Terug naar: Radio en TV
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2006
pijl Archief 2005
pijl Archief 2004
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak

Home » Radio en TV » Archief 2007


Archief 2007
Uitzendingen uit 2007:

Het spoor terug: Het bloedbad van Rawagede
zondag 9 december 2007

9 december 2007


Op 9 december is het zestig jaar geleden dat Nederlandse militairen een bloedbad aanrichtten in het Indonesische dorp Rawagede, even ten noord-oosten van Jakarta. Er vielen 431 slachtoffers in wat een pure terreuractie was.
Een VN-commissie concludeerde al in 1948 dat de actie 'welbewust en meedogenloos' was. In Nederland werd de kwestie geseponeerd en voor de geschiedenis weg gemoffeld. Zes decennia later is er nog nooit een officieel excuus gekomen.

Jeroen Wielaert bezocht voor het VPRO-programma Ovt het getroffen dorp met de Indonesische historicus Rushdie Hoesein en ontmoette er een overlevende. In Nederland ging hij de inspanningen na voor het inlossen van de ereschuld ("het zwijgen voorbij") aan de hand van een interview met Jeffry Pondaag, voorzitter van de Stichting Comité Nederlandse Ereschulden.

Gedenkplaat bij het Rawagede Monument | Foto's: Komite Utang Kehormatan Belanda

De uitzending is nog online terug te luisteren (Windows Media Player; lengte: 31:28).

ZIE OOK
- Veteranen eisen excuses oorlogsmisdaden in Indië [Web document] Radio RTV West 2007 (12
  december)
- Veteranen willen excuxes van regering voor oorlogsmisdaad in Nederlands-Indië [MP3 Audio] Radio
  RTV West
2007 (12 december)
- Koetsier H, Eijken J, Meijer O, Blok G, Glissenaar J, Schaafsma M. Hoog tijd bloedbad op Java te
  erkennen
[Web document] Trouw 2007 (11 december)

Terug naar boven


Andere Tijden over de 'Zwarte Sinterklaas'
donderdag 6 december 2007 (herh.: zaterdag 8 december 2007)

31 oktober 2007


Het VPRO-programma Andere Tijden, is bezig met het samenstellen van een programma met getuigen van de zgn. 'Zwarte Sinterklaas' in Ind(ones)ië.
Met de 'Zwarte Sinterklaas' wordt de 5e december 1957 bedoeld, de dag waarop alle Belanda's gesommeerd werden het land te verlaten en de consulaten moesten sluiten:

"Jaag de Nederlandse honden weg uit de Republiek Indonesië". De muren in Jakarta stonden vol met dit soort leuzen in de laatste maanden van het jaar 1957 (zie ook de foto hieronder). De anti-Nederlandse stemming, inclusief een toespraak van president Soekarno, werd vastgelegd door een amateurfilmer. Uniek materiaal, want er is weinig film bewaard gebleven uit deze periode.

'We don't like the Dutch' | Fotograaf onbekend

Al weken scandeerden Indonesische nationalisten leuzen als 'Weg met de Belanda' en 'Hollandse ratten verdwijn uit Nieuw Guinea'. De spanningen tussen Indonesiërs en Nederlanders liepen hoog op in het jaar 1957. Nederlandse bedrijven werden bezet, auto's beklad. Reden was de economische macht die de Nederlandse gemeenschap in de voormalige kolonie nog steeds had. Bovendien weigerde de Nederlandse regering Nieuw Guinea op te geven. Beide kwesties wekten de woede van de jonge Indonesische Republiek, onafhankelijk sinds 1949 maar nog steeds niet vrij van het juk van koloniale arrogantie en betweterigheid.
Op 5 december hakte Soekarno definitief de knoop door: hij gaf een uitwijzingsbevel voor bijna alle Nederlanders. Duizenden landgenoten moesten Indonesië verlaten.

De redactie van Andere Tijden heeft voor haar programma personen geïnterviewd die deze periode hebben meegemaakt.

Het programma wordt op 6 december 2007 uitgezonden, om 21:25 uur op Nederland 2.
Kasip? De uitzending wordt herhaald op zaterdag 8 december (13:10 uur; Ned. 2) en is ook te bekijken via Uitzending Gemist (Windows Media Player; lengte: 25:59).

Onderzoekster Kirsten Vos besteedt in haar weblog ook aandacht aan 'Zwarte Sinterklaas' in Andere Tijden.

Op woensdag 12 december 2007 is er in Apeldoorn een in dit kader relevante lezing van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (Scarabee Films) over contractpensions: een introductie op de gelijknamige documentaire waarvoor wereldwijd wordt gefilmd, waaronder in Apeldoorn op paleis Het Loo. De lezing is georganiseerd door de werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn.

ZIE OOK
- Vos KJ. Indië tabeh : opvattingen in kranten van Indische Nederlanders over de repatriëring (1950-
  1958)
[Masterthesis; Web document] Rotterdam: Erasmus Universiteit/Media & Journalistiek, 2007.

Terug naar boven


Anneke Grönloh weekartiest op Radio 5
maandag 19 november 2007 - vrijdag 23 november 2007

15 november 2007


Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 november is Anneke Grönloh (Tondano, 1942) weekartiest op Radio 5.

Grönloh verkocht in haar bijna 50-jaar lange carrière wereldwijd maar liefst 30 miljoen platen. Met haar hits Brandend Zand, Paradiso, en Soerabaja was zij in de jaren zestig een tieneridool.
Zij groeide uit tot gewaardeerde diva, die zowel fraaie Ind(ones)ische liedjes vertolkt als prachtige jazz- en bluesnummers. Haar nummers zijn de hele week op Radio 5 te horen.

Radio 5 is te ontvangen via 747 AM (mono) en in stereo via de kabel of DAB.

Anneke Grönloh in 1959 | Foto: AnnekeGronloh.nl
Anneke Grönloh in 1959

Terug naar boven


Indisch Erfgoed Apeldoorn op Radio Apeldoorn
vrijdag 2 november 2007

31 oktober 2007


George van Hoogeveen | Foto: George van Hoogeveen
George van Hoogeveen

Aanstaande vrijdag besteedt Radio Apeldoorn in het programma 'Matinee Vrijdag' aandacht aan de werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn (IEA).

Voorafgaand aan het Indisch getinte Historisch Café (zie het activiteitenoverzicht op deze site) wordt IEA-lid George van Hoogeveen geïnterviewd door Els Nieuwland en Wim van den Bos.

De uitzending start om 14:00 uur; het interview vindt plaats rond 14:45 uur. Radio Apeldoorn is te ontvangen op 107.1 FM of via de lokale kabel.

Terug naar boven


Gerard Meijers/Dschero Khan: indo of prins?
zaterdag 27 oktober 2007

22 oktober 2007


Is hij gewoon een indo met teveel fantasie of is hij een Mongoolse prins? Hij heeft een Mongools paspoort onder de naam prins Ganjuuryn Dschero Khan, een Taiwanees paspoort onder de naam Prof.dr. Chen Tao Tze en een Nederlands paspoort onder de naam Gerard Karel Meijers.
In Mongolië schijnt hij wel enige herkenning te krijgen als de verloren gewaande prins, nazaat van Dzjengis Kahn, maar velen in Nederland vertrouwen dit niet zo van de Kempo-meester Gerard Meijers, die deze naam heeft van zijn Nederlandse pleegvader in Nederlands-Indië.

De Boeddhistische Omroep Stichting toonde een boeiend portret door Jurgen Gude en Jaap Verhoeven, afgelopen zondag 21 oktober uitgezonden op Nederland 2 (12:56 uur).

Dschero Khan | Foto: Documentaire.nl

De uitzending wordt herhaald op zaterdag 27 oktober, maar kan ook worden bekeken via Uitzending Gemist.

ZIE OOK:
- Het bloed van Genghis Khan [Web document] Documentaire.nl 2007 (22 oktober)

Berkat: Indisch4ever

Terug naar boven


TROS Nieuwsshow: Antropoloog en schrijver Fred Lanzing over zijn jeugd in Nederlands-Indië
zaterdag 25 augustus 2007

25 augustus 2007


Omslag 'Voor Fredje is het kamp een paradijs' | Foto: Augustus

"Ik kan mij geen gelukkige gesternte voorstellen", zegt antropoloog en schrijver Fred Lanzing (1933) over zijn jeugd in Nederlands-Indië. Opgroeien in een prachtig land, omringd door bedienden en de heerlijkste geuren. Tot zover een bekend verhaal, maar in tegenstelling tot de meeste jeugdherinneringen over een Indisch verleden stopt deze idylle niet bij de Japanse inval. Sterker nog, aan zijn tijd in de 'jappenkampen' koestert Fred Lanzing ook warme gevoelens. Of zoals zijn moeder in haar dagboek schreef: "Voor Fredje is het kamp een paradijs".

Onder deze titel zijn Lanzings jeugdherinneringen in Indië in boekvorm verschenen. Hij is bij de TROS Nieuwsshow aangeschoven om erover te komen praten (Windows Media Audio; 20:46 min.).

Lanzing groeide op in Nederlands-Indië tussen 1933 en 1946. Hij werd door de Japanners geïnterneerd in de kampen Kramat, Tjideng en Tangerang. De laatste zes maanden in een jongenskamp in Tjimahi.
Jaren later las hij veel autobiografische geschriften en memoires van leeftijd- en logenoten. Deze lectuur bezorgde hem toenemende verbazing en wrevel: het 'jappenkamp' werd vaak geschetst als één lange lijdensweg van honger, vernedering en barbaarsheid. Dat was niet wat hij zich herinnerde: als jongen had hij een tamelijk zorgeloze en soms avontuurlijke tijd, tijdens en ook na de oorlog.

En er was nog iets: de laatste anderhalf jaar ontfermde een Japanse officier zich over hem. Dat was de later wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeelde luitenant Sone. Die nodigde de jonge Fred bij hem thuis uit en verbond diens gewonde voeten.

Links: De jonge Fred Lanzing met zijn moeder en zusje; rechts: Fred Lanzing nu | Fotograaf onbekend

In het boek vertelt Fred Lanzing over zijn jeugd in de kolonie, zijn verblijf in de kampen en zijn omgang met Sone. Een jeugd als in een jongensboek, vindt hij zelf.

Lanzing is ook de auteur van onder andere Soldaten van smaragd : mannen, vrouwen en kinderen van het KNIL uit 2005.

LITERATUUR
- 'Voor Fredje is het kamp een paradijs' : een jeugd in Nederlands-Indië, 1933-1946 / Fred Lanzing. -
  Amsterdam [etc.] : Augustus, ©2007. - 111 p. : foto's. ; 20 cm
  Met lit. opg
  ISBN 978-90-457-0102-8


Berkat: Adrienne Zuiderweg

Terug naar boven


Documentaire Want elk graf heeft z'n verhaal te zien op themakanaal Geloven
zondag 15 augustus 2007, vrijdag 7 september 2007

30 juli 2007


Vanaf zondag 15 augustus is op het themakanaal Geloven van de NCRV de documentaire Want elk graf heeft z'n verhaal te zien. Gedurende 3 weken zal de documentaire op diverse momenten worden uitgezonden. Zo is de film onder meer te zien op 15 augustus (Indië Herdenking) en 7 september (Nationale Indië Herdenking). Want elk graf heeft zijn verhaal is eerder uitgezonden door de NCRV op 15 augustus 2006. Op het kanaal Geloven is de onversneden versie, met beelden niet eerder te zien waren op de Nederlandse televisie, te zien.

Ereveld Leuwigajah | Foto: Oorlogsgravenstichting

Want elk graf heeft z'n verhaal toont de indrukwekkende geschiedenis van slachtoffers van de Japanse bezetting van maart 1942 tot augustus 1945. Nabestaanden komen aan het woord, die veelal voor de eerste keer, het graf bezoeken van iemand die hen zeer dierbaar is. Documentairemaakster Pia van der Molen volgt onder andere de heer Wim Ritmeester. Hij bezoekt samen met zijn drie zonen het graf van zijn vader, die hij op 14-jarige leeftijd voor het laatst zag.

De verhalen van de nabestaanden geven inzicht in de nog steeds grote emotionele betrokkenheid bij de gebeurtenissen in het toenmalige Nederlands-Indië. De droevige gebeurtenissen van toen blijken nog steeds een enorme impact te hebben op de nabestaanden. Ze zijn nog voelbaar tot in de jongste generatie.
De documentaire Want elk graf heeft z'n verhaal brengt het werk van de Oorlogsgravenstichting in met name Indonesië voor het voetlicht. De Oorlogsgravenstichting beheert en verzorgt wereldwijd 50.000 graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers en beschouwt haar werk als een ereplicht aan hen die in tijden van oorlog het leven lieten en aan generaties van nabestaanden.

Het themakanaal Geloven kan worden bekeken door mensen met een abonnement op digitale televisie via kabelmaatschappijen Essent@Home, Delta en CaiWay. Daarnaast is de documentaire beschikbaar via de website van de televisiezender en de website van de Oorlogsgravenstichting. Hier vindt u ook de exacte uitzendtijden.

Berkat: Matthijs de Bruijn, NCRV PR & Voorlichting

Terug naar boven


Indië-veteranen : de vergeten oorlog komt tot leven
donderdag 9 augustus 2007

7 augustus 2007


Op donderdag 9 augustus blikt EO-programma De Ochtenden op Radio 1 uitgebreid terug op de strijd van de Nederlandse krijgsmacht in Indonesië.

Vanuit Bronbeek, het tehuis voor oud-militairen in Arnhem, vertellen Indië-veteranen 2,5 uur lang (tussen 9:00 en 11:30 uur) live over hun ervaringen van 60 jaar geleden.

Precies zestig jaar geleden begon een van de grootste militaire operaties in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens de Eerste Politionele Actie in Indonesië, van 21 juli tot 5 augustus 1947, werden liefst 110.000 militairen ingezet. Nederland wilde na de Tweede Wereldoorlog het gezag over haar kolonie Nederlands-Indië herstellen, maar stuitte op fel verzet van de Indonesiërs. Zij wilden een onafhankelijke staat vestigen. Dat lukte uiteindelijk in 1949. Maar pas na jaren bittere strijd en ten koste van tienduizenden slachtoffers.
De Nederlandse militairen maakten een zware tijd door. "Over het hoe en waarom van de acties kreeg je niets te horen", zegt oud-strijder Wim Stinissen, bewoner van Bronbeek. "We moesten moeilijke patrouilles uitvoeren. Veel gevechten. Soms verdwaalde je, of moest je staande slapen. Soms maakte je krijgsgevangenen, of zag je zuiveringsacties." Zijn buurman Frans ten Westenend keerde twintig jaar na dato terug naar het klooster dat hij in Indonesië beschoot, en beleefde daar een bijzonder weerzien.

Bij thuiskomst wachtte de soldaten nog een ander gevecht, dat om erkenning. Familie, vrienden en de overheid zaten lange tijd niet op hun verhaal te wachten.

Nederlandse soldaten van de V-brigade in het pas ingenomen Poerwokerto op West-Java tijdens de eerste politionele actie in Indonesië, 20-27 juli 1947 | Foto: Hugo Wilmar (Collectie Spaarnestad)
Nederlandse soldaten van de V-brigade in het pas
ingenomen Poerwokerto op West-Java tijdens de
eerste politionele actie in Indonesië, 20-27 juli 1947
Foto: Hugo Wilmar (Collectie Spaarnestad)

"Je kreeg commentaren als: dan had je maar niet moeten gaan", vertelt Klaas Panjer. Indië werd een vergeten oorlog. Dat is het niet voor de oud-strijders, die in De Ochtenden uitgebreid over die tijd vertellen. Te gast is ook een vrouwelijke veteraan. Voor het eerst waren destijds vrouwen in een eigen divisie actief in het leger. In de uitzending zijn verder bijzondere historische fragmenten te horen van zestig jaar geleden, en een reportage uit Indonesië van een veteraan die tegen de Nederlanders vocht.

Te gast zijn verder publicist Jack Kooistra en oud-legerpredikant Karel le Grand, zelf ook Indië-veteranen. Historica Petra Groen duidt de gebeurtenissen, Wieteke van Dort treedt op als haar Indische alter-ego tante Lien.

De uitzendingen zijn naderhand terug te beluisteren via de website van De Ochtenden.

Terug naar boven


Holland Doc: Tijn ... Tino : adoptiekind zoekt familie
donderdag 31 mei 2007

29 mei 2007


De Humanistische Omroep zend op donderdag 31 mei aanstaande een bijzondere documentaire uit over Tijn van Dijk, alias Tino Djumini.

Tijn van Dijk werd op driejarige leeftijd uit Indonesië geadopteerd. Nu hij volwassen is, verlangt hij ernaar terug te gaan: "hoe zou mijn leven er uit hebben gezien als ik niet geadopteerd was". Documentairemaakster Carina Ellemers volgt Tijn in de jaren dat hij in Indonesië werkt en maakt een indringend portret over identiteit, de betekenis van gehechtheid en bloedverwantschap.

Familiefoto met Tino Djumini, zijn vrouw Desi en hun kind | Foto: Humanistische Omroep

Wanneer Tijn in 2002, als cum laude afgestudeerd jong fotograaf, zijn adoptieouders vaarwel zegt, heeft hij het idee een periode in zijn leven af te sluiten. Hij fotografeert zichzelf met zijn blanke ouders in Nederland en vertrekt naar Indonesië om familieportretten te maken van doorsnee gezinnen.

Tegelijkertijd zoekt hij naar sporen uit zijn verleden, naar zijn leven voor zijn adoptie, naar wat hij verloren is, naar zijn echte familie.

Alles wat hij heeft is een klein fotootje met op de achterkant 'Nice Boy, take on 14/4/1978'. Zijn verlangen naar gehechtheid, "echt ergens bij te horen", is groot. "Als ik zelf een kind krijg, zal het de eerste keer zijn dat ik mezelf in iemand herken".
Langzaam maar zeker zien we hem opgaan in zijn omgeving. Hij gaat zich weer Tino Djumini (zijn geboortenaam) noemen, wordt islamitisch en vestigt zich definitief in Indonesië. Wanneer hij met zijn geliefde Desi trouwt, bij haar familie in de kampong gaat wonen en in 2006 hun eerste kind wordt geboren, kan zijn ultieme familieportret werkelijkheid worden.

De uitzending is van 22:50-23:55 uur op Nederland 2.

BRON
- Holland Doc: Tijn ... Tino : adoptiekind zoekt familie [Web document] Documentaire.nl 2007 (29 mei)

Terug naar boven


Nederland leert niet van Moluks integratieproces
zaterdag 19 mei 2007

16 mei 2007


In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn te gast: Youssef Azghari (columnist) en Rocky Tuhuteru (programmamaker). Zaterdag 19 mei discussiëren zij over een open brief vanuit de Molukse gemeenschap die gericht is aan minister Vogelaar van Integratie. Eén van de schrijvers is Rocky Tuhuteru. In deze brief geven ze aan dat het integratiedebat gebaat zou zijn bij de ervaringen van het Molukse integratieproces. Op dit moment is het integratiedebat verengd tot de integratie van moslims. Terwijl er duidelijk een aantal parallellen te trekken zijn tussen Molukse jongeren van toen en de moslimjongeren van nu.

Rocky Tuhuteru: "Een van die overeenkomsten is, dat wij als jonge Molukkers beschouwd werden als radicaal, onbetrouwbaar, staatsgevaarlijk, we werden bestempeld als terroristen. Ik zie een dergelijke tendens op dit moment in de beeldvorming en de meningsvorming vooral, de effecten van de wijze waarop er publiciteit en aandacht gegeven wordt aan de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving van nu ...".
"Waarom heeft Nederland en de Nederlandse samenleving zich in de afgelopen paar jaar niet afgevraagd wat nou feitelijk de lessen zijn van de integratie van Molukkers en de Indische Nederlanders vanaf het begin van de jaren '50 ...".

Verder praten zij over de angst voor islamisering. Tien jaar na het verschijnen van het boek van Pim Fortuyn: Tegen de islamisering van onze cultuur. Is deze discussie terecht of wordt de angst uitvergroot?

Youssef Azghari en Rocky Tuhuteru | Foto: Mtnl

Youssef Azghari: "Er ligt een hele grote taak voor, ik noem ze de baardmensen, of de moslima's die met allerlei gewaden rondlopen, de burkavrouwen die alle aandacht opslurpen en als het ware de islamdebatten kapen ...".

"Wat je nu ziet is dat met name de geradicaliseerde moslimjongeren ontzettend veel aandacht krijgen, ook van sommige media en ik denk dat het ook terecht is dat sommige Nederlanders die moslims niet kennen, ook in het dagelijks verkeer, dat zij angstig worden, dat zij vinden dat het te ver doorschiet, de islamisering ...".

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren (BKW) de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief.

Boter, Kaas en Eieren is een programma van Mtnl in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 15:00 uur op Nederland 2. BKE gaat met zomerstop op Nederland 2. Voorlopig is dit de laatste uitzending. In de 4 grote steden blijven de uitzendingen doorgaan.
BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

BRON
- Nederland leert niet van Moluks integratieproces [Web document] ANP Pers Support 2007 (16 mei)

Terug naar boven


NPS-documentaire "Eiland van mijn vader" over de Molukse vrijheidsstrijd
donderdag 19 april 2007

19 april 2007


Vanavond was in Holland Doc (Ned. 2, 22:50 - 23:55 uur) de NPS-documentaire "Eiland van mijn vader" te zien. Regisseur Carin Goeijers legt hierin de pijn, woede en verdriet van drie generaties Molukse vrijheidsstrijders bloot.

Neef met tatoeage van Ronnie Lumalessil | Foto: Holland Doc

Dertig jaar geleden werd Nederland opgeschrikt door een van de eerste terroristische acties: de Molukse treinkaping bij Wijster van 2-14 december 1975. Deze werd anderhalf jaar later gevolgd door de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde en de treinkaping bij De Punt (23 mei - 11 juni 1977).

De neef van de omgekomen treinkaper Ronnie Lumalessil zet als eerbetoon een tatoeage en de moeder van een van de daders slaapt nog altijd met het bebloede shirt van haar omgekomen zoon onder haar kussen.
De uitzending is terug te zien via de IKON-website (Windows Media Player; 58:37 min.).

Zie ook Unieke foto's van treinkaping bij De Punt gepubliceerd.

Terug naar boven


Ambassadeur Habibie in Business Class
zondag 15 april 2007

11 april 2007


Aankomende zondagochtend, 15 april, interviewt Harry Mens de Indonesische ambassadeur mr. Junus Effendi Habibie in het programma Business Class, dat wordt uitgezonden om 11:00 uur op RTL 7.

De uitzending is te bekijken via RTL Gemist (Windows Media Player; lengte: 12:34 [Start: 0:55:53 - Eind: 1:08:30]).

Het gesprek tussen Mens en Habibie heb ik uitgewerkt en het hele interview is hier te lezen.

Junus Effendi Habibie | Foto: Ambassade van Indonesië, 's Gravenhage

Terug naar boven


Dossier 2300: De bom op Bali
woensdag 28 februari 2007

20 februari 2007


Woensdag 28 februari aanstaande, 22:55-23:55 uur zendt RTL4 een documentaire uit over de bomaanslagen op Bali-Menado van 12 oktober 2002.

Ledakan bom di Bali-Menado (Bali, 12-10-2002)

De 'Dossier 2300'-documentaire "De bom op Bali" verhaalt over de zwaarste terroristische aanslag sinds die van 11 september 2001.

De bomexplosies vinden plaats in Kuta Beach, een populair uitgaanscentrum.
Er vallen ruim 200 slachtoffers en velen van hen lopen afschuwelijke brandwonden op.

Zie ook de nieuwsberichten over de bomaanslagen op Bali-Menado.

Terug naar boven


Aanpakken en wegwezen: Femke den Haas in Indonesië
dinsdag 13 februari 2007

10 februari 2007


Aanstaande dinsdag, op 13 februari om 22:50 uur, is bij de omroep LLiNK, aflevering 7 te zien van hun serie van Aanpakken en wegwezen.
Dit keer gaat het over de 29-jarige Femke den Haas uit Den Haag, een van de kaderleden van ProAnimalia, een opvangcentrum voor beschermde dieren (hoofdzakelijk makaken). Zodra de apen voldoende zijn aangesterkt, worden zij weer losgelaten in de natuur.

Tijdens de uitzending blijkt de tocht naar de eilandengroep Pulau Panjaliran Barat (nabij Jakarta), waar de apen losgelaten worden, ingewikkelder dan verwacht.

Femke den Haas van ProAnimalia | Foto: Llink

Ook wachten zij lang op een fiat van de Badan Planologi Kehutanan (de "Bosbouw­politie"), dat onderdeel is van het Ministerie van Bosbouw. "Je kan gewoon niet op hen rekenen", aldus Den Haas over deze dienst, "want het intereseert hen geen zak".

Tijdens een 'undercover-onderzoek' op een illegale dierenmarkt in Jakarta, waar Den Haas bewijsmateriaal verzameld, zegt zij: "Het is zo bruut wat die lui doen, daar wil ik graag risico voor lopen. Híer doe ik het voor".

De uitzending is te bekijken via Omroep.nl (Windows Media Player; 35:52 min.).

Zie ook: Aanpakken en wegwezen: Chaim Fetter op Lombok

Update

14 februari 2007


Volkskrantcolumnist Wim de Jong besteede in zijn column met de veelzeggende titel Kutje­kleien, over de matige tv-programma's voor 'jongeren', ook aandacht aan de uitzending:

"Nee, dan toch veel liever het hardcore kont-tegen-de-krib van Aanpakken en wegwezen van LLiNK, dat ironisch genoeg weer erg knokt tegen het imago een stevige jongeren­omroep te willen zijn. In het programma over praktisch-idealistische landgenoten in het buitenland werd dinsdag de 29-jarige Femke uit Den Haag gevolgd, die in Jakarta als kooidieren gehouden makaken opkoopt en ze groepsgewijs terugzet in het Indonesische regenwoud.

De rusteloze, fanatieke dierenvrijwilligster liet net zo vaak haar tanden zien als de apen die ze redt, maar als kijker ben je al blij dat tegendraadheid op tv even niet op één lijn staat met de vermoeiende drolligheid van De Lama's, De Spek & Bonen Show, Nox en Spuiten & Slikken."

BRON:
- De Jong W. Kutjekleien [Web document] Volkskrant 2007 (14 februari)

Terug naar boven


De ochtenden: Modderstroom in Indonesië
vrijdag 9 februari 2007

9 februari 2007


Het VPRO-radioprogramma De Ochtenden besteedde op 9 februari aandacht aan de al acht maanden voortdurende modderramp (luapan lumpur) bij Sidoardjo, een sub-provincie op Oost-Java. Vier dorpen zijn reeds verdwenen en 12.000 mensen hebben hun intrek moeten nemen op de centrale markt.

Deventer ingenieursbureau Witteveen+Bos is ter plaatse om de modder enigszins in goede banen te leiden.
"De vraag is of deze eruptie is veroorzaakt door een foute gasboring van het bedrijf Lapindo Brantas of dat het kan worden toegeschreven aan een natuur­verschijnsel.
Twaalfduizend mensen zijn hun huis en land kwijt en wachten tot het bedrijf of de overheid iets gaat ondernemen. De vraag is wie gaat dit allemaal betalen."

De reportage van Olaf Oudheusden is te beluisteren via Omroep.nl (Windows Media Player; 25:00 min.).

Een verzwolgen dorp bij Sidoardjo | Foto: VPRO

Op de website van De Ochtenden is ook een foto-reisverslag te zien.

ZIE OOK:
- Maas M. Modderstroom Java veroorzaakt zware explosie : gasleiding bezwijkt onder druk van tonnen
  aarde: zeker acht personen gedood bij ontploffing
[Web document] Volkskrant 2006 (24 november)
- Maas M. Hete blubber bedekt dorpen Oost-Java [Web document] Volkskrant 2006 (3 augustus)
- Janssen H. Op de vlucht voor de modder [Web document] Algemeen Dagblad 2006 (19 augustus)
- Janssen H. Kogels tegen modderstroom [Web document] Algemeen Dagblad 2007 (21 februari)
- Betonnen ballen in vulkaan gedumpt (video) [Web document] Dagblad van het Noorden 2007 (26
  februari)

Terug naar boven


Aanpakken en wegwezen: Chaim Fetter op Lombok
dinsdag 23 januari 2007

23 januari 2007


Vanavond is bij de omroep LLiNK, op Nederland 2 om 22:50 uur, het verhaal te zien van Chaim Fetter.

Chaim Fetter van Yayasan Peduli Anak | Foto: Llink

Als 25-jarige, succesvolle IT-ondernemer uit Eindhoven werd tijdens een vakantie op Lombok geconfronteerd met het onmenselijke leven van de vele straatkinderen.

Geschokt door dit onrecht, besloot Fetter zijn leven in dienst te stellen van deze kinderen. Hij verkocht zijn IT-onderneming en zijn Mercedes om met de opbrengst hiervan een kindertehuis op te richten in de hoofdstad Mataram.
De stichting die Fetter opricht heet Peduli Anak (Kinderzorg).
Het programma Aanpakken en wegwezen volgt Fetter op de voet tijdens de lopende zaken in het tehuis waar nu al 18 kinderen wonen. Als hij hoort van een van de jongetjes dat hij seksueel misbruikt is, zegt Fetter: "Het is zo frustrerend dat ik niets kan doen. Het eerste wat ik dacht is de dader opzoeken en 'm op z'n bek rossen, maar dat kan niet. Als ik dat doe word ik opgepakt en het land uitgezet".

Bekijk ook enkele foto's over Peduli Anak op de website van LLiNK.

De uitzending is te bekijken via Omroep.nl (Windows Media Player; 34:55 min.).

Zie ook: Aanpakken en wegwezen: Femke den Haas in Indonesië

Terug naar boven


Terug naar Celebes bij Andere Tijden
donderdag 11 januari 2007 en donderdag 18 januari 2007

9 en 17 januari 2007


Zestig jaar geleden trokken, onder leiding van de eigenzinnige en omstreden luitenant (later: kapitein) Raymond Westerling, bijgenaamd 'de Turk', de Nederlandse speciale troepen over het Indonesische eiland Celebes (het huidige Sulawesi) om orde en rust te herstellen.

Dat ging met harde hand; sommigen spraken van oorlogsmisdaden.

In het VPRO-programma Andere Tijden komen, voor het eerst, drie betrokken commando's aan het woord.

Deel 1 van 'Terug naar Celebes' wordt aanstaande donderdag, 11 januari, uitgezonden om 21:25 uur, op Nederland 2.

Soldaten op Celebes | Foto: VPRO

Deel 2 volgt op donderdag 18 januari, om 21:20 uur, eveneens op Nederland 2. In dit tweede, schokkende, deel komen ook ooggetuigen en overlevenden in Indonesië aan het woord.

Beide uitzendingen zijn online te bekijken op het internet: deel 1 | deel 2 (Windows Media).

ZIE OOK
- Bleich A. Bijzondere methoden [Web document] Volkskrant 2007; (17 januari)

Terug naar boven


Naar het archief van 2006


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -