Pemerintah dan polis: warta berita

Pemerintah dan polis: warta berita
Overheid & beleid: nieuwsberichten

18 juli 2008



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Verkiezingsstrijd Indonesië barst los
    door Jan Lepeltak, Reformatorisch Dagblad, 18 juli 2008
    De politieke partijen in Indonesië maken zich op voor de verkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Het kan er hard aan toegaan bij de verkiezingscampagnes, want de concurrentie is groot. Vooral kleinere partijen laten luidruchtig van zich horen om de kiesdrempel te halen.
     
  • Olievoorraden helpen Indonesiërs niets
    door Esther de Jong, Nederlands Dagblad, 29 mei 2008
    Indonesië trekt zich terug uit de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Volgens de regering importeert Indonesië meer olie dan het exporteert. Het heeft daarom geen baat bij de strategie van het oliekartel om de olieprijs zo hoog mogelijk te houden. Anwar fronst zijn wenkbrauwen. De 46-jarige brommertaxichauffeur wordt hard geraakt door de prijsverhoging van benzine die de Indonesische regering deze week heeft doorgevoerd.
     
  • Indonesië kondigt vertrek uit OPEC aan
    Trouw, 28 mei 2008
    Indonesië kondigt vertrek uit OPEC aan
    De Pers, 28 mei 2008
    Indonesië stapt uit de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC), omdat het meer olie verbruikt dan exporteert. Dat heeft het land woensdag bekendgemaakt. Volgens minister van energie Purnomo Yusgiantoro zou het onzin zijn als zijn Indonesië lid bleef van de OPEC, waarbij nu dertien landen zijn aangesloten. Indonesië vertrekt uit de organisatie als zijn lidmaatschap later dit jaar afloopt, zei hij.
     
  • Indonesië binnenkort uit OPEC
    NRC Handelsblad, 28 mei 2008
    Indonesië snel uit OPEC
    Financiële Telegraaf, 28 mei 2008
    Indonesië zal zich snel terugtrekken uit de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen. Dit zei de Indonesische minister van Energie Purnomo Yusgiantoro vandaag. Yusgiantoro verklaarde documenten te zullen ondertekenen die het afscheid van Indonesië bij de OPEC bekrachtigen.
     
  • Indonesië stapt uit de OPEC
    RNW Wereldomroep, 28 mei 2008
    Indonesië zal zich snel terugtrekken uit de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen. Dat heeft de Indonesische minister van Energie Purnomo Yusgiantoro gezegd. De stap komt niet als een verrassing, omdat Indonesië tegenwoordig meer olie importeert dan het exporteert.
     
  • Azië morrelt aan oliesubsidies : rellen in Indonesië na verhoging van benzineprijs
    door Janne Chaudron, Trouw, 27 mei 2008
    Indonesië verhoogt zijn benzineprijs en -productie. Ook andere Aziatische landen proberen uit alle macht hun brandstofkosten te beteugelen. Honderden Indonesische studenten gingen gisteren de straat op uit protest tegen het besluit van de Indonesische regering om de benzineprijzen met maar liefst 28,7 procent te verhogen. De studenten gooiden stenen naar politieagenten, maar niemand raakte gewond.
     
  • Protesten tegen duurdere brandstof in Indonesië
    RNW Wereldomroep, 24 mei 2008
    In Indonesië is het opnieuw tot hevige protesten gekomen tegen de verhoging van de brandstofprijzen met bijna dertig procent. De maatregel die zaterdag is ingegaan leidde in Jakarta en Surabaya tot gewelddadige confrontaties met de politie. Woedende studenten wierpen brandende barricades op en gooiden met molotov-cocktails. Ruim honderd betogers zijn opgepakt.
     
  • Benzine in Indonesië fors duurder
    NOS Nieuws, 24 mei 2008
    De benzineprijzen in Indonesië zijn vandaag met bijna 30 procent omhoog gegaan. Dat komt doordat de regering snijdt in de energiesubsidies. De afgelopen dagen is er massaal tegen de prijsverhoging geprotesteerd. Miljoenen arme Indonesiërs hadden de laatste tijd al te maken met stijgende prijzen van onder meer rijst en soja.
     
  • Indonesië laat brandstofprijzen sterk stijgen
    Volkskrant, 23 mei 2008
    Indonesië laat brandstofprijzen sterk stijgen
    Telegraaf, 23 mei 2008
    Indonesië laat brandstofprijzen sterk stijgen
    Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2008
    Indonesië verhoogt de brandstofprijzen zaterdag met gemiddeld 28 procent. Dat heeft minister van Energie Purnomo Yusgiantoro vrijdag bekendgemaakt. De regering snijdt in de energiesubsidies ondanks vrees voor sociale onrust. De afgelopen dagen waren er enkele grote protesten tegen de geplande verhoging.
     
  • Indonesië maakt brandstof 30 procent duurder
    Trouw, 23 mei 2008
    Indonesië maakt brandstof 30 procent duurder
    De Pers, 23 mei 2008
    Indonesië maakt brandstof 30 procent duurder
    Nieuws.nl, 23 mei 2008
    Indonesië maakt brandstof 30 procent duurder : en daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven
    DAG, 23 mei 2008
    Indonesië heeft vrijdag een fikse verhoging van de brandstofprijzen aangekondigd. Kerosine, vaak gebruikt voor kooktoestellen, wordt 25 procent duurder, dieselolie gaat 27 procent meer kosten en benzine zelfs 33 procent. President Susilo Bambang Yudhoyono zei eerder deze maand dat de subsidies die jaren geleden werden ingevoerd om de minst draagkrachtigen te ontzien bij de huidige prijsstijgingen op de wereldmarkt niet meer te handhaven waren.
     
  • Rellen in Indonesië na verhoging brandstofprijzen
    Laatste Nieuws, 23 mei 2008
    Indonesië heeft een fikse verhoging van de brandstofprijzen aangekondigd. Kerosine, vaak gebruikt voor kooktoestellen, wordt 25 procent duurder, dieselolie gaat 27 procent meer kosten en benzine zelfs 33 procent.
     
  • Tien jaar na Soeharto
    NRC Handelsblad, 22 mei 2008
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono spoorde zijn landgenoten dinsdag aan optimistisch te zijn en samen te werken. Zo kan Indonesië deze eeuw een welvarend en ontwikkeld land worden. De gelijkenis met de woorden van de Nederlandse premier Balkenende (CDA), gisteren ter gelegenheid van Verantwoordingsdag, is toeval. SBY, zoals de president in de wandeling heet, sprak zijn woorden in het kader van de viering van het 'Nationaal Ontwaken', honderd jaar geleden, als het begin van het einde van de koloniale overheersing.
     
  • Democratie Indonesië stagneert
    door Henk Schulte Nordholt, Volkskrant, 21 mei 2008
    Henk Schulte Nordholt vindt dat Indonesië een sterke rechtsstaat moet ontwikkelen en dat dat alleen kan lukken met een veel krachtiger overheid. Tien jaar geleden kwam er in Indonesië een einde aan het autoritaire bewind van president Soeharto. Sindsdien hebben zich veel veranderingen voltrokken die niemand had durven voorspellen. [...] Toch voltrokken zich belangrijke veranderingen, maar deze hebben elk hun schaduwzijde. [...]
     
  • Het dominoeffect van dure benzine
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 20 mei 2008
    'Prijzen dalen nooit, die gaan alleen maar omhoog.' Hoofdschuddend kijkt Sunarti naar de demonstranten die voor het presidentiële paleis in Jakarta protesteren tegen de voorgenomen prijsverhoging van benzine. Ze peinst er niet over om mee te demonstreren, 'De regering luistert toch niet.' Indonesië hikt al een tijd tegen de prijsstijging aan.
     
  • Indonesië: protesten tegen intrekking oliesubsidie
    Trouw, 13 mei 2008
    Indonesië: protesten tegen intrekking oliesubsidie
    De Pers, 13 mei 2008
    Indonesië: protesten tegen intrekking oliesubsidie
    Nieuws.nl, 13 mei 2008
    Indonesië: protesten tegen intrekking oliesubsidie
    Elsevier, 13 mei 2008
    Indonesische studenten en moslimfundamentalisten hebben dinsdag gedemonstreerd tegen plannen van de regering om brandstofsubsidies in te trekken. In Jakarta, Bandung en zeker acht andere plaatsen verliepen de kleine protesten vreedzaam. Toch houdt de regering de demonstraties met argusogen in de gaten, omdat prijsverhogingen eerder leidden tot protesten die bijdroegen aan het aftreden van ex-dictator Suharto in 1998.
     
  • Indonesië stapt uit armoede uit de OPEC
    door James McGonigal, BN/De Stem, 9 mei 2008
    Het is voor de kenners geen verrassing. Eind dit jaar verlaat Indonesië hoogstwaarschijnlijk de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC). Het land heeft de afgelopen jaren zijn positie zien veranderen van netto-olie exporteur naar netto-importeur en OPEC is een exporteursclub. OPEC heeft bovendien als hoofddoelstelling het zo gunstig mogelijk houden van de prijs van aardolie en Indonesië heeft sinds de omslag juist baat bij een lage energieprijs. Maar als OPEC-lid moet het zich houden aan prijsstijgingen. Het land (235 miljoen inwoners) gebruikt relatief veel olieproducten voor vervoer en koken en probeert met subsidies de consumentenprijzen te drukken.br> 
  • Indonesië overweegt uit Opec te stappen
    Financieele Dagblad, 6 mei 2008
    Indonesië overweegt de Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) te verlaten. Het Aziatische kampt met een afnemende olieproductie waardoor de invloed van het land in het oliekartel is verminderd. Daarnaast wil Indonesië zich concentreren op de binnenlandse productie.
     
  • Indonesië overweegt uit OPEC te stappen
    Laatste Nieuws, 6 mei 2008
    Indonesië overweegt de Organisatie van olieproducerende en -uitvoerende landen (OPEC) te verlaten. Het land wil zich concentreren op het verhogen van de lokale olieproductie. Dat heeft president Susilo Bambang Yudhoyono aangekondigd.
     
  • Indonesië overweegt afschaffen van brandstofsubsidie
    BN/De Stem, 3 mei 2008
    Indonesiërs op West-Java zetten hun jerrycans in een rechte lijn, terwijl ze in de rij staan voor brandstof om mee te koken. De schaarste aan kerosine in een aantal gebieden van Indonesië is te wijten aan de energieomzetting naar gas, in een poging om de gesubsidieerde brandstof consumptie te verminderen.
     
  • Zuidoost-Azië neemt maatregelen om prijs rijst te stabiliseren
    Laatste Nieuws, 3 mei 2008
    De ministers van Handel van de ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, hebben beslist om maatregelen te nemen om de rijstprijzen te stabiliseren en om de productie te verhogen. De ministers waren bijeengekomen in Jakarta, waar ze overeengekomen zijn om elkaar te helpen om het hoofd te bieden aan de wereldwijde voedselcrisis.
     
  • President schreeuwt man wakker die bij zijn toespraak in slaap viel
    Laatste Nieuws, 11 april 2008
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono moet een meer ontspannen indruk maken en af en toe een grap vertellen om de aandacht van zijn gehoor vast te houden. Dat hebben communicatieadviseurs van de president gezegd, schrijft de Jakarta Post.
     
  • Parlementsverkiezingen in Indonesië op 5 april 2009
    Knack, 6 april 2008
    De gemeenteraads- en parlementsverkiezingen in Indonesië worden volgend jaar op 5 april gehouden. Dat hebben de Indonesische autoriteiten beslist, aldus lokale media zondag. De voorzitter van de kiescommissie, Abdul Hafiz Anshary, zei dat politieke partijen zich voor 12 mei moeten laten registreren, waarna de commissie op 5 juli zal bekendmaken welke partijen het recht hebben om deel te nemen aan de verkiezingen, aldus de Jakarta Post.
     
  • Overheidssite Indonesië gehackt na internetpornoban
    Elsevier, 28 maart 2008
    Indonesiërs hebben geprotesteerd tegen een wet die het surfen naar porno verbiedt door de site van het ministerie van Informatie te hacken. Het Indonesische parlement nam deze week een wet aan die het bezoeken van sites met een 'immorele inhoud' verbiedt. Behalve het bezoeken en plaatsen van pornografisch materiaal, verbiedt de wet ook het bezoeken van sites met een anti-religieuze of racistische inhoud.
     
  • Site ministerie Indonesië beklad
    Telegraaf, 28 maart 2008
    Hackers hebben een boodschap achtergelaten op de website van het Indonesische ministerie van Informatie waaruit blijkt dat ze het niet eens zijn met het verbod op pornografische materiaal op internet. Eerder deze week ging de Indonesische overheid akkoord met een nieuw wetsvoorstel dat de doorgifte van pornografisch materiaal op internet strafbaar stelt. Aan het wetsvoorstel is een jarenlang hevig debat voorafgegaan.
     
  • Hackers vallen Indonesisch ministerie aan
    Planet, 28 maart 2008
    Indonesische hackers hebben de website van het Indonesische Ministerie van Informatie gekraakt. De hacker uiten hun onvrede over een nieuwe Indonesische wet die de verspreiding van pornografisch materiaal aanpakt. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de dinsdag aangenomen wet kunnen mensen die porno verspreiden via het web een gevangenisstraf van zes jaar en een boete van 109.000 dollar tegemoet zien. In Indonesië is al jaren een heftig debat aan de gang over pornografie. Het land, dat voor het grootste deel uit moslims bestaat, is behoorlijk verdeeld over de kwestie.
     
  • Indonesische hackers boos vanwege ban op porno
    door Jannemiek Starkenburg, Emerce, 28 maart 2008
    De website van het Indonesische Ministerie van Informatie werd deze week tijdelijk ontsierd door een boodschap van hackers. De actie was een reactie op een nieuwe wet die het verbied om pornografisch materiaal te verspreiden op het internet.
     
  • Mappen vol vingerafdrukken
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 14 maart 2008
    De Indonesische vreemdelingenpolitie heeft ze, de migratiedienst heeft ze, maar ook de verkeerspolitie. Het zijn allemaal verwoede verzamelaars van vingerafdrukken. In Nederland begint men al te steigeren zodra men het woord vingerafdruk hoort, maar in Indonesië drukt iedereen gedwee de rechterduim tegen het infrarode venstertje als ze hun rijbewijs vernieuwen. Ik ook, elk jaar weer. Want als buitenlander moet ik net als mijn jaarlijkse verblijfsvergunning ook elk jaar weer een nieuw rijbewijs gaan halen.
     
  • Verdeeldheid over speciale Indonesische ambassade
    door Marijan Setrodikoro, Dagblad Suriname, 21 januari 2008
    De vice-voorzitter van de 'House of Representatives (DPR) Commission I', Yusron Ihza Mahendra, is als één van de weinigen van mening dat de Indonesische regering een speciale ambassade moet neerzetten in Suriname. Dit om de bilaterale relaties tussen beide naties te versterken. 'Surinamers en Indonesiërs hebben speciale relaties met elkaar omdat zij gemeenschappelijke voorouders hebben. Daarom zou Indonesië een speciale ambassade in Suriname moeten bouwen', zei Yusron Mahendra afgelopen zaterdag. Hij zegt dat een groep Surinamers afstammeling is van de Javanen.
     
  • Indonesië laat gedetineerden vrij
    Volkskrant, 25 december 2007
    Vrijheid als kerstgeschenk
    Parool, 25 december 2007
    Vrijheid als kerstgeschenk voor gedetineerden
    Telegraaf, 25 december 2007
    De Indonesische regering heeft op eerste kerstdag 312 gedetineerden vrijgelaten wegens goed gedrag. Dat heeft een functionaris gezegd, aldus de Jakarta Post dinsdag. Ruim 7500 anderen kregen strafvermindering variërend van twee tot acht weken.
     
  • Transportminister Indonesië: koop geen Europese vliegtuigen
    Luchtvaartnieuws, 20 december 2007
    Indonesische luchtvaartmaatschappijen zouden geen vliegtuigen van Europese vliegtuigbouwers moeten kopen zolang de bedrijven op de 'zwarte lijst' van de EU staan. Dat vindt de Indonesische transportminister Jusman Syafii Djamal, zo melden media in het Aziatische land. Volgens Djamal lopen de bedrijven het risico dat hun gloednieuwe vliegtuigen wegens de ban niet kunnen worden afgeleverd.
     
  • Alle Indonesische eilanden krijgen naam
    Volkskrant, 13 november 2007
    Alle Indonesische eilanden krijgen naam
    Reformatorisch Dagblad, 13 november 2007
    Alle 17.508 eilanden van Indonesië hebben in 2012 een naam. Dat verklaarde een woordvoerder van een team van Indonesische topografen dinsdag. Sinds eind vorig jaar zijn topografen met de naamgeving bezig. Dat leidt regelmatig tot problemen omdat vooral de plaatselijke overheid en bevolking het over het algemeen weinig kan schelen of de eilandjes een naam hebben of niet.
     
  • De onzichtbare reus van Azië moet Birma helpen
    door Juurd Eijsvoogel, NRC Handlesblad (weblog), 30 oktober 2007
    De wereld raakt niet uitgepraat over de snelle economische opkomst van China en India, maar zelden hoor je iemand over de opmerkelijke transformatie die Indonesië de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt na de val van het autoritaire bewind van president Suharto. Maar Indonesië is "the world's fourth most populous nation, the largest predominantly Muslim country, the third largest (after India and the United States) democratic country", aldus een lovend opiniestuk in de International Herald Tribune.
     
  • Bedelen lucratieve bezigheid in Medan, verbod in aantocht
    Volkskrant, 3 augustus 2007
    Medan beboet toeristen die bedelaars geld geven
    Metro, 3 augustus 2007
    Indonesische stad beboet toeristen die bedelaars geld geven
    Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2007
    Indonesische stad beboet toeristen die bedelaars geld geven
    Laatste Nieuws, 3 augustus 2007
    Mensen die bedelaars in de Indonesische stad Medan geld geven staat binnenkort mogelijk een boete van omgerekend ruim 480 euro te wachten. De bedelaars zelf kunnen voor zes weken in de gevangenis belanden, als een voorstel dat is bedoeld om het bedelen tegen te gaan het haalt.
     
  • Voorstel: Beboet vrijgevigen in Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2007
    Mensen die bedelaars in de Indonesische stad Medan geld geven, staat binnenkort mogelijk een boete van ruim 480 euro te wachten. De bedelaars zelf kunnen zes weken de cel in, aldus een voorstel.
     
  • Vijf ministers in Indonesië ontslagen
    Kanaal Z, 7 mei 2007
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft maandag vijf van de 36 ministers ontslagen. Twee ministers verwisselden van portefeuille. De sinds weken verwachte hervorming van het kabinet moet de efficiëntie van de regering verbeteren, aldus Yudhoyono.
     
  • Zand nieuw wapen in strijd tegen corrupte miljonairs
    Mondiaal Nieuws, 3 april 2007
    De stop van Indonesische zandexport naar Singapore is het nieuwste wapen in een diplomatieke ruzie tussen beide landen. Indonesië wil Singapore, waar veel gebouwd wordt en dus veel zand nodig is, ermee onder druk zetten om corrupte zakenmensen die met hun miljoenen naar Singapore verhuizen, uit te leveren.
     
  • Een gevecht om zand
    door Michel Maas, RNW Wereldomroep, 22 maart 2007
    Singapore zucht onder een zandtekort. Indonesië, tot voor kort Singapore's grootste en bijna enige leverancier, heeft onlangs onverwacht een exportverbod voor zand afgekondigd en onderschept sindsdien elk zandschip dat probeert Singapore te bereiken. De Singaporese bouwondernemingen kijken aan tegen snel slinkende voorraden en zandprijzen die in luttele weken al zijn verzevenvoudigd. Grote bouwprojecten dreigen vast te lopen, maar Indonesië houdt voet bij stuk. Het weigert nog langer zijn eilanden aan de rijke kleine buur te verkopen.
     
  • Yudhoyono steeds meer een 'rampenpresident'
    door Michel Maas, Volkskrant, 15 maart 2007
    Het vliegtuig van president Susilo Bambang Yudhoyono staat op 7 maart klaar om naar Padang te vliegen. Hij wil in West-Sumatra de plaatsen bezoeken die zijn getroffen door de zoveelste ramp die Indonesië onder zijn presidentschap heeft geteisterd. Yudhoyono weet wat hem in Padang te doen staat. Rampen zijn routine geworden.
     
  • Indonesië gaat internetgebruik strenger controleren
    door Donato Ranzato, Personal Computer Magazine, 14 maart 2007
    Indonesië wil cybercriminaliteit terugdringen door zijn websurfende burgers scherper te controleren. Speciale teams gaan in de gaten houden wanneer en waar websurfers inloggen op het internet en welke websites ze tijdens het websurfen bezoeken.
     
  • Indonesië gaat internetgebruik bijhouden
    BN/DeStem, 13 maart 2007
    Indonesië is van plan om online criminaliteit aan te pakken door internetgebruikers strenger in de gaten te houden. De autoriteiten willen onder meer registreren wanneer en waar surfers inloggen op het internet en welke websites zij vervolgens bezoeken.
     
  • Chinezen mogen weer zichzelf zijn in Indonesië
    Mondiaal Nieuws, 2 maart 2007
    Na een verbod van bijna dertig jaar mogen etnische Chinezen weer openlijk het Chinese Nieuwjaar vieren in Indonesië. Het land erkent sinds kort het Chinese Nieuwjaar ook als nationaal festival. Deze week woonde de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in Jakarta de viering van het Chinese Nieuwjaar bij. Het evenement werd rechtstreeks uitgezonden op de nationale televisie.
     
  • Indonesië wil ban op geleasde vliegtuigen ouder dan tien jaar
    Luchtvaart Nieuws, 1 maart 2007
    De Indonesische regering wil een ban op geleasde vliegtuigen van meer dan tien jaar oud. Dit besluit volgt op een serie van ongelukken en incidenten, waarbij relatief oude vliegtuigen waren betrokken. Dieptepunt was de crash van een zeventien jaar oude Boeing 737-400 van AdamAir op 1 januari, waarbij 102 inzittenden omkwamen.
     
  • Indonesië wil verbod op oudere vliegtuigen
    Trouw, 28 februari 2007
    Indonesië wil verbod op oudere vliegtuigen
    Nieuws.nl, 28 februari 2007
    Indonesië wil verbod op oudere vliegtuigen
    Elsevier, 28 februari 2007
    De Indonesische regering wil de 23 luchtvaartmaatschappijen die het land telt verbieden met vliegtuigen te vliegen die ouder zijn dan tien jaar. De maatregel moet ertoe leiden dat er minder vliegongelukken gebeuren maar volgens de meeste deskundigen speelt de leeftijd van een vliegtuig meestal geen rol bij ongelukken.
     
  • Moslimlanden voor dialoog over Iran
    NOS Nieuws, 25 februari 2007
    Zeven belangrijke islamitische landen roepen de VN en Iran op om hun geschil over het Iraanse kernenergieprogramma via diplomatieke weg op te lossen. De landen, waaronder Saudi-Arabië, Indonesië en Pakistan, zijn niet met een concreet voorstel gekomen.
     
  • Visum voor Indonesië langer geldig
    Volkskrant, 15 februari 2007
    Nederlanders die Indonesië bezoeken kunnen binnenkort rekenen op een visum dat niet een maand, maar vier maanden geldig is. Dat heeft de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla donderdag gezegd in Jakarta.
     
  • Bevolking Indonesië woedend op regering
    Trouw, 7 februari 2007
    Bevolking Indonesië woedend op regering
    Nieuws.nl, 7 februari 2007
    Woede jegens regering Indonesië stijgt
    Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2007
    Bevolking Indonesië woedend op regering
    Laatste Nieuws, 7 februari 2007
    Terwijl woensdag het waterpeil in veel delen van de Indonesische hoofdstad Jakarta zakte en een stinkende laag bezinksel achterbleef in de straten, steeg onder de Indonesische bevolking de woede ten aanzien van de overheid. De overstroming van Jakarta was de zoveelste ramp die Indonesië in korte tijd treft. Volgens het ministerie van volksgezondheid kwamen ten minste vijftig mensen om het leven als gevolg van de overstroming, vooral door verdrinking of elektrocutie. Honderdduizenden mensen zijn hun huizen kwijtgeraakt.
     
  • 'De regering doet te weinig om ons te helpen' : reportage Indonesië
    door Esther de Jong, Trouw, 7 februari 2007
    De inwoners van Jakarta zijn teleurgesteld in de Indonesische regering. Grote delen van de stad staan al dagen onder water en een oplossing lijkt nog niet in zicht. Duizenden mensen zijn dakloos geworden nadat zware moessonregens grote delen van de miljoenenstad onder water hebben gezet. Ze wonen in opvangkampen, moskeeën en op begraafplaatsen. Zeker 44 mensen zijn omgekomen.
     
  • Megawati eist aftreden minister
    door Jan Lepeltak, Telegraaf, 7 januari 2007
    De Indonesische oud-president Megawati heeft erbij de Minister van Transport Hatta Radja op aangedrongen af te treden. De oudste dochter van Soekarno maakte dit tijdens haar voorzitterschap van het partijcongres van de politieke partij PDI-P op Bali bekend.
     
  • Belediging president Indonesië niet langer misdaad
    Telegraaf, 6 december 2006
    Op het beledigen van de president van Indonesië staat niet langer enkele jaren cel. Dat maakte de voorzitter van het constitutionele hof woensdag bekend. Drie omstreden artikelen uit de strafwet zijn niet langer bindend, zei hij.
     
  • 'Alsof Indonesië wil trouwen met Amerika' : president Bush reageert laconiek op protesten tijdens bliksembezoek aan zijn Indonesische ambtgenoot Yudhoyono
    door Michel Maas, Volkskrant, 21 november 2006
    President Bush voerde maandag kort, maar 'constructief' overleg met de president van Indonesië. Die ontvouwde zijn oplossing voor de crisis in Irak: meer internationale steun voor de VS.
     
  • Indonesië wil buitenlandse vredesmacht in Irak
    door Jan Lepeltak, Telegraaf, 20 november 2006
    Tijdens een gespannen bijeenkomst in het presidentiële paleis in Bogor hebben president Bush en de Indonesische president Yudhoyono gesproken over een nieuw Indonesisch-Amerikaans partnerschap in de bestrijding van extremistische groeperingen. Verhitte demonstraties vonden plaats buiten het paleis in Amerikaanse Fastfood-restaurants in geheel Indonesië.
     
  • Tommy Soeharto 'wegens goed gedrag' vervroegd vrijgelaten
    door Michel Maas, Volkskrant, 30 oktober 2006
    Hutomo Mandala Putra, beter bekend als Tommy Soeharto, is maandag vervroegd vrijgelaten. De lievelingszoon van de Indonesische ex-dictator Soeharto had strafvermindering op strafvermindering gestapeld en mocht 'wegens goed gedrag' de gevangenis verlaten. Hij had amper vijf van de vijftien jaar van zijn straf uitgezeten. Zijn vrijlating heeft in Indonesië geleid tot brede kritiek op het systeem van strafvermindering, dat mensen als Soeharto ernstig lijkt te bevoordelen.
     
  • Soeharto lacht in zijn vuistje
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
    Met een brede glimlach stapte 'prins' Tommy Soeharto maandag uit de gevangenis van Jakarta. Horden wachtende journalisten negerend glipte hij stilzwijgend in een klaarstaande auto omringd door stevig gebouwde lijfwachten. Nog geen vijf jaar geleden was de zoon van oud-president Soeharto het middelpunt van eenzelfde mediatumult. Toen betrad hij als opgepakte voortvluchtige voor het eerst de gevangenis.
     
  • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
    NRC Handelsblad, 30 oktober 2006
    'Tommy' Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische leider Suharto, is vandaag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in Jakarta. Van zijn oorspronkelijke straf van vijftien jaar voor de opdracht tot moord op een opperrechter, heeft hij vijf jaar uitgezeten.
     
  • Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
    Trouw, 30 oktober 2006
    Tommy Suharto vervroegd vrijgelaten
    Nieuws.nl, 30 oktober 2006
    Tommy Suharto, de jongste zoon van de vroegere Indonesische president Suharto die vier jaar gevangen heeft gezeten omdat hij een rechter liet vermoorden die hem schuldig had bevonden aan corruptie, is maandag vervroegd vrijgelaten.
     
  • Tommy Soeharto vrijgelaten
    Algemeen Dagblad, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Telegraaf, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Metro, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Nu.nl, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Gelderlander, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Stentor, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    BN/De Stem, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto vrijgelaten
    Dagblad van het Noorden, 30 oktober 2006
    Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, is maandag vrijgelaten. Hij heeft slechts een derde deel van zijn veroordeling wegens het geven van de opdracht tot de moord op een rechter uitgezeten.
     
  • 'Tommy Suharto binnen enkele dagen vrij'
    Nieuws.nl, 29 oktober 2006
    Tommy Suharto, de zoon van de Indonesische oud-dictator Suharto, komt waarschijnlijk binnen enkele dagen op vrije voeten. Dat heeft een functionaris van de gevangenis waar hij vastzit zaterdag gezegd. Tommy Suharto heeft tweederde van zijn straf uitgezeten en komt daarom in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij werd in 2002 tot vijftien jaar veroordeeld omdat hij rechter Syafiuddin Kartasasmita van het hooggerechtshof had laten vermoorden. Kartasasmita had hem veroordeeld wegens corruptie.
     
  • Tommy Soeharto komt deze week vrij
    Volkskrant, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt maandag vrij'
    Algemeen Dagblad, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Gelderlander, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Stentor, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Dagblad van het Noorden, 29 oktober 2006
    'Tommy Suharto komt vrij'
    Nu.nl, 29 oktober 2006
    Tommy Soeharto, de jongste zoon van de Indonesische oud-president Soeharto, komt deze week vrij. Voor het laten vermoorden van een rechter in 2001 heeft hij dan slechts een deel van zijn straf uitgezeten. Dat heeft hoofd Gusti Tamardjaja van het gevangeniswezen in de hoofdstad Jakarta zondag gezegd tegen het Indonesische persbureau Antara.
     
  • Tommy Suharto komt deze week vrij
    NOS Nieuws, 29 oktober 2006
    Tommy Suharto, de jongste zoon van oud-dictator Suharto van Indonesië, komt binnen een paar dagen op vrije voeten. Suharto zit een straf uit van vijftien jaar. Hij had opdracht gegeven tot het vermoorden van een rechter in 2001.
     
  • Yudhoyono lost in eigen land verwachtingen niet in : president Indonesië won verkiezingen met overweldigende meerderheid, maar wordt nu 'gebrek aan leiderschap' verweten
    door Michel Maas, Volkskrant, 24 oktober 2006
    Nadat de Indonesische president Yudhoyono naast de Nobelprijs voor de Vrede greep, klinken de kritische spreekkoren in zijn eigen land steeds luider.
     
  • Indonesië schaft met wet discriminatie Chinezen af
    door Michel Maas, Volkskrant, 12 juli 2007
    Het nummer van Ina's Indonesische identiteitsbewijs begint met een nul. Dat betekent dat Ina een tionghoa is, een etnisch Chinese. De nul waarmerkt haar als een vreemdeling, die zelfs voor iedere ambtelijke dienstverlening extra moet betalen.
     
  • Protest tegen armoede in Indonesië
    BN/De Stem, 30 juni 2006
    Indonesische moeders demonstreren tegen de armoede in hun land voor het presidentiële paleis in Jakarta. Volgens de Wereldbank kunnen kleine bedrijfjes in Indonesië, die vele miljoenen werknemers tellen, belangrijke motoren van economische groei worden en zo de armoede tegengaan.
     
  • Yudhoyono naar Noord- en Zuid-Korea
    Nieuws.nl, 23 juni 2006
    Yudhoyono naar Noord- en Zuid-Korea
    Telegraaf, 23 juni 2006
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono gaat in juli naar Noord- en Zuid-Korea om over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te praten. Dat heeft het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt.
     
  • Visumplicht voor Indonesië versoepeld
    EMEA Nieuws Netwerk, 6 juni 2006
    Nederlandse burgers hoeven vooraf geen visum meer te regelen voor een bezoek aan Indonesië dat korter dan dertig dagen duurt. De Indonesische overheid heeft de visumplicht per direct versoepeld. Door de regeling wordt zakendoen met Indonesië eenvoudiger. Nederlandse paspoorthouders krijgen voortaan bij aankomst in Indonesië een zogeheten visa on arrival (VOA). Dit is bij aankomst geldig voor maximaal 7 of maximaal 30 dagen. De kosten bedragen 10 dollar voor een 7-daags en 25 dollar voor een 30-daags visum. Voor een verblijf dat langer dan dertig dagen duurt, moet nog wel vooraf een visum worden aangevraagd bij de Indonesische ambassade.
     
  • Zonder visum naar Indonesië
    Telegraaf, 3 juni 2006
    Nederlanders hoeven niet langer voor een kortdurend bezoek aan Indonesië in ons land een visum aan te vragen. Dat heeft minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken zaterdag bekendgemaakt in de Indonesische hoofdstad Jakarta, na afloop van een vierdaags bezoek aan dat land.
     
  • Kalla wil af van dagelijke voedseldistributie
    Telegraaf, 1 juni 2006
    Kalla wil af van dagelijke voedseldistributie
    Sp!ts, 1 juni 2006
    Indonesische vicepresident wil af van dagelijkse voedseldistributie
    Reformatorisch Dagblad, 1 juni 2006
    De Indonesische vicepresident Yusuf Kalla wil dat de slachtoffers van de aardbeving op Java niet langer elke dag hulppakketten voedsel krijgen uitgereikt. Tijdens een bezoek aan de getroffen regio zei hij, dat de distributie voortaan maar eens per maand moet plaatshebben.
     
  • President Indonesië wil snellere hulpverlening
    Nieuws.nl, 29 mei 2006
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de autoriteiten in het door een aardbeving getroffen gebied op Java maandag gemaand de huplverlening beter te coördineren. Veel zaken kunnen sneller, zei Yudhoyono, die zijn kantoor naar Yogyakarta heeft verplaatst om dichter bij het rampgebied te zijn.
     
  • Populariteit Yudhoyono gedaald
    Nieuws.nl, 16 mei 2006
    De steun voor de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono onder de bevolking is in de anderhalf jaar dat hij zijn ambt uitoefent met ruim 50 procent gedaald. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde rondvraag van het Indonesische Onderzoeksinstituut. Indonesiërs zijn vooral ontevreden over het economische beleid van Yudhoyono.
     
  • Jakarta wil bemiddelen voor Iran
    door Michel Maas, Volkskrant, 11 mei 2006
    Indonesië wil bemiddelen tussen Iran en het Westen in het geschil over Irans nucleaire programma. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dat woensdag in Jakarta aangeboden in een gesprek met zijn Iraanse collega Mahmoud Ahmadinejad.
     
  • Indonesië wil bemiddelen in nucleair conflict Iran
    Volkskrant, 10 mei 2006
    Indonesië wil bemiddelen in nucleair conflict Iran
    Algemeen Dagblad, 10 mei 2006
    Indonesië wil bemiddelen in Iraans nucleair conflict
    Telegraaf, 10 mei 2006
    Indonesië wil bemiddelen in nucleair conflict Iran
    Sp!ts, 10 mei 2006
    Indonesië wil bemiddelen in conflict rond Iran
    Reformatorisch Dagblad, 10 mei 2006
    Indonesië wil bemiddelen in het nucleaire conflict tussen Iran en de Westerse wereld. Dat zei woensdag de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono na een ontmoeting met de Iraanse ultraconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld.
     
  • Indonesië wil bemiddelen in conflict Iran
    Nieuws.nl, 10 mei 2006
    Indonesië is bereid als bemiddelaar op te treden in het conflict over het nucleaire programma van Iran. Dat heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono woensdag gezegd tegen zijn Iraanse ambtgenoot Mahmoud Ahmadinejad, die op bezoek is in Indonesië.
     
  • Yudhoyono: Geef Hamas een kans
    Tiscali.nl, 26 april 2006
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft andere landen woensdag opgeroepen de hulp aan de Palestijnse regering voort te zetten en de regerende Hamas-partij een kans te geven de problemen met Israël op te lossen.
     
  • Visum voor Indonesië ter plekke verstrekt
    door Michel Maas, Volkskrant, 10 april 2006
    Nederlanders die naar Indonesië reizen, kunnen binnenkort hun visum bij aankomst op het vliegveld kopen. De Indonesische president, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft dit zaterdag toegezegd na een onderhoud met premier Balkenende.
     
  • Jakarta versoepelt visumplicht
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 9 april 2006
    Indonesië versoepelt de visumplicht voor Nederlandse bezoekers. President Yudhoyono maakte dat bekend tijdens het staatsbezoek van premier Balkenende. Op korte termijn kunnen Nederlanders bij aankomst op het vliegveld in Indonesië een visum kopen, net zoals hun Europese buren.
     
  • Indonesië herziet visumplicht voor Nederland
    Volkskrant, 8 april 2006
    Indonesië herziet visumplicht voor Nederland
    Algemeen Dagblad, 8 april 2006
    Indonesië herziet visumplicht voor Nederland
    Telegraaf, 8 april 2006
    Indonesië herziet visumplicht voor Nederland
    Sp!ts, 8 april 2006
    Indonesië herziet visumplicht voor Nederland
    Nu.nl, 8 april 2006
    Indonesië herziet visumplicht voor Nederland
    Dagblad van het Noorden, 8 april 2006
    Indonesië gaat de visumplicht voor Nederland herzien. Dat heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zaterdag gezegd tijdens een persconferentie met minister-president Balkenende. Susilo zei dat er 'vrij snel' een 'positieve verandering' komt in de bestaande visumplicht.
     
  • Indonesië versoepelt visumplicht
    Elsevier, 8 april 2006
    Het wordt weer makkelijker voor Nederlanders om een visum voor Indonesië aan te vragen. Dat heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zaterdag gezegd tijdens een persconferentie met premier Jan Peter Balkenende (CDA).
     
  • Indonesië versoepelt visumplicht
    NOS Nieuws, 8 april 2006
    Nederlanders die naar Indonesië gaan, hoeven niet langer naar de ambassade in Den Haag voor een visum. Binnenkort kan het visum ook bij aankomst in Indonesië worden gekocht. Dat is ook goedkoper. De Indonesische president Yudhoyono maakte de versoepeling bekend.
     
  • Kussen leidt tot arrestatie
    Laatste Nieuws, 7 april 2006
    Indonesië gaat streng optreden tegen niet-gerelateerde mensen die elkaar voor langer dan vijf minuten kussen op de lippen. In de stad Tangerang kun je er zelfs voor opgepakt worden. Dat heeft de lokale regering in Tangerang (ten westen van de hoofdstad Jakarta) beslist. Deze praktische richtlijn is veel gemakkelijker uit te voeren dan de strenge en zwaar bekritiseerde anti-prostitutiewet die vorig jaar van kracht werd. De kritieken kwamen toen vooral uit liberale hoek, naar aanleiding van een vrouw die door haar man na een late shift in een restaurant met de auto werd opgepikt. De twee werden gearresteerd op basis van verdenking van prostitutie.
     
  • Debat over blote navels verhit Indonesië
    door Step Vaessen, RNW Wereldomroep, 1 april 2006
    In Indonesië is een verhit debat uitgebroken over de omstreden anti-pornowet. De wet, die officieel pornografie en 'pornoactie' moet bestrijden, behelst niet alleen erotische afbeeldingen. Ook het kleedgedrag van vrouwen, kussen in het openbaar en sensuele bewegingen vallen eronder. Op het dragen van een minirok of een heupbroek staat bijvoorbeeld een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar.
     
  • 'Herzie wetsvoorstel tegen zoenen op straat'
    Nieuws.nl, 9 maart 2006
    Het wetsvoorstel dat onder meer zoenen in het openbaar in Indonesië strafbaar stelt, moet worden herzien om de rechten van vrouwen te waarborgen. Dat heeft de Indonesische parlementsvoorzitter Hidayat Nur Wahid donderdag gezegd.
     
  • Vrouwen demonstreren voor zoenen in het openbaar
    Nieuws.nl, 8 maart 2006
    Zo'n 150 vrouwen hebben woensdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta gedemonstreerd tegen een wet, die behalve pornografie zoenen in het openbaar, het tonen van blote benen en schouders en als erotisch beschouwde kunst zou verbieden. Een handvol islamitische partijen, gesteund door conservatieve moslimorganisaties, ijvert momenteel voor een dergelijke wet. Het uit 1999 stammende ontwerp voor de wet is onlangs uit de kast gehaald en wordt momenteel besproken door een parlementscommissie.
     
  • Indonesië voert druk op Birma op
    Nieuws.nl, 3 maart 2006
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft tegen de generaals uit de junta van Birma gezegd dat ze waarnemers van de Asean, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen, zouden moeten toelaten, zodat de landen in de regio op de hoogte blijven van de democratische vorderingen in Birma. Dat zei de woordvoerder van Yudhoyono donderdag, na afloop van een tweedaags bezoek van de Indonesische president aan Birma.
     
  • Indonesië verbiedt live nieuws op omroep
    Friesch Dagblad, 15 februari 2006
    Vanaf deze week overtreden Indonesische radio- en televisiezenders de wet als ze live buitenlandse nieuwsuitzendingen overnemen. Programma's van Radio Hilversum, de BBC, Al Jazeera, Deutsche Welle, Voice of America en Radio Australia zijn erg populair op de 160 kleinere zenders. Ze mogen nu alleen na censuur in de ether. Mediawaakhonden en analisten zijn ongerust.
     
  • Indonesië nodigt Kim Jong-il uit
    Algemeen Dagblad, 8 februari 2006
    Indonesië nodigt Kim Jong-il uit
    Sp!ts, 8 februari 2006
    Indonesië nodigt Kim Jong-il uit
    Dagblad van het Noorden, 8 februari 2006
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Il uitgenodigd voor een officieel bezoek. De stalinistische leider heeft de uitnodiging in principe aanvaard en Susilo uitgenodigd voor een tegenbezoek, meldde de woordvoerder van Susilo.
     
  • Voormalige vice–president Indonesië overleden
    Reformatorisch Dagblad, 26 januari 2006
    De voormalige vice–president Sudharmono is op 78–jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Jakarta. Dat heeft een functionaris donderdag bekendgemaakt.
     
  • Communistenjager Sudharmono overleden
    Trouw, 25 januari 2006
    Sudharmono, een Indonesische luitenant-generaal die de Indonesische dictator Suharto heeft geholpen de communistische partij van Indonesië een kopje kleiner te maken en die later vice-president werd onder Suharto, is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was sinds augustus meerdere malen opgenomen geweest en overleed in een ziekenhuis in Jakarta waar hij eerder deze maand werd opgenomen met longontsteking. Een lid van het presidentiële medische team heeft dat bekendgemaakt.
     
  • Indonesië wil Garuda naar de beurs brengen
    Volkskrant, 29 december 2005
    Indonesië wil Garuda verkopen
    Stentor, 30 december 2005
    De Indonesische regering wil de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda in de verkoop doen. Op die manier moet de concurrentiepositie van Garuda verbeteren, aldus minister Sugiharto, die belast is met staatsondernemingen.
     
  • Oost-Azië droomt van een economische unie : op de Oost-Azië-top in Kuala Lumpur wordt gepraat over uitbreiding van de samenwerking met India, Nieuw-Zeeland en Australië
    door Marianne Boissevain, Volkskrant 14 december 2005
    Zuidoost-Azië ligt ingeklemd tussen twee reuzen-in-opkomst: China en India. Verslaan kan het die twee niet. Daarom onderneemt het vanaf vandaag een poging ze in te lijven.
     
  • Indonesië gaat 9634 eilanden naam geven
    Volkskrant, 1 december 2005
    Indonesië gaat 9634 eilanden naam geven
    Algemeen Dagblad, 30 november 2005
    Indonesië gaat 9634 eilanden naam geven
    Gelderlander, 30 november 2005
    Indonesië gaat 9634 eilanden naam geven
    BN/De Stem, 30 november 2005
    Indonesië gaat 9634 eilanden naam geven
    Dagblad van het Noorden, 30 november 2005
    Indonesische ambtenaren moeten met spoed ten minste 9634 eilanden een naam geven. Daarmee wil Jakarta onder meer voorkomen dat de anonieme stipjes op de kaart in handen van andere landen vallen.
     
  • Wereldkundig
    door Ab Jansen, Reformatorisch Dagblad, 29 november 2005
    Dat in China de vrijheid van meningsuiting wordt beknot werd vorige week weer eens bevestigd nadat in de havenstad Harbin een chemische ramp plaatsvond. Maar ook in Indonesië kan men er wat van, blijkt uit enkele krantenberichten.
     
  • Geen ramadan-amnestie voor Bashir
    Trouw, 3 november 2005
    Geen ramadan-amnestie voor Bashir
    Nieuws.nl, 3 november 2005
    Abu Bakar Bashir, de veronderstelde geestelijke leider van de radicale groep Jemaah Islamiyah die is veroordeeld in verband met de bomaanslagen van 2002 op Bali, krijgt geen strafvermindering op grond van een amnestieregeling voor Indonesische gevangenen in verband met het einde van de heilige maand ramadan. Dat heeft de Indonesische regering donderdag gezegd.
     
  • Strafvermindering voor Tommy Suharto
    Trouw, 1 november 2005
    Strafvermindering voor Tommy Suharto
    Nieuws.nl, 1 november 2005
    De jongste zoon van de Indonesische oud-dictator Suharto, Tommy, die een gevangenisstraf van tien jaar uitzit wegens de moord op een rechter, heeft strafvermindering gekregen. In verband met het einde van de islamitische vastenmaand ramadan worden 45 dagen van zijn gevangenisstraf afgetrokken. Dat is dinsdag bekendgemaakt.
     
  • Pijnlijk foutje nieuwe propagandachef VS
    Nieuws.nl, 21 oktober 2005
    De nieuwe Amerikaanse onderminister voor publieke diplomatie, Karen Hughes, heeft vrijdag een pijnlijk foutje gemaakt. In Jakarta zei ze tegen Indonesische studenten dat een reden voor de Verenigde Staten om Irak binnen te vallen is geweest dat oud-dictator Saddam Hussein 'honderdduizenden' Irakezen heeft vergast. In werkelijkheid zijn dit er enkele duizenden geweest.
     
  • Brandstof flink duurder in Indonesië
    Telegraaf, 1 oktober 2005
    Brandstof flink duurder in Indonesië
    BN/De Stem, 1 oktober 2005
    Indonesië heeft de brandstofprijzen flink verhoogd. Benzine is vanaf zaterdag 87,5 procent duurder en kost 4500 rupiah (36 eurocent). De prijs van diesel is met 105 procent verhoogd tot omgerekend 32 cent en kerosine, gebruikt voor kooktoestellen, wordt 186 procent duurder en kost nu omgerekend 16 eurocent per liter.
     
  • Indonesiërs hamsteren massaal benzine : laatste druppels worden uit de pomp geperst in het vooruitzicht van een prijsverdubbeling
    door Michel Maas, Volkskrant, 30 september 2005
    Olieproducent of niet, ook Indonesië moet de brandstofprijzen verhogen. De regering kan de subsidie niet meer opbrengen. Het leven wordt duurder, er dreigt onrust.
     
  • Massale protesten in Indonesië tegen verhoging brandstofprijzen
    Trouw, 29 september 2005
    Massale protesten in Indonesië tegen verhoging brandstofprijzen
    Nieuws.nl, 29 september 2005
    Massale protesten in Indonesië tegen verhoging brandstofprijzen
    Telegraaf, 29 september 2005
    Duizenden studenten, vrachtwagenchauffeurs en arbeiders zijn donderdag in de hoofdstad Jakarta en zeker negen andere Indonesische steden de straat op gegaan om te protesteren tegen de hoge brandstofprijzen. Het Indonesische parlement ging dinsdagavond akkoord met een door de regering voorgestelde verhoging van de brandstofprijzen, hetgeen betekent dat sommige producten zaterdag tot 60 procent in prijs zullen stijgen.
     
  • Indonesië verwacht protesten na verhoging brandstofprijzen
    Trouw, 28 september 2005
    Indonesië verwacht protesten na verhoging brandstofprijzen
    Nieuws.nl, 28 september 2005
    Indonesië bereidt zich woensdag voor op protestbetogingen nadat het parlement dinsdagavond akkoord was gegaan met een door de regering voorgestelde verhoging van de brandstofprijzen.
     
  • Indonesië vreest brandstofrellen
    Algemeen Dagblad, 28 september 2005
    Indonesië vreest brandstofrellen
    Telegraaf, 28 september 2005
    Indonesië vreest brandstofrellen
    Sp!ts, 28 september 2005
    Indonesië vreest brandstofrellen
    Reformatorisch Dagblad, 28 september 2005
    Indonesië vreest brandstofrellen
    Gelderlander, 28 september 2005
    Indonesië vreest brandstofrellen
    BN/De Stem, 28 september 2005
    Indonesië vreest brandstofrellen
    Dagblad van het Noorden, 28 september 2005
    De Indonesische politie en militairen zijn uit vrees voor brandstofrellen in hogere staat van paraatheid gebracht. In de hoofdstad Jakarta worden 5500 politiemensen ingezet om onder meer overheidsgebouwen te bewaken, meldden Indonesische media woensdag. De politie vreest "anarchistisch gedrag" van betogers, zoals de bestorming van pompstations of tankauto's.
     
  • Brandstofprijzen Indonesië omhoog
    Telegraaf, 23 september 2005
    Leider Indonesië maakt brandstof fors duurder
    Provinciale Zeeuwse Courant, 24 september 2005
    De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft vrijdag gezegd dat de brandstofprijzen in het land per 1 oktober omhoog gaan. Hij kondigde de prijsverhogingen aan na een bijeenkomst met de gouverneurs van de ruim dertig Indonesische provincies. Hij wilde het slechte nieuws niet specificeren maar een hoge functionaris repte van 'minstens 50 procent' prijsverhoging.
     
  • Geheime ontmoeting ministers Israël en Indonesië
    Algemeen Dagblad, 14 september 2005
    Geheime ontmoeting ministers Israël en Indonesië
    Telegraaf, 14 september 2005
    Geheime ontmoeting ministers Israël en Indonesië
    Sp!ts, 14 september 2005
    Geheime ontmoeting ministers Israël en Indonesië
    Gelderlander, 14 september 2005
    Geheime ontmoeting ministers Israël en Indonesië
    BN/De Stem, 14 september 2005
    Ontmoeting Israël-Indonesië op VN-top
    Reformatorisch Dagblad, 15 september 2005
    De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom heeft in de marge van de VN-top in New York een geheime ontmoeting gehad met zijn Indonesische ambtgenoot Hassan Wirayuda. Dat heeft een welingelichte Israëlische bron woensdag gemeld.
     
  • Kabinetshervorming Indonesië is mogelijk
    Nieuws.nl, 3 september 2005
    Het is mogelijk dat het kabinet in Indonesië volgende maand hervormd wordt. Dat heeft vice-president Jusuf Kalla bevestigd. Volgens hem hangt de mate van hervorming samen met de prestatie die de huidige ministers leveren. "Als zij tekort schieten, moeten veranderingen worden doorgevoerd."
     
  • Indonesië vermindert straffen Bashir en Tommy Suharto
    Volkskrant, 13 augustus 2005
    Indonesië vermindert straffen Bashir en Tommy Suharto
    Telegraaf, 13 augustus 2005
    Indonesië verlaagt straf Bashir en Tommy Suharto
    Sp!ts, 13 augustus 2005
    Indonesië vermindert straffen Bashir en Tommy Suharto
    Reformatorisch Dagblad, 13 augustus 2005
    Lagere straffen in jarig Indonesië
    NOS Nieuws, 13 augustus 2005
    Abu Bakar Bashir vervroegd vrij
    Nieuws.nl, 13 augustus 2005
    De radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir en de zoon van de voormalige Indonesische president Suharto krijgen vermindering van hun gevangenisstraf. De twee horen bij de 53.000 Indonesisch gedetineerden die gedeeltelijke gratie ontvangen ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land. Dat meldde de krant The Jakarta Post zaterdag.
     
  • Indonesië verbiedt nachtuitzendingen op tv
    Volkskrant, 14 juli 2005
    Met het oog op de energiecrisis in Indonesië mag er het komende halfjaar geen televisie worden uitgezonden tussen één en vijf uur 's nachts.
     
  • Indonesië moet weer op de fiets : regering heeft geen geld om benzine zwaar te blijven subsidiëren
    door Michel Maas, Volkskrant, 8 juli 2005
    Indonesië wordt geteisterd door benzineschaarste. Het is een ramp die met opzet is aangericht. De bedoeling is dat de Indonesiërs minder benzine gaan gebruiken.
     
  • Indonesië kampt met acuut brandstoftekort
    Trouw, 7 juli 2005
    Indonesië kampt met acuut brandstoftekort
    Nieuws.nl, 7 juli 2005
    Indonesië kampt met acuut brandstoftekort
    Telegraaf, 7 juli 2005
    Een brandstoftekort in Indonesië is donderdag acuut geworden. Mensen die wilden tanken stonden uren in de rij en volgens sommige berichten zijn de prijzen vervijfvoudigd. President Susilo Bambang Yudhoyono riep de bevolking op niet in paniek te raken terwijl de regering zoekt naar een manier om de crisis te bedwingen.
     
  • Politiebaas Indonesië vriend van president
    Telegraaf, 4 juli 2005
    Generaal Sutanto is maandag door het Indonesische parlement geaccepteerd als de nieuwe baas van de nationale politie. Sutanto, die zoals meer Javanen maar één naam heeft, is een goede vriend van president Susilo Bambang Yudhoyono. Sutanto geeft momenteel leiding aan de nationale anti-narcoticabrigrade.
     
  • Indonesië: millenniumbeleid als pressiemiddel
    IS, juli 2005
    In Indonesië is men dol op afkortingen. Maar de term 'MDGs' rolt alleen in Jakarta over de vergadertafel. Op de rijstvelden en koffieplantages en in fabrieken heeft men geen benul waar die vier letters voor staan. Millennium Development Goals. Zelfs in het Indonesische vertaling roept het weinig reacties op. Toch wordt de Indonesische overheid steeds vaker om de oren geslagen met haar eigen millenniumbeleid.
     
  • Deel van de Indonesische historie : Ruslan Abdulgani (91) was betrokken en invloedrijk politicus
    door Marianne Boissevain, Volkskrant, 30 juni 2005
    Abdulgani, gisteren overleden, was jarenlang minister onder Soekarno en later ambassadeur bij de VN. Kritiek had hij op de hebzucht en corruptie van de rijken in Jakarta. 'Het is een ziekte. Als kleptomanie.'
     
  • Grondlegger Niet-Gebonden Landen, Ruslan Abdulgani, overleden
    Trouw, 30 juni 2005
    Grondlegger Niet-Gebonden Landen, Ruslan Abdulgani, overleden
    Nieuws.nl, 30 juni 2005
    De voormalige Indonesische minister van buitenlandse zaken Ruslan Abdulgani, die in 1955 de eerste top van wat later de Niet-Gebonden Landen (NGL) werden organiseerde, is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden.
     
  • Indonesische politicus Abdulgani overleden
    Telegraaf, 29 juni 2005
    Een van de belangrijkste politici onder de voormalige Indonesische president Sukarno, Roeslan Abdulgani, is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden.
     
  • Indonesië: Geen versoepeling visa : Den Haag bestraft na diplomatieke ruzie
    Telegraaf, 15 juni 2005
    Nederland is buiten de boot gevallen bij het nieuwe, soepeler visumbeleid van Indonesië. Hoewel Jakarta onlangs beloofde de visumplicht op te heffen, besloten de autoriteiten gisteren dat de versoepeling toch nog niet voor ons land en Zweden geldt.
     
  • Wanhopig op zoek naar de Geest van Bandung
    Volkskrant, 22 april 2005
    Vijftig jaar geleden schreef de conferentie van Bandung geschiedenis. Opnieuw komen Aziatische en Afrikaanse leiders bijeen in Indonesië. Maar de conferentiekoorts ontbreekt.
     
  • Canberra helpt Jakarta Australische drugsmokkelaars in te rekenen
    Trouw, 19 april 2005
    De Indonesische politie heeft dankzij hulp van haar Australische collega's negen jonge Australiërs gearresteerd die heroïne uit Bali naar Australië wilden smokkelen. De acht mannen en een vrouw - in leeftijd variërend tussen de 19 en 27 - lopen het risico ter dood te worden veroordeeld.
     
  • Indonesië versoepelt visumbeleid voor Nederland
    Reformatorisch Dagblad, 18 maart 2005
    Indonesië versoepelt visumbeleid
    Telegraaf, 18 maart 2005
    Indonesië versoepelt visumbeleid voor Nederland
    Sp!ts, 18 maart 2005
    Nederlanders kunnen in de nabij toekomst een visum voor Indonesië in het land zelf kopen. Zij hoeven niet meer naar de ambassade in Nederland om een visum aan te vragen.
     
  • Indonesiërs protesteren tegen hogere brandstofprijzen
    Volkskrant, 1 maart 2005
    In zeker tien Indonesische steden zijn studenten dinsdag de straat opgegaan om te ageren tegen de verhoging van de prijzen van brandstof. De autoriteiten vrezen dat de betogingen uit de hand lopen en hebben daarom ordetroepen in een hoge staat van paraatheid gebracht.
     
  • Yudhoyono breekt lans voor persvrijheid
    Trouw, 9 februari 2005
    De persvrijheid in Indonesië wordt niet aan banden gelegd. Dat heeft president Susilo Bambang Yudhoyono woensdag beloofd. Eerder deze week beschuldigde de Indonesische journalistenbond de regering ervan de pers te willen muilkorven met een wet die het beledigen van hoogwaardig­heids­bekleders en het aanzetten tot verzet tegen de regering door journalisten strafbaar stelt.
     
  • 'Indonesische regering wil pers muilkorven'
    Telegraaf, 7 februari 2005
    De nieuwe Indonesische regering wil het beledigen van de president en andere hoogwaardigheidsbekleders door journalisten strafbaar stellen en zo de pers muilkorven. Dat heeft de Indonesische journalistenbond maandag gezegd.
     
  • Indonesië overweegt OPEC te verlaten
    Nu.nl, 7 februari 2005
    Indonesië overweegt OPEC te verlaten
    Sp!ts, 7 februari 2005
    Indonesië overweegt uit de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) te stappen omdat het als gevolg van de vermindering van zijn productie nog maar weinig olie uitvoert. Dat heeft de Indonesische minister van Olie, Purnomo Yusgiantoro, maandag verklaard tijdens een hoorzitting van het parlement.
     
  • Indonesië wil ongehuwd samenwonen verbieden
    Reformatorisch Dagblad, 5 februari 2005
    Indonesië wil zoenen in openbaar verbieden
    Nu.nl, 5 februari 2005
    Zoenen in het openbaar en ongehuwd samenwonen worden strafbaar in Indonesië. Dat blijkt uit het ontwerp van een nieuw wetboek van strafrecht. Het nieuwe wetboek moet de uit de Nederlandse koloniale tijd stammende wetgeving vervangen. Na 25 jaar is het wetsvoorstel daarvoor klaar, zei woordvoerder Abdul Gani Abdullah van het ministerie van Justitie zaterdag.
     
  • Indonesië werkt aan nieuw bouwbeleid voor kustregio's
    Volkskrant, 6 januari 2005
    Nieuw bouwbeleid kustregio's Indonesië
    Telegraaf, 6 januari 2005
    De Indonesische overheid heeft eerste voorstellen gedaan voor een drastische aanpassing van het bouwbeleid langs de kusten. Vooral bij de wederopbouw van de verwoeste plaatsen in de provincie Atjeh moeten er stringente regels gaan gelden, die moeten voorkomen dat opnieuw hele kustgemeenschappen door een vloedgolf kunnen worden verzwolgen.
     
  • Indonesische president stoort zich aan navels
    Volkskrant, 24 december 2004
    De Indonesische president, Susilo Bambang Yudhoyono, voelt zich ongemakkelijk bij het zien van blote vrouwennavels. Het stoort hem, en het verontrust hem dat die navels steeds vaker te zien zijn op de televisie. De omroepen gaan zich te buiten aan 'pornografie' en dat zou verboden moeten worden.
     
  • Indonesië wil militaire banden met VS aanhalen
    Volkskrant, 21 oktober 2004
    Indonesië wil proberen de militaire betrekkingen met de Verenigde Staten te herstellen. Dat heeft de nieuwe minister van Defensie Juwono Sudarsono donderdag gezegd. Die betrekkingen werden in 1999 grotendeels verbroken na het bloedbad rond het onafhankelijk­heids­referendum van Oost-Timor. Sudarsono was ook in 1999 minister van Defensie.
     
  • Yudhoyono wil wegens files in paleis wonen
    Telegraaf, 24 september 2004
    De aanstaande president van Indonesië, ex-generaal Susilo Bambang Yudhoyono, wil in het presidentiële paleis gaan wonen zodat hij niet wordt opgehouden door files. Dat meldden Indonesische media vrijdag.
     
  • Megawati vraagt vergiffenis voor tekortkomingen
    Sp!ts, 23 september 2004
    Megawati vraagt Indonesiërs om vergiffenis
    Telegraaf, 23 september 2004
    De Indonesische president Megawati Soekarnoputri heeft zich donderdag tegenover het parlement en het Indonesische volk verontschuldigd voor haar tekortkomingen. Ze vroeg om vergeving, maar ook wees zij op de zaken die zij de afgelopen jaren heeft bereikt.
     
  • Megawati goochelt met olieprijzen : OPEC-lid Indonesië is een netto-importeur van olie geworden
    door Dirk Vlasblom, NRC Handelsblad, 20 augustus 2004
    OPEC-lid Indonesië, sinds begin dit jaar een netto-importeur van ruwe olie, heeft last van de dure olie. De hoge olieprijs drukt zwaar op de begroting. Subsidies op energie rijzen de pan uit.
     
  • Exit IMF
    IS, november 2003
    Indonesië zet na zes jaar een punt achter het programma van IMF-leningen. Beleidsmakers en bestuurders weigeren zich nog langer te onderwerpen aan de 'voogdij' van het Internationale Monetaire Fonds. Omwille van 's lands kredietwaardigheid tolereert Indonesië het IMF voorlopig nog als 'discussiepartner'.
     
  • Indonesië
    Volkskrant, 26 juni 1998
    Het IMF en Indonesië hebben opnieuw een overeenkomst bereikt voor de gezondmaking van 's lands economie. Indonesië heeft tussen de 4 en de 6 miljard dollar nodig bovenop de 43 miljard dollar die al is toegezegd. Dit jaar zal de economie met 10 procent achteruitgaan, zo staat in een verklaring die donderdag circuleerde na overleg tussen president Habibie en IMF-directeur Hubert Neiss.
     
  • Indonesië
    Volkskrant, 3 mei 1994
    Indonesische kinderen zullen voortaan negen jaar lang verplicht onderwijs volgen, in plaats van de huidige verplichte zes jaar. President Suharto zei maandag, toen hij dit plan aankondigde, dat Indonesië meer geschoolde arbeidskrachten nodig heeft als het binnen 25 jaar wil uitgroeien tot een geïndustrialiseerde natie.
     


- venster sluiten -