Terug naar: Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak

Home » Archief 2005/2


Archief tweede helft 2005
Hier vindt u de logs van juli tot en met december 2005:

IndoInside.nl wenst u een gelukkig 2006!

31 december 2005


Selamat tahun baru | Indo Inside

Terug naar boven


Historisch onderzoek 'kwestie Nieuw-Guinea' uitgekomen

16 november 2005


Cover 'Een daad van vrije keuze' | Ontwerp: Wim Zaat

Gisteren verscheen de langverwachte studie Een daad van vrije keuze van Prof. P.J. (Pieter) Drooglever van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis over wat wordt genoemd 'de kwestie Nieuw-Guinea'.
In de kranten wordt hierover ruim aandacht besteed (zie het overzicht van de Nederlandse en Vlaamse krantenkoppen uit de sectie Nieuwsberichten).

Ook het NOS Journaal heeft gisteren uitgebreid stilgestaan bij dit onderzoek, zowel op televisie (zie de reportage Rapport: Nederland liet Papoea's in Indonesië in de steek) als op het Radio 1 Journaal (luister naar een bijdrage van NOS-correspondent Wilma van der Maten vanuit Jakarta).

In het NOS-programma Met het oog op Morgen was afgelopen zondag een discussie te beluisteren tussen Professor Drooglever en Dr. C.S.I.J. (Kees) Lagerberg, schrijver van het eveneens gisteren verschenen Schuldig zwijgen. Het programma is nog terug te luisteren via de website van de NOS (ga naar positie 23:56-43:36 van uw mediaspeler).
LITERATUUR:
1. Drooglever PJ. Een daad van vrije keuze : de Papoea's van westelijk Nieuw-Guinea en de grenzen van
    het zelfbeschikkingsrecht
Amsterdam: Boom, 2005 700 p.
    ISBN 90-8506-178-4 (€ 45,-)
2. Lagerberg CSIJ. Schuldig zwijgen : de Papua in zijn bestaan bedreigd Utrecht: IJzer, 2005 301 p.
    ISBN 90-74328-92-X (€ 29,95)

Terug naar boven


Sepanjang jalan kenangan in Almere

6 oktober 2005


Het NOS Nieuws meldde vandaag dat men een Indische dessa wil gaan bouwen in Almere Poort, een nieuw stadsdeel vlakbij de Hollandse Brug. Eerder dit jaar schreef De Telegraaf al over dit plan.
Als de Gemeente Almere akkoord gaat, worden er 200 huizen in Indonesische stijl gebouwd, waarvoor zich al 500 mensen hebben aangemeld.

Het project is een initiatief van De Stichting Rumah Senang. Het Indisch dorp krijgt een woon- en zorgcomplex voor indo's, Molukkers en/of mensen die hier een binding mee hebben. "Naast koop- en huurwoningen zullen, maatschappelijke en commerciële functies bij elkaar worden gebracht, zodat van een variabel zorgaanbod gebruik gemaakt kan worden.", aldus de Stichting op hun website.

De wijk heeft ook een toeristisch doel en wordt voorzien van winkels, waaronder uiteraard een toko, een medisch centrum en een Indisch restauraunt.

BRONNEN:
1. Senang in Almere [Web document] Telegraaf 2005 (19 januari)
2. Klein Indonesië op polderklei [Web document] Telegraaf 2005
    (6 oktober)

Indische wijk in Almere | Collage: Frans de Meijer

ZIE OOK:
1. Harten D van. Terug naar roots in Almere : woningen in Indische stijl, met Indische voorzieningen voor
    Indische Nederlanders
[Web document] Volkskrant 2005 (13 oktober)
2. Harten D van. 'We combineren Indische vormen met Europese materialen' [Web document] Volkskrant
    2005 (13 oktober)
3. Broekhuizen B; Drent Chr. Dessa in de polder [Web video] Volkskrant 2005 (13 oktober)
4. Klein Indonesië op polderklei in Almere [Web document] Reformatorisch Dagblad 2005 (18 oktober)
5. Almere krijgt Indisch dorp [Web document] BN/De Stem 2005 (8 oktober)

Terug naar boven


Bomaanslagen op Bali

1 oktober-18 november 2005


Opnieuw bomaanslagen op Bali, waardoor er een wrange jaarlijkse traditie lijkt te ontstaan van terreurdaden aan het begin van de Ramadan in Indonesië.

Een overzicht van de Nederlandse en Vlaamse krantenkoppen uit de sectie Nieuwsberichten:

Amateurbeelden van de bomaanslag in Kuta, Bali | Foto's: Getty Images/Reuters

Terug naar boven


Oost-Indisch doof

5 september 2005


Oost-Indisch doof in het Eindhovens Dagblad | Screendump: Frans de Meijer

Volgens de Van Dale betekent zich Oost-Indisch doof houden "de schijn aannemen alsof men niet hoort dat men geroepen, aangesproken of om iets verzocht wordt".

Het Eindhovens Dagblad geeft - naar aanleiding van een lezersvraag - antwoord op de oorsprong van deze uitdrukking, die te maken heeft met de Nederlandse interpretatie van van de Ind(ones)ische adat. Volgens een document uit 1853 heeft de uitdrukking te maken "met de gewoonte der inlandsche bedienden om hun werk, zoo veel mogelijk, op hunne kameraden af te schuiven".

Apa itu?

Terug naar boven


Peringatan 15 Agustus 2005

15 augustus 2005


Exact zestig jaar geleden capitulatie Japan onvoorwaardelijk en kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Aan de ene kant was er reden voor blijdschap in Nederlands-Indië, omdat de wrede Japanse bezetter verdween. Aan de andere kant startte een donkere periode in de geschiedenis van Indonesië - de bersiap - met een bittere onafhankelijk­heidsstrijd van de Indonesiërs en de gewraakte politionele acties van de Nederlanders.

Jappenkamp | Foto: Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp

Indo's werden door de pemuda's gezien als handlangers van de Belanda en moesten vaak vrezen voor hun leven. Meer dan 20.000 mensen zijn omgebracht in de eerste jaren na de bevrijding. De 300.000 'repatriërende' Indo's kregen niet bepaald een warm onthaal in Nederland.

Er is de afgelopen weken veel aandacht besteed in de media aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, de verhalen van Indo's en Nederlanders die de oorlog in Nederlands-Indië hebben meegemaakt, de herdenkingsplechtigheden, de erkenning van Nederland van Indonesië's onafhankelijkheid per 17 augustus 1945 en de excuses en spijtbetuigingen van Japan.

De Nederlandse media hebben uitgebreid aandacht besteed aan zowel de herdenkingen van 15 augustus 1945 (pop-up) als de herdenkingen rondom "60 jaar Indonesië" (pop-up).

Logo: Omroep.nl

Vandaag wordt van 11:50 tot 14:00 uur een live-reportage uitgezonden op Nederland 2 van de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Om 19:30 uur wordt een samenvatting van de Indië Herdenking uitgezonden op Nederland 1.
Netwerk (Nederland 1) heeft om 20:30 uur een reportage van Robbert ter Weijden en André Beerda over Nederlands-Indië in oktober 1945, vlak na de Japanse capitulatie.
De reportage Fatale reis naar de veiligheid verhaalt over een Brits konvooi dat tracht 300 Nederlandse vrouwen en kinderen over te brengen naar veiliger gebied.

Logo: Netwerk

In Surabaya wordt het evacuatietransport overvallen, waarbij ruim honderd Nederlandse vrouwen en kinderen omkomen.
Update: De uitzending van Netwerk over het Goebengtransport te Surabaya is on line te bekijken op de site van Netwerk.

Logo: VPRO

De VPRO heeft op haar website een themakanaal opgezet onder de titel Indonesia merdeka, Indonesië soeverein.
Binnenkort hoop ik een nieuw item toe te voegen aan Indo Inside: beschrijvingen van de Republikeinse bersiap-kampen op Java waar mijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gezeten.

Terug naar boven


De Stille Kracht wordt opnieuw verfilmd

11 juli 2005


Vandaag maakte filmproducent Fu Works bekend dat zij, samen met collega-producenten IdtV en Motel Films de in 1900 door Louis Couperus (1863-1923) geschreven psychologische roman uit 1900 opnieuw gaan verfilmen.
"De Stille Kracht" speelt zich af in het broeierige Nederlands Indië van de negentiende eeuw, om precies te zijn in de - fictieve - plaats Laboewangi (labu wangi betekent letterlijk: geurige pompoen). De stille kracht is het wederzijdse onbegrip tussen de Javanen en de orang Belanda, de mystieke omgeving en de oosterse ondoorgrondelijkheid, gecombineerd met de nodige tropische magie (guna guna).

Hoofdpersonen zijn de resident van Java, Otto van Oudijck, zijn zoon Theo en dochter Doddy en zijn verleidelijke vrouw Léonie. De hele familie valt uiteindelijk ten prooi aan de stille kracht.

Het boek werd in 1974 al eerder verfilmd door regisseur Walter van der Kamp met muziek van Tonny Eyk en is destijds door de Avro als mini-serie op televisie vertoond. In de hoofdrollen onder meer Pleuni Touw (Léonie van Oudijck), Bob de Lange (Otto van Oudijck), Willem Nijholt (Theo van Oudijck), Caro van Eyck (Raden-Atjoe Pangeran) en Hans Dagelet (Addy de Luce). Vorig jaar is deze serie op DVD uitgekomen.

DVD-cover 'De Stille Kracht' | Foto: FRS

BRONNEN
1. Couperus-boek De Stille Kracht weer verfilmd [Web document] Telegraaf 2005 (11 juli)
2. ibid. Sp!ts 2005 (11 juli)

ZIE OOK:
- Couperus' 'Stille Kracht' wordt opnieuw verfilmd [Web document] Volkskrant 2005 (12 juli)

Terug naar boven


Naar het archief 2005/1


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -