Peringatan 60 tahun kemerdekaan Republik Indonesia (17-8-2005): warta berita

Peringatan 60 tahun kemerdekaan Republik Indonesia (17-8-2005): warta berita
Herdenking 60 jaar Indonesië (17-8-2005): nieuwsberichten

20 augustus 2005



Zie ook de nieuwsberichten over:
  • Bij ons heersen de gevoelige tenen
    door Thomas von der Dunk, Gelderlander, 20 augustus 2005
    Zestig jaar duurde het voordat Nederland erkende dat Indonesië op 17 augustus 1945 feitelijk onafhankelijk werd. Onze politici schuwen gevoelige tenen, meent Thomas von der Dunk.
     
  • Bot wil een hoofdstuk afsluiten : 'in Nederland ligt spijtbetuiging over 1945-'49 gevoeliger dan in Indonesië'
    door Michel Maas, Volkskrant, 18 augustus 2005
    Al vanaf zijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken stelde Bot zich één ding ten doel: een punt zetten achter de 'unfinished business' met Indonesië, het land waar hij is geboren.
     
  • Indonesische gevangenen vrij op bevrijdingsdag
    Volkskrant, 18 augustus 2005
    Ter gelegenheid van zijn bevrijdingsdag laat Indonesië 447 rebellen uit Atjeh vrij. Bijna 1500 anderen komen later vrij in het kader van een pas getekend vredesverdrag.
     
  • 'Excuses zijn gemakkelijk' : historicus Van den Doel over Bot en Indonesië
    door Mark Duursma, NRC Handelsblad, 17 augustus 2005
    Nederland stond in Indië aan de verkeerde kant van de geschiedenis, aldus minister Bot. "Dat is beter dan de onzin van Kok." Het gebaar van minister Bot zal zeker worden gewaardeerd in Indonesië, denkt historicus Wim van den Doel. "Maar we moeten het wel in de juiste proporties zien. Het deze week gesloten vredesverdag tussen de Indonesische regering en de rebellen in Atjeh zal men echt belangrijker vinden."
     
  • Gebaar Bot is grote stap voorwaarts
    door Wim den Doel, Volkskrant, 17 augustus 2005
    De toespraken van minister Bot in Den Haag en Jakarta onderkennen dat Nederland na 1945 geen beleid van geleidelijke dekolonisatie voerde, zegt Wim van den Doel.
    Zie ook de lezersreactie op dit artikel:
    Flodder
    Volkskrant, 19 augustus 2005
    Wim van den Doel (Forum, 17 augustus) geeft een kort overzicht van de gebeurtenissen rond de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 (of zoals Nederland tot voor kort heeft volgehouden 1949). Hij stelt terecht dat Nederland na 1945 geen beleid van geleidelijke dekolonisatie heeft gevoerd.
     
  • Bot schrijft geen historie in Jakarta : Indonesië blijft zuining met dankbaarheid voor erkenning
    door Michel Maas, Volkskrant, 17 augustus 2005
    Het woord 'excuus' komt minister Bot niet over de lippen. Behendig wringt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zich in Jakarta keer op keer rakelings langs dat beladen 'e-woord', dat niet mag worden uitgesproken.
     
  • Soekarno werpt een imposante schaduw : Jakarta aanschouwt revolutionair wayangspel met topstukken en kopstukken uit Rotterdam
    door Michel Maas, Volkskrant, 17 augustus 2005
    Indonesië viert vandaag zijn 'merdeka', zijn vrijheid. Zestig jaar geleden proclameerde Soekarno de onafhankelijkheid. Tijd voor feest, tijd voor een wayangspel.
    Zie ook het vervolg dit artikel:
    Even is iedereen Indonesiër
    door Michel Maas, Volkskrant, 17 augustus 2005
    'Merdeka!' schreeuwt de menigte op straat, waar poppenspeler Rahardjo een episode uit Soekarnos leven speelt. Binnen, voor het illustere gezelschap van de notabelen uit Jakarta en Rotterdam, heeft hij dan al Soekarno's eerste speech nagespeeld.
     
  • Bezoek Indonesië emotioneel voor Bot
    Sp!ts, 17 augustus 2005
    Bezoek Indonesië emotioneel voor 'Indische jongen' Bot
    Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2005
    De emoties van een 'Indische jongen'
    Haagsche Courant, 18 augustus 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken gaf het woensdag in Jakarta eerlijk toe: zijn bezoek aan de viering van zestig jaar onafhankelijkheid van Indonesië was "emotioneel". Bot heeft een speciale band met het voormalige Nederlands–Indië: hij werd er op 21 november 1937 geboren in Batavia en zat tijdens de oorlog enige jaren in een jappenkamp.
     
  • Minister Bot als held ontvangen
    door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 17 augustus 2005
    Indonesië heeft gisteren de rode loper uitgerold voor minister Bot (Buitenlandse Zaken). Vandaag viert hij als eerste Nederlandse bewindsman samen met Indonesië de 60ste Onafhankelijkheidsdag.
     
  • Herdenking maakt vooral emoties los
    door Hedi de Vree, Volkskrant, 17 augustus 2005
    17 Augustus gaat voor ons gepaard met gemengde gevoelens. Het was het begin van het afscheid van ons land. Jan Karel Stook (81), die met zijn Hollandse naam een licht Indisch uiterlijk heeft, kwam in 1958 met zijn vrouw naar Nederland.
     
  • Honderden Atjeese gevangenen vrij ter ere van onafhankelijkheid
    Nieuws.nl, 17 augustus 2005
    Enkele honderden Atjeese rebellen worden woensdag op vrije voeten gesteld ter gelegenheid van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag. Dat hebben Indonesische functionarissen bekendgemaakt. De radicale moslimgeestelijke Abu Bakr Bashir, die tot dertig maanden gevangenisstraf is veroordeeld voor zijn rol in de aanslagen op Bali, krijgt 4,5 maand strafvermindering.
     
  • 17 augustus
    Volkskrant, 17 augustus 2005
    Lange tijd werd de discussie over de dekolonisatie van Nederlands-Indië beheerst door de angst oude wonden open te rijten. Immers, nadat Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië hadden uitgeroepen, duurde het nog tot 27 december 1949 voor Nederland het gezag over 'Indië' formeel overdroeg aan de nieuwe republiek.
     
  • Indonesië herdenkt onafhankelijkheid
    Volkskrant, 17 augustus 2005
    Indonesië herdenkt onafhankelijkheid
    Telegraaf, 17 augustus 2005
    Indonesië herdenkt onafhankelijkheid
    Sp!ts, 17 augustus 2005
    Een minuut stilte in Jakarta
    Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2005
    In heel Indonesië is woensdag herdacht dat de voormalige kolonie van Nederland zestig jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep. In de hoofdstad Jakarta woonden duizenden genodigden bij het presidentieel paleis een plechtigheid bij waar de nationale vlag werd gehesen en het volkslied werd gezongen.
     
  • Indonesië viert zestig jaar onafhankelijkheid
    Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2005
    Het is woensdag zestig jaar geleden dat Sukarno met zijn vleugeladjudant Hatta de Republiek Indonesia uitriep. Het Nederlandse gezag over de kolonie was weggevaagd door de Japanse bezetting.
     
  • Souvereiniteitsoverdracht te zien in Den Haag
    Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
    Het document waarmee Nederland op 27 december 1949 de souvereniteit overdroeg aan de nieuwe republiek Indonesië, is nu te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.
     
  • Verklaring Bot volgens Wirayuda 'historisch'
    Nieuws.nl, 16 augustus 2005
    Tijdens zijn driedaagse bezoek aan Jakarta heeft de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Ben Bot dinsdag geweigerd formele excuses aan te bieden aan het Indonesische volk voor het Nederlandse geweld dat in de tweede helft van de jaren '40 aan tienduizenden Indonesiërs en zo'n vijfduizend Nederlanders het leven kostte.
     
  • Bot betreurt lijden Indonesische volk
    Telegraaf, 16 augustus 2005
    Bot betreurt lijden van Indonesische bevolking
    Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag in Jakarta zijn oprechte treurnis uitgesproken over het leed dat de Indonesische bevolking is aangedaan door de Nederlandse militaire acties tussen 1945 en 1949.
     
  • Minister Ben Bot betuigt spijt in Indonesië
    Elsevier, 16 augustus 2005
    In een toespraak in Indonesië heeft minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) gezegd dat hij het leed betreurt dat de Nederlandse politionele acties tussen 1945 en 1949 de Indonesische bevolking hebben aangedaan.
     
  • Bot betuigt spijt over geweld tegen Indonesië
    Volkskrant, 16 augustus 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken vindt dat Nederland destijds de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd te lang en met onnodig veel militair geweld heeft geprobeerd tegen te houden. Dit zei hij tijdens de zestigjarige herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië.
     
  • Bot betreurt lijden Indonesiërs onder politionele acties
    Volkskrant, 16 augustus 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag in Jakarta zijn oprechte treurnis uitgesproken over het leed dat de Indonesische bevolking is aangedaan door de Nederlandse militaire acties tussen 1945 en 1949. 'Een groot aantal mensen is om het leven gekomen door acties van Nederlandse kant', zei hij tijdens een bezoek aan zijn Indonesische collega N. Hassan Wirajuda.
     
  • Bot betreurt lijden Indonesische volk
    Telegraaf, 16 augustus 2005
    Bot betreurt lijden Indonesische volk
    Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
    Bot betreurt lijden Indonesische volk
    Sp!ts, 16 augustus 2005
    Bot betreurt lijden Indonesische volk
    NOS Nieuws, 16 augustus 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag in Jakarta zijn oprechte treurnis uitgesproken over het leed dat de Indonesische bevolking is aangedaan door de Nederlandse militaire acties tussen 1945 en 1949. "Een groot aantal mensen is om het leven gekomen door acties van Nederlandse kant", zei hij tijdens een bezoek aan zijn Indonesische collega N. Hassan Wirajuda.
     
  • "Aanvaarding 17 augustus helpt strijdbijl te begraven"
    Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
    "De toespraak van minister Bot helpt de strijdbijl te begraven." Dat zegt voorzitter M. Vis van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (VOMI) over de aanvaarding van Nederland dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd.
     
  • Lof voor spijtbetuiging Bot
    Volkskrant, 16 augustus 2005
    Lof voor spijtbetuiging Bot
    NOS Nieuws, 16 augustus 2005
    Lof voor spijtbetuiging aan Jakarta
    NOS Nieuws, 16 augustus 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken kan rekenen op waardering van de PvdA in de Tweede Kamer voor zijn aangekondigde spijtbetuiging in Indonesië voor het Nederlandse militaire geweld rond de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd eind jaren veertig.
     
  • 'Indonesië bestaat sinds 1945'
    Haagsche Courant, 16 augustus 2005
    Nederland accepteert 'politiek en moreel' de datum van 17 augustus 1945 als de dag van de onafhankelijkheid van Indonesië. Dit heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken vanmorgen gezegd.
     
  • Indonesische onafhankelijkheid
    Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
    Nederland aanvaardt dat de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië "politiek en moreel" op 17 augustus 1945 begon. Met die boodschap reist minister Bot van Buitenlandse Zaken dinsdag naar Jakarta. Daar hoopt hij woensdag bij de zestigste verjaardag van de aanwezig republiek te zijn.
     
  • Geste aan vroegere kolonie : Nederland betuigt spijt en beseft dat Indonesië al in 1945 onafhankelijk was
    Trouw, 16 augustus 2005
    Nederland beseft dat Indonesië feitelijk al in 1945 onafhankelijk werd en niet pas in 1949. De Nederlandse regering aanvaardt dat feit in politieke en morele zin ruimhartig. Minister Bot (CDA) van buitenlandse zaken zal deze boodschap morgen uitspreken in Jakarta, waar hij de viering van de Indonesische onafhankelijkheid bijwoont. Het is voor het eerst dat een lid van de Nederlandse regering die viering bijwoont.
     
  • Uitlating Bot over Indonesië valt goed
    Reformatorisch Dagblad, 16 augustus 2005
    De wijze waarop minister Bot van Buitenlandse Zaken zich maandag heeft uitgelaten over de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië in 1945, is allerwegen goed ontvangen. Ook Indië-veteranen reageerden instemmend.
     
  • Bots woorden over aanvaarding en spijt vallen goed
    Volkskrant, 15 augustus 2005
    Nederland aanvaardt 17 augustus 1945 'moreel en politiek' als de dag van de proclamatie van de republiek Indonesië, de vroegere kolonie Nederlands-Indië. Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken maandag in Den Haag bij de herdenking van de capitulatie van Japan.
     
  • "Nederland gebruikte te veel militair geweld"
    Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2005
    "Het wordt tijd dat we klare wijn schenken. Mijn aanwezigheid woensdag in Indonesië betekent dat de Nederlandse regering erkent dat het land de facto (feitelijk, red.) op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd."
     
  • Nederland betuigt spijt politionele acties
    Elsevier, 15 augustus 2005
    Nederland gaat in de Indonesische hoofdstad Jakarta spijt betuigen over de politionele acties tussen 1947 en 1949. CDA-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken doet dat woensdag tijdens de viering van de Indonesische onafhankelijkheid in Jakarta.
     
  • Kabinet erkent na zestig jaar actie Soekarno
    NRC Handelsblad, 15 augustus 2005
    De Nederlandse regering aanvaardt dat de onafhankelijkheid van Indonesië niet pas in 1949, maar de "facto" al op 17 augustus 1945 is begonnen, de dag waarop Soekarno de republiek uitriep. Bij de aanvankelijke weigering om de onafhankelijkheid te erkennen kwam Nederland "als het ware aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan". Dat heeft minister Bot (Buitenlanse Zaken) vanmorgen verklaard in Den Haag, tijdens de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945.
     
  • Bot aanvaardt onafhankelijkheid Indonesië
    Telegraaf, 15 augustus 2005
    Bot aanvaardt onafhankelijkheid Indonesië
    Sp!ts, 15 augustus 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal woensdag in Jakarta aan het Indonesische volk uitleggen dat zijn aanwezigheid daar mag worden gezien als een politieke en morele aanvaarding van de 17e augustus 1945, de dag waarop Sukarno de republiek Indonesia uitriep.
     
  • Bot aanvaardt 'proklamasi' Soekarno
    NOS Nieuws, 15 augustus 2005
    Minister Bot zal woensdag in Jakarta zeggen dat Nederland voortaan 17 augustus ziet als de Indonesische onafhankelijkheidsdag. Bij de herdenking van de Japanse capitulatie in Den Haag zei hij dat "wij zestig jaar na dato dit feit in politieke en morele zin ruimhartig aanvaarden". Daarmee erkent Nederland '17 augustus' nog net niet.
     
  • Aanvaarden vrijheidsfeest is nog geen erkenning
    door Teun Lagas, Trouw, 15 augustus 2005
    De aanwezigheid van minister Bot bij Indonesiës onafhankelijkheidsfeest, komende woensdag, geeft beroering in Nederland. Impliceert het immers niet dat de politionele acties illegaal waren? Volgens kenners is er nog wel een andere uitleg mogelijk. Voordat ze hun jaarlijkse wandeling in Den Haag beginnen naar het 'Indië-monument' voor de slachtoffers van de Japanse bezetting, krijgt de gemeenschap van Indische Nederlanders vanochtend bezoek van minister Bot van buitenlandse zaken. Hij komt praten over die andere oorlog: de Nederlandse politionele acties in Indonesië tussen 1945 en 1949.
     
  • Erkenning onafhankelijkheid Indonesië vanaf '45
    NRC Handelsblad, 15 augustus 2005
    Nederland: Indonesië vanaf '45 onafhankelijk
    Telegraaf, 15 augustus 2005
    Erkenning onafhankelijkheid Indonesië vanaf '45
    Sp!ts, 15 augustus 2005
    Nederland erkent onafhankelijkheid Indonesië
    Reformatorisch Dagblad, 13 augustus 2005
    Nederland erkent onafhankelijkheid Indonesië vanaf '45
    Nu.nl, 15 augustus 2005
    Nederland accepteert "politiek en moreel" de datum van 17 augustus 1945 als de dag van de onafhankelijkheid van Indonesië. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Jakarta, Usha Gopie, maandag gezegd. Gopie wees erop dat de aanwezigheid van minister Bot van Buitenlandse Zaken bij de viering van de 17e augustus in Jakarta hiervan een bewijs is.
     
  • Nederland op één lijn met Indonesië
    NOS Nieuws, 15 augustus 2005
    Nederland accepteert de datum van 17 augustus 1945 als de dag van de onafhankelijkheid van Indonesië. Tot nu toe werd vastgehouden aan 27 december 1949,omdat toen pas officieel het gezag over de voormalige kolonie werd overgedragen.
     
  • Kerkinactie en ICCO willen excuses Bot
    Reformatorisch Dagblad, 15 augustus 2005
    De kerkelijke hulporganisaties Kerkinactie en ICCO willen dat minister Bot (Buitenlandse Zaken) in Jakarta zijn verontschuldigingen aanbiedt voor Nederlandse opstelling in 1945. De organisaties hebben dat maandag in een brief aan de bewindsman laten weten.
     
  • Bot in Indonesië bij viering onafhankelijkheid
    Regering.nl, 15 augustus 2005
    Minister Bot zal in Jakarta de viering van de onafhankelijkheidsverklaring door Indonesië op 17 augustus 1945 bijwonen. Zijn aanwezigheid daar mag worden gezien 'als een politieke en morele aanvaarding van die datum'.
    Zie ook:
    - Toespraak minister Bot
    - Toespraak minister Bot op 16 augustus in Jakarta
     
  • Jarig Indonesië laat Bashir vervroegd vrij
    Volkskrant, 15 augustus 2005
    De radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die is veroordeeld wegens zijn aandeel in de bomaanslagen op Bali in 2002 waarbij 202 mensen omkwamen, is een van de 53duizend gevangenen die strafvermindering krijgen ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Indonesië.
     
  • 'Indonesië hoeft geen excuses van Nederland'
    Telegraaf, 13 augustus 2005
    'Indonesië hoeft geen excuses van Nederland'
    Reformatorisch Dagblad, 13 augustus 2005
    Indonesië hoeft geen excuses van Nederland voor de politionele acties in dat land eind jaren '40. Dat zegt de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda zaterdag in De Telegraaf. "Wij hebben dat nooit geuit. Ik heb evenmin weet van vorige regeringen die excuses van Nederland hebben geëist."
     
  • Abu Bakar Bashir vervroegd vrij
    Trouw, 13 augustus 2005
    Abu Bakar Bashir vervroegd vrij
    Nieuws.nl, 13 augustus 2005
    De radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die is veroordeeld wegens zijn aandeel in de bomaanslagen op Bali in 2002 waarbij 202 mensen omkwamen, is een van de 53 duizend gevangenen die strafvermindering krijgen ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Indonesië. Dat meldt de krant Jakarta Post zaterdag. Ook de jongste zoon van voormalig dictator Suharto, Tommy, komt in aanmerking voor strafvermindering.
     
  • Indonesië vermindert straffen Bashir en Tommy Suharto
    Volkskrant, 13 augustus 2005
    Indonesië vermindert straffen Bashir en Tommy Suharto
    Telegraaf, 13 augustus 2005
    Indonesië verlaagt straf Bashir en Tommy Suharto
    Sp!ts, 13 augustus 2005
    Indonesië vermindert straffen Bashir en Tommy Suharto
    Reformatorisch Dagblad, 13 augustus 2005
    Lagere straffen in jarig Indonesië
    NOS Nieuws, 13 augustus 2005
    Abu Bakar Bashir vervroegd vrij
    Nieuws.nl, 13 augustus 2005
    De radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir en de zoon van de voormalige Indonesische president Suharto krijgen vermindering van hun gevangenisstraf. De twee horen bij de 53.000 Indonesisch gedetineerden die gedeeltelijke gratie ontvangen ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land. Dat meldde de krant The Jakarta Post zaterdag.
     
  • Nederlandse erkenning 60 jaar onafhankelijkheid Indonesië : stille diplomatie minister Bot
    door Fediya Andina, Radio Nederland Wereldomroep, 13 augustus 2005
    De Tweede Kamer vindt dat de aanwezigheid van minister Bot (Buitenlandse Zaken) tijdens de viering van onafhankelijkheidsdag in Indonesië, impliceert dat Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië vanaf 1945 erkent. Dat blijkt uit de standpunten van politieke partijen die samen een meerderheid in de Kamer hebben. Indonesië viert op 17 augustus 60 jaar onafhankelijkheid. Een omstreden moment, omdat Nederland déze datum nog steeds niet officieel erkent. (Dossiers: Zestig jaar bevrijding: Oorlog in de Pacific)
     
  • Schijndebat Indonesië behoeft nuchterheid
    door Joop de Jong, Volkskrant, 12 augustus 2005
    Met het komende bezoek van minister Bot aan Indonesië is de discussie over erkenning van de onafhankelijkheid weer opgelaaid. 17/8 is een historisch feit, maar 27/12 ook, zegt Joop de Jong.
     
  • Bezoek Bot moet meer zijn dan symbool
    door J.J. van Gennip, Trouw, 12 augustus 2005
    Nu er in Indonesië een nieuwe wind waait, moet Nederland de hulprelatie met zijn voormalige kolonie herstellen. Alleen zo kan minister Bot inhoud geven aan zijn bezoek. Op 17 augustus zal voor het eerst de Nederlandse regering in de persoon van een minister aanwezig zijn bij de viering van de Indonesische onafhankelijkheid. De erkenning van de 60-jarige stichtingsdatum is van niet te onderschatten symbolische betekenis. Maar kan dit moment ook het begin worden van een echt nieuwe, volwassen en verbrede relatie tussen onze twee volkeren?
     
  • Onafhankelijk Indonesië (De mening van Krista van Velzen, lid van de Tweede Kamer voor de SP)
    door Krista van Velzen, Brabants Dagblad, 8 augustus 2005
    Zaterdag 6 augustus 2005. "Geachte minister Bot, enigszins verrast, maar verheugd vernam ik dat u besloten heeft aanwezig te zijn bij de vieringen van zestig jaar Indonesische onafhankelijkheid. Verrast, omdat de verschillende kabinetten tot nu toe altijd erg verkrampt omgingen met het al dan niet erkennen van de datum van 17 augustus 1945 als de dag waarop Indonesië onafhankelijk werd."
    Wie moet er nu zijn excuses aanbieden?
    door A. Bots, Brabants Dagblad, 12 augustus 2005
    Woensdag 10 augustus 2005. Veteraan Bots uit Den Bosch reageert op het verhaal van SP-Kamerlid Krista van Velzen in het Brabants Dagblad van zaterdag over de onafhankelijksviering van Indonesië op 17 augustus.
     
  • Dutch treat: who pays for the pain?
    door Kornelius Purba, Jakarta Post, 8 augustus 2005
    A fifth-grader in Jakarta looked confused when she heard her father commenting on a radio report that the Netherlands, Indonesia's colonial master for 350 years, refused to recognize the independence date of her country on Aug. 17, 1945. According to the report, the Dutch government still insists that Indonesia's independence was "given" to Indonesia on Dec. 27, 1949. "Didn't the Dutch learn in schools that Indonesia became independent on Aug. 17, 1945?" the girl asked her uncle later.
     
  • Eindelijk kan Nederland ook Indonesië feliciteren met onafhankelijkheid
    Trouw, 28 juli 2005
    Met een onsje wijsheid zou het toenmalige kabinet-Kok er tien jaar geleden al met vlag en wimpel in hebben kunnen slagen om de eenzijdige proclamatie van de Republiek Indonesië op 17 augustus 1945 als feit te accepteren en zou Nederland vijftig jaar na dato zonder terughoudendheid de bijbehorende festiviteiten in Indonesië hebben kunnen bijwonen. Het is er niet van gekomen.
     
  • Indië-gangers niet tegen bezoek Bot
    Volkskrant, 27 juli 2005
    Indië-veteranen reageren gelaten op de aanwezigheid van minister Bot van Buitenlandse Zaken bij de jubileumviering van de Indonesische onafhankelijkheidsdag (17 augustus) in Jakarta. De verenigingen van oud-strijders menen dat het tijd is om zestig jaar na dato de strijdbijl te begraven.
     
  • Bot gaat naar jubileum onafhankelijk Indonesië
    Volkskrant, 26 juni 2005
    Minister Bot van Buitenlandse Zaken woont op 17 augustus de viering van de Indonesische onafhankelijkheid bij. Het is voor het eerst dat een Nederlandse bewindsman op deze feestdag van de voormalige kolonie aanwezig is.
     


- vorige scherm | venster sluiten -