Terug naar: Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak

Home » Archief 2004


Archief 2004
Hier vindt u de logs van 2004:

Doodsbedreiging aan familie van activist Munir

22 november 2004


Volgens Amnesty International heeft de familie van de overleden mensen­rechten­activist Munir bescherming nodig nadat zij thuis een doodsbedreiging hebben ontvangen.

Munir's weduwe Sucawato ontving op zaterdag 20 november een onthoofde en in stukken gesneden kip met een waarschuwingsbriefje met de tekst: "Wees voorzichtig!! Neem geen contact op met de Tentara Nasional Indonesia (TNI) [het Indonesische leger] over de dood van Munir. Wil je eindigen als dit?".
"In het licht van de recente gebeurtenissen moet de Indonesische regering de hoogste prioriteit geven aan de bescherming van de familie van Munir, zijn medestanders en alle mensen­rechten­activisten in het land", aldus Natalie Hill, onderdirecteur Azië bij Amnesty International.

"In het verleden zijn bedreigingen aan activisten zelden onderzocht. De nieuwe regering van President Susilo Bambang Yudhoyono zou haar betrokkenheid bij de mensen­rechten tonen door concrete stappen te ondernemen om degenen die opkomen voor de mensen­rechten te beschermen".

Munir Said Thalib (38) | Foto: Tempo Interaktif

Hill: "De regering zou de bedreigingen van en aanvallen op mensen­rechten­activisten publiek moeten afkeuren en grondig moeten onderzoeken, inclusief de voorvallen uit het verleden".

De 38-jarige Munir zat op 7 september in het vliegtuig van Singapore naar Nederland toen hij stierf aan een arsenicumvergiftiging, aldus het Nederlandse autopsie­rapport. De Indonesische politie is gestart met het onderzoek naar zijn dood.

Amnesty International is bang dat, als bedreigingen zoals Sucawati die ontving niet serieus genomen worden, het onderzoek naar Munir's dood ondermijnt wordt. "Als het onderzoek betrouwbaar moet zijn, dan is het van vitaal belang dat diegenen die informatie kunnen verschaffen over Munir's dood dat kunnen doen zonder angst over hun veiligheid", zei Natalie Hill. "Wij doen een dringend beroep op de regering maatregelen te nemen om getuigen en slachtoffers te beshermen."

Achtergrond
Munir was een van Indonesië's meest prominente mensen­rechten­activisten. Tijdens de laatste maanden van de Suharto-regering in 1998, zocht hij naar de oorzaak van de "verdwijningen" van tientallen activisten en was hij mede-oprichter van Kontras, de Commissie voor Vermisten en Geweldsslachtoffers. Hij was tevens betrokken bij de onderzoeken naar mensen­rechten­schendingen in Timor-Leste in 1999.

Munir ontving vele bedreigingen door zijn mensen­rechten­werk. In augustus 2003 explodeerde een bom bij zijn huis in Jakarta. In 2002 en 2003 werd het kantoor van Kontras aangevallen door een bende, waarbij de kantoorinventaris werd vernield en informatie werd meegenomen.

Berkat: Bas de Meijer

BRON
- Indonesia: Death threat to campaigner's family [Web document] Persbericht Amnesty International 2004;
  (22 oktober)


Zie ook:
- Nieuwsberichten over Munir Said Thaleb (pop-up).
- Reportage van Step Vaessen over de moord op Munir in het NOS Journaal van 17 juni 2005.

Terug naar boven


Wayang-poppen protesteren tegen wapenleverantie aan Indonesië

24 oktber 2004


Afgelopen zaterdagmiddag 23 oktober hebben op de Dam in Amsterdam enkele levensgrote wayang-poppen geprotesteerd tegen de mogelijke levering van Nederlandse marineschepen aan Indonesië. De leverantie wordt uitgebeeld door een kleurrijk schouwspel met boze geesten, oorlogschepen en militairen. Met de wayang-poppen wordt geageerd tegen de voorgenomen verstrekking van een vergunning voor de export van de marineschepen door de Nederlandse regering.

Voorbereidingen actie | Foto: Arjen van de Merwe

Het Wayang-poppenspel is een traditionele vorm van Indonesisch theater en heeft in Indonesië vaak een politieke functie. Twee vooraanstaande Indonesische kunstenaars hebben speciaal voor deze gelegenheid een theaterstuk voorbereid. Met deze actie willen Indonesia House, Campagne tegen Wapenhandel en solidariteitsfonds XminY protesteren tegen de levering van twee korvetten (marineschepen) aan Indonesië. Daarnaast wordt de rol van Nederlandse banken bij de leverantie aan de orde gesteld.

Volgens hen is het oorlog in Indonesië vinden mensenrechten­schendingen op grote schaal plaats. In Aceh, Papua en de Molukken wordt regelmatig militair geweld tegen burgers gebruikt. In het verleden zijn marineschepen gebruikt tegen de burgerbevolking in onder meer Aceh en Oost-Timor.

De korvetten kosten samen ongeveer 400 miljoen euro. Martin Broek van de Campagne tegen Wapenhandel stelt: "Dat is geld over de balk smijten in een land waar tientallen miljoenen mensen onder de armoedegrens leven.

De veiligheid van de Indonesische bevolking is niet gediend met de levering van grote en dure wapensystemen."

De Rabobank en ING-bank hebben zich bereid getoond 95% van de kosten van de levering te verzekeren. Het gaat om een verzekerd bedrag van 500 miljoen euro.
Als de Indonesische overheid niet kan betalen dan vergoedt de Nederlandse regering het door de banken geleden verlies. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde export­krediet­verzekering van de overheid.

De Nederlandse regering heeft overigens nog geen besluit genomen over het verlenen van een exportvergunning van de korvetten.

Berkat: Bas de Meijer

BRON
- Persbericht. [Web document] Campagne tegen Wapenhandel 2004; (21 oktober)

Terug naar boven


Pemlilu presiden pertama di Indonesia

5 juli 2004


Ongeveer 153 miljoen Indonesiërs konden voor het eerst in de geschiedenis van hun land rechtstreeks een president kiezen. Afgelopen zondagnacht Nederlandse tijd gingen de eerste van de in 585.000 stemlokalen open. Om 10.00 uur maandagochtend Nederlandse tijd eindigde de historische stembusgang in het grootste moslimland ter wereld.

De gepensioneerde generaal Susilo Bambang Yudhoyono gaat aan de leiding in de race om het Indonesische presidentschap. Na telling van ongeveer 73 miljoen stemmen leidt Yudhoyono nog altijd ruim met bijna 34 procent. In totaal konden circa 153 miljoen mensen in de archipel naar de stembus. De opkomst was naar verwachting tussen de 80 en 90 procent.

BRONNEN
1. Circa helft van stemmen geteld in Indonesië. Telegraaf 2004 (8 juli).
2. Winst Yudhoyono valt lager uit. NOS Nieuws 2004 (6 juli).
3. Yudhoyono aan de leiding bij verkiezing Indonesië. Sp!ts 2004 (6 juli).
4. Indonesië moet nog eens stemmen. Volkskrant 2004 (6 juli).
5. "Yudhoyono aan de leiding bij presidentsverkiezing". Nu.nl 2004 (6 juli).
6. van der Maten W. Indonesië : "Hij is groot, sterk en charmant". Trouw 2004 (6 juli).
7. Presidentsverkiezingen Indonesië rustig verlopen. Reformatorisch Dagblad 2004 (6 juli).
8. RMS verwacht geen nieuw beleid bij nieuwe president. Telegraaf 2004 (6 juli).
9. Indonesië kiest nieuwe president. NOS Nieuws 2004 (5 juli).
10. Indonesië kiest president. Volkskrant 2004 (5 juli).
11. Indonesië naar de stembus. Nu.nl 2004 (5 juli).
12. Indonesië opent 585.000 stemlokalen. Reformatorisch Dagblad 2004 (5 juli).
13. Indonesië opent 585.000 stemlokalen. Telegraaf 2004 (5 juli).
14. Indonesiërs kiezen maandag nieuwe president. Telegraaf 2004 (4 juli).

Wayang kulit | Foto: Ed Vos

Terug naar boven


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -