuws.nl, 23 juni 2005
    Een rechtbank in Atjeh heeft donderdag een Indonesische medewerker van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal van humanitaire hulpgoederen die waren bedoeld voor slachtoffers van de tsunami die grote delen van de Indonesische provincie eind vorig jaar verwoestte. De veroordeelde, Farid Faqih, zegt slechts te hebben willen voorkomen dat de hulpgoederen verloren zouden gaan. Hij beschuldigt op zijn beurt het Indonesische leger van het stelen van hulpgoederen en gaat in hoger beroep.
     
  • Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Trouw, 23 juni 2005
    Indonesische hulpverlener veroordeeld voor diefstal tsunami-hulp
    Nieuws.nl, 23 juni 2005
    Een rechtbank in Atjeh heeft donderdag een Indonesische medewerker van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal van humanitaire hulpgoederen die waren bedoeld voor slachtoffers van de tsunami die grote delen van de Indonesische provincie eind vorig jaar verwoestte. De veroordeelde, Farid Faqih, zegt slechts te hebben willen voorkomen dat de hulpgoederen verloren zouden gaan. Hij beschuldigt op zijn beurt het Indonesische leger van het stelen van hulpgoederen en gaat in hoger beroep.
     
  • Advocaten wilden rechters Indonesië omkopen
    Telegraaf, 22 juni 2005
    Advocaten wilden rechters Indonesië omkopen
    Reformatorisch Dagblad, 22 juni 2005
    De Indonesische advocaten van de Australische Schapelle Corby hebben de regering in Canberra 337.000 euro gevraagd om rechters te kunnen omkopen in het komende hoger beroep. Corby werd kortgeleden tot twintig jaar cel veroordeeld op Bali wegens aan de smokkel van 4,1 kilo marihuana.
     
  • Koekje van eigen deeg voor piraten
    Nederlands Dagblad, 15 juni 2005
    Piraten beroofd van eigen boot
    Twentsche Courant Tubantia, 15 juni 2005
    De politie in Maleisië heeft gisteren tien piraten weten te arresteren dankzij de hulp van een oplettende zeeman. Terwijl de tien gewapende mannen een schip in de Straat van Malakka probeerden te kapen, ging de zeeman er vandoor met de boot van de piraten. Hij alarmeerde vervolgens de politie. Die ging er meteen met diverse schepen op af. Eind april arresteerde de politie ook al zeven Indonesische mannen. Die werden ervan verdacht een aantal schepen te hebben gekaapt, waaronder een Japanse olietanker.
     
  • Corruptiebestrijders mogen minister verhoren
    Volkskrant, 24 mei 2005
    De Indonesische minister van Justitie, Hamid Awaluddin, moet zich onderwerpen aan een verhoor door de nieuwe commissie voor corruptiebestrijding. President Yudhoyono heeft zijn minister opdracht gegeven mee te werken aan het onderzoek naar corruptie bij de nationale kiesraad.
     
  • Indonesiës strijd tegen de bruine enveloppen
    door Michel Maas, Volkskrant, 23 mei 2005
    Het was de grootste verkiezingsbelofte van president Yudhoyono: hij zou de corruptie uitroeien in Indonesië, sinds jaar en dag een van meest corrupte landen ter wereld. Aanvankelijk bleef het stil. Maar nu komen de corruptiebestrijders echt in actie.
     
  • Indonesiërs eisen vervolging Soeharto
    Trouw, 21 mei 2005
    Indonesiërs eisen vervolging Soeharto
    Nieuws.nl, 21 mei 2005
    Duizenden demonstranten in heel Indonesië hebben de vervolging van ex-dictator Soeharto geëist, vanwege corruptie. Het is zaterdag zeven jaar geleden dat de dictator werd afgezet. Volgens de demonstranten is er in die zeven jaar geen actie tegen Soeharto ondernomen.
     
  • Voorzitter Indonesische kiescommissie opgepakt
    Telegraaf, 21 mei 2005
    De Indonesische politie heeft de voorzitter van de Indonesische kiescommissie gearresteerd op verdenking van fraude. Leden van de kiescommissie zouden voor 2,1 miljoen dollar aan smeergelden hebben aangenomen van bedrijven.
     
  • "Corruptie bedreigt herstel Atjeh"
    NOS Nieuws, 4 mei 2005
    "Corruptie bedreigt wederopbouw Atjeh"
    Algemeen Dagblad, 4 mei 2005
    De wederopbouw van Atjeh na de tsunami wordt bedreigd door corruptie. Die waarschuwing komt van de directeur van het bureau dat in de Indonesische provincie de schade moet herstellen.
     
  • Gouverneur Atjeh krijgt tien jaar voor corruptie
    Telegraaf, 11 april 2005
    Gouverneur Atjeh krijgt tien jaar voor corruptie
    Trouw, 11 april 2005
    De gouverneur van de Indonesische provincie Atjeh is maandag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering van overheidsgeld. De veroordeling werd uitgesproken door een anticorruptiehof dat in het leven geroepen door president Susilo Bambang Yudhoyono. De zaak tegen gouverneur Abdullah Puteh, die dateert uit 2002, was de eerste die het hof te behandelen kreeg en een belangrijke testcase voor Yudhoyono's vermogen de alom aanwezige corruptie aan te pakken.
     
  • Indonesië pakt grote fraude aan : levenslang voor zakenman
    door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 31 maart 2005
    In Indonesië is de eerste grote fraudezaak onder het nu vijf maanden oude presidentschap van Susilo Bambang Yudoyono aangepakt. De president heeft corruptiebestrijding hoog op zijn politieke agenda staan.
     
  • Acht jaar geëist tegen gouverneur provincie Atjeh
    Trouw, 7 maart 2005
    Indonesische aanklagers hebben maandag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de gouverneur van de provincie Atjeh, Abdullah Puteh, die is aangeklaagd wegens verduistering van overheidsgelden. Puteh zou onder meer de aankoopprijs van een helikopter ten eigen bate hebben verhoogd. Hij zegt onschuldig te zijn.
     
  • Aantal piratenaanvallen in 2004 flink omlaag
    Trouw, 7 februari 2005
    Het aantal aanvallen van piraten was in 2004 het laagste in vijf jaar. Dat heeft het International Maritime Bureau (IMB) zondag bekendgemaakt. Net als in voorgaande jaren vonden de meeste incidenten plaats in Indonesische wateren, vooral in de beruchte Straat van Malakka, de waterweg tussen Sumatra en Maleisië, die een van de belangrijkste internationale scheepvaartroutes is. Ruim eenderde van alle gevallen van piraterij vond plaats voor de Indonesische kust.
     
  • Schepen vaker dupe piraterij
    Telegraaf, 7 februari 2005
    De VVD vindt het een schande dat het kabinet weigert marineschepen te sturen ter bescherming van Nederlandse boten die om de haverklap door uiterst gewelddadige piraten worden overvallen in de Straat van Malakka nabij Singapore.
     
  • "Keiharde straffen" voor misbruik hulpgelden
    Telegraaf, 5 januari 2005
    Indonesiërs die misbruik maken van de internationale hulp aan de slachtoffers van de zeebeving kunnen rekenen op "keiharde straffen". Dat heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono woensdag gezegd.
     
  • Kamervragen over piraterij in de Straat van Malakka : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 20 Kb)
    Kamervragen Tweede Kamer, 3 december 2004
    Vragen naar aanleiding van een overval door piraten op een Nederlands schip in de Straat van Malakka over de mate waarin Indonesië en Maleisië voldoen aan de volkenrechtelijke verplichtingen om een veilige doorgang door deze zeestraat te waarborgen.
     
  • Kamervragen over de Indonesische marine en piraterij : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 19 Kb)
    Kamervragen Tweede Kamer, 20 oktober 2004
    Naar aanleiding van het antwoord op eerdere Kamervragen (Aanhangsel van de Handelingen II, 2003-2004, nr, 1728) wordt gevraagd naar de uitkomsten van een onderzoek door de International Maritime Organization (IMO) naar piraterij door de Indonesische marine, nu er berichten zijn over meer van dergelijke gevallen, onder andere het aanhouden van een schip met toeristen in de wateren van Oost-Timor.
     
  • Kamervragen over de mogelijke leverantie van twee korvetten voor de Indonesische marine (Adobe Acrobat®-document; 20 Kb)
    Kamervragen Tweede Kamer, 13 september 2004
    Vragen over uitspraak van minister Bot (Buza) van 25 augustus 2004: "Without Indonesia there could be no effective fight against cross-border crime. A case in point is piracy in the Malacca Strait. In 2007, two state-of-the-art Dutch-built ships will reinforce the Indonesian navy's capacity to control its territorial waters." (www.minbuza.nl, 'The case for a strong Indonesian-Dutch partnership'). Aanvulling op vragen van de leden Koenders en Blom (beiden PvdA), ingezonden 15 juli 2004.
     
  • Bankemployé in Indonesië krijgt levenslang voor corruptie
    door Michel Maas, Volkskrant, 19 augustus 2004
    Met zware straffen voor twee bankemployés heeft een rechtbank in Jakarta laten zien dat de Indonesische justitie hard kan optreden tegen corruptie. De twee mannen, directieleden van een lokale tak van de Bank Nasional Indonesia (BNI), werden veroordeeld voor hun aandeel in een corruptiezaak die de bank minstens 1,7 triljoen rupiah (170 miljoen euro) heeft gekost.
     
  • Corrupte topfiguur bank Indonesië veroordeeld
    Sp!ts, 18 augustus 2004
    Een voormalige topfiguur bij de Indonesische staatsbank, Edi Santoso, is tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie. Media in Jakarta hebben woensdag bericht dat een rechtbank in de hoofdstad Santoso schuldig heeft bevonden.
     
  • Indonesië: onaanvaardbare alledaagse corruptie : zwakke schakels en lekkende veiligheidskleppen
    IS, september 2003
    Misbruik van ontwikkelingsgelden?! 'Onaanvaardbaar,' reageert minister Van Ardenne op bezoek in Indonesië. Maar in het land zelf kijkt niemand er raar van op. "Je moet altijd wat schuiven", luidt de standaardreactie. Overal lekt wel geld weg. Zelfs bij 'beveiligde' projecten zoals het door Nederland gefinancierde onderwijsprogramma.
     
  • Ook na Soeharto krijgt corruptie nog volop de ruimte
    door Michel Maas, Volkskrant, 6 september 2002
    Akbar Tandjung is veroordeeld wegens corruptie. Hij moet drie jaar de gevangenis in, maar is nog steeds op vrije voeten. Sterker nog: Akbar Tandjung is nog steeds voorzitter van het Indonesische parlement én voorzitter van de invloedrijke partij Golkar - en, zo zei hij na zijn veroordeling, hij is van plan dat te blijven. 'Ik voel mij niet schuldig', zei hij. 'Ik zal mijn dagelijkse werk als parlementsvoorzitter en partijvoorzitter van Golkar voortzetten.'
     
  • Corruptie vermomd als hulp aan armen
    door Michel Maas, Volkskrant, 9 januari 2002
    Akbar Tandjung is de voorzitter van het Indonesisch parlement. Akbar (Indonesiërs worden altijd met hun voornaam aangesproken) is deze week in functie. Het parlement heeft 22 zwaarwegende voorstellen onder handen. Een ervan is: presidentiële gratie voor ex-president Soeharto. Akbar Tandjung is behalve parlementsvoorzitter ook voorzitter van de Golkar, de partij waarmee Soeharto 32 jaar lang Indonesië heeft geregeerd. Akbar zegt te hopen dat de president 'prudent' met deze gratie zal omgaan. Gratie voor Soeharto zou een hele verlichting betekenen voor veel van zijn (Golkar-)vrienden, die in een rechtszaak tegen de generaal zouden worden meegesleurd.
     


- venster sluiten -