Timor Leste: warta berita

Timor Leste: warta berita
Oost-Timor: nieuwsberichten

22 juli 2008Zie ook de nieuwsberichten over:
 • Indonesië erkent kwade rol in Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 22 juli 2008
  Grote verbazing alom in Jakarta. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Indonesische waarheidscommissie de Indonesische regering verantwoordelijk gesteld voor de moordpartijen in Oost-Timor in september 1999.
   
 • Timor: Kerk tegen amnestieregeling
  Katholiek Nieuwsblad, 17 juli 2008
  De katholieke Kerk op Oost-Timor is tegen de vrijlating van 94 gevangenen, zoals president Ramos Horta had aangekondigd. De amnestieregeling is in strijd met de grondwet en verstoort de openbare veiligheid, aldus de bisschoppelijke commissie voor gerechtigheid en vrede.
   
 • 'Britse regering moet Oost-Timor compenseren'
  News4all, 16 juli 2008
  Een katholieke ontwikkelingsorganisatie roept de Britse regering op om verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie in Oost-Timor. Tot 1999 bezette het Indonesische leger Oost-Timor. Groot-Brittannië leverde wapens aan de troepen. De oproep van de organisatie, Progressio, komt tegelijk met een deze week gepresenteerd rapport van de eerste bilaterale waarheidscommissie. Die commissie concludeerde dat het Indonesische leger zich bij de afscheiding van Oost-Timor in 1999 schuldig heeft gemaakt aan "grove schendingen van de mensenrechten".
   
 • Indonesië betuigt voorzichtig spijt over geweld Timor
  door Michel Maas, Volkskrant, 16 juli 2008
  Een echt excuus is er niet, alleen spijt. De president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, 'betreurt' het geweld en de doden die zijn gevallen bij het geweld in Oost-Timor in 1999. De president van Oost-Timor, José Ramos-Horta, betreurt het met hem, om de balans in evenwicht te houden. De schuldvraag werd dinsdag, tijdens een ontmoeting van beide presidenten, nadrukkelijk vermeden. Maar zo gemakkelijk komt Indonesië er ditmaal niet vanaf.
   
 • Oost-Timor: genoegdoening door berechting
  door Joss Wibisono, RNW Wereldomroep, 15 juli 2008
  Het langverwachte rapport van de Indonesisch-Oost-Timorese Waarheids- en Vriendschapscommissie CTF is uit. De Indonesische regering, het leger en de politie zijn volgens het rapport verantwoordelijk voor het geweld in Oost-Timor, na het referendum van augustus 1999. Niks nieuws, zou je bijna zeggen. Het is echter voor het eerst dat officieel wordt bevestigd dat Indonesië blaam treft. Maar wie wordt er straks werkelijk ter verantwoording geroepen?
   
 • Indonesië erkent rol bij geweld in Oost-Timor
  Mondiaal Nieuws, 15 juli 2008
  Indonesië is schuldig aan 'georganiseerd en systematisch geweld' als reactie op de onafhankelijkheidsverklaring van Oost-Timor in 1999. Dat is de conclusie van een rapport dat dinsdag is vrijgegeven door de waarheid- en vriendschapscommissie (CTF) die door Indonesië en Oost-Timor is ingesteld. Jakarta zegt de conclusie te 'aanvaarden'.
   
 • Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
  Trouw, 15 juli 2008
  Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
  De Pers, 15 juli 2008
  Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
  DAG, 15 juli 2008
  Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
  Nieuws.nl, 15 juli 2008
  Indonesië: spijt van Oost-Timor, maar geen excuses
  Elsevier, 15 juli 2008
  Indonesië erkent dat het zich bij de afscheiding van Oost-Timor in 1999 schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en heeft daar spijt van. Dat heeft president Susilo Bambang Yudhoyono dinsdag gezegd nadat hij de bevindingen van de Waarheids- en Vriendschapscommissie die de twee landen in 2005 gezamenlijk opzetten in ontvangst had genomen. Yudhoyono bood evenwel geen formele excuses aan en zei dat niemand zal worden vervolgd.
   
 • Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Trouw, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Telegraaf, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Sp!ts, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Metro, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Gelderlander, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Stentor, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  BN/De Stem, 15 juli 2008
  Indonesië betreurt geweld Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 15 juli 2008
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft dinsdag de golf van geweld betreurd in Oost-Timor in 1999. Zoals verwacht verontschuldigde hij zich niet voor de gewelddadigheden van Indonesische militairen en milities. Wel bracht Yudhoyono zijn "zeer diepe medeleven" over voor het verlies van levens en de schade die de bevolking van Oost-Timor leed tijdens het bloedige referendum voor onafhankelijkheid van Indonesië. Daardoor kwamen meer dan duizend mensen om het leven.
   
 • Geen excuses over geweld Oost-Timor
  Volkskrant, 14 juli 2008
  Geen excuses Indonesië over geweld Timor
  NRC Handelsblad, 14 juli 2008
  Geen excuses Indonesië over geweld Timor
  Telegraaf, 14 juli 2008
  Geen excuses Indonesië over geweld Timor
  Reformatorisch Dagblad, 14 juli 2008
  Indonesië betuigt wel spijt, maar verontschuldigt zich niet voor het geweld rond de onafhankelijkheid van Oost-Timor in 1999. Dat heeft de Indonesische minister van Defensie maandag gezegd. Dinsdag geeft de zogenoemde Commissie van Waarheid en Vriendschap een onderzoeksrapport over het geweld aan de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn Oost-Timorese collega Jose Ramos-Horta. De commissie, die is ingesteld door de regeringen van beide landen, concludeert dat Indonesische militairen en militieleden zich schuldig maakten aan 'grove mensenrechtenschendingen'. Ook adviseert het beide presidenten excuses aan te bieden.
   
 • Indonesië schuldig aan geweld Oost Timor
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 11 juli 2008
  Het Indonesische leger financierde en bewapende milities die verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten in 1999 in Oost Timor. Dat constateert de bilaterale waarheid- en vriendschapcommissie CTF in een uitgelekt rapport. De Indonesische veiligheidstroepen waren niet alleen achter de schermen betrokken bij de 'georganiseerde geweldscampagne', schrijft CTF.
   
 • Indonesië hoofdschuldige geweld 1999 in Oost-Timor
  De Pers, 11 juli 2008
  Indonesië heeft zich bij de afscheiding van Oost-Timor in 1999 schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en moet zich daarvoor bij het inmiddels onafhankelijke buurlandje verontschuldigen. Dat is de conclusie van de Waarheids- en Vriendschapscommissie die de twee landen gezamenlijk hebben opgezet in 2005.
   
 • Traangas tegen studentenprotest Oost-Timor
  De Pers, 7 juli 2008
  Traangas tegen studentenprotest Oost-Timor
  Elsevier, 7 juli 2008
  De politie van Oost-Timor heeft maandag traangas gebruikt om studenten uiteen te jagen die in de hoofdstad Dili protesteerden tegen een plan van het parlement om voor alle 65 parlementariërs een nieuwe Japanse auto aan te schaffen. Geld van de staat moet worden gespendeerd aan rijst, niet aan auto's, stond op spandoeken die de betogers meedroegen.
   
 • President Oost-Timor geen mensenrechtencommissaris
  NRC Handelsblad, 27 juni 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta heeft nee gezegd op het verzoek om Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten in Genève te worden. Hij was door VN-chef Ban Ki-moon benaderd om de Canadese Louise Arbour op te volgen, die per 1 juli als Hoge Commissaris vertrekt. Ramos-Horta is pas een jaar president, en vindt het "een onterechte belasting" voor zijn politiek instabiele land als er wéér verkiezingen komen.
   
 • Oost-Timorese president Ramos-Horta niet naar VN
  De Pers, 27 juni 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta wordt niet de nieuwe mensenrechten­commissaris van de Verenigde Naties. Dat heeft hij vrijdag gezegd. Ramos-Horta zei een aanbod van de VN te hebben afgewezen, omdat door zijn vertrek als president de politieke spanningen in zijn land zouden kunnen oplopen.
   
 • Ramos-Horta blijft in Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 27 juni 2008
  Ramos-Horta blijft in Oost-Timor
  Gelderlander, 27 juni 2008
  Ramos-Horta blijft in Oost-Timor
  Stentor, 27 juni 2008
  Ramos-Horta blijft in Oost-Timor
  BN/De Stem, 27 juni 2008
  Ramos-Horta blijft in Oost-Timor
  Dagblad van het Noorde, 27 juni 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta heeft vrijdag besloten zijn ambt niet op te geven om de nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties te worden. Hij vindt dat zijn vertrek "een onterechte last" voor zijn land zou zijn. Het vertrek van Ramos-Horta zou in Oost-Timor hebben geleid tot nieuwe verkiezingen. De bevolking van het land moest in 2007 al drie keer naar de stembus en de president wil de kiezers niet wederom oproepen.
   
 • President Oost-Timor kandidaat hoge VN-post
  door Caroline de Gruyter, NRC Handelsblad, 26 juni 2008
  José Ramos-Horta, de president van Oost-Timor, is door VN-chef Ban Ki-moon gevraagd om nieuwe Hoge Commissaris van de mensenrechten te worden. Hij moet Louise Arbour opvolgen, die 1 juli vertrekt. Ramos-Horta (58) wil nog 24 uur bedenktijd.
   
 • Ramos-Horta naar de VN?
  Mondiaal Nieuws, 26 juni 2008
  De Oost-Timorese president en Nobelprijswinnaar voor de vrede, José Ramos-Horta, maakt morgen (vrijdag) bekend of hij overstapt naar de Verenigde Naties om de nieuwe mensenrechten­commissaris te worden. Ramos-Horta is sinds mei 2007 verkozen tot president van het land.
   
 • Ramos-Horta dubt over functie bij VN
  Volkskrant, 26 juni 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta overweegt zijn ambt op te geven om de nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties te worden. Ramos-Horta zei donderdag dat hij 24 uur zou wachten om een besluit over zijn toekomst bekend te maken. Ramos-Horta stelde dat veel mensen hem hebben gevraagd Louise Arbour op te volgen voor de hoge VN-functie, aldus de Australische nieuwszender ABC.
   
 • 'Ramos-Horta nieuwe mensenrechtencommissaris VN' [video]
  De Pers, 26 juni 2008
  Dat zeggen twee parlementsleden in Oost-Timor. De 58-jarige Ramos-Horta is sinds mei vorig jaar president van Oost-Timor. In 1996 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede.
   
 • Week voor het Werelddiaconaat : medisch werk Kerk in Actie op Oost-Timor centraal
  RKnieuws.net, 3 juni 2008
  In de week voor het Werelddiaconaat van 15 tot en met 22 juni staat dit keer het medisch werk van Kerk in Actie op Oost-Timor centraal. Veel Timorese kinderen zijn ziek. Luchtweginfecties, huidaandoeningen, diarree en malaria hebben een fatale uitwerking: op Oost-Timor overlijden ruim zes op de honderd kinderen al vóór hun vijfde levensjaar.
   
 • Ramos-Horta ontmoet aanslagpleger
  De Pers, 29 april 2008
  Ramos-Horta ontmoet aanslagpleger
  Elsevier, 29 april 2008
  De vermoedelijke schutter in een moordpoging op de Oost-Timorese president José Ramos-Horta heeft dinsdag de president huilend de hand gekust, nadat hij zich met elf andere rebellen in hoofdstad Dili had overgegeven. De rebellen onder leiding van Gastao Salsinha hebben de wapens ingeleverd.
   
 • Rebellen Oost-Timor geven zich over
  NRC Handelsblad, 29 april 2008
  Twaalf Oost-Timorese rebellen die betrokken zijn geweest bij de aanslagen op president José Ramos-Horta en premier Xanana Gusmão in februari hebben zich vandaag overgegeven. Onder hen zijn rebellenleider Gastau Salshinha en Marcelo Caetano, die volgens Ramos-Horta het vuur op hem had geopend.
   
 • Rebellen Oost-Timor leggen wapens neer
  Algemeen Dagblad, 29 april 2008
  Rebellen Oost-Timor leggen wapens neer
  Telegraaf, 29 april 2008
  Rebellen Oost-Timor leggen wapens neer
  Gelderlander, 29 april 2008
  Rebellen Oost-Timor leggen wapens neer
  Stentor, 29 april 2008
  Rebellen Oost-Timor leggen wapens neer
  BN/De Stem, 29 april 2008
  Rebellen Oost-Timor leggen wapens neer
  Dagblad van het Noorden, 29 april 2008
  Met een feestelijke ceremonie hebben de belangrijkste opstandelingen van Oost-Timor dinsdag hun wapens neergelegd. Rebellenleider Gastao Salsinha en twaalf van zijn medestrijders overhandigden hun wapentuig in de hoofdstad Dili. President en Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta schudde hen vervolgens de hand.
   
 • Rebellen in Oost-Timor leggen wapens neer
  Laatste Nieuws, 29 april 2008
  Rebellen in Oost-Timor leggen wapens neer
  Nieuwsblad, 29 april 2008
  In Oost-Timor hebben de rebellen tijdens een feestelijke ceremonie hun wapens neergelegd. Rebellenleider Gastao Salsinha, die zich enkele dagen geleden overgeleverd heeft, en twaalf van zijn aanhangers legden de wapens neer voor het paleis van de gouverneur in de hoofdstad Dili. Volgens de Australische radio drukten president José Ramos-Horta en de rebellen elkaar nadien de hand.
   
 • Timor: meest gezochte opstandeling geeft zich over
  Knack, 26 april 2008
  De meest gezochte rebel van Oost-Timor, Gastao Salsinha, heeft zich overgegeven en zich vrijwillig bij de autoriteiten gemeld, zo hebben plaatselijke media zaterdag gemeld. Daarmee stijgt de hoop van de bevolking op een snelle beëindiging van de al bijna twee jaar durende opstand van rebellerende soldaten.
   
 • Noodtoestand op Oost-Timor ingetrokken
  Gelderlander, 22 april 2008
  Noodtoestand op Oost-Timor ingetrokken
  Stentor, 22 april 2008
  Noodtoestand op Oost-Timor ingetrokken
  BN/De Stem, 22 april 2008
  Noodtoestand op Oost-Timor ingetrokken
  Dagblad van het Noorden, 22 april 2008
  Het parlement in Oost-Timor heeft dinsdag ingestemd met het intrekken van de noodtoestand. President José Ramos-Horta had voorgesteld niet langer vast te houden aan de uitzonderingssituatie. De maatregel was afgekondigd na de aanslagen op Ramos-Horta en premier Xanana Gusmão in februari in de Oost-Timorese hoofdstad Dili.
   
 • Verdachten aanslag president Oost-Timor opgepakt
  Volkskrant, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  Trouw, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  Algemeen Dagblad, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  Reformatorisch Dagblad, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  Sp!ts, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  Gelderlander, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  Stentor, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  BN/De Stem, 18 april 2008
  Verdachten aanslagen Timorese leiders opgepakt
  Dagblad van het Noorden, 18 april 2008
  De Indonesische politie heeft drie Oost-Timorese militairen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in februari op president José Ramos-Horta en premier Xanana Gusmão van Oost-Timor. Dat heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono vrijdag laten weten, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Het gaat om Egidio Lay Carvalho, Jose Gomez en Ismail Sansao Moniz Soares. Alle drie zijn Oost-Timorezen. Ze zijn na de mislukte aanslag illegaal de grens met Indonesië overgestoken.
   
 • Verdachten aanslag Ramos-Horta opgepakt
  RNW Wereldomroep, 18 april 2008
  De Indonesische politie heeft drie Oost-Timorese militairen gearresteerd; zij zouden betrokken zijn geweest bij de aanslagen op president Ramos-Horta en premier Gusmão van Oost-Timor. Volgens de Indonesische president Yudhoyono zijn de drie militairen na de aanslagen in februari illegaal de grens met Indonesië overgestoken.
   
 • Drie verdachten opgepakt voor aanslag op president Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 18 april 2008
  Gisterenavond zijn in Indonesië drie Oost-Timorezen gearresteerd in verband met de aanslagen op de president en de premier van Oost-Timor op 11 februari. Ze zitten in voorhechtenis.
   
 • Ramos Horta kan weer aan de slag
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 17 april 2008
  President Ramos Horta keerde donderdag onder luid gejuich terug naar Oost Timor, twee maanden nadat hij voor zijn huis zwaar gewond raakte tijdens een aanval van rebellen. De 58-jarige Ramos Horta was zichtbaar aangedaan door het warme welkom. Op het vliegveld werd de president opgewacht door premier Xanana Gusmão, het voltallige kabinet, oppositie- en kerkleiders. Duizenden Oost Timoresen stonden zwaaiend langs de weg met spandoeken 'Viva president Ramos Horta'.
   
 • President Oost-Timor weer thuis
  Volkskrant, 17 april 2008
  President Oost-Timor weer thuis [video]
  Algemeen Dagblad, 17 april 2008
  President Oost-Timor weer thuis
  Telegraaf, 17 april 2008
  President Oost-Timor weer thuis [video]
  Sp!ts, 17 april 2008
  President Oost-Timor weer thuis
  Nu.nl, 17 april 2008
  De president van het onrustige Oost-Timor, José Ramos-Horta, is donderdag in zijn land teruggekeerd na een medische behandeling van meer dan twee maanden in Australië. Hij was in februari het slachtoffer van een aanslag. Duizenden mensen begroetten de president bij diens officiële ontvangst op de luchthaven van de hoofdstad Dili door premier Xanana Gusmão en oppositieleider Mari Alkatari.
   
 • Ramos-Horta niet van plan om af te treden
  De Pers, 9 april 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor ontkent dat hij overweegt af te treden, zoals is gemeld in de media. Ramos-Horta (58) herstelt in Australië van een aanslag op zijn leven die twee maanden geleden op hem werd gepleegd door muitende soldaten. Voor de Oost-Timorese radio zei de president dinsdag dat het beter met hem gaat en dat hij zich voorbereidt op zijn terugkeer naar Oost-Timor.
   
 • Ramos-Horta overweegt op te stappen
  Algemeen Dagblad, 8 april 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor overweegt uit de politiek te stappen als hij is hersteld van de verwondingen die hij opliep bij een aanslag op zijn leven. In een interview met de Australische krant The Australian zegt de president dat hij niet kan beloven dat hij zijn 5-jarige ambtstermijn afmaakt.
   
 • Ramos-Horta overweegt vertrek uit politiek
  Trouw, 8 april 2008
  Ramos-Horta overweegt vertrek uit politiek
  De Pers, 8 april 2008
  Ramos-Horta overweegt vertrek uit politiek
  Nieuws.nl, 8 april 2008
  Ramos-Horta overweegt vertrek uit politiek
  DAG, 8 april 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor overweegt uit de politiek te stappen als hij is hersteld van de verwondingen die hij opliep bij een aanslag op zijn leven. Hij kan niet beloven dat hij zijn 5-jarige ambtstermijn zal afmaken, zei hij in een interview dat de Australische krant The Australian dinsdag publiceerde. Vorig jaar trad hij aan als de tweede president van het onafhankelijke Oost-Timor.
   
 • Indonesië laat Timorese militieleider vrij
  RNW Wereldomroep, 8 april 2008
  Indonesië heeft de Oost-Timorese militieleider Eurico Guterres vrijgelaten. Het hooggerechtshof in Jakarta sprak hem vorige week in hoger beroep vrij van de mensenrechtenschendingen, waarvoor hij eerder nog tot 10 jaar cel was veroordeeld. Guterres had die straf gekregen voor zijn aandeel in het bloedige geweld op Oost-Timor, dat uitbrak nadat de bevolking in 1999 had gekozen voor onafhankelijkheid van Indonesië.
   
 • Timorese militieleider alsnog vrij
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 7 april 2008
  De Oost Timorese militieleider Eurico Guterres is maandagavond vrijgelaten nadat het hooggerechtshof hem in hoger beroep alsnog heeft vrijgesproken. Eurico was in 2006 door een adhoc mensenrechten tribunaal in Jakarta veroordeeld tot tien jaar gevangenis, omdat hij als leider van de door de militairen gesteunde pro-Indonesische militiegroep Aitarak (Doorn) medeverantwoordelijk was voor de gewelduitbarsting rondom de Oost Timorese onafhankelijkheid in 1999.
   
 • Beruchte militieleider Oost-Timor komt vrij
  Volkskrant, 5 april 2008
  Beruchte militieleider Oost-Timor komt vrij
  Trouw, 5 april 2008
  Beruchte militieleider Oost-Timor komt vrij
  De Pers, 5 april 2008
  Beruchte militieleider Oost-Timor komt vrij
  DAG, 5 april 2008
  Beruchte militieleider Oost-Timor komt vrij
  Laatste Nieuws, 5 april 2008
  Beruchte militieleider Oost-Timor komt vrij
  Nieuws.nl, 5 april 2008
  Beruchte militieleider Oost-Timor komt vrij
  Elsevier, 5 april 2008
  Het Indonesische hooggerechtshof heeft de veroordeling van de beruchte militieleider Eurico Guterres vrijdag ongedaan gemaakt. Guterres was tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in het geweld dat zich in Oost-Timor afspeelde in de aanloop naar en na het referendum dat daar in 1999 werd gehouden over onafhankelijkheid. Er vielen zo'n duizend doden en een groot deel van de bevolking werd door pro-Indonesische milities, die werden geholpen door het Indonesische leger, op de vlucht gejaagd.
   
 • Oost-Timorese militieleider Guterres vrijgesproken
  Telegraaf, 4 april 2008
  Oost-Timorese militieleider Guterres vrijgesproken
  Reformatorisch Dagblad, 4 april 2008
  De Oost-Timorese militieleider Eurico Guterres is vrijdag door het hooggerechtshof in Indonesië vrijgesproken van mensen­rechten­schendingen in Oost-Timor in 1999. Dat zei een rechter van het hof tegen het Japanse persbureau Kyodo. De pro-Indonesische militieleider zat sinds 2006 vast in Indonesië. "We vonden nieuw bewijs dat voldoende was om hem vrij te spreken", zei rechter Iskandar Kamil.
   
 • Ramos-Horta bekritiseert troepenmacht [video]
  Dagblad van het Noorden, 28 maart 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta vindt dat militairen van een internationale troepenmacht niet resoluut genoeg optraden, toen hij vorige maand door een aanslag van rebellen zwaargewond was geraakt. Ramos-Horta uitte zijn kritiek vrijdag in een interview met de Australische nieuwszender ABC.
   
 • Regering Oost-Timor past avondklok aan voor Pasen
  BNR Nieuwsradio, 21 maart 2008
  De president van Oost-Timor heeft vrijdag beloofd de ingestelde avondklok te verruimen in verband met de viering van Pasen. De avondklok was vorige maand ingesteld na verschillende opstanden tegen de regering.
   
 • President Oost-Timor ontslagen uit ziekenhuis (video)
  Algemeen Dagblad, 19 maart 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor is woensdagochtend ontslagen uit het Australische ziekenhuis, waar hij vijf weken geleden werd opgenomen na een moordaanslag. Hij bedankte zijn dokters en sprak voor het eerst over zijn herinneringen van de aanslag.
   
 • President Oost-Timor verlaat ziekenhuis
  Volkskrant, 19 maart 2008
  President Oost-Timor verlaat ziekenhuis
  De Pers, 19 maart 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta is woensdag ontslagen uit het Australische ziekenhuis waar hij herstelde van verwondingen die hij opliep bij een mislukte aanslag op zijn leven. Hij zei te verwachten dat hij voor behandeling nog een paar weken in Australië moet blijven.
   
 • Ramos-Horta laat na aanslag weer van zich horen
  De Pers, 12 maart 2008
  Ramos-Horta laat weer van zich horen
  Nieuws.nl, 12 maart 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta heeft woensdag het personeel bedankt van het Australische ziekenhuis waar hij wordt verpleegd sinds er een maand geleden een aanslag op hem werd gepleegd. Het was voor het eerst sinds de aanslag dat de president van zich liet horen. Hij bedankte ook zijn aanhangers.
   
 • Gusmão bezoekt Ramos-Horta in ziekenhuis
  De Pers, 10 maart 2008
  Gusmão bezoekt Ramos-Horta in ziekenhuis
  DAG, 10 maart 2008
  Gusmão bezoekt Ramos-Horta in ziekenhuis
  Nieuws.nl, 10 maart 2008
  Premier Xanana Gusmão van Oost-Timor heeft maandag een bezoek gebracht aan president José Ramos-Horta, die in een ziekenhuis in het Australische Darwin herstelt van de verwondingen die hij opliep toen afvallige militairen vorige maand het vuur op hem openden. Gusmão bleef ongeveer twee uur bij Ramos-Horta. Hij zei de president op de hoogte te hebben gebracht van de pogingen de ex-militairen te arresteren die verantwoordelijk zijn voor de aanslag op hem.
   
 • Rebellenleider geeft zich over aan de Kerk
  Katholiek Nieuwsblad, 5 maart 2008
  De overgave van de Oost-Timorese rebellenleider Amaro da Costa is tot stand gebracht door kerkelijke vertegenwoordigers, meldt de Sydney Morning Herald. Da Costa heeft zichzelf aangegeven bij de autoriteiten in de hoofdstad Dili. Hij beloofde te zullen getuigen over zijn nauwe banden met Alfredo Reinado, een rebellenleider die omkwam tijdens het vuurgevecht rond het huis van president Ramos Horta. De president raakte daarbij ernstig gewond, en verblijft nog altijd in het ziekenhuis.
   
 • Oost-Timor wil VN-onderzoek naar aanslag
  De Pers, 4 maart 2008
  Het parlement van Oost-Timor heeft dinsdag om een internationaal onderzoek gevraagd naar de moordpogingen op de premier en president, vorige maand. Het parlement vraagt de Verenigde Naties te helpen bij het samenstellen van een onderzoekscommissie, die geleid moet worden door de Verenigde Staten en Australië.
   
 • Gewonde president Oost-Timor vergeeft rebellenleider
  Volkskrant, 3 maart 2008
  President Oost-Timor vergeeft rebellenleider (video)
  BNR Nieuwsradio, 3 maart 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor heeft de rebellenleider vergeven die hem vorige maand bij zijn huis neerschoot. Dat heeft interim-president Fernando 'Lasama' de Araujo van Oost-Timor maandag gezegd na een bezoek aan Ramos-Horta in een ziekenhuis in het Australische Darwin.
   
 • Verdachte van aanslag op Ramos-Horta vast
  Reformatorisch Dagblad, 3 maart 2008
  Een voormalige politieman die ervan wordt verdacht te hebben deelgenomen aan een aanslag waarbij president José Ramos-Horta van Oost-Timor vorige maand zwaargewond raakte, heeft zich aan de politie overgegeven. Dat hebben militaire functionarissen zondag gezegd. De verdachte, Amaro da Costa, liet zich zaterdagavond zonder tegenstand arresteren en droeg twee automatische wapens en munitie aan de politie over.
   
 • Arrestaties voor aanslag op president Oost-Timor
  De Pers, 2 maart 2008
  Arrestaties voor aanslag op president Oost-Timor
  DAG, 2 maart 2008
  Arrestaties voor aanslag op president Oost-Timor
  Nieuws.nl, 2 maart 2008
  Arrestaties voor aanslag op president Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 2 maart 2008
  Een voormalige politieman die ervan wordt verdacht te hebben deelgenomen aan een aanslag waarbij president José Ramos-Horta van Oost-Timor vorige maand zwaar gewond raakte, heeft zich aan de politie overgegeven. Dat hebben militaire functionarissen zondag gezegd. De verdachte, Amaro da Costa, liet zich zaterdagavond zonder tegenstand arresteren en droeg twee automatische wapens en munitie aan de politie over.
   
 • Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  Algemeen Dagblad, 2 maart 2008
  Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  Sp!ts, 2 maart 2008
  Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  Metro, 2 maart 2008
  Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  Nu.nl, 2 maart 2008
  Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  Gelderlander, 2 maart 2008
  Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  Stentor, 2 maart 2008
  Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  BN/De Stem, 2 maart 2008
  Rebellenleider Oost-Timor geeft zich over
  Dagblad van het Noorden, 2 maart 2008
  Een rebellenleider in Oost-Timor heeft zich zaterdagavond aan de politie overgegeven. Hij behoorde tot de rebellerende militairen die 11 februari moordaanslag pleegden op de politieke leiders van het land. "Amaro da Costa gaf zich zaterdagavond over in Turiscai, 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Dili, met twee automatische wapens en munitie", aldus een politiewoordvoerder zondag tegen het Japanse persbureau Kyodo.
   
 • Noodtoestand Oost-Timor verlengd
  De Pers, 22 februari 2008
  Het parlement van Oost-Timor heeft de noodtoestand vrijdag op verzoek van het kabinet met dertig dagen verlengd. De noodtoestand werd 11 februari uitgeroepen nadat opstandige militairen hadden geprobeerd president José Ramos-Horta en premier Xanana Gusmão te vermoorden. Onder de noodtoestand zijn samenkomsten verboden en geldt er een avondklok.
   
 • Oost-Timor wil noodtoestand verlengen
  Trouw, 22 februari 2008
  Oost-Timor wil noodtoestand verlengen
  De Pers, 22 februari 2008
  Oost-Timor wil noodtoestand verlengen
  DAG, 22 februari 2008
  Oost-Timor wil noodtoestand verlengen
  DAG, 22 februari 2008
  Het Oost-Timorese kabinet wil een verlenging van de noodtoestand die op 11 februari werd uitgeroepen nadat opstandige militairen hadden geprobeerd president José Ramos-Horta te vermoorden. De ministers hebben vrijdag om een verlenging van een maand gevraagd.
   
 • Oost-Timor vraagt VN-macht te blijven
  DAG, 21 februari 2008
  Oost-Timor vraagt VN-macht te blijven
  De Pers, 21 februari 2008
  Oost-Timor heeft de Verenigde Naties opgeroepen een sterke troepenmacht in het onrustige land te houden. De VN-ambassadeur van Oost-Timor, Nelson Santos, herinnerde donderdag in de Veiligheidsraad aan de moordpogingen op twee van de leiders van Oost-Timor. Hij wees ook op de fragiele en explosieve staat van de Oost-Timorese samenleving.
   
 • President Oost-Timor Horta komt langzaam bij
  De Pers, 21 februari 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor, die ruim een week geleden bij een aanslag op zijn leven zwaargewond raakte, begint bij bewustzijn te komen. Dat hebben artsen in het Australische ziekenhuis waar hij wordt behandeld donderdag gezegd. Het kan evenwel nog maanden duren voor hij volledig is hersteld, zeiden zij.
   
 • Oost-Timorese president Ramos-Horta uit coma
  Trouw, 21 februari 2008
  Oost-Timorese president Ramos-Horta uit coma
  Sp!ts, 21 februari 2008
  Oost-Timorese president Ramos-Horta uit coma
  Metro, 21 februari 2008
  Oost-Timorese president Ramos-Horta uit coma
  Nu.nl, 21 februari 2008
  Oost-Timorese president Ramos-Horta uit coma
  Gelderlander, 21 februari 2008
  Oost-Timorese president Ramos-Horta uit coma
  Stentor, 21 februari 2008
  Oost-Timorese president Ramos-Horta uit coma
  Dagblad van het Noorden, 21 februari 2008
  De Oost-Timorese president Jose Ramos-Horta is ontwaakt uit de coma waarin artsen hem kunstmatig hielden. Hij werd tien dagen geleden neergeschoten en raakte ernstig gewond. Hij heeft inmiddels met familieleden gesproken, maakte zijn woordvoerder donderdag bekend.
   
 • Arrestaties na aanslagen Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 18 februari 2008
  Arrestaties na aanslagen politiek leiders Oost-Timor
  Telegraaf, 18 februari 2008
  Arrestaties na aanslagen Oost-Timor
  Metro, 18 februari 2008
  Arrestaties na aanslagen Oost-Timor
  Sp!ts, 18 februari 2008
  Arrestaties na aanslagen Oost-Timor
  Geldelander, 18 februari 2008
  Arrestaties na aanslagen Oost-Timor
  Stentor, 18 februari 2008
  Arrestaties na aanslagen Oost-Timor
  BN/De Stem, 18 februari 2008
  Arrestaties na aanslagen Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 18 februari 2008
  De autoriteiten in Oost-Timor hebben vier mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de recente moordaanslagen op de politiek leiders van het land. Dat berichtten Indonesische media maandag. Het gaat om de eerste arrestaties van verdachten in deze zaak.
   
 • Arrestaties in verband met aanslag op Ramos-Horta
  De Pers, 18 februari 2008
  In Oost-Timor zijn vier personen opgepakt in verband met de aanslag waarbij president José Ramos-Horta vorige week zwaargewond raakte. Dat hebben de Oost-Timorese autoriteiten maandag bekendgemaakt.
   
 • Artsen tevreden over herstel Ramos-Horta
  De Pers, 18 februari 2008
  Australische artsen zijn tevreden over het herstel van de Oost-Timorese president José Ramos-Horta, die vorige week bij een aanslag van opstandige militairen in Dili zwaargewond raakte. Ramos-Horta wordt nog kunstmatig in coma gehouden en ondergaat dinsdag een vijfde operatie, maar de familie en medewerkers zijn blij met hoe het gaat. Dat heeft Luke Gosling, een medewerker van de president die bij hem in het ziekenhuis in het Australische Darwin is, maandag gezegd.
   
 • Heldenbegrafenis voor opstandige 'Mayor Alfredo'
  door Michel Maas, Volkskrant, 15 februari 2008
  Enkele duizenden Timorezen brengen majoor Alfredo Reinado een laatste groet: 'Adiu Hero' (Vaarwel held). Het hoofd van 'Majoor Alfredo' siert een manshoog spandoek dat door enkele jongemannen wordt opgehouden. Achter hem is de Timorese vlag geschilderd. Op zijn hoofd draagt hij de majoorsbaret. 'Adiu Hero' (Vaarwel held) staat op een andere spandoek. Enkele duizenden mensen kijken langs de kant van de weg toe hoe de spandoeken voorbijkomen. Als daarachter de lijkkist met het stoffelijk overschot van de 'majoor' passeert scanderen enkele mannen: 'Viva, Viva, Viva!'
   
 • Premier Rudd bezoekt Horta (video)
  Algemeen Dagblad, 15 februari 2008
  Premier Rudd bezoekt Horta (video)
  Dagblad van het Noorden, 15 februari 2008
  De Australische premier Kevin Rudd bracht vrijdag een ziekenhuisbezoek aan José Ramos-Horta, president van Oost-Timor. Maandag pleegden rebellen een aanslag op de president en premier Gusmão van het land.
   
 • De paradox van Oost-Timor
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 15 februari 2008
  De dubbele aanslag op de politieke leiders van Oost-Timor benadrukt opnieuw de instabiliteit van dit jonge land. Door het lage opleidingsniveau verloopt de wederopbouw traag en het spaarvarken met aanzienlijke olie- en gasinkomsten verandert daar voorlopig weinig aan.
   
 • Noodtoestand in Oost-Timor
  door Gie Goris, Els Scholiers en Kafil Yamin, Mondiaal News, 15 februari 2008
  Oost-Timor, dat nog maar sinds 2002 onafhankelijk is van buurland Indonesië, gaat een kritieke fase in na de aanslagen op de Oost-Timorese president en Nobelprijswinnaar voor de vrede, José Ramos-Horta, en premier José Alexandre "Xanana" Gusmão. De noodtoestand is er verlengd tot 23 februari.
   
 • Timorese rebellenleider Reinado begraven
  BN/De Stem, 14 februari 2008
  In de hoofdstad van Oost-Timor is donderdag onder grote belangstelling rebellenleider Alfredo Reinado begraven. Circa duizend mensen hadden zich verzameld voor de teraardebestelling.
   
 • 'Misschien gaat Timor nu vooruit' : geen, stenen, branden en moorden na aanslag op president Ramos Horta en dood rebellenleider Reinado
  door Michel Maas, Volkskrant, 13 februari 2008
  Opvallend optimisme in Dili daags na de mislukte aanslag op de president. 'Misschien kan ik nu terug naar mijn huis.' 'Eentje hier in de schouder, een hier, in de borst, en dan die door de buik, die ging er hier in en kwam er daar uit. Dat was de ergste. Zijn ingewanden kwamen eruit.' Dinis weet niet hoe hij het weet, maar iedereen in Dili weet waar de drie kogels president José Ramos Horta maandagochtend precies hebben getroffen. En waar 'Majoor Alfredo' Reinado, de leider van de aanvallers, de zijne kreeg.
   
 • Ramos-Horta vrij snel weer thuis
  Geldelander, 13 februari 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta kan mogelijk over drie weken weer naar huis. Dat hebben Australische artsen woensdag na een derde operatie gezegd.
   
 • Arrestatiebevelen voor 18 verdachten in zaak-Ramos
  De Pers, 13 februari 2008
  De autoriteiten in Oost-Timor bereiden arrestatiebevelen voor tegen achttien opstandige militairen wegens betrokkenheid bij de aanslagen op president José Ramos-Horta en premier Xanana Gusmão. Dat heeft het openbaar ministerie in Dili woensdag bekendgemaakt.
   
 • Noodtoestand op Oost傍imor verlengd (video)
  Algemeen Dagblad, 13 februari 2008
  Noodtoestand op Oost傍imor verlengd
  Sp!ts, 13 februari 2008
  Noodtoestand Oost傍imor verlengd
  Reformatorisch Dagblad, 13 februari 2008
  Noodtoestand op Oost傍imor verlengd
  Dagblad van het Noorden, 13 februari 2008
  De noodtoestand in Oost傍imor is verlengd tot 23 februari. Het parlement stemde hier woensdag mee in. De uitzonderingstoestand was uitgeroepen na de aanslagen op premier Xanana Gusmão en president José Ramos蓬orta.
   
 • Noodtoestand in Oost傍imor verlengd
  De Pers, 13 februari 2008
  Oost-Timor heeft de noodtoestand die maandag werd uitgeroepen na aanslagen op de president en de premier, woensdag met tien dagen verlengd. President José Ramos-Horta raakte bij de in de hoofdstad Dili gepleegde aanslag zwaar gewond en ligt in een Australisch ziekenhuis. Het lichaam van Alfredo Reinado, de leider van de opstandige militairen die bij de aanslag door bewakers van Ramos-Horta werd doodgeschoten, kreeg woensdag bij thuiskomst een heldenontvangst.
   
 • Australische versterkingen in Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 12 februari 2008
  Australische versterkingen in Oost-Timor
  Metro, 12 februari 2008
  Australische versterkingen in Oost-Timor
  Nu.nl, 12 februari 2008
  Australische versterkingen in Oost-Timor
  Stentor, 12 februari 2008
  Australische versterkingen in Oost-Timor
  Gelderlander, 12 februari 2008
  Australische versterkingen in Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 12 februari 2008
  De eerste Australische troepenversterkingen die moeten toezien op naleving van de noodtoestand in Oost-Timor, zijn daar dinsdag aangekomen. Zij gaan de al aanwezige Australische militairen en agenten van de Verenigde Naties helpen bij het handhaven van de orde na de aanslagen op president José Ramos-Horta en premier Xanana Gusmão.
   
 • Weer paniek in Oost-Timor na aanslagen
  door Jan Lepeltak, Nederlands Dagblad, 12 februari 2008
  Oost-Timor verkeert opnieuw in een staat van paniek. Terwijl na een aanslag president José Ramos-Horta in het ziekenhuis vocht voor zijn leven, bereidde de lamgeslagen Timorese regering zich gisteravond voor op een periode van bloedig straatgeweld.
   
 • Zoveelste periode van angst en geweld in Oost-Timor
  door Jan Lepeltak, Reformatorisch Dagblad, 12 februari 2008
  Oost-Timor is bang en verbijsterd. Een moordaanslag op de immens populaire president Ramos-Horta hield niemand voor mogelijk. Gewapende mannen beschoten maandagochtend de twee 'vaders' van de jonge natie, José Ramos-Horta en Xanana Gusmão.
   
 • President Oost-Timor stabiel, het land allesbehalve
  door Kafil Yamin, Mondiaal Nieuws, 12 februari 2008
  Na de aanslag op zijn leven is de Oost-Timorese president José Ramos-Horta naar verluidt in stabiele toestand, maar dat kan niet gezegd worden van zijn land. Oost-Timor, dat nog maar enkele jaren onafhankelijk is van buurland Indonesië, gaat een kritieke fase in.
   
 • Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  Volkskant, 12 februari 2008
  Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  Algemeen Dagblad, 12 februari 2008
  Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  Sp!ts, 12 februari 2008
  Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  Metro, 12 februari 2008
  Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  Gelderlander, 12 februari 2008
  Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  Stentor, 12 februari 2008
  Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  BN/De Stem, 12 februari 2008
  Ramos-Horta moet meer operaties ondergaan
  Dagblad van het Noorden, 12 februari 2008
  De bij een aanslag gewond geraakte Oost-Timorese president José Ramos-Horta moet in de komende dagen nog enkele operaties ondergaan. Dat heeft directielid Len Notaras van het ziekenhuis in het Australische Darwin, waar Ramos-Horta wordt behandeld, dinsdag laten weten.
   
 • Toestand Ramos-Horta 'kritiek maar stabiel' : Australië breidt vredesmacht uit naar duizend man
  Trouw, 12 februari 2008
  De jonge onafhankelijke republiek Oost-Timor is gisteren bijna twee cruciale leiders kwijtgeraakt. Veel mensen zien hen als de hoop op een betere toekomst voor Oost-Timor. De toestand van president José Ramos-Horta van Oost-Timor is "kritiek, maar stabiel". Dat zei een arts van het ziekenhuis in het Noord-Australische Darwin gisteren. De president raakte gisterochtend zwaar gewond toen hij door rebellen werd beschoten bij zijn residentie, even buiten de hoofdstad Dili.
   
 • Dood van rebel Reinado kan stabiliteit brengen
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 12 februari 2008
  Oost-Timor zit in een nieuwe crisis na aanslagen op de belangrijkste leiders. Maar de dood van rebellenleider Reinado kan positief uitwerken. De poging van een rebel om de president en de premier uit de weg te ruimen joeg gisteren een schok door het Zuidoost-Aziatische eilandstaatje. President José Ramos-Horta raakte zwaar gewond tijdens een schietpartij bij zijn huis, maar zijn toestand werd gisteren redelijk genoemd.
   
 • De geweren spreken nog steeds
  door John Jas en Esther de Jong, BN/De Stem, 12 februari 2008
  Nog maar zes jaar geleden maakte Oost-Timor een nieuwe start. Inmiddels lijkt de hoop te vervliegen. De diepe armoede blijft en het volk verliest zijn geduld. Een nieuwe periode van geweld lijkt zich aan te dienen met de aanslagen op de president en de premier van het land.
   
 • President Oost-Timor gewond na aanslag
  door Michel Maas, Volkskrant, 12 februari 2008
  De Oosttimorese president José Ramos Horta is maandag voor zijn huis neergeschoten door rebellerende ex-militairen. De leider van de opstandelingen, ex-majoor Alfredo Reinado, is bij de actie om het leven gekomen. Ramos Horta raakte ernstig gewond en is na een noodoperatie overgevlogen naar een ziekenhuis in Australië. Hij verkeert volgens zijn Australische artsen niet langer in levensgevaar. Minister-president Xanana Gusmão heeft de noodtoestand afgekondigd om de rust in het land te bewaren.
   
 • Aanslagen leiden tot onzekerheid in O-Timor
  Trouw, 11 februari 2008
  Oost-Timorese rebellen hebben vanochtend aanslagen gepleegd op de twee belangrijkste leiders van het land. President Ramos-Horta raakte daarbij zwaargewond. De schietpartij betekent nieuwe onzekerheid voor het toch al instabiele land.
   
 • Brussel veroordeelt aanslag Oost-Timor
  Telegraaf, 11 februari 2008
  Brussel veroordeelt krachtig de aanslag op president José Ramos Horta van Oost-Timor. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft maandag zijn solidariteit uitgesproken met de democratisch gekozen instituties in het pas recent onafhankelijke land. Barroso zei door te gaan met de hulp aan Oost-Timor om de democratie te consolideren en de economie te stimuleren.
   
 • Gusmão: daders aanslagen waren uit op staatsgreep
  BNR Nieuwsradio, 11 februari 2008
  De aanslagen op de Oost-Timorese leiders José Ramos-Horta en Xanana Gusmão waren onderdeel van een poging tot een staatsgreep. Dat heeft de Oost-Timorese premier Xanana Gusmão maandag gezegd.
   
 • Ramos-Horta was 30 jaar sleutelfiguur Oost-Timor
  Trouw, 11 februari 2008
  President José Ramos-Horta (58) die maandag gewond raakte door een aanslag door rebellerende militairen, is al ruim dertig jaar een sleutelfiguur in de politiek van het jongste Aziatische land dat in 2002 onafhankelijk werd. Ramos-Horta won in 1996 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij streed jarenlang tegen de Indonesische overheersing en leidde de voormalige Portugese kolonie uiteindelijk naar de onafhankelijkheid.
   
 • Noodtoestand in Oost-Timor
  door Michel Maas, Volkskrant, 11 februari 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos Horta is maandag voor zijn huis neergeschoten door rebellerende ex-militairen. De leider van de opstandelingen, ex majoor Alfredo Reinado is bij de actie om het leven gekomen. Ramos Horta raakte ernstig gewond en is na een noodoperatie overgevlogen naar een ziekenhuis in Australië. Hij verkeert volgens zijn Australische artsen niet langer in levensgevaar. Minister-president Xanana Gusmão heeft de noodtoestand afgekondigd om de rust in het land te bewaren. Ook op Gusmão werd maandagochtend een aanval gedaan, maar hij bleef ongedeerd.
   
 • Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Telegraaf, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Sp!ts, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Metro, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Nu.nl, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Gelderlander, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Stentor, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  BN/De Stem, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Dagblad van het Noorden, 11 februari 2008
  Oost傍imor kondigt noodtoestand af
  Provinciale Zeeuwse Courant, 11 februari 2008
  De Oost傍imorese premier Xanana Gusmão heeft de noodtoestand afgekondigd voor een periode van 48 uur. Een uitgaansverbod is een onderdeel van het pakket maatregelen dat wordt ingevoerd naar aanleiding van de aanslagen op Gusmão en president José Ramos Horta. Het uitgaansverbod gaat maandag om 12.00 uur (Nederlandse tijd) in.
   
 • Oost-Timor roept noodtoestand uit
  De Pers, 11 februari 2008
  Oost-Timor roept noodtoestand uit
  DAG, 11 februari 2008
  Oost-Timor roept noodtoestand uit
  Nieuws.nl, 11 februari 2008
  Oost傍imor roept noodtoestand af
  Laatste Nieuws, 11 februari 2008
  De regering van Oost-Timor heeft dinsdag voor twee dagen de noodtoestand uitgeroepen in een poging de rust in het land te bewaren nadat president José Ramos-Horta bij een aanslag ernstig gewond was geraakt. Dat betekent dat samenscholingen zijn verboden en dat de politie ruimere bevoegdheid heeft om huiszoekingen te doen en verdachten op te pakken.
   
 • Noodtoestand moet rellen voorkomen
  Trouw, 11 februari 2008
  In Oost-Timor is gisteren de noodtoestand afgekondigd, na de aanslagen op president en Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta en premier Xanana Gusmão. De noodtoestand geldt voorlopig voor 48 uur. Ook is er een uitgaansverbod ingesteld.
   
 • Noodtoestand op Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 11 februari 2008
  Opstandige militairen in Oost-Timor hebben president José Ramos-Horta neergeschoten en levensgevaarlijk verwond. Premier Xanana Gusmão was ook doelwit van een aanval, maar hij bleef ongedeerd.
   
 • Noodtoestand Oost-Timor na aanslag op president
  Elsevier, 11 februari 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor is in coma gebracht, nadat hij werd neergeschoten bij een aanval van rebellerende militairen. Premier Xanana Gusmão heeft een noodtoestand afgekondigd voor een periode van 48 uur.
   
 • President Oost-Timor in coma na aanslag
  Sp!ts, 11 februari 2008
  President José Ramos-Horta van Oost-Timor is maandagochtend ernstig gewond geraakt bij een aanslag door rebellerende militairen. Na een spoedoperatie in de hoofdstad Dili werd Ramos-Horta voor medische verzorging naar Darwin in Australië overgevlogen. Hij is daar in coma gebracht. Medewerkers van CareFlight, de organisatie die zorgde voor de vlucht van Ramos-Horta naar Australië, zeiden dat het Oost-Timorese staatshoofd aan beademingsapparatuur ligt. Arts Len Notaras van het Royal Darwin Hospital liet weten dat de situatie van de president stabiel is.
   
 • Ramos-Horta in coma gebracht
  Algemeen Dagblad, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in coma gebracht
  Telegraaf, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in coma gebracht
  Sp!ts, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in coma gebracht
  Metro, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in coma gebracht
  Gelderlander, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in coma gebracht
  Stentor, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in coma gebracht
  BN/De Stem, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in coma gebracht
  Dagblad van het Noorden, 11 februari 2008
  De bij een aanslag gewond geraakte Oost-Timorese president José Ramos-Horta is in coma gebracht. Dat hebben Australische medici laten weten. Ramos-Horta was maandag van Oost-Timor naar Darwin in Australië overgebracht voor medische verzorging.
   
 • Toestand president Oost傍imor kritiek
  Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2008
  Toestand leider Oost-Timor kritiek
  Nederlands Dagblad, 11 februari 2008
  De toestand van president José Ramos蓬orta van Oost傍imor is "kritiek, maar stabiel", aldus zijn artsen maandag. De president wordt in coma gehouden, sinds hij 's ochtends werd beschoten door rebellen. Na een spoedoperatie in de hoofdstad Dili werd Ramos蓬orta voor medische verzorging naar Darwin in Australië overgevlogen.
   
 • Ramos-Horta in kritieke toestand
  Trouw, 11 februari 2008
  Ramos-Horta in kritieke toestand
  De Pers, 11 februari 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta is maandag in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in de Noord-Australische stad Darwin. Ramos-Horta werd eerder maandag in zijn huis in Dili in de buik geschoten door opstandige militairen. Voordat hij vanuit Dili naar Darwin werd overgevlogen werd hij kunstmatig in coma gebracht.
   
 • Toestand Ramos-Horta kritiek (video)
  NOS Journaal, 11 februari 2008
  President Ramos-Horta van Oost-Timor is er slecht aan toe. Hij raakte vannacht zwaar gewond toen hij in zijn huis werd beschoten door rebellen. De nobelprijswinnaar voor de vrede werd in zijn maag geraakt en moest geopereerd worden. Hij is naar Darwin in Australië gebracht waar hij verder wordt behandeld. Ramos-Horta ligt aan de beademing en wordt in een kunstmatige coma gehouden.
   
 • 'Gewonde Ramos-Horta naar Australië overgebracht'
  BNR Nieuwsradio, 11 februari 2008
  De bij een aanslag gewond geraakte Oost-Timorese president Jose Ramos-Horta is maandag met een vliegtuig naar Australië vervoerd om zich daar medisch te laten behandelen. Dat heeft een correspondent van het Franse persbureau AFP laten weten.
   
 • President O-Timor gewond bij poging staatsgreep
  door Frank Vermeulen, NRC Handelsblad, 11 februari 2008
  De president van Oost-Timor, Nobelprijswinnaar José Ramos Horta, is vanochtend zwaargewond geraakt bij een mislukte couppoging in de hoofdstad Dili. Premier Xanana Gusmão bleef bij een gelijktijdige aanslag op zijn auto ongedeerd. Rebellenleider Alfredo Reinado, die ervan verdacht wordt achter de couppoging te zitten, werd bij de aanslag op Horta door diens beveiligingsagenten gedood.
   
 • Mislukte aanslag op president Oost-Timor
  De Pers, 11 februari 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta is maandagochtend zwaar gewond geraakt bij een aanval door dissidente militairen. Ook premier Xanana Gusmão was het doelwit van een aanval, maar hij bleef ongedeerd. Gusmão sprak van een poging tot staatsgreep en Australië liet weten op verzoek van de Oost-Timorese regering zo snel mogelijk meer militairen en politieagenten naar Oost-Timor te sturen.
   
 • Aanslag op leiders Oost-Timor
  Volkskrant, 11 februari 2008
  Aanslag op leiders Oost-Timor (video)
  Algemeen Dagblad, 11 februari 2008
  Aanslag op leiders Oost-Timor
  Sp!ts, 11 februari 2008
  Aanslag op leiders Oost-Timor (video)
  Nu.nl, 11 februari 2008
  Aanslag op leiders Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 11 februari 2008
  De president van Oost-Timor, Jose Ramos-Horta, is maandagochtend ernstig gewond geraakt bij een aanslag door rebellerende militairen. De opstandelingen beschoten vanuit rijdende voertuigen het huis van de president aan de rand van de Oost-Timorese hoofdstad Dili. De afvallige militairen namen ook premier Xanana Gusmão onder vuur. De regeringsleider was net van huis vertrokken en in een auto op weg naar zijn kantoor. Gusmão bleef ongedeerd.
   
 • President Oost-Timor aangevallen
  Metro, 11 februari 2008
  President Oost-Timor aangevallen
  Gelderlander, 11 februari 2008
  President Oost-Timor aangevallen
  Stentor, 11 februari 2008
  De president van Oost-Timor, José Ramos-Horta is bij een aanval door rebellerende militairen op zijn huis gewond geraakt. Hij werd in zijn maag getroffen door geweervuur, meldde een militaire woordvoerder maandagochtend. Zijn toestand is stabiel.
   
 • Leiders Oost-Timor doelwit aanslag
  NOS Nieuws, 11 februari 2008
  In Oost-Timor zijn aanslagen gepleegd op president Ramos-Horta en op premier Gusmão. Ramos Horta werd in zijn huis neergeschoten. Hij werd in zijn maag geraakt en moest geopereerd worden. Ook een auto waarin premier Gusmão zat werd beschoten, maar die bleef ongedeerd.
   
 • President Oost-Timor gewond na aanslag
  DAG, 11 februari 2008
  President Ramos-Horta wordt in coma gehouden in een ziekenhuis in Darwin. De Oost-Timorese president José Ramos-Horta is maandagochtend zwaar gewond geraakt bij een aanval door dissidente militairen. Hij is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in de Noord-Australische stad Darwin. De president werd eerder maandag in zijn huis in Dili in de buik geschoten door opstandige militairen.
   
 • Aanval op president en premier Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 11 februari 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta is maandagochtend zwaargewond geraakt bij een aanval door dissidente militairen. Ook premier Xanana Gusmão was het doelwit van een aanval, maar hij bleef ongedeerd. Gusmão sprak van een poging tot een staatsgreep en Australië liet weten op verzoek van de Oost-Timorese regering zo snel mogelijk meer militairen en politieagenten naar Oost-Timor te sturen.
   
 • Aanslag op president Oost-Timor
  Trouw, 11 februari 2008
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta is maandagochtend bij een aanval op zijn huis in Dili gewond geraakt. Hij werd in zijn maag getroffen door geweervuur. Een bewaker van het huis en een van de aanvallers kwamen om het leven. Dat heeft een legerwoordvoerder bekendgemaakt.
   
 • Tsunami-alarm ingetrokken
  Nieuwsblad, 30 januari 2008
  Een tsunamiwaarschuwing die werd afgegeven nadat zich woensdag bij Oost-Timor een krachtige aardbeving had voorgedaan, is ingetrokken. Er werden geen ongewoon hoge golven gemeld na de beving, die een momentmagnitude had van 6,2.
   
 • Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  Algemeen Dagblad, 30 januari 2008
  Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  Gelderlander, 30 januari 2008
  Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  Stentor, 30 januari 2008
  Waarschuwing voor vloedgolf na beving bij Timor
  BN/De Stem, 30 januari 2008
  Onder de Banda Zee heeft zich woensdag een aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, volgens de Indonesische meteorologische dienst. De autoriteiten waarschuwden voor de betrokken eilanden rond de Banda Zee voor een vloedgolf. Maar ze trokken die enkele uren later weer in.
   
 • Tsunami-waarschuwing na aardbeving in Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 30 januari 2008
  In Oost-Timor heeft zich woensdag een aardbeving voorgedaan met een momentmagnitude van 6,2. Volgens de Indonesische Meteorologische en Geofysische Dienst is dat krachtig genoeg om een tsunami te veroorzaken, maar er was niet meteen sprake van hoge golven.
   
 • Paus roept op tot verzoening in Oost-Timor : bij ontvangst president José Javier Ramos-Horta
  RKnieuws.net, 24 januari 2008
  Paus Benedictus XVI besprak tijdens een ontmoeting met de Oost-Timorese president José Javier Ramos-Horta, in 1996 winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, de rol van de Kerk in Oost-Timor en de samenwerking tussen Kerk en Staat inzake onderwijs, gezondheidszorg en de strijd tegen de armoede.
   
 • President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  Algemeen Dagblad, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  Metro, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  Sp!ts, 17 januari 2008
  President O-Timor bepleit vergeving voor Suharto
  Reformatorisch Dagblad, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  Gelderlander, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  Stentor, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  BN/De Stem, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  Dagblad van het Noorden, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil Soeharto vergeven
  Provinciale Zeeuwse Courant, 17 januari 2008
  De president van Oost-Timor heeft zijn bevolking donderdag opgeroepen voor de zieke Indonesische oud-president Soeharto te bidden. "Het is onmogelijk het verleden te vergeten, maar Oost-Timor zou hem moeten vergeven voordat hij komt te overlijden", aldus José Ramos-Horta. Soeharto viel in 1975 het Zuid-Aziatische land binnen. Oost-Timor had ernstig te lijden onder schrikbewind van Indonesië, dat 24 jaar duurde.
   
 • President Oost-Timor wil vergiffenis voor Suharto
  De Pers, 17 januari 2008
  President Oost-Timor wil vergiffenis voor Suharto
  Nieuws.nl, 17 januari 2008
  De president van Oost-Timor, José Ramos-Horta, heeft de bevolking van zijn land donderdag gevraagd de vroegere Indonesische dictator Suharto vergiffenis te schenken. Indonesië viel Oost-Timor in 1975 in opdracht van Suharto binnen en voerde er tientallen jaren een wreed bewind.
   
 • Journalisten met opzet gedood
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 16 november 2007
  Indonesische soldaten hebben tijdens de invasie in Oost Timor in 1975 opzettelijk vijf in Australië gestationeerde journalisten vermoord, aldus een Australische rechter in Sidney. Australië overweegt nu op advies van de rechter het Indonesische leger alsnog aan te klagen wegens oorlogsmisdaden. Indonesië heeft altijd volgehouden dat de journalisten per ongeluk zijn doodgeschoten tijdens een vuurgevecht in het Oost Timorese plaatsje Balibo.
   
 • Moord op journalisten Oost-Timor gelast door leger
  Trouw, 16 november 2007
  Moord op journalisten Oost-Timor gelast door leger
  Nieuws.nl, 16 november 2007
  Moord op journalisten Oost-Timor gelast door leger
  De Pers, 16 november 2007
  Moord op journalisten Oost-Timor gelast door leger
  Elsevier, 16 november 2007
  "Soldaten schoten met opzet journalisten dood in Oost-Timor"
  Laatste Nieuws, 16 november 2007
  Indonesische soldaten schoten in 1975 tijdens de invasie in Oost-Timor vijf buitenlandse journalisten met opzet dood, waarschijnlijk in opdracht van hun commandanten, die wellicht vervolgd moeten worden voor oorlogsmisdaden. Aldus luidt de conclusie van een Australische onderzoeksrechter. De kwestie zorgt al jaren voor frictie tussen Australië en Indonesië, dat beweert dat de journalisten per ongeluk werden doodgeschoten bij gevechten tussen het leger en Oost-Timorezen.
   
 • 'Dood journalisten in Oost-Timor opzet'
  Telegraaf, 16 november 2007
  Indonesische militairen hebben bij de invasie in Oost-Timor in 1975 expres vijf journalisten gedood die voor de Australische tv werkten. Dit heeft een Australische onderzoeksrechter vrijdag geconstateerd. Zij stuurt het dossier naar het openbaar ministerie om na te laten gaan of er een aanklacht wordt uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden.
   
 • Vertrekken uit Oost-Timor zou een tragedie zijn
  Mondiaal Nieuws, 15 november 2007
  Atul Khare, speciaal VN-gezant in Oost-Timor, brengt deze week een bezoek aan de Europese leiders om de humanitaire toestand in het Aziatische land te bespreken. 'De jongste natie ter wereld is op het goede pad', zegt hij gelaten, 'maar nu vertrekken zou een tragedie zijn.'
   
 • Doden bij nieuwe onrust in Oost-Timor
  Volkskrant, 23 augustus 2007
  Doden bij nieuwe onrust in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 23 augustus 2007
  Doden bij nieuwe onrust in Oost-Timor
  De Pers, 23 augustus 2007
  In Oost-Timor zijn bij nieuwe onlusten twee mensen gedood en een onbekend aantal gewond geraakt. Honderden jonge mannen gingen elkaar buiten de hoofdstad Dili met kapmessen en pijl-en-bogen te lijf, terwijl tientallen huizen in brand werden gestoken. De Verenigde Naties en de plaatselijke politie hebben dit meegedeeld.
   
 • Gevechten in verscheurd Oost-Timor : aanhangers van grootste partij Fretilin gefrustreerd omdat ze geen coalitiepartners vinden
  door Michel Maas, Volkskrant, 8 augustus 2007
  De benoeming van Xanana Gusmão tot minister-president van Oost-Timor, afgelopen maandag, heeft in het verscheurde landje een nieuwe golf van geweld teweeggebracht. Fanatieke, jonge aanhangers van de partij Fretilin sloegen na de bekendmaking van de benoeming aan het brandstichten en plunderen. De gevechten tonen opnieuw de diepe verdeeldheid van Oost-Timor, dat vorig jaar al een keer op de rand van een burgeroorlog balanceerde.
   
 • Oost-Timor: De hevige groeipijnen van de onafhankelijkheid
  door Minka Nijhuis, Trouw, 2 augustus 2007
  Oost-Timor is sinds 2002 een zelfstandige staat. Trouw-correspondente Minka Nijhuis, in 1999 getuige van de geweldsuitbarsting rond het onafhankelijkheidsreferendum, treft acht jaar later gefrustreerde jongeren aan en een praatgrage commandant. In de tuin vol tropische bomen van het hotel Turismo blikt journalist Virgilio Guterres (41) terug op de afgelopen acht jaar. Een periode waarin het land na een Indonesische bezetting van 24 jaar met vallen en opstaan een weg als zelfstandige staat zoekt.
   
 • Ex-premier Oost-Timor wil baan terug
  De Pers, 1 augustus 2007
  Ex-premier Oost-Timor wil baan terug
  Nieuws.nl, 1 augustus 2007
  De afgezette premier van Oost-Timor, Mari Alkatiri, heeft woensdag gezegd dat hij weer kandidaat is voor die functie. Daarmee heeft hij de politieke spanningen in het jonge land, dat de grootste moeite heeft een nieuwe regering te vormen, verder opgedreven. De parlementsverkiezingen die in juni werden gehouden hebben de politieke verdeeldheid doen voortduren en omdat de partijen er niet uit komen heeft president José Ramos-Horta al een paar maal gedreigd de knoop door te hakken, wat zijn grondwettelijk recht is.
   
 • Politie Oost-Timor gebruikt traangas tegen bendes
  Nieuws.nl, 22 juli 2007
  Politie Oost-Timor gebruikt traangas tegen bendes
  De Pers, 22 juli 2007
  Oost-Timorese ordetroepen hebben zondagavond traangasgranaten en rubberkogels afgeschoten om jeugdbendes uiteen te drijven die in de hoofdstad Dili autobanden in brand staken. Enkele huizen brandden af en er werd een explosie gehoord. Er vielen zeker zes gewonden.
   
 • Bevolking Oost-Timor vreest voor nieuwe crisis
  door Irene Slegt, Reformatorisch Dagblad, 9 juli 2007
  "Als twee buffels vechten, krijgen ze een jong dat 'Crisis' heet", zegt José Belo, een Timorese journalist die jaren in de bergen vocht tegen het Indonesische leger dat het eiland 24 jaar bezette. Hij is zwaar teleurgesteld in zijn leiders en heeft niet veel vertrouwen in de toekomst. "De leiders van de grote partijen moeten hun ego's aan de kant zetten en ten behoeve van de natie een regering van nationale eenheid opzetten voor ten minste vijftien jaar." Als dit niet lukt, stevent Oost-Timor, aldus Bello "binnen twee jaar weer op een crisis af."
   
 • Partijen Oost-Timor zetten Fretilin buitenspel
  Volkskrant, 6 juli 2007
  Na de parlementsverkiezingen in Oost-Timor hebben drie kleinere partijen vrijdag een coalitie gevormd. Zij zetten daarmee de huidige regeringspartij Fretilin buitenspel. Fretilin kwam bij de verkiezingen afgelopen weekeinde weliswaar als grootste uit de bus. Maar de partij vergaarde niet meer dan 29 procent van de stemmen tegen 57 procent de vorige keer.
   
 • Gusmão wil coalitie van vier partijen in Oost-Timor
  De Pers, 6 juli 2007
  Xanana Gusmão, Oost-Timors eerste president na de onafhankelijkheid, heeft vrijdag voorgesteld een coalitie van vier partijen te vormen zonder deelname van het Fretilin, dat bij de parlementsverkiezingen van zaterdag als grootste uit de bus kwam. Hij zei dat een regering van zijn CNRT en drie kleinere partijen zoals hij die aan president Juan Ramos Horta gaat voorstellen, over een meerderheid zou beschikken in het 65 zetels tellende parlement. Of hij de rol van premier voor zichzelf ziet weggelegd wilde hij niet zeggen.
   
 • Ramos-Horta wil regering van nationale eenheid
  Nieuws.nl, 5 juli 2007
  Ramos-Horta wil regering van nationale eenheid
  De Pers, 5 juli 2007
  De Oost-Timorese president José Ramos-Horta ziet in zijn land het liefst een regering van nationale eenheid aantreden, heeft hij donderdag gezegd. Bij de zaterdag gehouden parlementsverkiezingen heeft zoals verwacht geen van de partijen een meerderheid behaald, hetgeen betekent dat een coalitieregering moet worden gevormd. Ramos-Horta zei donderdag dat hij bang is dat een coalitieregering waarin niet alle belangrijke partijen vertegenwoordigd zijn geen lang leven beschoren is. "Ik wil niet dat de regering het maar een maand of twee, drie uithoudt en dan valt", aldus de president.
   
 • Fretilin claimt overwinning Oost-Timor
  Volkskrant, 5 juli 2007
  De Oost-Timorese regeringspartij Fretilin heeft zichzelf donderdag uitgeroepen tot winnaar van de parlementsverkiezingen van afgelopen zaterdag. Partijleider en ex-premier Mari Alkatiri claimde de overwinning en zei dat hij onderhandelingen gaat beginnen voor de vorming van een coalitieregering.
   
 • Coalitieregering voor Oost-Timor
  Volkskrant, 5 juli 2007
  Verkiezingsuitslag Oost-Timor wijst op coalitie
  Nieuws.nl, 4 juli 2007
  Verkiezingsuitslag Oost-Timor wijst op coalitie
  De Pers, 4 juli 2007
  Bij de parlementsverkiezingen in Oost-Timor heeft zoals verwacht geen van de partijen een meerderheid gehaald, zo blijkt uit de voorlopige uitslag die woensdag bekend werd gemaakt. Dat betekent dat een coalitieregering moet worden gevormd.
   
 • Partij Xanana Gusmão niet de grootste in Oost-Timor
  Volkskrant, 4 juli 2007
  Verkiezingen Oost-Timor wijzen op coalitieregering
  Nieuws.nl, 4 juli 2007
  Verkiezingen Oost-Timor wijzen op coalitieregering
  De Pers, 4 juli 2007
  Bij de parlementsverkiezingen in Oost-Timor heeft geen van de partijen een meerderheid gehaald, blijkt uit de voorlopige uitslag die woensdag bekend werd gemaakt. Dat betekent dat er een coalitieregering moet worden gevormd. Met 86 procent van de ruim 400 duizend uitgebrachte stemmen geteld leidt het regerende Fretilin met ruim 22.000 stemmen. Tweede is het Nationaal Congres voor de Wederopbouw van Oost-Timor (CNRT) van Xanana Gusmão, held van de onafhankelijkheid en gewezen eerste president.
   
 • EU: Verkiezingen Oost-Timor waren vrij en eerlijk
  Nieuws.nl, 2 juli 2007
  EU: Verkiezingen Oost-Timor waren vrij en eerlijk
  De Pers, 2 juli 2007
  De parlementsverkiezingen die zaterdag in Oost-Timor plaatsvonden, zijn over het geheel genomen vrij en eerlijk verlopen. Dat hebben waarnemers van de Europese Unie maandag gezegd. "De Oost-Timorese bevolking heeft voor het eerst parlementsleden gekozen uit een reeks onderscheiden partijen", zei Ana Gomes, hoofd van de EU-missie.
   
 • Verkiezingen in Oost-Timor rustig verlopen
  Nieuws.nl, 2 juli 2007
  De parlementsverkiezingen in Oost-Timor zijn zaterdag rustig verlopen. De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Oost-Timor, Atul Khare, zei trots te zijn op de bevolking en de autoriteiten. In de voorlopige uitslagen nam het Fretilin van oud-premier Mari Alkatiri zondag een kleine voorsprong op het Nationale Congres voor de Wederopbouw van Oost-Timor (CNRT) van onafhankelijkheidsheld en oud-president Xanana Gusmão, maar niemand durfde op grond daarvan al een voorspelling te doen over de uitslag.
   
 • Verkiezingen in Oost-Timor rustig verlopen
  Volkskrant, 30 juni 2007
  Verkiezingen in Oost-Timor rustig verlopen
  Nieuws.nl, 30 juni 2007
  Verkiezingen in Oost-Timor rustig verlopen
  De Pers, 30 juni 2007
  De parlementsverkiezingen die zaterdag zijn gehouden in Oost-Timor zijn zonder problemen verlopen. De opkomst leek lager te zijn dan die bij de presidentsverkiezingen, die in april en mei werden gehouden. De stemmen zullen de komende dagen worden geteld onder toezicht van vijfhonderd buitenlandse waarnemers en leden van de vredesmacht die sinds vorig jaar in het land is. De eerste uitslagen worden pas over enkele dagen verwacht.
   
 • Parlementsverkiezingen Oost-Timor: wedden over uitslag bij gebrek aan peilingen : 'Het gaat niet om de partijen, het gaat erom wie erin zit'
  door Gert Jan Rohmensen, Trouw, 30 juni 2007
  De bevolking van Oost-Timor stemt vandaag voor een nieuw parlement. De vraag is vooral hoeveel steun de huidige regeringspartij Fretilin nog geniet na de ernstige geweldscrisis van vorig jaar. Grinnikend laten de medewerkers van de Oost-Timorese mensen­rechten­organisatie Hak een lijstje rondgaan in de tuin voor hun kantoortje, waar ze na het werk een biertje drinken. Het is een weddenschap over de volgorde waarin de drie belangrijkste partijen bij de parlementsverkiezingen van vandaag zullen eindigen. "Wie het goed heeft krijgt een pakje sigaretten", lacht een van hen.
   
 • Timorezen kiezen nieuw parlement
  Telegraaf, 30 juni 2007
  Timorezen kiezen nieuw parlement
  Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2007
  De bevolking van Oost-Timor is zaterdag naar de stembus gegaan om een nieuw parlement te kiezen. Het waren de tweede parlementsverkiezingen in het jongste Aziatische land sinds het in 2002 onafhankelijk werd. In april en mei waren er al presidentsverkiezingen, gewonnen door Jose Ramos-Horta.
   
 • "Als Gusmão opstapt, stort alles in elkaar" : Nobelprijswinnaar en oud-verzetsleider stevent af op premierschap Oost-Timor
  door Irene Slegt, Reformatorisch Dagblad, 29 juni 2007
  "We hebben het land bevrijd, nu moeten we de mensen bevrijden!" brult Xanana Gusmão, de charismatische ex-president van Oost-Timor en voormalig leider van het verzet tegen Indonesië.
   
 • Oost-Timor zaterdag naar de stembus
  Trouw, 29 juni 2007
  Oost-Timor zaterdag naar de stembus
  Nieuws.nl, 29 juni 2007
  Oost-Timor zaterdag naar de stembus
  De Pers, 29 juni 2007
  De parlementsverkiezingen zaterdag in Oost-Timor staan in het teken van rivaliteit tussen oudgedienden van de onafhankelijkheidsstrijd in de voormalige Portugese kolonie die later door Indonesië werd ingelijfd. De held van de onafhankelijkheidsstrijd Xanana Gusmão en zijn CNRT-partij proberen de macht te ontnemen aan de Fretilin-partij van oud-premier Mari Alkatiri, die het land heeft bestuurd sinds het zich van Indonesië losmaakte.
   
 • Parlementsverkiezingen in Oost-Timor
  Telegraaf, 28 juni 2007
  Voor de derde keer in drie maanden mogen de Oost-Timorezen naar de stembus voor verkiezingen. De parlementsverkiezingen moeten een apotheose worden voor de nog steeds populaire vrijheidsstrijder Xanana Gusmão. Die probeert met een nieuwe partij de greep van Fretilin op de macht in het kleine katholieke land te breken.
   
 • Oost-Timor spreekt voortaan Indonesisch
  door Michel Maas, RNW Wereldomroep, 7 juni 2007
  President Ramos-Horta heeft een belangrijke knoop doorgehakt: Oost-Timor gaat over op het Indonesisch. Daarmee maakt hij een eind aan de spraakverwarring in zijn land, waar enkel de elite de officiële voertaal, het Portugees, beheerste.
   
 • Dode bij verkiezingsgeweld in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 3 juni 2007
  Dode bij verkiezingsgeweld in Oost-Timor
  De Pers, 3 juni 2007
  Het konvooi van de onlangs afgetreden president van Oost-Timor, Xanana Gusmão, is zondag bekogeld met stenen en een van zijn aanhangers werd in de buurt doodgeschoten. De politie heeft dat bekendgemaakt. Het geweld heeft volgens de politie te maken met de parlementsverkiezingen die op 30 juni worden gehouden.
   
 • Wandelen door Kintal Bot is lopen op het kerkhof
  door Michel Maas, Volkskrant, 21 mei 2007
  Kintal Bot is een onopvallende zijstraat waar het geweld op Oost-Timor gestalte krijgt. De 20-jarige Joel Vegas toont hoe de littekens zijn geslagen in zijn leven. De Mercado Municipal in Dili oogt bijna normaal. De oude markt met zijn Portugese façade staat fris in de verf en in de kraampjes langs de straat liggen de kokosnoten, komkommers en tomaten hoog opgestapeld. Mensen slenteren over de straat voor de kraampjes, de Bispo de Medeiros, maar dat zegt niemand hier. Iedereen kent deze straat als Mercado Lama (oude markt).
   
 • Gevechten na beëdiging president in Oost-Timor
  Volkskrant, 20 mei 2007
  Dode bij gevechten in Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 21 mei 2007
  José Ramos-Horta heeft zondag bij zijn beëdiging als president van Oost-Timor gezegd dat hij wil zorgen voor eenheid onder de bevolking van zijn land. Enkele uren nadat hij had gesproken vielen bij gevechten tussen bendes in de hoofdstad Dili zeker een dode en een onbekend aantal gewonden. Vredessoldaten van de Verenigde Naties werden ingezet om de orde te helpen herstellen.
   
 • Gevechten na beëdiging van Horta
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 20 mei 2007
  Bij zijn beëdiging als president van Oost-Timor, gisteren, benadrukte José Ramos-Horta dat hij eenheid wil brengen onder de bevolking van zijn land. Enkele uren later vielen in de hoofdstad Dili bij felle gevechten tussen gewapende bendes talloze gewonden en ten minste een dode.
   
 • Gevechten na beëdiging Ramos-Horta in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 20 mei 2007
  Gevechten na beëdiging Ramos-Horta in Oost-Timor
  De Pers, 20 mei 2007
  Gevechten na beëdiging Ramos-Horta in Oost-Timor
  Laatste Nieuws , 20 mei 2007
  José Ramos-Horta heeft bij zijn bediging als president van Oost-Timor gezegd dat hij wil zorgen voor eenheid onder de bevolking van zijn land. Nadat hij had gesproken vielen bij gevechten tussen bendes in de hoofdstad Dili zeker een dode en een aantal gewonden. Vredessoldaten van de VN werden ingezet om de orde te herstellen.
   
 • Ramos-Horta beëdigd als president van Oost-Timor
  Telegraaf, 20 mei 2007
  José Ramos-Horta is zondag beëdigd als nieuwe president van Oost-Timor. De Nobelprijswinnaar voor de vrede won eerder deze maand de verkiezingen. De ceremonie had plaats in het parlementgebouw in de hoofdstad Dili.
   
 • Ramos-Horta president Oost-Timor
  NOS Nieuws, 20 mei 2007
  José Ramos-Horta is geïnstalleerd als president van Oost-Timor. Hij werd begin deze maand met 70% van de stemmen gekozen. Ramos-Horta volgt Xanana Gusmão op, die sinds de onafhankelijkheid in 2002 het land bestuurde. Enkele uren na de ceremonie viel bij geweld in de hoofdstad Dili één dode.
   
 • Geweld na verkiezingen in Oost-Timor
  Volkskrant, 15 mei 2007
  Geweld na verkiezingen in Oost-Timor
  Telegraaf, 15 mei 2007
  Geweld na verkiezingen in Oost-Timor
  De Pers, 15 mei 2007
  Geweld na verkiezingen in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 15 mei 2007
  Bij gevechten tussen bendes zijn in Oost-Timor veertien mensen gewond geraakt. Ook werden zestien huizen in brand gestoken. Het geweld houdt verband met de vorige week gehouden presidentsverkiezingen, die zijn gewonnen door José Ramos-Horta. De regerende partij Fretilin gaf aanhangers van Ramos-Horta de schuld van het geweld.
   
 • Horta gaat armoede te lijf
  De Pers, 11 mei 2007
  Ramos-Horta wil politieke kloof Oost-Timor dichten
  Reformatorisch Dagblad, 11 mei 2007
  De winnaar van de woensdag in Oost-Timor gehouden presidentsverkiezingen, Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta, heeft in zijn overwinningsrede gezworen de diepe politieke en sociale kloven in zijn land te zullen dichten. Ramos-Horta won met grote afstand van zijn enige opponent Francisco Guterres. Die legt zich erbij neer.
   
 • Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Volkskrant, 11 mei 2007
  José Ramos-Horta heeft de presidentverkiezingen in Oost-Timor gewonnen met 69 procent van de stemmen. Dat heeft de Oost-Timorese kiesraad vrijdag bekendgemaakt. De tegenstander van de Nobelprijswinnaar, Francisco Guterres, heeft vrijdag zijn verlies erkend.
   
 • Ramos-Horta zet strijd voor straatarm Oost-Timor voort
  Telegraaf, 10 mei 2007
  Ramos-Horta zet strijd voor straatarm Oost-Timor voort
  Sp!ts, 10 mei 2007
  José Ramos-Horta wordt met zijn verkiezing tot president van het straatarme Oost-Timor beloond voor de jarenlange strijd die hij voerde voor de onafhankelijkheid van zijn land.
   
 • Ramos-Horta zeker van winst verkiezingen Oost-Timor
  Volkskrant, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  NRC Handelsblad, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Trouw, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Telegraaf, 10 mei 2007
  Ramos-Horta zeker van winst verkiezingen Oost-Timor
  Sp!ts, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Metro, 10 mei 2007
  Ramos-Horta nieuwe president Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Gelderlander, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Stentor, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  BN/De Stem, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 10 mei 2007
  Ramos-Horta wint verkiezingen Oost-Timor
  Provinciale Zeeuwse Courant, 10 mei 2007
  De Oost-Timorese presidentskandidaat José Ramos-Horta is zeker van de overwinning. Dat heeft de centrale kiescommissie donderdag bekendgemaakt. Na telling van 90 procent van de stemmen staat de Nobelprijswinnaar op 73 procent. Hij is daardoor niet meer bij te halen door zijn rivaal Francisco Guterres.
   
 • Ramos-Horta aan kop in Oost-Timorese presidentsverkiezingen
  Volkskrant, 10 mei 2007
  Ramos-Horta aan kop in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 10 mei 2007
  Ramos-Horta aan kop in Oost-Timor
  De Pers, 10 mei 2007
  Waarnemend premier José Ramos-Horta gaat aan kop bij de woensdag in Oost-Timor gehouden tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens een woordvoerder van de kiesraad stevent Ramos-Horta af op een overweldigende verkiezingszege.
   
 • Oost-Timor heeft president gekozen
  Volkskrant, 9 mei 2007
  Inwoners van Oost-Timor hebben woensdag een nieuwe president gekozen. In de tweede en beslissende ronde ging het tussen de huidige premier José Ramos-Horta en zijn rivaal parlementsvoorzitter Francisco 'Lu-Lo' Guterres van de regerende Fretilin-partij.
   
 • Lange rijen voor stemlokalen bij verkiezingen in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 9 mei 2007
  De presidentsverkiezingen in Oost-Timor zijn zonder incidenten begonnen. Voor de stemlokalen worden volgens ooggetuigen sinds de ochtenduren lange rijen wachtenden gevormd. De kiezers hebben de keuze tussen de huidige president en winnaar van de nobelprijs voor de vrede José Ramos Horta en de parlementsvoorzitter en voormalige verzetsstrijder Francisco "Lu Olo" Guterres.
   
 • Oost-Timor kiest president
  Algemeen Dagblad, 9 mei 2007
  Oost-Timor kiest president
  Telegraaf, 9 mei 2007
  Oost-Timor kiest president
  Sp!ts, 9 mei 2007
  Oost-Timor kiest president
  Metro, 9 mei 2007
  Oost-Timor kiest president
  Gelderlander, 9 mei 2007
  Oost-Timor kiest president
  Stentor, 9 mei 2007
  Oost-Timor kiest president
  Dagblad van het Noorden, 9 mei 2007
  In Oost-Timor zijn woensdag de stembureaus geopend voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in de eilandstaat in Zuidoost-Azië. Het is de eerste keer dat de bewoners een president kunnen kiezen sinds het land in 2002 onafhankelijk werd van Indonesië.
   
 • Tweede ronde presidentsverkiezingen Oost-Timor
  Nieuws.nl, 9 mei 2007
  Tweede ronde in presidentsverkiezingen Oost-Timor is begonnen
  De Pers, 9 mei 2007
  In Oost-Timor zijn woensdag de stemlokalen geopend voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ongeveer een half miljoen Oost-Timorezen zijn gerechtigd om te gaan stemmen.
   
 • President Oost-Timor roept op tot vrede en eenheid
  BNR Nieuws Radio, 8 mei 2007
  De vertrekkende president van Oost-Timor, Xanana Gusmão, heeft dinsdag opgeroepen tot vrede en eenheid in het land, waar woensdag de tweede ronde van de presidentsverkiezing wordt gehouden. De voormalige rebellenleider Gusmão heeft zich niet herkiesbaar gesteld. Hij riep tijdens een afscheidsceremonie de kandidaten voor zijn opvolging op de jonge democratie in het land te steunen en de veiligheid in het land te herstellen.
   
 • Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  Telegraaf, 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  , 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  Metro, 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  Gelderlander, 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  Stentor, 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  BN/De Stem, 5 mei 2007
  Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 5 mei 2007
  De gepensioneerde Indonesische generaal Wiranto heeft zaterdag ontkend dat zijn troepen in 1999 verantwoordelijk waren voor de rellen die aan honderden Oost-Timorezen het leven kostten.
   
 • Verdachte moord Thoenes ontkent betrokkenheid
  Volkskrant, 3 mei 2007
  Verdachte moord Thoenes ontkent
  Telegraaf, 3 mei 2007
  Een officier uit het Indonesische leger die verdacht wordt van de moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes in 1999 op Oost-Timor, heeft tegengesproken dat hij betrokken was bij de moord. De officier Camillo dos Santos getuigde voor een Indonesische Timor-waarheidscommissie die de gebeurtenissen onderzoekt rond het referendum op Oost-Timor in augustus 1999.
   
 • Kritische rol kerken nodig op Oost-Timor
  door Geert Klaassen, Friesch Dagblad, 1 mei 2007
  Oost-Timor gaat een spannende tijd tegemoet. Volgende week is de tweede ronde van de verkiezingen. Sinds 2004 werkt Geert Klaassen met zijn vrouw als uitgezonden medewerker van ICCO en Kerk in Actie in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor. "Een kritische rol van de kerk is nodig, maar dan wel over de gevolgen van bijvoorbeeld het regeringsbeleid."
   
 • Premier tegen voorzitter parlement in tweede ronde Oost-Timor
  Volkskrant, 18 april 2007
  Kandidaten 2e ronde verkiezingen Oost-Timor bekend
  Algemeen Dagblad, 18 april 2007
  Kandidaten 2e ronde verkiezingen Oost-Timor bekend
  Gelderlander, 18 april 2007
  Kandidaten 2e ronde verkiezingen Oost-Timor bekend
  Stentor, 18 april 2007
  Kandidaten 2e ronde verkiezingen Oost-Timor bekend
  BN/De Stem, 18 april 2007
  Kandidaten 2e ronde verkiezingen Oost-Timor bekend
  Dagblad van het Noorden, 18 april 2007
  In Oost-Timor nemen premier José Ramos-Horta en parlementsvoorzitter Francisco Guterres het tegen elkaar op in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. In de eerste ronde kregen zij respectievelijk 22 en 28 procent van de stemmen en lieten daarmee de andere kandidaten achter zich.
   
 • Verkiezingen Oost-Timor leveren geen winnaar op
  door Michel Maas, Volkskrant, 12 april 2007
  De presidentsverkiezingen in Oost-Timor hebben geen winnaar opgeleverd. Geen van de acht kandidaten heeft de helft van de stemmen gekregen. Twee kandidaten, premier José Ramos-Horta en Francisco 'Lu Olo' Guterres van de regeringspartij Fretilin, zullen op 8 mei in een tweede ronde uitmaken wie de charismatische 'Xanana' Gusmão gaat opvolgen.
   
 • Protest tegen verkiezingsverloop Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 11 april 2007
  Protest tegen verkiezingsverloop Oost-Timor
  Metro, 11 april 2007
  Protest tegen verkiezingsverloop Oost-Timor
  Gelderlander, 11 april 2007
  Protest tegen verkiezingsverloop Oost-Timor
  Stentor, 11 april 2007
  Protest tegen verkiezingsverloop Oost-Timor
  BN/De Stem, 11 april 2007
  Protest tegen verkiezingsverloop Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 11 april 2007
  Vijf kandidaten die meedoen aan de presidentsverkiezingen in Oost-Timor hebben woensdag officieel protest aangetekend tegen het verloop van stembusgang. Ze eisen dat het tellen van de stemmen wordt gestaakt vanwege een sfeer van intimidatie en terreur rond de verkiezingen.
   
 • Oost-Timorezen moeten terug naar de stembus
  door Michel Maas, Volkskrant, 11 april 2007
  De presidentsverkiezingen in Oost-Timor hebben geen winnaar opgeleverd. Geen van de acht kandidaten heeft de helft van de stemmen gekregen. Twee kandidaten, de huidige premier José Ramos-Horta en Francisco 'Lu Olo' Guterres van de regeringspartij Fretilin, zullen op 8 mei in een tweede ronde uitmaken wie de charismatische 'Xanana' Gusmão gaat opvolgen.
   
 • Tweede ronde moet winnaar opleveren in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 11 april 2007
  Er komt een tweede ronde in de presidentsverkiezingen van Oost-Timor, want de eerste ronde bracht geen duidelijke winnaar. De huidige eerste minister José Ramos-Horta staat aan de leiding met 21,75 procent van de stemmen, Fernando 'Lasama' de Araujo volgt met 21,73 procent van de stemmen. Francisco Lu-Olo Guterres behaalde 21,39 procent van de stemmen.
   
 • Tweede ronde nodig voor verkiezingen Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 11 april 2007
  Tweede ronde nodig in Oost-Timor
  Telegraaf, 11 april 2007
  Tweede ronde nodig voor verkiezingen Oost-Timor
  Metro, 11 april 2007
  Tweede ronde nodig voor verkiezingen Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 11 april 2007
  Tweede ronde nodig voor verkiezingen Oost-Timor
  Gelderlander, 11 april 2007
  Tweede ronde nodig voor verkiezingen Oost-Timor
  Stentor, 11 april 2007
  Tweede ronde nodig voor verkiezingen Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 11 april 2007
  De presidentsverkiezingen in Oost-Timor van afgelopen maandag krijgen 8 mei een vervolg in een tweede ronde. Dit is woensdag duidelijk geworden nadat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen had gekregen.
   
 • Vermoedelijk tweede ronde verkiezingen Oost-Timor
  Nieuws.nl, 11 april 2007
  Het staat vrijwel vast dat Oost-Timor een tweede verkiezingsronde nodig heeft om een nieuwe president aan te wijzen. Met ongeveer zeventig procent van de maandag uitgebrachte stemmen geteld had premier José Ramos-Horta, nog niet zo lang geleden de gedoodverfde winnaar, slechts een minieme voorsprong op zijn twee naaste rivalen, Francisco 'Lu-olo' Guterrez, een voormalige guerrillastrijder en lid van de Fretilin-partij, en Fernando 'Lasama' de Araujo van de Democratische Partij.Voor alledrie lag de voorlopige uitslag rond de 21 procent, terwijl vijftig procent nodig is om de eerste ronde te winnen.
   
 • Datum voor tweede ronde verkiezingen Oost-Timor vastgesteld
  Volkskrant, 10 april 2007
  De kiescommissie van Oost-Timor heeft alvast 8 mei als datum gekozen voor een tweede ronde van de maandag gehouden presidentsverkiezingen, in de verwachting dat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft gehaald. Dat zou betekenen betekenen dat Oost-Timor nog langer moet leven met politieke onzekerheid, terwijl juist daadkracht is geboden om een eind te maken aan de onrust waarin het jonge land sinds een jaar verkeert.
   
 • Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  Trouw, 10 april 2007
  Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 10 april 2007
  Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  Sp!ts, 10 april 2007
  Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  Metro, 10 april 2007
  Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  Stentor, 10 april 2007
  Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  Gelderlander, 10 april 2007
  Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  BN/De Stem, 10 april 2007
  Waarschijnlijk tweede stemronde in Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 10 april 2007
  De Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta gaat aan kop in de presidentsverkiezingen in Oost-Timor, bleek dinsdag na telling van 20 procent van de stemmen. De kans is echter groot dat een tweede verkiezingsronde nodig is, zei een woordvoerder van de kiesraad.
   
 • Voorlopige uitslagen Oost-Timor: nog geen winnaar
  Nieuws.nl, 10 april 2007
  In Oost-Timor werden dinsdag de stemmen geteld van de presidentsverkiezingen die maandag zijn gehouden, maar de duidelijkheid die een eind zou kunnen maken aan de onrust in het jonge land was nog niet in zicht. De eerste voorlopige uitslagen kwamen uit de hoofdstad Dili, waar 90.000 van de 522.000 kiesgerechtigden geregistreerd staan.
   
 • Verkiezingen Oost-Timor rustig verlopen
  door Esther de Jong, Nederlands Dagblad, 10 april 2007
  Ouderen, mannen en vrouwen met kinderen in een draagdoek - allen stonden ze gisteren geduldig in de hete zon te wachten tot ze hun stem mochten uitbrengen. Iets meer dan de helft van de miljoen Oost-Timorezen mocht op tweede paasdag zijn stem geven aan een van de presidentskandidaten.
   
 • Rustig verloop verkiezingen Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 10 april 2007
  De presidentsverkiezingen in het straatarme Oost-Timor zijn maandag relatief rustig verlopen. Door de onverwacht hoge opkomst waren er op enkele plaatsen tekorten aan stembiljetten. De Verenigde Naties moesten helikopters inzetten om de biljetten naar afgelegen stemlokalen te brengen. De officiële uitslagen komen pas over enkele dagen.
   
 • Oost-Timor massaal naar de stembus
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 9 april 2007
  De Oost-Timorezen zijn gisteren massaal naar de stembus gegaan om een nieuwe president te kiezen. Zij hopen dat de nieuwe president een eind kan maken aan het politieke geweld dat de jonge natie teistert. De overgrote meerderheid van de 520.000 stemgerechtigde Timorezen had voor twaalf uur al haar stem uitgebracht.
   
 • Verkiezingen Oost-Timor verlopen rustig
  Telegraaf, 9 april 2007
  De presidentsverkiezingen maandag in het straatarme Oost-Timor zijn maandag relatief rustig verlopen. Door de kennelijk onverwachte hoge opkomst waren er op enkele plekken tekorten aan stembiljetten. De Verenigde Naties moesten helikopters inzetten om de biljetten naar afgelegen stemlokalen te brengen. De officiële uitslagen komen pas over enkele dagen. De kiescommissie hoopt dinsdag wel een eerste indicatie van de einduitslag te kunnen geven.
   
 • Tekort aan stembiljetten Oost-Timor
  Telegraaf, 9 april 2007
  Tekort aan stembiljetten op Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 9 april 2007
  Tijdens de verkiezingen in Oost-Timor is maandag volgens de kiesraad een "noodsituatie" ontstaan, omdat er in het hele land een tekort aan stembiljetten was. Hoewel kiezers nog altijd in lange rijen voor de stemlokalen stonden, waren er geen middelen meer om hun stem uit te brengen. De bevolking moet een nieuwe president kiezen, de opvolger van het huidige staathoofd, de ex-vrijheidsstrijder Xanana Gusmão.
   
 • Oost-Timor kiest nieuwe president
  Nieuws.nl, 9 april 2007
  Oost-Timor kiest nieuwe president
  Nu.nl, 9 april 2007
  Ongeveer een half miljoen stemgerechtigden in Oost-Timor gaan maandag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Er zijn acht gegadigden die onafhankelijkheidsheld Xanana Gusmão willen opvolgen. Oost-Timor stemde in 1999 in een referendum voor onafhankelijkheid, na een kwart eeuw te zijn onderdrukt door Indonesië.
   
 • Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Trouw, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Telegraaf, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Sp!ts, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Metro, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Gelderlander, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Stentor, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  BN/De Stem, 9 april 2007
  Stemlokalen geopend in Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 9 april 2007
  In Oost-Timor zijn maandag de stemloklen geopend. De bevolking moet nieuwe president te kiezen, de opvolger van het huidige staathoofd, de ex-vrijheidsstrijder Xanana Gusmão.
   
 • Eerste presidentsverkiezingen in onafhankelijk Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 9 april 2007
  In Oost-Timor worden voor het eerst sinds 2002 toen de vroegere Indonesische provincie onafhankelijk werd presidentsverkiezingen gehouden. De verkozene zal oud-guerrillastrijder Xanana Gusmão opvolgen als leider van de vroegere Portugese kolonie.
   
 • Onrustig Oost-Timor kiest president
  Telegraaf, 8 april 2007
  Het straatarme en onrustige Oost-Timor gaat maandag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De opvolger van het huidige staathoofd, de voormalige vrijheidsstrijder Xanana Gusmão, erft een instabiel land dat afhankelijk is van buitenlandse steun.
   
 • Oost-Timor stemt in schaduw van het geweld
  Nieuws.nl, 7 april 2007
  Oost-Timor stemt in schaduw van het geweld
  Laatste Nieuws, 7 april 2007
  Bendes gewapend met machetes zwerven door de straten van het jongste Aziatische land. Ze steken huizen in brand en beschieten elkaar. Een internationale troepenmacht poogt de orde te handhaven. Bijna veertigduizend vluchtelingen verblijven in kampen, te bang om naar huis te gaan.
   
 • Oost-Timor snakt naar vrede : relatieve rust tijdens campagne voor presidentsverkiezingen
  door Esther de Jong, Trouw, 7 april 2007
  De presidentsverkiezingen in Oost-Timor moeten maandag een keerpunt gaan vormen. Het jongste land van Azië verkeert nu in een diepe crisis. De verkiezingen in Oost-Timor zijn vervroegd na het vallen van de regering vorig jaar. Toenmalig premier Mari Alkateri werd gedwongen af te treden, nadat muitende soldaten en politie slaags met elkaar raakten.
   
 • Oost-Timor wil een nieuw gezicht
  door Michel Maas, RNW Wereldomroep, 6 april 2007
  Oost-Timor kiest maandag een nieuwe president. De zittende president, de nog altijd charismatische 'Xanana' Gusmão, neemt geen deel aan de verkiezingen. Hij treedt na vijf jaar terug, en heeft aangekondigd later dit jaar met een nieuwe partij mee te doen aan de parlementsverkiezingen. Gusmão wil een gooi doen naar de functie van premier.
   
 • 'VN liet het land te vroeg aan zijn lot over'
  Algemeen Dagblad, 6 april 2007
  De nieuwe speciaal gezant van de Verenigde Naties in Oost-Timor heeft vertrouwen in de toekomst. De jonge natie zal haar groeistuipen overleven en zich ontpoppen tot een toonbeeld van democratie, oordeelt Atul Khare. Samen met president Xanana Gusmão droomt hij van een welvarend land, waarin zelfs taxichauffeurs een fooi weigeren, 'omdat iedereen meer dan genoeg verdient', dankzij de olie-opbrengsten, florerend toerisme en de organische koffie.
   
 • Oplopende spanningen in aanloop verkiezingen Oost-Timor
  Volkskrant, 6 april 2007
  Spanning in Oost-Timor loopt op
  Telegraaf, 6 april 2007
  Spanning loopt op in Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 6 april 2007
  In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van maandag in Oost-Timor is de spanning in de voormalige Portugese kolonie hoog opgelopen. Vier van de acht kandidaten voor het presidentschap stelden vrijdag op een persconferentie dat ze in de campagne zijn bedreigd en dat ze vrezen voor een uitbarsting van geweld op de verkiezingsdag.
   
 • Tientallen gewonden bij geweld Oost-Timor
  Nieuws.nl, 4 april 2007
  Presidentsverkiezingen verhitten gemoederen in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 4 april 2007
  Bij het naderen van de presidentsverkiezingen in Oost-Timor zijn woensdag in de hoofdstad Dili honderden aanhangers van concurrerende politieke partijen met elkaar slaags geraakt. Hoewel de VN-politie probeerde de partijen gescheiden te houden vielen er minstens 32 gewonden, onder wie twee buitenlandse ordehandhavers.
   
 • Ex-generaal: Indonesië bewapende milities Oost-Timor niet
  Telegraaf, 30 maart 2007
  Ex-generaal: Indonesië bewapende milities Oost-Timor niet
  Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2007
  De Indonesische strijdkrachten hebben in 1999 geen wapens of andersoortige steun verstrekt aan milities die in Oost-Timor dood en verderf zaaiden. Dat heeft een Indonesische ex-generaal vrijdag gezegd tegen een speciale "waarheidscommissie" in Jakarta, die onderzoek doet naar de bloedige gebeurtenissen die volgden op een referendum over zelfbestuur van Oost-Timor.
   
 • 'Wij weten wel hoe het zit'
  door Esther de Jong, BN/De Stem, 29 maart 2007
  De uitslag van het referendum in 1999 was zonneklaar: een ruime meerderheid van de bevolking van Oost-Timor is voor onafhankelijkheid van Indonesië. Een stortvloed van geweld door pro-Indonesische militiegroepen was het gevolg. Om de wonden tussen de twee landen te helen is een Commissie van Waarheid en Vriendschap in het leven geroepen, die deze week begonnen is met openbare zittingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Critici vinden echter dat de commissie zonder juridische status slechts een tandeloos instrument is.
   
 • Timor: Vredestroepen schenden kerk
  Katholiek Nieuwsblad, 28 maart 2007
  Australische vredestroepen zijn vorige week vrijdag met geweld een katholieke kerk in Timor Leste binnengedrongen op zoek naar een rebellenleider. Dat meldt UcaNews. De soldaten trapten de kerkdeur in en beschadigden de gemeenschapsruimte die aan de kerk grenst. Volgens de pastoor van de St.-Petrus en Pauluskerk zochten de militairen Alfredo Alves Reinado, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de rebellie die vorig jaar april in Timor uitbrak.
   
 • Oud-minister Oost-Timor moet de cel in
  Trouw, 7 maart 2007
  Oud-minister Oost-Timor moet de cel in
  Nieuws.nl, 7 maart 2007
  Oud-minister Rogerio Lobato van Oost-Timor is woensdag tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in het geweld dat het land een jaar geleden wekenlang in zijn greep hield. De rechter achtte bewezen dat Lobato wapens leverde aan een moordcommando dat in opdracht van toenmalig premier Alkatiri zou zijn gevormd.
   
 • Oud-minister Oost-Timor krijgt 7,5 jaar voor rol in geweld
  Telegraaf, 7 maart 2007
  De voormalige Oost-Timorese minister van binnenlandse zaken Rogerio Lobato is woensdag tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, voor zijn aandeel in het geweld dat het land een jaar geleden wekenlang in zijn greep hield.
   
 • Honderden jongeren protesteren in Oost-Timor
  Trouw, 5 maart 2007
  Honderden jongeren protesteren in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 5 maart 2007
  Honderden jongeren protesteren in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 5 maart 2007
  Honderden Oost-Timorese jongeren hebben maandag luidruchtig geprotesteerd in de hoofdstad Dili. Ze demonstreren tegen pogingen van de internationale vredesmacht om Alfredo Reinado, de leider van een groep opstandige ex-militairen, op te pakken. De jongeren barricadeerden wegen met brandende autobanden en betonblokken.
   
 • Rebellenleider Timor ontsnapt
  door Michel Maas, Volkskrant, 5 maart 2007
  Australische militairen hebben zaterdagnacht een vergeefse poging gedaan een Oost-Timorese rebellenleider op te pakken. De Australiërs bestormden het kamp van de rebellen in het stadje Same, maar de leider van het groepje, majoor Alfredo Reinado, wist te ontsnappen. Vier van zijn mannen werden gedood. Het nieuws van de aanval leidde in de hoofdstad Dili tot heftige rellen en brandstichtingen.
   
 • Rebel ontsnapt aan Australische commando's
  NRC Handelsblad, 4 maart 2007
  Rebel ontsnapt aan Australische commando's
  Algemeen Dagblad, 4 maart 2007
  Rebel ontsnapt op Oost-Timor aan commando's
  Telegraaf, 4 maart 2007
  Rebel ontsnapt aan Australische commando's
  Metro, 4 maart 2007
  Rebel ontsnapt aan Australische commando's
  Gelderlander, 4 maart 2007
  Rebel ontsnapt aan Australische commando's
  Stentor, 4 maart 2007
  Rebel ontsnapt aan Australische commando's
  BN/De Stem, 4 maart 2007
  Rebel ontsnapt aan Australische commando's
  Dagblad van het Noorden, 4 maart 2007
  Australische commando's hebben zondag de schuilplaats van rebellenleider majoor Alfredo Reinado in de stad Same op Oost-Timor bestormd. Maar Reinado wist te ontkomen.
   
 • Doden bij overval op rebellenbasis in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 4 maart 2007
  Buitenlandse veiligheidstroepen in Oost-Timor hebben zondagmorgen een basis van rebellerende oud-militairen overvallen en daarbij vier rebellen gedood. De leider van de groep en het primaire doelwit van de operatie, Alfredo Reinado, wist echter te ontkomen uit de basis in het bergachtige Same, die afgelopen week door de buitenlandse troepen werd omsingeld.
   
 • Timor wil af van luis in pels
  door Michel Maas, Volkskrant, 2 maart 2007
  Australische troepen hebben een groep gewapende opstandelingen in Oost-Timor omsingeld. Zij hebben de leider van het groepje, majoor Alfredo Reinado, opgeroepen zich over te geven. De populaire rebellenleider wil wel onderhandelen, zegt hij, maar als de Australiërs met geweld proberen hem te arresteren zal hij zich liever doodvechten.
   
 • Ramos-Horta wil presidentschap Oost-Timor
  Trouw, 25 februari 2007
  Ramos-Horta wil presidentschap Oost-Timor
  Nieuws.nl, 25 februari 2007
  De Oost-Timorese premier José Ramos-Horta doet mee aan de presidentsverkiezingen die in april in zijn land worden gehouden. Dat heeft hij zondag bekendgemaakt. In een toespraak tot een enthousiaste menigte in zijn geboorteplaats Laga zei Ramos-Horta dat hij weken heeft geaarzeld of hij zich kandidaat zou stellen, maar heeft besloten dat wel te doen 'omdat elke Timorese burger de verantwoordelijkheid heeft zijn land te dienen'.
   
 • Ramos Horta presidentskandidaat Oost-Timor
  Telegraaf, 25 februari 2007
  De Oost-Timorese interim-premier en Nobelprijswinnaar, Ramos Horta, doet een gooi naar het presidentschap van zijn land. Hij maakte zondag bekend dat hij meedoet aan de verkiezingen in april.
   
 • Op scherp na dood vluchteling
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 23 februari 2007
  De gewelddadige dood van een Oost-Timorese vluchteling die gisteren werd neergeschoten door een Australische militair, heeft de situatie in de hoofdstad Dili op scherp gezet. De militair zou uit zelfverdediging hebben geschoten, na te zijn aangevallen met een stalen pijp.
   
 • Positie VN-politie Oost-Timor versterkt
  Reformatorisch Dagblad, 23 februari 2007
  De Veiligheidsraad heeft donderdag unaniem besloten de VN-missie in Oost-Timor met een jaar te verlengen en de internationale politiemacht daar te versterken met het oog op de verkiezingen in april. De politiesterkte wordt met 140 man uitgebreid tot ongeveer 1440. De Veiligheidsraad zei zich zorgen te maken over de nog altijd wankele veiligheids-, politieke, sociale en humanitaire situatie in Oost-Timor.
   
 • VN-voertuigen doelwit van geweld in Oost-Timor
  Volkskrant, 22 februari 2007
  Geweld in de hoofdstad van Oost-Timor heeft zich woensdag en donderdag op 38 politievoertuigen van de Verenigde Naties gericht, toen VN-agenten probeerden een eind te maken aan gevechten tussen honderden rivaliserende bendeleden. Bij de actie raakten zeven agenten door stenen gewond en werden 117 arrestaties verricht.
   
 • Waarheidscommissie Oost-Timor hoort getuigen
  Reformatorisch Dagblad, 19 februari 2007
  Een door Oost-Timor en Indonesië opgezette waarheids- en verzoeningscommissie heeft maandag de eerste getuigen gehoord. De tien leden van het panel onderzoeken op het Indonesische vakantie-eiland Bali het bloedige geweld rond het referendum in 1999 waarin Oost- Timor zich uitsprak voor onafhankelijkheid van Indonesië.
   
 • Gevangenen ontsnapt in Oost-Timor
  Trouw, 17 februari 2007
  Gevangenen ontsnapt in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 17 februari 2007
  Vijf gedetineerden zijn ontsnapt uit een gevangenis in Oost-Timor. Dat heeft de VN-vredesmacht bekendgemaakt. Vier van hen staan terecht voor brandstichting en de vijfde is veroordeeld voor diefstal. Een gevangenisbewaarder had eerder zaterdag gezegd dat tot veertig gedetineerden waren ontsnapt. Het verschil was niet onmiddellijk te verklaren.
   
 • 'Soldaten verbrandden lijken journalisten in Oost-Timor'
  Volkskrant, 13 februari 2007
  De lijken van vijf buitenlandse journalisten die bij de Indonesische invasie van Oost-Timor in 1975 werden doodgeschoten zijn op last van Indonesische legercommandanten verbrand. Dat heeft een voormalige Indonesische soldaat verklaard op een proces in de Australische stad Sydney dat is aangespannen door de familie van een van de slachtoffers, de van oorsprong Britse journalist Brian Peters.
   
 • 'Journalisten met opzet gedood in Oost-Timor'
  Nieuws.nl, 6 februari 2007
  De dood van vijf buitenlandse journalisten tijdens de Indonesische invasie in Oost-Timor, meer dan dertig jaar geleden, was geen ongeluk. De journalisten, twee Britten, twee Australiërs en een Nieuw-Zeelander, kwamen niet in een vuurgevecht terecht, maar werden welbewust onder vuur genomen door Indonesische militairen. Dat heeft een anonieme getuige dinsdag verklaard voor een Australische rechter.
   
 • Hulp voor Oost-Timor lag drie jaar vast in haven
  Nieuws.nl, 22 december 2006
  Hulp lag drie jaar vast in haven van Dili
  Reformatorisch Dagblad, 22 december 2006
  Hulpgoederen na drie jaar vrijgegeven
  Nieuwsblad, 22 december 2006
  Hulp voor Oost-Timor lag drie jaar vast in haven
  Laatste Nieuws, 22 december 2006
  Een scheepslading kleding, voedsel en rolstoelen voor de verarmde bevolking van Oost-Timor is vrijdag na drie jaar vrijgegeven. De uit Australië afkomstige hulpgoederen hebben al die tijd in de haven van de hoofdstad Dili gelegen, volgens premier José Ramos-Horta door bureaucratische rompslomp.
   
 • Dode bij grote bendestrijd in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 17 december 2006
  Honderden Oost-Timorese bendelenden zijn elkaar zondag in Dili met vuurwapens en machetes te lijf gegaan. Daarbij zijn een dode en twee gewonden gevallen. Dat heeft een woordvoerster van de politiemacht van de Verenigde Naties ter plaatse gezegd. Volgens een getuige loste een Bengalese VN-agent het dodelijke schot, maar de woordvoerster ontkende dat.
   
 • VN-tolk doodgestoken in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 11 december 2006
  Een tolk van Verenigde Naties (VN) is maandag overleden aan de verwondingen die hij opliep toen hij in de Oost-Timorese hoofdstad Dili werd neergestoken. Dat heeft de VN bekendgemaakt. Het slachtoffer, de 23-jarige Antonio Fernandes, werd zondagavond in zijn vrije tijd neergestoken voor het kantoor van de premier.
   
 • Gewapende bendes terroriseren Oost-Timor : berichten dat onlusten van hogerhand geregisseerd zijn, worden steeds hardnekkiger
  door Michel Maas, Volkskrant, 31 oktober 2006
  Het geweld in Oost-Timor laaide ruim een week geleden weer hevig op, een dag nadat de VN een rapport openbaar maakten dat oud-premier Alkatiri ervoor verantwoordelijk stelt.
   
 • Premier Ramos-Horta nodigt paus uit voor bezoek aan Oost Timor
  door Ton Huitink, RKnieuws.net, 27 oktober 2006
  Premier Jose Ramos-Horta nodigt paus Benedictus XVI uit voor een bezoek aan het nieuwe onafhankelijke Oost Timor. Ramos-Horta zal de paus persoonlijk uitnodigen tijdens de audientie die hij vandaag, vrijdag, heeft. De premier liet dit weten in een interview met een Portugese radiozender.
   
 • Geweld in Oost-Timor houdt aan
  Nieuws.nl, 27 oktober 2006
  Aanhoudend geweld in Oost-Timor heeft in de afgelopen week aan zeker acht mensen het leven gekost, terwijl meer dan vijftig mensen gewond zijn geraakt. Bij de gevechten waren tussen de tweehonderd en driehonderd mensen betrokken, wat doet vermoeden dat het geweld georganiseerd is. Een VN-woordvoerder, Adrian Edwards, heeft dit vrijdag gezegd.
   
 • Oost-Timor : vliegveld Dili open, gevechten gaan door
  Trouw, 27 oktober 2006
  Het vliegveld bij Dili in Oost-Timor, dat dinsdag na gevechten tussen bendes werd gesloten, is gisteren weer geopend. Ondanks een door Australië geleide vredesmacht, die sinds mei in de regio is, gaan de gevechten in Oost-Timor door. Australische bronnen melden dat er sinds zondag al acht mensen zijn gedood. Ook zijn er tientallen gewonden gevallen.
   
 • Doden bij rellen Oost-Timor
  Volkskrant, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Telegraaf, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Sp!ts, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Metro, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 26 oktober 2006
  Geweld in Oost-Timor houdt aan
  NOS Nieuws, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Gelderlander, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Stentor, 26 oktober 2006
  Doden bij rellen Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 26 oktober 2006
  Opnieuw doden bij rellen Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 26 oktober 2006
  Bij gevechten tussen rivaliserende bendes in Oost-Timor zijn in totaal zeker vier mensen omgekomen. Dat heeft de Australische regering donderdag gezegd. Medewerkers van de Verenigde Naties stelden echter dat slechts twee personen zijn gedood. Drie personen raakten volgens de VN-functionarissen gewond.
   
 • Luchthaven Oost-Timor gesloten na doodslag
  Nieuws.nl, 25 oktober 2006
  Luchthaven Oost-Timor gesloten na doodslag
  Laatste Nieuws, 25 oktober 2006
  De internationale luchthaven van Oost-Timor in Dili is woensdag gesloten na gevechten tussen straatbendes waarbij een dode viel. Dat hebben de luchthavenautoriteiten en ziekenhuisfunctionarissen bekendgemaakt. Het 25-jarige slachtoffer werd tijdens de gevechten bij de luchthaven door onbekenden door het hoofd geschoten.
   
 • Luchthaven O-Timor dicht na rellen
  Telegraaf, 25 oktober 2006
  Vliegveld Oost-Timor dicht na rellen
  Reformatorisch Dagblad, 25 oktober 2006
  Het vliegveld bij de Oost-Timorese hoofdstad Dili was sinds dinsdagavond gesloten na gewelddadige botsingen tussen groepen jongeren. Hierbij zijn zeker twee doden gevalen, aldus functionarissen van de luchthaven woensdag.
   
 • 'Regering verantwoordelijk voor onrust Oost-Timor'
  Trouw, 17 oktober 2006
  'Regering verantwoordelijk voor onrust Oost-Timor'
  Telegraaf, 17 oktober 2006
  'Regering verantwoordelijk voor onrust Oost-Timor'
  Nieuws.nl, 17 oktober 2006
  "Ex-premier O-Timor achter onrust"
  Reformatorisch Dagblad, 18 oktober 2006
  Een speciale commissie van onderzoek van de Verenigde Naties wijt de onrust eerder dit jaar in Oost-Timor aan voormalig premier Mari Alkatiri en diens ministers van defensie en binnenlandse zaken. In een dinsdag verschenen rapport stelt de commissie dat Alkatiri de ministers hun gang liet gaan terwijl hij wist dat ze wapens van de veiligheidsdiensten uitdeelden aan burgers. De commissie dringt aan op nader onderzoek om te bepalen of Alkatiri en de twee ministers daar strafrechtelijk voor vervolgd moeten worden.
   
 • VN: Ex-premier O.-Timor verantwoordelijk voor illegale wapenoverdracht
  Volkskrant, 17 oktober 2006
  De voormalige Oost-Timorese premier Mari Alkatiri heeft veel te weinig gedaan om te voorkomen dat eerder dit jaar tijdens bloedige rellen wapens in handen kwamen van burgers. Een speciale commissie van onderzoek van de Verenigde Naties wijt de onrust eerder dit jaar in Oost-Timor aan voormalig premier Mari Alkatiri en diens ministers van defensie en binnenlandse zaken.
   
 • Premier schuldig aan rellen O-Timor
  NOS Nieuws, 17 oktober 2006
  Een VN-commissie geeft oud-premier Alkatiri van Oost-Timor de schuld van de onlusten van dit voorjaar op het eiland. Volgens de onderzoekers voorzag hij burgers illegaal van wapens.
   
 • Dode bij gevechten in hoofdstad Oost-Timor
  Volkskrant, 14 september 2006
  Bij gevechten tussen bendes met machetes gewapende jongeren in de Oost-Timorese hoofdstad Dili zijn woensdagavond een dode en vijf gewonden gevallen. Buitenlandse vredessoldaten grepen in om de vechtenden uiteen te jagen. Het geweld speelde zich af in de buurt van het presidentieel paleis.
   
 • Australië stuurt meer militairen naar Oost-Timor
  Volkskrant, 7 september 2006
  Australië stuurt 120 man extra militairen naar Oost-Timor. Dit kondigde de Australische premier John Howard donderdag in het parlement aan. Het kleine Oost-Timor wordt verscheurd door gewelddadige twisten.
   
 • In Oost-Timor is het vertrouwen weg
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 3 september 2006
  Oost-Timor heeft alle hoop gevestigd op de komst van een VN-troepenmacht om orde op zaken te stellen. Maar als de hoofdmacht (er zijn nu al enkele honderden Australiërs) straks op volle sterkte aanwezig is, zal dat volgens waarnemers niet het einde betekenen van de politieke twisten die het land verscheuren.
   
 • Nieuwe onrust in Dili na ontsnapping gevangenen
  Elsevier, 1 september 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili is nieuwe onrust uitgebroken na de ontsnapping, woensdag, van enkele tientallen gevangenen van wie sommigen verantwoordelijk worden gehouden voor de laatste geweldgolf. Vrijdag vielen acht gewonden toen met stenen en hakmessen gewapende bendes met elkaar slaags raakten. De gevechten braken uit nadat een bende een vluchtelingenkamp in de hoofdstad met stenen had bekogeld.
   
 • Zelfs de partijvoorzitter woont in een tentenkamp : ondanks grote buitenlandse investeringen wil Oost-Timor maar geen land worden
  door Ben Knapen, NRC Handelsblad, 25 augustus 2006
  Een dezer dagen moet de VN-Veiligheidsraad een besluit nemen over een nieuwe troepenmacht in Oost-Timor. Voorlopig proberen 2.000 voornamelijk Australische militairen de orde te handhaven.
   
 • Buitenlandse agenten gewond in Oost傍imor
  Reformatorisch Dagblad, 23 augustus 2006
  Een Maleisische politieagent en zeven Australische agenten zijn licht gewond geraakt toen een groep jonge mannen hen bij het vliegveld van de Oost傍imorese hoofdstad Dili met stenen bekogelde. Dat is woensdag bekendgemaakt.
   
 • Oost-Timor vraagt VN-politiemacht
  NOS Nieuws, 27 juli 2006
  De regering van Oost-Timor vraagt de Verenigde Naties om een internationale politiemacht van 800 manschappen. Die moet volgens premier Ramos Horta helpen de stabiliteit te handhaven.
   
 • Oost-Timorese rebellenleider aangehouden
  Nieuws.nl, 26 juli 2006
  Oost-Timorese rebellenleider aangehouden
  Reformatorisch Dagblad, 26 juli 2006
  Australische militairen hebben de Oost-Timorese rebellenleider Alfredo Reinado aangehouden wegens verboden wapenbezit. Dat heeft een woordvoerder van het Australische leger woensdag bekendgemaakt.
   
 • Nieuwe premier Oost-Timor volgende week naar Indonesië
  Telegraaf, 21 juli 2007
  De nieuwe premier van Oost-Timor, José Ramos-Horta, zal 25 juli Indonesië aandoen als hij naar Maleisië reist om een bijeenkomst van de ASEAN bij te wonen. Het bezoek is bedoeld om de banden aan te halen met zijn "dierbare vriend" president Susilo Bambang Yudhoyono, zei Ramos-Horta.
   
 • Oud-premier Oost-Timor verhoord over doodseskaders
  Nieuws.nl, 20 juli 2007
  De Oost-Timorese oud-premier Mari Alkatiri is donderdag door justitie verhoord in verband met de beschuldiging dat hij een doodseskader opdracht heeft gegeven zijn politieke tegenstanders te vermoorden. Volgens procureur-generaal Longhuinhos Monteiro werkte Alkatiri goed mee aan het verhoor, waarvoor hij eerder niet kwam opdagen.
   
 • Ex-premier Timor verhoord over rol in bloedbad
  Telegraaf, 20 juli 2007
  De voormalige Oost-Timorese premier Mari Alkatiri is door de openbare aanklager verhoord over zijn rol in de bloedige rellen in mei en juni. Hij wordt ervan verdacht een militie te hebben opgericht en bewapend om politieke tegenstanders uit te schakelen.
   
 • Nieuwe regering Oost-Timor geïnstalleerd
  BNR Nieuws Radio, 14 juli 2007
  President Xanana Gusmão van Oost-Timor heeft vrijdag het nieuwe kabinet geïnstalleerd. De nieuwe ministers legden de eed af op God, het volk en de grondwet. De nieuwe premier José Ramos Horta had dat maandag al gedaan.
   
 • Leider Oost-Timor levert wapens in
  Tiscali Nieuws, 11 juli 2007
  De leider van een doodseskader dat zou zijn gevormd in opdracht van de afgetreden Oost-Timorese premier Mari Alkatiri, Vincente 'Railos' da Concecao, heeft dinsdag zijn wapens ingeleverd. Op een voetbalveld in de plaats Liquica overhandigden Da Concecao en zijn mannen in totaal veertien geweren aan de Oost-Timorese procureur-generaal.
   
 • José Ramos-Horta nieuwe premier van Oost-Timor
  door Michel Maas, Volkskrant, 10 juli 2007
  De president van Oost-Timor, Xanana Gusmão, heeft José Ramos-Horta benoemd tot minister-president. Nobelprijswinnaar en oud-minister Ramos-Horta moet Oost-Timor leiden naar democratische verkiezingen, gepland voor volgend jaar, en op die manier een einde maken aan een periode van chaos en geweld. Ramos-Horta volgt Mari Alkatiri op, die vorige maand tot aftreden werd gedwongen.
   
 • Ramos Horta beëdigd als nieuwe premier Oost-Timor
  Trouw, 10 juli 2007
  Ramos Horta beëdigd als nieuwe premier Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 10 juli 2007
  Premier Oost-Timor beëdigd
  Reformatorisch Dagblad, 10 juli 2007
  Ramos Horta beëdigd als nieuwe premier Oost-Timor
  Sp!ts, 10 juli 2007
  Ramos Horta beëdigd als nieuwe premier Oost-Timor
  Metro, 10 juli 2007
  Ramos Horta beëdigd als nieuwe premier Oost-Timor
  Gelderlander, 10 juli 2007
  Ramos Horta beëdigd als nieuwe premier Oost-Timor
  Stentor, 10 juli 2007
  Ramos Horta beëdigd als nieuwe premier Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 10 juli 2007
  José Ramos Horta is maandagochtend beëdigd als nieuwe premier van Oost-Timor. De 56-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede moet een eind maken aan maanden van geweld en onzekerheid in het Aziatische land.
   
 • Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  Volkskrant, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  , 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  Trouw, 8 juli 2007
  Ramos-Horta wordt premier Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  Sp!ts, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  Metro, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  Gelderlander, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  Stentor, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  BN/De Stem, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar wordt premier Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta wordt benoemd tot premier van Oost-Timor. De Oost-Timorese president Xanana Gusmão heeft dit zaterdag bevestigd. Daarmee komt een einde aan weken van politieke onzekerheid en chaos in Oost-Timor.
   
 • Ramos-Horta premier van Oost-Timor
  Nieuws.nl, 8 juli 2007
  Nobel-vredesprijswinnaar José Ramos-Horta is zaterdag in Oost-Timor benoemd tot premier. Als leider van een nieuw kabinet moet hij de stabiliteit in het land herstellen, na maanden van geweld en politieke onrust.
   
 • José Ramos-Horta nieuwe premier van Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar voor de Vrede José Ramos-Horta is benoemd tot premier van Oost-Timor. Dat kondigde president Xanana Gusmão zaterdag aan. Met de benoeming komt er een einde aan een wekenlange politieke onzekerheid.
   
 • Nobelprijswinnaar nieuwe premier Oost-Timor
  Nieuwsblad, 8 juli 2007
  Nobelprijswinnaar voor de Vrede José Ramos-Horta is benoemd tot premier van Oost-Timor. Daarmee komt een einde aan de wekenlange politieke onzekerheid.
   
 • Ramos-Horta premier van Oost-Timor
  NOS Nieuws, 8 juli 2007
  Ramos-Horta wordt de nieuwe premier van Oost-Timor. Hij moet zorgen voor politieke stabiliteit in het land tot aan de verkiezingen van 2007. Oost-Timor zit zonder regering sinds het aftreden van premier Alkatiri vorige maand.
   
 • Ramos Horta ruimt puin in Oost-Timor
  Gelderlander, 8 juli 2007
  De aanstaande Oost-Timorese premier José Ramos Horta krijgt de zware taak om een onrustig en straatarm land weer op de rails te krijgen. Het is niet voor het eerst dat de immer correct geklede en met een vlinderdasje gesierde topdiplomaat zich in een wespennest steekt.
   
 • Benoeming Ramos-Horta tot premier Timor verwacht
  Volkskrant, 7 juli 2007
  Benoeming Ramos-Horta tot premier Timor verwacht
  Nieuws.nl, 7 juli 2007
  José Ramos-Horta wordt waarschijnlijk de nieuwe premier van Oost-Timor. Dat heeft presidentieel woordvoerster Lusi Tania Lopez vrijdag gezegd. Als Ramos-Horta, die nu minister van buitenlandse zaken is, inderdaad wordt benoemd wordt hij waarschijnlijk zondag beëdigd.
   
 • VN-onderzoek naar geweld op Oost-Timor
  NRC Handelsblad, 1 juli 2006
  VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft een delegatie samengesteld die het geweld dat in april en mei op Oost-Timor plaatshad moet onderzoeken. Het verzoek daartoe deed voormalig minister van Buitenlandse Zaken José Ramos-Horta, die deze week aftrad uit onvrede over het optreden van premier Mari Alkatiri. Die vertrok een dag erna.
   
 • Ex-premier Oost-Timor werkt niet mee aan verhoor over rellen
  Volkskrant, 30 juni 2006
  Oud-premier Oost-Timor weigert verhoor over rellen
  Telegraaf, 30 juni 2006
  De Oost-Timorese oud-premier Mari Alkatiri heeft vrijdag geweigerd zich te laten verhoren over zijn rol in de bloedige rellen die zich de afgelopen maanden in zijn land hebben voorgedaan. Hij zei immuniteit te genieten als lid van het parlement.
   
 • Alkatiri weigert zich te verantwoorden
  Trouw, 30 juni 2006
  Alkatiri weigert zich te verantwoorden
  Algemeen Dagblad, 30 juni 2006
  Alkatiri weigert zich te verantwoorden
  Sp!ts, 30 juni 2006
  Alkatiri weigert zich te verantwoorden
  Metro, 30 juni 2006
  Alkatiri weigert zich te verantwoorden
  Gelderlander, 30 juni 2006
  Alkatiri weigert zich te verantwoorden
  Stentor, 30 juni 2006
  Alkatiri weigert zich te verantwoorden
  Dagblad van het Noorden, 30 juni 2006
  De Oost-Timorese oud-premier Mari Alkatiri heeft vrijdag geweigerd zich te laten verhoren over zijn rol in de bloedige rellen in zijn land van de afgelopen maanden. Hij zei immuniteit te genieten als lid van het parlement. Dat heeft procureur-generaal Longuinhos Monteiro gezegd.
   
 • Aanhangers Alkatari massaal op de been in Dili
  Trouw, 29 juni 2006
  Aanhangers Alkatari massaal op de been in Dili
  Nieuws.nl, 29 juni 2006
  Duizenden aanhangers van de afgetreden Oost-Timorese premier Mari Alkatiri zijn donderdag demonstratief door de hoofdstad Dili getrokken om blijk te geven van hun trouw aan Alkatiri en diens Fretilin-partij. De betogers werden geëscorteerd door de in Dili gestationeerde buitenlandse troepen, die daartoe onder andere pantservoertuigen en helikopters hadden ingezet. De demonstranten, merendeels afkomstig uit dorpen in het oosten van Oost-Timor, waren tevoren bij controleposten aan de rand van de stad op het bezit van wapens gecontroleerd.
   
 • President Oost-Timor: verkiezingen enige uitweg
  Algemeen Dagblad, 29 juni 2006
  President Oost-Timor wil verkiezingen
  Telegraaf, 29 juni 2006
  President O-Timor: Verkiezingen enige uitweg
  Reformatorisch Dagblad, 29 juni 2006
  President Oost-Timor: verkiezingen enige uitweg
  Metro, 29 juni 2006
  President Oost-Timor: verkiezingen enige uitweg
  Geldelander, 29 juni 2006
  President Oost-Timor: verkiezingen enige uitweg
  Stentor, 29 juni 2006
  President Oost-Timor: verkiezingen enige uitweg
  BN/De Stem, 29 juni 2006
  President Oost-Timor: verkiezingen enige uitweg
  Dagblad van het Noorden, 29 juni 2006
  Verkiezingen zijn de enige uitweg uit de diepe politieke crisis waarin Oost-Timor zich bevindt. Dat heeft president Xanana Gusmão donderdag gezegd. Het land is diep verdeeld na de geweldsuitbarsting van de afgelopen maanden en het vertrek eerder deze week van premier Mari Alkatiri.
   
 • Geweld in Timor na val premier
  Volkskrant, 29 juni 2006
  Na het min of meer gedwongen vertrek van de Oost-Timorese premier Mari Alkatiri zijn er woensdag toch weer ongeregeldheden uitgebroken in Dili.
   
 • Alkatiri geeft tegenstanders schuld van geweld
  Nieuws.nl, 28 juni 2006
  Afgetreden premier Oost-Timor geeft tegenstanders schuld van geweld
  Telegraaf, 28 juni 2006
  Tegenstanders van de afgetreden Oost-Timorese premier Mari Alkatiri hebben woensdag in de hoofdstad Dili een vluchtelingenkamp met stenen bekogeld en huizen en winkels in brand gestoken. Dat gebeurde nadat Alkatiri voor de televisie zijn tegenstanders de schuld had gegeven van het geweld van de afgelopen twee maanden, dat aan zeker dertig mensen het leven heeft gekost en bijna 150.000 mensen op de vlucht heeft gejaagd. Alkatiri moest aftreden omdat juist hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het geweld, dat uitbrak nadat hij zeshonderd stakende soldaten had ontslagen.
   
 • Opnieuw geweld op Oost傍imor
  Reformatorisch Dagblad, 28 juni 2006
  In de hoofdstad Dili van Oost傍imor is het woensdag opnieuw tot een geweldsuitbarsting gekomen. Verscheidene huizen gingen in vlammen op, aldus Australische media. Het is onduidelijk wie voor het geweld verantwoordelijk is.
   
 • Geweld op Oost-Timor laait op
  NOS Nieuws, 28 juni 2006
  Op Oost-Timor is het geweld tussen voor- en tegenstanders van ex-premier Alkatiri opgelaaid. In en rond Dili zijn tientallen huizen in brand gestoken. Ook wordt vanuit rijdende auto's geschoten op tegenstanders.
   
 • Justitie Oost-Timor wil ex-premier verhoren
  Volkskrant, 27 juni 2006
  Justitie Oost-Timor wil ex-premier verhoren
  Algemeen Dagblad, 27 juni 2006
  Justitie Oost-Timor wil ex-premier verhoren
  Telegraaf, 27 juni 2006
  Justitie Oost-Timor wil ex-premier verhoren
  Gelderlander, 27 juni 2006
  Justitie Oost-Timor wil ex-premier verhoren
  Stentor, 27 juni 2006
  Justitie Oost-Timor wil ex-premier verhoren
  BN/De Stem, 27 juni 2006
  Justitie Oost-Timor wil ex-premier verhoren
  Dagblad van het Noorden, 27 juni 2006
  De afgetreden Oost-Timorese premier Mari Alkatiri moet zich vrijdag melden bij justitie voor verhoor. Dat heeft de procureur-generaal dinsdag in Dili gezegd. Mogelijk wordt de gewezen regeringsleider aangeklaagd voor zijn rol in het bloedige geweld van de laatste maanden.
   
 • Leiders Oost-Timor zoeken nieuwe premier
  Trouw, 27 juni 2006
  Leiders Oost-Timor zoeken nieuwe premier
  Nieuws.nl, 27 juni 2006
  De politieke leiders van Oost-Timor zijn dinsdag bijeengekomen om een nieuwe premier te zoeken. De vorige premier, Mari Alkatiri, nam maandag ontslag. Een woordvoerder van president Xanana Gusmão zei dat het overleg de hele dag kon duren.
   
 • Vreugde in O-Timor om aftreden premier Alkatiri
  door Michel Maas, Volkskrant, 27 juni 2006
  Premier Mari Alkatiri van Oost-Timor is maandag gezwicht voor de aanzwellende roep om zijn aftreden. Hij zei de verantwoordelijkheid te nemen voor het geweld dat Oost-Timor heeft getroffen. Alkatiri's aankondiging werd in de hoofdstad Dili met gejuich ontvangen. Auto's reden toeterend door de straten.
   
 • Premier Oost-Timor weg
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 27 juni 2006
  Premier Alkatiri van Oost-Timor heeft gisteren onder toenemende druk zijn ontslag ingediend. Zijn aftreden werd in de hoofdstad Dili met gejuich en toeterende claxons begroet door duizenden demonstrerende Oost-Timorezen. Ook in het buitenland werd opgelucht gereageerd.
   
 • Oost-Timor snakt naar rust
  door Hilde Janssen, Algemeen Dagblad, 27 juni 2006
  Het vertrek van de Oost-Timorese premier Alkatiri is met gejuich begroet, maar daarmee is de politieke crisis nog niet beslecht. President Xanana Gusmão is naarstig op zoek naar een vervanger die zowel de steun van het volk als de regeringspartij Fretilin geniet.
   
 • Vreugde in Dili na aftreden Alkatiri
  Nieuws.nl, 26 juni 2006
  Het nieuws over het aftreden van de Oost-Timorese premier Mari Alkatiri is maandag in de hoofdstad Dili met grote vreugde ontvangen. Jongeren dansten op de kade waar de afgelopen week dagelijks tegen Alkatiri werd gedemonstreerd en duizenden mensen trokken in feestelijke en luidruchtige optochten door de straten van de stad.
   
 • Oost-Timor: arm en onrustig
  Telegraaf, 26 juni 2006
  De Oost-Timorese hoofdstad Dili was maandag het toneel van feestvierende mensen, nadat premier Alkatiri uiteindelijk zijn ontslag had ingediend. De strijd van de afgelopen tijd in het armlastige land heeft een woelige voorgeschiedenis.
   
 • Oost-Timorese premier treedt af
  Volkskrant, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier Alkatiri treedt af
  Algemeen Dagblad, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier treedt af
  Telegraaf, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier Alkatiri treedt af (video)
  Sp!ts, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier Alkatiri treedt af
  Metro, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier treedt af
  Reformatorisch Dagblad, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier Alkatiri treedt af
  Gelderlander, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier Alkatiri treedt af
  Stentor, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier Alkatiri treedt af
  BN/De Stem, 26 juni 2006
  Oost-Timorese premier Alkatiri treedt af
  Dagblad van het Noorden, 26 juni 2006
  De Oost-Timorese premier Mari Alkatiri heeft maandag zijn ontslag ingediend. Hij lag onder vuur omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de bloedige rellen die het straatarme Aziatische land vorige maand in hun greep hielden.
   
 • Premier Oost-Timor kondigt aftreden aan
  Nieuws.nl, 26 juni 2006
  Premier Oost-Timor treedt af
  Standaard, 26 juni 2006
  De Oost-Timorese premier Mari Alkatiri heeft maandag na weken van geweld en politieke beroering in zijn land gezegd dat hij zal aftreden. Een dag eerder had Alkatiri's weigering om ontslag te nemen minister van Buitenlandse Zaken José Ramos-Horta er nog toe gezet om zelf op te stappen.
   
 • Oost-Timorese premier Alkatiri weg
  NOS Nieuws, 26 juni 2006
  De Oost-Timorese premier Alkatiri is opgestapt. Op een persconferentie in de hoofdstad Dili maakte hij zijn vertrek bekend. Alkatiri wordt verantwoordelijk gehouden voor de rellen van afgelopen maand. Daarbij vielen tientallen doden.
   
 • Oost-Timorese minister Ramos-Horta treedt af
  Nieuws.nl, 25 juni 2006
  De Oost-Timorese Nobelprijswinnaar en minister van buitenlandse José Ramos-Horta heeft zondag ontslag genomen, uit protest tegen het aanblijven van de omstreden premier Mari Alkatiri. Ramos-Horta riep Alkatiri op zijn voorbeeld te volgen, omdat de situatie volgens hem anders alleen maar verslechtert. In een radio-interview zei Ramos-Horta - die in 1996 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn geweldloos verzet tegen de Indonesische bezetting - respect te hebben voor Alkatiri, die volgens hem jarenlang zijn 'vriend' was, maar hem toch te vragen af te treden.
   
 • Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Volkskrant, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Algemeen Dagblad, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Telegraaf, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Sp!ts, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Metro, 25 juni 2006
  Oost-Timorese minister Ramos-Horta stapt op
  Nu.nl, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Gelderlander, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Stentor, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  BN/De Stem, 25 juni 2006
  Minister Ramos Horta Oost-Timor stapt op
  Dagblad van het Noorden, 25 juni 2006
  De Oost-Timorese minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta, heeft zondag ontslag genomen uit protest tegen het optreden van premier Mari Alkatiri. Hij blijft zijn functies echter uitoefenen totdat een nieuwe regering is geformeerd, aldus het Portugese persbureau Lusa.
   
 • Ramos-Horta stapt op in Oost-Timor
  NOS Nieuws, 25 juni 2006
  De minister van Buitenlandse Zaken van Oost-Timor, Ramos-Horta, stapt op. De politieke crisis op het eiland lijkt zich hiermee te verdiepen. Ramos-Horta was eind jaren 90 een van de drijvende krachten achter de onafhankelijkheid van Oost-Timor. Hij kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de vrede.
   
 • Premier Oost-Timor mag toch blijven
  Nieuws.nl, 25 juni 2006
  De Oost-Timorese regeringspartij Fretilin heeft besloten premier Mari Alkatiri te laten aanblijven, ondanks vele oproepen, onder andere van president Xanana Gusmão, om zijn aftreden. Het besluit was voor minister van buitenlandse zaken en defensie José Ramos-Horta aanleiding zijn dubbelfunctie onmiddellijk neer te leggen. Volgens Ramos-Horta functioneert de regering niet meer naar behoren, zei een woordvoerder.
   
 • President Oost-Timor belooft aan te blijven
  Nieuws.nl, 23 juni 2006
  De Oost-Timorese president Xanana Gusmão treedt niet af. Dat heeft hij vrijdag gezegd tegen duizenden van zijn aanhangers, die in de hoofdstad Dili demonstreerden voor zijn aanblijven. Gusmão zei donderdag dat hij zou aftreden, omdat premier Mari Alkatiri weigert dat te doen.
   
 • President Oost-Timor wil aanblijven
  Telegraaf, 23 juni 2006
  Gusmão zinspeelt op aanblijven
  Reformatorisch Dagblad, 23 juni 2006
  De Oost-Timorese president Xanana Gusmão heeft vrijdag voor een menigte van 2000 aanhangers in de hoofdstad Dili laten doorschemeren dat hij wil aanblijven. Een dag eerder dreigde Gusmão nog dat hij zou opstappen, als zijn premier Mari Alkatiri niet de verantwoordelijkheid neemt voor de crisis in het land.
   
 • Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Volkskrant, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Trouw, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Algemeen Dagblad, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Telegraaf, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Sp!ts, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Metro, 23 juni 2006
  Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Reformatorisch Dagblad, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Gelderlander, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Stentor, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  BN/De Stem, 23 juni 2006
  Duizenden Oost-Timorezen eisen aftreden premier
  Dagblad van het Noorden, 23 juni 2006
  Ruim tweeduizend Oost-Timorezen hebben zich vrijdag voor het regeringsgebouw in de hoofdstad Dili verzameld om het aftreden van premier Mari Alkatiri te eisen. Daarnaast betuigen zij steun aan president Xanana Gusmão.
   
 • Oost-Timorese president dreigt af te treden
  Trouw, 22 juni 2006
  Oost-Timorese president dreigt af te treden
  Trouw, 22 juni 2006
  De Oost-Timorese president Xanana Gusmão heeft donderdag gedreigd af te treden, omdat de onder vuur liggende premier Mari Alkatiri weigert zijn functie neer te leggen. In een toespraak tot de natie zei Gusmão vrijdag zijn ontslagbrief naar het parlement te sturen. Hij zei zich te schamen voor alle dingen die de staat de Oost-Timorezen heeft aangedaan.
   
 • O-Timor: Gusmão dreigt met aftreden
  NOS Nieuws, 22 juni 2006
  De Oost-Timorese president Gusmão dreigt morgen af te treden als premier Alkatiri dan nog in functie is. Gusmão zegde gisteren het vertrouwen in de premier op, toen bleek dat Alkatiri op de hoogte was van de bewapening van een militie door een van zijn ministers.
   
 • President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Volkskrant, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Algemeen Dagblad, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Telegraaf, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Metro, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Reformatorsisch Dagblad, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Nu.nl, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Gelderlander, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Stentor, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  BN/De Stem, 22 juni 2006
  President Oost-Timor dreigt met aftreden
  Dagblad van het Noorden, 22 juni 2006
  De Oost-Timorese president Xanana Gusmão heeft donderdag gedreigd met aftreden als zijn premier Mari Alkatiri niet de verantwoordelijkheid neemt voor de crisis in het land.
   
 • Oost-Timorese oud-minister geeft zichzelf aan
  Volkskrant, 22 juni 2006
  Oost-Timorese oud-minister geeft zichzelf aan
  Nieuws.nl, 22 juni 2006
  De voormalige Oost-Timorese minister van binnenlandse zaken Rogerio Lobato is donderdag nadat hij zichzelf had aangegeven voorgeleid aan de rechter en in staat van beschuldiging gesteld. Tegen Lobato was eerder deze week een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij wapens zou hebben geleverd aan de leider van een doodseskader dat zou zijn gevormd in opdracht van premier Mari Alkatiri.
   
 • Premier Oost-Timor treedt waarschijnlijk af
  Trouw, 21 juni 2006
  Premier Oost-Timor treedt waarschijnlijk af
  Nieuws.nl, 21 juni 2006
  De onder vuur liggende Oost-Timorese premier Mari Alkatiri treedt waarschijnlijk af. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag bekendgemaakt. Alkatiri stemt mogelijk donderdag tijdens een kabinetsvergadering in met zijn vertrek.
   
 • 'Premier Oost-Timor stapt donderdag op'
  Algemeen Dagblad, 21 juni 2006
  "Premier Oost-Timor stapt donderdag op"
  Reformatorisch Dagblad, 21 juni 2006
  'Premier Oost-Timor stapt donderdag op'
  Dagblad van het Noorden, 21 juni 2006
  De premier van Oost-Timor, Mari Alkatiri, zal vrijwel zeker donderdag zijn aftreden bekendmaken. Dat hebben bronnen rond de eerste minister gezegd tegen Indonesische media.
   
 • VN sturen weer vredestroepen naar Oost-Timor
  Telegraaf, 20 juni 2006
  Weer troepen VN naar Oost傍imor
  Reformatorisch Dagblad, 20 juni 2006
  VN sturen weer vredestroepen naar Oost-Timor
  Gelderlander, 20 juni 2006
  VN sturen weer vredestroepen naar Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 21 juni 2006
  VN sturen weer vredestroepen naar Oost-Timor De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag ingestemd met de terugkeer van VN没redestroepen naar Oost傍imor. De blauwhelmen moeten mogelijk vanaf augustus de regering bijstaan om herhaling van de geweldsuitbarstingen van de afgelopen maanden te voorkomen.
   
 • Vredesmacht paraat in Dili met oog op betoging
  Nieuws.nl, 20 juni 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili verzamelden zich dinsdag betogers die het vertrek willen afdwingen van premier Mari Alkatiri. Sommigen deelden pamfletten uit waarin Alkatiri een terrorist en moordenaar werd genoemd. Australische en andere buitenlandse troepen voerden patrouilles uit in de stad en doorzochten auto's op de aanwezigheid van wapens.
   
 • Rebellen in Oost-Timor leveren wapens in
  Volkskrant, 17 juni 2006
  De rebelse ex-soldaten in Oost-Timor hebben vrijdag een begin gemaakt met het inleveren van hun wapens. Ze droegen twaalf automatische geweren, vier pistolen en een hoeveelheid munitie over aan soldaten van de Australische interventiemacht.
   
 • Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Trouw, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Algemeen Dagblad, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Telegraaf, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Sp!ts, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Metro, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Gelderlander, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Stentor, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  BN/De Stem, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen leveren wapens in
  Dagblad van het Noorden, 16 juni 2006
  Oost-Timorese rebellen hebben vrijdag hun wapens overhandigd aan internationale militairen in het land. Daarmee volgden ze het bevel tot ontwapening dat president Xanana Gusmão eerder had gegeven.
   
 • Rebellen Oost-Timor leveren wapens in
  Nieuws.nl, 16 juni 2006
  Ontslagen Oost-Timorese militairen die met hun opstand tegen de regering een golf van geweld en anarchie uitlokten, hebben vrijdag hun wapens ingeleverd bij de Australische vredesmacht die de orde in het land is komen herstellen.
   
 • Rebellen Oost-Timor bereid wapens af te geven
  Nieuws.nl, 15 juni 2006
  Rebellen Oost-Timor bereid tot bestand
  Telegraaf, 15 juni 2006
  De Oost-Timorese soldaten die na hun ontslag uit het leger in opstand kwamen, zijn bereid hun wapens in te leveren, zeker als ze daartoe opdracht krijgen van president Xanana Gusmão. Dat heeft Alfredo Reinado, de belangrijkste commandant van de opstandelingen, donderdag gezegd.
   
 • Kofi Annan wil opnieuw VN-macht naar Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 14 juni 2006
  VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft dinsdag gemeld dat hij "voorbereidingen" treft om opnieuw een VN-vredesmacht naar Oost-Timor te sturen. Annan kan dat overigens niet zelf beslissen en is daarbij afhankelijk van de VN-Veiligheidsraad, waarin vooral de Amerikanen weinig voelen voor een nieuwe vredesmissie naar Oost-Timor.
   
 • Vluchtelingen in Oost-Timor in slechte conditie
  Nieuws.nl, 13 juni 2006
  Vluchtelingen in Oost-Timor in slechte conditie
  Reformatorisch Dagblad, 14 juni 2006
  De tienduizenden Oost-Timorezen die het geweld in de hoofdstad Dili zijn ontvlucht, worden bedreigd door ziekte en gebrek. Vooral de mensen die al sinds het begin van de onlusten in overvolle en vervuilde kampen in en rond Dili bivakkeren lopen risico. Zij hebben geen geld meer om de rijst die iedere vluchteling ontvangt aan te vullen met een beetje groente.
   
 • VN vragen dringend om noodhulp Oost-Timor
  Telegraaf, 12 juni 2006
  De Verenigde Naties zullen een dringend verzoek doen uitgaan aan de lidstaten om noodhulp voor Oost-Timor. Volgens de volkerenorganisatie slaan er door het geweld steeds meer mensen op de vlucht. Om de ergste nood te lenigen, is 18 miljoen dollar nodig.
   
 • Oost-Timor vraagt dringend hulp
  Tiscali Nieuws, 12 juni 2006
  Oost-Timor heeft maandag de internationale gemeenschap dringend verzocht om hulp voor het voeden en huisvesten van ongeveer honderdduizend mensen die de hoofdstad Dili en omgeving zijn ontvlucht na de hevige onlusten van ruim een maand geleden. Minister van buitenlandse zaken José Ramos-Horta zei dat de hulp nodig is om de situatie onder controle te brengen, waarna de evacués hopelijk geleidelijk naar hun woningen kunnen terugkeren.
   
 • Ramos-Horta wil onderzoek naar militie van premier
  Algemeen Dagblad, 9 juni 2006
  Ramos-Horta wil onderzoek naar militie van premier
  Telegraaf, 9 juni 2006
  De Oost-Timorese minister en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, José Ramos-Horta, wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar berichten dat premier Mari Alkatiri een militie heeft ingeschakeld om tegenstanders te liquideren. Voor de Australische zender ABC zei Ramos-Horta vrijdag dat hij de beschuldigingen "йeer serieus" neemt.
   
 • Oost-Timor doet beroep op steun VN
  Reformatorisch Dagblad, 9 juni 2006
  Oost-Timor heeft nog zeker tien jaar de hulp van de Verenigde Naties nodig voordat het weer een poging kan wagen op eigen benen te staan. Dat heeft de Oost-Timorese minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, José Ramos-Horta, vrijdag gezegd in de Azië-editie van The Wall Street Journal.
   
 • 'Premier Oost-Timor recruteerde eigen militie'
  Volkskrant, 8 juni 2006
  'Premier Oost-Timor recruteerde eigen militie'
  Algemeen Dagblad, 8 juni 2006
  'Premier Oost-Timor recruteerde eigen militie'
  Sp!ts, 8 juni 2006
  'Premier Oost-Timor recruteerde eigen militie'
  Telegraaf, 8 juni 2006
  'Premier Oost-Timor recruteerde eigen militie'
  Gelderlander, 8 juni 2006
  'Premier Oost-Timor recruteerde eigen militie'
  Stentor, 8 juni 2006
  'Premier Oost-Timor recruteerde eigen militie'
  Dagblad van het Noorden, 8 juni 2006
  De omstreden Oost-Timorese premier Mari Alkatiri heeft een gewapende militie ingehuurd. De regeringsleider wil dat de leden van die militie zijn politieke tegenstanders uitschakelen.
   
 • VN moet orde handhaven in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 7 juni 2006
  'Oost-Timor krijgt VN-politiemacht'
  Telegraaf, 7 juni 2006
  De komende twee jaar zal een door de Verenigde Naties geleide politiemacht de orde helpen handhaven in Oost-Timor. Dat heeft de Oost-Timorese minister van buitenlandse zaken en defensie José Ramos-Horta woensdag gezegd. De minister zei dat de VN de samenstelling van de politiemacht volgende week zullen bespreken en dat de agenten waarschijnlijk binnen drie maanden kunnen worden ingezet.
   
 • Ramos Horta ontmoet rebellenleider Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 7 juni 2006
  Ramos Horta ontmoet rebellenleider
  Telegraaf, 7 juni 2006
  Ramos Horta ontmoet rebellenleider Oost-Timor
  Sp!ts, 7 juni 2006
  De Oost-Timorese minister van Defensie José Ramos Horta heeft een ontmoeting gehad met de leider van de opstandige militairen. Ze spraken over de mogelijkheden om een eind te maken aan het geweld, aldus het kantoor van de minister woensdag.
   
 • Rebellen Oost-Timor willen overleg
  Nieuws.nl, 7 juni 2006
  Alfredo Reinado, de belangrijkste leider van de opstandige ex-militairen in Oost-Timor, is bereid is te praten over beëindiging van het geweld. Dat heeft hij woensdag, daags na een onderhoud met minister van defensie José Ramos-Horta, gezegd in een telefoongesprek. Hij maakte echter duidelijk dat de rebellen staan op het vertrek van premier Mari Alkatiri, die opdracht gaf voor het ontslag van zeshonderd stakende militairen dat de huidige onrust inluidde.
   
 • Premier Oost-Timor stemt in met onderzoek crisis
  Volkskrant, 7 juni 2006
  Premier Oost-Timor stemt in met onderzoek crisis
  Algemeen Dagblad, 7 juni 2006
  Premier Oost-Timor stemt in met onderzoek crisis
  Telegraaf, 7 juni 2006
  Premier Oost-Timor stemt in met onderzoek crisis
  Sp!ts, 7 juni 2006
  Premier Oost-Timor stemt in met onderzoek crisis
  Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2006
  De omstreden Oost-Timorese premier Mari Alkatiri heeft ingestemd met een onderzoek naar de oorzaak van de crisis in de voormalige Portugese kolonie. Dat heeft de VN-vertegenwoordiger voor Oost-Timor, de Japanner Sukehiro Hasegawa, woensdag gezegd, aldus de Australische nieuwszender ABC.
   
 • Geweld Timor draait om 'west' en 'oost'
  door Esther de Jong, BN/De Stem, 7 juni 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dilli is het na de komst van internationale vredestroepen wat rustiger geworden, maar er zijn nog steeds onlusten. Er wordt geplunderd, auto's en huizen gaan in vlammen op en de meeste winkels blijven dicht.
   
 • De modelstaat is failliet : betogers eisen ontslag van eerste minister van Oost-Timor
  door Corry Hancke, Nieuwsblad, 7 juni 2006
  De totale chaos dreigt in Oost-Timor: na het ontslag van 591 soldaten uit het leger zijn honderden rebellen uit het westen van het land aan het plunderen geslagen. Kop van jut is premier Alkatiri, die de belofte van welvaart niet kon waarmaken.
   
 • Betoging tegen premier Alkatiri in Dili
  Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
  Onrust op Oost-Timor houdt aan
  Standaard, 6 juni 2006
  Zo'n tweeduizend Oost傍imorezen hebben dinsdag in de hoofdstad Dili gedemonstreerd tegen premier Mari Alkatiri. De betogers reden op motorfietsen en in vrachtwagens rond het parlementsgebouw. Eerder dinsdag staken groepen relschoppers gebouwen in brand en werd een opslagplaats geplunderd. Van grootscheeps geweld, zoals zich dat de afgelopen dagen voordeed, was evenwel geen sprake.
   
 • Massaal protest in Timorese hoofdstad
  Nieuwsblad, 6 juni 2006
  In Oost-Timor zijn dinsdag duizenden plattelandsmensen naar de hoofdstad Dili getrokken om daar te betogen en het ontslag te eisen van premier Mari Alkatiri.
   
 • Brandstichting in Dili
  Volkskrant, 6 juni 2006
  Ook maandag is in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, brand gesticht door groepjes gewapende mannen. Australische soldaten verjoegen de brandstichters en er zijn geen slachtoffers gevallen. Het parlement kwam weer bijeen en keurde de extra bevoegdheden voor president Gusmão goed.
   
 • Jakarta boos over opmerkingen premier Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 6 juni 2006
  Jakarta boos over opmerkingen premier Oost-Timor
  Telegraaf, 6 juni 2006
  Jakarta boos over opmerkingen premier Oost-Timor
  Sp!ts, 6 juni 2006
  Jakarta boos over opmerkingen premier Oost-Timor
  Metro, 6 juni 2006
  Jakarta boos over opmerkingen premier Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 6 juni 2006
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono is boos over een opmerking van de Oost-Timorese premier Mari Alkatiri, dat pro-Indonesische milities medeverantwoordelijk zijn voor het huidige geweld in Oost-Timor. Susilo zei dat de uitspraak van Alkatiri de betrekkingen tussen Oost-Timor en Indonesië nadelig kan beïnvloeden, aldus de krant The Jakarta Post dinsdag.
   
 • Australië smeekt om hulp in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 6 juni 2006
  Australië roept de Aziatische landen op de troepen bij te staan die de gemoederen in Oost-Timor proberen te bedaren. Dinsdag wordt er in en rond de hoofdstad Dili opnieuw geplunderd.
   
 • Parlement Oost-Timor bespreekt verzoeningspoging
  Nieuws.nl, 5 juni 2006
  Het parlement van Oost-Timor is maandag bijeengekomen om de veiligheidsproblemen in het land te bespreken. Ook wordt beraadslaagd over een verzoeningspoging van minister van buitenlandse zaken en defensie José Ramos Horta, die eerder maandag rebellerende soldaten heeft bezocht.
   
 • Oost-Timorese parlement bijeen om onlusten te bedwingen
  Laatste Nieuws, 5 juni 2006
  In Oost-Timor is het parlement voor het eerst samengekomen sinds buitenlandse troepen in het land neergestreken zijn om de onlusten te bedwingen. Bijna de helft van de parlementsleden gaf echter om veiligheidsredenen verstek.
   
 • Parlement Oost-Timor overlegt over crisis
  Algemeen Dagblad, 5 juni 2006
  Parlement Oost-Timor overlegt over crisis
  Telegraaf, 5 juni 2006
  Parlement Oost-Timor overlegt over crisis
  Sp!ts, 5 juni 2006
  Parlement Oost-Timor bijeen
  Reformatorisch Dagblad, 5 juni 2006
  Parlement in Oost-Timor neemt maatregelen tegen geweld
  Laatste Nieuws, 5 juni 2006
  Het Oost-Timorese parlement is vandaag voor een tweedaags overleg bijeengekomen. De volksvertegenwoordigers praten over maatregelen die een eind moeten maken aan het geweld waaronder de voormalige Portugese kolonie gebukt gaat. Het parlement gaf zijn goedkeuring aan de noodmaatregelen die president Xanana Gusmão vorige week afkondigde. Gusmão trok de macht over de politie- en defensiemacht naar zich toe in een poging de orde te herstellen.
   
 • Parlement O-Timor bespreekt geweld
  NOS Nieuws, 5 juni 2006
  In Oost-Timor bespreekt het parlement het geweld in het land. Het is de eerste vergadering sinds een maand geleden de onlusten uitbraken. Veel parlementsleden ontbreken, omdat ze zich onveilig voelen of geen vervoer hebben.
   
 • Australië vreest afglijden O-Timor
  NOS Nieuws, 4 juni 2006
  Oost-Timor moet geen vrijhaven worden voor terroristen en internationale criminelen. Daarom moeten landen in de buurt zich inspannen om de chaos in het land te verminderen. Die oproep komt van de Australische minister van Defensie Nelson.
   
 • Oplossing politieke crisis in Oost-Timor
  Volkskrant, 3 juni 2006
  De politieke crisis die in Oost-Timor was ontstaan als gevolg van de muiterij in het leger is vrijdag grotendeels opgelost doordat minister van Buitenlandse Zaken José Ramos-Horta de taken heeft overgenomen van minister van Defensie Roque Rodriguez.
   
 • Australië wil meer buitenlandse politie in Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 2 juni 2006
  Australië wil meer politie Oost-Timor
  Telegraaf, 2 juni 2006
  Australië wil meer buitenlandse politie in Oost-Timor
  Sp!ts, 2 juni 2006
  De Australische minister van Justitie Chris Ellison heeft de internationale gemeenschap opgeroepen politiemensen naar Oost-Timor te sturen. Ellison zei vrijdag tegen de Australische nieuwszender ABC dat versterking nodig is, omdat er nog maar 160 Oost-Timorese politiemensen actief zijn.
   
 • Geweld Oost-Timor blijft voortduren
  Reformatorisch Dagblad, 2 juni 2006
  Het geweld in de Oost-Timorese hoofdstad Dili duurde vrijdag ondanks de aanwezigheid van meer dan 2000 buitenlandse vredessoldaten voort. Zeker één persoon kwam om het leven.
   
 • Onrust in Dili laait toch weer op
  NOS Nieuws, 2 juni 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili is het toch weer onrustig. Vanmorgen leek het erop dat de rust een beetje was teruggekeerd, maar nu wordt er weer op grote schaal geplunderd.
   
 • Honger leidt tot plunderingen op Oost-Timor
  Nieuws.nl, 2 juni 2006
  Een menigte van bijna duizend personen heeft vrijdag opslagplaatsen van de overheid in de Oost-Timorese hoofdstad Dili geplunderd. Elders in Dili kwam het tot confrontaties tussen met honkbalknuppels en machetes gewapende bendes.
   
 • Hulporganisaties vrezen in Oost-Timor humanitaire crisis
  Reformatorisch Dagblad, 1 juni 2006
  Het geweld van rebellen en bendes in Oost-Timor drijft steeds meer mensen op de vlucht. Alleen al in de hoofdstad Dili hebben 70.000 mensen huis en haard verlaten, de helft van de bevolking. Hulporganisaties waarschuwen voor een humanitaire crisis.
   
 • Oost-Timor te vroeg op eigen benen, foute leiders doen de rest
  door Minka Nijhuis, Trouw, 1 juni 2006
  De Oost-Timorese onafhankelijkheid van Indonesië wordt in mei 2002 als een succesverhaal gepresenteerd. In werkelijkheid is de staat nauwelijks levensvatbaar.
   
 • Gusmão roept op tot eenheid Oost-Timorezen
  Telegraaf, 1 juni 2006
  De Oost-Timorese president Xanana Gusmão heeft donderdag zijn landgenoten opgeroepen tot vergevingsgezindheid en eendracht. In een emotionele toespraak die het staatshoofd hield voor leden van de nationale politie zei Gusmão dat "wij ons moeten verenigen voor een hoger doel - de stabiliteit van Oost-Timor - om zo het lijden van het volk te verlichten".
   
 • Premier Oost-Timor wil van geen wijken weten
  Telegraaf, 31 mei 2006
  De premier van Oost-Timor, Mari Alkatiri, weigert gehoor te geven aan oproepen om zijn onmiddellijke aftreden. In een vraaggesprek met de Britse omroep BBC woensdag zei de eerste minister dat het jongste geweld in het straatarme land niet zal uitmonden in "politieke veranderingen". De critici moeten hun zegje maar doen tijdens de parlementsverkiezingen in 2007, aldus de premier.
   
 • Geweld Oost-Timor gaat ondanks nieuwe troepen door
  Nieuws.nl, 31 mei 2006
  In Oost-Timor zijn woensdag nieuwe troepen geland ter ondersteuning van een buitenlandse krijgsmacht die probeert een eind te maken aan chaos en wetteloosheid in en rond de hoofdstad Dili, maar daar tot nu toe niet echt in slaagt. Australië zei dat er wellicht een semi-permanente vredesmacht nodig is om de veiligheid in Oost-Timor te garanderen terwijl het land zijn politieke, financiële, juridische en sociale structuren op poten zet.
   
 • Tienduizenden Oost-Timorezen op de vlucht
  Volkskrant, 31 mei 2006
  Tienduizenden Oost-Timorezen op de vlucht
  Algemeen Dagblad, 31 mei 2006
  Tienduizenden Oost-Timorezen op de vlucht
  Telegraaf, 31 mei 2006
  Tienduizenden Oost-Timorezen op de vlucht
  Sp!ts, 31 mei 2006
  Het geweld in Oost-Timor drijft steeds meer mensen op de vlucht. Alleen al in de hoofdstad Dili hebben 70.000 mensen huis en haard verlaten, de helft van de bevolking.
   
 • Meer buitenlandse troepen naar Oost-Timor
  Nieuws.nl, 31 mei 2006
  In Oost-Timor zijn woensdag nieuwe troepen geland ter ondersteuning van een buitenlandse krijgsmacht die probeert een eind te maken aan chaos en wetteloosheid in en rond de hoofdstad Dili, maar daar tot nu toe niet echt in slaagt.
   
 • Annan: VN卜acht te vroeg weg uit Oost傍imor
  Telegraaf, 31 mei 2006
  Annan: VN卜acht te vroeg weg uit Oost傍imor
  Sp!ts, 31 mei 2006
  Annan: VN卜acht te vroeg weg uit Oost傍imor
  Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2006
  De VN-vredesmacht die in 2002 na de onafhankelijkheid van Oost-Timor in het nieuwe land werd gestationeerd, is volgens VN-secrataris-generaal Annan te vroeg uit het gebied teruggetrokken. De troepenmacht vertrok in 2005 uit Oost-Timor en werd vervangen door een politieke waarnemersmissie van de VN.
   
 • Rebellenleider ontevreden met maatregel Gusmão
  Telegraaf, 31 mei 2006
  Rebellenleider ontevreden met maatregel Gusmão
  Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2006
  De leider van de rebellen in het Oost-Timorese leger, commandant Alfredo Reinado, is niet tevreden met de maatregel die de Oost-Timorese president Xanana Gusmão dinsdag heeft genomen om de rust in het land te herstellen. Gusmao ontsloeg de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken en nam hun bevoegdheden op zich.
   
 • President Oost-Timor neemt bevel leger over
  Volkskrant, 31 mei 2006
  Om een einde te maken aan het escalerende geweld heeft de Oost-Timorese president Xanana Gusmão zichzelf speciale bevoegdheden toegeëigend, waardoor hij onder meer het bevel over het leger krijgt. De rellen in Oost-Timor blijven intussen aanhouden.
   
 • President onrustig Oost-Timor grijpt in (video)
  Sp!ts, 30 mei 2006
  President onrustig Oost-Timor grijpt in
  Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2006
  President onrustig Oost-Timor grijpt in
  Dagblad van het Noorden, 30 mei 2006
  Om een einde te maken aan het escalerende geweld op Oost-Timor, heeft president Xanana Gusmão dinsdag zijn macht uitgebreid. Hij kreeg speciale bevoegdheden zoals het bevel over de strijdkrachten.
   
 • Opnieuw plunderingen in Oost-Timor
  Telegraaf, 30 mei 2006
  Gewelddadige jeugdbendes in Oost-Timor maken zich dinsdag opnieuw op grote schaal schuldig aan plunderingen in hoofdstad Dili. De jongeren hebben winkels leeggeroofd en een aantal kleinere gebouwen en auto's in het centrum van de stad in brand gestoken. Dat heeft de Australische nieuwszender ABC dinsdag gemeld op gezag van de Australische militairen die in Oost-Timor de rust proberen te herstellen.
   
 • Minister van defensie Oost-Timor ontslagen
  Nieuws.nl, 30 mei 2006
  Het kabinet van Oost-Timor heeft dinsdag naar aanleiding van het geweld van de afgelopen week minister van defensie Rogerio Lobato ontslagen. Dat gebeurde tijdens crisisberaad dat het kabinet voor de tweede achtereenvolgende dag hield. Het geweld in Oost-Timor begon met een opstand van ontslagen soldaten en is de laatste week geëscaleerd.
   
 • President Gusmão trekt macht naar zich toe
  Elsevier, 30 mei 2006
  De Oost-Timorese president Xanada Gusmão heeft dinsdag de directe controle over de strijdkrachten opgeëist om een einde te kunnen maken aan de chaos en de wetteloosheid in de hoofdstad Dili. Met machetes en stokken gewapende bendes bleven de stad onveilig maken. Inwoners gingen elkaar bij distributiecentra te lijf om aan voedsel te komen.
   
 • Gusmão trekt macht naar zich toe
  NOS Nieuws, 30 mei 2006
  In Oost-Timor heeft president Gusmão de volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land naar zich toegetrokken. De minister van Defensie en die van Binnenlandse Zaken zijn ontslagen. Bij de onlusten in het land zijn tientallen doden gevallen.
   
 • President Oost-Timor krijgt macht over leger
  Volkskrant, 30 mei 2006
  Oost-Timorese president neemt macht leger over
  Telegraaf, 30 mei 2006
  Oost-Timorese president neemt macht leger over (video)
  Sp!ts, 30 mei 2006
  Oost傍imorese president neemt macht leger over
  Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2006
  President Xanana Gusmão van Oost-Timor heeft dinsdag speciale bevoegdheden gekregen waardoor hij onder meer de macht over het leger krijgt. De stap volgt na dagen van rellen in het arme land.
   
 • President Oost-Timor trekt controle leger naar zich toe
  Standaard, 30 mei 2006
  De president van Oost-Timor, Xanana Gusmão, heeft dinsdag bekendgemaakt dat hij de controle van het leger en de politie overneemt, na dagen van geweld. Het leger was tot nog toe de bevoegdheid van eerste minister Mari Alkatiri. Die werd zwaar bekritiseerd omdat hij er niet in was geslaagd de uitbarsting van het conflict tussen deserteurs en de legertroepen te vermijden. Dat conflict ligt aan de grondslag van de onlusten.
   
 • President Gusmão trekt macht naar zich toe
  Nieuws.nl, 30 mei 2006
  De Oost-Timorese president Xanada Gusmão heeft dinsdag de directe controle over de strijdkrachten opgeëist om een einde te kunnen maken aan de chaos en de wetteloosheid in de hoofdstad Dili. Met machetes en stokken gewapende bendes bleven de stad onveilig maken. Inwoners gingen elkaar bij distributiecentra te lijf om aan voedsel te komen.
   
 • Oost-Timor: wie, wat, waar?
  NOS Journaal, 30 mei 2006
  In Oost-Timor is het geweld weer opgelaaid. Waar gaat het om? Een overzicht van het conflict, de betrokken partijen en de historie van het land.
   
 • Archieven met strafdossiers Oost-Timor geplunderd
  Nieuws.nl, 30 mei 2006
  Plunderaars hebben een deel van de Oost-Timorese strafrechtelijke dossiers gestolen, waaronder de belangrijkste stukken over het geweld dat uitbrak na het in augustus 1999 gehouden referendum over onafhankelijkheid. Dat heeft de procureur-generaal van Oost-Timor, Longuinhos Monteiro, dinsdag gezegd.
   
 • Opnieuw botsingen tussen bendes Oost-Timor
  Volkskrant, 30 mei 2006
  Opnieuw botsingen tussen bendes Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 30 mei 2006
  Opnieuw botsingen tussen bendes Oost-Timor
  Telegraaf, 30 mei 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili hebben zich dinsdag opnieuw gewelddadige botsingen voorgedaan tussen rivaliserende bendes. In het centrum van de stad, vlak bij het presidentiële paleis, staken gewapende jongeren huizen, auto's en winkels in brand.
   
 • Gusmão tracht vrede te stichten in Timor
  Volkskrant, 30 mei 2006
  In een geëmotioneerd mengelmoes van Tetun, Portugees en Indonesisch heeft president Xanana Gusmão de burgers van Oost-Timor maandag opgeroepen zich weer met elkaar te verzoenen.
   
 • Oost-Timorese bendes en rebellenpolitie ontwapend
  Volkskrant, 29 mei 2006
  Oost-Timorezen ontwapend
  Algemeen Dagblad, 29 mei 2006
  Oost-Timorezen ontwapend
  Sp!ts, 29 mei 2006
  De internationale troepenmacht in Oost-Timor heeft de bendes die het land de afgelopen dagen terroriseerden ontwapend. Ook de rebellerende politie in de heuvels buiten de Oost-Timorese hoofdstad Dili heeft hun wapens ingeleverd, zei de Australische bevelhebber van de internationale troepen maandag.
   
 • Duizenden vluchten uit hoofdstad Oost-Timor
  NRC Handelsblad, 29 mei 2006
  Tienduizenden mensen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor het geweld van gewapende bendes in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Velen zochten bescherming in kerken, ambassades of bij het vliegveld. Maar de meesten verlieten de stad die wordt geteisterd door rivaliserende bendes die elkaar met kapmessen te lijf gaan en huizen plunderen en in brand steken.
   
 • President Oost-Timor roept op tot verzoening
  Nieuwsblad, 29 mei 2006
  De president van Oost-Timor, Xanana Gusmão, heeft maandag opgeroepen tot de nationale verzoening. Hij hoopt op die manier een einde te maken aan het geweld dat Oost-Timor aan de rand van de burgeroorlog heeft gebracht. Sinds het geweld uitbrak op 28 april, zijn al een twintigtal doden geteld.
   
 • Jongeren plunderen in Oost-Timor
  NRC Handelsblad, 29 mei 2006
  Jongeren hebben vanochtend in de Oost-Timorese hoofdstad Dili een opslagplaats voor voedsel geplunderd van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Hulporganisaties waarschuwden dat het aanhoudend geweld van gewapende benden in Oost-Timor de hulpverlening in het land in gevaar brengt.
   
 • Oost-Timorezen plunderen pakhuis VN
  Algemeen Dagblad, 29 mei 2006
  Burgers plunderen pakhuis VN
  Telegraaf, 29 mei 2006
  Oost-Timorezen plunderen pakhuis VN
  Sp!ts, 29 mei 2006
  Een boze menigte in de Oost-Timorese hoofdstad Dili heeft maandag een pakhuis van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties geplunderd. Enkele tientallen jongeren bestormden de opslagplaats, nadat ongeveer 800 mensen al uren voor de dichte deuren van het magazijn hadden gewacht.
   
 • Opslagplaats wereldvoedselprogramma geplunderd
  Nieuwsblad, 29 mei 2006
  Meute plundert opnieuw voedselvoorraad in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 29 mei 2006
  In Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, is maandag een opslagplaats van het wereldvoedselprogramma door een hongerige menigte geplunderd. Zo'n 800 personen, voornamelijk vrouwen en kinderen, stonden al vier uur bij het gebouw te wachten toen ongeveer honderd jongeren de toeganghekken openbraken, het gebouw binnengingen en zakken rijst mee naar buiten namen. Ze hielden op met plunderen toen Australische soldaten in tanks arriveerden.De Australische troepen kwamen dit weekeinde in Dili aan om orde op zaken te stellen.
   
 • Bendes met messen en speren steken in Dili elkaars huizen in de fik : inwoners ontvluchten massaal de Oost-Timorese hoofdstad; daar blijft de sfeer explosief en gewelddadig, ondanks de aanwezigheid van Australische militairen
  door Michel Maas, Volkskrant, 29 mei 2006
  Het zijn niet langer militairen en politiemensen die elkaar bevechten in de Oost-Timorese hoofdstad Dili, maar gewapende bendes. De inwoners vluchten.
   
 • Rust in Dili enigszins teruggekeerd
  NOS Nieuws, 29 mei 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili is de rust na het geweld van de afgelopen dagen enigszins teruggekeerd. In delen van Dili proberen buitenlandse troepen de orde te bewaren. Gisteren stuurde Australië nog eens honderden militairen om een eind te maken aan het geweld.
   
 • Crisisoverleg regering Oost-Timor
  NOS Nieuws, 29 mei 2006
  De regering van Oost-Timor is bijeen geweest om te overleggen over de crisis en de onlusten in het land. Aanhangers van president Gusmão willen volgens de Australische omroep ABC dat het kabinet van premier Alkatiri vertrekt. Wat het overleg heeft opgeleverd, is onbekend.
   
 • Kabinet Oost-Timor houdt crisisberaad over geweld
  Nieuws.nl, 29 mei 2006
  Het Oost-Timorese kabinet is maandag bijeengekomen voor spoedberaad over het geweld dat in de afgelopen week aan zeker 27 mensen het leven heeft gekost. De opstandige soldaten die het geweld hebben ontketend willen praten over vrede. Australië wil dat zijn militairen van de Oost-Timorese regering een ruimer mandaat krijgen om bendes die de bevolking terroriseren aan te pakken.
   
 • Oost-Timorese leiders overleggen over crisis
  Telegraaf, 29 mei 2006
  Oost-Timorese leiders overleggen over crisis
  Laatste Nieuws, 29 mei 2006
  De Oost-Timorese president Xanana Gusmão en premier Mari Alkatiri hebben maandag met het kabinet over de crisis en onlusten in hun land overlegd. Aanhangers van Gusmão en kerkelijke leiders willen dat het huidige kabinet opstapt en wordt vervangen door een regering van nationale eenheid, aldus de Australische nieuwszender ABC maandag.
   
 • VN pleiten voor versterking troepenmacht Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 29 mei 2006
  Honderden medewerkers van de Verenigde Naties zijn zondag uit Oost-Timor geëvacueerd omdat in het land een burgeroorlog dreigt uit te breken.
   
 • VN: Meer troepen naar Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 28 mei 2006
  Honderden medewerkers van de Verenigde Naties zijn zondag uit Oost-Timor geëvacueerd. Het land balanceert op de rand van een burgeroorlog. Bendes bevechten elkaar in de straten van de hoofdstad Dili. Ondanks de aanwezigheid van zwaarbewapende buitenlandse militairen worden huizen en zelfs mensen in brand gestoken. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.
   
 • Nieuwe versterkingen in Oost-Timor
  NOS Nieuws, 28 mei 2006
  In Oost-Timor zijn nog eens honderden Australische militairen gearriveerd. Zij moeten een eind maken aan het geweld in het land. Volgens hun commandant zullen zijn troepen de bendes snel ontwapenen. Zijn brigade telt nu 2250 man.
   
 • Versterkingen gearriveerd in Oost-Timor
  Volkskrant, 28 mei 2006
  Versterkingen gearriveerd in Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 28 mei 2006
  Versterkingen gearriveerd in Oost-Timor
  Telegraaf, 28 mei 2006
  Versterkingen gearriveerd in Oost-Timor
  Sp!ts, 28 mei 2006
  Versterkingen gearriveerd in Oost-Timor
  Nu.nl, 27 mei 2006
  Australië heeft zondag honderden militairen ingevlogen naar Oost-Timor om de daar al aanwezige troepenmacht te versterken. De internationale brigade van Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Maleisiërs moet de orde en rust herstellen in het land. In totaal lopen er nu zo'n 2250 buitenlandse militairen rond.
   
 • VN evacueert medewerkers uit Oost-Timor
  Nieuws.nl, 28 mei 2006
  De Verenigde Naties (VN) hebben honderden medewerkers geëvacueerd uit Oost-Timor waar rivaliserende, gewapende milities huizen in brand staken. Duizenden inwoners van de hoofdstad Dili hebben de stad ook verlaten. Australische troepen proberen de rust in Dili te bewaren, maar lijken er alleen in te slagen de bendes voor korte tijd uit elkaar te jagen.
   
 • De Australiërs zijn er, Oost-Timor vindt rust : Henricieta hoorde haar buren gillen van angst en pijn toen hun huis in brand werd gestoken, een moeder en vijf
  door Michel Maas, Volkskrant, 27 mei 2006
  Alleen al het kijken naar de Australiërs geeft de inwoners van het door geweld geteisterde Oost-Timor iets van gemoedsrust. Het einde van de chaos komt misschien in zicht.
   
 • 'Niet soldaten, maar hooligans stichten chaos in O-Timor' : met heel veel bellen, heel veel praten probeert minister Ramos-Horta de lieve vrede te herstellen, alsof hij in zijn eentje de regering is
  door Michel Maas, Volkskrant, 27 mei 2006
  De president en de premier van Oost-Timor zijn nergens te bekennen. Het is de minister van Buitenlandse Zaken, Ramos-Horta, die een uitweg moet vinden uit het chaotische geweld in zijn jonge land.
   
 • VN evacueren deel personeel in Oost-Timor
  Nu.nl, 27 mei 2006
  De Verenigde Naties hebben besloten familieleden van hun personeel in Oost-Timor te evacueren in verband met het aanhoudende geweld tussen het leger en opstandige militairen. Ook personeel dat niet strikt noodzakelijk is om de VN-missie draaiende te houden, wordt overgebracht naar het Australische Darwin. Dat maakte de volkerenorganisatie zaterdag bekend.
   
 • VN-personeel weg uit Oost-Timor
  Telegraaf, 27 mei 2006
  VN-personeel weg uit Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2006
  VN-personeel weg uit Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 27 mei 2006
  De Verenigde Naties halen al het niet-essentiële personeel weg uit Oost-Timor. De volkerenorganisatie besloot daartoe na nieuw etnisch geweld in de Oost-Timorese hoofdstad Dili, meldde een woordvoerster van de VN.
   
 • VN trekt personeel terug uit Oost-Timor
  Nieuwsblad, 27 mei 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili zijn zaterdag nieuwe gevechten uitgebroken tussen rivaliserende bendes. Duizenden inwoners zijn de hoofdstad ontvlucht en de Verenigde Naties besloten een deel van het personeel te evacueren.
   
 • Onrust in Oost-Timor neemt verder toe
  Nieuws.nl, 27 mei 2006
  De onrust in Oost-Timor is zaterdag ondanks de aanwezigheid van buitenlandse militairen toegenomen en volgens de Oost-Timorese premier Mari Alkatiri is er een couppoging gaande. Rivaliserende bendes namen het zaterdag in de straten van Dili met kapmessen en speren tegen elkaar op en staken huizen in brand. Duizenden doodsbange inwoners van Dili zijn inmiddels op de vlucht geslagen.
   
 • Premier Oost-Timor: geweld onderdeel couppoging
  Algemeen Dagblad, 27 mei 2006
  Premier Oost-Timor: geweld onderdeel couppoging
  Telegraaf, 27 mei 2006
  Premier Oost-Timor: geweld onderdeel couppoging
  Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2006
  Premier Oost-Timor: geweld onderdeel couppoging
  Dagblad van het Noorden, 27 mei 2006
  De Oost-Timorese premier Mari Alkatiri heeft zaterdag gezegd dat het geweld in de hoofdstad Dili deel uitmaakte van een poging om hem af te zetten. Het aanhoudende geweld tussen regeringstroepen en muitende militairen is volgens hem 'politiek gemotiveerd'.
   
 • "Gezin minister Oost-Timor uitgemoord"
  Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2006
  Een groep nog onbekende mannen heeft donderdag zes waarschijnlijke familieleden van de Oost-Timorese minister van Binnenlandse Zaken, Rogerio Lobato, vermoord. Dat heeft premier Mari Alkatiri vrijdag bekendgemaakt.
   
 • Ruim tweehonderd Maleisiërs vrijdag naar Oost-Timor
  Volkskrant, 26 mei 2006
  Ruim 200 Maleisiërs naar Oost-Timor
  Telegraaf, 26 mei 2006
  Ruim tweehonderd Maleisische militairen vertrekken vrijdag naar Oost-Timor om de daar al aanwezige Australische collega's te helpen bij het herstel van rust en orde in hoofdstad Dili. Dat heeft een woordvoerder van het Maleisische ministerie van Defensie laten weten.
   
 • Overal in Dili klinken schoten : strijd in Oost-Timor verplaatst zich naar hoofdstad; honderden families vluchten
  door Michel Maas, Volkskrant, 26 mei 2006
  De strijd in Oost-Timor heeft de hoofdstad Dili bereikt. Niemand weet wie precies met wie vecht. Alleen de komst donderdag van Australische troepen brengt hoop.
   
 • Op de laadbak liggen twee dode agenten
  door Michel Maas, Volkskrant, 26 mei 2006
  [Vervolg van bovenstaand artikel.]
   
 • Gevechten Oost-Timor laaien weer op
  Telegraaf, 26 mei 2006
  De gevechten in Oost-Timor zijn vrijdagochtend opnieuw opgelaaid. Regeringsgetrouwe militairen raakten slaags met opstandige ontslagen oud-militairen. Dat meldden journalisten ter plekke.
   
 • Loyale troepen Oost-Timor weg uit Dili
  Telegraaf, 26 mei 2006
  De Oost-Timorese regering heeft haar troepen naar de barakken gestuurd terwijl Australische militairen de ordehandhaving hebben overgenomen in Dili.
   
 • Australië moet rust op Oost-Timor herstellen
  Trouw, 26 mei 2006
  Buitenlandse troepen moeten een mogelijk nieuwe burgeroorlog op Oost-Timor helpen voorkomen. De Oost-Timorese regering heeft aangegeven zelf de aanhoudende gevechten niet te kunnen beteugelen.
   
 • Leger Oost-Timor doodt negen politieagenten
  Nieuws.nl, 26 mei 2006
  Oost-Timor: twintig doden in vier dagen
  Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2006
  Leger Oost-Timor schiet agenten dood : veiligheidszone rond hoofdstad
  Standaard, 26 mei 2006
  Oost-Timorese militairen hebben donderdagavond negen politieagenten doodgeschoten die zij ervan verdachten zich bij de ontslagen soldaten te hebben aangesloten die in Oost-Timor momenteel voor grote onrust zorgen. De agenten kwamen na een vuurgevecht van een uur en bemiddeling door personeel van de Verenigde Naties het hoofdbureau van politie uit toen ze door de militairen onder vuur werden genomen. Behalve de doden vielen er 27 gewonden, zei een woordvoerder van de Verenigde Naties in New York.
   
 • Australiërs met ordehandhaving Dili belast
  Volkskrant, 26 mei 2006
  Australiërs met ordehandhaving Oost-Timor belast
  Parool, 26 mei 2006
  De regering van Oost-Timor heeft Australische militairen de verantwoordelijkheid voor de ordehandhaving in de hoofdstad Dili gegeven. De Australiërs begonnen vrijdag met het uit elkaar halen van de strijdende partijen. Desondanks raakten opstandige militairen en regeringsgetrouwe troepen opnieuw slaags.
   
 • Australische troepen actief in Oost-Timor
  NRC Handelsblad, 26 mei 2006
  Australische commando's zijn gisteren in Oost-Timor aangekomen met het doel een einde te maken aan het oplaaiende geweld tussen opstandige soldaten en regeringstroepen. De 150 commando's hebben na aankomst het vliegveld in de hoofdstad Dili beveiligd in afwachting van de komst van in totaal 1.300 Australische militairen.
   
 • Australische militairen treffen chaos aan in Oost-Timor (video)
  Volkskrant, 25 mei 2006
  Australiërs treffen chaos aan in Oost-Timor
  Telegraaf, 25 mei 2006
  Australiërs treffen chaos aan in Oost-Timor
  Sp!ts, 25 mei 2006
  Een eerste groep Australische militairen is donderdag aangekomen in Oost-Timor, dat al sinds vorige maand wordt geplaagd door felle gevechten tussen het leger en opstandige militairen. De Australiërs hebben in de hoofdstad Dili een chaos aangetroffen, aldus premier John Howard. Overal in de stad woeden vuurgevechten. Mogelijk zijn alleen al donderdag twintig doden gevallen.
   
 • Buitenlanders ontvluchten Oost-Timor
  Elsevier, 25 mei 2006
  Vanwege de aanhoudende gevechten hebben honderden buitenlanders hebben Oost-Timor verlaten. Vandaag vielen drie doden en twaalf gewonden. Intussen zijn de eerste Australische troepen gearriveerd die een eind moeten helpen maken aan het geweld tussen regeringstroepen en rebellerende soldaten.
   
 • Slachtpartij bij gevechten in Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 25 mei 2006
  Doden door gevechten in Oost-Timor
  Telegraaf, 25 mei 2006
  Gevechten tussen opstandige militairen en regeringstroepen hebben donderdag tot twintig levens geëist in hoofdstad Dili van Oost-Timor. Dat heeft de Australische nieuwszender ABC gemeld naar aanleiding van berichten van Oost-Timorese radiostations.
   
 • Zeker zes doden door gevechten Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 25 mei 2006
  Zeker zes mensen zijn donderdag om het leven gekomen in gevechten tussen opstandige militairen en regeringstroepen in Oost-Timor. Dat heeft het Portugese persbureau Lusa gemeld op gezag van bronnen bij de Oost-Timorese politie. Oost-Timorese media spreken van mogelijk twintig doden.
   
 • Confrontaties tussen soldaten en deserteurs in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 25 mei 2006
  In het centrum van Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, vonden donderdagmorgen gewapende confrontaties plaats tussen Timorese soldaten en gedeserteerde militairen. Dat meldt een AFP-journalist ter plaatse. Geweerschoten kwamen van uit de buurt van het paleis en van de kust.
   
 • Australische troepen aangekomen in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 25 mei 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili is het donderdag opnieuw tot confrontaties gekomen tussen regeringssoldaten en rebellen. Ondertussen zijn de eerste Australische soldaten aangekomen om de orde in het Aziatische land te herstellen.
   
 • Buitenlandse troepen in Oost-Timor aangekomen
  Nieuws.nl, 25 mei 2006
  Buitenlandse troepen in Oost-Timor aangekomen
  Nieuwsblad, 25 mei 2006
  In de Oost-Timorese hoofdstad Dili zijn donderdag bij aanhoudend geweld drie doden en een twaalftal gewonden gevallen. Een van de slachtoffers was een Zuid-Koreaan. Hij werd door een kogel in de nek getroffen. Ondertussen zijn de buitenlandse troepen aangekomen die door de Oost-Timorese regering te hulp zijn geroepen om een einde aan het geweld te maken.
   
 • Australische commando's op vliegveld Dili geland
  Algemeen Dagblad, 25 mei 2006
  Australische commando's op vliegveld Dili
  Telegraaf, 25 mei 2006
  Australische commando's op vliegveld Dili geland
  Sp!ts, 25 mei 2006
  Australische commando's aangekomen in Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 25 mei 2006
  Australische commando's naar vliegveld Oost-Timor (video)
  Nu.nl, 25 mei 2006
  Australische commando's op vliegveld Dili geland
  Dagblad van het Noorden, 25 mei 2006
  Ongeveer 150 Australische commando's zijn donderdag op het vliegveld van hoofdstad Dili van Oost-Timor geland. De Australische premier John Howard had eerder gezegd dat de troepen actie moeten ondernemen om de luchthaven van Dili te beveiligen.
   
 • Australische commando's naar Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 25 mei 2006
  De Australische premier John Howard heeft bekendgemaakt dat er donderdag 150 commando's naar het vliegveld van de Oost傍imorese hoofdstad Dili worden gezonden. Doel van de actie is de luchthaven veilig te stellen.
   
 • Regering Oost-Timor vraagt buitenlandse hulp (video)
  door Michel Maas, Volkskrant, 24 mei 2006
  Australië, Nieuw-Zeeland en Portugal sturen troepen naar Oost-Timor. De regering van Oost-Timor had de landen daar woensdag om gevraagd. Ook Maleisië is verzocht troepen te sturen. De regering hoopt met de buitenlandse troepen een dreigende burgeroorlog in de kiem te smoren.
   
 • Buitenlandse troepen naar onrustig Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 24 mei 2006
  Buitenlandse troepen naar onrustig Oost-Timor
  Telegraaf, 24 mei 2006
  Australië, Nieuw-Zeeland en Portugal sturen troepen naar Oost-Timor. De buitenlandse manschappen moeten helpen de orde te herstellen in het land. Dili, dat om de buitenlandse hulp vroeg, wil voorkomen dat de straatarme natie in een burgeroorlog verwikkeld raakt.
   
 • Buitenlandse troepen naar Oost-Timor
  Nieuws.nl, 24 mei 2006
  Nieuw-Zeeland heeft woensdag zestig man politie en militairen naar Oost-Timor gestuurd om de gevechten te helpen bedwingen die daar gaande zijn tussen het leger en ontslagen soldaten. Ook Portugal en Australië sturen troepen. De Oost-Timorese regering heeft de drie genoemde landen plus Maleisië om militaire hulp gevraagd.
   
 • Oost-Timor vraagt buitenlandse hulp
  Telegraaf, 24 mei 2006
  De regering van Oost-Timor heeft Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Portugal woensdag gevraagd om agenten en militairen te sturen. Die moeten helpen de orde te bewaren in het land. Dili wil voorkomen dat de straatarme natie in een burgeroorlog verwikkeld raakt.
   
 • Iedereen weet op wie het leger schiet: op majoor Alfredo : regeringstroepen in Oost-Timor slaags met dissidente commandant van militaire politie
  door Michel Maas, Volkskrant, 24 mei 2006
  Een conflict tussen het leger en een groep ontslagen militairen zet de etnische verdeeldheid in Oost-Timor op scherp. Escalatie van het geweld dreigt.
   
 • Vrees voor escalatie in Oost-Timor : inwoners van Dili vluchten bergen in
  door Michel Maas, Volkskrant, 24 mei 2006
  Oost-Timor wordt bedreigd door een nieuwe uitbarsting van geweld. Het regeringsleger was dinsdag in de bergen buiten de hoofdstad Dili in felle gevechten verwikkeld met leden van de militaire politie en een speciale eenheid van de politie.
   
 • Dode en gewonden bij nieuw geweld in Oost-Timor
  Nieuws.nl, 23 mei 2005
  In Oost-Timor is bij vuurgevechten tussen het leger en uit het leger ontslagen voormalige rebellen een soldaat gedood. Zeven anderen raakten gewond. Het leger zei tientallen arrestaties te hebben verricht.
   
 • Steun EU van 18 miljoen voor Oost傍imor
  Reformatorisch Dagblad, 19 mei 2005
  Europees Commissaris Louis Michel (ontwikkelingshulp) heeft vrijdag 18 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp aan Oost傍imor. Daarvan is twee derde bedoeld voor de ontwikkeling van het platteland.
   
 • Spanning Oost-Timor loopt op
  Algemeen Dagblad, 17 mei 2005
  Spanning Oost-Timor loopt op
  Telegraaf, 17 mei 2005
  Spanning Oost-Timor loopt op
  Sp!ts, 17 mei 2005
  Spanning Oost-Timor loopt op
  Reformatorisch Dagblad, 17 mei 2005
  Australië, Nieuw-Zeeland en Portugal hebben plannen klaarliggen voor de evacuatie van hun onderdanen uit Oost-Timor. Zij willen hun burgers weghalen als de gespannen politieke situatie in de hoofdstad Dili opnieuw tot geweld leidt, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag.
   
 • Boze menigte doodt agent op Oost傍imor
  Nieuws.nl, 9 mei 2005
  Boze menigte doodt agent op Oost傍imor
  Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2005
  Een boze menigte heeft maandag op Oost-Timor een agent gedood en twee verwond. Premier Mari Alkatiri waarschuwde dat het aanhoudende geweld op het eiland ten doel heeft de regering omver te werpen. De politie verrichtte 47 arrestaties nadat honderden jongeren een overheidsgebouw in Gleno in het zuidoosten van het eiland hadden omsingeld.
   
 • Agent doodgestoken bij rellen in Oost-Timor
  Laatste Nieuws, 9 mei 2005
  Rellen in Oost-Timor leiden tot dood van een politieagent
  Gazet van Antwerpen, 9 mei 2005
  Bij rellen in Oost-Timor is maandag een politieagent om het leven gekomen. Zo'n 100 personen werden gearresteerd, meldt de politie dinsdag. Een duizendtal agenten had de kantoren van regeringscoördinator Emilio Jesus in Leno omsingeld om de betogers op een afstand te houden.
   
 • Oost-Timorezen vluchten uit hoofdstad Dili
  Volkskrant, 6 mei 2005
  Zeker 20 duizend Oost-Timorezen zijn de hoofdstad ontvlucht uit angst voor nieuwe vuurgevechten tussen de politie en honderden oud-militairen, die vorige maand zijn ontslagen omdat ze in staking waren gegaan. Voor zover bekend is er vrijdag echter niets gebeurd.
   
 • Oud-militieleider Oost-Timor gearresteerd
  Telegraaf, 4 mei 2006
  De voormalige Oost-Timorese militieleider Eurico Guterres is donderdag opgepakt in het Indonesische West-Timor. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo. De pro-Indonesische Guterres heeft zich in de strijd tegen onafhankelijkheid van Oost-Timor schuldig gemaakt aan schendingen van de mensenrechten.
   
 • Twee doden bij protesten door soldaten in O-Timor
  Volkskrant, 29 april 2006
  In Oost-Timor zijn vrijdag minstens twee doden gevallen bij gevechten tussen de politie en honderden opstandige ex-soldaten.
   
 • Buitenlanders ontvluchten Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 31 maart 2006
  Buitenlanders ontvluchten Oost-Timor
  Telegraaf, 31 maart 2006
  Buitenlanders ontvluchten Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2006
  Tientallen buitenlanders zijn de afgelopen dagen Oost-Timor ontvlucht. Zij zoeken in buurland Indonesië een veilig heenkomen voor honderden ontslagen militairen die sinds dinsdag in de Oost-Timorese hoofdstad voor een gespannen sfeer zorgen.
   
 • Arrestaties na rellen in Oost-Timor
  Telegraaf, 27 maart 2006
  De Oost-Timorese politie heeft zeven arrestaties verricht na rellen in de hoofdstad Dili waar soldaten bij betrokken waren die eerder deze maand uit het leger zijn ontslagen. Zeker vier mensen raakten gewond en twintig huizen werden beschadigd tijdens de rellen van zaterdagavond.
   
 • Oost-Timor ontslaat stakende militairen
  BeursXL, 16 maart 2006
  Oost-Timor heeft bijna zeshonderd van zijn veertienhonderd militairen ontslagen, omdat die al een maand staakten voor verbetering van de omstandigheden in het leger en een eerlijker promotiesysteem.
  Berkat: Indisch4ever
   
 • Tien jaar celstraf voor militieleider Oost-Timor
  Nieuws.nl, 13 maart 2006
  Het Indonesische hooggerechtshof heeft maandag het laatste beroep afgewezen van de beruchte militieleider Eurico Guterres, die betrokken was bij het geweld in Oost-Timor in 1999, en een eerder vonnis waarmee zijn celstraf was gehalveerd nietig verklaard. Guterres, die de uitkomst van zijn proces in vrijheid mocht afwachten, zal nu voor tien jaar achter slot en grendel verdwijnen. "Iedereen weet dat dit een show is, maar ik ben er klaar voor om de cel in te gaan", zei Guterres in een telefoongesprek met het persbureau Associated Press nadat de uitspraak van het hof bekend was gemaakt.
   
 • VN: Oost-Timor moet oliegeld inzetten tegen armoe
  Volkskrant, 10 maart 2006
  Oost-Timor, Aziës armste land, moet zijn inkomsten uit olie en gaswinning aanwenden om de bevolking uit de extreme armoede te halen. Dat stelden de Verenigde Naties donderdag in hun rapport over de regio.
   
 • Onafhankelijkheid heeft Oost-Timor weinig gebracht
  Algemeen Dagblad, 8 maart 2006
  Onafhankelijkheid heeft Oost-Timor nog weinig gebracht
  Telegraaf, 8 maart 2006
  Onafhankelijkheid heeft Oost-Timor weinig gebracht
  Sp!ts, 8 maart 2006
  Het jongste land ter wereld, Oost-Timor, is vier jaar na de onafhankelijkheid nog altijd in een deplorabele staat. De armoede is nog steeds schrijnend en de natie behoort tot de minst ontwikkelde ter wereld.
   
 • 'Australië wilde geen onafhankelijk Timor'
  Algemeen Dagblad, 2 februari 2006
  'Australië wilde Timor langer bij Indonesië houden'
  Telegraaf, 2 februari 2006
  'Australië wilde geen onafhankelijk Timor'
  Sp!ts, 2 februari 2006
  De Australische minister van Buitenlands Zaken Alexander Downer probeerde Oost-Timor eind jaren negentig af te remmen in het streven onafhankelijk te worden van Indonesië. Dat heeft de Australische nieuwszender ABC donderdag gemeld. De nieuwszender baseert de informatie op basis van een rapport van de Oost-Timorese commissie voor begrip, verzoening en waarheid (CAVR). Volgens ABC wilde Australië met Indonesië een gunstig akkoord bereiken over de grenzen in de Timorzee voordat Oost-Timor onafhankelijk zou worden.
   
 • 'Steun VS cruciaal voor invasie Oost-Timor'
  Nieuws.nl, 24 januari 2006
  "Steun VS was cruciaal voor invasie Oost-Timor"
  Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2006
  De Amerikaanse steun aan het Indonesische leger was cruciaal voor het welslagen van de Indonesische invasie van Oost-Timor in 1975. Dat blijkt uit een rapport van de Oost-Timorese Reception, Truth and Reconciliation Commission.
   
 • Oost-Timorese president tegen mensenrechtentribunaal : het VN-rapport over de gruweldaden op Oost-Timor komt zowel voor president Gusmão als Indonesië ongelegen
  door Michel Maas, Volkskrant, 24 januari 2006
  De president van Oost-Timor wil het VN-rapport over gruwelen op het tot 1999 door Indonesië bezette eiland geheim gehouden. Jakarta mag niet worden geprikkeld.
   
 • 'Indonesië doodde journalisten in Oost-Timor'
  Trouw, 24 januari 2006
  'Indonesië doodde journalisten in Oost-Timor'
  Nieuws.nl, 24 januari 2006
  Vijf buitenlandse journalisten die omkwamen tijdens de Indonesische invasie in Oost-Timor in 1975 zijn vrijwel zeker willens en wetens doodgeschoten door Indonesische soldaten. Dat zegt een onafhankelijke commissie die het optreden van het leger tijdens de 24 jaar durende Indonesische overheersing van Oost-Timor heeft onderzocht in opdracht van de Verenigde Naties.
   
 • Indonesië ontkent gebruik napalm in Oost-Timor
  Telegraaf, 20 januari 2006
  Indonesië gebruikte tijdens zijn bezetting van Oost-Timor geen napalm en hongerde de bevolking ook niet uit. Dat heeft de Indonesische minister van defensie Juwono Sudarsono vrijdag gezegd. Hij reageerde op de conclusies van een rapport van de Waarheidscommissie, dat later vrijdag wordt overhandigd aan secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. De Waarheidscommissie stelt verder dat de Indonesische bezetting van Oost-Timor aan 183.000 mensen het leven heeft gekost.
   
 • VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 20 januari 2006
  VN krijgt rapport schrikbewind in Oost-Timor
  Telegraaf, 20 januari 2006
  VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
  Sp!ts, 20 januari 2006
  VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
  Reformatorisch Dagblad, 20 januari 2006
  VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
  Gelderlander, 20 januari 2006
  VN krijgt rapport 'waarheidscommissie' Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 20 januari 2006
  Oost-Timor overhandigt de Verenigde Naties vrijdag een rapport waarin volgens media wordt beschreven hoe Indonesië 24 jaar lang een schrikbewind hield in de voormalige Portugese kolonie. De speciale commissie schrijft onder meer dat het Indonesische leger de bevolking uithongerde en seksueel misbruikte. De bezetting heeft volgens de onderzoekers mogelijk aan 183.000 mensen het leven gekost.
   
 • VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
  Algemeen Dagblad, 19 januari 2006
  VN: Misdaden Indonesië in Oost-Timor
  Telegraaf, 19 januari 2006
  VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
  Sp!ts, 19 januari 2006
  VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
  Gelderlander, 19 januari 2006
  VN beschuldigt Indonesië van misdaden Oost-Timor
  Dagblad van het Noorden, 19 januari 2006
  Het Indonesische leger heeft uithongering en seksueel geweld gebruikt om de opstandige provincie Oost-Timor in bedwang te houden tijdens de 24 jaar durende bezetting. Dat blijkt uit een geheim VN-rapport waarop de Australische krant The Australian de hand heeft gelegd.
   
 • Verdrag over olievelden in Timorzee
  Nieuws.nl, 12 januari 2006
  Australië en Oost-Timor hebben donderdag in de wandelgangen van de Klimaattop in Sydney een verdrag gesloten over de exploitatie van olie- en aardgasvelden onder de Timorzee. De overeenkomst plaveit de weg voor een vele miljarden omvattend project, dat vooral in het arme Oost-Timor uiterst welkom is.
   
 • Indonesië beschuldigt grenspolitie Oost-Timor van excessief geweld
  Telegraaf, 9 januari 2006
  Indonesië heeft de politie van Oost-Timor er maandag van beschuldigd excessief geweld te hebben gebruikt, door drie mannen die de illegaal de grens waren overgestoken dood te schieten. Volgens Oost-Timor waren de drie, die vorige week werden doodgeschoten, waarschijnlijk leden van een Indonesische militie en hadden ze geprobeerd de grenswachten die hen doodschoten hun wapens af te pakken.
   
 • Bezetting Oost-Timor kostte ruim 180.000 doden
  BNR Nieuws Radio, 7 januari 2006
  Bezetting Oost-Timor kostte ruim 180.000 doden
  Stentor, 7 januari 2006
  De 24-jarige Indonesische bezetting van Oost-Timor heeft aan mogelijk 183.000 mensen het leven gekost. Dat staat volgens The Jakarta Post in een onderzoek van een speciale commissie van de Verenigde Naties.
   
 • '183.000 doden Oost-Timor tijdens bewind Indonesië'
  Telegraaf, 20 december 2005
  Het Indonesische schrikbewind in Oost-Timor heeft ten minste 183.000 personen het leven gekost. Circa 70 procent van hen stierf in de handen van Indonesische militairen of Oost-Timorese milities die tijdens de 24 jaar van overheersing Jakarta steunden.
   
 • VS steunden Indonesische invasie Oost-Timor
  Gelderlander, 4 december 2005
  VS steunden Indonesische invasie Oost-Timor
  BN/De Stem, 4 december 2005
  De Amerikaanse regering wist ruim van tevoren dat Indonesië Oost-Timor in 1975 zou aanvallen en inlijven. Washington gaf Jakarta zelfs expliciet toestemming voor de invasie van de gewezen Portugese kolonie, blijkt uit vrijgegeven documenten die tot nu toe als geheim golden.
   
 • De Vijf van Balibo
  door Gerhard Wilts, Nederlands Dagblad, 2 december 2005
  "Toen de Indonesiërs in Dili (de hoofdstad van Oost-Timor) kwamen, gingen zij als een dolle tekeer met roven en moorden. (...) Als wij gevraagd worden om commentaar, dan stel ik voor dat we zeggen niet over informatie te beschikken." Dat schreef de Britse ambassadeur in Jakarta, sir John Ford, eind 1975 in een telegram aan de regering in Londen.
   
 • Australië en Oost-Timor eens over verdeling olie- en gasbaten
  Trouw, 1 december 2005
  Australië en Oost-Timor eens over verdeling olie- en gasbaten
  Nieuws.nl, 1 december 2005
  Australië en Oost-Timor hebben overeenstemming bereikt over de verdeling van baten van de olie- en gaswinning in de Timor-zee, heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer donderdag meegedeeld.
   
 • 'Indonesië niet vervolgen voor misdaden Oost-Timor'
  Nieuws.nl, 29 november 2005
  Straffen voor de misdaden die Indonesië heeft begaan tijdens de 24 jaar lange bezetting van Oost-Timor leiden tot politieke anarchie en sociale chaos. Dat heeft de Oost-Timorese president Xanana Gusmão dinsdag gezegd in reactie op een advies van de Nationale Waarheidscommissie.
   
 • President van O-Timor negeert aanbevelingen
  Volkskrant, 30 november 2005
  President Xanana Gusmãoo van Oost-Timor heeft het rapport van een nationale commissie over de schendingen van de mensenrechten onder het Indonesische bewind naast zich neergelegd.
   
 • 'Britten en VS steunden invasie Oost-Timor'
  Nieuws.nl, 30 november 2005
  De Britse, Amerikaanse en Australische regeringen hebben in 1975 de Indonesische invasie van Oost-Timor actief gesteund. Dat blijkt volgens historicus Brad Simpson, tevens hoofd van het Oost-Timor Documentatiecentrum, uit regeringsdocumenten die een denktank verbonden aan George Washington University heeft vrijgegeven.
   
 • President O-Timor ontvangt VN-onderzoek
  Nieuws.nl, 31 oktober 2005
  De president van Oost-Timor, Xanana Gusmão, heeft maandag het rapport ontvangen van het onderzoek dat een door de Verenigde Naties aangestelde commissie naar de bloedige Indonesische bezetting van zijn land heeft verricht. Pas op 28 november wordt het waarschijnlijk zeer kritische rapport openbaar. Dan presenteert Gusmão het formeel aan het parlement en aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan.
   
 • Verdachte van gewelddadigheden Oost-Timor opgepakt
  Trouw, 11 augustus 2005
  Verdachte van gewelddadigheden Oost-Timor opgepakt
  Nieuws.nl, 11 augustus 2005
  In Oost-Timor is een verdachte opgepakt van de gewelddadigheden die werden gepleegd door het Indonesische leger en aanverwante milities nadat de Oost-Timorezen zich in 1999 massaal hadden uitgesproken voor onafhankelijkheid. De Oost-Timorese politie maakte donderdag bekend de man, Manuel Maia, op 27 juli te hebben gearresteerd terwijl hij familieleden bezocht. Het is de eerste arrestatie sinds de Verenigde Naties in mei de vervolging van verdachten van de gewelddadigheden staakten.
   
 • Ook Oost-Timor tegen internationaal tribunaal
  Reformatorisch Dagblad, 8 juli 2005
  Indonesië en Oost-Timor hebben vrijdag gezamenlijk laten weten niet akkoord te gaan met het voorstel van een VN-commissie om een internationaal tribunaal in te stellen dat de schuldigen van het geweld op Oost-Timor in 1999 moet straffen.
   
 • Indonesië wijst oorlogstribunaal Oost-Timor af
  Telegraaf, 5 juli 2005
  Indonesië wijst oorlogstribunaal Oost-Timor af
  Nieuws.nl, 5 juli 2005
  Indonesië is tegen de vorming van een internationaal tribunaal dat de schuldigen moet straffen van het geweld in Oost-Timor in 1999. Vijf door de Verenigde Naties aangewezen rechters adviseerden de Veiligheidsraad vorige week zo'n tribunaal op te zetten omdat naar hun mening de pogingen van Indonesië om de schuldigen te straffen tot nu toe overduidelijk ontoereikend zijn geweest.
   
 • Laatste Australische soldaten uit Oost-Timor
  Telegraaf, 24 juni 2005
  Laatste Australische militairen weg uit Oost-Timor
  Nieuws.nl, 24 juni 2005
  De laatste veertien Australische vredessoldaten hebben Oost-Timor vrijdag verlaten. Australië stuurde in 1999 troepen naar Oost-Timor om een eind te maken aan het geweld dat uitbrak nadat de bevolking per referendum voor onafhankelijkheid had gekozen.
   
 • Australië beëindigt vredesmissie in Oost-Timor
  Trouw, 13 juni 2005
  Australië heeft zijn vredesmissie in Oost-Timor na zes jaar beëindigd. Maandag droeg de Australische commandant, Ken Gillespie, de legerbasis in Moleana officieel over aan de Oost-Timorese regering.
   
 • Einde vredesmissie Australië in Oost-Timor
  Volkskrant, 13 juni 2005
  Australische militairen hebben maandag na meer dan vijf jaar hun vredesmissie in Oost-Timor afgesloten. De Australische generaal Ken Gillespie droeg de militaire basis van Moleana over aan de premier van Oost-Timor, Mari Alkatiri.
   
 • VN-missie op Oost-Timor beëindigd
  NOS Nieuws, 13 juni 2005
  De VN-vredesmissie op Oost-Timor is voorbij. Australië heeft als laatste z'n militairen teruggetrokken van het eiland.
   
 • VN beginnen onderzoek naar geweld Oost-Timor
  Telegraaf, 19 mei 2005
  VN beginnen onderzoek naar geweld Oost-Timor
  Sp!ts, 19 mei 2005
  VN start onderzoek geweld O-Timor
  NOS Nieuws, 19 mei 2005
  Een juridisch team van de Verenigde Naties is begonnen met een onderzoek naar het bloedig verlopen referendum in 1999 toen Oost-Timor voor onafhankelijkheid van Indonesië koos. Donderdag spraken de deskundigen van de VN met Indonesische leiders.
   
 • Indonesië werkt mee aan VN-onderzoek Oost-Timor
  Trouw, 18 mei 2005
  Indonesië werkt mee aan VN-onderzoek Oost-Timor
  Nieuws.nl, 18 mei 2005
  Indonesië heeft woensdag beloofd mee te werken aan een onderzoek van de Verenigde Naties naar de Indonesische nalatigheid om de schuldigen te straffen van het geweld in 1999 op Oost-Timor. Eerder weigerde Indonesië dit nog, naar eigen zeggen omdat het al samen met Oost-Timor een onderzoek naar het geweld heeft ingesteld.
   
 • Jakarta maakt verdachte van oorlogsmisdaden legerwoordvoerder
  Trouw, 26 april 2005
  Het Indonesische leger heeft een generaal die door VN-aanklagers in staat van beschuldiging is gesteld wegens oorlogsmisdaden in Oost-Timor, benoemd tot woordvoerder. Generaal Suhartono Suratman werd dinsdag tijdens een plechtigheid op het hoofdkwartier van het Indonesische leger officieel in zijn nieuwe functie aangesteld.
   
 • VN-onderzoekers Oost-Timor geweerd uit Indonesië
  Telegraaf, 11 april 2005
  Indonesië weigert drie door de Verenigde Naties aangestelde juristen die het geweld in Oost-Timor na het referendum over onafhankelijkheid in 1999 moeten onderzoeken, een visum te verstrekken. Volgens een Indonesische regeringswoordvoerder is het onderzoek van de VN niet nodig omdat Indonesië en Oost-Timor samen al een onderzoeks- en verzoeningscommissie hebben gevormd.
   
 • Indonesië bewijst eer aan gedode Oost-Timorezen
  Reformatorisch Dagblad, 8 april 2005
  De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono brengt vrijdag tijdens zijn verblijf in Oost-Timor ook een bezoek aan de begraafplaats Santa Cruz, om eer te bewijzen aan de Oost-Timorezen die daar in 1991 door Indonesische militairen werden afgeslacht.
   
 • Mensenrechtengroepen zien niets in onderzoek Oost-Timor
  Trouw, 9 maart 2005
  Oost-Timorese mensenrechtengroepen zien niets in een onderzoek dat Indonesië en Oost-Timor samen gaan doen naar het geweld waarmee de afscheiding van Oost-Timor gepaard is gegaan. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn Oost-Timorese ambtgenoot Xanana Gusmão riepen woensdag in Jakarta een commissie in het leven, de Commissie van Waarheid en Vriendschap, die het geweld gaat onderzoeken.
   
 • Waarheidscommissie Indonesië en Oost-Timor
  Sp!ts, 9 maart 2005
  Indonesië en Oost-Timor zetten waarheidscommissie op
  Volkskrant, 9 maart 2005
  Indonesië en Oost-Timor hebben woensdag een gezamenlijke waarheidscommissie opgezet. De Commissie voor Waarheid en Vriendschap gaat het bloedig verlopen referendum, waarin Oost-Timor zich in 1999 uitsprak voor onafhankelijkheid, onderzoeken.
   
 • VS willen herstel banden met Indonesische leger
  Volkskrant, 1 maart 2005
  Mensenrechtengroepen in Indonesië hebben maandag het besluit van de VS veroordeeld een trainingsprogramma open te stellen voor Indonesische militairen. In 1999 verbraken de VS de banden met het Indonesische leger, na de bloedige campagne in Oost-Timor.
   
 • Celstraf voor aandeel in geweld Oost-Timor
  Sp!ts, 22 november 2004
  Celstraf voor aandeel in geweld Oost-Timor
  Telegraaf, 22 november 2004
  Acht voormalige militieleden zijn in Oost-Timor tot een celstraf veroordeeld wegens moord in 1999. In het land werd toen een referendum gehouden dat leidde tot onafhankelijkheid van Oost-Timor. De stembusgang ging gepaard met veel geweld. Tot nu zijn 63 mensen veroordeeld.
   
 • Oud-gouverneur Oost-Timor vrijgesproken
  Reformatorisch Dagblad, 5 november 2004
  Het Indonesische hooggerechtshof heeft vrijdag het vonnis ongedaan gemaakt tegen de voormalige gouverneur van Oost-Timor, Abilio Soares. Hij was twee jaar geleden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens gewelddadigheden in 1999.
   
 • Indonesië wil militaire banden met VS aanhalen
  Volkskrant, 21 oktober 2004
  Indonesië wil proberen de militaire betrekkingen met de Verenigde Staten te herstellen. Dat heeft de nieuwe minister van Defensie Juwono Sudarsono donderdag gezegd. Die betrekkingen werden in 1999 grotendeels verbroken na het bloedbad rond het onafhankelijk­heids­referendum van Oost-Timor. Sudarsono was ook in 1999 minister van Defensie.
   
 • Kamervragen over de Indonesische marine en piraterij : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 19 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 20 oktober 2004
  Naar aanleiding van het antwoord op eerdere Kamervragen (Aanhangsel van de Handelingen II, 2003-2004, nr, 1728) wordt gevraagd naar de uitkomsten van een onderzoek door de International Maritime Organization (IMO) naar piraterij door de Indonesische marine, nu er berichten zijn over meer van dergelijke gevallen, onder andere het aanhouden van een schip met toeristen in de wateren van Oost-Timor.
   
 • Indonesische generaal Murdani overleden
  Telegraaf, 29 augustus 2004
  De Indonesische generaal Benny Murdani, die leiding gaf aan de militaire invasie op Oost-Timor in 1975, is op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte en longproblemen overleden. Dat heeft zijn familie zondag laten weten.
   
 • Kamervragen over het ongedaan maken van de veroordelingen door het adhoc-tribunaal voor Oost-Timor door het Indonesische Hof van Beroep : antwoord (Adobe Acrobat®-document; 23 Kb)
  Kamervragen Tweede Kamer, 16 augustus 2004
  Vragen naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant van 7 augustus 2004 over het alsnog vrijuit gaan van hoge Indonesische officieren die eerder door het ad-hoctribunaal voor Oost-Timor veroordeeld waren wegens schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor in 1999.
   
 • Diplomatieke druk op Indonesië werkt niet
  door Gerrit de Boer, Volkskrant, 28 september 2000
  De Verenigde Naties, individuele lidstaten onder aanvoering van de VS en Australië, en de Wereldbank hebben de afgelopen weken zware druk uitgeoefend op Indonesië om de pro-Indonesische milities in West-Timor te ontwapenen en te ontbinden. Ook eisen ze arrestatie en berechting van de daders van de aanval op een kantoor van de VN-vluchtelingen organisatie Unhcr.
   


- venster sluiten -