Wanita penghibur/Jugun ianfu: warta berita

Wanita penghibur/Jugun ianfu: warta berita
Troostmeisjes: nieuwsberichten

21 februari 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • 'Troostmeisje' beste Gelderse foto
  Stentor, 21 februari 2008
  Flip Franssen is de beste Gelderse nieuwsfotograaf van 2007. Hij won de prijs van de vakjury en ontving hiervoor gisteravond in het provinciehuis in Arnhem uit handen van commissaris van de koningin Clemens Cornielje een kunstwerk van glaskunstenares Kim ten Oever uit Hengelo. [...] De foto van Franssen laat Betsie Nuhoff uit Westervoort zien. Ze strijdt samen met de laatst overgebleven "troostmeisjes" van de Japanners in Indonesië, voor erkenning en excuses van de Japanse regering. In NRC-Handelsblad vertelde zij haar verhaal. Ze wilde onherkenbaar op de foto. [...]
   
 • Europarlement vraagt Japan excuus voor troostmeisjes
  Telegraaf, 13 december 2007
  Europarlement vraagt Japan excuus voor troostmeisjes
  Sp!ts, 13 december 2007
  Het Europees Parlement vraagt de Japanse regering om duidelijke excuses voor het misbruik van ruim honderdduizend vrouwen als seksslavinnen voor soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Het parlement heeft daartoe donderdag een resolutie aangenomen, die was ingediend door Sophie in 't Veld (D66) en anderen. De resolutie kreeg steun van praktisch het hele parlement.
   
 • Troostmeisjes vinden steun bij Tweede Kamer
  De Pers, 8 november 2007
  Troostmeisjes vinden steun bij Tweede Kamer
  Elsevier, 8 november 2007
  Japan moet het lot van de zogenoemde troostmeisjes erkennen, spijt betuigen en overlevenden compensatie bieden. De Tweede Kamer is daartoe akkoord gegaan met een motie van de VVD. Vorige week vrijdag waren troostmeisjes in de Kamer uitgenodigd om er bij de Kamer op aan te dringen de motie aan te nemen. Volgens de VVD hebben Japanse politici het lot van de troostmeisjes, die in de oorlog gedwongen werden tot prostitutie, gerelativeerd of gebagatelliseerd.
   
 • VVD wil Kamerbrede motie over troostmeisjes
  Volkskrant, 2 november 2007
  VVD wil Kamerbrede motie over troostmeisjes
  Telegraaf, 2 november 2007
  VVD wil Kamerbrede motie over troostmeisjes
  Nu.nl, 2 november 2007
  De regering van Japan moet een voorbeeld nemen aan Duitsland en zonder reserve het oorlogsverleden en alle misdaden erkennen, te beginnen bij het lot van de troostmeisjes. Dat zei Tweede Kamerlid Hans van Baalen (VVD) vrijdag in Den Haag. Hij wil hier volgende week een motie over indienen die door alle 150 Kamerleden moet worden gesteund.
   
 • Troostmeisjes vragen Tweede Kamer om steun
  Trouw, 2 november 2007
  Troostmeisjes vragen Tweede Kamer om steun
  De Pers, 2 november 2007
  Troostmeisjes vragen Tweede Kamer om steun
  Elsevier, 2 november 2007
  Troostmeisjes vragen Tweede Kamer om steun
  Nieuws.nl, 2 november 2007
  Troostmeisjes hebben de Tweede Kamer vrijdag gevraagd een motie in te dienen, zodat bij de Japanse regering kan worden aangedrongen op erkenning en compensatie voor de prostitutie waartoe zij zijn gedwongen. Deze zomer werden soortgelijke moties aangenomen in de Verenigde Staten, Canada en op de Filippijnen.
   
 • Strijd gerechtigheid troostmeisjes nog niet over (video)
  door Maaike Kraaijeveld, Algemeen Dagblad, 1 november 2007
  Ze zijn tegen de tachtig jaar of er al een paar jaar overheen. Maar hun energie om te strijden voor hun recht en genoegdoening is er niet minder om. Een Nederlands, een Koreaans en een Filipijnse troostmeisje uit de Tweede Wereldoorlog in Azië, waar ze als gevangen jonge vrouwen seksslavin waren van het Japanse bezettingsleger, zijn daarom drie dagen in Den Haag.
   
 • Tournee moet eisen 'troostmeisjes' kracht geven
  Volkskrant, 1 november 2007
  Tournee moet eisen 'troostmeisjes' kracht geven
  Telegraaf, 1 november 2007
  Drie vrouwen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedwongen zich te prostitueren voor Japanse militairen, beginnen vrijdag een tournee langs vier Europese steden. De inmiddels hoogbejaarde vrouwen willen hun persoonlijke verhaal vertellen en hopen dat parlementariërs en regeringen hun eisen overnemen.
   
 • 'Troostmeisjes' willen gerechtigheid'
  Amnesty International, 1 november 2007
  Amnesty organiseert morgen in Den Haag samen met de stichting Japanse Ereschulden een persconferentie met drie voormalige 'troostmeisjes'. Zij maken een tour door Europa om hun verhaal te vertellen en om gerechtigheid te vragen.
   
 • Ernst Jansz treedt op voor Japanse troostmeisjes
  Trouw, 31 oktober 2007
  Ernst Jansz treedt op voor Japanse troostmeisjes
  De Pers, 31 oktober 2007
  Ernst Jansz treedt op voor Japanse troostmeisjes
  Nieuws.nl, 31 oktober 2007
  Ernst Jansz, voormalig bandlid van Doe Maar, treedt vrijdag in Den Haag op tijdens een manifestatie van Amnesty International en de Stichting Japanse Ereschulden. Dat maakte Amnesty woensdag bekend. De twee organisaties willen aandacht vragen voor de zogenoemde troostmeisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden misbruikt door Japanse strijdkrachten.
   
 • Australische troostmeisjesresolutie verworpen
  Telegraaf, 19 september 2007
  Australische troostmeisjesresolutie verworpen
  Reformatorisch Dagblad, 19 september 2007
  De Australische Senaat heeft woensdag een resolutie verworpen waarin Japan wordt opgeroepen excuses te maken voor het inzetten van meer dan 200.000 vrouwen als 'troostmeisje' tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voorstel van senator Penny Wong haalde het met 35 stemmen tegen en 34 stemmen voor net niet, blijkt uit de handelingen van de Senaat.
   
 • Australië verwerpt resolutie troostmeisjes
  Nu.nl, 19 september 2007
  De Australische Senaat heeft woensdag een resolutie verworpen waarin Japan wordt opgeroepen excuses te maken voor het inzetten van meer dan 200.000 vrouwen als 'troostmeisje' tijdens de Tweede Wereldoorlog.
   
 • 'Het is twee voor twaalf voor Japan'
  Stentor, 15 augustus 2007
  'Het is twee voor twaalf voor Japan'
  Provinciale Zeeuwse Courant, 15 augustus 2007
  "Het is twee voor twaalf voor Japan om het respect van de wereld te herwinnen. Het land kan nu nog grondig excuses aanbieden aan de vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog als seksslavin werden misbruikt door Japanse militairen." Dat zei Marguerite Hamer-Monod de Froideville woensdag in Den Haag bij de herdenking van de capitulatie van Japan, die meteen het einde van de oorlog betekende.
   
 • 'Uitspraak Nederlands parlement over troostmeisjes nodig'
  Volkskrant, 31 juli 2007
  'Kamer, dwing Japan tot excuses'
  BN/De Stem, 1 augustus 2007
  Het Nederlands parlement moet zich in navolging van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden uitspreken over het lot van de seksslavinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het moet er bij de Japanse regering en volksvertegenwoordiging op aandringen dat die de zeker driehonderd Nederlandse slachtoffers excuses aanbieden en een regeling met hen treffen. Dat stelt voorzitter J.F. van Wagtendonk van de Stichting Japanse Ereschulden in reactie op de resolutie die het Huis van Afgevaardigden in Washington maandag met grote meerderheid aanvaardde.
   
 • Japan betreurt Amerikaanse resolutie over troostmeisjes
  Telegraaf, 31 juli 2007
  Japan betreurt Amerikaanse resolutie over troostmeisjes
  Reformatorisch Dagblad, 31 juli 2007
  Japan noemt het "betreurenswaardig" dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een resolutie heeft aangenomen waarin Tokio wordt opgeroepen excuses te maken voor de 'troostmeisjes' die tijdens de Tweede Wereldoorlog als seksslavinnen voor het Japanse leger moesten werken. Dat zei kabinetssecretaris Yasuhisa Shiozaki dinsdag, aldus het persbureau Kyodo.
   
 • Woede om troostmeisjes
  De Pers, 31 juli 2007
  De Japanse premier Shinzo Abe vindt de eis van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat Japan zich verontschuldigt voor het misbruik van zogenaamde troostmeisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog betreurenswaardig, omdat Japan daar al excuses voor heeft aangeboden. "Ik heb mijn standpunten en die van de regering ten aanzien van deze zaak uiteengezet tijdens mijn bezoek aan de VS in april", zei Abe dinsdag tegen verslaggevers.
   
 • 'Het is hoog tijd voor échte erkenning' : VS parlement eisen excuses Japan [Audio]
  door Sigrid Deters, RNW Wereldomroep, 31 juli 2007
  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin geëist wordt dat Japan zich ondubbelzinnig verontschuldigt voor het lijden van de zogenoemde troostmeisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voormalig Nederlands troostmeisje Jan Ruff O'Herne (85) hoopt dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld volgen en de druk op Japan opvoeren.
   
 • Amerikaans parlement eist excuses voor troostmeisjes
  Volkskrant, 31 juli 2007
  VS eist excuses voor troostmeisjes
  Parool, 31 juli 2007
  Amerikaans parlement eist excuses voor troostmeisjes
  Telegraaf, 31 juli 2007
  Amerikaans parlement eist excuses voor troostmeisjes
  Nu.nl, 30 juli 2007
  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil excuses van Japan voor de seksslavinnen in de Tweede Wereldoorlog. De kamer van het parlement stemde maandag in met een resolutie om van Tokio verontschuldigingen te eisen voor de zogenoemde troostmeisjes, die in Azië voor de Japanse militairen moesten werken.
   
 • Amerikaans Huis eist formele excuses Japan aan troostmeisjes
  De Pers, 30 juli 2007
  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag een resolutie aangenomen waarin Japan wordt opgeroepen formeel zijn excuses aan te bieden omdat het in de Tweede Wereldoorlog naar schatting tweehonderdduizend buitenlandse vrouwen dwong zich te prostitueren voor Japanse militairen. Het gaat om een niet-bindende resolutie, die desalniettemin symbolische waarde heeft.
   
 • Seksslavernij centraal bij NOS op 15 augustus
  Trouw, 13 juli 2007
  Seksslavernij centraal bij NOS op 15 augustus
  Stentor, 13 juli 2007
  Het dit jaar weer opgelaaide drama van de seksslavinnen tijdens de Japanse bezetting van onder meer Nederlands-Indië staat op 15 augustus centraal bij de NOS. De omroepstichting doet live verslag van de jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie in Den Haag en voegt verdere reportages toe. De NOS maakte in Korea een bijzondere reportage over de vrouwen, die veelal tot hun ergernis herhaaldelijk als 'troostmeisjes' worden aangeduid.
   
 • Een lange strijd : [Jan Ruff O'Herne]
  door Marc van den Broek, Volkskrant, 13 juli 2007
  De naar Australië geëmigreerde Nederlandse Jan Ruff O'Herne begon pas op late leeftijd met haar strijd voor erkenning van het leed dat haar en andere 'troostmeisjes' is aangedaan. Ze sprak onder meer het Amerikaanse Congres toe. 'We moeten dit blijven vertellen.'
   
 • Amerikaanse politici vragen Japan om excuses voor troostmeisjes
  Telegraaf, 27 juni 2007
  De commissie buitenlandse zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag een motie aangenomen waarin Japan wordt opgeroepen formeel zijn excuses aan te bieden omdat het in de Tweede Wereldoorlog naar schatting tweehonderdduizend buitenlandse vrouwen dwong zich te prostitueren voor Japanse militairen. De motie zal ook in het volledige Huis van Afgevaardigden in stemming worden gebracht.
   
 • Premier veroordeelt Japanse advertentie
  Volkskrant, 17 juni 2007
  Premier Balkenende is geschrokken van de paginagrote advertentie in The Washington Post, waarin Japanse parlementariërs het bestaan van troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog ontkennen. 'Ik veroordeel dit. Het gaat om een vreselijke periode met veel pijn en leed. En het gaat voorbij aan geluiden in Japan zelf.'
   
 • Opnieuw ophef over troostmeisjes
  Reformatorisch Dagblad, 15 juni 2007
  Opnieuw rel rond 'troostmeisjes'
  Nederlands Dagblad, 15 juni 2007
  De Nederlandse premier Balkenende is geschrokken van de paginagrote advertentie in de Washington Post, waarin Japanse parlementariërs het bestaan van troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog ontkennen. "Ik veroordeel dit. Het gaat om een vreselijke periode met veel pijn en leed. En het gaat voorbij aan geluiden in Japan zelf", aldus Balkenende gistermiddag.
   
 • Parlementariërs Japan: er waren geen 'troostmeisjes'
  Volkskrant, 15 juni 2007
  Parlementariërs Japan: er waren geen 'troostmeisjes'
  Parool, 15 juni 2007
  'Er waren geen troostmeisjes'
  Algemeen Dagblad, 15 juni 2007
  Parlementariërs Japan: 'er waren geen troostmeisjes'
  Telegraaf, 15 juni 2007
  Advertentie in VS: 'er waren geen 'troostmeisjes'
  Sp!ts, 15 juni 2007
  Advertentie in VS: 'er waren geen 'troostmeisjes'
  Metro, 15 juni 2007
  Het is niet waar dat het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 200.000 vrouwen uit bezet gebied tot seksslaven heeft gemaakt. Integendeel, er was sprake van 'prostitutie met een vergunningenstelsel' waarbij sommige vrouwen meer geld verdienden dan Japanse generaals. Dit staat in een paginagrote advertentie die donderdag is geplaatst in de Amerikaanse krant The Washington Post.
   
 • Japanners: troostmeisjes werden niet gedwongen
  door Fleuriëtte van de Velde, Elsevier, 15 juni 2007
  Een groep vooraanstaande Japanners, onder wie 44 parlementsleden, ontkent in een paginagrote advertentie in de Amerikaanse krant The Washington Post dat het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog 200.000 vrouwen tot seksslavernij dwong. In de advertentie schrijven de Japanners, onder wie 44 parlementariërs, hoogleraren en journalisten, onder de kop The Facts (De feiten) dat zij de Amerikaanse lezers 'de waarheid willen vertellen' over de Japanse troostmeisjes, zoals de seksslavinnen eufemistisch worden genoemd.
   
 • VN bekritiseren Japan om verdoezelen seksslavernij WO II
  Volkskrant, 22 mei 2007
  VN bekritiseren Japan om troostmeisjes
  Reformatorisch Dagblad, 23 mei 2007
  De Commissie Tegen Marteling van de Verenigde Naties heeft Japan ervan beschuldigd zijn vroegere praktijk te verdoezelen om vrouwen uit Aziatische landen die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder zijn heerschappij vielen, gedwongen te werk te stellen in legerbordelen en er bij Tokyo op aangedrongen de nog levende slachtoffers, onder wie Nederlandse vrouwen uit toenmalig Nederlands-Indië, te helpen.
   
 • Chinese 'troostmeisjes' vangen bot bij Japans hof
  Volkskrant, 27 april 2007
  Chinese 'troostmeisjes' vangen bot
  Telegraaf, 27 april 2007
  'Troostmeisjes' vangen bot bij Japans hof
  Nu.nl, 27 april 2007
  Twee Chinese vrouwen die claimen tijdens de Tweede Wereldoorlog te zijn gedwongen tot seks met Japanse militairen krijgen definitief geen schadevergoeding. Dat heeft het Japanse Hooggerechtshof vrijdag besloten.
   
 • Japan geeft Chinese troostmeisjes geen smartengeld
  Trouw, 27 april 2007
  Japan geeft Chinese troostmeisjes geen smartengeld
  De Pers, 27 april 2007
  De Japanse overheid hoeft twee Chinese vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen in bordelen voor Japanse soldaten te werken, geen smartengeld te betalen. Ook vijf Chinezen die tijdens de oorlog in Japan dwangarbeid hebben verricht, hebben geen recht op smartengeld van Japan, meldt het hooggerechtshof.
   
 • Bewijs directe betrokkenheid Japan seksslavernij
  Algemeen Dagblad, 16 april 2007
  Japan direct betrokken bij seksslavernij
  Telegraaf, 16 april 2007
  Bewijs directe betrokkenheid Japan seksslavernij
  Sp!ts, 16 april 2007
  "Japan dwong wel tot seksslavernij"
  Reformatorisch Dagblad, 16 april 2007
  Bewijs directe betrokkenheid Japan seksslavernij
  Gelderlander, 16 april 2007
  Bewijs directe betrokkenheid Japan seksslavernij
  Stentor, 16 april 2007
  Bewijs directe betrokkenheid Japan seksslavernij
  BN/De Stem, 16 april 2007
  Bewijs directe betrokkenheid Japan seksslavernij
  Dagblad van het Noorden, 16 april 2007
  Documenten van Nederlandse openbaar aanklagers bewijzen dat het Japanse leger rechtstreeks opdracht gaf om Aziatische vrouwen te dwingen tot seksslavernij. Dat heeft een Japanse hoogleraar geschiedenis maandag gezegd.
   
 • Archiefdocumenten bewijzen bestaan troostmeisjes
  Informatie Professional, 16 april 2007
  Documenten van Nederlandse openbaar aanklagers bewijzen dat het Japanse leger opdracht gaf om vrouwen te dwingen tot seksslavernij. Een Japanse historicus zegt archiefdocumenten te hebben ontdekt die bewijzen dat de Japanse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog wel degelijk Aziatische vrouwen heeft gedwongen om in bordelen te werken. Professor Hirofumi Hayashi zal de documenten morgen openbaar maken.
   
 • Japans leger beval opzetten bordelen in Nederlands-Indië
  Telegraaf, 11 april 2007
  Bordelen opdracht van leger
  Stentor, 12 april 2007
  Japanse leger gaf bevel voor opzetten bordelen in Nederlands-Indië
  door Aad Luymes, Provinciale Zeeuwse Courant, 12 april 2007
  Een Japanner die in 1946 in Nederlands-Indië (Indonesië) was veroordeeld wegens het dwingen van vrouwen om in een bordeel te werken, had hiertoe opdracht gekregen van het Japanse leger. Dat blijkt uit documenten die ontdekt zijn door een Japanse journalist, aldus het Japanse persbureau Kyodo woensdag.
   
 • Japanse leger liet bordeel openen in Batavia
  Volkskrant, 11 april 2007
  Een Japanner die in 1946 door een Nederlands ad hoc tribunaal in Batavia (het huidige Jakarta) is veroordeeld voor het opzetten van een bordeel, blijkt dat te hebben gedaan in opdracht van de Japanse bezettingsmacht in Nederlands-Indië. De in Berlijn gevestigde Japanse journalist Taichiro Kajimura heeft stukken van het tribunaal ingezien waaruit deze opdracht blijkt. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. De huidige premier van Japan, Shinzo Abe, heeft onlangs nog gezegd dat nooit is aangetoond dat de 'troostmeisjes' door het leger tot prostitutie werden gedwongen. Maar uit de stukken van het tribunaal blijkt dat de verantwoordelijkheid van de militairen al in 1946 bekend was.
   
 • Japan herhaalt excuus voor seksslavernij
  Nieuws.nl, 31 maart 2007
  Japan excuseert zich nogmaals voor seksslavernij
  Laatste Nieuws, 31 maart 2007
  De Japanse minister van buitenlandse zaken, Taro Aso, heeft zaterdag bij een bezoek aan Zuid-Korea gezegd dat Japan nog steeds achter de verontschuldiging staat die een regeringswoordvoerder in 1993 heeft uitgesproken voor seksslavernij die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond in door het leger gerunde frontbordelen.
   
 • Tokio eist tekstherzieningen in geschiedenisboeken over Japan in de Tweede Wereldoorlog
  Volkskrant, 31 maart 2007
  De massale zelfmoorden op Okinawa in 1945 mogen in schoolboeken niet worden toegeschreven aan het leger. Het Japanse ministerie van Onderwijs eist een aantal tekstwijzigingen in de geschiedenisboekjes die het komende schooljaar zullen worden gebruikt. [...] De meeste geschiedenisboekjes bevatten wel een passage over de 'troostmeisjes' vrouwen uit Korea, Japan en Nederlands-Indië die door het Japanse leger als seksslavinnen werden gebruikt. Maar ze zeggen niet met zoveel woorden dat de vrouwen daartoe werden gedwongen iets wat ook de Japanse regering niet duidelijk wil erkennen. Overigens houdt het fonds voor schadevergoedingen aan de voormalige troostmeisjes vandaag op te bestaan. [...]
   
 • Rust gevonden door boek te schrijven
  door Riet de Wild, Stentor, 30 maart 2007
  "Moeder duwde mij tijdens de koempoelan (appèl) steeds achter haar. Ze was veel te bang dat de Jap mij er als jong meisje uit zou pikken om hen te plezieren." Dit is één van de vele herinneringen, die Ger Morreau neerschreef in haar boekje 'Puberen in het Jappenkamp'. Bij de commotie, die recent oplaaide door de ontkenning van de 'troostmeisjes', beleefde de Steenwijkerwoldse deze ervaringen uit haar tienertijd opnieuw.
   
 • Japans fonds voor 'troostmeisjes' wordt opgeheven
  Trouw, 30 maart 2007
  Japans fonds voor 'troostmeisjes' wordt opgeheven
  Nieuws.nl, 30 maart 2007
  Een Japans fonds voor hulp aan vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in legerbordelen te werk werden gesteld, wordt zaterdag opgeheven. Het heeft weinig bereikt, geeft directeur Haruki Wada toe. "Maar het was het beste wat we toen konden doen." De Japanse regering richtte het fonds in 1995 op, nadat zij had moeten toegeven dat de bordelen waar honderdduizenden vrouwen uit Korea, de Filipijnen, China en Nederlands-Indië als prostituee te werk werden gesteld, door het Japanse leger werden gerund.
   
 • Japans fonds voor seksslavinnen eindigt in mislukking
  Volkskrant, 30 maart 2007
  Japans fonds voor seksslavinnen eindigt in mislukking
  Telegraaf, 30 maart 2007
  Japan heft fonds troostmeisjes op
  Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2007
  Japan heft zaterdag na twaalf jaar het fonds voor steun aan seksslavinnen uit de Tweede Wereldoorlog op. Het particuliere Asian Women's Fund heeft nauwelijks aan zijn doel voldaan. De uitgekeerde bedragen waren minimaal en de internationale ophef over de seksuele uitbuiting is na zestig jaar nog altijd zeer groot.
   
 • Abe betuigt spijt aan 'troostmeisjes' : Japanse premier vermijdt het woord 'dwang' in verband met de legerbordelen uit de Tweede Wereldoorlog
  Volkskrant, 27 maart 2007
  Premier Shinzo Abe van Japan heeft maandag zijn spijt betuigd aan de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als 'troostmeisje' moesten werken in de bordelen van het Japanse leger. 'Ik betuig mijn medeleven met het lijden dat zij hebben ondergaan en bied mijn verontschuldigingen aan voor de situatie waarin zij toen zijn gebracht', zei premier Abe in antwoord op vragen van het vrouwelijke parlementslid Haruko Yoshikawa. 'Ik bied hier en nu mijn excuses aan als premier.'
   
 • Excuses Japan voor troostmeisjes
  BN/De Stem, 27 maart 2007
  Toch excuses van Japanse premier Shinzo Abe voor troostmeisjes
  Brabants Dagblad, 27 maart 2007
  Excuus premier Japan voor 'troostmeisjes'
  Twentsche Courant Tubantia, 27 maart 2007
  Abe biedt excuses aan
  Provinciale Zeeuwse Courant, 27 maart 2007
  De Japanse premier Shinzo Abe heeft officieel excuses aangeboden wegens het inzetten van 'troostmeisjes' in de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger. "Ik bied hier en nu mijn excuses aan als premier." Onlangs nog betwistte Abe dat er sprake was van dwang bij de inzet van troostmeisjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 200.000 vrouwen uit de gebieden die Japan had veroverd vaak jarenlang door militairen verkracht. Onder hen waren vrouwen uit Nederlands-Indië.
   
 • Nieuwe Japanse excuses wegens 'troostmeisjes' (video)
  door Fleuriëtte van de Velde, Elsevier 26 maart 2007
  Na felle internationale kritiek heeft de Japanse premier Shinzo Abe vandaag zijn excuses aangeboden wegens het inzetten van seksslavinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Ik bied hier en nu mijn excuses aan als premier,' zei Abe tegenover een parlementaire commissie. In 1993 erkende Japan ook al dat de autoriteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200.000 vrouwen dwongen tot prostitutie. Zij kwamen veelal uit China en Zuid-Korea, maar ook uit het toenmalige Nederlands-Indië, en werden ingezet in legerbordelen waar zij vaak jarenlang stelselmatig door Japanse militairen werden verkracht.
   
 • Excuses Japanse premier voor troostmeisjes
  Trouw, 26 maart 2007
  De Japanse premier Shinzo Abe heeft officieel zijn excuses aangeboden wegens het inzetten van troostmeisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse keizerlijke leger. De politicus sprak de woorden maandag uit tegenover een parlementaire commissie. "Ik bied hier en nu mijn excuses aan als premier", aldus Abe. Hij verklaarde achter de zogenoemde Kono-verklaring te staan.
   
 • 'Altijd weer die klop op de deur' : het verhaal van Betsie Nuhoff (85) over haar tijd als troostmeisje in Semarang
  door Renate van der Zee, NRC Handelsblad, 24 maart 2007
  'Op een dag werd ik opgeroepen om voor de Jap te komen. Nietsvermoedend deed ik wat me werd gezegd. Mijn moeder en ik zaten toen anderhalve maand in een Japans kamp in Semarang. Samen met een groep andere vrouwen moest ik paraderen langs een groepje Japanse militairen dat ons helemaal bekeek en met elkaar beraadslaagde. Ik had geen flauw idee wat de bedoeling was. Drie keer werd ik opgeroepen en elke keer was de groep vrouwen kleiner. De laatste keer werd ik aangewezen, samen met nog een aantal andere vrouwen. Ze zeiden dat we in een fabriek zouden gaan werken. En dat geloofde ik.'
   
 • Voor troostmeisjes is geen tijd meer
  door Dick Stegewerns, NRC Handelsblad, 23 maart 2007
  De dubbelzinnige uitspraken van de Japanse regering over de kwestie van de 'troostmeisjes' hebben grote beroering gewekt. Alleen niet in Japan zelf. Daar wordt gezwegen. In de Japanse samenleving wordt de consensus afgedwongen, zegt de jonge activiste Akiko Inari. "Als je op internet kritiek uit over de wijze waarop de regering de kwestie van de troostmeisjes benadert, word je overstelpt met hatemail waarin je voor een Noord-Koreaanse spion wordt uitgemaakt", weet ze.
   
 • 'Japanse verklaring is afdoende'
  Volkskrant, 23 maart 2007
  De Japanse ambassadeur heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gerustgesteld over de opmerking van zijn regering dat er geen bewijs bestaat voor gedwongen prostitutie door zogenoemde troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog.
   
 • 'Ontkennen van schaamtevolle dingen is onderdeel van de Japanse cultuur'
  door Lot Folgering, Algemeen Dagblad, 23 maart 2007
  Het Japanse leger heeft de troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog niet gedwongen tot prostitutie. Dat verklaarde de Japanse premier Shinzo Abe recent. De wereld reageerde met afschuw. Nederland riep de Japanse ambassadeur op het matje. Serieuze historici twijfelen er niet aan dat circa 200.000 vrouwen werden gedwongen tot seks. Ellen Corry van der Ploeg (84) kan zich niet meer verbazen over de uitspraken van Abe. "Dat hoor ik al jaren," schampert de vrouw die op 21-jarige leeftijd tot prostitutie werd gedwongen in een bordeel voor Japanse legerofficieren.
   
 • Japan blijft worstelen met WOII
  door Marije Vlaskamp, Algemeen Dagblad, 23 maart 2007
  Japan gaat harder werken aan een betere relatie met Nederland, nadat uitspraken van de Japanse premier over 'troostmeisjes' heftige verontwaardiging veroorzaakten. Dat zegt het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Nederlandse gevoeligheid gaat ons aan het hart. Wij mogen niet zelfgenoegzaam zijn. We moeten uitdrukking geven aan onze gevoelens van berouw en medeleven. Daar moeten we harder aan werken," zegt Noriyuki Shikata, woordvoerder van het Japans ministerie van Buitenlandse Zaken in een vraaggesprek met deze krant.
   
 • Japanse oud-premier ontkent legerbordeel WO II
  Trouw, 23 maart 2007
  Japanse oud-premier ontkent legerbordeel WO II
  Nieuws.nl, 23 maart 2007
  Japanse oud-premier ontkent legerbordeel
  Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2007
  De vroegere Japanse premier Yasuhiro Nakasone heeft vrijdag ontkend dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Filippijnen een bordeel voor zijn manschappen heeft opgezet waar buitenlandse vrouwen en meisjes gedwongen als prostituee te werk werden gesteld, hoewel zijn eigen oorlogsherinneringen dat lijken tegen te spreken.
   
 • Tevredenheid over uitleg 'troostmeisjes'
  Telegraaf, 22 maart 2007
  Japan staat nog steeds achter de officiële verklaring uit 1993 over de zogeheten troostmeisjes. Daarin bood het land verontschuldigingen aan en betuigde het spijt tegenover de slachtoffers. De Japanse ambassadeur Kyoji Komachi heeft dat donderdag duidelijk gemaakt in een persoonlijk gesprek met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Die heeft instemmend gereageerd op de uitleg, aldus zijn woordvoerder.
   
 • Japan blijft bij oude verklaring over troostmeisjes
  Volkskrant, 22 maart 2007
  Japan blijft bij verklaring over troostmeisjes
  Trouw, 22 maart 2007
  Tevredenheid over uitleg 'troostmeisjes'
  Telegraaf, 22 maart 2007
  Japan blijft bij verklaring over troostmeisjes
  Reformatorisch Dagblad, 22 maart 2007
  Japan blijft bij verklaring over troostmeisjes
  Gelderlander, 22 maart 2007
  Japan blijft bij verklaring over troostmeisjes
  Stentor, 22 maart 2007
  Japan blijft bij verklaring over troostmeisjes
  BN/De Stem, 22 maart 2007
  Japan staat nog steeds achter de officiële verklaring uit 1993 over de zogeheten troostmeisjes. Daarin werden verontschuldigingen en spijt betuigd tegenover de slachtoffers. De Japanse ambassadeur Kyoji Komachi heeft dat donderdag duidelijk gemaakt in een persoonlijk gesprek met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Die heeft instemmend gereageerd op de uitleg, aldus zijn woordvoerder.
   
 • Japan blijft bij eerdere excuses troostmeisjes
  Nieuws.nl, 22 maart 2007
  Japan staat nog steeds achter de officiële verklaring uit 1993, waarin het land excuses aanbood voor het gebruik van zogenoemde troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog. Dat zei de Japanse ambassadeur Kyoji Komachi donderdagochtend in een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).
   
 • Japan verheldert zaak troostmeisjes
  NOS Nieuws, 22 maart 2007
  Japan houdt vast aan de verklaring uit 1993 over de troostmeisjes, heeft de Japanse ambassadeur verklaard tegenover minister Verhagen. Daarin bood het land verontschuldigingen aan en betuigde het spijt tegenover de slachtoffers.
   
 • Tot nu toe
  Algemeen Dagblad, 22 maart 2007
  De zaak van de tienduizenden troostmeisjes, die ook wel seksslavinnen worden genoemd, is opnieuw aanleiding tot politieke spanningen en hoogoplopende emoties. De Japanse regering zei onlangs dat er geen bewijs is dat het Japanse leger vrouwen voor en in de Tweede Wereldoorlog tot prostitutie heeft gedwongen. Deze opvatting staat haaks op een eerdere verklaring van Japan uit 1993.
   
 • NIOD over Gedwongen prostitutie tijdens de Japanse bezetting : het thema is weer actueel
  NIOD Actueel, 19 maart 2007
  NIOD over Gedwongen prostitutie tijdens de Japanse bezetting
  Nieuwsbank, 19 maart 2007
  De Japanse regering verklaarde onlangs dat er geen bewijs is dat het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog vrouwen tot prostitutie heeft gedwongen. Deze kwestie was eerder ook al actueel. Het NIOD Jaarboek besteedde in 1994 als een van de eerste aandacht aan de gedwongen prostitutie. Deze artikelen worden hierbij integraal digitaal beschikbaar gesteld.
   
 • Oud-premier: Japan verantwoordelijk voor troostmeisjes
  Volkskrant, 19 maart 2007
  'Japan verantwoordelijk voor troostmeisjes'
  Algemeen Dagblad, 19 maart 2007
  Oud-premier geeft bestaan troostmeisjes wel toe
  Telegraaf, 19 maart 2007
  'Japan verantwoordelijk voor troostmeisjes'
  Metro, 19 maart 2007
  Oud-premier: Japan verantwoordelijk voor troostmeisjes
  Reformatorisch Dagblad, 19 maart 2007
  'Japan verantwoordelijk voor troostmeisjes'
  Gelderlander, 19 maart 2007
  'Japan verantwoordelijk voor troostmeisjes'
  Stentor, 19 maart 2007
  'Japan verantwoordelijk voor troostmeisjes'
  Dagblad van het Noorden, 19 maart 2007
  De Japanse oud-premier Tomiichi Murayama vindt dat Japan moreel verantwoordelijk is voor het in de Tweede Wereldoorlog dwingen van vrouwen tot prostitutie. Murayama nam afstand van de opvatting van de huidige regeringsleider Shinzo Abe. Die stelde onlangs dat er geen bewijs is dat vrouwelijke gevangenen in de oorlog werden gedwongen zich te prostitueren voor Japanse militairen.
   
 • Kabinet boos over Japanse ontkenning
  Parool, 17 maart 2007
  Minister Maxime Verhagen (CDA) van Buitenlandse Zaken heeft de Japanse ambassadeur ontboden, omdat het Japanse kabinet opnieuw de gedwongen prostitutie heeft ontkend van zogeheten 'troostmeisjes' tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook Nederlandse vrouwen zijn onder de Japanse bezetting van Indonesië het slachtoffer geworden van gedwongen prostitutie.
   
 • Regering eist uitleg Japan over prostitutie
  door Theo Koelé, Volkskrant, 17 maart 2007
  Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft de Japanse ambassadeur op het matje geroepen nadat premier Shinzo Abe opnieuw ontkende dat Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zogeheten troostmeisjes hebben gedwongen tot prostitutie. Minister-president Balkenende is 'zeer onaangenaam verrast' door het bericht, dat hij vrijdag tijdens de ministerraad vernam.
   
 • Nog geen uitleg Japanse ambassadeur
  NOS Nieuws, 17 maart 2007
  De Japanse ambassadeur heeft nog geen uitleg gegeven over uitspraken van de Japanse premier Abe over troostmeisjes. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vroeg de ambassadeur telefonisch om uitleg, maar die ging niet inhoudelijk in op de kwestie. Volgende week komt de diplomaat met opheldering uit Tokio.
   
 • Ambassadeur van Japan ontboden
  NRC Handelsblad, 17 maart 2007
  Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil opheldering van de Japanse ambassadeur over uitspraken van diens regering over de zogeheten troostmeisjes. De ambassadeur zal op het ministerie van Buitenlandse Zaken worden ontboden. Hiertoe werd gisteren in de ministerraad besloten. Premier Balkenende is boos op de Japanse regering, die de gedwongen prostitutie van troostmeisjes, onder wie Nederlandse, in de Tweede Wereldoorlog ontkent.
   
 • Japanse ambassadeur op matje om troostmeisjes
  Volkskrant, 16 maart 2007
  Troostmeisjes: ambassadeur op matje
  Algemeen Dagblad, 16 maart 2007
  Japanse ambassadeur op matje om troostmeisjes
  Telegraaf, 16 maart 2007
  Troostmeisjes: ambassadeur op matje
  Reformatorisch Dagblad, 16 maart 2007
  Japanse ambassadeur op matje om troostmeisjes
  Nu.nl, 16 maart 2007
  Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeur van Japan ontboden, omdat de Japanse regering opnieuw de gedwongen prostitutie van zogenoemde troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog heeft ontkend. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.
   
 • Japans kabinet volhardt: troostmeisjes niet gedwongen
  Volkskrant, 16 maart 2007
  'Troostmeisjes niet gedwongen'
  Parool, 16 maart 2007
  Japans kabinet: troostmeisjes niet gedwongen
  Algemeen Dagblad, 16 maart 2007
  Japans kabinet: troostmeisjes niet gedwongen
  Metro, 16 maart 2007
  Japan: troostmeisjes niet gedwongen
  Reformatorisch Dagblad, 16 maart 2007
  Japans kabinet: troostmeisjes niet gedwongen
  Gelderlander, 16 maart 2007
  Japans kabinet: troostmeisjes niet gedwongen
  Stentor, 16 maart 2007
  Japans kabinet: troostmeisjes niet gedwongen
  BN/De Stem, 16 maart 2007
  Japans kabinet: troostmeisjes niet gedwongen
  Dagblad van het Noorden, 16 maart 2007
  Het Japanse kabinet heeft vrijdag in een officiële verklaring haar standpunt herhaald dat er geen bewijs is dat de zogenoemde troostmeisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog fysiek werden gedwongen zich te prostitueren voor Japanse militairen.
   
 • Regering Japan: troostmeisjes niet gedwongen
  Trouw, 16 maart 2007
  Regering Japan: troostmeisjes niet gedwongen
  Nieuws.nl, 16 maart 2007
  Regering Japan: troostmeisjes niet gedwongen
  Telegraaf, 16 maart 2007
  Regering Japan: troostmeisjes niet gedwongen
  Elsevier, 16 maart 2007
  De Japanse regering is tot de conclusie gekomen dat niet bewezen kan worden dat vrouwen voor en in de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen in bordelen van het Japanse leger in het buitenland te werken, zo is vrijdag bekendgemaakt.
   
 • Weinig fiducie in Japans onderzoek naar seksslaverij
  Telegraaf, 9 maart 2007
  De Haagse Marguerite Hamer verwacht weinig van het nieuwe onderzoek dat Japan laat doen naar het misbruik van vrouwen door Japanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Hamer is als presidente van de stichting 'Project Implementation Committee in the Netherlands' (PICN) druk doende geweest met financiële compensatie voor Nederlandse seksslavinnen van het Japanse leger. Bij de Stichting Pelita, die zich ook om de seksslavinnen bekommert, komen nauwelijks reacties op de kwestie meer binnen.
   
 • 'Japans onderzoek naar troostmeisjes'
  Volkskrant, 9 maart 2007
  De rel tussen Japan en zijn buurlanden over de zogenoemde 'troostmeisjes' is donderdag weer aangewakkerd toen de Japanse premier aankondigde de feiten rond het inzetten van seksslavinnen in de Tweede Wereldoorlog nogmaals te onderzoeken. Het onderzoek wordt in principe uitgevoerd door premier Shinzo Abe zijn eigen LDP-partij, maar de regering is bereid daar medewerking aan te verlenen.
   
 • Japan gaat kwestie seksslavinnen WOII heronderzoeken
  Volkskrant, 8 maart 2007
  Heronderzoek Japan van kwestie seksslavinnen WOII
  Algemeen Dagblad, 8 maart 2007
  Japan heronderzoekt seksslavinnen WOII
  Telegraaf, 8 maart 2007
  Heronderzoek Japan van kwestie seksslavinnen WOII
  Metro, 8 maart 2007
  Japan onderzoekt zaak troostmeisjes
  Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2007
  Japan gaat kwestie seksslavinnen heronderzoeken
  Nu.nl, 8 maart 2007
  Heronderzoek Japan van kwestie seksslavinnen WOII
  Gelderlander, 8 maart 2007
  Heronderzoek Japan van kwestie seksslavinnen WOII
  Stentor, 8 maart 2007
  Heronderzoek Japan van kwestie seksslavinnen WOII
  BN/De Stem, 8 maart 2007
  Heronderzoek Japan van kwestie seksslavinnen WOII
  Dagblad van het Noorden, 8 maart 2007
  Japan gaat nogmaals de feiten rond het inzetten van seksslavinnen door het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe donderdag gezegd. Het onderzoek wordt in principe uitgevoerd door de LDP-partij van Abe, maar de regering is bereid daar medewerking aan te verlenen.
   
 • Weer Japans onderzoek troostmeisjes
  door Dick Stegewerns, NRC Handelsblad, 8 maart 2007
  De Japanse Liberaal Democratische Partij (LDP) gaat een nieuw onderzoek instellen naar de kwestie van de zogenaamde troostmeisjes. Partijleider en premier Shinzo Abe heeft dat vanochtend bekendgemaakt.
   
 • Japan onderzoekt seksuele slavernij in WO II
  Nieuws.nl, 8 maart 2007
  Parlementsleden van de regerende Japanse Liberaal-Democratische Partij (LDP) gaan een nieuw onderzoek doen naar de Japanse legerbordelen in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe, die vorige week in Azië beroering veroorzaakte met de opmerking dat er geen bewijs is dat vrouwen in bezette landen gedwongen werden zich te prostitueren, donderdag gezegd.
   
 • Japan wil excuses seksslavinnen terugnemen
  Elsevier, 8 maart 2007
  De Japanse regeringspartij start een nieuw onderzoek naar het gebruik van seksslavinnen door het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog. Veel partijleden willen de in 1993 gemaakte excuses terugnemen of afzwakken.
   
 • Oppositie Japan wil erkenning 'troostmeisjes'
  Trouw, 7 maart 2007
  Oppositie Japan wil erkenning 'troostmeisjes'
  Nieuws.nl, 7 maart 2007
  Japanse oppositieparlementariërs hebben er woensdag bij premier Shinzo Abe op aangedrongen toe te geven dat het leger vrouwen en meisjes tot seksuele slavernij heeft gedrongen. De zogenoemde troostmeisjes kwamen uit landen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werden overwonnen.
   
 • Japan moet troostmeisjes excuses aanbieden : uw mening
  Algemeen Dagblad, 7 maart 2007
  Wat is uw mening? De Japanse premier Shinzo Abe is niet van plan excuses aan te bieden voor het gebruik van seksslavinnen in de Tweede Wereldoorlog. De Japanse premier maakte dat duidelijk tijdens zijn bezoek aan Washington.
   
 • Troostmeisjes protesteren in Sydney
  Parool, 7 maart 2007
  'Seksslavinnen' uit WO II protesteren in Sydney
  Laatste Nieuws, 7 maart 2007
  Drie vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger werden gebruikt als seksslavin, hebben geprotesteerd bij het Japanse consulaat in Sydney. De drie, onder wie de Nederlandse Jeanne Ruff O'Herne, riepen de Japanse premier Shinzo Abe op zich te verontschuldigen voor het misbruik.
   
 • China: Japans gebruik troostmeisjes was misdaad
  Trouw, 7 maart 2007
  China: Japans gebruik troostmeisjes was misdaad
  De Pers, 6 maart 2007
  Het gedwongen te werk stellen van vrouwen in door het Japanse leger geëxploiteerde bordelen is een van de ernstige misdaden die Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog begingen en Japan dient zijn verantwoordelijkheid te nemen voor dit historische feit. Dat heeft de Chinese minister van buitenlandse zaken Li Zhaoxing dinsdag gezegd in reactie op de uitlatingen die de Japanse premier Shinzo Abe donderdag deed over de kwestie. [...] In de oorlog werden naar schatting tweehonderdduizend vrouwen, overwegend uit China en Korea, maar ook uit toenmalig Nederlands Indië, door het Japanse leger gedwongen seksuele diensten te verlenen aan militairen. [...]
   
 • Troostmeisjes: Japanse premier Abe ontkent de harde feiten
  door Berthy Korvinus, Trouw, 6 maart 2007
  Iedereen weet van het gebruik van seksslavinnen door Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog. Alleen de Japanse premier Abe houdt zich onwetend. Dat de nieuwe premier van Japan, Shinzo Abe, weer eens beweert, dat het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog geen vrouwen gedwongen heeft tot prostitutie (Trouw, 3 maart) is in flagrante strijd met mijn eigen ervaringen, met de bevindingen van professor Yoshiaki Yoshimi van de Chuo Universiteit te Tokio en met de gruwelijke herinneringen van de overlevende slachtoffers.
   
 • 'Troostmeisjes geen zaak VS'
  door Joan Veldkamp, Volkskrant, 6 maart 2007
  Het Amerikaanse parlement staat op het punt een resolutie aan te nemen waarin Japan wordt opgeroepen formeel zijn excuses te maken voor het misbruiken van 'troostmeisjes'. Die moesten tijdens de Tweede Wereldoorlog werken in bordelen voor Japanse militairen. De conservatieve achterban van de Japanse premier Shinzo Abe is hier echter fel op tegen en vindt dat Amerika zich bemoeit met zaken die het land niet aangaan.
   
 • Japanse premier excuseert zich niet voor seksslavinnen
  Volkskrant, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Trouw, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Algemeen Dagblad, 5 maart 2007
  Geen excuses premier Japan
  Telegraaf, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Sp!ts, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Metro, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Gelderlander, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Stentor, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Twentsche Courant Tubantia, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  BN/De Stem, 5 maart 2007
  Geen excuseses Japan voor seksslavinnen
  Dagblad van het Noorden, 5 maart 2007
  De Japanse premier Shinzo Abe is niet van plan om excuses aan te bieden voor het gebruik van seksslavinnen in de Tweede Wereldoorlog. Abe zei dit maandag tijdens een bijeenkomst van een parlementaire commissie.
   
 • Geen excuses Japan voor bordelen WOII
  Reformatorisch Dagblad, 5 maart 2007
  Japan weigert excuses voor bordelen WOII
  Nieuws.nl, 5 maart 2007
  Japan zal niet opnieuw zijn excuses aanbieden omdat het in de Tweede Wereldoorlog bordelen heeft geëxploiteerd voor zijn militairen. Dat heeft premier Shinzo Abe maandag gezegd in het parlement.
   
 • Japanse premier wil zich niet verontschuldigen voor seksslavinnen (resolutie VS)
  Niewsblad, 5 maart 2007
  Japanse premier wil zich niet verontschuldigen voor seksslavinnen
  Gazet van Antwerpen, 5 maart 2007
  De Japanse premier, Shinzo Abe, heeft op maandag in het parlement gezegd dat hij zich niet zal verontschuldigen voor het Japanse leger dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vrouwen dwong te werken als seksslavinnen. Hij zal dat ook niet doen als er een resolutie komt van het Amerikaanse Congres.
   
 • Japan wil zich niet excuseren voor seksslavinnen tijdens WOII
  Laatste Nieuws, 5 maart 2007
  De Japanse premier Shinzo Abe heeft in het parlement gezegd dat hij zich niet zal verontschuldigen voor het Japanse leger dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vrouwen dwong te werken als seksslavinnen. Hij zal dat ook niet doen als er een resolutie komt van het Amerikaanse Congres.
   
 • Japanse premier betwijfelt beweringen troostmeisjes
  NRC Handelsblad, 2 maart 2007
  De Japanse premier Shinzo Abe heeft gisteren voor het eerst sinds zijn aantreden openlijk zijn twijfel geuit of het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog zogenoemde 'troostmeisjes' tot prostitutie heeft gedwongen. Gevraagd naar zijn mening over een Japanse verklaring uit 1993 waarin de toenmalige kabinetssecretaris gewag maakte van 'dwang' en zijn verontschuldigingen aanbood voor de misdaden van het Japanse leger, antwoordde Abe dat er geen bewijzen zijn voor dwang, zoals gedefinieerd in deze verklaring. "We moeten verder denken op basis van het feit dat de definitie is veranderd", zei hij.
   
 • Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Volkskrant, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Trouw, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Algemeen Dagblad, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen WOII
  Telegraaf, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Sp!ts, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Metro, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Gelderlander, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Stentor, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Brabants Dagblad, 1 maart 2007
  Japan ontkent seksslavinnen Tweede Wereldoorlog
  Dagblad van het Noorden, 1 maart 2007
  De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag ontkend dat de Japanse strijdkrachten in de jaren dertig en veertig seksslavinnen hadden. De regeringsleider komt daarmee terug op een verklaring van Tokio uit 1993 dat er destijds zogenoemde troostmeisjes bestonden voor de Japanse militairen. [...] Volgens historici werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 200.000 vrouwen gedwongen te werken in bordelen van het Japanse leger. De vrouwen kwamen vooral uit het bezette Korea en China, maar ook uit het toenmalige Nederlands-Indië.
   
 • 'Troostmeisjes' hebben nu genoeg geklaagd
  door Dick Stegewerns, NRC Handelsblad, 20 februari 2007
  In de Tweede Wereldoorlog dwong het Japanse leger meisjes tot prostitutie. De 'troostmeisjes' eisen verontschuldigingen. Maar Tokio wil hen voorgoed in de vergetelheid drukken.
   
 • Geen nieuwe excuses Japan 'troostmeisjes'
  NRC Handelsblad, 19 februari 2007
  De Japanse regering voelt niets voor nieuwe verontschuldigingen aan het adres van 'troostmeisjes', vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot seksueel verkeer met Japanse soldaten. Minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso liet vanochtend duidelijk zijn ongenoegen blijken over pogingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een niet-bindende resolutie aan te nemen waarin de Japanse premier wordt opgeroepen de Japanse "historische verantwoordelijkheid" voor het misbruik van seksslaven "formeel te erkennen" en daarvoor verontschuldigingen aan te bieden.
   
 • Resolutie seksslavinnen wekt woede Japan
  door Bas Benneker, Elsevier, 19 februari 2007
  Japan is boos over de ontwerpresolutie die het Amerikaanse Congres wil aannemen, waarin het land wordt opgeroepen excuses te maken voor het leed van seksslavinnen in de Tweede Wereldoorlog. De ontwerpresolutie roept Japan op om de kwestie formeel te regelen en de seksslavinnen schadeloos te stellen. Naar schatting 200.000 Koreaanse, Chinese, Indonesische en ook Nederlandse vrouwen zijn tijdens de oorlog gedwongen te werken als prostituees voor Japanse frontsoldaten. De 'troostmeisjes' werden dagelijks tientallen tot honderden keren verkracht.
   
 • Japan ontstemd over 'troostmeisjes-motie' in VS
  Telegraaf, 19 februari 2007
  De Japanse regering heeft maandag haar ongenoegen laten blijken over een Amerikaanse ontwerp-resolutie waarin zij wordt opgeroepen zich te verontschuldigen voor het onder dwang tewerkstellen van buitenlandse vrouwen in legerbordelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
   
 • Nederlands 'troostmeisje' pleit voor actie
  Parool, 16 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' pleit voor actie
  Telegraaf, 16 februari 2007
  Een Australisch troostmeisje van Nederlandse komaf heeft vrijdag in Washington voor formele excuses door de Japanse regering gepleit. De voormalige seksslavin Jeanne Ruff-O'Herne vindt dat op verontschuldigingen "actie" moet volgen. Ze zei dat tegen een commissie van het Amerikaanse parlement die zich over de kwestie buigt.
   
 • Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  Volkskrant, 9 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  Algemeen Dagblad, 9 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  Telegraaf, 9 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  Metro, 9 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  Gelderlander, 9 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  Stentor, 9 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  BN/De Stem, 9 februari 2007
  Nederlands 'troostmeisje' getuigt voor Congres VS
  Dagblad van het Noorden, 9 februari 2007
  De Nederlandse Jeanne Ruff-O'Herne getuigt volgende week voor het Amerikaanse Congres tijdens een hoorzitting over zogenoemde troostmeisjes. De 85-jarige in Australië woonachtige vrouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetters op Java gedwongen tot prostitutie.
   
 • Amnesty eist schadevergoeding voor troostmeisjes
  Stentor, 28 oktober 2005
  Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept Japan in een vrijdag gepubliceerd rapport op de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor misdaden begaan tegen 'troostmeisjes'. Deze vrouwen werden in WO II gedwongen om als seksslavinnen 'troost' te bieden aan Japanse soldaten.
   


- venster sluiten -