Haji Muhammad Soeharto (1921-2008): warta berita

Haji Muhammad Soeharto : warta berita
(1921-2008)

30 juni 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Indonesië na Soeharto
  door Noureddine Steenvoorden, Wij blijven hier!, 30 juni 2008
  "Indonesië lijkt op de Titanic. Het enige verschil is dat Indonesië blijft zinken zonder ten onder te gaan." (oudgouverneur van Nusa Tenggara Timur, Ben Mboi). "Ik heb een kind van anderhalf en ik hoop dat hij in een beter Indonesië zal opgroeien, een democratischer land dat beter in staat is zijn bevolking te voeden, en dat er beschaafde normen op na houdt. Ik geloof dat dat in de komende twintig jaar kan worden bereikt." (mensenrechtenactivist Munir Said bin Thalib, in 2004 vergiftigd in het vliegtuig onderweg naar Nederland, waarschijnlijk door de Indonesische geheime dienst en het leger). Tegen het einde van het boek Indonesië na Soeharto legt Henk Schulte Nordholt deze twee uitspraken aan ons voor en voegt er aan toe: "Persoonlijk herken ik veel in de eerste uitspraak, maar ben [ik] maar al te graag bereid de tweede te geloven."
   
 • De schaduw van Soeharto
  door Joss Wibisono, RNW Wereldomroep, 20 mei 2008
  Tien jaar na zijn val, op 21 mei 1998, kampt Indonesië nog steeds met de erfenis van Soeharto's regime. Iedereen mag ongehinderd de straat op, zelfs om het aftreden van de huidige president te eisen. Maar de economie wil maar niet op gang komen. Daardoor heeft politieke vrijheid weinig betekenis voor gewone Indonesiërs. Men verlangt zelfs naar de tijd van vóór de crisis van 1997, toen 'alles nog betaalbaar was.'
   
 • Soeharto's slachtoffers zijn niet vergeten
  door Michel Maas, Volkskrant, 19 mei 2008
  Terug naar 21 mei 1998. Indonesië beleeft het einde van een tijdperk: Soeharto ziet zich gedwongen af te treden. Maar met zijn wandaden heeft het land nog steeds niet afgerekend. Elke ochtend als Sumarsih naar haar werk gaat stopt zij even bij begraafplaats Joglo, die aan de route ligt. Zij wandelt tussen de graven naar dat van B.R. Norma Irmawan, 'Wawan', haar zoon. Daar zit zij even, veegt wat rommel van het graf, legt soms een bloemetje neer of wat te eten.
   
 • Postuum vrijspraak voor Soeharto
  door Joss Wibisono en Jean van de Kok, RNW Wereldomroep, 27 maart 2008
  Vrijspraak voor Soeharto. Maar toch niet helemaal, want in een civiele rechtszaak wordt zijn liefdadigheidsinstelling, de Stichting Supersemar, veroordeeld tot het afstaan van meer dan honderd miljoen dollar aan de staat. Zowel Stichting Supersemar als de Indonesische staat gaat in hoger beroep. Pas nadat de oud-dictator is overleden durft de Indonesische justitie hem aan te pakken. Een niet onbelangrijk detail.
   
 • Stichting Soeharto veroordeeld wegens corruptie
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 27 maart 2008
  Een Indonesische rechtbank heeft gisteren de door Soeharto opgerichte liefdadigheidsstichting Supersemar veroordeeld wegens misbruik van staatsgelden en terugbetaling van 110 miljoen dollar. Het openbaar ministerie had terugbetaling geëist van de verdwenen fondsen ter waarde van 440 miljoen dollar plus een schadevergoeding van 1,1 miljard dollar. De vorig jaar aangespannen civiele rechtszaak wordt gezien als een laatste poging van de Indonesische overheid om alsnog beslag te leggen op een deel van de geschatte miljarden dollars staatsgelden die oud-president tijdens zijn 32-jarig bewind heeft doorgesluisd naar zijn kinderen en zakenvrienden.
   
 • Soeharto vrijuit in zaak tegen door hem geleid fonds
  Volkskrant, 27 maart 2008
  Fonds Suharto moet geld terugbetalen aan overheid
  De Pers, 27 maart 2008
  Fonds Suharto moet geld terugbetalen aan overheid
  Nieuws.nl, 27 maart 2008
  Een liefdadigheidsfonds van wijlen oud-dictator Suharto moet omgerekend zeventig miljoen euro aan de Indonesische overheid betalen, zo hebben rechters donderdag bepaald in een civiele rechtszaak. Het fonds zou het geld van de overheid hebben gestolen. Ook Suharto en wegens diens overlijden zijn nabestaanden waren gedaagd, maar zij kunnen volgens de rechters niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Van de erven Suharto was 700 miljoen euro geëist. De advocaat van de familie toonde zich zeer ingenomen met de uitspraak.
   
 • Vrijspraak voor Soeharto
  NRC Handelsblad, 27 maart 2008
  De in januari gestorven oud-president van Indonesië Soeharto is vandaag in Jakarta vrijgesproken van corruptie. Het door hem opgerichte ontwikkelingsfonds Supersemar is wel veroordeeld tot het terugbetalen van ongeveer zeventig miljoen euro aan de staat.
   
 • Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
  Trouw, 27 maart 2008
  Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
  Algemeen Dagblad, 27 maart 2008
  Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
  Metro, 27 maart 2008
  Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
  Gelderlander, 27 maart 2008
  Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
  Stentor, 27 maart 2008
  Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
  BN/De Stem, 27 maart 2008
  Wijlen Soeharto vrijgesproken van corruptie
  Dagblad van het Noorden, 27 maart 2008
  Een Indonesische rechtbank heeft wijlen ex-president Soeharto vrijgesproken in een corruptiezaak, maar veroordeelde zijn liefdadigheidsorganisatie tot het terugbetalen van 105 miljoen dollar (66,4 miljoen euro) aan de overheid. Volgens de rechter waren Soeharto en zijn Supersemar Stichting betrokken bij "acties die tegen de wet ingingen". Maar directe betrokkenheid van de oud-president is niet bewezen, aldus het oordeel.
   
 • Onderzoek wreedheden Soeharto-tijd
  Volkskrant, 13 maart 2008
  De Indonesische Mensen­rechten­commissie gaat de massamoorden en mensen­rechten­schendingen onderzoeken die plaatsvonden onder het bewind van dictator Soeharto, met de bedoeling verdachten daarvan voor de rechter te brengen. De onderzoeken betreffen de massamoord die in 1965 en 1966 werd gepleegd op communisten en andere vijanden van Soeharto en het leger, wreedheden die militairen begingen in Atjeh en Papoea en talloze moorden en ontvoeringen waaraan leger en politie zich midden jaren tachtig schuldig gemaakt zouden hebben.
   
 • Wreedheden uit tijdperk Suharto onderzocht
  De Pers, 12 maart 2008
  Indonesië onderzoekt wreedheden ten tijde van Suharto
  De Morgen, 12 maart 2008
  De Indonesische Mensen­rechten­commissie is onderzoeken begonnen naar massamoorden en mensen­rechten­schendingen onder het bewind van de dictator Suharto, met de bedoeling verdachten daarvan voor de rechter te brengen. De onderzoeken betreffen de massamoord die in 1965-'66 werd gepleegd op vijanden van Suharto en het leger, wreedheden die militairen begingen in Atjeh en Papoea en talloze moorden en ontvoeringen waaraan leger en politie zich midden jaren '80 schuldig gemaakt zouden hebben.
   
 • Kinderen Soeharto voor rechter voor fraudezaak papa
  Volkskrant, 12 februari 2008
  Fraudezaak Soeharto treft kinderen
  Algemeen Dagblad, 12 februari 2008
  Een of meerdere kinderen van de voormalige Indonesische president Soeharto moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor een corruptiezaak die tegen hun vorige maand overleden vader liep. Dat heeft een Indonesische rechter dinsdag laten weten.
   
 • Kinderen Soeharto gedaagd in fraudezaak vader
  RNW Wereldomroep, 12 februari 2008
  Een rechtbank in Indonesië heeft alle zes kinderen van de vorige maand overleden president Soeharto gedaagd in een corruptiezaak die oorspronkelijk tegen hun vader liep. Volgens het Indonesische recht gaat de civiele aanklacht over op een of meer erfgenamen van Soeharto. Wie precies wordt aangeklaagd is niet duidelijk, maar alle zes kinderen moeten volgende week op een hoorzitting verschijnen.
   
 • Christenen woedend om Jezusbeeltenis Suharto
  Reformatorisch Dagblad, 7 februari 2008
  Een Indonesisch weekblad heeft deze week zijn excuses moeten aanbieden aan de christelijke gemeenschappen in Indonesië. Christelijke en rooms-katholieke organisaties ontstaken in woede toen het blad Tempo zijn laatste editie uitgaf. Hierin werden oud-president Suharto en zijn kinderen voorgesteld als Jezus Christus en Zijn apostelen bij het laatste avondmaal.
   
 • Politiek Suharto riep spanningen op
  Reformatorisch Dagblad, 1 februari 2008
  De religieuze politiek van de zondag overleden president Suharto heeft geleid tot toenemende spanningen tussen de verschillende godsdiensten in Indonesië, stelt Kutut Suwondo. Als er geen omslag plaatsvindt, zal het leven van het Indonesische volk kapotgemaakt worden.
   
 • 'Reactie Verhagen op dood Soeharto te eenzijdig'
  Volkskrant, 31 januari 2008
  Een Kamermeerderheid vindt dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken een te eenzijdige reactie heeft gegeven op het overlijden van de voormalige Indonesische president Soeharto afgelopen weekeinde. Dat bleek donderdag tijdens overleg van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken over Indonesië.
   
 • Commentaar: De Nieuwe Orde - Orde Baru
  door J.C. Reynaard, Steenwijker Courant, 30 januari 2008
  Boerenzoon uit Midden-Java, oud-korporaal van het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger), Indonesisch verzetsstrijder, Generaal en President: ziehier de loopbaan van Soeharto die op 27 januari is overleden. De man die in 1965 een communistische staatsgreep hielp verijdelen en vanaf toen tot 1998 Indonesië krachtig in zijn greep hield. Hij was door zijn huwelijk verwant met de Javaanse hoogadel en omkleed met traditie gedrenkt respect, dat zo'n achtergrond nog steeds met zich meebrengt. Ook als burger-president bleef hij de man van het leger, de meest constante en betrouwbare component van het duizenden eilanden tellende Indonesië, een koloniaal product van uiteenlopende volkeren, talen, en achtergronden.
   
 • Overleden Soeharto geëerd in Den Haag (video)
  De Pers, 30 januari 2008
  Tientallen mensen hebben maandag in Den Haag het condoleanceregister van Soeharto getekend. De oud-president was van 1968 tot 1998 president van Indonesië.
   
 • Ibrahim Isa: blij dat Soeharto dood is
  door René Thijsse, RNW Wereldomroep, 29 januari 2008
  Voor Ibrahim Isa is de dood van de voormalige Indonesische president Soeharto een opluchting. Isa leefde decennialang in ballingschap. Hij stond sinds 1965 op een zwarte lijst nadat hij Soeharto een massamoordenaar genoemd had. "Ook na de dood van Soeharto is de politieke situatie in Indonesië niet stabiel. Ik kan nog steeds niet onder mijn eigen naam terug naar mijn vaderland. Het zou namelijk zo maar kunnen gebeuren dat de inlichtingendienst mij meeneemt en dat ik dan verdwijn. Dat kan vandaag de dag nog gebeuren in Indonesië."
   
 • Soeharto als 'groot man' begraven
  door Michel Maas, Volkskrant, 29 januari 2008
  Sukmawati, de jongste dochter van Indonesië's eerste president Soekarno, kan haar woede maandag niet inhouden. 'Nooit zal ik Soeharto vergeven voor wat hij mijn vader heeft aangedaan', zegt zij op een van de Indonesische televisiestations. Haar uitval is een eenzame uiting van protest op een dag waarop Indonesië rouwt om de zondag gestorven ex-dictator Soeharto. Duizenden Indonesiërs staan bij stad Solon langs de route naar Soeharto's familiegraf Astana Giribangun. Sommigen strooien bloemen naar de stapvoets voorbijrijdende witte wagen met het lichaam van de ex-president. De Indonesische tv interviewt huilende omstanders die zeggen hoeveel zij van hem hebben gehouden. Onder Soeharto was het leven goed, en de rijst goedkoop.
   
 • Soeharto
  door J. Verniers, Volkskrant, 29 januari 2008
  De reden dat het kabinet niemand stuurde naar de begrafenis van Soeharto was slechts praktisch van aard: men kon er niet op tijd zijn. Geen woord over principiële redenen. Verhagen verloochent zijn christelijke komaf middels geschiedvervalsing en door Soeharto alvast de hemel in te prijzen als een belangrijk figuur uit de historie van Indonesië die de economie bevorderde: van de doden niets dan goeds (Voorpagina, 28 januari).
   
 • Buigzaam, maar tevens ongenaakbaar leider
  door Theo Haerkens, Nederlands Dagblad, 29 januari 2008
  Met de dood van de Indonesische ex-dictator Muhammad Suharto is zondag definitief een einde gekomen aan een tijdperk. Ruim 35 jaar domineerde hij het politieke toneel, na zijn val zelfs nog enkele jaren vanuit de coulissen. De generaal bracht zijn land enorme vooruitgang. Hij tilde Indonesië uit het dal waarin zijn voorganger Soekarno het had achtergelaten, de moderne wereld in. Daar wist de telg van feodaal Java zelf de weg niet en ging ten onder, zijn creatie met zich meeslepend.
   
 • Niet iedereen rouwt om oud-president Suharto
  Nederlands Dagblad, 29 januari 2008
  De Indonesische oud-president Muhammad Suharto is gisteren met militaire eer bijgezet in het graf van zijn familie bij Solo, in Midden-Java. De begrafenisplechtigheid werd geleid door president Susilo Bambang Yudhoyono.
   
 • Bloemen voor Soeharto
  BN/De Stem, 29 januari 2008
  Kinderen van de overleden oud-president van Indonesië Soeharto strooien bloemen over zijn kist. Gisteren werd zijn lichaam met militaire eer bijgezet in het familiemausoleum in Karang Anyar. President Susilo Bambang Yudhoyono hield een korte speech. De week van nationale rouw wordt niet door iedereen in acht genomen.
   
 • De geest van Soeharto waart nog rond
  door Yanti Mualim en Joss Wibisono, RNW Wereldomroep, 28 januari 2008
  Honderden kilo's jasmijn- en rozenbladeren waren geplukt om de overleden Indonesische oud-president Soeharto te begeleiden op zijn reis naar zijn laatste rustplaats. Soeharto overleed zondag in Jakarta en werd maandag in Solo op Midden Java begraven. De vroegere president kreeg een staatsbegrafenis, geleid door de huidige president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono. Veel Indonesiërs vragen zich af of zoveel eer wel op zijn plaats is, met in het achterhoofd de vele slachtoffers van Soeharto's harde regime.
   
 • Suharto: einde van een tijdperk : only the good die young
  door Jeroen Adam, Mondiaal Nieuws, 28 januari 2008
  Op zondag 27 januri stierf de ex-president van Indonesië Suharto op 86 jarige leeftijd in Jakarta. Hiermee komt finaal een einde aan de verpersoonlijking van het autoritaire regime dat Indonesië van 1966 tot 1998 in zijn greep hield. Dit regime, aangeduid met de term Nieuwe Orde, was één van de langste militaire dictaturen van de 20ste eeuw in nota bene het vierde grootste land ter wereld.
   
 • 'Soeharto was Pol Pot van Indonesië'
  door Brenda Peeters, Elsevier, 28 januari 2008
  Ratna Sari Dewi Soekarno, de Japanse weduwe van de gewezen Indonesische president Soekarno, vergelijkt de man die haar echtgenoot verdreef met Pol Pot, de leider van het moorddadige regime in Cambodja in de jaren zeventig. 'Ik wil niet uithalen naar een dode man maar ik kan Soeharto niet vergeven. Hij was de Pol Pot van Indonesië.' Soeharto is volgens de weduwe verantwoordelijk voor de dood van haar man in 1970 en voor massamoorden in het hele land.
   
 • Mensen zijn monddood gemaakt
  door Maurits Sep, Provinciale Zeeuwse Courant, 28 januari 2008
  Het overlijden van oud-president Soeharto van Indonesië markeert ook voor de Molukkers in Zeeland het einde van een periode. "Gezien zijn politiek van expansie was er geen kans op discussie over meer onafhankelijkheid voor de Molukken", zegt Bob Latuheru uit Oostkapelle. Latuheru is betrokken bij de Stedenband Vlissingen-Ambon. Hij wijst erop dat het verbod tot onafhankelijkheid voor de verschillende delen binnen de Indonesische archipel wel al door Soekarno is ingezet, maar dat dat beleid door Soeharto is voortgezet.
   
 • Soeharto hield Indonesië bij elkaar, maar de prijs was ongelooflijk hoog
  Trouw, 28 januari 2008
  Er is weinig reden om met groot respect en bewondering terug te kijken op het bewind van de gisteren gestorven Indonesische ex-president Soeharto. Zijn machtsgreep in 1965 voltrok zich onder chaotische en nog steeds niet opgehelderde omstandigheden, terwijl in de jaren daarna honderdduizenden over de kling zijn gejaagd in een gruwelijke heksenjacht op alles wat naar communisme riekte.
   
 • Dood van een massamoordenaar
  Knack, 28 januari 2008
  Het overlijden van oud-dictator Soeharto (86) dompelt Indonesië in rouw, hoewel de man verantwoordelijk is voor een van de vergeten slachtingen van de 20e eeuw. Met veel militair vertoon werd oud-dictator Hadji Mohammed Soeharto maandagochtend, een dag na zijn overlijden, tijdens een staatsbegrafenis in het familiegraf bijgezet. De huidige president, Susilo Bambang Yudhoyono, ging op de televisie voor in het gebed en kondigde een week van nationale rouw af.
   
 • Overleden Soeharto verguisd en geprezen : dictator kwam nooit voor rechter
  door Michel Maas, Volkskrant, 28 januari 2008
  De voormalige Indonesische dictator Soeharto (86), die zondag is overleden oogst zowel lof als kritiek. 'Een invloedrijke figuur in Australiës regio en daarbuiten', reageerde premier Kevin Rudd. 'De voormalige president was ook een controversiële figuur met betrekking tot de mensenrechten en Oost-Timor.' 'Hoewel Indonesië onder Soeharto geen ideale democratie was, heeft hij stabiliteit gebracht. Daarvoor moest natuurlijk een prijs worden betaald', zei oud-premier Mahathur Mohamad (82) van Maleisië.
   
 • Voorspoed met een bijsmaak : Soeharto 1921 -2008: brenger van rust en economische groei, maar ook een opportunist die zijn tegenstanders op grote schaal uit de weg ruimde
  door Michel Maas, Volkskrant, 28 januari 2008
  Indonesië kan zich buigen over de vraag of oud-president Soeharto een standbeeld verdient. Nergens in Indonesië nog staat een echt, levensgroot standbeeld van Soeharto. Standbeelden richt je namelijk niet op voor iemand die nog leeft. Nu hij dood is, kan dat veranderen. De vraag is waarvoor hij een standbeeld heeft verdiend. 32 jaar heeft Soeharto geregeerd met ijzeren hand. Hij is de architect van de 'Orde Baru', de 'nieuwe orde'. Deze term luidde ooit een nieuw begin in, en staat voor veel Indonesiërs voor een periode van rust en economische voorspoed. Aan de term kleeft echter een vieze bijsmaak die, ook naarmate de jaren vorderden, maar niet weg wil gaan.
   
 • Ondanks alles zullen ze hem missen
  door Mischa de Vreede, Volkskrant, 28 januari 2008
  De massamoord van 1965 vergaten veel Indonesiërs liever. De kleine man had heimwee naar Soeharto. Hij was tenminste iemand. Soeharto had, in tegenstelling tot zijn opvolgers, een gezicht en een verleden. In 1965 was hij, tot dan toe een onopvallende generaal, met een bloedige kudeta aan de macht gekomen en in 1995, toen ik ter gelegenheid van vijftig jaar onafhankelijkheid in Indonesië was, waren de meeste Indonesiërs die ik sprak nog steeds blij met hem. Dat er bij die staatsgreep zoveel communisten waren omgebracht? Dat hadden ze toen niet geweten en zouden ze liever vergeten.
   
 • Soeharto maakte corruptie 'legaal'
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 28 januari 2008
  Eigenlijk had president Yudhoyono gisterochtend in Bali een conferentie van de VN moeten openen over corruptiebestrijding. Hij koos echter voor de begrafenis van Indonesisch corrupte oud-staatshoofd Soeharto, wiens gestolen miljarden Indonesië nog steeds najaagt. Corruptiebestrijders spreken er schande van. De VN-conferentie in Bali is immers juist bedoeld om Indonesië te helpen de gestolen staatsbezittingen terug te kunnen vorderen.
   
 • Soeharto bracht welvaart en terreur
  door Theo Haerkens, BN/De Stem, 28 januari 2008
  Met de dood gisteren van de Indonesische ex-dictator Soeharto (86) is definitief een eind gekomen aan een tijdperk. Ruim vijfendertig jaar domineerde hij het toneel, na zijn val zelfs nog bijna tien jaar vanuit de coulissen.
   
 • 'Soeharto moet worden vervolgd' (video)
  De Pers, 28 januari 2008
  Ruim honderd demonstranten protesteerden maandag in de Indonesische hoofdstad Jakarta en pleitten alsnog voor de vervolging van de zondag op 86-jarige leeftijd overleden dictator.
   
 • Lichaam Soeharto bijgezet
  NRC Handelsblad, 28 januari 2008
  Het lichaam van de Indonesische oud-president Soeharto is vandaag tijdens een militaire ceremonie bijgezet in het mausoleum van zijn familie in de buurt van de stad Solo op Midden-Java. Het huidige staatshoofd Susilo Bambang Yudhoyono hield tijdens de ceremonie in Solo een korte speech.
   
 • Soeharto met militaire eer bijgezet in familiegraf
  Trouw, 28 januari 2008
  De Indonesische oud-president Soeharto is met militaire eer bijgezet in het graf van zijn familie bij Solo, in Midden-Java. De voormalige dictator overleed zondag op 86-jarige leeftijd in het Pertamina-ziekenhuis in Jakarta waar hij drie weken geleden werd opgenomen met hart-, long- en nierproblemen. Hij moest kunstmatig in leven worden gehouden en stierf aan orgaanfalen.
   
 • Soeharto bijgezet in familiemausoleum op Java
  Trouw, 28 januari 2008
  Soeharto bijgezet in familiemausoleum
  Telegraaf, 28 januari 2008
  Soeharto bijgezet in familiemausoleum op Java
  Sp!ts, 28 januari 2008
  Soeharto bijgezet in familiemausoleum op Java
  Metro, 28 januari 2008
  Soeharto bijgezet in familiemausoleum op Java
  Gelderlander, 28 januari 2008
  Soeharto bijgezet in familiemausoleum
  Stentor, 28 januari 2008
  Soeharto bijgezet in familiemausoleum op Java
  Dagblad van het Noorden, 28 januari 2008
  Het lichaam van de Indonesische oud-president Soeharto is maandag tijdens een militaire ceremonie bijgezet in het familiemausoleum op Midden-Java. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono hield een korte speech. Daarna daalde de kist het graf in en wierpen naaste familieleden rozen- en jasmijnblaadjes op de overleden oud-president.
   
 • Soeharto met militaire eer bijgezet in familiegraf
  Parool, 28 januari 2008
  De Indonesische oud-president Soeharto is maandag met militaire eer bijgezet in het graf van zijn familie bij Solo, in Midden-Java. De begrafenisplechtigheid, die even voor het middaguur begon, werd geleid door president Susilo Bambang Yudhoyono.
   
 • Soeharto met militaire eer bijgezet in familiegraf
  De Pers, 28 januari 2008
  Soeharto met militaire eer bijgezet in familiegraf
  Reformatorisch Dagblad, 28 januari 2008
  Soeharto met militaire eer bijgezet in familiegraf
  Nieuws.nl, 28 januari 2008
  De Indonesische oud-president Soeharto is maandag met militaire eer bijgezet in het graf van zijn familie bij Solo, in Midden-Java. De begrafenisplechtigheid, die even voor het middaguur begon, werd geleid door president Susilo Bambang Yudhoyono.
   
 • Militair afscheidssalvo voor Soeharto
  door Hilde Jansen, Algemeen Dagblad, 28 januari 2008
  Indonesië heeft vanochtend haar tweede oud president begraven. Voor de natie is het echter de eerste echte staatsbegrafenis. De meningen over de verdiensten van de overleden oud-president Soeharto die Indonesië 32 jaar met ijzeren hand regeerde lopen sterk uiteen, maar vanochtend is hij met alle egards begraven.
   
 • Militaire eer bij begrafenis Soeharto
  DAG, 28 januari 2008
  De Indonesische oud-president Soeharto is maandag met militaire eer bijgezet in het graf van zijn familie bij Solo, in Midden-Java. De begrafenisplechtigheid, die even voor het middaguur begon, werd geleid door president Susilo Bambang Yudhoyono. Soeharto overleed zondag op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Jakarta waar hij de afgelopen drie weken kunstmatig in leven was gehouden.
   
 • Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Trouw, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Algemeen Dagblad, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Telegraaf, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Metro, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Sp!ts, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Gelderlander, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Stentor, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Nu.nl, 28 januari 2008
  Duizenden nemen afscheid van Soeharto
  Dagblad van het Noorden, 28 januari 2008
  Tienduizenden Indonesiërs stonden maandag in de straten van Jakarta om een laatste glimp op te vangen van hun overleden oud-president Soeharto. Deze werd in een kist naar zijn laatste rustplaats gebracht.
   
 • Protesten tegen rouwperiode na dood Soeharto
  Trouw, 28 januari 2008
  Protesten tegen rouwperiode na dood Soeharto
  Sp!ts, 28 januari 2008
  Protesten tegen rouwperiode na dood Soeharto
  Reformatorisch Dagblad, 28 januari 2008
  Indonesië is een week lang in nationale rouw om het overlijden van president Soeharto, maar niet alle inwoners geven daar gehoor aan, bleek maandag. In meerdere plaatsen weigerden inwoners maandag de vlag halfstok te hangen. Onder degenen die de rouw negeren is een groep van 22 voormalige politieke gevangenen.
   
 • Indonesiërs rouwen om Soeharto
  Stentor, 28 januari 2008
  Aanhangers van oud-president Soeharto treuren om zijn dood bij zijn huis in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Soeharto overleed gisteren op 86-jarige leeftijd in het Pertamina Hospitaal, waar hij drie weken geleden al was opgenomen. Hij had problemen met zijn hart, longen en nieren. Soeharto wordt vandaag begraven in de stad Surakarta (Solo) op Midden-Java.
   
 • Kabinet niet op begrafenis Soeharto
  NOS Nieuws, 28 januari 2008
  Nederland wordt op de begrafenis van oud-president Soeharto vertegenwoordigd door de ambassadeur in Indonesië. Omdat de begrafenis vandaag al is, kan geen lid van het kabinet aanwezig zijn bij de plechtigheid op Midden-Java.
   
 • Zoon van arme boeren
  BN/De Stem, 28 januari 2008
  8 juni 1921: Hadji Muhammed Soeharto wordt geboren in Kemusuk, provincie Jogjakarta. Zijn ouders waren arme boeren. Soeharto volgt de Nederlandse militaire academie en schopt het tot generaal.
   
 • Gemengde gevoelens bij dood Soeharto : regime oud-dictator bracht welvaart, maar maakte ook honderdduizenden slachtoffers
  door Esther de Jong, Trouw, 28 januari 2008
  Indonesië rouwt om de dood van oud-dictator Soeharto. Slachtoffers van zijn bewind herinneren zich vooral zijn ijzeren vuist. Na de dood van Soeharto gisterochtend stroomden honderden mensen naar diens woning in Jakarta om hun respect te betuigen. Moskeeën hielden gebedsdiensten, en de regering kondigde zeven dagen nationale rouw af. Het lichaam van de 86-jarige generaal zal vandaag na een militaire ceremonie worden bijgezet in het familiemausoleum in Solo.
   
 • Indonesië rouwt zeven dagen om Soeharto (86) : de 'glimlachende generaal' is dood
  door Arjan van Westen, De Pers, 28 januari 2008
  Andy en Redin wonen in een volkswijk van Jakarta. Ze zijn boezemvrienden, maar over het onderwerp Soeharto worden ze het nooit eens. De 26-jarige Andy is niet rouwig om de dood van Soeharto. 'Honderdduizenden mensen heeft Soeharto om het leven gebracht. Deze man herdenk ik niet.' Redin denkt daar totaal anders over. 'Vader Soeharto heeft veel goeds gedaan voor Indonesië', aldus de 33-jarige Redin, die zondag al twee uur in de file had gestaan om een condoleanceregister te tekenen. 'Goed, hij verrijkte zichzelf, maar hij was ook een groot leider die voor onze welvaart vooruitdacht.'
   
 • Soeharto hield Indonesië bij elkaar, maar de prijs was ongelooflijk hoog
  Trouw, 28 januari 2008
  Er is weinig reden om met groot respect en bewondering terug te kijken op het bewind van de gisteren gestorven Indonesische ex-president Soeharto. Zijn machtsgreep in 1965 voltrok zich onder chaotische en nog steeds niet opgehelderde omstandigheden, terwijl in de jaren daarna honderdduizenden over de kling zijn gejaagd in een gruwelijke heksenjacht op alles wat naar communisme riekte.
   
 • Haji Mohammed Soeharto (1921-2008) : half reus, half demon
  door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  Potentaten die hun eigen bewind overleven sterven tweemaal: wanneer ze hun macht opgeven en wanneer ze het leven laten. Generaal b.d. Haji Mohammed Soeharto, de tweede president van Indonesië, heeft zijn regime bijna tien jaar overleefd.
   
 • Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  Algemeen Dagblad, 27 januari 2008
  Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  Telegraaf, 27 januari 2008
  Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  Sp!ts, 27 januari 2008
  Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  Metro, 27 januari 2008
  Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  Gelderlander, 27 januari 2008
  Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  Stentor, 27 januari 2008
  Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  BN/De Stem, 27 januari 2008
  Mensenrechtenorganisatie wil onderzoek Soeharto
  Dagblad van het Noorden, 27 januari 2008
  Er moet een gerechtelijk onderzoek komen naar de misdaden die wijlen de Indonesische president Soeharto heeft begaan in zijn regeerperiode van 1967 tot 1998. Dat heeft de mensen­rechten­organisatie Human Rights Watch (HRW) zondag in New York gezegd. HRW beschuldigt het regime van Soeharto van marteling, massamoord op minderheden en vermeende communisten. Ook is de regering van Soeharto volgens HRW schuldig aan oorlogsmisdaden tijdens de invasie van Oost-Timor in de jaren zeventig.
   
 • Kabinet niet op begrafenis Soeharto
  NOS Nieuws, 27 januari 2008
  Nederland wordt op de begrafenis van oud-president Soeharto vertegenwoordigd door de ambassadeur in Indonesië. Omdat de begrafenis morgen al is, kan geen lid van het kabinet aanwezig zijn bij de plechtigheid op Midden-Java. Minister Verhagen zegt dat met Soeharto een belangrijke figuur uit de historie van Indonesië wegvalt. Onder Soeharto was het land relatief stabiel en had het een sterke economische groei.
   
 • Verhagen: belangrijke politieke figuur weggevallen
  NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  Met het overlijden van de Indonesische ex-president Soeharto valt volgens het kabinet "een belangrijke politieke figuur uit de geschiedenis van het land weg". Onder het bewind was er sprake van "relatieve stabiliteit in het land", aldus minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) vandaag in een eerste reactie op het overlijden van Soeharto.
   
 • Overleden Soeharto wordt maandag begraven
  Parool, 27 januari 2008
  Soeharto morgen begraven
  NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  Soeharto maandag begraven
  BN/De Stem, 27 januari 2008
  Soeharto maandag begraven (video)
  Dagblad van het Noorden, 27 januari 2008
  De voormalige president van Indonesië Soeharto is zondag op 86-jarige leeftijd overleden. De omstreden ex-president stierf in het Pertamina Hospitaal in de hoofdstad Jakarta, waar hij drie weken geleden al was opgenomen wegens zijn slechte gezondheid. Hij had problemen met zijn hart, longen en nieren. De regering heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd.
   
 • Staatsbegrafenis voor Soeharto (video)
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 27 januari 2008
  Indonesië zal maandag in een staatsceremonie haar langst regerende oud-president Soeharto begraven, die zondag in het ziekenhuis overleed. De meningen over zijn rol als 'groot staatsman' lopen sterk uiteen. Het overlijdensbericht van de 86-jarige oud-president deed als een lopend vuurtje de ronde nadat zijn zeer geëmotioneerde oudste dochter zondagmiddag zijn dood bekendmaakte.
   
 • Soeharto begraven aan voet berg Lawu
  NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  Schitterende laatste rustplaats voor Soeharto
  Telegraaf, 27 januari 2008
  De voormalige Indonesische president Soeharto wordt maandag in en schitterend landschap begraven aan de voet van de berg Lawu op Midden-Java, buiten de koninklijke stad Solo. Eerder deze maand is al begonnen met de voorbereidingen voor de begrafenis van de man die president was van 1967 tot 1998. Het mausoleum van de familie van Soeharto ligt op een heuvel en werd in 1976 gebouwd.
   
 • Yudhoyono bezoekt residentie Soeharto
  Telegraaf, 27 januari 2008
  De president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft zondag een bezoek gebracht aan de residentie van de overleden ex-president Soeharto. Het staatshoofd stond volgens Indonesische media korte tijd stil bij Soeharto's opgebaarde lichaam en hij sprak vervolgens met de nabestaanden.
   
 • Molukse gemeenschap: 'Niks om vlag voor uit te hangen'
  door Joep Dohmen, NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  "Ik weet dat je respect moet hebben voor de doden. Maar Soeharto verdient geen respect. Hij was een dictator van de ergste soort." John Wattilete (52), advocaat in Amsterdam en premier van de Molukse regering in ballingschap, wil niet oproepen om de vlag van de RMS, de Republiek van de Zuid-Molukken, uit te hangen nu de oud-president van Indonesië dood is. "Want blijdschap is niet gepast. Maar er zijn weinig Molukkers die een traan zullen laten. Hij heeft jarenlang zijn volk geterroriseerd en is verantwoordelijk voor de executie in april 1966 van onze eerste president, Chris Soumokil."
   
 • Soeharto: Bouwer met ijzeren vuist
  door Michel Maas, Volkskrant, 27 januari 2008
  Nergens in Indonesië staat nog een echt, levensgroot standbeeld van Soeharto. Standbeelden richt je namelijk niet op voor iemand die nog leeft. Nu hij dood is, kan dat veranderen. De vraag is, waarvóór hij een standbeeld heeft verdiend. Tweeëndertig jaar heeft Soeharto Indonesië geregeerd met ijzeren hand. Hij is de architect van de 'Orde Baru', de 'nieuwe orde'. Deze term luidde ooit een nieuw begin in, en staat voor veel Indonesiërs voor een periode van rust en economische voorspoed. Aan de term kleeft echter een vieze bijsmaak die, ook naarmate de jaren vorderden, maar niet weg wil gaan.
   
 • Afscheid van de glimlachende generaal
  door Tossi Santoso, RNW Wereldomroep, 27 januari 2008
  Met het overlijden van Soeharto komt er een definitief einde aan een bijzondere periode in de geschiedenis van Indonesië. Soeharto regeerde het land 32 jaar lang met harde hand. In mei 1998 werd hij gedwongen af te treden, als gevolg van een zware economische crisis en grootschalige studentendemonstraties. In juli 1999 werden er verkiezingen uitgeschreven, de eerste democratische verkiezingen sinds 1955.
   
 • Soeharto (86) overleden : in memoriam Soeharto 1921 - 2008
  door Wilma Kieskamp en Gert Jan Rohmensen, Trouw, 27 januari 2008
  De Indonesische oud-dictator Soeharto is overleden. Hij heeft zich nooit hoeven verantwoorden voor zijn wandaden. Volgens mensen­rechten­activisten heeft de Indonesische oud-dictator Soeharto zeker 500.000 politieke moorden op zijn geweten en de verduistering van bijna een half miljard euro. Hij heeft zich er niet voor hoeven verantwoorden. Twee jaar na de val van Soeharto in 1998, begon de rechtszaak tegen hem wegens verduistering van 467 miljoen euro aan staatsfondsen. Nog dezelfde maand besloot de rechtbank het advies van Soeharto's artsen op te volgen; de afgezette president was te ziek om terecht te staan.
   
 • Soeharto, slechts werktuig in hand allerhoogste
  door Theo Haerkens, Parool, 27 januari 2008
  Met de dood van de Indonesische ex-dictator Soeharto (86) is definitief een eind gekomen aan een tijdperk. Ruim vijfendertig jaar domineerde hij het toneel, na zijn val zelfs nog bijna tien jaar vanuit de coulissen. De glimlachende generaal bracht zijn land enorme vooruitgang. Hij tilde het eilandenrijk uit het diepe dal waar zijn voorganger Soekarno het achterliet en loodste Indonesië de moderne tijd binnen. Daar wist de telg van feodaal Java zelf de weg niet en ging ten onder, zijn creatie jammerlijk met zich meeslepend.
   
 • Soeharto kende geen genade (video)
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 27 januari 2008
  Het leven van de 86-jarige Soeharto was vol contrasten. De arme boerenzoon ontwikkelde zich tot een sterke leider aan wiens macht geen einde leek te komen. Ruim 32 jaar lang leidde hij Indonesië met harde hand. Hij maakte korte metten met vijanden, maar bracht het land economische groei. Hebzucht en machtsmisbruik leidden uiteindelijk tot zijn val. "Hang Soeharto op," klonk het overal op 21 mei, 1998: de dag dat de dictator moest aftreden.
   
 • Man van de glimlach laat Indonesië niet los
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 27 januari 2008
  De minzame glimlach van Muhammad Soeharto staat in het nationale geheugen van Indonesië gegrift. Decennialang sierde zijn staatsieportret elke school en elk kantoor in de uitgestrekte archipel. Te lang. President Soeharto kon geen afstand doen van de macht. Uiteindelijk dwong het volk hem in 1998 tot aftreden.
   
 • Soeharto hield touwtjes strak in handen
  Trouw, 27 januari 2008
  Soeharto hield touwtjes strak in handen
  Telegraaf, 27 januari 2008
  Soeharto hield touwtjes strak in handen
  Gelderlander, 27 januari 2008
  De Indonesische ex-president Soeharto wist gedurende de dertig jaar dat hij het land regeerde alleen door sluwheid aan de macht te blijven. Hij stond bekend als 'de glimlachende generaal' die als een volleerd poppenspeler de touwtjes strak in handen hield. Hij wist onder zijn bewind de economie te ontwikkelen en van Indonesië een 'Aziatische tijger' te maken. In maart 1998 werd Soeharto voor de zevende keer herkozen door het parlement tot president. Maar na massabetogingen kwam twee maanden later plotseling een einde aan zijn bewind.
   
 • 'Soeharto was belangrijk politiek figuur'
  Elsevier, 27 januari 2008
  In een reactie op de dood van de Indonesische oud-dictator Soeharto, noemt minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) hem een 'belangrijk politiek figuur'. Oud-president Mohammad Soeharto overleed zondagochtend in een ziekenhuis in de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar hij sinds 4 januari verbleef wegens long- hart- en nierproblemen.
   
 • VS: Soeharto historische figuur
  Telegraaf, 27 januari 2008
  'Soeharto historische figuur'
  Gelderlander , 27 januari 2008
  'Soeharto historische figuur' (video)
  Nu.nl, 27 januari 2008
  De Amerikaanse regering heeft de zondag overleden Indonesische ex-president Soeharto een historische figuur genoemd die een opmerkelijke economische en sociale ontwikkeling heeft bereikt. Dit stond in een op de Amerikaanse ambassade in Jakarta verspreide verklaring.
   
 • Week van nationale rouw na overlijden Soeharto
  RNW Wereldomroep, 27 januari 2008
  De Indonesische regering heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd na het overlijden van oud-president Soeharto. Soeharto stierf zondagochtend in een ziekenhuis in Jakarta, waar hij drie weken geleden was opgenomen met ernstige problemen aan hart, longen en nieren. De Indonesische oud-dictator word maandag begraven in het familiegraf in Solo.
   
 • Oud-president Indonesië Soeharto (86) overleden
  Elsevier, 27 januari 2008
  Op 86-jarige leeftijd is zondagochtend de omstreden oud-president van Indonesië Muhammad Soeharto overleden. Het overlijden van Soeharto werd vanochtend door het hoofd van de Indonesische politie in Jakarta bekendgemaakt. De ex-dictator van Indonesië zou rond tien over zeven zondagochtend (Nederlandse tijd) zijn overleden, nadat hij in een coma was geraakt en verschillende orgaanfuncties waren uitgevallen.
   
 • Soeharto (86) overleden
  Volkskrant, 27 januari 2008
  Soeharto (86) overleden
  Parool, 27 januari 2008
  Ex-president Indonesië Soeharto dood
  Telegraaf, 27 januari 2008
  Politie Indonesië: Soeharto dood
  Sp!ts, 27 januari 2008
  Politie Indonesië: Soeharto dood
  Metro, 27 januari 2008
  Politie Indonesië: Soeharto dood
  Stentor, 27 januari 2008
  Politie Indonesië: Soeharto dood
  Stentor, 27 januari 2008
  Soeharto overleden
  BN/De Stem, 27 januari 2008
  Politie Indonesië: Soeharto dood
  Provinciale Zeeuwse Courant, 27 januari 2008
  De voormalige president van Indonesië Soeharto is zondagmorgen overleden op 86-jarige leeftijd. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld, aldus Indonesische media. Hij overleed rond 07.10 uur Nederlandse tijd. De zeer omstreden ex-president stierf in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta.
   
 • Oud-president Soeharto (86) overleden
  De Pers, 27 januari 2008
  De Indonesische oud-dictator Soeharto is zondag overleden. Hij werd begin deze maand in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Jakarta. Sindsdien is zijn toestand verslechterd. Hij raakte zondagochtend in coma waarna hij overleed. Muhammed Soeharto is 86 jaar geworden.
   
 • Soeharto (86) overleden
  door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  Oud-president Soeharto (86) van Indonesië is vandaag om tien over een 's middags plaatselijke tijd na een kort ziekbed overleden in het Pertamina ziekenhuis in Jakarta. Dr. Mardjo Soebiandono, het hoofd van het artsenteam van Soeharto, zei tijdens een persconferentie dat de oud-president is overleden aan de complicaties van het falen van hart, longen en nieren.
   
 • Soeharto in coma
  NRC Handelsblad, 27 januari 2008
  Oud-president Soeharto van Indonesië is in coma geraakt. Dit heeft een van de behandelende artsen vandaag laten weten. Eerder op de dag was de toestand van Soeharto al omschreven als "zeer kritiek".
   
 • 'Soeharto overleeft op magische krachten'
  door Esther de Jong, BN/De Stem, 25 januari 2008
  In spanning volgt Indonesië al drie weken lang de kritieke toestand van oud-dictator Soeharto. Hij balanceert op het randje van de dood in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta. Zijn hart stopte vorige week even met kloppen, sindsdien ligt hij aan een beademingsapparaat. Een team van veertig artsen zet alles op alles om zijn nieren en longen aan de praat te houden.
   
 • Gezondheid Suharto opnieuw achteruit
  De Pers, 23 januari 2008
  Toestand Suharto opnieuw verslechterd (video)
  De Pers, 23 januari 2008
  Gezondheid Soeharto opnieuw achteruit
  DAG, 23 januari 2008
  Toestand Suharto opnieuw verslechterd
  Reformatorisch Dagblad, 23 januari 2008
  Gezondheid Suharto opnieuw achteruit
  Nieuws.nl, 23 januari 2008
  Gezondheid Soeharto opnieuw achteruit
  Laatste Nieuws, 23 januari 2008
  De gezondheid van de Indonesische oud-dictator Suharto is woensdag opnieuw achteruit gegaan, enkele dagen nadat hij juist weer zelfstandig kon spreken en bewegen na twee weken aan de beademing te hebben gelegen. Volgens zijn artsen lijdt de 86-jarige Suharto aan een levensbedreigende infectie en heeft hij naast een zware longontsteking tevens problemen met zijn spijsvertering.
   
 • 'Toestand Soeharto is verbeterd'
  door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 22 januari 2008
  De Indonesische oud-president Soeharto (86) vertoont tekenen van herstel. Dat melden althans zijn lijfartsen sinds vorige week tijdens hun dagelijkse persconferenties in het Pertamina ziekenhuis in Jakarta.
   
 • Artsen: Suharto maakt wonderbaarlijk herstel door
  De Pers, 20 januari 2008
  Artsen: Suharto maakt wonderbaarlijk herstel door
  DAG, 20 januari 2008
  Soeharto maakt wonderbaarlijk herstel door
  Laatste Nieuws, 20 januari 2008
  "Suharto maakt wonderbaarlijk herstel door"
  Reformatorisch Dagblad, 21 januari 2008
  De Indonesische oud-dictator Soeharto heeft zijn handen bewogen en gesproken, hetgeen volgens zijn artsen neerkomt op een wonderbaarlijk herstel na twee weken aan de beademing te hebben gelegen. Het team van artsen dat de 86-jarige Soeharto behandelt heeft laten weten dat de oud-dictator een goede kans heeft te herstellen: zijn hart en longen gaan vooruit en zijn bloedinfectie is bijna weg.
   
 • Soeharto is net zo taai als de corruptie
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 19 januari 2008
  De rechtbanken zijn anti corruptiebestrijding, stelt de Indonesische Corruption Watch. Aangeklaagden wegens corruptie worden vaak vrijgesproken of slechts licht gestraft. De stervende oud-president Soeharto is het ultieme voorbeeld van de fluwelen handschoen behandeling. Tijdens zijn 32-jarige regiem heeft de Soeharto familie naar schatting 15 tot 35 miljard dollar uit de staatskist verduisterd.
   
 • Dokter optimistisch over toestand Suharto
  Trouw, 19 januari 2008
  Dokter optimistisch over toestand Suharto
  DAG, 19 januari 2008
  Dokter optimistisch over toestand Suharto
  De Pers, 19 januari 2008
  Dokter optimistisch over toestand Suharto
  Nieuws.nl, 19 januari 2008
  Dokter optimistisch over toestand Suharto
  Reformatorisch Dagblad, 19 januari 2008
  De Indonesische oud-dictator Suharto heeft een goede kans te herstellen. Dat heeft zijn dokter zaterdag gezegd. Suharto ligt nog aan het beademingsapparaat, maar zijn hart en longen gaan vooruit en zijn bloedinfectie is bijna weg. Suharto is bij bewustzijn en antwoordt op vragen. De 86-jarige Suharto ligt al meer dan twee weken in het ziekenhuis.
   
 • Indonesië bereidt zich voor op tijdperk na Suharto
  Reformatorisch Dagblad, 16 januari 2008
  Buurtgenoten bidden dagelijks in Suharto's familiehuis in Kalitan, Solo. Kortgeknipte mannen in rode batikhemden bewaken het bungalowcomplex in Menteng, Jakarta. Overal hangt dezelfde rusteloze sfeer. Het einde van de Grote Generaal is nabij.
   
 • Kan Indonesië Suharto vergeven?
  De Pers, 16 januari 2008
  Tien jaar geleden riep Amien Rais samen met duizenden demonstranten "Suharto aan de galg!" toen zij het parlementsgebouw binnendrongen en het aftreden van een van de meest corrupte en wrede heersers van de twintigste eeuw eisten. Vandaag de dag denkt Rais er anders over. Nu de oud-president op sterven ligt luidt zijn motto: vergiffenis. Niet iedereen is het daarmee eens, getuige de demonstranten op straat die berechting van de 86-jarige eisen.
   
 • Wachten op de dood van vader Harto
  door Michel Maas, Volkskrant, 15 januari 2008
  Agenda's worden leeggehouden, hegjes worden geknipt. Indonesië wacht op de dood van Soeharto. De minister-president van Birma is maandag toch maar niet naar Jakarta gekomen. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono houdt zijn agenda, net als vicepresident Jusuf Kalla, liever vrij. Het duo moet klaar staan om ex-president Soeharto met alle eerbetoon naar zijn laatste rustplaats te begeleiden.
   
 • Toverkracht houdt Soeharto in leven
  door Esther de Jong, BN/De Stem, 15 januari 2008
  Indonesië bidt massaal voor het herstel van Soeharto, de man die het land 32 jaar lang in een ijzeren greep hield. De oud-dictator ligt al anderhalve week doodziek met hart-, nier-, long- en leverkwalen in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta. Vrijdag stopte zijn hart even, maar een team van veertig artsen wist hem te redden.
   
 • Suharto's bloed raakt vergiftigd
  De Pers, 15 januari 2008
  Suharto's bloed raakt vergiftigd
  Nieuws.nl, 15 januari 2008
  Suharto's bloed raakt vergiftigd
  DAG, 15 januari 2008
  Suharto's bloed raakt vergiftigd
  Reformatorisch Dagblad, 15 januari 2008
  De doodzieke Indonesische oud-president Suharto ontwikkelt sepsis, een vergiftiging van het bloed die waarschijnlijk het gevolg is van longonsteking. Dat hebben zijn artsen dinsdag gezegd. Ook is zijn hart instabiel geworden. Sepsis kan leiden tot stagnatie van de bloedsomloop, verdere uitval van organen en uiteindelijk de dood.
   
 • Toestand Soeharto iets verbeterd
  Algemeen Dagblad, 15 januari 2008
  Toestand Soeharto iets verbeterd
  Metro, 15 januari 2008
  Toestand Soeharto iets verbeterd
  Reformatorisch Dagblad, 15 januari 2008
  Toestand Soeharto iets verbeterd
  Nu.nl, 15 januari 2008
  Toestand Soeharto iets verbeterd
  Gelderlander, 15 januari 2008
  Toestand Soeharto iets verbeterd
  Stentor, 15 januari 2008
  Toestand Soeharto iets verbeterd
  Dagblad van het Noorden, 15 januari 2008
  De gezondheidstoestand van de voormalige Indonesische president Soeharto is iets verbeterd. Dat heeft een arts die Soeharto behandeld dinsdag laten weten. De cardioloog Muhammad Munawar zei voor de radiozender Elshinta dat Soeharto nog altijd aan de beademingsapparatuur ligt.
   
 • Artsen verbaasd over nog in leven zijn van Suharto
  De Pers, 14 januari 2008
  Artsen verbaasd over nog in leven zijn van Suharto
  DAG, 14 januari 2008
  Artsen van de Indonesische oud-dictator Suharto hebben maandag gezegd verbaasd te zijn dat de 86-jarige nog in leven is. Zijn longen en nieren functioneren nauwelijks meer en aan een kant heeft hij nu ook longontsteking. Maar zijn hart toonde tekenen van verbetering en toen de artsen de toediening van sedatieven tijdelijk stopzetten om te zien of hij bij bewustzijn was, reageerde hij door een hand vast te pakken toen hem werd verzocht of hij daar nog toe in staat was.
   
 • Artsen strijden voor leven Soeharto (video)
  Algemeen Dagblad, 14 januari 2008
  Artsen zetten alles op alles om het leven van Soeharto te redden. Volgens hen gaat het al iets beter met de 86-jarige ex-president van Indonesië, maar blijft zijn toestand nog steeds kritiek.
   
 • Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  Volkskrant, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  NRC Handelsblad, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  Parool, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  Algemeen Dagblad, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  Sp!ts, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  Metro, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  Gelderlander, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto 'zeer kritiek'
  Dagblad van het Noorden, 13 januari 2008
  Toestand Soeharto wederom 'zeer kritiek'
  Nu.nl, 13 januari 2008
  De gezondheidstoestand van voormalig president Soeharto van Indonesië is zondag wederom verslechterd en is momenteel 'zeer kritiek'. Dat heeft een van zijn artsen zondag tijdens een persconferentie laten weten. 'Vanochtend moesten we ineens ingrijpen om blokkades in het ademhalingskanaal te verwijderen', aldus de arts.
   
 • Toestand Suharto 'zeer kritiek'
  Trouw, 13 januari 2008
  Toestand Suharto 'zeer kritiek'
  De Pers, 13 januari 2008
  Toestand Suharto 'zeer kritiek' (video)
  De Pers, 13 januari 2008
  Toestand Suharto 'zeer kritiek'
  DAG, 13 januari 2008
  Toestand Suharto 'zeer kritiek'
  Nieuws.nl, 13 januari 2008
  Toestand Suharto "zeer kritiek"
  Reformatorisch Dagblad, 14 januari 2008
  Toestand Suharto steeds slechter
  BN/De Stem, 14 januari 2008
  De toestand van de Indonesische oud-dictator Suharto is zeer kritiek. Met name zijn hart en longen gaan steeds verder achteruit. Dat heeft de presidentiële lijfarts Marjo Subiandono zondag gezegd.
   
 • Indonesië schikt civiele rechtszaak Soeharto
  RNW Wereldomroep, 12 januari 2008
  Een civiele rechtszaak tegen de ernstig zieke Indonesische ex-president Soeharto is van de baan. De Indonesische justitie heeft met de familie van Soeharto afgesproken dat de zaak buiten de rechtbank om wordt geschikt. Het gaat om het proces over de zogeheten Supersemar-stichting, die was bedoeld om geld voor goede doelen in te zamelen. In de 32 jaar dat Soeharto aan de macht was, zou hij omgerekend ruim 1 miljard euro uit het fonds achterover hebben gedrukt.
   
 • Civiele zaak tegen Soeharto geschikt
  Telegraaf, 12 januari 2008
  De Indonesische regering en de familie van ex-president Soeharto treffen een schikking in een civielrechtelijke zaak tegen hem. Dat heeft procureur-generaal Hendarman Supanji zaterdag laten weten. De 86-jarige Soeharto ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
   
 • Vergeven of berechten?
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 12 januari 2008
  Pak Harto staat al met een been in het graf. Een team van veertig doktoren is druk doende het leven van de 86-jarige voormalige president van Indonesië nog een paar dagen te rekken. Meer zit er waarschijnlijk niet in. Voor het Indonesische volk is dit de ultieme gelegenheid om haar vergevingsgezindheid te tonen tegenover de man die 32 jaar lang het land met ijzeren hand bestuurde. Dat vinden de familieleden, vrienden en oude bondgenoten van Soeharto tenminste.
   
 • Soeharto zweeft op randje van de dood
  door Michel Maas, Volkskrant, 12 januari 2008
  De Indonesische ex-president Soeharto zweeft op het randje van de dood. De gezondheid van de 86-jarige, die al ernstig was verzwakt, is vrijdag dramatisch verslechterd. Soeharto ligt aan beademingsapparatuur en wordt in een kunstmatige slaap gehouden. Zijn kinderen zijn in allerijl naar het Pertamina-ziekenhuis in Jakarta gekomen en houden sinds het eind van de middag de wacht bij hun slapende vader.
   
 • Familie doodzieke Soeharto in conflict
  door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 12 januari 2008
  De perskaarten voor de begrafenis van Soeharto zijn al in omloop. Maar de ex-president leeft nog en op zijn sterfbed worden de laatste conflicten uitgevochten. Wanneer hij precies zal bellen, hangt af van "de ontwikkelingen rond meneer Soeharto". De militair van het lokaal commando in Solo, Midden-Java, moet een lijst aanleggen van journalisten die zich melden om getuige te zijn van de bijzetting van de ex-president in het familie-mausoleum een uur rijden hier vandaan.
   
 • Toestand Soeharto slecht, wel stabieler
  door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 12 januari 2008
  De gezondheidstoestand van oud-president Soeharto (86) van Indonesië is afgelopen nacht licht verbeterd. Dat hebben zijn artsen vanmorgen (03.00 uur Nederlandse tijd) verklaard tegenover het Amerikaanse persbureau AP. Gisteren was de toestand van Soeharto ernstig verslechterd. De artsen van de voormalige president maakten gisteravond bekend dat verschillende vitale organen niet goed werken. Zij noemden de gezondheidstoestand van Soeharto "alarmerend". Soeharto wordt nu beademd.
   
 • Toestand Suharto weer iets beter
  De Pers, 12 januari 2008
  Toestand Suharto weer iets beter (video)
  De Pers, 12 januari 2008
  Toestand Suharto weer iets beter
  Nieuws.nl, 12 januari 2008
  Het gaat weer iets beter met de Indonesische oud-dictator Suharto. Dat hebben zijn artsen gezegd. Een dag eerder spraken ze nog van een alarmerende situatie. Een dag eerder spraken ze nog van een alarmerende situatie nadat meerdere van zijn organen uitvielen. Ook vertoonde hij symptomen van een longontsteking.
   
 • Soeharto weer bij bewustzijn
  Volkskrant, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Parool, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Telegraaf, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Algemeen Dagblad, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Metro, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Sp!ts, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Reformatorisch Dagblad, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Gelderlander, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Stentor, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Dagblad van het Noorden, 12 januari 2008
  Soeharto weer bij bewustzijn
  Provinciale Zeeuwse Courant, 12 januari 2008
  Toestand Soeharto lichtjes verbeterd
  Nu.nl, 12 januari 2008
  De gezondheidstoestand van de Indonesische oud-president Soeharto, die ernstig ziek in een ziekenhuis in Jakarta ligt, is wat verbeterd. Hij is weer bij bewustzijn, maar Soeharto ligt nog steeds aan de beademing. Dat hebben zijn behandelende artsen zaterdag laten weten.
   
 • Bidden voor Soeharto's herstel – en berechting
  door Esther de Jong, Trouw, 12 januari 2008
  Op de radio heet hij weer 'Vadertje Soeharto'. Maar Indonesië herinnert zich ook de wandaden van de doodzieke ex-dictator. De snelle achteruitgang van de gezondheid van Soeharto leidde gisteren in Indonesië tot betuigingen van zowel haat als respect. Vooraanstaande Indonesiërs verschenen de afgelopen week aan zijn ziekbed. Oud-ministers, vrienden en familie, maar ook huidig president Susilo Bambang Yudohono. Vicepresident Jusuf Kalla opende zijn residentie en meer dan honderd mensen kwamen daar samen om te bidden voor een spoedig herstel.
   
 • Perskaarten voor begrafenis Soeharto al in omloop (video)
  Algemeen Dagblad, 12 januari 2008
  Perskaarten voor begrafenis Soeharto al in omloop
  Telegraaf, 12 januari 2008
  Perskaarten voor begrafenis Soeharto al in omloop
  Reformatorisch Dagblad, 12 januari 2008
  Perskaarten voor begrafenis Soeharto al in omloop
  Dagblad van het Noorden, 12 januari 2008
  Hij is nog niet dood maar in de omgeving van het familiegraf van de familie Soeharto zijn zaterdag perskaarten voor de begrafenis van de 86 jaar oude ex-president van Indonesië verspreid. De politie in het Midden-Javaanse Surakarta of Solo, ongeveer 500 kilometer ten zuidoosten van Jakarta, liet weten op alle mogelijkheden voorbereid te moeten zijn.
   
 • Vicepresident naar ziekenhuis Soeharto
  BNR Nieuwsradio, 11 januari 2008
  De Indonesische vicepresident Jusuf Kalla is vrijdag in het ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta aangekomen, waar de ernstig zieke oud-president Soeharto ligt. Kalla moet de officiële getuige zijn voor het geval Soeharto overlijdt. Dat hebben bronnen rond Kalla laten weten.
   
 • Toestand Suharto verder achteruit
  De Pers, 11 januari 2008
  De toestand van de Indonesische oud-dictator Suharto is vrijdag nog verder achteruitgegaan en artsen spraken van een 'alarmerende' situatie. Nadat meerdere van zijn organen uitvielen en zijn ademhaling onregelmatig werd, werd hij aan de beademing gelegd. Eerder werd gemeld dat Suharto symptomen van longontsteking vertoonde.
   
 • Soeharto verliest bewustzijn
  NRC Handelsblad, 11 januari 2008
  Soeharto verliest bewustzijn
  Gelderlander, 11 januari 2008
  Soeharto verliest bewustzijn
  Stentor, 11 januari 2008
  De toestand van de Indonesische voormalige dictator Hadji Muhammad Soeharto is zeer kritiek. Dat hebben zijn doktoren vanavond laten weten, berichtte het Japanse persbureau Kyodo. Hij heeft volgens de artsen het bewustzijn verloren en vitale functies zijn uitgevallen. Zo wordt het voormalige staatshoofd beademd.
   
 • Pizza doet Soeharto geen goed
  Telegraaf, 11 januari 2008
  Niet lang nadat behandelende artsen vrijdag in Jakarta hadden bericht dat de Indonesische ex-dictator Soeharto een pizza had gegeten en dat het iets beter met hem ging, kwamen ze met somberder berichten. Zijn nieren functioneren nog slechter en hij dreigt een longontsteking te krijgen.
   
 • Een zijden das dankzij Soeharto : niemand gelooft dat ex-president ooit nog wordt berecht wegens corruptie
  door Michel Maas, Volkskrant, 9 januari 2008
  Rechtzaken tegen Soeharto worden keer op keer opgeschort vanwege de zwakke gezondheid van de ex-dictator. [...] Volgens het Openbaar Ministerie hebben Soeharto en zijn zakenvrienden honderden miljoenen euro's uit Soeharto's zeven liefdadigheidsstichtingen gebruikt om hun zakenconglomeraten mee op te bouwen. [...]
   
 • Gezondheid Soeharto weer slechter
  NRC Handelsblad, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Algemeen Dagblad, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Telegraaf, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Sp!ts, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Metro, 8 januari 2008
  Toestand Suharto verslechterd
  DAG, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Reformatorisch Dagblad, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Gelderlander, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Stentor, 8 januari 2008
  Gezondheid Soeharto weer slechter
  Dagblad van het Noorden, 8 januari 2008
  De gezondheid van de Indonesische oud-president Soeharto is weer verslechterd. Dat hebben artsen vandaag laten weten, berichtte het Japanse persbureau Kyodo. De voormalige dictator heeft te kampen met interne bloedingen. Ook heeft hij weer meer vocht in zijn longen.
   
 • Toestand Suharto verslechterd
  De Pers, 8 januari 2008
  Toestand Suharto verslechterd (video)
  De Pers, 8 januari 2008
  Toestand Suharto verslechterd
  Nieuws.bl, 8 januari 2008
  De toestand van de Indonesische oud-dictator Suharto is dinsdag verslechterd. Dat hebben de artsen in het ziekenhuis waar de 86-jarige Suharto ligt bekendgemaakt. Suharto werd vrijdag met gezwollen organen, bloedarmoede en een gevaarlijk lage hartslag in het ziekenhuis opgenomen.
   
 • Toestand Soeharto is stabiel
  Volkskrant, 7 januari 2008
  Toestand Soeharto is stabiel (video)
  Algemeen Dagblad, 7 januari 2008
  Toestand Soeharto is stabiel
  Sp!ts, 7 januari 2008
  Toestand Soeharto is stabiel
  Metro, 7 januari 2008
  Toestand Soeharto is stabiel
  Gelderlander, 7 januari 2008
  Toestand Soeharto is stabiel
  Stentor, 7 januari 2008
  Toestand Soeharto is stabiel
  Dagblad van het Noorden, 7 januari 2008
  De gezondheidstoestand van de voormalige Indonesische president Soeharto is stabiel. 'Er is geen achteruitgang', zei Marjo Soebiandono, het hoofd van het team artsen dat Soeharto behandelt, maandag. Soebiandono stelde dat de situatie van de oud-dictator nog altijd zeer ernstig is.
   
 • Soeharto sterkt weer aan (video)
  NRC Handelsblad, 7 januari 2008
  Soeharto aan beterende hand
  Telegraaf, 7 januari 2008
  Soeharto aan beterende hand
  Sp!ts, 7 januari 2008
  De gezondheidstoestand van de voormalige Indonesische president Soeharto is maandag verbeterd. Hij is bij bewustzijn, herkent mensen en is weer voorzichtig begonnen met eten. Dat heeft Marjo Soebiandono, het hoofd van het team artsen dat Soeharto behandelt, laten weten.
   
 • Gezondheid Suharto verbetert
  De Pers, 7 januari 2008
  De toestand van de Indonesische oud-president Suharto (86) gaat vooruit, al blijft hij zwak. Dat hebben artsen in het Pertamina-ziekenhuis in Jakarta bekendgemaakt. Suharto werd vrijdag opgenomen met een extreem lage hartslag en bloeddruk als gevolg van slecht functionerende longen, nieren en hart. Zaterdag ging hij snel achteruit en kreeg een nierdialyse om overtollig vocht uit zijn lichaam te halen.
   
 • En weer lijkt Soeharto te overleven
  door Michel Maas, Volkskrant, 7 januari 2008
  Hij plast weer. Dat is het eerste goede nieuws dat zondag uit het Pertamina-ziekenhuis naar buiten komt. Naarmate de zondag vordert, komt er meer: hij is wakker, hij praat, hij glimlacht. De voormalige Indonesische dictator Soeharto lijkt een opmerkelijke genezing door te maken. Zondagmiddag meldt Sudwikatmono, een familielid van de zieke, zelfs opgewekt dat de 86-jarige, kwakkelende Soeharto 'over twee of drie dagen' weer naar huis mag.
   
 • Gezondheidstoestand Suharto iets beter
  Nieuws.nl, 6 januari 2008
  Gezondheidstoestand Suharto iets beter
  De Pers, 6 januari 2008
  Gezondheidstoestand Suharto iets beter
  DAG, 6 januari 2008
  Toestand zieke Suharto iets beter
  Reformatorisch Dagblad, 7 januari 2008
  De Indonesische oud-dictator Suharto (86) lijkt goed te reageren op de nierdialyse die zondag werd uitgevoerd. Wel ligt hij nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, zeggen dokters. Vrijdag werd Suharto opgenomen met gezwollen organen, bloedarmoede en een gevaarlijk lage hartslag.
   
 • Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  NRC Handelsblad, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Algemeen Dagblad, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Telegraaf, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Sp!ts, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Metro, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Nu.nl, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Gelderlander, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Stentor, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  BN/De Stem, 6 januari 2008
  Tekenen dat gezondheid Soeharto verbetert
  Dagblad van het Noorden, 6 januari 2008
  De voormalige Indonesische president Soeharto, vrijdag met spoed opgenomen in het ziekenhuis, lijkt het weer iets beter te maken. Dat heeft de directeur van het ziekenhuis gezegd waar Soeharto was opgenomen. Zijn gezondheid ging gisteren nog hard achteruit. Nog steeds is de toestand van de ex-dictator echter zwak, aldus directeur Djoko Sanjoto vandaag.
   
 • Toestand Suharto is verbeterd
  De Pers, 6 januari 2008
  De gezondheidstoestand van de Indonesische ex-dictator Suharto is licht verbeterd, zeggen de dokters. Suharto werd vrijdag opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de directeur van het ziekenhuis, waar Suharto vrijdag werd opgenomen, is zijn toestand zondag iets verbeterd, hoewel die nog steeds erg zwak is. Zaterdag nog ging zijn gezondheid hard achteruit. Zijn hart en longen functioneren echter weer wat beter, ook is de hoeveelheid overtollig vocht in zijn lichaam afgenomen. Suharto (86) klaagde voor zijn ziekenhuisopname over 'zwellingen van zijn voeten en andere lichaamsdelen'.
   
 • Oud-president Suharto in levensgevaar (video)
  De Pers, 5 januari 2008
  De 86-jarige oud-president van Indonesie kampte al geruime tijd met gezondheidproblemen. Volgens doktoren verslechtert zijn toestand nog steeds sinds zijn ziekenhuisopname van afgelopen vrijdag.
   
 • Gezondheidstoestand Soeharto 'kritiek'
  NRC Handelsblad, 5 januari 2008
  De toestand van de voormalige Indonesische dictator Hadji Muhammad Soeharto is kritiek, hebben zijn artsen vandaag laten weten. De president van Indonesië Susilo Bambang Yudhoyono riep de natie op voor Soeharto te bidden opdat hij snel herstelt. Gisteren is de 86-jarige ex-dictator in het ziekenhuis in Jakarta opgenomen met bloedarmoede, een lage bloeddruk en een zwakke hartslag. Ook Soeharto's nierfunctie is verminderd en hij kampte met overmatig vocht in zijn longen.
   
 • Soeharto's toestand verslechtert
  Volkskrant, 5 januari 2008
  Soeharto's toestand verslechtert
  Algemeen Dagblad, 5 januari 2008
  Soeharto's toestand verslechtert
  Sp!ts, 5 januari 2008
  Soeharto's toestand verslechtert
  Metro, 5 januari 2008
  Soeharto's toestand verslechtert
  Nu.nl, 5 januari 2008
  Soeharto's toestand verslechtert
  Gelderlander, 5 januari 2008
  Soeharto's toestand verslechtert
  Stentor, 5 januari 2008
  Soeharto's toestand verslechtert
  Dagblad van het Noorden, 5 januari 2008
  De gezondheid van de voormalige Indonesische president Soeharto is aan het verslechteren. Dat hebben zijn artsen zaterdag bekendgemaakt, een dag nadat hij in een ziekenhuis was opgenomen. De 86-jarige voormalige dictator van Indonesië kwam in het ziekenhuis in Jakarta aan met bloedarmoede en lage bloeddruk. Soeharto's nierfunctie verslechterde en hij kampte met overmatig vocht in zijn longen. De gezondheid verbeterde ook op de tweede dag in het ziekenhuis niet, aldus de leider van zijn medische team. Artsen zullen Soeharto intensiever behandelen.
   
 • Suharto in levensgevaar
  De Pers, 5 januari 2008
  Oud-president Suharto ernstig ziek : voormalig dictator Indonesië in kritieke toestand in ziekenhuis
  DAG, 5 januari 2008
  Suharto in levensgevaar
  Nieuws.nl, 5 januari 2008
  De gezondheidstoestand van de Indonesische oud-president Suharto is kritiek. Dat zei de huidige president Susilo Bambang Yudhuyono zaterdag. De 86-jarige voormalige dictator werd vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta nadat hij enkele dagen eerder ziek was geworden. De gezondheid van Suharto verergerde vrijdagnacht.
   
 • Soeharto in ziekenhuis opgenomen
  Volkskrant, 4 januari 2008
  De voormalige Indonesische president Soeharto is vrijdag in een ziekenhuis in Jakarta opgenomen. Zijn arts zei dat de 86-jarige oud-dictator zich zwak voelt, maar dat diens toestand stabiel is. Soeharto wordt medisch grondig onderzocht. Over de precieze aard van de klachten van de voormalige president liet zijn arts zich niet uit.
   
 • Suharto voor onderzoek naar ziekenhuis
  Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2008
  De voormalige Indonesische dictator Suharto is vrijdag voor onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Hij was de afgelopen vijf dagen al ziek, zo zeiden dokters. Suharto (86) klaagde over 'zwellingen van zijn voeten en andere lichaamsdelen', zei dokter Joko Raharjo van het medische team dat Suharto behandelt in het Pertamina Ziekenhuis.
   
 • Soeharto stal miljoenen uit liefdadigheidsfonds
  Reformatorisch Dagblad, 20 november 2007
  De voormalige Indonesische dictator Soeharto heeft miljoenen dollars aan staatsgeld achtergehouden van een liefdadigheidsinstelling waar hij voorzitter van was. Dit verklaarde een getuige dinsdag voor een rechtbank in Jakarta.
   
 • Soeharto: vergoeding gaat naar de armen
  Algemeen Dagblad, 1 november 2007
  Van de 106 miljoen dollar (75 miljoen euro) schadevergoeding die het Amerikaanse tijdschrift Time aan de Indonesische ex-president Soeharto moet betalen wegens smaad, gaat 35 procent naar de belasting en de rest naar de armen. Dat zegt Soeharto in een interview met het blad Gatra.
   
 • Soeharto: 440 miljoen voor eigen goede doel
  Z24, 25 september 2007
  De voormalige Indonesische president Soeharto heeft via een liefdadigheidsinstelling maar liefst 440 miljoen dollar in zijn eigen zak gestopt. Dat heeft de openbare aanklager bekendgemaakt tijdens het corruptieproces tegen de oud-dictator.
   
 • Justitie wil geld zien van Soeharto
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2007
  Justitie in Indonesië geeft de moed niet op. Na twee mislukte pogingen om Soeharto aan te klagen, staat de 86-jarige oud-president vandaag opnieuw terecht wegens corruptie. Hij zou liefdadigheidsgelden hebben misbruikt. De staat eist 1,5 miljard dollar schadevergoeding. De openbare aanklagers hebben er alle vertrouwen in. Ze zeggen 'sterke bewijzen' te hebben dat Soeharto honderden miljoenen dollars van de liefdadigheidsinstelling Supersemar illegaal doorsluisde naar zijn familie en vrienden.
   
 • Ook rekening zoon Tommy leeghalen
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2007
  Soeharto's geestelijke gezondheid speelt geen rol. Ook zonder hem gaat de rechtszaak door. Alles draait om 'harde', lees: originele bewijzen van illegale geldtransacties van Supersemar-fondsen. Uit voorzorg is al beslag gelegd op het kantoorcomplex van de stichting.
   
 • 'n Beetje seniel, maar heel machtig
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 september 2007
  Soeharto mag een beetje seniel zijn, dat doet niks af aan zijn macht. Amper twee weken geleden honoreerde het hooggerechtshof nog een aanklacht wegens smaad van de 'grootste generaal van het Indonesische leger en voormalig president' met een schadeclaim van 106 miljoen dollar.
   
 • Soeharto's omstreden miljoenen
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 13 september 2007
  Oud-president Soeharto is weer honderd miljoen dollar rijker. Op papier althans. Dankzij het Indonesische Hooggerechtshof. De 86-jarige Soeharto is er erg blij mee, meldden zijn advocaten, die al jarenlang beweren dat hun cliënt te seniel is om zich voor de rechtbank te verdedigen tegen aanklachten van corruptie.
   
 • Time vecht vonnis Indonesisch hooggerechtshof aan
  De Pers, 11 september 2007
  Time Magazine gaat juridische stappen ondernemen tegen een vonnis van het Indonesische hooggerechtshof in een lasterzaak over het vermogen van de voormalige Indonesische dictator Suharto. Dat heeft advocaat Todung Mulya Lubis, die het blad verdedigt, dinsdag gezegd. Welke stappen Time wil nemen zei de advocaat niet.
   
 • Time moet Suharto 77 miljoen euro betalen
  De Pers, 10 september 2007
  Time Magazine moet de voormalige Indonesische dictator Suharto 106 miljoen dollar betalen. In mei 1999 in de Aziatische editie van het tijdschrift te lezen was dat zijn familie tijdens de 32-jarige dictatuur wederrechtelijk een enorm fortuin heeft vergaard. Dat heeft het Indonesische hooggerechtshof besloten.
   
 • Time moet Soeharto betalen
  Algemeen Dagblad, 10 september 2007
  Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
  Telegraaf, 10 september 2007
  Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
  Metro, 10 september 2007
  Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
  Gelderlander, 10 september 2007
  Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
  Stentor, 10 september 2007
  Soeharto krijgt miljoenen schadevergoeding Time
  BN/De Stem, 10 september 2007
  Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine moet ruim 76 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de Indonesische ex-president Soeharto. Dat oordeelde het Indonesische hooggerechtshof maandag. In mei 1999 beschuldigde Time de ex-dictator ervan gedurende zijn presidentschap miljarden naar zijn familieleden in het buitenland te hebben doorgesluisd. De rechter noemde deze beschuldigingen "smadelijk, ongepast en onzorgvuldig".
   
 • Tommy Suharto ontkent beschuldigingen corruptie
  Trouw, 16 augustus 2007
  Tommy Suharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-dictator Suharto, heeft donderdag ontkend overheidsgelden te hebben gebruikt voor zelfverrijking. Volgens Tommy is er sprake van een poging tot karaktermoord. Hij zei bereid te zijn zichzelf te verdedigen tegen alle aantijgingen in het geval het tot een rechtszaak komt.
   
 • Proces tegen oud-dictator Suharto begonnen
  Nieuws.nl, 9 augustus 2007
  In Jakarta is donderdag de civiele procedure tegen oud-dictator Suharto begonnen om omgerekend ruim driehonderd miljoen euro aan staatsgelden terug te krijgen. Hij zou dit bedrag tijdens zijn 32-jarig regime gestolen hebben. Ook is er een schadevergoeding van achthonderd miljoen euro geëist.
   
 • Civiele zaak tegen Soeharto begonnen
  Stentor, 9 augustus 2007
  Voor een rechtbank in Jakarta is woensdag een begin gemaakt met een civiele zaak tegen ex-president Soeharto. De staat eist in deze zaak omgerekend ongeveer 1,1 miljard euro van de voormalige dictator.
   
 • Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
  Trouw, 9 juli 2007
  Indonesische oud-dictator Soeharto aangeklaagd
  Volkskrant, 9 juli 2007
  Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
  De Pers, 9 juli 2007
  Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
  Nieuws.nl, 9 juli 2007
  Indonesische openbare aanklagers zijn maandag een rechtszaak begonnen tegen oud-dictator Soeharto om ruim driehonderd miljoen euro aan staatsgelden terug te krijgen die hij tijdens zijn 32-jarig regime gestolen zou hebben. Ook is er een schadevergoeding van achthonderd miljoen euro geëist. Aanklager Dachamer Munthe legde uit dat het een civiele zaak is, en dus geen strafrechtelijke procedure om Soeharto aan te pakken vanwege zijn veronderstelde corruptie. "We willen alleen het geld terug", zei hij.
   
 • Nieuwe rechtzaak tegen Soeharto
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 9 juli 2007
  Het openbaar ministerie van Indonesië heeft maandag een 1,3 miljard dollar corruptieclaim ingediend tegen oud president Soeharto wegens misbruik van publieke fondsen van een liefdadigheidsinstelling. Na het vastlopen van een strafrechtelijk proces in 2000 hopen de aanklagers nu met een civiele aanklacht alsnog beslag te kunnen leggen op het verdwenen geld. 'Dat geld kunnen we goed gebruiken voor de ontwikkeling van dit land,' aldus de aanklager Dachamer Munthe.
   
 • Nieuwe corruptiezaak tegen Soeharto
  Telegraaf, 9 juli 2007
  Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
  Elsevier, 9 juli 2007
  Ex-dictator Soeharto aangeklaagd om staatsgelden
  Laatste Nieuws, 9 juli 2007
  Indonesische aanklagers zijn een nieuwe rechtszaak begonnen tegen ex-dictator Soeharto. Zij proberen via een civiel proces miljoenen dollars terug te krijgen van de voormalige president van Indonesië. Tijdens diens bewind (1966-1998) zou de familie zich met miljarden dollars hebben verrijkt door geld te 'nemen' uit de staatskas.
   
 • Titik Soeharto's jammerlijke afgang als WK-presentatrice
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 juni 2006
  De rust van de wedstrijd tussen Servië-Montenegro en Nederland wordt wreed verstoord door de krassende stem van een al wat oudere presentatrice. Niet iedereen in Indonesië heeft meteen door wie de vrouw is die het WK-voetbal op het televisiestation SCTV presenteert. Het is Siti 'Titik' Hediyati, het vierde kind van ex-president Soeharto.
   
 • Zieke Suharto viert verjaardag met groot feest
  Telegraaf, 8 juni 2006
  De voormalige Indonesische president Suharto mag dan te ziek zijn om terecht te staan wegens corruptie, zijn 85ste verjaardag viert hij donderdagavond met een groot feest voor meer dan vierhonderd mensen. [...] Suharto wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan 500.000 politieke moorden gedurende zijn bewind en de dood van tienduizenden mensen in Atjeh, Papoea en Oost-Timor, waar voor onafhankelijkheid werd gestreden.
   
 • Iedereen houdt van Tommy
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 3 juni 2007
  De foto in de Jakarta Post spreekt boekdelen. De commandant van de Indonesische speciale troepen Kopassus buigt respectvol zijn hoofd terwijl hij de wegens moord veroordeelde en van corruptie verdachte lievelingszoon van oud-president Soeharto de hand schudt. Het beeld bevestigt wat de krant al eerder constateerde: 'Everybody loves Tommy'.
   
 • Soeharto weer naar huis
  Algemeen Dagblad, 31 mei 2006
  Soeharto weer naar huis
  Telegraaf, 31 mei 2006
  Soeharto weer naar huis (video)
  Sp!ts, 31 mei 2006
  Soeharto weer naar huis
  Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2006
  De Indonesische ex-president Soeharto is woensdag uit het ziekenhuis ontslagen. Het voormalige staatshoofd mocht weer naar huis nadat hij bijna een maand onder behandeling is geweest wegens inwendige bloedingen. De 84-jarige Soeharto heeft verscheidene operaties ondergaan.
   
 • Suharto uit ziekenhuis
  Nieuws.nl, 31 mei 2006
  De Indonesische oud-dictator Suharto is woensdag ontslagen uit het ziekenhuis waar hij op 4 mei was opgenomen met inwendige bloedingen. Hij zal thuis verder worden behandeld, zei de directeur van het ziekenhuis.
   
 • Soeharto uit ziekenhuis ontslagen
  NOS Nieuws, 31 mei 2006
  De vroegere Indonesische president Soeharto is na bijna een maand uit het ziekenhuis ontslagen. Hij was opgenomen met inwendige bloedingen. Soeharto wordt volgende week 85.
   
 • Soeharto weer aan de beterende hand
  Telegraaf, 25 mei 2006
  Oud-president Soeharto van Indonesië is aan de beterende hand. Dat maakten zijn artsen donderdag bekend. Als het herstel doorzet mag de gewezen sterke man van het Aziatische land volgende week het ziekenhuis verlaten.
   
 • Toestand ex-president Soeharto is kritiek
  Algemeen Dagblad, 23 mei 2006
  Toestand ex-president Soeharto is kritiek
  Gelderlander, 23 mei 2006
  De toestand van de voormalige Indonesische president Soeharto is verslechterd nadat hij opnieuw interne bloedingen heeft gekregen. Volgens zijn artsen is de toestand van de ex-president kritiek na een maagbloeding, maar is hij nog wel bij kennis.
   
 • Toestand oud-president Suharto verslechtert
  Telegraaf, 23 mei 2006
  Toestand oud-president Suharto gaat achteruit
  Nieuwsblad, 23 mei 2006
  De gezondheidstoestand van de voormalige Indonesische president Suharto gaat achteruit, hebben zijn artsen dinsdag gezegd.
   
 • Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  NRC Handelsblad, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Trouw, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Algemeen Dagblad, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Telegraaf, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Sp!ts, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Metro, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Gelderlander, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Stentor, 22 mei 2007
  Tommy Soeharto weer mikpunt van justitie
  Dagblad van het Noorden, 22 mei 2007
  De Indonesische justitie heeft een onderzoek heropend naar mogelijke corruptie door de jongste zoon van ex-president Soeharto. De zoon van Soeharto heet voluit Hutomo 'Tommy' Mandala Putra. Tommy domineerde in de jaren negentig de handel in kruidnagels, bedoeld voor de populaire kretek-sigaret in Indonesië. Het conglomeraat waaraan Tommy leiding gaf, sloot wurgcontracten met leveranciers en afnemers en hij kon staatsgeld gebruiken om zakendeals te financieren.
   
 • Toestand Suharto slecht genoemd
  Nieuws.nl, 19 mei 2006
  De gezondheidstoestand van de voormalige Indonesische president Suharto is slecht. Dat heeft president Yudhoyono gezegd nadat hij de 84-jarige Suharto vrijdag had bezocht in het Pertamina-ziekenhuis in Jakarta. Suharto heeft daar een darmoperatie ondergaan om inwendige bloedingen te stoppen. Artsen zeiden donderdag dat er twee nieuwe aderafsluitingen zijn geconstateerd in de hersenen van Suharto.
   
 • Gezondheid Soeharto verslechtert weer
  Telegraaf, 19 mei 2006
  Gezondheid ex-president Soeharto verslechtert
  Reformatorisch Dagblad, 19 mei 2006
  Soeharto verslechtert
  Laatste Nieuws, 19 mei 2006
  De gezondheidstoestand van de Indonesische ex-president Soeharto verslechtert. Hij verkeert in een ernstige conditie.
   
 • Suharto op IC nog steeds herstellende van darmoperatie
  Volkskrant, 8 mei 2006
  De voormalige Indonesische president Suharto ligt op de intensive care-afdeling van het Pertamina-ziekenhuis in Jakarta waar hij zondagavond een operatie aan zijn dikke darm onderging omdat hij steeds inwendige bloedingen kreeg. Volgens de behandelend artsen is Suharto herstellende van de ingreep, maar is zijn conditie niettemin kritiek en zal dat waarschijnlijk enige dagen tot een week zo blijven.
   
 • Voormalige Indonesische dictator Soeharto knapt op
  Volkskrant, 8 mei 2006
  Soeharto knapt op
  Algemeen Dagblad, 8 mei 2006
  Soeharto knapt op
  Telegraaf, 8 mei 2006
  Soeharto knapt op
  Sp!ts, 8 mei 2006
  De voormalige Indonesische dictator Soeharto, die donderdagavond met spoed in een ziekenhuis in Jakarta werd opgenomen, knapt op. Hij onderging zondagavond in het Pertamina-ziekenhuis een langdurige operatie om bloedingen in zijn darmen te stoppen. Daarbij is een deel van Soeharto's darmen verwijderd.
   
 • Situatie Soeharto blijft "instabiel"
  BNR Nieuws Radio, 7 mei 2006
  Indonesische artsen zeggen dat de toestand van ex-president Soeharto is verslechterd, omdat ze er nog altijd niet in zijn geslaagd diens interne bloedingen te stoppen. Volgens Indonesische media zondag is de situatie van de ex-dictator nog altijd "instabiel".
   
 • Soeharto herstellende van succesvolle darmoperatie
  Nieuws.nl, 7 mei 2006
  De voormalige Indonesische president Soeharto heeft met goed gevolg een darmoperatie ondergaan. Zijn arts, Marjo Subiandono, heeft dit maandag gezegd. Soeharto moest een operatie aan zijn dikke darm ondergaan omdat hij steeds inwendige bloedingen kreeg.
   
 • Soeharto moet darmoperatie ondergaan
  Telegraaf, 7 mei 2006
  De voormalige Indonesische president Soeharto moet een operatie ondergaan aan zijn dikke darm omdat hij nog steeds inwendige bloedingen heeft. Dat heeft een van zijn artsen, Joko Raharjo, zondag meegedeeld.
   
 • Soeharto 'een beetje beter'
  Volkskrant, 6 mei 2006
  Oud-president Soeharto van Indonesië, die donderdagavond met inwendige bloedingen in het ziekenhuis werd opgenomen, maakte het vrijdag weer 'een heel klein beetje beter'. Volgens de artsen werken sommige van zijn cruciale organen nog maar voor 30 procent, maar is hij wel bij bewustzijn.
   
 • Soeharto "zwak maar bij bewustzijn"
  Telegraaf, 5 mei 2006
  De voormalige Indonesische dictator Soeharto, die donderdagavond met spoed in een ziekenhuis in Jakarta werd opgenomen, maakt het redelijk. Volgens een van zijn artsen is Soeharto "zwak", maar hij zou volledig bij bewustzijn zijn. De inwendige bloedingen zijn nog niet gestopt en mogelijk moet Soeharto een operatie ondergaan, zei de arts.
   
 • Indonesië klaagt Soeharto aan
  Trouw, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  Telegraaf, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  Algemeen Dagblad, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  Sp!ts, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  Metro, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  Gelderlander, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  Stentor, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  BN/De Stem, 25 januari 2007
  Indonesië klaagt Soeharto aan
  Dagblad van het Noorden, 25 januari 2007
  De Indonesische justitie dient later deze maand een aanklacht in tegen oud-dictator Soeharto wegens vermeend misbruik van liefdadigheidsfondsen. Dat zei procureur-generaal Abdul Rahman Saleh donderdag.
   
 • Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
  NRC Handelsblad, 23 januari 2007
  Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
  Trouw, 23 januari 2007
  Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
  Algemeen Dagblad, 23 januari 2007
  Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
  Gelderlander, 23 januari 2007
  Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
  BN/De Stem, 23 januari 2007
  Guernsey bevriest tegoeden Tommy Soeharto
  Dagblad van het Noorden, 23 januari 2007
  Een rechtbank op het Britse eiland Guernsey heeft ingestemd met het verzoek van Indonesië om banktegoeden van Tommy Soeharto te bevriezen. Het gaat om een bedrag van zeker 36 miljoen euro.
   
 • Tommy Soeharto 'wegens goed gedrag' vervroegd vrijgelaten
  door Michel Maas, Volkskrant, 30 oktober 2006
  Hutomo Mandala Putra, beter bekend als Tommy Soeharto, is maandag vervroegd vrijgelaten. De lievelingszoon van de Indonesische ex-dictator Soeharto had strafvermindering op strafvermindering gestapeld en mocht 'wegens goed gedrag' de gevangenis verlaten. Hij had amper vijf van de vijftien jaar van zijn straf uitgezeten. Zijn vrijlating heeft in Indonesië geleid tot brede kritiek op het systeem van strafvermindering, dat mensen als Soeharto ernstig lijkt te bevoordelen.
   
 • Soeharto lacht in zijn vuistje
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
  Met een brede glimlach stapte 'prins' Tommy Soeharto maandag uit de gevangenis van Jakarta. Horden wachtende journalisten negerend glipte hij stilzwijgend in een klaarstaande auto omringd door stevig gebouwde lijfwachten. Nog geen vijf jaar geleden was de zoon van oud-president Soeharto het middelpunt van eenzelfde mediatumult. Toen betrad hij als opgepakte voortvluchtige voor het eerst de gevangenis.
   
 • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
  NRC Handelsblad, 30 oktober 2006
  'Tommy' Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische leider Suharto, is vandaag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in Jakarta. Van zijn oorspronkelijke straf van vijftien jaar voor de opdracht tot moord op een opperrechter, heeft hij vijf jaar uitgezeten.
   
 • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
  Trouw, 30 oktober 2006
  Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
  Nieuws.nl, 30 oktober 2006
  Tommy Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische president Suharto die vier jaar gevangen heeft gezeten omdat hij een rechter liet vermoorden die hem schuldig had bevonden aan corruptie, is maandag vervroegd vrijgelaten.
   
 • Tommy Soeharto vrijgelaten
  Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Telegraaf, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Metro, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Nu.nl, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Gelderlander, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Stentor, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  BN/De Stem, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto vrijgelaten
  Dagblad van het Noorden, 30 oktober 2006
  Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, is maandag vrijgelaten. Hij heeft slechts een derde deel van zijn veroordeling wegens het geven van de opdracht tot de moord op een rechter uitgezeten.
   
 • 'Tommy Suharto binnen enkele dagen vrij'
  Nieuws.nl, 29 oktober 2006
  Tommy Suharto, de zoon van de Indonesische oud-dictator Suharto, komt waarschijnlijk binnen enkele dagen op vrije voeten. Dat heeft een functionaris van de gevangenis waar hij vastzit zaterdag gezegd. Tommy Suharto heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en komt daarom in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij werd in 2002 tot vijftien jaar veroordeeld omdat hij rechter Syafiuddin Kartasasmita van het hooggerechtshof had laten vermoorden. Kartasasmita had hem veroordeeld wegens corruptie.
   
 • Tommy Soeharto komt deze week vrij
  Volkskrant, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt maandag vrij'
  Algemeen Dagblad, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Gelderlander, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Stentor, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Dagblad van het Noorden, 29 oktober 2006
  'Tommy Suharto komt vrij'
  Nu.nl, 29 oktober 2006
  Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, komt deze week vrij. Voor het laten vermoorden van een rechter in 2001 heeft hij dan slechts een deel van zijn straf uitgezeten. Dat heeft hoofd Gusti Tamardjaja van het gevangeniswezen in de hoofdstad Jakarta zondag gezegd tegen het Indonesische persbureau Antara.
   
 • Tommy Suharto komt deze week vrij
  NOS Nieuws, 29 oktober 2006
  Tommy Suharto, de jongste zoon van oud-dictator Suharto van Indonesië, komt binnen een paar dagen op vrije voeten. Suharto zit een straf uit van vijftien jaar. Hij had opdracht gegeven tot het vermoorden van een rechter in 2001.
   
 • Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
  Algemeen Dagblad, 12 juni 2006
  Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
  Sp!ts, 12 juni 2006
  Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
  Metro, 12 juni 2006
  Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
  Gelderlander, 12 juni 2006
  Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
  Stentor, 12 juni 2006
  Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
  BN/DeStem, 12 juni 2006
  Rechter wil zaak Soeharto toch laten voorkomen
  Dagblad van het Noorden, 12 juni 2006
  Een rechtbank in Indonesië heeft maandag bepaald dat de corruptiezaak tegen ex-president Soeharto moet doorgaan. Het besluit van het Openbaar Ministerie vorige maand om de zaak definitief te seponeren was volgens de rechtbank illegaal.
   
 • Soeharto toch vervolgd voor corruptie
  Algemeen Dagblad, 12 juni 2006
  De corruptiezaak tegen ex-president Soeharto moet doorgaan. Dat heeft een Indonesische rechtbank gisteren bepaald. Het besluit van het Openbaar Ministerie om de zaak definitief te seponeren, was volgens de rechtbank illegaal. Tegen het sepot hadden drie mensenrechtenorganisaties beroep aangetekend.
   
 • Indonesische ngo's eisen vervolging Suharto
  Nieuws.nl, 5 juni 2006
  In Jakarta is maandag de rechtszaak van start gegaan die drie Indonesische ngo's hebben aangespannen om het besluit om oud-dictator Suharto niet langer te vervolgen ongedaan te maken. Vorige maand maakte het openbaar ministerie bekend Suharto niet te zullen vervolgen wegens corruptie, maar de de Volksbeweging voor de Vervolging van Suharto, PBHI en het Comité voor de Naamlozen kunnen zich daar niet in vinden.
   
 • Meeste inwoners Jakarta bereid Suharto te vergeven
  Nieuws.nl, 1 juni 2006
  Zo'n 65 procent van de inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta is bereid voormalig president Suharto te vergeven, maar 50 procent wil wel dat hij wordt berecht wegens corruptie. Dit blijkt uit een peiling van een Indonesisch onderzoeksbureau waarvan de uitslag donderdag bekend is gemaakt.
   
 • Protesten tegen staken vervolging Suharto
  Elsevier, 15 mei 2006
  Studenten en mensenrechtenactivisten hebben maandag in Jakarta en drie andere steden in Indonesië geprotesteerd tegen het besluit van de regering om de 84-jarige oud-president Suharto, die sinds begin deze maand in een ziekenhuis ligt, niet langer juridisch te vervolgen wegens verduistering van overheidsgelden.
   
 • Soeharto wordt niet vervolgd
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 mei 2006
  De voormalige Indonesische president Soeharto hoeft niet meer terecht te staan wegens corruptie. De openbare aanklager van Indonesië, Abdul Rahman Saleh, heeft vrijdag laten weten dat hij afziet van verdere vervolging. De ex-dictator wordt fysiek niet meer in staat geacht een rechtszaak bij te wonen.
   
 • Vervolging Suharto wel gestaakt
  Nieuws.nl, 12 mei 2006
  De Indonesische procureur-generaal heeft wel degelijk besloten om oud-dictator Suharto niet langer juridisch te vervolgen. De aanklachten wegens corruptie zijn van de baan. "Suharto is niet langer een beklaagde", aldus procureur-generaal Abdul Rahman Saleh vrijdag.
   
 • Yudhoyono: vervolging Suharto toch niet gestaakt
  Nieuws.nl, 12 mei 2006
  De Indonesische regering ziet vooralsnog af van haar voornemen om oud-dictator Suharto niet langer juridisch te vervolgen. President Susilo Bambang Yudhoyono zei vrijdag dat het staken van de vervolging van Suharto op te veel publieke weerstand stuit. "Ik heb besloten dit probleem tot een geschikter tijdstip te laten rusten", aldus de president.
   
 • Ex-dictator Suharto niet meer vervolgd
  Gazet van Antwerpen, 12 mei 2006
  De Indonesische procureur-generaal heeft besloten om oud-dictator Suharto die onder andere beschuldigd wordt van het verduisteren van overheidsgeld niet langer juridisch te vervolgen. De aanklachten wegens corruptie zijn van de baan.
   
 • Indonesië laat corruptiezaak tegen Soeharto vallen
  Volkskrant, 12 mei 2006
  Indonesië laat corruptiezaak tegen Soeharto vallen
  Telegraaf, 12 mei 2006
  Indonesië laat corruptiezaak tegen Soeharto vallen
  Sp!ts, 12 mei 2006
  Indonesië wil de voormalige Indonesische dictator Soeharto niet vervolgen wegens corruptie. De Indonesische minister van Justitie Abdul Rahman Saleh verklaarde vrijdag dat de zaak wordt geseponeerd vanwege de slechte gezondheid van het ex-staatshoofd.
   
 • 'Vervolging Soeharto wordt gestaakt'
  Volkskrant, 11 mei 2006
  Minister: naam Suharto wordt gezuiverd
  Trouw, 11 mei 2006
  Minister: naam Suharto wordt gezuiverd [Update]
  Nieuws.nl, 11 mei 2006
  De van corruptie verdachte Indonesische oud-dictator Suharto wordt hoogstwaarschijnlijk niet langer vervolgd. Minister van staat Yusril Ihza Mahendra zei donderdag te verwachten dat de procureur-generaal het strafrechtelijk onderzoek naar Suharto binnenkort zal staken. Mahendra zei dat nadat hij de 84-jarige Suharto in het ziekenhuis had bezocht. Ook zal de regering volgens hem stappen ondernemen om de naam van de oud-dictator te zuiveren.
   
 • Rechtszaak tegen Soeharto stopgezet
  NOS Nieuws, 11 mei 2006
  De rechtszaak tegen de Indonesische oud-president Soeharto wordt stopgezet. Dat heeft de Indonesische minister van Staat Mahendra bekendgemaakt. Het besluit is een direct gevolg van de slechte gezondheid van Soeharto.
   
 • Berechting Soeharto lijkt voor altijd van de baan : nu de Indonesische ex-dictator in het ziekenhuis ligt, vergeeft het volk hem zijn zonden
  door Michel Maas, Volkskrant, 8 mei 2006
  De Indonesische ex-dictator Soeharto (85) ligt ineens in het ziekenhuis met vage klachten. Sceptici zeggen dat hij slechts zijn berechting wil ontlopen. Zij zijn echter in de minderheid.
   
 • 'Zieke Suharto niet vervolgen'
  Nieuws.nl, 8 mei 2006
  "Zieke Suharto niet vervolgen"
  Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2006
  De zieke Indonesische oud–president Suharto moet niet worden vervolgd. Dat heeft de Indonesische vice–president Jusuf Kalla maandag gezegd na een bezoek aan Suharto op de intensive–careafdeling van het Pertamina–ziekenhuis in Jakarta. Suharto onderging zondagavond een operatie aan zijn dikke darm vanwege inwendige bloedingen. Na het einde van zijn regime in 1998 werd hij aangeklaagd wegens corruptie, maar omdat dokters tegenover aanklagers hebben verklaard dat Suharto door een aantal beroertes te verzwakt is om een eventuele rechtszaak te volgen, heeft hij nooit in de rechtbank hoeven te verschijnen.
   
 • Indonesië probeert corruptiezaak Soeharto te heropenen
  Volkskrant, 24 april 2006
  De 84-jarige Indonesische oud-dictator Suharto zal opnieuw medisch worden onderzocht om te bepalen of hij terecht kan staan wegens corruptie tijdens zijn 32 jaar durende regime. Dat heeft de Indonesische minister van justitie Abdul Rahman Saleh maandag bekendgemaakt.
   
 • Glimlachend op weg naar de gevangenis
  door Michel Maas, Volkskrant, 1 december 2005
  Een halfbroer van oud-president Soeharto, de zakenman Probosutedjo, is wegens zelfverrijking in de gevangenis beland. Soeharto zelf blijft buiten schot: hij is oud en 'ziek'.
   
 • Halfbroer van Soeharto moet cel in voor corruptie
  Volkskrant, 30 november 2005
  Een halfbroer van de afgezette Indonesische president Soeharto heeft vier jaar gevangenis gekregen. Probosutedjo was betrokken bij corruptiezaken waarbij vele miljoenen omgingen.
   
 • Soeharto verlaat het ziekenhuis
  Telegraaf, 6 november 2005
  Soeharto verlaat het ziekenhuis
  Sp!ts, 6 november 2005
  Soeharto verlaat het ziekenhuis
  Algemeen Dagblad, 6 november 2005
  Soeharto verlaat het ziekenhuis
  Gelderlander, 6 november 2005
  Soeharto verlaat het ziekenhuis
  BN/De Stem, 6 november 2005
  De voormalige president van Indonesië, generaal Soeharto, heeft zondag het ziekenhuis verlaten. Dat meldden lokale media. De oud-dictator was daar vrijdag opgenomen met uitputtingsverschijnselen en interne bloedingen.
   
 • Soeharto in het ziekenhuis
  Algemeen Dagblad, 5 november 2005
  Soeharto in het ziekenhuis
  Telegraaf, 5 november 2005
  Soeharto in het ziekenhuis
  Reformatorisch Dagblad, 5 november 2005
  Soeharto in het ziekenhuis
  Stentor, 5 november 2005
  Soeharto in het ziekenhuis
  Gelderlander, 5 november 2005
  Soeharto in het ziekenhuis
  BN/De Stem, 5 november 2005
  De voormalige president van Indonesië, generaal Soeharto, is aan de beterende hand, nadat hij vrijdag met spoed in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta was opgenomen.
   
 • Indonesiërs eisen vervolging Soeharto
  Trouw, 21 mei 2005
  Indonesiërs eisen vervolging Soeharto
  Nieuws.nl, 21 mei 2005
  Duizenden demonstranten in heel Indonesië hebben de vervolging van ex-dictator Soeharto geëist, vanwege corruptie. Het is zaterdag zeven jaar geleden dat de dictator werd afgezet. Volgens de demonstranten is er in die zeven jaar geen actie tegen Soeharto ondernomen.
   
 • Indonesische ex-president Soeharto ernstig ziek
  Volkskrant, 9 mei 2005
  Indonesische ex-dictator Soeharto ernstig ziek
  Elsevier, 9 mei 2005
  De gezondheidstoestand van de voormalige Indonesische president Soeharto is kritiek volgens behandelende artsen. De 83-jarige Soeharto werd donderdag in een ziekenhuis in Jakarta opgenomen.
   
 • Fit-ogende Soeharto duikt op in Jakarta
  Telegraaf, 20 april 2005
  De Indonesische ex-dictator Soeharto heeft zich deze week in Jakarta in het openbaar vertoond en leek gezond te zijn. Het openbare optreden is een rariteit voor Soeharto, die aan een rechtszaak wegens massale fraude wist te ontkomen omdat hij volgens medici zo ziek was dat hij het proces niet kon volgen.
   


- venster sluiten -