Terug naar: Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak

Home » Archief 2006/1


Archief tweede helft 2006
Hier vindt u de logs van juli tot en met december 2006:

IndoInside.nl wenst u een gelukkig 2007!

24 december 2006


Selamat tahun baru | Indo Inside

Seluruh Keluarga De Meijer mengucapkan:
Selamat hari Natal 2006 dan tahun baru 2007.
Semoga sehat dan bahagia selalu ditahun-tahun mendatang.

Terug naar boven


Buku resep untuk Belanda (want: gratis!)

18 december 2006


John Ancona (1953) leerde van een omaatje Ind(ones)isch koken. In een mengelmoes van Nederlands en (pasar) Maleis - aangevuld met het Vlaams en Bahasa Indonesia van zijn vrouw Maggie - schreef hij zijn recepten op in een schriftje. De recepten van bapak John werden beroemd bij zijn vrienden en ook bij de bezoeken aan hun kinderen in Jakarta was hij een graag geziene gast in de keuken.
De recepten zijn inmiddels gepubliceerd op het Internet, waarbij de spelling aangepast aan de officiële Indonesische spelling. Het Indisch kookboek is, compleet met woordenlijst en informatie over de cultuur van de Indonesische keuken, ook geheel gratis te downloaden in PDF (3,7 Mb). Het geheel beslaat 217 pagina's.
Ik zal de recepten zeker uitproberen en ben benieuwd of het Indisch kookboek van Ancona mijn inmiddels vergeelde favoriete Het nieuw Indonesisch kookboek van J.M.J. Catenius van der Meijden kan verslaan.

Indisch kookboek | Omslag: John en Maggie Ancona

Terug naar boven


Sinterklaas in Nederlands-Indië

18 november 2006


Sint Nicolaas is vandaag aangekomen in Middelburg, maar hij is al jaren veel reislustiger geweest. In de Volkskrant van afgelopen vrijdag stond een bespreking van het boek Sinterklaas overzee.

Sinterklaas in Surabaya, Nederlands Indië (1946) | Foto: Collectie Mariniersmuseum Rotterdam Sinterklaas in Surabaya, Nederlands Indië (1947) | Foto: Collectie Mariniersmuseum Rotterdam
Sinterklaas in Menado, Nederlands Indië | Foto: Collectie Tropenmuseum/C.J. Taillie Sinterklaas in Nederlands Indië (1937) | Foto: Collectie Tropenmuseum

Hierin beschrijft auteur Paul Faber hoe het sinterklaasfeest door Nederlanders 'in den vreemde' werd en wordt gevierd. Ook in Nederlands-Indië gaven "Sinterklas dan Piet Hitam" acte de présence. Omdat schimmel en stoomboot niet voorhanden waren, werden soms creatieve vervoersoplossingen bedacht.

Leuk zijn dan ook de foto's uit het boek die daarbij in de Volkskrant geplaatst zijn. Omdat het artikel alleen voor Volkskrantabonnees te raadplegen is heb ik een paar foto's bijgaand weergegeven. Klik erop voor een groter beeld.
Ik hoop alleen dat de roe mij bespaard blijft voor deze auteurs- en beeldrechtschending.

LITERATUUR
- Sinterklaas overzee : avonturen van een reislustige heilige / Paul Faber. - Amsterdam : KIT, 2006. -
  127 p.
  ISBN: 90-6832-490-X; (€ 14,95)


BRON
- Westerlaken N. Zie ginds komt de riksja [Web document] Volkskrant 2006; (17 november)


ZIE OOK
- de Heer M. Hij komt, hij komt, die goede Sint, ook in den vreemde [Web document] Trouw 2006;
  (5 december)

Terug naar boven


'The Sukarno file 1965-1967'

17 oktober 2006


"Het laatste woord over de coup van 1 oktober 1965 in Indonesië."

President Soekarno was al enkele dagen tevoren volledig op de hoogte van de plannen die communistische leiders en hoge militairen in Jakarta hadden om op 1 oktober 1965 de legertop van het land uit te schakelen en een communistisch bewind te vestigen. Deze stelling, onderbouwd door materiaal dat de afgelopen decennia boven water is gekomen, staat centraal in het boek The Sukarno file, 1965-1967 : chronology of a defeat, dat vandaag ten doop werd gehouden. De auteur, dr Antonie C.A. Dake, zei bij die gelegenheid in het Haagse Pulchri Studio dat het doel van zijn 500 pagina's tellende werkstuk is: "het doorprikken van de mythes" die de kudeta (coup van 1965), de moord op zes generaals en de erop volgende gebeurtenissen hebben omgeven.

Omslag 'The Sukarno file' | Foto: Brill

Soekarno (1901–1970) | Bron: Wikipedia
Soekarno (1901–1970)

Eén van die mythes was, dat de communistische partij niets met de generaalsmoord te maken zou hebben gehad.
Dake schildert uitvoerig hoe de leiders van de Partai Komunis Indonesia (PKI), samen met de ondercommandant van Soekarno's lijfwacht, luitenant-kolonel Untung Syamsuri, de coup voorbereidden. Op 29 september, twee dagen voor de feitelijke coup plaatsvond, was Soekarno tot in detail gebrieft door de militaire leider van de coup, brigadier-generaal Soepardjo. Weken eerder al had Soekarno met letkol Untung gesproken over de mogelijkheid de anti­communistische generaals terzijde te schuiven. De tweede mythe, dat Soekarno niets van de coup zou hebben geweten, klopte dus ook niet.

Een derde 'mythe' is volgens Dake de theorie dat de latere president Soeharto van te voren geïnformeerd zou zijn geweest over de coup. Ondanks tientallen jaren speuren door talloze onderzoekers is er nooit ook maar enig bewijs voor die stelling boven water gekomen. Betrokkenheid van de CIA is een volgend verhaal dat jarenlang de ronde deed. Op basis van documenten die inmiddels in Washington zijn vrijgegeven, toont Dake aan dat de CIA volstrekt werd verrast door de gebeurtenissen van 1 oktober 1965.
In Indonesië, waar het boek een jaar geleden werd gepubliceerd onder de titel Berkas-berkas Soekarno 1965-1967: kronologi suatu keruntuhan, heeft The Sukarno file een flinke discussie losgemaakt. Zo hebben de nabestaanden van Soekarno bij het Indonesische openbaar ministerie aangedrongen op een verbod van het boek, dat inmiddels op de bestsellerlijsten staat.

LITERATUUR
- The Sukarno file, 1965-1967 : chronology of a defeat' / by Antonie C.A. Dake. - Leiden [etc.] : Brill,
  2006. - XIV, 503 p. : ill. ; 24 cm. - (Social sciences in Asia, ISSN 1567-2794 ; vol. 9)
  ISBN: 90-04-15382-9; ISBN13: 978-9004153-82-0; (€ 75,00)


BRON
- 'The Sukarno file, 1965-1967; chronology of a defeat' [Web document] Persbericht Pauw Sanders Zeilstra
  Van Spaendonck
2006; (17 oktober)

Terug naar boven


Indonesië executeert drie katholieken : onaanvaardbare moord volgens Amnesty

22 september 2006


De vandaag uitgevoerde executies van Fabianus Tibo, Dominggus da Silva en Marinus Riwu zijn een ernstige tegenslag voor iedereen die strijd tegen de doodstraf, aldus de openbare verklaring van Amnesty International. De organisatie is diep teleurgesteld dat de exectuties hebben plaatsgevonden, ondanks het feit dat de uitspraak van de doodstraf tegen de drie de afgelopen maanden een brede discussie heeft opgeleverd in Indonesië.

"De doodsstraf is de onomkeerbare wrede, onmenselijke en degraderende straf en zou nooit moeten worden opgelegd", aldus Amnesty.

Dominggus da Silva, Fabianus Tibo en Marinus Riwu | Foto: Kompas/Reinhard Nainggolan
Dominggus da Silva, Fabianus Tibo en Marinus Riwu
Foto: Kompas/Reinhard Nainggolan

De doodstraf wordt wereldwijd steeds minder toegepast. De executies in Sulawesi vindt Amnesty dan ook buitensporig: "Een dergelijke - door de staat opgelegde - moord is sowieso al onaanvaardbaar. In dit geval zijn er daarnaast ook ernstige twijfels over de eerlijkheid van het proces geweest.".

Tibo, Da Silva en Riwu werden veroordeeld tot de dood door het districtsgerechtshof van Palu op Centraal-Sulawesi in april 2001 voor het begaan van moord met voorbedachte rade en het oproepen van rellen die leidden tot etnisch en godsdienstig geweld in het Poso-district (Centraal-Sulawesi) in mei 2000.
Tibo, Da Silva en Riwu werden veroordeeld tot de dood door het districtsgerechtshof van Palu op Centraal-Sulawesi in april 2001 voor het begaan van moord met voorbedachte rade en het oproepen van rellen die leidden tot etnisch en godsdienstig geweld in het Poso-district (Centraal-Sulawesi) in mei 2000.

Amnesty International ontving rapporten waaruit bleek dat het proces oneerlijk was verlopen. Zo zou het Hof zou verklaringen hebben genegeerd van getuigen, die als bewijsmateriaal door de verdediging waren aangeleverd. Daarnaast waren er demonstranten buiten het gerechtsgebouw die, bewapend met stenen, eisten dat de drie tot de dood werden veroordeeld. Ook werden de advocaten van de verdachten blootgesteld aan intimidatie en bedreiging met de dood. Bij het huis van één rechtsbijstandswerker werd een bom geplaatst.
De autoriteiten zagen echter geen reden het proces te herzien.

Het buurland van Indonesië, de Filippijnen, schafte in juni van dit jaar de doodsstraf af voor alle misdaden. President Arroyo verklaarde dat de doodsstraf niet succesvol was gebleken in "het effectief afschrikken van het plegen van gruwelijke misdaden".
De Filippijnen sloten zich hiermee aan bij meer dan 125 landen in de wereld die de doodsstraf in de wet of in de praktijk reeds hebben afgeschaft.

Als lid van de VN Human Rights Council en als recente ratificeerder van het Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (ICCPR), verloor de Indonesische overheid vandaag de kans om in het voetspoor te treden van de Filippijnen en een trend te zetten in Zuidoost-Azië, waarbij de mensenrechten meer worden gerespecteerd door door bescherming te bieden aan het meest fundamentele recht: het recht om te leven.

Nederlandse website Amnesty International (Jaarboek Indonesië) | Screenshot
Nederlandse website Amnesty International
(Jaarboek Indonesië)

Op dit ogenblik wachten minstens 90 mensen in Indonesië op uitvoering van hun doodstraf. De executies van Tibo, Da Silva en Riwu zijn de eerste die door Amnesty International in Indonesië zijn vastgesteld sinds mei 2005. Dit doet het ergste verwachten over het lot van degenen die op dit ogenblik executie boven het hoofd hangt.

Amnesty International nodigt de Indonesische regering uit om direct maatregelen te treffen om de doodsstraf af te schaffen, door alle executies te af te staken en alle veroordelingen tot de dood nietig te verklaren.

Berkat: Bas de Meijer

BRON
- Bosgraaf R.Amnesty International: 'Indonesia: resumption of executions' [Web document] Public
  Statement Amnesty International
2006; (22 september)


Zie ook:
- Nieuwsberichten over Sulawesi (pop-up).

Terug naar boven


Adopteer een baksteen: steun de bouw van een lagere school in Burkina Faso

26 juli 2006


Yambaga Ouédraogo was in het begin van de 19e eeuw het dorpshoofd (naaba) van Ouomsom, gelegen in het noorden van het tegenwoordige Burkina Faso (van 1896 tot 1984 Opper-Volta geheten). 165 jaar geleden werd Naaba Yambaga ontvoerd en verkocht aan het KNIL, om te vechten in Nederlands Indië (zie ook mijn log Zwart in dienst van Oranje : Afrikaanse soldaten in Nederlands Indië van 17 mei 2005).

De naar hem vernoemde Nederlandse Stichting Naaba Yambaga ("In het voetspoor van de Panter") zet zich in voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten in het West-Afrikaanse gebied waar de Afrikaanse soldaten geronseld zijn: Burkina Faso, Ghana, Togo en Nigeria. Hun primaire doel is geld in te zamelen voor de bouw van een lagere school in Ouédraogo's geboortedorp Ouomsom. De school gaat "École Naaba Yambaga" heten en hoopt in 2007 haar deuren te openen. De Stichting werkt hiermee samen met de NGO "Dévéloppement Sans Frontières" (DSF) in Burkina Faso.
De Stichting heeft enkele donaties ontvangen, onder meer van de Meester Hayeschool in Beets en van particulieren en verkoopt daarnaast tweedehands kleding en spullen op markten. Om de resterende kosten te financieren is de Stichting gestart met de actie "Adopteer een Baksteen!". Schenkers 'adopteren' voor € 10,- een baksteen van de toekomstige school en zien hun naam vermeld in het 'Vrienden van de École Naaba Yambaga'-register dat in de dorpsschool komt te hangen. "De teller staat inmiddels op 1499 bakstenen. Nog 1499 bakstenen ter adoptie en de start van de bouw is een feit.", aldus de Stichting Naaba Yambaga.

Website Stichting Naaba Yambaga

Als U de actie wilt steunen, kunt U een financiële bijdrage leveren via een eenmalige gift of via een periodieke schenking op Postbank 30.59.250 ten name van Stichting Naaba Yambaga te Amsterdam. De Stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam onder KvK-nummer 34212347.

En terzijde (dit is tenslotte een Indo-site): voor iedereen die van geitensaté houdt, verkoopt de Stichting ook t-shirts met de tekst I love saté kambing.

BRON:
- Nieuwe actie: Adopteer een baksteen! [Web document] Persbericht Stichting Naaba Yambaga 2006 (24
   juli)

Terug naar boven


Naar het archief 2006/1


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -